45. schôdza

9.5.2019 - 22.5.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

15.5.2019 o 16:39 hod.

PhDr.

Soňa Gaborčáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:33

Natália Milanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dovoľte mi to trošku odľahčiť, ale ja sa k tomuto návrhu zákona skrátka musím vyjadriť nielen preto, že časť môjho mena tu bola toľkokrát skloňovaná v podstate v takej pozitívnej konotácii ako pronatalitný, že už nevyjadriť sa by bola veľká škoda. Chcem povedať, že materstvo je krásna vec. Keď som si pýtala pero na písanie poznámky k faktickej, tak som kolegu Martina Fecka oslovila, máš pero, Maxík? Takže evidentne na tom niečo bude a materstvo v každom prípade treba podporiť. A my tie nástroje aj vďaka tebe, Anka, lebo naozaj tá, tá najväčšia práca spočíva na tvojich pleciach v tomto, ty ich vytváraš a ja som veľmi rada, že OĽANO sa vydáva takou cestou možno nie takých úplne sexi návrhov, ktoré sú jednoducho pochopiteľné, že a teraz ideme podporovať tradičné rodiny a skrátka zrušíme tu poplatky a všetci sa nám poženia, povydávajú, ale naozaj medzi tými paragrafmi kľučkujeme, hľadáme tú cestu, nachádzame možno to, čo nie je vidno úplne na prvý pohľad, ale dokáže to pomôcť celému tomu systému a za toto som nesmierne vďačná a som opäť rada, že som toho súčasťou ako Natália.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2019 o 16:33 hod.

Mgr.

Natália Milanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:35

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem kolegyni Anke Verešovej, ďakujem ti, ale aj všetkým, ktorí sa podieľajú na návrhoch z rodinnej politiky, ale špeciálne teda Anka venuje veľké úsilie aj našej komplexnej stratégii, ktorú sme predstavili na podporu rodinám.
Toto opatrenie nevyžaduje skoro žiadne peniaze a pritom môže spraviť, môže veľa ľuďom pomôcť. A takýchto opatrení by sme potrebovali, by sme potrebovali viac. My ich v tej našej prorodinnej politike máme a, žiaľ, vládna koalícia sa vždy vyberá takou bombastickou cestou sociálnych balíčkov, ktoré prenáša potom na budúcu vládu alebo sa vyberá cestou nezmyselných opatrení, ako vidíme teraz pri škôlkach. Teda namiesto toho, aby vytvorila miesta v škôlkach pre všetky deti, ktoré to potrebujú, tak ide nanútiť povinnú škôlku všetkým rodičom bez toho, aby tie kapacity v škôlkach boli vytvorené. To znamená, že teraz sa môže stať, že nedostanú miesto tí, čo ho potrebujú, a budú mať miesto tí, čo ho nechcú. No, takže toto je tá rodinná politika v podaní súčasnej vlády.
My prinášame konkrétne, efektívne, jednoduché opatrenia. Nevyberáme si len čerešničky na torte, ktoré ale si myslíme, že budú mať veľký dopad a pomôžu konkrétnym skupinám, v tomto prípade mladých budúcich mamičiek. A veľmi teda by som chcela, aby toto opatrenie bolo prijaté a ak nebude teraz, tak dúfam, že bude, budúca vláda si ho osvojí.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2019 o 16:35 hod.

Mgr. art. M.A. ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:37

Anna Verešová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem vám pekne, kolegovia, kolegyne. Chcem povedať, že všetky tieto opatrenia vychádzajú od ľudí. Ja často používam také slovíčko, že načúvajme ľuďom, občanom a rodinám, pretože teda z toho sociálneho poradenstva viem, že načúvať je viac, ako počúvať. Načúvanie znamená takú pozornosť tomu, kto vám niekto; kto vám niečo hovorí. A ja som skutočne tak poctivo načúvala tým mamám a priznám sa, že vo väčšine prípadov to boli študentky medicíny, ktoré sa viaceré v mojom okolí rozhodli mať deti počas, to prvé dieťa počas štúdia medicíny, náročného štúdia, aby teda už potom sa mohli venovať dlhšie obdobie, dlhšie roky takejto náročnej práci, ako práca lekárky je. No a oni naozaj nemali, nemali možnosť získať materské a dostávali pri týchto deťoch počas štúdia rodičovské. Takže to je opatrenie, ktoré som dostala zo života ľudí. A áno, je pravdou, že prešlo veľmi takými aj kritickými oponentskými posudkami a som veľmi rada, že takáto diskusia prebehla, že ja som si mohla sama na sebe vyskúšať, že je dobrý.
A chcem povedať, že rodičia potrebujú – a tak nám to vychádza v našej koncepcii rodinnej politiky – daňové zvýhodnenia. To znamená viac peňazí v peňaženke. Podporiť ich bývanie, keď si zakladajú rodiny a všetky možné služby, ktoré potrebujú pri harmonizácii starostlivosti o deti s prácou, ale aj pri opatrovaní, ošetrovaní starého, chorého člena rodiny alebo zdravotne znevýhodneného dieťatka. Takže je to komplex, je to balík prorodinných a pronatalitných opatrení, ktoré ponúkame.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2019 o 16:37 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:39

Soňa Gaborčáková

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:45

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Kolegyňa Gaborčáková, teba je vždy radosť počúvať na tému sociálnych vecí. Ja by som len povedal, že aj z toho tvojho vystúpenia, ale vôbec aj z tohto zákona je jasné vidieť, že na ľuďoch nám záleží, že vždy sa snažíme ako keby zastávať alebo naprávať krivdy, ktoré vidíme, že v systéme sa dejú. A takto vnímam aj tento zákon. A práve aj to ukazuje takú tú empatiu práve vás kolegýň, ktoré sa venujete tejto oblasti, že napriek tomu, že ste v politike, tak stále ľuďom rozumiete, vnímate ich potreby a prinášate vlastne tie riešenia a dokonca aj práve tým mladým ľuďom, pretože toto je taký, niekto si môže povedať, že marginálny problém, ale on je veľmi kľúčový. Marginálny bol preto, lebo nikto sa s ním doposiaľ nezapodieval. A práve to, že ste túto tému otvorili, tak to je veľmi dôležité a môže to byť veľkým, veľkým potenciálom pre rozvoj. Takže mne z toho jasne vyplýva, že politika vás nepohltila natoľko, aby ste sa prestali zaujímať o potreby ľudí, že im stále rozumiete, rozumiete aj mladým ľuďom a na ľuďoch nám záleží. Takže vďaka za to.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2019 o 16:45 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:47

Elena Červeňáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem Soni Gaborčákovej za jej príspevok a, samozrejme, aj Anke Verešovej ozaj, že navrhla ten zákon. Je tu jasné, jasne definované, že nám záleží na prorodinnej politike a hlavne na ženách. Samozrejme, mladé študentky medicíny aj doktorky sú všeobecne diskriminované v praxi, sú všeobecne diskriminované nielen doktorky, samozrejme, aj sestry, všetky ženy, čo sa týka, čo sa týka tehotenstva. Sú diskriminované a máme a my navrhujeme taký zákon, o ktoré sa chceme, o ktorých sa chceme postarať. Takže ako si povedal, Edo, že nám záleží na ľuďoch, ale hlavne nám takisto záleží aj na ženách, aby neboli diskriminované tým, že sú tehotné.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2019 o 16:47 hod.

Mgr.

Elena Červeňáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:48

Miroslav Sopko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pani predsedajúca.
Ja chcem veľmi oceniť tú vášeň v tom prejave mojej kolegyne, ktorú, jednoducho to bolo presne pomenované, bolo to cítiť, áno, niektoré veci treba povedať aj výraznejšie, s patričným dôrazom na to. Veď napokon si uvedomme, že teraz v nedeľu sme si pripomenuli Deň matiek, videli sme množstvo statusov, navzájom sa niektorí fotili, boli venované verše matke.
Teraz som si spomenul na jednu veľmi starú karikatúru, ako tak deti povedia mamičke, už sú aj unavené, že neboj sa, mami, dnes budeš mať deň voľna, najali sme na tvoje miesto kopu ľudí. A pred tým je tam celý rad, šofér, kuchárka, nejaká opatrovateľka a tak ďalej a tak ďalej a tak ďalej. Skrátka táto spoločnosť nedoceňuje túto rolu matky a nestačí o tom už len hovoriť, treba prichádzať aj s konkrétnymi riešeniami. A ja ako chlap sa hanbím za to, že práve väčšinou muži rozhodujú o týchto veciach. A treba počúvať už konečne hlas žien a treba prijímať také opatrenia, ktorú túto rolu v spoločnosti pozdvihnú a dajú matkám to, čo si zaslúžia. Nielen ocenenie slovné, ale aj to, čo naozaj robia, aby bolo ocenené aj v tej finančnej podobe.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2019 o 16:48 hod.

Mgr.

Miroslav Sopko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:49

Soňa Gaborčáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za faktické pripomienky. Áno, na ľuďoch nám záleží. Každý človek sa počíta, pre mňa každý človek znamená ľudskú bytosť a má svoju dôstojnosť, a preto sa na neho vždy pozerám ako na bytosť, ktorej treba pomôcť. A ak jej nie je potrebné pomáhať, tak ju určite poteší ju oceniť. A myslím si, že študentky patria do tejto kategórie, a myslím si, že tento návrh zákona raz niekto preberie, či už v tejto vláde, alebo v následnej vláde, pretože je to dobrý zákon, a teda určite do budúcnosti porieši aj teda populačnú krivku. Ako povedala moja kolegyňa Verešová, stačilo, že sa zlepšili hypotéky a už prišli svoje výsledky. Takisto ak pomôžeme, aby študentka mohla porodiť aj počas vysokoškolského štúdia, tak určite sa rozhodne mať nie jedno dieťa, ale možno aj dve deti alebo aj tri deti a tým pádom budeme mať aj finančné prostriedky na kvalitnú starostlivosť pre starých a chorých ľudí, ktorí sú na to odkázaní.
Ženy majú celkovo nižšie dôchodky a prečo? Práve pre tú starostlivosť, tak prečo ich neodmeniť v čase, keď naozaj potrebujú viac tých finančných prostriedkov, a to je v čase rodičovského a v čase, keď študujú.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2019 o 16:49 hod.

PhDr.

Soňa Gaborčáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 16:51

Anna Verešová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vidím tu väčší počet kolegov, tak ešte si dovolím znova povedať, v posledných správach sme zachytili, že v roku 2018 Slovensko malo prvýkrát iba väčší počet seniorov na počet detí. 100 detí na 102 seniorov, to znamená 100 detí do 14 rokov na 102 seniorov nad 65 rokov. Stalo sa to prvýkrát v histórii Slovenska. Samozrejme, že sú tu opatrenia, musíme sa pripraviť na toto, takéto rýchle, obrovsky rýchle starnutie obyvateľstva a môžeme to robiť rôznymi nástrojmi. Len musíme vedieť, čo chceme dosiahnuť.
Prorodinné a pronatalitné opatrenia sú, spolu tvoria taký súbor, aby sa nám nielen neznižoval počet obyvateľov, ale aby sme aj mali rozličné vekové rozloženie. Migračnou politikou sa to, toto všetko neobsiahne. My dokážeme zvýšiť počet obyvateľov prijatím cudzincov, ale nedokážeme, možno nedokážeme, ak nebudú mať tu založené rodiny, lebo budú mať rodiny vo svojich krajinách, tak nedokážeme mať rovnomerné vekové rozloženie obyvateľstva.
Takže prosím ctených kolegov a ctené kolegyne, aby ste tento zákon, ktorý je pronatalitný a pomôže Slovenskej republike, ale hlavne pomôže tým rodičom, ktorí sa takto chcú rozhodovať, odstrániť im prekážky v tomto rozhodovaní, aby ste ho podporili. A zároveň úplne nakoniec vám chcem všetkým zaželať také príjemné prežitie dnešného sviatku Medzinárodného dňa rodiny vo svojich rodinách.
Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

15.5.2019 o 16:51 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 16:54

Eduard Heger