49. schôdza

10.9.2019 - 25.9.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.9.2019 o 15:29 hod.

MUDr. PhD.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Zodpovedanie otázky 15:05

Árpád Érsek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za otázku. Neviem, či to prvé konštatovanie, o čom ste hovorili, o okrúhlych pečiatkach, pán poslanec, toto si vyprosujem. V tejto republike fungujú zákony. A kto má okrúhle pečiatky, je zodpovedný za to, kam tú pečiatku dá alebo nedá. Dobre? Aby sme si to dali na pravú mieru. Vy furt napádate a neviete, čo napádate, pán poslanec.
Druhou otázkou ste zabil prvé konštatovanie. Za čo sme my zodpovední? (Reakcia z pléna.) Za čo sme my zodpovední, pán kolega? Teraz rozprávam ja, nie, ja, prepáčte, potom môžte pýtať si slovo nabudúce, ak prídem sem, lebo otázku určite dáte. Ale toto nie je v poriadku, čo aj píšete, aj rozprávate, pretože je to, viete, to je populistické, čo vy rozprávate, pretože v živote ste ministrom nebol a možnože keď raz budete, tak uvidíte, čo je to sedieť na ministerskom mieste. A ja vám prajem, nech ste niekedy a potom budete riešiť tieto veci, ktoré sú dennodenne na programe, či pri diaľnici D4/R7, či pri Višňovom, či pri hociktorom inom a vy rozprávate tu o pečiatkach ako o veciach. Ani neviete, že stavebné povolenia na stavbu kríženia D4/D1 sú vydané všetky tak, jako potrebujú byť. Koncesionár môže robiť všetky tie vetvy, ktoré, na čo má vydané stavebné povolenie, na, vydané na všetko.
Čiže nehľadajte tu, hľadajte to potom od júna a augusta druhého, nabudúceho roka, keď Národná diaľničná spoločnosť eventuálne to trasovanie a tie trasy, ktoré má tendrovať on a ktoré tendruje, nebudú dokončené. Vtedy vznikne kompenzačná udalosť, aby sme to nazvali tak, jak sa to menuje. Ale vy tu rozprávate dopredu, ani neviete o čom. Vy rozprávate o tom, že v roku 2023 bude dokončená D4/R7. To je klamstvo. V roku 2023 má byť rozšírená diaľnica až po, na štyri pruhy, vtedy dokončia v roku 2023, čo nemá spoločného s D4/R7. To sú ďalšie stavby, ktoré v tej trase sa robia. Len neviem, vy jednoducho, niečo som vám odpísal večer na mail, zas ste tam písal niečo také, čo nie je pravda.
Pán kolega, ja vám prajem zo srdca, aby ste bol zas ministrom dopravy a uvidíte, jak je to, jak to chodí v praxi, jak vy budete reagovať na veci, čo som dneska sedel, prepáčte (minister si odkašlal), dneska sedel s Španielmi o týchto veciach, čo vy rozprávate, v pondelok sedím s bankami, ktorá banka nepovolí vám, nebude financovať cestu, keď je tam niečo, čo je neodpratateľné. O čom vy rozprávate? Vy vymýšľate tu epizódy, to asi môžte ísť do škôlky deťom rozprávať rozprávky, len prepíšte tam Macejko, dajte tam pomlčku, dajte tam myš a bude to dobré. Bude to dobré, počúvajme.
Ale toto nie je pravda, čo hovoríte. Jednoducho toto ma trápi, toto ma trápi, čo vy tu hovoríte, lebo hovoríte nepravdu. Áno, tu sa dá povedať všetko, lebo máte imunitu. Môže tu hovoriť všetko, kto koho zabil, kto koho nezabil, kto je a tak ďalej. Ale realita je niekde úplne inde, pán kolega... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pán minister, uplynul čas, ďakujem pekne.

Érsek, Árpád, minister dopravy a výstavby SR
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Zodpovedanie otázky

12.9.2019 o 15:05 hod.

PaedDr.

Árpád Érsek

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:10

Stanislav Drobný
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, je to úsmevné, až tragikomické, ak sa v jednom návrhu zákona stretne povinnosť vakcinácie detí, ktoré chcú navštevovať predškolské zariadenia, s umožnením vstupu spoločenských zvierat do priestorov určených na konzumáciu stravy.
Sú choroby, ktoré môžu z jedného dieťaťa prejsť na druhé. Ale zároveň poznáme bohatý zoznam patogénov, teda chorôb, ktoré môžu prejsť zo spoločenského zvieraťa na človeka, napríklad salmonelóza, kampylobaktéria, larválna toxokaróza, rôzne parazity, ako sú napríklad škrkavky, pásomnice. Akokoľvek sa majiteľ o zviera môže výborne starať, hygienické návyky zvieraťa ostávajú zvieracie. Kvôli pachu sa ochotne vyváľa kdekoľvek a skonzumuje čokoľvek. A tak mu hrozia nákazy parazitmi a ak majiteľ nie je zodpovedný a pravidelne ho neodčervuje a neočkuje, potom takmer s istotou predstavuje hrozbu.
V prípade reštaurácií je riziko nakazenia človeka patogénom rádovo vyššie, pretože mnohé z patogénov, hlavne parazity, sa do človeka dostávajú príjmom potravy a nápojov. Kvalitná veterinárna starostlivosť a podávanie potravín reflektujúcich zvýšenú rizikovosť miesta môžu riziko významne znížiť. Ale kým rodičia dieťaťa v predškolskom zariadení budú musieť splnenie očkovacích povinností vydokladovať prevádzkovateľovi, návštevníkom so zvieraťom to v daných reštauráciách zo zákona nevyplýva a dosť ťažko si viem predstaviť, ako by to účinne kontroloval majiteľ reštaurácie.
Vychádzajúc z dôvodovej správy, povolenie vstupu zvierat do reštaurácií má zlepšiť podnikateľské prostredie na Slovensku. Osobne si myslím, že veľa reštaurácií sa na to nedá, lebo – obrazne povedané – jedného zákazníka by získali, ale možno dvoch stratili. Reštaurácia je reštaurácia a zverinec je zverinec. Dalo by sa to zhrnúť aj tak, že prijímame zákon, ktorý by mal akože znížiť riziko prenosu patogéna z človeka na človeka v predškolských zariadeniach, ale na druhej strane aby patogény neboli ukrátené, tak im v zmysle predloženého návrhu zákona uľahčíme v priestoroch reštaurácie možnosť prenosu zo zvieraťa na človeka.
Vážení, vidíte v tom logiku? Často sa stretávam s argumentmi typu, že štát nemá čo zasahovať do prevádzkových činností privátnych spoločností a do slobôd vlastníckych práv. Osobne rovnako nesúhlasím so zásahom štátneho aparátu do podnikania. Ale keď majú zákaz fajčiari, tak logicky aj psíčkari, mačičkári a iní -čkári. Tak ako jedni, tak aj druhí môžu ohrozovať zdravie ostatných vo svojom okolí. V tomto ohľade by som poprosil rovnaký meter, kolegyne a kolegovia. V súčasnosti je in a veľmi módne legislatívne navyšovanie práv zvierat. Ak budeme v tomto smere pokračovať, onedlho dosiahneme bod, že polozamrznutý bezdomovec pred železničnou stanicou bude zvieratám tie práva živej bytosti, ktoré im boli presne takto pred rokom na pôde Národnej rady Slovenskej republiky schválené, len potichu závidieť.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.9.2019 o 15:10 hod.

Bc.

Stanislav Drobný

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:15

Štefan Zelník
Skontrolovaný text
Len chcem povedať, že toto je síce filozofia zákona v prvom čítaní a to, čo proste bude to odborné, bude diskusia na výbore pre zdravotníctvo a tam si môžme všetky tieto odborné argumenty rozobrať. A ja si nemyslím, že by sme mali povyšovať zviera nad človeka a vôbec tieto veci treba nejako upraviť, takže iste tá diskusia bude hodne zaujímavá na výbore pre zdravotníctvo.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.9.2019 o 15:15 hod.

MUDr. PhD.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:16

Zuzana Zimenová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci za slovo. Vážená pani ministerka, budem sa obracať najmä k vám, už sme sa stretli, poznáme sa, keď sme rokovali spolu o školských sestrách.
Napriek tomu by som sa rada dotkla aj predchádzajúcej rozpravy, v ktorej vystúpili členovia Kotlebovej strany, ktorých fascinácia nacizmom a fašizmom je všeobecne známa, a použili absurdné argumentácie, argumentovali slobodou rodičov a otrasnou skúsenosťou z druhej svetovej vojny, kedy robil Mengele pokusy na ľuďoch. Chcem upozorniť, že v skutočnosti však zastupovali nie rodičov a ich slobodnú voľbu, ale antiočkovaciu loby, ktorá šíri nebezpečné hoaxy, ktoré ohrozujú zdravie množstva detí a čoraz častejšie, žiaľ, aj ich životy.
Ja predosielam pri tomto príspevku, pani ministerka, že zdieľam s vami názor, že očkovanie je vymoženosť tohto storočia, ktorá chráni zdravie našich detí. Očkovanie a kolektívnu imunitu považujem za rozumnú a bezpečnú prevenciu, i keď, samozrejme, tak ako každý lekár pripúšťa, aj mne je jasné, že môže nastať situácia, kedy je pre niektoré deti očkovanie náročné alebo spojené s nežiaducimi účinkami. Preto si myslím, že k téme očkovania treba pristupovať veľmi citlivo, ale zároveň aj s rozvahou a racionálne.
A tu sa práve pristavím, pani ministerka, pretože sa domnievam, že to opatrenie, ktoré navrhujete v tomto návrhu zákona, racionálne nie je. Pokúsim sa vysvetliť v troch bodoch, prečo sa domnievam, že nie je racionálne a prečo sa vlastne minie účinkom.
Po prvé, navrhujete zákaz vstupu neočkovaných detí do materských škôl, čo sa zdá byť na prvý pohľad racionálna ochrana, no zároveň uvádzate, že v povinnom poslednom ročníku sa päťročných detí tento zákaz týkať nebude. To znamená, že v materskej škole tak premiešate očkované a neočkované deti, v tej istej budove sa budú, keď dosiahnu vek päť rokov, budú spolu vzdelávať, budú sa tam spoločne stravovať, budú tam spoločne tráviť čas. Čo budete robiť, ak sa predsa len presadia návrhy, ktoré sú opodstatnené a sú veľmi intenzívne komunikované, na zavedenie povinnej predškolskej výchovy pre trojročné deti? Aj v takom prípade potom ministerstvo zdravotníctva povie, že no tak, tak vlastne keďže to máme ako povinnú školskú dochádzku, respektíve povinné vzdelávanie, tak sa to týchto detí týkať nebude, takže vlastne ten zákaz odmontujete? Nemáte to doriešené, ja aspoň nevidím tú logiku v tomto návrhu, ktorá by teda k tomuto smerovala, ktorá by mi na toto dávala odpoveď.
Druhý bod, ktorý chcem spomenúť, je, že predpokladám, že týmto návrhom zároveň sledujete aj zvýšenie motivácie rodičov, ktorí chcú mať deti v materských školách, aby dali deti očkovať. Tak nejako podprahovo, nie je to tam explicitne uvedené v tej dôvodovej správe, ale tak nejako podprahovo, z toho cítim, že aj toto by malo byť takou motiváciou a opäť to považujem za iracionálny predpoklad. Ja chcem poukázať na to, že ľudia, ktorí veria viac už spomínaným hoaxom, ktorí veria tomu, že očkovanie môže poškodiť ich deti, a nezvažujú prínos pre ich deti, veria aj mnohým ďalším veciam, ktoré možno nazvať naozaj konšpiráciami alebo majú konšpiračnú mentalitu, a títo ľudia, sledujeme to opakovane vo vzdelávaní, nemajú záujem zaraďovať svoje deti do verejných materských škôl a verejných základných škôl. Oni tak ako majú tú konšpiračnú mentalitu postavenú, sú v podstate antisystémovo naladení a pre týchto ľudí táto povinnosť nebude motiváciou k tomu, aby deti dali očkovať, pretože oni v princípe mnohí z nich, nehovorím, že všetci, v princípe mnohí z nich do riadnych materských škôl, verejných materských škôl svoje deti ani dávať nechcú. Čiže toto je opäť iracionálny predpoklad, že týmto zvýšime nejakým spôsobom záujem rodičov o očkovanie, keď im odoprieme vstup ich detí do materských škôl.
A tretia moja poznámka, čo je na tom vlastne racionálne, keď aj toto všetko necháme bokom a tie deti dospejú do veku šesť rokov a v rámci povinnej školskej dochádzky prídu do základných škôl, kde sa opäť premiešajú očkované a neočkované deti? To chceme si naozaj teraz nahovárať, že osýpky dostávajú deti len do päť rokov? Takže ja naozaj v tomto, nevidím v tom ratio. Ja by som veľmi chcela vidieť, pretože ja som zástancom toho, aby naozaj sme mali čo najviac tých detí očkovaných, aby tá kolektívna imunita sa nám nedrolila, tak ako sa nám evidentne drolí, ale toto ja nepovažujem za princíp, ktorý nám v tom pomôže.
Čo ja vyčítam tomuto návrhu, je, že ministerstvo vlastne s touto výbušnou témou nepracuje dostatočne. Že prídete s návrhom zákona, ktorý je v podstate výbušný, ktorý je nepochopený verejnosťou, ktorý rozpoltí tú verejnosť opäť na tých, ktorí sú za, a tých, ktorí sú proti, ale neprebieha žiadna podpora očkovania, žiadna kampaň. Nenavrhujú sa žiadne mäkké opatrenia zo strany rezortu, ktoré by skutočne zabezpečili, aby čo najviac tých detí bolo očkovaných, a ja to vnímam tak, že vy v podstate aj týmto návrhom zákona trestáte už raz potrestané neočkované deti a trestáte ich druhýkrát, pretože im vlastne odopierate možnosť vzdelávať sa. Takže toto sú moje výhrady a bola by som rada, keby som na ne dostala odpoveď.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.9.2019 o 15:16 hod.

Mgr.

Zuzana Zimenová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:22

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani kolegynka Zimenová, ja nebudem polemizovať s vaším vystúpením, pretože bolo z neho zrejmé, že aj keď teda používate iné argumenty a iný pohľad na vec ako my, tak s touto, s týmto návrhom nesúhlasíte, čo, samozrejme, my vítame. Len vás chcem naozaj slušne a úctivo poprosiť, aby ste sa nabudúce vyhli týmto zbytočným útokom na našu stranu, že fascinovaní fašizmom a podobné veci. Viete, my vás tiež neurážame, ničomu to neprispieva a zbytočne sa degradujete.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.9.2019 o 15:22 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:23

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani Zimenová, to vaše fascinácia fašizmom a nacizmom, pani Zimenová, vy si neuvedomujete, čo vypúšťate zo svojej pusinky. Vypúšťate starú tézu Goebbelsa, tisíckrát opakovaná lož sa stane pravdou.
A ešte jednu vec. Rozprávali ste o antisystémových rodičoch. Nuž, ja si myslím, že viacerí z vašej rodiny sú antisystémoví rodičia. Popierate dvojtisícročný systém civilizácie Európy. Napríklad rodič z vašej strany, nie jeden, na gej prajdoch a podobne.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.9.2019 o 15:23 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:23

Natália Milanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, kolegyňa, za príspevok, súhlasím s ním vo všetkých rovinách. Taktiež som zástancom očkovania a nemyslím si, že ak cieľom tohto zákona má byť motivovať alebo akýmsi spôsobom prinútiť rodičov deti dať zaočkovať, tak je to správna cesta. Poukázala si zároveň na faktické problémy, ktoré tento zákon nerieši, a to je potom povinná predškolská dochádzka v piatom ročníku, kedy sa naozaj tie deti očkované či neočkované premiešajú spolu dohromady a ten význam sa akoby niekam stráca.
Potom ešte jedna pripomienka, ale tú asi povie pán náš kolega Marek Krajčí, takže toto by stačilo. Ďakujem veľmi pekne za tvoj príspevok.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.9.2019 o 15:23 hod.

Mgr.

Natália Milanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:24

Štefan Zelník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Chcem pekne poďakovať pani kolegyni, lebo myslím, že to myslí úprimne a naozaj pani ministerka si dala tú robotu, aby to s odborným tímom rozobrala a pripravila zákon podľa možnosti a legislatívy v Slovenskej republike. Ale my sa vôbec nebránime, pani kolegyňa, ak, lebo je mi sympatické, že hovoríte, že áno, že naozaj to očkovanie je dôležité a je potrebné. Vôbec sa nebránime tomu, ak niekto príde s lepším nápadom, ako to teda proste urobiť, že poďme o tom diskutovať, pretože myšlienka naozaj ochrany detí, tých, ktoré sú bezbranné a ktoré nevedia o sebe samé rozhodnúť a my chceme im poskytnúť tú maximálnu ochranu, čo je naša povinnosť ako, ako ľudí, ktorí, resp. rešpektovať kapacity, ktoré slovenské zdravotníctvo má, tak je to naša povinnosť tie deti ochrániť. Hľadáme cestu, ako to urobiť. Teda každá rada, každá myšlienka, ktorá k tomuto prispeje, je dobrá, teda toto je myšlienka toho prvotného, prvého čítania, že áno, chceme, aby sa zvýšila kolektívna ochrana, aby sa zvýšilo očkovanie u detí.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.9.2019 o 15:24 hod.

MUDr. PhD.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:26

Alan Suchánek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja budem krátky, pretože argumenty, ktoré som tu aj ja chcel trošku širšie prebrať, vo veľkej miere alebo teda vo väčšej miere zazneli. Chcem poďakovať doktorovi Balážovi aj doktorovi Zelníkovi za podporné stanoviská a chcem poďakovať aj pani Zimenovej za to, čo predniesla, pretože ja som sa chcel presne tomuto venovať.
Ale chcem zdôrazniť, veľmi krátko, už len zdôrazním. Kvitujem, že bude zákaz vstupu neočkovaných detí do škôlok, pretože je to motivácia pre rodičov, aby tie svoje deti dali zaočkovať. A za druhé, je to ochrana detí, ktoré tam v tej škôlke budú a napr. nemôžu byť zaočkované z nejakého iného dôvodu, aby sa znižovalo riziko, že ochorejú. Ale doteraz v platnej legislatíve bolo, bola aj sankcia, že rodičia, ktorí nedali zaočkovať deti, tak mali nejakú finančnú pokutu. Toto sa teraz vypúšťa. A teraz tí ľudia, ktorí sú proti očkovaniu, tak tí svoje deti nedajú zaočkovať, nedajú povedzme deti do tých verejných škôlok, ale posunie sa nám to, že v tom, ako to už bolo spomenuté, v tom predškolskom zariadení, keď už bude povinná dochádzka od päť rokov, tak tieto deti tam znova prídu a to ohrozenie tam bude, no a nehovoriac potom, samozrejme, aj od šesť rokov v školách.
Takže tým, že sa vypúšťa táto sankcia, tak proste niektorí tí rodičia, ktorí tu tak tvrdošijne, tvrdošijne berú a nechcú dať očkovať, alebo aj takí, ktorí by možno začali zvažovať, tak od tohoto upustia. No a keďže sú tu práve tie úvahy, čo aj povedala pani Zimenová, že keď bude dostatočná kapacita škôlok a chceme tú predškolskú, predškolskú prípravu posúvať od troch rokov, tak, samozrejme, potom, keď to už bude povinné od troch rokov a nebudú musieť, nebudú musieť rodičia očkovať, nebudú mať sankciu a bude to povinné, tak potom tieto neočkované deti už od troch rokov začnú, začnú do týchto škôlok chodiť a bude tam to ohrozenie aj iných detí. Nehovoriac o tom, že vieme, že tá, to dieťa takú tú plnohodnotnú alebo kvalitnejšiu imunitu získava až okolo toho piateho roku života, takže potom je aj toto samotné dieťa viac ohrozené ako tie druhé. Ale to by som chcel teda ešte raz povedať, že tým, že táto sankcia odpadá, tak tá motivácia rodičov dať očkovať deti bude ešte menšia.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.9.2019 o 15:26 hod.

MUDr.

Alan Suchánek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:29

Štefan Zelník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za vystúpenie, bolo veľmi pragmatické. A chcem len povedať, že práve v dnešnom svete, kedy je tá obrovská migrácia obyvateľstva, kedy deti môžu cestovať, kedy idú na dovolenky, je o to viacej tá mladá generácia ohrozená. Preto ja vás prosím, nehazardujme so zdravím detí, pretože ak niekedy bola tu nejaká opona a nemohli sme cestovať, a teda aj akože kvázi sa nemohli tí ľudia stretnúť s nejakými ochoreniami, dneska prenos akéhokoľvek takéhoto ochorenia je možný v priebehu jedného týždňa, pretože tie letecké linky a tie spojenia, to neni žiadna bariéra, že to sa nemusí, človek proste sa môže zdať, však ja nejdem do zahraničia; a veď prídu zo zahraničia ľudia, vystúpia na letisku, idú mestskou hromadnou dopravou. Takže naozaj sme povinní ochrániť práve tú mladú generáciu a práve tie nevinné deti a keď máme o tom vedomosť, že to očkovanie je najlepšia, najjednoduchšia, najlacnejšia cesta prevencie, tak urobme všetko pre to, aby sme dosiahli čo najlepší efekt. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.9.2019 o 15:29 hod.

MUDr. PhD.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video