50. schôdza

13.9.2019 - 17.9.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 16:49 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:43

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda Richard, ďakujem ti pekne, že si mi pripomenul tú komunikáciu medzi Kočnerom a Sulíkom, myslím tú esemeskovú komunikáciu, lebo ani Goebbels SMER-u si všetko nepamätá a nespomína si na ňu. (Povedané s úsmevom. Smiech v sále.)
No ale mám, mám jednu výhradu (reakcie z pléna), mám jednu, mám jednu výhradu. Mohol si ju dať prečítať pánovi Rajtárovi, pretože pán Rajtár tu pred chvíľou čítal komunikáciu medzi, myslím, Kočnerom a Zsuzsovou, a prepáč mi, ale mám pocit, že ten pán Rajtár má predsa len taký silnejší akcent a lepšiu artikuláciu a z jeho úst by to vyznelo omnoho lepšie a možno by to počuli aj jeho kolegovia v SaS, ktorí predtým zľahčovali tú situáciu o Sulíkovi, že to boli len jedny raňajky, pritom bolo úplne evidentné z toho videa, že tam chodil ako na klavír a že vlastne nič zlé tam Sulík neurobil. No tak takúto precíznu koordináciu voľby generálneho prokurátora, to je naozaj, to je naozaj za všetkými čiarami, nielen za jednou čiarou.
Najmä by ma zaujímalo, napríklad reakcia demokratického jadra tej novej názorovej platformy v SaS, pretože od demokratického jadra by som naozaj očakával ostré vyhranenie sa voči týmto, tejto komunikácii. No ale asi sa ničoho takého nedočkáme. Ono ani nie je možné, nie je možné sa niečoho nového dočkať, keďže to demokratické jadro, jednou z čelných tvárí toho demokratického jadra je pán Galko, ktorý, ktorý tak znevážil demokraciu odpočúvaním, nelegálnym odpočúvaním novinárov a vlastných kolegov a radových občanov, že o demokratovi nemôže byť ani reč, asi preto si na tento návrh, na papier, kde je návrh na voľbu pána Galka za podpredsedu, tento papier mi slúži len na poznámky, pretože s tým papierom sa nič iné nedá urobiť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 16:43 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:45

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán podpredseda Raši, trošku si urobme poriadok v argumentoch.
Hovoríte, že Kočner skončil v base. Tak moment. Ešte nie je odsúdený. A aby to s Kočnerom nedopadlo tak ako s vyrovnaným rozpočtom. Takže ja nie som sudca a nikoho nesúdim, ale v base by naozaj mali skončiť odsúdení všetci tí, ktorí budú odsúdení poctivými sudcami.
Ale povedzme si však pár okolností. Teda opäť chválite sa tým, že Kočner je v base, hoci vieme, že nie je odsúdený, takže nevieme, ako to celé dopadne, a preto sa, týmto by ste sa absolútne chváliť nemali. Ale povedzme si, prečo bol Kočner zatknutý? A takisto si povedzme, prečo sa Peter Pellegrini stal premiérom? To sú dôležité momenty, ktoré tu nastali. To nieže pán premiér Pellegrini bol zvolený a teraz ako dostal dôveru občanov, veď on bol, on sa stal premiérom preto, lebo tu bol tlak verejnosti po smrti Jána a Martiny. Takže veľmi pozorne a opatrne naozaj zaobchádzajte s týmito argumentami, ktoré v skutočnosti ani argumentami nie sú.
Vy celú pozornosť venujete Kočnerovi, s kým ďalším si písal, čo úplne jasne teda ako, neviem si to inak vysvetliť, ako to, že vlastne úplne priznávate, že pani Jankovská komunikovala s Kočnerom. Ale, viete, tu nejde o Kočnera alebo nejde tu len o Kočnera, pretože povedzme si, koľko Kočnerov ešte stále behá po slobode a užíva si vaše krytie?
A musím povedať, že som sa veľmi pobavil záverom vášho vystúpenia, keď ste hovoril o výsledkoch vlády sociálnej demokracie. Výber daní. Tak len k tomu skúsim zareagovať pre krátkosť času. Len preto máte väčší výber daní, lebo každý rok zavádzate nové. V DPH sme stále na chvoste a máme dvojnásobnú medzeru výberu oproti našim susedom. Ak by sme vybrali ako v Poľsku, tak by sme mali o 540 mil. eur v rozpočte viac. Tak toľko k výberu daní.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 16:45 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:47

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán vicepremiér, vy dobre viete, a netvárme sa, že to neviete, problém nie je v tom, či sa niekto stretol alebo nestretol s Marianom Kočnerom, problém je v tom, že pani Monika Jankovská musela odovzdať svoj telefón orgánom činným v trestnom konaní. V Trestnom poriadku sa tento inštitút volá vydanie veci dôležitej pre trestné konanie. A o aké trestné konanie ide? Ide o trestné konanie vo veci korupcie a zneužívania právomoci verejného činiteľa. To povedali prokurátori, ktorí dozorujú vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
A z tejto korupcie zjavne nie je podozrivý ani Igor Matovič, ani Richard Sulík, ani Miroslav Beblavý, ale bývalá štátna tajomníčka pani Jankovská, ktorá kandidovala do Národnej rady v roku 2016 spolu s vami.
Svoj mobilný telefón nemusel odovzdať ani Igor Matovič, ani Richard Sulík, ani Miroslav Beblavý. Svoj mobilný telefón musela orgánom činným v trestnom konaní vydať pani Monika Jankovská, ktorá s vami kandidovala do Národnej rady v roku 2016.
A na záver si ešte zhrňme, komu Kočner pomáhal a komu Kočner škodil, ešte kým bol na slobode? Koho vraždu si objednal Marian Kočner? Pána Fica? Pána Kaliňáka? Pána Gašpara? Nie. Pána Žilinku, Šufliarskeho, Jána Kuciaka a Petra Šufliarskeho. Komu pomáhal Marian Kočner v kauze Čistý deň? Natálii Blahovej alebo ministrovi Richterovi? Na koho útočil Kočner na tlačovkách? Na vás? Na pána Blahu? Na Erika Tomáša? Nie. Na Lipšica, na Kollára, na Matoviča. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 16:47 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:49

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán podpredseda Raši, hovorili ste o Sulíkovi, že v roku 2012 bol s Kočnerom, no ale Marian Kočner vtedy nebol odsúdený a bol to najlepší kamarát vtedajšieho generálneho prokurátora Trnku. Nikto zo SaS nechodil na jeho večierky a nevyfocoval sa s ním ako najlepší kamarát.
Čítali ste esemesky, ktoré nepoukazujú na žiadne kšefty ani kamarátstvo na rozdiel od vašich kolegov, a to vysokopostavených členov strany ako ľudí na vysokých pozíciách strany. Hovorím tu o kontaktoch s ľuďmi napojených na beštiálnu vraždu. Prečítajte si esemesky pani Zsuzsovej s nejakým pánom, istým Maznákom. Komplicky, pani Zsuzsová bola komplicka vraždy, je zavretá za vraždu, za podozrenie z vraždy, beštiálnej vraždy dvoch ľudí.
Táto schôdza nie je o Kočnerovi, táto schôdza je o tom, že ste neprijali politickú zodpovednosť za kontakty štátnej tajomníčky, sudkyne a poslankyne za SMER pani Jankovskej. O tom je dnešná schôdza. Vaša strana a vláda, ktorej ste súčasti, súčasťou, vytvorili túto obludnú chobotnicu, ktorou ste súčasťou.
Pán Raši, kto bol objednávateľ vraždy? Vy ste povedal, hovoríte, že už sedia vykonávatelia vraždy, ale kto bol objednávateľ? Týchto vašich ľudí sa pýtajte.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 16:49 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:51

Natália Milanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Spomínali ste vo svojom prejave aj tých poslancov, ktorí podpísali zvolanie mimoriadnej schôdze. Ja teda budem reagovať ako časť toho Matovičovho zvyšku, čo pri ňom stále stojí, pretože pre mňa je vernosť vcelku kľúčová záležitosť ako v manželstve, tak aj v politike a tú mimoriadnu schôdzu som podpísala rada. Tak ako som rada chodievala v roku 2016 na protesty pred Bonaparte, neľutujem to, lebo Bašternák je v base. A neľutujem ani to, že som bola pred ministerstvom spravodlivosti. Okrem toho, že sa tam môj syn vtedy veľmi dobre vykakal, čo je pre dieťa veľmi dôležité, Jankovská odstúpila. Pre mňa je, skrátka, spravodlivosť dôležitá, aj sloboda, aj pravda. Je pre mňa dôležité urobiť všetko pre to, aby sa ľuďom a hlavne našim deťom žilo v tejto krajine... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 16:51 hod.

Mgr.

Natália Milanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:52

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán vicepremiér a zároveň kolega, oceňujem, ako ste s minucióznou presnosťou prečítali záznam tých dialógov, a tak sa vás, ak sa vám málilo vlastné prečítanie, ak si to prečítate ešte raz s porozumením, prosím vás, skúste tam nájsť niečo, v tom, čo ste vzorne prečítali, čo napĺňa pojem zariaďovať voľbu. Lebo nič takého, že by sa tam zariaďovala voľba, čo bola primárna lož pána premiéra v jeho vystúpení, ste tým nenašli a nepotvrdili.
To mi pripomína tvrdenie, že Karol Polák zariadil víťazstvo našich chlapcov v Belehrade, lebo ho komentoval. Nič nezariadil, tú jedenástku nekopal Karol Polák, tú kopal Panenka. To znamená, ten, kto komentuje nejaké, verejne evidentné údaje, koľko má kto, nič nemôže zariaďovať z podstaty veci, a preto to bola lož a od toho som sa odpichol. To je celé k jazykovému okienku, k významu slova zariaďovať.
Viete, zariaďuje sa napríklad zrušenie pokuty nášmu, vášmu človeku Bašternákovi. To napĺňa pojem slova zariaďovať. Zavolať, zariaďte to. To je zariaďovanie.
Richard Sulík napriek chybe, ktorej sa dopustil, nič s Kočnerom zariadiť nezariadil, ani nemohol.
To je všecko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 16:52 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:54

Ján Marosz
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
"Je potrebné ísť voliť, Raši je jediná alternatíva, ďakujem, spolu to dokážeme." 4. novembra, tieto slová, pán podpredseda, nehovorím ja ani nejakí vaši voliči, ale Antonio ("Antonino", pozn. red.) Vadala, ktorý sedí v base za drogovú trestnú činnosť a ktorý sa vyskytuje v posledných článkoch zavraždeného novinára Jána Kuciaka. A zatiaľ, čo vy tu obhajujete neobhájiteľné, by ste si mali, sa pozrieť do toho zrkadla, o ktorom hovoril aj Igor Matovič, a pýtať sa o tom ("pýtať sa to", pozn. red.), či ste vedeli, alebo nevedeli, čo dorábal Antonio ("Antonino", poz. red.) Vadala na východnom Slovensku, ako jeho firmy poberali dotácie na poľnohospodársku pôdu, ako páchal subvenčné podvody, ako sa nebezpečne vyhrážal či bil farmárov.
Vy ste taký považovaný za človeka z toho východného Slovenska ako taký malý kráľ, zdravotnícke biznisy, všetko, teta Anka - kto písal listy na ministerstvo v prospech firiem tety Anky? Richard Raši. A Richard Raši sa tu postaví a bude moralizovať? Toto je absolútne morálne dno.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 16:54 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:55

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán podpredseda, aj pán premiér predtým spomínal tiež, že táto schôdza, že je slabá a tá príprava je slabá, no, ja musím konštatovať, že aj tá obhajoba je taká slabá a tiež ide tu o nejaké, by som povedal, zľahčovanie.
Čo sa týka tej obhajoby, mňa by veľmi zaujímala jedna vec. Keď sa odvolávala pani ministerka Matečná, SNS-ka nastúpená do jedného poslanca. Keď bola mimoriadka ku Gajdošovi, SNS-ska nastúpená do jedného poslanca a bili sa tu do krvi a vystupovali a reagovali na každé jedno vystúpenie. Kde máte poslancov, pán podpredseda. Kde máte poslancov SMER-u? Však je vás vyše 40, vidím vystupovať dvoch, pána Blahu, ktorého to baví, o tom nepochybujem, a pána Erika Tomáša, ktorý musí.
Čiže mňa by naozaj zaujímalo, že kde máte tú obhajobu, lebo mne to príde tak, že vašim poslancom nezáleží na imidži tejto vlády a nie sú ochotní vystupovať na vašu obranu. Čo sa nedá povedať o poslancoch za SNS, ktorí tu boli do nohy a jeden za druhým vystupovali celý čas, keď sa odvolávala pani Matečná alebo keď bola mimoriadka ku Gajdošovi.
Čiže toto mi skúste zodpovedať, že prečo tu nemáte poslancov? Prečo sa nezapájajú okrem pána Blahu a pána Tomáša? Nezáleží im na tom?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 16:55 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:55

Martin Glváč
Skontrolovaný text
S reakciou pán podpredseda Raši. Musel si presadnúť, pretože nefunguje tam, kde sedel, nefunguje zariadenie.
Nech sa páči.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.9.2019 o 16:55 hod.

JUDr.

Martin Glváč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:55

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Neviem, kto máte koľko fanúšikov na Facebooku a ľudí, ktorí vás sledujú, ale keď ich máte 40-tisíc, tak ja, možno vy ich lustrujete, a teda ja som sa na rozdiel od mnohých z vás s Vadalom v živote nestretol ani netuším, kto to je. Odpisoval mu môj administrátor, lebo keď máte 40-tisíc fanúšikov, predpokladám, že nezvládate odpisovať všetkým a tá komunikácia bola ako každému, kto vyjadril podporu.
A, ale možno, že, a teraz reagujem na pána Matoviča, na rozdiel od vás ja som sa s vrahom nestretával. Na rozdiel od vás, ja som sa s vrahom a závadovou osobou nestretával.
Pán Heger, vravíte, že spochybňujete, že či skončí v base, že či to je dosť, že. Tak ja sa pýtam, že keď sa náhodu k moci dostanete vy, čo s ním bude? Lebo teraz v base je. Bude aj potom? Uvidíme.
Pán Grendel, pani, pán poslanec Grendel, pani štátna tajomníčka odišla, aj keď žiadne oficiálne dôkazy okrem medializovaných vecí doteraz neboli predložené, odišla napriek tomu, že dôkazy oficiálne neboli predložené ani predsedovi vlády, ani nikomu inému.
Pani Zemanová. Určite ste autentickejšia, keď hovoríte o životnom prostredí, táto obhajoba Sulíka vám až tak veľmi nejde, ide, ale len tak veľmi cez zuby, ale to každý z nás chápe.
Pán poslanec Osuský, pozrite si Sasanku, pozrite si ju niekoľkokrát, naozaj toto nie je komunikácia, ktorá by nesvedčila o dobrom priateľskom vzťahu, najmä keď sa pýta pán Kočner, pána Sulíka: "Tak čo, ideme na to?" Neviem na čo.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.9.2019 o 16:55 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video