50. schôdza

13.9.2019 - 17.9.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 19:35 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 19:05

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Takže dovoľte, kolegovia, kolegyne, aby som vrátil debatu tam, kam patrí, a debata sa nám trošku vyšinula smerom, jak keby teraz tu mali sme riešiť, že kto sa koľkokrát stretol s Kočnerom. Nie. Táto schôdza je o tom, že Peter Pellegrini sa v rozhodnej chvíli nesprával ako premiér, ale správal sa tak isto, ako sa správala Monika Jankovská, čiže slúžil mafii. Neslúžil verejnému záujmu a v rozhodujúcej chvíli, kedy mal buchnúť po stole a povedať, že, Monika Jankovská, končíš a pôjdeš do karantény dovtedy, dokedy sa neukáže, že si čistá jak ľalia, tak v tej chvíli Peter Pellegrini povedal, že on potrebuje dôkazy, on potrebuje hodnoverné dôkazy. Hodnoverné dôkazy sú v reči práva odsúdenie súdom. Čiže Peter Pellegrini nám v rozhodujúcej chvíli povedal, že čakajte 5, 7, 10 rokov a možno sa dožijete rozsudku, ale vtedy by už bol rozsudok súdu a Jankovská by išla do basy. My nepotrebujeme premiéra, ktorý nám povie, že počkajte a dovtedy ešte ďalších 10 rokov bude slúžiť spojka mafie na ministerstve spravodlivosti, lebo čakáme na rozhodnutie súdu.
My sme od Petra Pellegriniho chceli, aby zabezpečil morálku v svojej vláde, aby zabezpečil spravodlivosť, aby chránil spravodlivosť a aby vyvodil politickú zodpovednosť. A teda, keď teda nechce chápať, tak mu pripomeniem slová Roberta Fica, ktorý povedal, že keď bude čo i len tieň podozrenia z korupcie voči ktorémukoľvek členovi vlády, do troch minút ho odvolá. Čo i len tieň podozrenia. Tieň podozrenia nie je rozsudok súdu. Vieme, že pri nástenkovom tendri trvalo 10 rokov tuším, kým dvaja ministri SNS skončili v base. To naozaj máme takého slabého premiéra, ktorý nás všetkých chce oklamať tým, že máme čakať teraz 10 rokov a Jankovská 10 rokov bude naďalej brať úplatky a bude predávať rozsudky za úplatky? To naozaj máme takého slabého premiéra, ktorý sa nedokáže a bojí postaviť mafii?
Dám si rečnícku otázku. Chcem trošku zhrnúť takto možno v polovičke rozpravy dnešnú rozpravu. Kde sú poslanci SNS? Ani jeden jediný nevystúpil či tu, alebo s faktickou poznámkou na ochranu premiéra. Je to váš premiér alebo nie je to váš premiér, poslanci SNS? Kde sú poslanci MOST-u - HÍD? Ani jeden nevystúpil ani tu, ani s jednou jedinou faktickou poznámkou. Chcem sa opýtať, kde sú poslanci SMER-u? Je prázdne parkovisko v garáži. Už sú doma, už sú na východe a plat berú? 4 000 eur? Sirotám ste dali 2,70 navyše, sebe 1 500 a odhlasujete si, lebo máte väčšinu, že idete domov a nás tu necháte rozprávať proti noci. Ja sa pýtam, kde sú vaši poslanci?
Pán premiér, vám to nevadí, že tu nesedia do nohy a nehája vás? (Reakcia z pléna.) Nevadí vám, že vás tu neobhajujú? Kde sú, pýtam sa? Kde je Robert Fico, čo si tu neháji svojho, svojho premiéra, však je predseda strany? Mal tu vystúpiť, je to jeho psia povinnosť. Ja si neviem predstaviť, že by som bol predseda strany, mám nominanta premiéra a ja ho neprídem hájiť? Ani sa tu neukážem ani raz? Od jednej to je koľko? Trinásť, devätnásť, za 6 hodín a 15 minút sa tu Robert Fico neukázal. Čiže predseda strany vôbec nestojí na strane svojho premiéra, že mu nestojí za jedno jediné slovo, za jednu jedinú faktickú? Za dve minúty vystúpenia? Čo ste to za vládnu koalíciu? Na čích gatiach či šnúrkach čích gatí od dnes visíte? Na Marčekových? To sa nehanbíte? Na Šimkovičovej? To sa nehanbíte? Na Holúbekovi? Traja ľudia kúpení, bác, a na nich teraz tuto bude stáť celá vláda?! Len takto bude bohatnúť Marček, lebo si za každé hlasovanie vypýta prachy? Na týchto gatiach, na šnúrkach tohto človeka sa nehanbíte viseť?!
To ste čo za vládnu koalíciu, prosím vás? Skúste zavolať aspoň tým svojim kolegom zo SMER-u, nech vás je tu aspoň 20, však to je odvolávanie vášho premiéra, nie nášho. My tu nemusíme byť všetci. To je náš návrh, to je naše právo, ale vy by ste tu mali byť do nohy, všetci ho brániť. Keď sa odvolával Fico, ste tu sedeli všetci do nohy, ani ste si netrúfli, aby tu bola jedna voľná stolička. To takto si stojíte za Pellegrinim?! (Reakcie z pléna.)
Áno, vidím jak stojíte. A nasadíte takých obhajcov, teraz dovoľte, aby som vymenoval tie esá, dovoľte, a naozaj to stojí za vymenovanie. Že Kvorka. Týpek, ktorého vyšetrovala polícia za to, že tam obchádzal Cigánočku z Bambusiek, či jak sa to volá tá osada pri Martine, a potom so svojím synom zbil jej nápadníka... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Pán poslanec, držte sa témy, prosím (nasledujúci text hovorený súbežne s rečníkom), skúsme, včera sme obaja uleteli, najmä ja, ale skúste sa držať témy, vás prosím. Dobre? Neurážajte poslancov.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
... lebo žiarlil na ňu.
(Hovorené súbežne s predsedajúcim.) Ja sa držím témy, hovorím o ľuďoch, ktorí tu vystupujú, držím sa veľmi dobre témy. Vy sa bojíte, že budem hovoriť...
Budem hovoriť o tom, že jako predseda parlamentu má vzťah k ženám? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
(Hovorené súbežne s rečníkom.) V pohode, môžte, pán poslanec, dneska už ma nevyprovokujete.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
(Hovorené súbežne s predsedajúcim.) O monokloch niektorých žien blízkych predsedovi parlamentu?

Danko, Andrej, predseda NR SR
Poprosím vás, držte sa témy, ešte raz.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Kto ďalší tu hovorí, kto ďalší tu obhajuje premiéra?
Držím sa témy, dobre? Ešte raz, keď teda predseda parlamentu, ktorý nám včera všetkým povedal, ako je slušné komunikovať v parlamente, tie slová nepoužívam, samozrejme, nie som taký hulvát jako on. (Reakcie z pléna.)
Takže vystupuje tu na obhajobu premiéra absolútne eso SMER-u alebo absolútne esá SMER-u:
Kvorka, ktorého som už spomenul, netreba to opakovať.
Vaľová, ľudia, Vaľová, žena, ktorú vypoklonkovali v Humennom, v bašte SMER-u, nemohli sa na to tí ľudia pozerať, vypoklonkovali ju z toho úradu. Normálne tam mali oslavné orgie, že konečne sa tejto ženy zbavili, ktorá zneužívala všetko, čo len mohla. Normálne to je žena, ktorá veľmi podobne spravovala to mestské zastupiteľstvo ako obecné... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.) Hovorím o ľuďoch, ktorí...

Danko, Andrej, predseda NR SR
Držte sa témy, pán poslanec, prosím vás. (Nasledujúci text hovorený súbežne s rečníkom.) To nie je téma, ktorú prejednávame.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
(Hovorené súbežne s predsedajúcim.) Hovorím o ľuďoch, ktorí...

Danko, Andrej, predseda NR SR
Urážate poslancov...

Matovič, Igor, poslanec NR SR
(Hovorené súbežné s predsedajúcim.) Neurážam.

Danko, Andrej, predseda NR SR
... tak ako to robíte stále. (Reakcia z pléna.) Držte sa témy, prosím vás, odvolanie predsedu vlády Slovenskej republiky, nech sa páči.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Neviem, jako viac sa mám držať témy, keď hovorím o tom, že koho sem nasadil SMER na obhajobu premiéra pri odvolávaní premiéra. Ja nechápem, jak sa nedržím témy, ale tak niekomu to asi menej zapaľuje, čiže.
A potom ďalší. Jarjabek? Ako naozaj mám komentovať ďalej?
Toto sú akože obhajcovia? Toto sú esá SMER-u, ktorí obhajujú premiéra? To naozaj ste klesli tak nízko, že si nedokážete postaviť ľudí, ktorí aspoň teda vedia povedať pár súvislých viet a tu aby bojovali za neho?
Ani ste tu neni, väčšina z vás je doma, plat beriete, necháte ho v štichu, a ešte raz hovorím, za Fica by ste tu do nohy všetci sedeli. Kým by neskončila schôdza, by ste tu do nohy všetci sedeli. By ste si netrúfli ani odísť hentam na kávu. Zrazu päť ľudí tu obhajuje a takéto esá, že Kvorka, Vaľová, Jarjabek a Blaha. Panebože, toto sú akože esá, ktoré si to vylosovali alebo vy ste vyberali tých najneschopnejších z vás?
Takže skúsme vrátiť tému tam, kam patrí. Táto schôdza je o zlyhaní premiéra. Premiér má moc, premiér mal chrániť spravodlivosť. Nie Sulík mal chrániť spravodlivosť. Nemal žiadnu moc odvolať Moniku Jankovskú. Ani ja som nemal tú moc odvolať Moniku Jankovskú. Jasné, samozrejme, snažíte sa posunúť, že toto je o tom, že kto je vlastne Kočnerov gang. Uvedomujete si, že Kočner je kľúčový dôkaz toho, že ste mafia, že ste takto previazaní s mafiou a že ste zodpovední za vraždu Jána, Martiny a objednávky vraždy špeciálneho prokurátora, prokurátora Generálnej prokuratúry, rodiny špeciálneho prokurátora, Daniela Lipšica ako opozičného politika.
Lebo vy ste dovolili vyrásť Marianovi Kočnerovi. Vy ste ho nechali, aby v kľude mohol rozkrádať, beztrestne si žiť. Mať na telefón kohokoľvek. Vy ste dovolili nitrianskej mafii, aby si sprivatizovala políciu. A následne Marian Kočner píše šéfovi nitrianskej mafie: "Norbert, prosím pavúka na túto prokurátorku, prosím pavúka na túto sudkyňu, prosím pavúka na tohoto novinára."
A Norbert Bödör, šéf nitrianskej mafie, ktorému ste dovolili, aby si tam dosadil policajného prezidenta, následne zabezpečuje z tajných policajných databáz pre neho informácie o tom, ako sa volá pani sudkyňa, akého má manžela, na akom aute jazdí, kde bývajú, kedy chodí do roboty, kedy prichádza domov, informácie mafia posúva cez Mariana Kočnera vrahom a Marian Kočner zaplatí za vraždu. Toto ste spôsobili vy!
O tomto raz keď budú naše deti za 100 rokov čítať, alebo pravnúčatá čítať, tak si budú myslieť, že to je chyba v učebnici, že to sa nemohlo stať predsa, však to je blbina. Však to sa nemohlo stať, aby zlyhal takto štát. V demokratickom štáte aby mafia si dosadzovala policajného prezidenta, aby mafia si dosadzovala šéfa Národnej kriminálnej agentúry, elitného útvaru, tých absolútne špičkových policajtov?
Mohlo sa stať, však tie deti si budú čítať, že to nebolo možné, jak, jak by mohol jeden človek mať zrazu pocit, že on je štát? Že on by síce z mafiána, vlastne z polície, vyťahoval dáta, tie dáta posúval vrahom a tí na základe toho zabíjali nepohodlných novinárov, prokurátorov, sudcov, opozičných politikov. Toto je výsledok budovania sociálneho štátu Robertom Ficom, bohužiaľ, rok a pol posledného Petra Pellegriniho.
Peter Pellegrini, môžte sa tváriť teraz, že on je zrazu nová osoba, nové pozlátko a všetko je v poriadku, však teraz už nová doba nastala. Ale treba hovoriť o tej histórii, treba hovoriť o tom, čo robil predtým, že vtedy, keď mal kričať, mlčal, vtedy, keď mal počuť, si zapchával uši a vtedy, keď mal o tom hovoriť, že je problém, si zapchával ústa, lebo vedel, že mu to prinesie výhody. Uprednostnil svoje vlastné ego a záujem svojej strany pred verejný záujem. A o tom je dnešná schôdza.
Prepáčte, nie je schôdza o tom, že či niekto z nás sa niekedy stretol s Kočnerom. S Kočnerom sa stretalo asi veľa ľudí, predpokladám, a ešte raz hovorím, ja som tu asi jediný, ktorý sa v pohode k tomu prizná a v živote sa za to neospravedlní, lebo som nikdy s ním nedohadoval nič, čo by bolo v rozpore so zákonom, s morálkou alebo čímkoľvek.
Nech sa páči, vytiahnite - už ste raz zverejnili pred pol rokom či kedy - nahrávku Matovič s Kočnerom, rozhovor. Na druhý deň som povedal, dávam milión eur tomu, kto mi donesie tú nahrávku, kde bude zodpovedať ten váš prepis. A zrazu ste boli tichučko, že? (Reakcie z pléna.) Zrazu ste boli tichučko, že? (Reakcie z pléna.)
Čo, užili ste si, porozprávali ste? Vidíte a ja mám mikrofón a vy vykrikujete. Viete, jako sa hovorí, že psí hlas do neba nedopočuje. Takže kričte, koľko chcete, ja mám mikrofón teraz, nech sa páči, naberte odvahu, sem sa postavte, poďte brániť toho Pellegriniho, je to váš premiér.
Naozaj, toto čo tu je (rečník ukazujúc prstom na poslancov v sále, začal ich počítať), raz, dva, tri, štyri, päť, šesť, sedem, osem, deväť, desať, jedenásť, dvanásť, trinásť. Trinásť poslancov z osemdesiatych ("osemdesiatich", pozn. red.), to sa naozaj nehanbíte? I štrnásť prišiel. Štrnásť poslancov z vládnej koalície príde brániť, hájiť svojho premiéra? Aká dôležitejšia situácia je, aby tu poslanci sedeli? Aká je dôležitejšia situácia?! To takto ním opovrhujete? Však vám robí alibi, robí pre vás figový list, zakrýva to, že ste mafiánska organizácia! Dovoľuje vám, aby ste ešte chvíľu prežili. A ak by nebolo jeho, tak Kiska vám tu dôveru nedá pred rokom a pol a vláda by skončila. Iba kvôli nemu tu môžte ďalší rok a pol si užívať, a teda 4 000 eur čistého. A vy sa mu takto odmeníte, takto ho podržíte?
A ešte raz sa pýtam, koaliční to partneri z SNS a z MOST-u - HÍD, no príde sem niekto vystúpiť, príde ho niekto hájiť? Alebo nie, necháte to na nich, nech to smeráci zlíznu.
Takže táto schôdza je o zlyhaní premiéra, nie je o zlyhaní Riša Sulíka pred deviatymi ("deviatimi", pozn. red.) rokmi, alebo kedy to bolo stretnutie s Kočnerom vo Five Star Residence. Okej. Nemusel to robiť, samozrejme, nikomu to dobre nepadlo. SaS-ka zato dostala ranu, mali, ja neviem, 5,5 % alebo koľko vo voľbách, hoci mali v 2010 12, áno, ich voliči, demokraticky cítiaci, to vyhodnotili, toto je prešľap, dostali ranu. Zaslúženú? Zaslúženú. Okej.
Ale ja sa pýtam, čo má stretnutie spred 10 rokov Richarda Sulíka s Kočnerom s tým, že Peter Pellegrini pred dvomi týždňami v rozhodujúcej chvíli, alebo skoro tromi týždňami, v rozhodujúcej chvíli odmietol konať? Nič to nemá spoločné, samozrejme. Ale jasné, Goebbels SMER-u Erik Tomáš napísal, opakujte, opakujte, omieľajte a musíme im nalepiť, že oni sú vlastne tá Kočnerova banda, oni sú ten Kočnerov gang. Lebo viete, že máte to na sebe, jednoducho takto na čele máte napísané Kočner, a snažíte sa to zmyť, prelepiť si to a silou-mocou to hodiť na nás. Ale sa vám nepodarí. Môžno u hlúpych ľudí áno, hlúpych ľudí, ktorí si nevedia spočítať jedna k jednej a nevedia si dať túto logickú otázku, čo som dal pred chvíľkou, že čo má spoločné Sulíkove stretnutie s Kočnerom spred desiatych ("desiatich", pozn. red.) rokov so zlyhaním Petra Pellegriniho spred troch týždňov? Jasné, tým ich môžte oblbnúť. Ale dôkazom, že vy považujete svojich voličov za ľudí, ktorí žerú seno a nedokážu logicky rozmýšľať, je práve to, že takúto argumentáciu používate.
A práve preto vy strácate tých voličov, už som vám to tu dnes hovoril a zopakujem, lebo možno ste trošku vymenili. Mali ste 44 %, dnes máte 20, ale tá viac ako polovička voličov vám odišla preto, lebo jednoducho už im bolo trápne sa pozerať na to, ako vy ich považujete za hlúpych. Ako vy ich kŕmite senom a myslíte si, že oni sú somári, že, že naozaj vám uveria to, že dnes keď vy budete na nás zvaľovať, že vy ste sa stretali s Kočnerom, tak my sme ho stvorili a že tí ľudia si nevedia spočítať jedno s jedným alebo sú vôbec úplne stratení v čase.
Preto som považoval za dôležité vystúpiť, aby som vrátil debatu tam, kam patrí. Táto schôdza je o zlyhaní Petra Pellegriniho ako premiéra vlády Slovenskej republiky ("premiéra Slovenskej republiky", pozn. red.) pred dvadsiatymi ("dvadsiatimi", pozn. red.) dňami, to znamená v čase, kedy sa ráno zobudil a prečítal si v novinách, že jeho štátna tajomníčka si dopisovala s Marianom Kočnerom viac ako tisíc správ v čase, kedy Marian Kočner bol vyšetrovaný v závažných daňových deliktoch, pri závažných podvodoch, v čase, keď už bol jeden z hlavných podozrivých, považovaný za jedného z hlavných podozrivých pri objednávke vraždy Jána a Martiny.
A aby sme si to povedali ešte raz, lebo to je dôležité, štátna tajomníčka pred dvadsiatymi ("dvadsiatimi", pozn. red.) dňami, sa Peter Pellegrini dozvedel, najneskorej vtedy sa dozvedel, lebo sa to dozvedelo celé Slovensko, čiže som teraz naivný, že nemá zvodky zo SIS-ky, nemá žiadne iné informácie skorej, okej, dajme mu to právo, že stojí s nami na tej istej informačnej čiare, že sa to dozvedel až z médií, že si štátna tajomníčka, ktorá je súčasťou jeho vlády, dopisovala s Marianom Kočnerom v čase, kedy Marian Kočner bol podozrivý, vyšetrovaný, boli podané na neho obžaloby za podvody a zároveň bol jeden z hlavných podozrivých alebo kľúčový podozrivý, že si objednal vraždu Jána a Martiny.
Vtom momente sme očakávali my aj ľudia demokraticky cítiaci a tí teda, ktorých vy nepovažujete že za tých, ktorí seno žerú, sme logicky očakávali, že, a teraz príde chvíľa Petra Pellegriniho. Teraz sa odstrihne od Roberta Fica, teraz povie, že už stačilo. Mafia!
Čo robím? Či čo chceme? (Reakcie z pléna.) Môžme diskutovať.
My nechceme, my chceme, aby ste sa očistili od Roberta Fica, my nechceme, aby ste sa rozpadli (reakcie z pléna), odstrihnite to zhnité, čo tam máte. Dajte možnosť tým ostatným (zaznenie gongu), dobre, ktorí doteraz prisluhovali, dajte možnosť, že (zaznenie gongu) spravia čiaru a odteraz už budú slúžiť dobru. Dajte im tú možnosť.
Čiže pred tými dvadsiatymi ("dvadsiatimi", pozn. red.) dňami Slovensko čakalo, že máme premiéra na svojom mieste. Keď odvtedy mal ixkrát rečí a sa písalo v médiách, jaké spory medzi Pellegrinim a Ficom, a teda Pellegrini to dobre myslí a Fico zle a to je ten dobrý a zlý policajt, tak sme čakali, že buchne po stole. Ale on v tej rozhodujúcej chvíli zlyhal! A o tom je dnešná tlačovka, pardon, dnešná, á (smiech v sále), mimoriadna schôdza. Jej, strašne smiešne.
O tom je dnešná mimoriadna schôdza na vyslovenie nedôvery Petrovi Pellegrinimu.
A nielen o tom, že teda v tú sobotu zlyhal, my sme čakali aj v nedeľu, aj v pondelok, aj v utorok, týždeň sme čakali, a nič. Peter Pellegrini miesto toho, aby buchol po stole, hovorí, dajte mi dôkazy. Musia v kľude, nechajme, ja som prišiel do tejto vlády s tým, že dáme absolútny pokoj orgánom činným v trestnom konaní, nech v kľude môžu konať. Ale v kľude môžu konať znamená, že teda budeme čakať, tak ako v prípade skorumpovaných ministrov Janušeka a Štefanova z SNS, že budeme 10 rokov čakať, kým teda padne na nich klec.
Čiže silou-mocou ste vedeli, a Peter Pellegrini, áno, vtedy uprednostnil svoj záujem a záujem strany SMER pred verejným záujmom, že chcel, aby dosiahol, aby sa tento konflikt alebo tento konflikt, toto odhalenie pri Monike Jankovskej, aby sa odsunulo až po voľbách. Aby do volieb sme nehovorili o tom, že tu máme explicitný dôkaz, že priamo človek, ktorý tu sedel, ktorý tu skladal sľub na ústavu ako poslanec strany SMER, že tento človek priamo zlyhal. A nieže zlyhal, on zlyhal viac jako vrah, ktorý zabil Jána a Martinu, lebo človek, ktorý umožní, aby mafia mohla znásilniť orgány činné v trestnom konaní, ktorý im umožní ten koridor, hoci má chrániť verejný záujem a zároveň za to berie úplatky, ten človek zlyháva viac jako ten, čo strieľa.
Lebo hovorí sa, že ten, kto kryje zločin, sám sa zločincom stáva. Ale zločinci od prirodzenosti všade vo svete, či Al Capone, alebo Kaliňák, ktokoľvek, alebo Bašternák, Kočner, ktokoľvek, využívajú diery, ktoré sú v systéme. A potom sú na druhej strane ľudia, ktorí majú chrániť systém, ktorí majú tie diery v tom systéme, ktoré, ktoré tam sú, zacpávať, zalepiť, aby tí zločinci ten priestor na tie svoje zločiny nemali.
Monika Jankovská bola na tej správnej strane, mala byť na tej správnej strane. Zložila prísahu tu na ústavu, zložila prísahu ako sudkyňa. Sľubovala ako štátna tajomníčka dupľom ministerstva spravodlivosti, podotýkam, že bude hájiť spravodlivosť. Ona v tej situácii s vedomím, že nikdy nebude odhalená cez komunikačnú platformu Threema, komunikuje s človekom, s hlavným podozrivým z vraždy, s človekom, ktorého prípady sú na súdoch a ktoré zázračne dostávajú na stôl Jankovskej ľudia. Jankovskej sestra, Jankovskej osobná asistentka, z ktorej sa medzičasom stala sudkyňa. A Jankovská za úplatky vybavuje správne rozhodnutia pre Kočnera. (Reakcie z pléna.)
A v takejto situácii máme premiéra, ktorý povie, že, počkajme, jak sa to definitívne rozhodne. Čiže jak na konci buchne súd. Potom, keď vidí, že asi to nie je ustáteľný úplne, nie je úplne ustáteľná argumentácia, potrebujem aspoň nejaké dôkazy. A potom za ďalšie dva dni, aspoň, aspoň polodôkaz potrebujem. Ale zároveň tým opovrhuje vyšetrovateľmi, prokurátorom dozorujúcim aj sudcom, ktorý dal súhlas k tomu odobratiu toho mobilu. Hovorí Peter Pellegrini tým, že ona si z titule toho, že jednoducho, z titulu toho, že už 19 rokov v SMER-e poctivo slúži, on je predsa viac jako vyšetrovací tím, ako Úrad špeciálnej prokuratúry, ako sudca, ktorý dá súhlas so zásahom. Lebo tieto dôkazy a ich názor mu nestačí.
Zároveň nám hovorí aj pri vystúpení, tu pri svojej obhajobe hovorí, že nemal ani len jednu A4-ku, hoci sa jej doprosoval, nemal som k dispozícii, hoc´ som sa dožadoval. A veľmi dobre vedel, že stačí ísť za Jankovskou a povedať, počúvaj, Monika, však tebe dali papier, keď ti zobrali ten mobil, čo tam je napísané, ukáž? Nemusel, teda keď nechcel, keď naozaj hájil nezávislosť orgánov činných v trestnom konaní, nemusel ísť ani za policajným prezidentom, za nikým, hoci bez problémov inokedy to robí, nemusel to urobiť, nemusel od nich nič pýtať, stačilo ísť za kolegynkou Jankovskou, lebo však smeráčka, nie, spolu boli na kandidátke. Stačilo ísť za ňou a Monika by vytiahla, ukázala a Peter Pellegrini má zrazu polodôkaz, dôkaz a jasný dôkaz. Ale on nechcel. Alebo to videl a ju kryl. Ale keď dnes hovorí a odvoláva sa na to, že tu A4-ku nemal k dispozícii, tak ešte raz hovorím, buď je absolútne neschopný a nevie o tom, že Monika Jankovská to mala pri sebe, buď to vedel, že to má, videl to a rozhodol sa ju kryť, alebo sa rozhodol teda, že bude nás všetkých klamať, že on vlastne nič k dispozícii nemá a on ani len netuší teda, že Monika Jankovská niečo také by pri sebe mohla mať.
Podsúvanie aj od ostatných vás, pripadá mi to, že to máte to asi napísané, niekde vám do mobilu píšu, povedz toto, toto, toto, také nejaké bludy typu, že my tu odvolávame Petra Pellegriniho za to, že bol 19 rokov v SMER-e, alebo niečo také, že odvolávame za to, že neodvolal akurát v ten deň, ale teda že odišla ďalší deň. Nie je to pravda. Stačí si prečítať odvolanie alebo návrh na odvolanie. V tom návrhu je, že náš, naše, dnešná schôdza je postavená na tom, že ne-ko-nal. Aj keď nemá zákonnú právomoc ju priamo odvolať, má váhu predsa, nie? Hoci tou vašou účasťou neukazujete, že má medzi vami váhu, lebo ste ho neprišli chrániť. Svedčí o tom naozaj to prázdne parkovisko, čiže nie je to o tom, že ste niekde na klube SMER-u, prázdne parkovisko v garáži. Poslanci SMER-u v pohode doma vyložené nožičky, na pivečku niekde, a ich premiér sa tu odvoláva. Sa nehanbíte?! To ste čo za poslancov vládnej koalície, poslancov strany SMER? Však ste najväčší! Je to váš premiér, je to váš smerák. Hanbil by som sa, to ako mimo toho, hanbil by som sa na vašom mieste.
Peter Pellegrini povedal, že nezradil záujem Slovenskej republiky, nezradil záujem ľudí, nezradil ústavu. Jedno, druhé, tretie zradil. Ľudia ho volia, je najmocnejším mužom v štáte. Keď si to nepriznáva alebo čokoľvek, jednoducho je najmocnejším mužom v štáte. Stačilo povedať, že Monika Jankovská končí, dnes volám ministrovi spravodlivosti, aby zajtra mimoriadnu vládu, ktorá zasadá v nedeľu operatívne, aby ľudia mali naďalej dôveru, že teda naozaj bojujeme proti mafii, tak nech donesie návrh na jej odvolanie a v nedeľu na mimoriadnom zasadnutí vláda ju odvolá. Keď toto nechcel preháňať, teda ostatných ministrov, dobre, však sú s rodinami, tak je možnosť per rollam ju odvolať, samozrejme, tak, ako ste si schválili postoj vlády k dnešnému, k dnešnému, k dnešnej mimoriadnej schôdzi, máte tam napísané per rollam schválené, takisto ste per rollam mohli hlasovať o tom, že Monika Jankovská z kola von. V sobotu mohol byť problém vyriešený. Stačilo jediné, aby pán premiér hájil spravodlivosť a nie pobyt mafie na najvyššom poschodí ministerstva spravodlivosti.
Ale keďže túto rolu nezvládol a nezvládol ani nasledujúce dni reparát na tú svoju rolu a na tú svoju úlohu, preto sme predložili tento návrh, o ktorom ste nám teda štyrikrát úspešne bránili, aby sme mohli rokovať. Patrí vám hanba, lebo je to naše ústavné právo, takisto vás, keď budete v opozícii, to bude vaše ústavné právo.
Môžeš ukazovať, že to je dokolečka. Treba to opakovať, vieš? Treba to opakovať a aby sa ti to dostalo nejako do hlavičky, vieš? Treba to opakovať, treba. (Reakcie z pléna.) A tebe dupľom.
Takže preto predkladáme tento návrh, lebo ste, z dvoch dôvodov. Ten prvý bol iba o tom, že Peter Pellegrini zlyhal v jednej veci, že nemal odvahu teda buchnúť po stole v prípade Moniky Jankovskej. A tento návrh, ktorý sa dnes prerokováva, je obohatený o druhý dôvod, a to je to, že obhajoval konanie koaličných poslancov, ktorí nám štyrikrát nedovolili schôdzu spustiť. Je to nedemokratické, neústavné, teda v rozpore s ústavou, v rozpore s literou aj duchom ústavy, je to niečo, čo sme vám my, keď sme boli na druhej strane v čase Radičovej vlády, neurobili. Radičová, ja neviem, či jedenásť, či štrnásť hodín tu poctivo sedela a znášala či útoky-neútoky, to je jedno, jednoducho vaše reči, mali ste na to právo, my sme vám to nikdy neurobili, lebo to bolo ústavné právo, hoci nás bola väčšina, vy ste to urobili. Lebo máte pocit, že demokracia je vláda väčšiny, ale vláda väčšiny je tyrania, je diktatúra, je totalita. Áno, väčšina z vás pochádza z Komunistickej strany alebo SDĽ, alebo čo to bolo predtým, KSS, ako váš predseda, a tým pádom to asi máte niekde ešte tuto, tuto vryté. Ale dupľom v čase, kedy si ideme pripomenúť 30. výročie novembra, by ste mali chrániť aj demokratické práva menšiny. Lebo demokracia nie je len o vláde väčšiny, ale je to vláda väčšiny s rešpektovaním práv menšiny. A to je presne situácia, ktorá v tomto prípade tu bola, vy ste štyrikrát právo menšiny nerešpektovali.
Som rád aj za a ďakujem kolegom z SaS, že sme sa nenechali pokoriť, že sme podali znova tú schôdzu, lebo to bola správna vec. Lebo pred zlom nikdy nesmieme skloniť hlavy.
Ľudia, máme 199, á, 169 dní do budúcich volieb. Pevne verím, že to je 169 posledných dní utrpenia, kedy ľudia musia tolerovať takýchto ľudí vo vedení štátu, ľudí, ktorí miesto toho, aby hájili verejný záujem, hája záujem mafie na najvyššom poschodí ministerstva spravodlivosti.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.9.2019 o 19:05 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:35

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Inak sledovať Igora Matoviča, to je naozaj rozkošné. On tu v stand by režime nehybne sedí niekoľko hodín a ticho plynie a odrazu sa na balkóne objavila kamera Markízy, on sa stoporí, skočí za kecpult (smiech v sále) a začne rozprávať úplne to isté, čo tu predtým dve hodiny táral. Ale doslova to isté, čistá vata. Len kvôli Markíze, len aby bol na tej kamere, len aby bol večer v televízii. To je úplne absurdné. A o tomto je celá tá schôdza.
Igor Matovič tuší, a vidí to každý na Slovensku, že končí v politike, hej. Má zhruba okolo piatich percent, odchádzajú mu všetci straníci, Remišová a ďalší, on je politicky zombie, a tak sa snaží teraz nejakým spôsobom ešte vyloviť nejaké zvyšky podpory vo verejnosti tým, že bude hulvátsky a hystericky nadávať na Petra Pellegriniho a robí to spôsobom, kedy naozaj človek začína uvažovať, že je najčastejším odberateľom pána Trubana a že tých päť gramov je naozaj naňho moc. A obávam sa, že pokiaľ takto bude opozícia pokračovať, tak sa strápňuje pred celým Slovenskom.
A, viete, keď nám Matovič vyčíta, že tu nemáme ľudí, jeho počúvali štyria poslanci jeho vlastnej strany, asi poslední, ktorí mu ostali, dokonca aj, aj jeho najznámejší pudlík pán Marosz, ktorý si dovolil odbehnúť a ani ho nepočúval, to už tá autorita je naozaj mizivá, pán Matovič.
Ja vám chcem popravde poďakovať. Pretože priznávame, že v SMER-e máme na niektoré veci rozdielne názory, však tušíte to, no ale nikto nás tak úžasne nespojil a nescelil ako práve táto schôdza, ako práve váš návrh. Vy ste ten najvydarenejší užitočný idiot SMER-u.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 19:35 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:35

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. No, pán Matovič, keď vás nikto nechce počúvať, tak sa nad sebou zamyslite, lebo naozaj vy tu hráte také divadlo, že vy si sám položíte otázku, vy si odpoviete. Ja som si aj pozerala, čo to znamená a hovorí sa, že je to osobnosť s poruchou sociability. Vy normálne rozprávate za Petra Pellegriniho, potom rozprávate, čo Jankovská povedala Pellegrinimu, čo Pellegrini Jankovskej. Ja som z toho zmätená. A pýtala som sa vás, aby ste mi povedal ako vyšetrovateľ, pán vyšetrovateľ Matovič, ako to je s pánom Šufliarskym? Vy ste odhalili jeho, vy ste komunikáciu odhalili jeho Threemy, jeho, on musel odstúpiť a zrazu sa zistilo, že ho idú zavraždiť, tá istá skupina, ktorá je s Kočnerom. Tak ako je to? (Reakcia poslanca Matoviča.) Nekričte na mňa, pán Matovič, nezaujíma ma to, potom sa môžte prihlásiť.
Potom sa vás pýtam, kde máte svojich poslancov? Pani Blahovú máte na päťdesiatke. Ja som tu išla do parlamentu, predstavte si a pani Blahová sa chválila asistentkám, že odchádza na päťdesiatku, na oslavy. Za to berie plat? Za to berie plat, pán Matovič?! Najlepší z najlepších.
Pán Matovič, ďalšia otázka, odpovedzte mi. Skade máte milión? Povedzte všetkým, doneste tu výpisy, že dávate ľuďom milión, však doneste ich.
Pán Matovič, a čo sa týka úplatkov. No povedzte, aké úplatky zobral Marček, Jankovská, Pellegrini, no však povedzte, tu ich doneste, tých ľudí, nech povedia, ktorým dali úplatky? Lebo vy všetko viete, vy ste normálne vyšetrovateľ.
A preto hovorím, mafia, ako je Denník N, vy a všetci vaši podobní, Kern, Bán, všetci boli v Humennom. Dokonca Bán povedal, Bán povedal, že konečne ukázali Humennému novinári, kto tam má byť primátor. Ja som nič nezneužila. Nikdy v živote nebola napísaná petícia za štyri mesiace na moju osobu, ale na tohto primátora, ktorého ste podporili, je, na dvadsať rokov ide prenajať oligarchovi potrubie, ktoré ja som chcela zobrať pod mesto, ktorý podľa mňa všetkým vám, aj tí, čo tam boli, tú kampaň robili zadarmo, tá kampaň stála 700-tisíc, všetci ste tam chodili šaškovať, v Humennom bolo Slušné Slovensko a na rok Kuciakovho úmrtia nikto nemohol... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.9.2019 o 19:35 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:35

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Matovič, ja by som sa chcel veľmi úprimne, aby som vás nerozčúlil, veľmi úprimne spýtať pomaly, tak, aby ste tomu rozumeli, povráva sa po tomto parlamente, že beriete nejaké utišujúce lieky. Naozaj, nechcem vás rozčúliť, lebo je to skutočne vo vašom prípade aj trošku nebezpečné.
Pán Matovič, beriete nejaké utišujúce lieky na vaše neštandardné chovanie, podľa môjho názoru, alebo je to pravda, alebo nie je to pravda? Lebo to chovanie je naozaj také, že, ale hovorím, veľmi opatrne to hovorím, aby som vás nerozčúlil, preto, lebo naozaj pozerať sa na vás, ja neviem, my už sme chceli volať pani ministerku zdravotníctva, aby bola taká láskavá a prišla sem, a teda niečo v tomto zmysle poradila aspoň, alebo teda keby ste mi odpovedali, áno, beriem, áno, neberiem, všetko zoberiem na vedomie. Všetko.
A potom druhé by som sa vás chcel spýtať, povedali ste, že pán Marček si vypýta za každé hlasovanie prachy, doslova a do písmena. Mohli by ste to, prosím vás pekne, zopakovať?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 19:35 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:35

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Igor, presne toto tu je o zlyhaní premiéra, tak ako si povedal, a ja stále tak pozerám do tej poslednej lavice, vidím tam kolegu Petráka, čo sedí na mieste Roberta Fica, a uvedomujem si, že naozaj Robert Fico, tak ako si aj povedal vo svojom vystúpení, hodil premiéra cez palubu, proste nechal mu tu pár poslancov, možno tí, ktorí už nie sú lojálni Robertovi Ficovi. Ale problém je, že títo poslanci ani nie sú pripravení, oni tu hodnotia naše vystúpenia ako v nejakej súťaži krásy, ale nič nevyvrátili. No každopádne môže to evokovať nejaké rozloženie síl SMER-u, ale však to ani neni teraz podstatné.
Spomenul si tie pavúky a to je presne to, že toto je ich logika, toto je ich logika a toto je ich pohľad na spravodlivosť. Proste majú tu ľudí nedotknuteľných, ktorí si vypýtajú pavúka a bez problémov ho dostanú, a potom sú práve tí, ktorí sú obeťami. A toto tu buduje SMER roky a premiér, keď mal možnosť sa tomu postaviť a vykrútiť tomu krk, tak zlyhal. Zlyhal, lebo nekonal, bodka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 19:35 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:35

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pozeral som sa pozorne a naozaj páni z vládnej garnitúry, ktorí tu sú, tak spočiatku nad tebou, Igor, mali taký blahovoľný úsmev, ale potom na tých tvárach prevládla zasmušilosť. Jedno si totiž uvedomujú, že aj keď teraz môžu rozprávať, že ty iba sypeš piesok proste do toho hladkého súkolia, ktoré stále odsýpa, a vlastne toľko rokov sa darí vždy nájsť, nejak to zalepiť, pomôže niekto, dodajú sa peniaze, dodajú sa niekedy možno aj oveľa temnejšie veci a moc, resp. ľudia, ktorí tú moc potrebujú, majú tu stále svoje ohnivká a majú tu stále svojich, svojich ľudí. Ale potom tie tváre zvážneli a zvážneli preto, lebo si uvedomili, že takáto otvorená reč tu bude znieť čoraz viac. Či už od Matoviča, ktorý teda, páni, iste mi to nebudete mať za zlé, lebo mňa Matovič iste prežije, pokiaľ ho nezrazí lietadlo, ale aj mnohých z vás a najmä prežije politicky, pretože táto garnitúra proste končí. Nie, nekončí na úplnú slabosť, vy by ste moc chceli, ale mení sa Slovensko. Mení sa Slovensko a spýtajte sa mladých ľudí. Žiaľ, mnohí z toho znechutenia potom volia extrém, ale určite nebudú súhlasiť s pokračovaním tohoto druhu moci.
Preto tu bude čoraz viac ľudí podobných Igorovi Matovičovi, či už to bude vládnucim milé alebo nemilé. A myslím, že mnohí z vás, keď ste počúvali Igora Matoviča, ste si uvedomili, že, dobre, teraz máme tie karty a máme tie počty, ale takíto ľudia prichádzajú.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 19:35 hod.

Ján Budaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:35

Ľubomír Petrák

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:35

Karol Galek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Igor, upozornil si na viaceré prepojenia strany SMER s pani Jankovskou, ktorá mala intenzívnu komunikáciu práve s Kočnerom. Strana SMER sa aj podľa niektorých tých vyjadrení snaží zbaviť pani Jankovskej, ako sa len dá. Je, samozrejme, na uvážení alebo povážení, či už neni neskoro.
Dovolím si upozorniť aj na najnovšiu informáciu, ktorá vyšla asi pred hodinou a pol, kedy aj pán Jozef Buček, poslanec za stranu SMER - SD, rozviazal pomer so svojou asistentkou Darinou Lenártovou, ktorá je blízkou priateľkou bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej. Pani, pani Lenártovej bola zaistená technika, mobil a počítač, a to v súvislosti s trestným stíhaním vo veci zneužívania právomoci verejného činiteľa, brania úplatku a podplácania. Čiže na jednej strane, áno, kvitujem, SMER sa zbavuje týchto prepojení, ale pýtam sa súčasne, čo je za tým a či naozaj na toto nie je neskoro a či tá očista nemala prísť omnoho, omnoho skôr.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 19:35 hod.

RNDr. MSc.

Karol Galek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19:50

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Matovič, dve poznámky by som mal. Jednak spomínal si, že kto všetko tu z poslancov SMER-u vystupuje, a sa ti to nejako nezdá, tak ja chcem len upozorniť, že trochu je to aj maslo na hlave pána poslanca Pčolinského, ktorý tu pred časom upozornil, že za SMER tu vystupujú iba páni poslanci Blaha a Tomáš a čím teda zrejme spôsobil to, že niekto upozornil aj ďalších poslancov, že by mali čítať tie pripravené príspevky, takže sa ozývajú, ozývajú viacerí, čiže je to čiastočne aj teraz spôsobené vystúpením opozičného politika, aby sme sa netvárili, že nie.
A druhá poznámka k tomu, čo si hovoril o tom, že nie je tu pán poslanec, predseda SMER-u - SD Fico, ktorý je podľa niektorých prieskumov už najnedôveryhodnejším politikom, teda neviem, nespomínam si, že by on vyzýval na odstúpenie premiéra Pellegriniho, to som nerozumel pánovi Petrákovi, keď hovoril o tom najnedôveryhodnejším politikovi, že, že vyzýval na odstúpenie Jankovskej, ale teda neviem, čím to je spôsobené, možnože, možnože keď bol pán poslanec a predseda SMER-u Fico na koberčeku u pána premiéra Pellegriniho, ktorý mu vysvetlil, že by nemal sa zastávať rasistických vyjadrení poslanca fašistického Mazureka, tak ešte sa z toho pán poslanec Fico nespamätal, aký dostal, aký dostal preplesk od premiéra. Ale môže to byť, môže to byť spôsobené zase aj úplne niečím prirodzenejším, pán poslanec Fico predsa nechodí do parlamentu inak ako na hlasovanie, odkedy skončil ako premiér a vrátil sa do parlamentu, tak na pôde parlamentu nepovedal do mikrofónu ani slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

13.9.2019 o 19:50 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:50

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dúfam, že to nebude brať nejako osobne, ale dovolím väčšinu mojej faktickej venovať si poslankyni Vaľovej, lebo dala mi celkom pekné, také konkrétne otázky, a myslím si, že na rozdiel od mysliteľa Jarjabka, naozaj to malo hlavu, pätu.
Takže pýtate sa, že ako to bolo s tým Šufliarskym. Tak jednoducho to bolo so Šufliarskym. Šufliarsky bol spojka Mariana Kočnera na Generálnej prokuratúre dlhé, dlhé roky. Marian Kočner si udržoval túto spojku, všetko, kamaráti, spolu sa stretali, v aute sa bavili, však o tom sú zverejnené esemesky. Ale keď Šufliarsky taký typický, by som povedal, chrbtolez na Generálnej prokuratúre, keď zistil, že, hops, kamarát asi urobil problém, a keď zistil, že dostala polícia, NAKA a prokuratúra takzvanú zelenú na Kočnera, že už je dovolené alebo je dovolené pristupovať ku Kočnerovi inak ako k našim ľuďom a nebudeme ho brať ako nášho, nebude náš chránenec, tak Šufliarsky sa odstrihol. No a čo sa robí v mafii, keď niekto zradí? Tak ho dáte zabiť. Presne to Marian Kočner Šufliarskemu spravil.
Čiže tam sú dva životy Petra Šufliarskeho, do tej, dokedy slúžil Marianovi Kočnerovi a odkedy prestal slúžiť a Marian Kočner to zobral osobne, tak ho dal zabiť, objednal si naňho objednávku, alebo teda vraždu. V lete minulého roku, čiže už pol roka po vražde. Vtedy čakal, že Peťko ho zakryje, Peťko pomôže, ako dovtedy pomáhal, zrazu sa Peťko otočil Mariankovi chrbtom. V mafii takéto skutky, takáto nevernosť sa trestá vraždou.
Poslankyňa Blahová, hovoríte, so mnou nemá nič, nie je v našom klube.
A skade mám milión? No spomínal som tu dnes aj na vystúpení. Len v roku 20..., pardon, 2008, kedy som sa rozhodol, že do politiky vstúpim, lebo som sa na to nemohol pozerať, ako rozkrádate verejné peniaze, som zarobil viac ako 4 mil. eur zda-ne-ných. Zarobil zisku, takže peňazí som mal dosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.9.2019 o 19:50 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video