51. schôdza

15.10.2019 - 29.10.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

23.10.2019 o 11:09 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:41

Martin Fecko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Jasné. Ďakujem za vaše reakcie, kolegyne a kolegovia.
Samozrejme, že komplexný, aký systémový, pani Gaborčáková, systémový prístup k tomu, to už nechávam, aby to už poriešili ďalší, či už vlády, alebo terajšia ešte vláda a ministerstvo. Čo sa týka pána Kondróta, tam reaguje na to, že je to vlastne totožný. Takže pokiaľ je to odsúhlasené, tento váš návrh aj v legislatíve Národnej rady, resp. ministerskej, tak je to toto isté, pretože sme sa dohodli s pani Bašistovou, že áno, ona predloží predo mnou, aby sme si neišli navzájom do kapusty. Tak reku dobre, ustúpil som. A pán spravodajca je uzrozumený, ako má konať, a predsa je spravodajcom, neni prvý deň. Takže vie, ako sa má konať v prípade, že bude alebo nebude prijatý ďalší zákon.
Takže ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.10.2019 o 10:41 hod.

Ing.

Martin Fecko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 10:43

Silvia Shahzad
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani ministerka a vážení kolegovia, dovoľte, aby som ešte predsa len vystúpila krátko, lebo však viac ani nemôžem, k pozmeňujúcemu návrhu, ktorý tu predkladal pán poslanec Petrák, pretože sa týka ľudí so zdravotným postihnutím.
Aj z tohoto presne vidno, že téma ľudí so zdravotným postihnutím sa týka naozaj všetkých ministerstiev pomaly a všetkých tém, a preto je treba venovať väčšiu pozornosť. Ja som vo faktickej poznámke hovorila, že je mi ľúto, že sa dostávajú takéto témy pod rúškom niečoho proste kade-tade a nevenuje sa im dostatočná pozornosť. Ale som rada, že aspoň sem-tam sa vôbec dostanú.
Je to pozmeňujúci návrh, ktorý predkladajú poslanci. Oveľa lepšie by bolo, keby to prišlo priamo v zákone. Keby proste sa aj toto, to je jedno už, či to bude ministerstvo práce. Ministerstvo práce, bohužiaľ, sa stále vyhovára na to, že nedá sa, nemôžeme, a tak radšej nerobí vôbec nič. Potom to musia hasiť nejaké iné ministerstvá. Takisto by som bola radšej, keby tá, tá spoločná reč medzi jednotlivými ministrami sa našla skôr, čiže, čiže naozaj aby sa o túto tému zaujímala napríklad teraz aj pani ministerka vnútra.
Ja len pripomeniem, že ja som sa pred dva a pol rokom, a teda pripomeniem, ten pozmeňujúci návrh rieši parkovacie preukazy a ich elektronizáciu, aby sme predchádzali tomu, že sa parkovacie preukazy zneužívajú, že sa zneužívajú parkovacie miesta a vôbec že nevieme zabezpečiť systém kontroly. A dlhé roky s týmto všetci bojujú. Najviac, samozrejme, na to doplácajú ľudia so zdravotným postihnutím, ktorí sú na tieto parkovacie miesta odkázaní.
Ako som spomínala, pred, pred dva a pol rokom sa na hodine otázok pýtala ministra vnútra Kaliňáka, že aká je štatistika z..., či už, či už to bolo zneužívanie parkovacích preukazov, alebo, alebo vlastne aké, aké máme štatistiky, že sa našli priestupky za porušovanie, za parkovanie na vyhradených parkovacích miestach. Samozrejme, v tom čase minister odpovedal spôsobom jemu vlastným, že jednoducho už sa to nedeje, už je to menej často, ako to bolo kedysi, proste takéto prázdne slová používal. Štatistiky nepredložil žiadne. Tak sa pýtam teraz, pani ministerky, že či sa na tom niečo zmenilo a či už nejaké štatistiky máme, lebo problém to naozaj je. Samozrejme, viem už, počula som o prípadoch, myslím, že to bolo vlani v lete, že bol niekto už aj minimálne obvinený z falšovania preukazu. Neviem, akom, ako to dopadlo, a že koľko teda máme aj takýchto prípadov falšovania preukazov.
A v tom čase sme sa tu s Robertom Kaliňákom bavili len o tom teda, že je to len problém kultúry, nie je to problém zákona. Teraz vidíme, že je to aj problém zákona, lebo prichádza návrh. A jednoducho keď sa to nedá riešiť inak, tak sa to musí riešiť zákonom. Ja by som si tiež želala, aby sa väčšina vecí riešila mimo zákon, že jednoducho ľudia budú uvedomelí. Ale aj na margo toho by som chcela povedať, že pán Petrák, znovu opakujem, parkoval na vyhradenom parkovacom mieste, bolo to síce v Národnej rade, a dnes predkladá návrh zákona, čiže úplný paradox, resp. pozmeňujúci návrh. On mi tu na to dnes povedal, to aby som ho citovala, že síce tam parkoval, priznal to, ale parkovacie miesto je z 90 % prázdne. Presne jeho odpoveď svedčí o tom, ako k týmto miestam pristupuje celá táto spoločnosť, nielen on. To, že je to z 90 % prázdne, neznamená, že tam to miesto môžeme obsadiť, lebo proste nie je určené pre neho. A nie je určené teda ani pre ľudí, ktorí nemajú parkovací preukaz. A práve aj tento systém by mal zabezpečiť, že sa tie miesta budú kontrolovať, a teda, ak sú nejaké miesta nadbytočné, tak sa jednoducho odstránia, ale aby, aby bol proste prehľad vôbec o tom, koľko takýchto miest potrebujeme. Ja som presvedčená, že tie parkovacie miesta sa nevyužívajú aj preto, že jednoducho ľudia už dopredu predpokladajú, že tie parkovacie miesta budú obsadené, a jednoducho nemajú toľko času, aby teraz prišli skontrolovať, či to parkovacie miesto voľné je, alebo nie je. To znamená, nájdu si rýchlo iné riešenie, a ktoré vedia, že je spoľahlivejšie. Takže ja by som bola veľmi rada, keby sa tá kultúra parkovania na tých vyhradených parkovacích miestach zlepšila.
Zároveň chcem pripomenúť ešte jednu vec, ktorú tu pán Petrák spomenul, že parkovacie miesto je moje. Parkovacie miesto nie je moje. Parkovacie miesto patrí Kancelárii Národnej rady. Toto je ďalšia vec, ktorú si často zamieňajú ľudia jednoducho. Moje nie je nič, čo sa týka bezbariérovosti. Toto sú miesta, ktoré sú určené pre..., ľuďom so zdravotným postihnutím. Ostatné, ak tu mal pán, pán kolega iné narážky na moju osobu a osobné, nebudem komentovať. Ale, samozrejme, odporúčam mu opýtať sa ma.
Samozrejme, ďalším problémom môže byť aj parkovanie na chodníkoch. To, že máte ešte vyhradené parkovacie miesto, nič neznamená. Máme tu ešte aj parkovanie na chodníkoch. To je problematické. Verím, že aj toto sa zlepší, lebo, lebo naozaj sa to posudzovať dá niekedy veľmi ťažko, a ani sa to podľa mňa veľmi nerobí stále.
Takže, takže naozaj vás prosím, tie zákony tu máme na to, aby sa dodržiavali, nielen aby sa tvorili, a teda aby sa na každý návrh zákona hľadal aj naozaj účinný kontrolný mechanizmus, lebo toto je z veľkej časti naozaj problém.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

23.10.2019 o 10:43 hod.

Mgr.

Silvia Shahzad

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:50

Ľubomír Petrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani kolegyňa, pokiaľ ide o parkovacie miesta na verejných priestranstvách, budem podporovať, aby ich bolo pre telesne postihnutých čím viacej, lebo si zaslúžia, aby mali vytvorený priestor pre to, aby mohli plnohodnotne chodiť nakupovať, zapájať sa do spoločenského života a všetky ostatné činnosti, ktoré im právom patria.
Keď som povedal, že 90 % času je vaše parkovacie miesto v Národnej rade prázdne, alebo parkovacie miesto vyhradené pre ťažko zdravotne postihnutých, nehovoril som o tom, že by nemalo byť alebo by ich malo byť v Národnej rade menej. Chcel som tým povedať iba jedno, že 90 % rokovacieho času sa nenachádzate v tejto budove, a to je všetko, čo som, to, čo som týmto chcel povedať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.10.2019 o 10:50 hod.

Ing. CSc.

Ľubomír Petrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:51

Soňa Gaborčáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ďakujem, pani kolegyňa, že si vystúpila teda k tomuto pozmeňováku, pretože, myslím si, že máš praktické skúsenosti práve s tým, že častokrát nemáš sama kde zastaviť, pretože tam stoja ľudia, ktorí nie sú zdravotne obmedzení, a teda nemáš príležitosť teda ani zaparkovať, ani vystúpiť následne.
Ale ja súhlasím s pozmeňujúcim návrhom pána Petráka, lebo je veľmi dôležité, je veľmi dôležitá kontrola parkovacích preukazov, pretože som zástancom toho, že dôveruj, ale preveruj, pretože naozaj tých prípadov pribúda, kedy sa tie parkovacie preukazy zneužívajú, čo nevrhá dobré svetlo aj na ťažko zdravotne postihnutých ľudí, ktorí to ozaj potrebujú. Čiže naozaj tento systém zabezpečí dôveruj, ale preveruj. A, samozrejme, taký sekundárny význam toho bude spočívať v tom, že nadbytočné miesta pre parkovanie osôb s ťažkým zdravotným postihnutím bude možno optimalizovať.
Čiže áno, chcem podporiť tento návrh zákona a ďakujem, že si vystúpila.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.10.2019 o 10:51 hod.

PhDr.

Soňa Gaborčáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:53

Silvia Shahzad
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem kolegyni Gaborčákovej. Ja sa ešte teda vyjadrím ešte (povedané so smiechom) k tým útokom pána Petráka, teda nebudem sa vyjadrovať priamo, nebudem sa znižovať na túto úroveň. Chcem len povedať, že, pán Petrák, to auto a to parkovacie miesto bolo voľné aj dnes ráno, keď som, keď som tu prvýkrát vystupovala k vašemu návrhu a bola som tu, takže to, či tam to auto stojí, alebo nestojí, nie je preukazovanie toho, či, či tu som, alebo nie som. Takže nemáte pravdu a zavádzate.
A napriek tomu by som chcela poprosiť všetkých, aby sa tento pozmeňujúci návrh podporil.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.10.2019 o 10:53 hod.

Mgr.

Silvia Shahzad

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10:54

Peter Šuca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Nebýva zvykom a ja som vystupoval v záverečnom slove ako spravodajca, no nedá mi nereagovať na pár rečníkov, ktorí vystúpili, vystúpili v rozprave.
Veľmi ťažko sa teraz vystupuje k tomuto zákonu v rozprave, keď hore na balkóne sedia chlapi z mestskej polície, napravo vedľa sedia čelní funkcionári ministerstva vnútra, chlapi zo štátnej polície. Riešili sme tu veci týkajúce sa cestnej premávky a riešili sme tu veci výsluhových dôchodkov, nazvem to tak, osobitných odvodov určených pre mestských policajtov. Debata bola búrlivá, debata bola šťavnatá. V debate vystúpili traja páni poslanci, jedna pani poslankyňa, ktorí predniesli svoje pozmeňujúce návrhy. Dva z toho, čo som pochopil, návrhy identické, čo sa týka toho sociálneho zabezpečenia mestských policajtov.
Pán kolega Fecko, zo všetkým súhlasím, čo tu bolo povedané ohľadom namáhavej, ťažkej práce mestských policajtov. O tom potom, absolútny súhlas, len trocha som sa pozastavil nad tou časťou vašej, vašej, vašej reči, keď ste troška porovnávali prácu mestských policajtov s prácou ľudí zo Slovenskej informačnej služby, z Vojenského obranného spravodajstva, vojakov a iných. Áno, súhlasím s vami, že ako jedni, tak druhí zabezpečujú našu bezpečnosť, mestskí policajti konkrétnejšie v mestách, ale nie je to celkom také ružové s tými výhodami a s tým sociálnym zabezpečením štátnych policajtov ani SIS-károv, ani VOS-károv, nie je to proste tak. Toto porovnanie bolo troška nekorektné a ja si myslím, že vcelku tá práca každej jednej zložky je potrebná pre nás, veľmi podstatná, ťažká a namáhavá, ale toto porovnanie nebolo veľmi korektné. Nedá sa zrovnať práca príslušníka SIS, VOS-ky, vojaka, štátneho policajta s mestským policajtom.
Ale so všetkým, čo tu bolo povedané, súhlasím a v princípe s tým nemám problém.
Ďakujem pekne za slovo.
Vážený pán predsedajúci, žiadam vás, aby sme hlasovali o tomto návrhu zákona v pondelok o 11.00 hod.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

23.10.2019 o 10:54 hod.

PaedDr.

Peter Šuca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:06

Andrej Hrnčiar
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, na návrh troch poslaneckých klubov, SMER - SD, SNS a MOST - HÍD, podávam procedurálny návrh, aby body 76 (tlač 1735) o platových pomeroch, 77 (tlač 1651) o zdravotných poisťovniach, bod 78 (tlač 1700) o slobodnom prístupe k informáciám a bod 79 (tlač 1701) o zodpovednosti za škodu spôsobenú štátu navrhnuté skupinou poslancov za OĽANO boli vypustené z tejto schôdze a zaradené na ďalšiu schôdzu.
Odôvodnenie. Tak ako po minulé schôdze tieto zákony mal odôvodniť v rokovacej sále pán poslanec Matovič a vždy, keď vyjdú jeho zákony po 17.00 hod., keď tu nie sú kamery a dostatok obecenstva, pán poslanec odíde z rokovacej sály a nechá prepadnúť účelovo tieto zákony tak, aby sa mu dostali na rokovanie v iný deň, keď tu budú aj kamery, aj viacej obecenstva... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.10.2019 o 11:06 hod.

Mgr. art.

Andrej Hrnčiar

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:08

Tibor Bernaťák
Skontrolovaný text
Ďakujem. V mene troch poslaneckých klubov, Slovenskej národnej strany, SMER-u - SD a MOST-u - HÍD, navrhuje termínovať bod č. 34, návrh zákona o podmienkach výkonu volebného práva (tlač 1579), na pondelok o 9.00 hod. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

23.10.2019 o 11:08 hod.

JUDr.

Tibor Bernaťák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:09

Jana Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja navrhujem, aby sme odhlasovali, že pán Glváč si má aspoň presadnúť dozadu, keď už teda ho, nevieme sa ho zbaviť, aby sme sa naňho nemuseli pozerať kvôli tomu... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko Andrej, predseda NR SR
Prosím, prosím, toto nie je procedurálny, nie.

Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Je to procedurálny návrh, chcem, aby sme hlasovali, o tom... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko Andrej, predseda NR SR
Ale...

Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
... mali by sme rovnako citlivo. Počkajte, pán Danko, prosím, hovorím to slušne.
Len vravím, že rovnako citlivo by sme predsa mali nevhodné chovanie brať u pána Matoviča a rovnako citlivo u pána Glváča. No tak aspoň, keď ho teda sa ho nevieme zbaviť, tak aspoň, nech sa naňho nemusíme pozerať. To je môj procedurálny návrh. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

23.10.2019 o 11:09 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:20

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Vážený pán predsedajúci, chcela by som navrhnúť, aby bod 99 (tlač 1568), a bod 100 (tlač 1705), boli presunuté na ďalšiu schôdzu Národnej rady.

Danko, Andrej, predseda NR SR
Je všeobecný súhlas? (Súhlasná reakcia pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

23.10.2019 o 11:20 hod.

Mgr. art. M.A. ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video