56. schôdza

5.12.2019 - 5.12.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2019 o 17:38 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 17:10

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán predkladateľ, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, aby som na úvod predstavil, teda pozdravil divákov, ktorí sledujú tieto vystúpenia v noci. Neviem, teraz som dostal jednu správu, ktorá ma tak potešila, že áno, že to ja tak rád sledujem, že veľa sa pritom učím aj o rôznych zákonoch a podobne, tak predpokladám, že dnes sa diváci naučia o tom, ako funguje parlamentný kabaret. Pretože neviem, ako inak by sa toto dalo nazvať, či už tragédia alebo kabaret v Národnej rade. Myslím si, že obidve vystihujú veľmi dobre. Tá účasť na tejto mimoriadnej, dôležitej schôdzi je úplne veľmi silná. Je vidieť, že predkladatelia zobrali všetky, všetky svoje najsilnejšie zbrane a vyrazili do parlamentného bufetu, ktorý je tu za sálou, a proste už, už delia zlato. Podľa mňa tam už sa to zlato delí, ktoré sa dovezie, celá koalícia už delí zlato, už proste si hovoria kto ktorú tehličku.
Mrzí ma to pre samotného predkladateľa, pretože tešil som sa na to odôvodnenie. Úprimne poviem, tešil som sa na to odôvodnenie, ale nič sme sa nedozvedeli. Nič sme sa nedozvedeli, iba to, že je tu zlatá horúčka, že nastal čas zlatej horúčke, zlatej horúčky Roberta Fica a tak, ako už zaznelo, nikto z predkladateľov alebo ani z tých, ktorí hlasovali za schôdzu, nie sú pripravení, čiže to môže vysvetľovať naozaj iba to, že už sa tešia, ako sa to odhlasuje, jak už budú deliť korisť.
Pripomeňme si trošku udalosti, pretože to, čo naozaj ľudí trápi, sú témy ako napríklad zdravotníctvo. O tom sme sa tu tri mesiace chceli baviť. Čo urobila strana SMER? Čo urobil Robert Fico? Utopil túto tému. Modernizácia zdravotníctva je ten otlak, ktorý ľudí tlačí. A my sa tu ideme rozprávať o zlate? Akože, kolegovia, toto je úplný výsmech. Toto je naozaj kabaret v Národnej rade.
To, že tu chýba nejaký podklad a že kolegyňa Zemanová musí čítať list Národnej banky Slovenska, lebo ani predkladatelia si nedali toľkej námahy, aby zacitovali z dostupných zdrojov. To, že musí pán Bugár citovať z listu, ktorý, a obhajovať vlastne, pardon, nie obhajovať, napádať vôbec nezmyselnosť tohto kroku slovami Národnej banky, je ešte len dopĺňajúca absurdnosť celej tejto témy. Ale to, že je to zástupná téma, je nám úplne všetkým jasné. O tom svedčí aj účasť v tejto sále. To nám je úplne jasné. Ale poďme sa teraz chvíľočku povenovať tej samotnej téme.
Tu priamo v uznesení sa píše, že Národná rada Slovenskej republiky vníma riziká spojené s predpokladanou finančnou krízou. Prepáčte, kolegovia, boli ste tu, keď minister financií ešte tento týždeň vystúpil v utorok a hovoril: "Prosím vás pekne, nestrašte tu, nestrašte tu opoziční poslanci s nejakou krízou. Čo to tu rozprávate, aká kríza? Však tu na Slovensku a v Európe všetko fičí, úplne je v poriadku." A zrazu z úst tej istej strany, môžme povedať z úst predsedu strany Roberta Fica počúvame, že sú tu riziká spojené s predpokladanou finančnou krízou. Klobúk dole, páni! Schizofrénia v jednej strane jak vyšitá. Predseda strany spolu s predkladateľom tvrdí niečo úplne iné ako pán minister. Pán minister, kade chodí, pán minister financií, kade chodí, Kamenický, tak tade hovorí: "Tichučko, tichučko, žiadna kríza, žiadna kríza, všetko je v poriadku, úplne všetko ide podľa, jak švajčiarsky stroj." Alebo ako pán Fico hovorí, že ako... Ako to hovorí ten váš predseda? Že ako namydlený stroj, či? Namazaný stroj, pardon, ako namazaný stroj. To je ten výrok, ktorý používa Robert Fico.
Na druhej strane tu zrazu počujeme, ale uvedomme si, ak je toto pravda, kolegovia, ak je pravda, že treba to zlato z Anglicka doviesť, tak sa pýtam, kde bol premiér Slovenskej republiky doteraz? Vláda, zodpovedná za to? Kde bol minister financií doteraz? Kde bol guvernér Národnej banky Slovenska doteraz? Peter Kažimír, kovaný to odborník strany SMER. Kde boli títo páni doteraz? To je na okamžitú demisiu všetkých troch pánov. Ak tuto Robert Fico musí prísť ako záchranca Slovenska s nejakým uznesením a s nejakou mimoriadnou schôdzou na to, aby sme zachránili zlato z potápajúcej sa lode Británie, ako to pomaly sa snaží vykresliť, lebo všetci sťahujú zlato bez toho, aby povedal nejaké argumenty a vrhá tu tieň, zlý tieň na krajinu, ktorá tu doniesla investíciu Jaguar. Teraz sa môžme obávať toho, že recipročne Briti stiahnu Jaguar? Idem do absurdností tejto schôdze, pretože tak absurdné je aj toto vaše odôvodnenie.
Takže títo páni by okamžite mali podať demisiu v tom prípade, pretože úplne, úplne im to pretieklo pomedzi prsty, zaspali a zachraňuje ich sám Robert Fico, pretože úplne zlyhali na plnej čiare. Toto je inými slovami, ako by Robert Fico teraz povedal do tváre týchto troch pánov, chlapci, vy ste úplne k ničomu, celé ste to proste opomenuli, vy už nemáte viacej čo hľadať. Vyslovil im vlastne nedôveru. Týmto im vyslovil úplnú nedôveru.
A teraz, dobre, je tu debata o tom, že zlato by sa malo vrátiť. A otázka je: aký máte plán s týmto zlatom? Aký máte plán, kolega predkladateľ? To by nás zaujímalo. Idete vyrábať zlaté retiazky pre deti na Vianoce? Bude sa to rozdávať? Pretože nikde tu neni povedané, lebo v Anglicku to má nejaký výnos, ale nie sme s tým spokojní. Ale už nikto nepovie, čo to spôsobí na Slovensku, pretože dobre vieme, že Slovensko ako malá ekonomika, ktorá vôbec nemá trh a nevie obchodovať, ak by ste náhodou nevedeli, tak Veľká Británia a Londýn je považované za finančné centrum (reakcia z pléna), druhé, áno, druhé, ale ja som teda nechcel povedať rebríček, ale ako za finančné centrum, ale môžme povedať. Je to proste svetové finančné centrum. Na tom postavili celú kampaň. Tam sú tí najlepší, jedni z najlepších bankárov sveta. Kiežby Slovensko bolo také finančné centrum, kiežby Slováci nemuseli pracovať za pásom, ale mohli by byť bankári a mohli by sa voziť na drahých autách a mohli by mať platy, ako majú tí bankári v Londýne. Kiežby to tak bolo. Ale to nie je pravda.
My na Slovensku, zatiaľ Slovensko je známe ako montážna dielňa. Preto sem prišiel aj Jaguar, aby si tu dal montovať, ten Jaguar z Británie, ktorý si sem dal, dáva montovať svoje autá, ktoré uvidíme ako, aký to bude mať vplyv. Ale to už trošku, samozrejme, si z toho uťahujem.
Čiže toto finančné centrum ak niekto vie spravovať financie, ak niekto vie spravovať zlato, tak je to práve Veľká Británia, a tým sa jej nijako nepotrebujem zastávať, je to proste čistý, holý fakt. A my teraz sme si povedali, že nie, zoberieme to zlato a teraz donesieme ho na Slovensko. A čo s tým zlatom tu budeme robiť? To sa pýtam, pretože ak ho tu uchováme, niekto ho musí strážiť. Nebude z neho absolútne žiadny výnos. Takto zlato ako tá ani nie, že komodita, lebo to neni ani investičné zlato. My ani nemáme investičné zlato, len aby ste pre porovnanie, ak by ste chceli vedieť, tak Slovensko má tých 31 ton zlata. Áno, sú krajiny ako napr. Spojené štáty, ktoré majú 8-tisíc ton. Potom je krajina ako napr. ani už Veľká Británia si nedrží veľa zlata, na veľkosť krajiny má 310 ton. V rámci V-3 Slovensko má ešte teda najvyšší podiel, Češi už dávno pochopili, že zlato proste jednak kolíše jeho cena, už dávno, už dávno nie je mena naviazaná na zlato. V Európe myslím, že od roku 1914 už nie je naviazaná mena na zlato.
Čiže zabudnime na to, že naše peniaze sú kryté nejakým zlatom. Nie sú. V Spojených štátoch, myslím, že tam to bolo najdlhšie, to bolo, definitívne to skončilo od roku 1976. Takže vidíme, že zlato nekryje peniaze, čiže toto nie je cieľ zlata. A z hľadiska, čiže Češi úplne predali svoje zlato, lebo akonáhle prestalo teda fungovať, tak tá jeho cena sa rozkolísala a nie je to, nie je to nič čo by viete, musíte to automaticky každý rok preceňovať, keďže tá cena naozaj kolíše.
Maďari majú podobnú, podobnú veľkosť zlata, ale v percentách, v percentách Slováci majú ešte stále najvyšší podiel 21 percent. Ale sú krajiny, áno, Nemecko má 3-tisíc ton zlata. Lenže ono má aj to investičné zlato, a to je to, čo tu nikde neodznieva. To je to, na čo sme tu chceli počuť práve guvernéra Národnej banky Slovenska, ktorý predtým ako, alebo hneď po tom ako, pardon, pred tým, ako by podal demisiu, by povedal teda niečo nám o zlate, a potom by na záver povedal: prepáčte, nachytali ma na hruškách vlastní straníci bývalí, musím, musím teda končiť v tejto pozícii, ale poviem vám niečo o zlate, ako to teda tá Národná banka Slovenska má. Ale, žiaľ, teda je odcestovaný, takže nemohli sme sa toho dopočuť, chceli sme dať aj tuto procedurálny návrh, aby sme naňho počkali, ale je tu proste, rýchle musíme konať, lebo ten brexit, ten brexit je proste neodkladný. Naozaj vidíme, že už, už proste naozaj, už to tu, už to tu sype. Však už sa iba trikrát prekladal, tak ešte uvidíme. Avšak to je už komédia.
Takže teraz samotné to zhodnotenie. To, že je teda v Británii, ako som povedal, v centre, finančnom centre, svetovom finančnom centre, prináša, aj ako povedala kolegyňa Zemanová, proste používané v týchto obchodoch a prináša ako taký nejaký príjem, 5 mil. eur ročne. Áno, hodnota tohto zlata, teda tých 31 ton je radovo, ako to tu vyčíslili kolegovia 1,377 mld. eur. Čo z hľadiska aj verejných financií je naozaj, však to je asi tak, áno, výška deficitu tohto roku, toho vyrovnaného rozpočtu. Tak teda to je vlastne výška deficitu predpokladaná na tento rok. Takže asi tým sa má, možno to je to opatrenie, ktorým sa ako kvázi predstaví, že tak máme ten vyrovnaný, že rozpočtovo sme doniesli domov to zlato. To už sú scenáre, ktoré tu vyrábame na kolene ale. Takže to zlato, vidíme, že teda niekedy aj naše peniaze. V súčasnosti sa používa, aj Národná banka Slovenska ho používa ako zábezpeku, pretože práve ten londýnsky trh so zlatom poskytuje vysoký stupeň likvidity na trhu. Zlato sa dá používať v tzv. tých zlatých swapoch, ako to bolo použité, čiže ako zábezpeka, ktorá nám dovoľuje si lacnejšie požičať, než získame na termínovanom vklade. Aj preto väčšina európskych centrálnych bánk ho tam má uložené. A v prípade malej ekonomiky, ako je Slovensko, naozaj to nedáva žiadny rozumný ekonomický dôvod, čo pozitívne by mal priniesť tento manéver, aby sme to zlato priniesli na Slovensko. A to sa, to je práve aj to vyjadrenie tých bankárov, pretože práve v prípade menšej centrálnej banky, ktorá s ním nebude doma vedieť obchodovať, a to nebude s ním vedieť obchodovať, čiže uberáme sa o to, o ten príjem, ktorý ako-tak máme v tej Británii. Používame ho na swapové obchody, to je to dôležité, čo treba, aby tu zaznelo. A samotní centrálni bankári hovoria, že to je neracionálne, že to je proste čisto populistický, naozaj politický ťah, ktorý tu bol vymyslený ako zástupná, zástupná téma.
Takže toto je asi to najkľúčovejšie, keď si uvedomíme, že samotné to nedáva absolútne žiadny zmysel. Ak by prišiel sám guvernér, asi by zazneli takéto slová z jeho úst, a potom by musel podať demisiu, že teda sklamal bývalého predsedu strany.
Kolegyne, kolegovia, toľko k faktom. Tých faktov nie je veľa, ale tie fakty sú úplne veľavravné. Toto je záverečná bodka asi za tohtoročným parlamentom aj tohto volebným parlamentom a takisto ako rok končí Silvestrom a dobrým kabaretom, tak aj kolegovia zo SMER-u nám pripravili krásny kabaret v podobe zlatej horúčky, ktorý sa kľudne môže vysielať ako silvestrovské predstavenie 31. 12. 2019. Je to veľmi smutná rozlúčka s parlamentom v tomto volebnom období, ale na druhej strane veľmi výstižná a veľmi symbolická, lebo vystihuje práve aj spôsob vládnutia tejto vládnej koalície.
Takže, kolegovia, kolega predkladateľ, neviem teda, či ešte plánujete vystúpiť a povedať k tomu nejaké zásadné fakty, ktoré by nás presvedčili, prečo by to zlato malo byť na Slovensku. Ale keď nie, tak na jednej strane veľká vďaka za túto zábavu, na druhej strane úprimná sústrasť za to, že vy ste dostali toho "čierneho Petra" a musíte si to tu odsedieť v mene vášho predsedu strany.
Ďakujem pekne, skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

5.12.2019 o 17:10 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:23

Karol Galek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Edo, ty si to hneď na úvod prirovnal, že tu prebieha zrejme nejaká zlatá horúčka. Ale zlatá horúčka to je, to je taký jeden kolektívny ošiaľ, ale keď sa teda rozhliadnem po tej sále, tak ten kolektívny ošiaľ mi tu akosi stále chýba. A mne to skorej pripomína ako nejaký individuálny úlet Roberta Fica. No a z tohto pohľadu by som to skorej prirovnal k takému tomu Glumovi z Pána prsteňov, ktorý si stíha toho svojho miláčika a proste hľadá také nejaké to uspokojenie, siaha na niečo, čo mu vlastne ani nepatrí. A dobre si aj veľmi povedal, že naozaj je to taká schizofrénia, kedy tá pravá ruka nevie, čo robí ľavá.
Napokon videli sme to aj práve, keď sa otvárala tá schôdza, čo bolo naozaj tým najlepším dôkazom toho, že toto, toto nie je nejaká koordinovaná akcia. To isté je v prípade toho guvernéra Národnej banky za SMER verzus SMER, kedy dostávame do Národnej rady dve úplne protichodné informácie, protichodné názory. No a veľmi dobre si spomenul, že my vlastne nemáme nejaký plán, čo s tým zlatom. Nevieme, kde ho uskladniť, nevieme, čo nás to bude stáť. Preto aj ten náš pozmeňovák, aby sme najprv to celé podmienili, ak sa o tom vôbec máme ešte baviť, nejakou tou analýzou a vyhodnotením rizík. Aby to naozaj nedopadlo tak ako náš národný poklad, na ktorý sa Slováci zbierali v prípade Matice slovenskej, a keď sa v roku 2007 otvorili trezory, tak zrazu sme zistili, že tam chýba obrovské množstvo retiazok a prsteňov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2019 o 17:23 hod.

RNDr. MSc.

Karol Galek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:25

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Edo, ďakujem za vysvetlenie, povedal si veľmi veľa faktov a veľmi správnych, ja len rozšírim jeden fakt, čo si povedal. Áno, úplne realisticky nám v budúcom roku hrozí deficit 1,3 mld. euro, čo sú teda hodnota našich zlatých rezerv, ktoré Slovensko sto rokov dávalo dokopy. Ale povedzme to ešte kúsok ďalej. Celý štátny dlh Slovenskej republiky je 46 mld. euro, čo je 1100 ton zlata a je to asi jedna, keď to teda predelíme, koľko ročne, tak je to 1,7 mld. ročne. Takže všeobecne nám zlaté rezervy nestačia ani na jeden rok, čo tu dokážeme vyprodukovať dlh. Na toto sa musíme pozerať, tomuto by sme sa mali venovať a o tejto téme by mali byť mimoriadne schôdze. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2019 o 17:25 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:26

Alan Suchánek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Edo, no presne tak ako to tu aj predtým zaznelo a ty si to povedal, že je obrovská škoda, že nedostal príležitosť guvernér Národnej banky, aby tu mohol prezentovať stanovisko Národnej banky. Ale v dnešnej tlači sa objavila, objavil článok viceguvernéra Jána Tótha, ktorý hovorí, že doviezť zlato na Slovensko znamená streliť si do nohy. A ďalej píše, že "priniesť zlato domov aspoň v prípade menšej centrálnej banky, ktorá s ním doma nebude vedieť obchodovať, je pokladané medzi centrálnymi bankármi za neracionálne, populistické a iniciované politikmi". Ale ak už teda to tak chcete strašne doviezť, tak chcem vám dať taký jeden návrh, že neviem, či už je rozhodnuté, kde ho chcete dať, ale Matica slovenská má taký jeden trezor. A z toho trezoru sa to dá ukradnúť beztrestne.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2019 o 17:26 hod.

MUDr.

Alan Suchánek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:27

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Prekvapuje ma, pán poslanec, jak si múdry. Ešte si nezistil, že Európska centrálna banka, štáty, ktoré sú v eurách, bude môcť uskladniť si v Európskej centrálnej banke. Ale to si sa ešte ani nedozvedel. Ja by som rád sa ťa spýtal, prečo doviezli Poliaci, ktorí to vybavovali jeden a pol roka, prečo doviezli zlato Maďari, prečo doviezli Nemci, prečo doviezli Rakúšania? Ja na to by som rád, na to by som rád počul tvoju odpoveď, keď si tak chytrý. Nemusíš mať obavy, Európska centrálna banka bude v krátkej dobe fungovať tak, ako by mala a som presvedčený, že to zlato vieme umiestniť tak na trhu, ako bolo umiestnené v Londýne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2019 o 17:27 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:28

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Heger, ja na rozdiel od pána poslanca Muňka zdieľam tvoje pochybnosti a tvoje obavy, že čo tu s tým zlatom budeme robiť, pretože ja som si na rozdiel od neho prečítal aj ten návrh uznesenia, hoci som proti nemu hlasoval. A v tom návrhu uznesenia sa hovorí, že žiada národnú banku, aby prijala všetky nevyhnutné opatrenia, ktoré budú v čo najkratšom čase viesť k návratu investičného, banka, z Bank of England na územie Slovenskej republiky. Ja teda sa veľmi teším, že Európska centrálna banka sa čoskoro chystá premiestniť na územie Slovenskej republiky a z Bratislavy bude finančné, finančné centrum a bankové centrum a budeme konkurovať Londýnu a ďalším.
No a len ma teda trocha zaráža tvoj pesimizmus, ako by si štyri roky nebol poslancom, lebo toto je úplne bežné, že koalícia s niečím príde a veľmi stručne to tu prednesú, no a potom sa pôjdu pochváliť na tlačovku, ale v parlamente diskutovať nebudú, hoci ja ešte stále nestrácam nádej a ešte tak ako tajne dúfam, že pán poslanec Nemky by možno v záverečnom slove nám mohol nejako vysvetliť, že ako to vlastne myslia, trochu bližšie by k tomu niečo mohol povedať. Záverečné slovo to podľa mňa istí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2019 o 17:28 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:29

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Začnem kolegom Muňkom.
No, pán kolega, ty chceš vedieť prečo Poliaci. No vieš, ale my to rokujeme o vašom predloženom návrhu, a tam ste o Poliakoch nič nepovedali, ale ja chcem vedieť, prečo to chcete priniesť na Slovensko. To mi, to mi ani ty nevieš odpovedať a odo mňa chceš vedieť, prečo to nepriniesli Poliaci. Takže prečo to Poliaci? My tu dneska nerokujeme o poľskom zlate, o slovenskom. Ta vy povedzte, prečo to prinášate na to Slovensko. A zároveň tvrdíš, že vlastne však to bude nasmerované do Európskej centrálnej banky.
Tak, kolega-predkladateľ Nemky, no zle si urobil to uznesenie, lebo tu máš, že na územie Slovenskej republiky, ale tuto kolega Muňko už prezrádza, že vlastne to pôjde do tej ECB-čky, že tam máte nejaký plán. No výborne, už sme sa posunuli o krok ďalej, postupne to možno cez tie faktické s vami vyskladáme a budeme vedieť celý príbeh. Asi nám to tu naozaj dávate takou formou puzzle, že proste ideme puzzle, jedno za druhým a my budeme trpezlivo počúvať.
Takže nesedí to, kolega Muňko, nesedí to. My chceme vedieť, prečo to má prísť na Slovensko. Poľské zlato nech si riešia Poliaci, ale mňa zaujíma, prečo to má prísť na Slovensko, lebo zatiaľ tu nebol jeden racionálny dôvod. A niečo to asi bude s tými bankami, lebo začalo to bankovým odvodom. Asi v tom bankovníctve doma, ste naozaj doma, kolegovia. Teraz proste ideme do banky ďalšej, už sme vybrali slovenské banky, teda zahraničné banky pôsobiace na Slovensku a siahame ďalej. Zistili sme, že banky, je dobrá karta a dávaj banky, banke v Británii zlato. Akože politicky určite zaujímavý nápad, uletený, ale určite pred Vianocami veľmi zaujímavý, do tejto predvianočnej nálady určite zapadá, len neviem, či zapadá do parlamentu, resp. si myslím, že vôbec sem nezapadá.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2019 o 17:29 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:31

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Ďakujem, pán predkladateľ, poslanec Zlatko, a chcel by som vám k tejto veci povedať, že ma veľmi mrzí, že dnes dnešné plénum je tuná absolútne prázdne, hlavne keď to predkladala strana SMER a máme tuná len Zlatka a máme tuná len jedného, dvoch poslancov.
Ja nebudem ani osobný, už ide vianočná nálada, ja ju mám dobrú. Chcel by som ale cez to všetko povedať, že toto je iba marketingový ťah SMER-u preto, lebo keby sme sa nad tým zamysleli a boli naozaj pragmatickí, tak si povedzme, že my tu nemusíme zachraňovať slovenské zlato pred zlým Angličanom. Ja by som tunak skôr zachraňoval toto zlato pred terajšou kleptokraciou, ktorá nám vládne.
Bohužiaľ, Slováci majú nejak v genetickej výbave každý zlatý poklad ukradnúť. Čiže pre mňa za mňa, keby som chcel bojovať za to zlato, tak by som na vašej strane bojoval za to, aby sme to možno ešte posunuli ďalej, najlepšie možno za Antarktídu a tam by sme to mohli pred Slovákmi ochrániť. Mali sme tunak zbierku na slovenský poklad, sme sa raz zbierali na Alweg. No kde sú tie peniaze, kde je to zlato? No nikde, fuč. Potom sme sa znova zbierali na, Matici slovenskej. Keď otvoríte ten trezor, zase je to fuč. A ja sa obávam, že pri tejto vláde, keď to doveziete, že jedného dňa sa na to pôjdeme pozrieť a bude to znova fuč, no lebo v tomto ste výborní.
Takže, priatelia, poďme späť od žartov k pragmatizmu. My nemáme žiadne investičné zlato, my máme len monetárne a máme zlato, ktoré proste dneska je uložené v Bank of England a guvernér Národnej banky alebo vlastne Národná banka s tým obchoduje. Slovenská republika má z tohto výnos okolo 5 mil. ročne, 5 mil. eur ročne. Za desať rokov je to 50 mil. euro a týchto 50 mil. euro kľudne môže pokryť lieky pre deti, matky s deťmi do šesť rokov, pre dôchodcov na jeden rok to môže vykryť tieto lieky zadarmo. Nie, vy neposkytnete tým matkám s deťmi zadarmo, nedožičíte tým chudákom-dôchodcom lieky zadarmo, ale beriete od nich poplatky a kľudne to zlato stiahnete späť. Ale vy s tým nenaobchodujete, pred vami to zlato treba uchovať a nejak uchrániť, lebo keď začnete s ním vy obchodovať, tak naozaj raz ten trezor otvoríme a nebude tam ani gram toho zlata. To znamená, že Slovenská republika s tým obchoduje a má z toho ročne 5 mil. euro. Idete to populisticky doniesť na Slovensko, mňa mrzí, že proste takýto zákon predloží strana SMER a ten predkladateľ tu nesedí, nesedí tu ani jeden váš poslanec a nikto z vašich sa tu neprihlási do rozpravy a neobhajuje tento nezmysel.
Osobne si myslím, že je to absolútne absolútna hlúposť. Len návrat tohto zlata, technická, bude stáť niečo medzi 1 a 2 mil. euro bude stáť návrat. A potom to znova budeme za 1 až 2 mil. euro, keď sa zmení vláda, zase to transportovať späť do toho Anglicka, alebo to budeme dávať to toho Frankfurtu, mne to je úplne jedno. To zlato je najhoršie, keď ho máme doma a neobchodujeme s ním, a potom to láka zase niekoho ukradnúť. No máme s tým takú skúsenosť, bohužiaľ.
To znamená, že vráťme sa, prosím vás pekne, k tomu pragmatizmu. Päť miliónov euro ročne. Môžeme to dať na lieky deťom, na doplatky liekom deťom, matkám s deťmi do 6 rokov. Môžme to dať na doplatky liekov dôchodcom, alebo na akékoľvek zmysluplné iné využitie. Táto vec je čistý populizmus. My sa tu nemusíme chrániť pred Anglickom. Anglicko nám nevyhlasuje vojnu, Anglicko nám nechce ukradnúť naše zlato. Je toto v kompetencii guvernéra Národnej banky a mal by o tom rozhodovať guvernér Národnej banky a nie tuná pred Vianocami si vymyslieť zástupnú tému, lebo nám tečie do topánok cez Threemu. Takže ja by som doporučil skutočne nechať veci na guvernéra Národnej banky. Je veľmi, veľmi nešťastné, že tu dnes nemôže túto vec obhajovať pán Kažimír. A možnože aj preto sa to práve tak narýchlo urobilo, aby náhodou nemohol niečo zmysluplné povedať, lebo pokiaľ viem, tak Národná banka nie je veľmi tým nadšená.
Rovnako treba si uvedomiť, že sa to nedá doviesť hneď. Preto, lebo cez toto zlato sa robia rôzne repo obchody, sa robia rôzny biznisy na ktorých ten štát zarába, a tú tie, je to zlato viazané v nejakých obchodoch. Aj keď guvernér, mám informáciu, že už dal pokyn, pokyn dal úradníkom, aby začali vystupovať z tých zmlúv, aby začali uzatvárať tieto obchody, aby bolo, keby sa, myslím, tak hlúpo v tomto parlamente rozhodli, aby bolo schopné, aby sme boli schopní toto zlato dostať domov.
Takže v prípade, že to prejde, budeme ho mať doma, štát príde za desať rokov o 50 mil. euro a ja vám naozaj, skutočne zatlieskam. A chcem upozorniť dôchodcov, chcem upozorniť matky s deťmi na túto hlúposť, že práve vám SMER zobral 50 mil. euro v jednom v 10 rokoch na biznise so zlatom a môžete sa rozlúčiť aj s tými doplatkami za lieky a doplatkami pre dôchodkov a deti, matky s deťmi do šesť rokov. To znamená, že nebudeme to mať, z čoho kryť a ja vám naozaj skutočne za takýto populistický krok tlieskam.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

5.12.2019 o 17:31 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:37

Karol Galek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Boris, ty si sa pýtal, prečo tu nie je pán Kažimír. Ale prečo tu neni napríklad ani pán Fico, ktorý toto celé inicioval a strašne vo veľkom to ohlasoval na tlačovke? No a tiež si upozornil na to, že Slovenská republika týmto prichádza o príjem. Tieto peniaze môžme použiť na lieky alebo na čokoľvek iné. Jednoducho 50 mil. euro naozaj je niečo, čo strácame, a mne to v takom tom širšom kontexte aj toho štátneho rozpočtu a tých ostatných súvislostí pripomína ten vtip, ktorý končí tým kohútom, ktorý si trhá to perie a kričí: Na čo mi je perie? Tu sa zbavíme 50 mil. eur. Tam dáme vratky za plyn, tam dáme obedy zadarmo, tam dáme vlaky zadarmo. Nič nie je zadarmo, jednoducho my tu rozhadzujeme plnými priehrštiami, ako keby sme mali tým zlatom dláždené tie ulice. A možnože na toto sa chystáme. Na budúci rok nám idú hore ceny energií. Ale čo na tom?! My rozdáme 40 mil. eur pre energeticky náročné podniky. Máme zoštátnené SPP, ktoré vygenerovalo 108-miliónovú stratu. Na čo nám je perie? A toto je presne to aj v prípade tohto zlata. Na čo nám je 50 mil. eur?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2019 o 17:37 hod.

RNDr. MSc.

Karol Galek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:38

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja len pre záznam. Z tých, ktorí otvorili túto schôdzu, štyria za ĽSNS, strana SNS, počet kusov jeden a strana SMER, je tu akurát tak navrhovateľ a už, no už nikto. Čiže je vás tu, vážení, jeden, dva plus štyri, šesť. Šesť z vyše 70, čo ste otvorili túto schôdzu. Namiesto toho, aby ste tu sedeli, diskutovali a obhajovali tento váš návrh, tak jeden, ten Cicero z Revúcej, si robí tlačovku, ďalší, ktorý je obvinený, pozerá na tú jeho tlačovku v telke a mimoriadna schôdza o vás bez vás, vystupovať nemá kto. Keby nie opoziční poslanci, vážení, keby nie opoziční poslanci, tak v priebehu piatich minút je ukončená mimoriadna schôdza, lebo by nemal kto vystúpiť. Čo len znamená, že vy v skutočnosti nemáte ani čo k tomu povedať, nemáte. A toto je len cirkus.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2019 o 17:38 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video