58. schôdza

18.2.2020 - 26.2.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 14:42 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 11:36

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Práve preto, že rokujeme o skrátenom legislatívnom konaní, o tom, že vlastne tento zákon by mal prinášať, je rizikom pre nejaké vážne hospodárske škody alebo nejaká mimoriadna situácia v štáte, a nie je, pretože tie závažné hospodárske škody vznikli práve v dôsledku troch Ficových vlád, a tie škody, ktoré napáchal, je, tie rozkrádačky, ktoré sú identifikované a medializované, a, žiaľ, kvôli strate dôvery v súdnictvo do dnešného dňa nie sú vyšetrené a prešetrované, preto je dôležité ich tu jasne a jednoznačne pomenovať.
Dvanásť rokov ste rozkrádali túto krajinu a teraz chcete ukradnúť ešte ďalšiu, temer miliardu eur. My tu desať rokov na toto upozorňujeme a usvedčujeme vás z vašich zlodejín. Prečo ste nezaviedli zadarmo diaľnice už pred 10 rokmi? Čo ste robili? Ja vám to poviem, čo ste robili.
Ale predtým ešte chcem zodpovedať jednu otázku, ktorú som dostala z pléna, od ľudí e-mailom, o tom, aby som vysvetlila, že teda keď nie sme za tieto sociálne balíčky, ako strana SaS myslí na dôchodcov. Myslíme na dôchodcov a máme jednoznačne najlepšie systémové, najlepšie systémové opatrenia.
Odvodový bonus, odvodový bonus nastavíme tak, aby dôchodcovia dostali minimálne rovnaký dôchodok ako dnes. Pre dnešných dôchodcov a pracujúcich bude dôchodok pozostávať z odvodového bonusu a vyrovnávacej dávky. Vyrovnávaciu dávku bude dostávať každý budúci dôchodca, ktorý získal nejaký dôchodkový nárok, odpracoval nejaké roky v dnešnom systéme. Kto pracuje, bude si po zavedení odvodového bonusu povinne sporiť v II. pilieri minimálne 5 % z čistého príjmu. Kto bude celý život pracovať v systéme odvodového bonusu, bude mať dôchodok z II. piliera a základnú štátnu dávku. Nebude sa ani jeden cent brať súčasným, súčasným dôchodcom. E-maily, ktoré chodia ako hoaxy pre seniorov, sú číro-čistým klamstvom.
Súčasný vývoj významne ohrozuje budúce dôchodku. Populistické predvolebné návrhy, ako maximálny dôchodkový vek či 13. dôchodok, sú ľúbivé, ale významne zhoršujú udržateľnosť dôchodkového systému. Krach dôchodkového systému by, samozrejme, postihol všetkých poberateľov dôchodkov. Súčasná vláda vykráda budúcnosť a okráda nás všetkých. Odvodový bonus zlepší verejné financie, posilní II. pilier, a tak chráni dôchodky dnešných dôchodcov. Povinný odvod do druhého piliera nastavíme tak, aby boli budúce dôchodky rovnaké alebo lepšie, ako v dnešnom systéme. Odvodový bonus myslí aj na najslabších. Pracujúci dôchodca má dnes odvodové zvýhodnenia, vďaka ktorým má vyššiu čistú mzdu. Mzdové zvýhodnenia však majú aj dôchodcovia s vysokým dôchodkom a zároveň vysokým platom, ktorí ich nepotrebujú. Štátu tak unikajú nemalé finančné prostriedky, ktoré by mohli byť radšej použité pre tých, ktorý ich skutočne potrebujú. Bohatí navyše poberajú dôchodky dlhšie, čo ešte zvyšuje nespravodlivosť systému voči priemernému dôchodcovi. Súčasné nastavenie je nesystémové a umožňuje legálne daňové úniky.
Riešením je nerobiť odvodové výnimky a všetku prácu zdaňovať rovnakým spôsobom, aby sme nepoškodili dôchodcov s nízkymi dôchodkami, ktorí prídu o benefit odvodovo zvýhodnenej práce, spolu so zavedením odvodového bonusu bude nutné jednorazovo valorizovať najnižšie dôchodky. Prostriedky, ktoré dnes štát stráca podporou tých, ktorí výhody nepotrebujú, presmerujeme na tých, ktorí ich skutočne potrebujú, na bežných dôchodcov.
Živnostníkom hrozí na dôchodku chudoba, ale odvodový bonus to napraví. Ak pri dnešnom nastavení systému zarába živnostník 20 rokov až 1 770 eur mesačne a bolo by to jeho jediné dôchodkové poistenie, získa dôchodok iba necelých 152 eur mesačne. Dôvodom je nelogicky výpočet odvodov a príliš štedré paušálne výdavky. V roku 2017 bolo na Slovensku až 119-tisíc živnostníkov, ktorí si neplatili odvody vôbec, a 102-tisíc živnostníkov, ktorí si platili minimálne odvody. Doba dôchodkového poistenia živnostníka je v priemere nižšia ako u pracujúceho. Desaťtisíce živnostníkov sú ohrození chudobou. Odvodový bonus ponúka riešenie a odstránime minimálne odvody a každý bude platiť odvody zo svojho reálneho príjmu. Živnostníci budú mať konečne zodpovedajúce sociálne zabezpečenie.
A kde na to zobrať? Kde na to ste aj vy mohli zobrať, aby ste urobili reformu? Tak ja vám to budem ďalej čítať, ako čítala moja kolegyňa, pretože ste hovorili, no tak čítate rok 2011, vypublikované články, ale tá chobotnica, chobotnica prvej Ficovej vlády je prerastená až dodnes. Vy hovoríte, čo ste urobili za necelé dva roky Radičovej vlády. Ja sa pýtam, a čo ste vy urobili za 8 rokov, keď ste ovládali súdnictvo a justíciu, prokuratúru, políciu, že ste to nevyšetrili. (Reakcia z pléna.)
V roku, dňa 3. septembra 2011, nadpis článku: Privilégium. Ministerstvo práce dalo podvodom dotáciu zadlženej podvod..., dotáciu zadlženej organizácií, ktorej dlh bol vo výške 17 mil. voči Sociálnej poisťovni. Škody: 66 387 eur.
3. septembra 2011: Výlety šéfa Úradu pre normalizáciu a metrológiu a tendre na tomto úrade. Šéf štátneho úradu chodí na exotické dovolenky za peniaze daňovníkov a vypisuje pochybné tendre. Škoda: 431 520 eur. Prvá Ficova vláda.
3. septembra 2011 ďalší článok: Geologické práce pri diaľniciach. Štát za geologické práce bez súťaže zaplatil o 1,5 mil. eur viac. Škoda vyčíslená na 1 493 726 eur.
Ďalší článok 4. septembra 2011: Peniaze za predaj pozemku Bratislavskej teplárenskej. Štátny podnik predal pozemok a peniaze míňa. Namiesto toho, aby tieto peniaze putovali do verejných financií, zostali na účtoch Bratislavskej teplárenskej, škoda: 36 513 310 eur.
Ten istý deň, 4. septembra 2011: Tender na výstavbu vojenského archívu v Trnave, kauza Ikores. Vojenský archív bez súťaže bol predražený o 12 mil. Ministerstvo na tak veľkú sumu nevypísalo súťaž a ani neurobilo pred výberom investora prieskum trhu. Škoda: 11 617 871. Prvá Ficova vláda.
5. septembra 2011: Lesy Slovenskej republiky, štátny podnik, prenájom poľovných revírov. Na prenájom poľovných revírov firmám spriazneným vláde Slovensko stráca 1,5 mil. ročne. Škoda: 14 937 263 eur.
Ten istý deň, 5. septembra 2011: Lesy Slovenskej republiky, štátny podnik, predaj dreva. Firma spriaznená SMER-u kupuje od štátu drevo lacnejšie, štát stráca 4 mil. eur ročne. Škoda: 11 949 810 eur. Prvá Ficova vláda.
5. septembra 2011: Lesy Slovenskej republiky, štátny podnik, chemické postreky. Chemické postreky v lesoch sú predražené o 50 %, škoda: 9 958 175 eur. Prvá Ficova vláda.
5. septembra 2011: Učiteľské noviny. Učiteľské noviny predražene prevádzkujú firmy blízke SMER-u. Podľa týždenníka Trend ide o 3-násobné predraženie. Zaujímavá je aj distribúcia. Tú zabezpečuje tiež firma pána Kmotríka, hoci štátna pošta by bola aj podľa cenníkových cien o 6 mil. lacnejšia, 6 mil. korún. Škoda: 431 520 eur, prvá Ficova vláda.
5. septembra 2011: Ministerstvo školstva sa školí u Širokého. Ministerstvo školstva na školenie uprednostnilo drahší Širokého hotel pred vlastnými zariadeniami. Vzdelávali sa v jednom z najluxusnejších tatranských hoteloch, škoda 9 958 eur, prvá Ficova vláda.
Ďalší článok v ten istý deň, 5. septembra 2011: Predražené rady pre Ministerstvo životného prostredia. Štúdia o prebytočnom majetku stála 200-tisíc. Zarobili ľudia blízki vláde. Zákazka je podľa advokátov predražená. Niektorí odhadujú, že riešenie podobnej problematiky môže stáť do 30-tisíc eur. Daňový poplatníci teda prišli o 170-tisíc eur. Škoda: presne 165 969 eur, prvá Ficova vláda.
V ten istý deň ďalší článok, 5. septembra 2011: Zastaralé počítače za vysoké ceny pre školstvo. Ministerstvo školstva nakúpilo zastarané a predražené počítače od spriaznenej firmy. Ak by sa podľa denníka Pravda kupovala táto technika priamo v obchode, výrazne by sa dalo ušetriť. Napríklad rezort nakúpil jeden dataprojektor za 860 eur. Projektor s podobnými parametrami sa v obchode predáva za 735. Ich problémom je nielen cena, ale aj zastaralosť. Takéto počítače sa už takmer nepredávajú, povedal odborník na počítače pre Pravdu. Škoda: 7 269 468 eur. Prvá Ficova vláda.
Prenájom pozemkov pri Dunaji. Štátny podnik prenajal pozemky bez súťaže na 100 rokov o 15 mil. lacnejšie. Škoda: 14 937 263 eur. Prvá Ficova vláda.
Nákup stravných lístkov Doxx. Firma blízka vláde vyhráva zmanipulované tendre na stravné lístky a štát pripravila o 2 mil. Škoda: 2 257 186 eur. Prvá Ficova vláda.
IT systém na ministerstve pôdohospodárstva, článok zverejnený tiež 5. septembra 2011. Ministerstvo uzavrelo zmluvy za 12 mil. na IT systém, ktorý už na ministerstve existoval. Prvá Ficova vláda.
No a prichádza rok zverejnenia, článok z roku 2012 a stále sú to kauzy prvej Ficovej vlády: Zhodnotenie stavu jestvujúcich PPP projektov s cieľom zefektívnenia ďalšej výstavby dopravnej infraštruktúry formou PPP. Diaľničné PPP projekty za prvej Ficovej vlády boli predražené, počúvajte, o miliardu eur! Škoda: jeden, jeden, 1 mld. eur. Prvá Ficova vláda.
6. augusta 2012: Osoba podozrivá z tunelovania sa vrátila do štátnej teplárne. Ružena Lovasová, ktorá z účtu štátnej teplárne poslala peniaze plastickému chirurgovi, je opäť vo vedení teplárne. Z účtu štátnej Bratislavskej teplárenskej odišlo v roku 2008 na účet českého plastického chirurga Pavla Brychtu 100-tisíc korún, to je 3 300 eur. Na darovacej zmluve bol podpis Ruženy Lovasovej. Vychytený chirurg po prevalení škandálu peniaze vrátil, to už bola kauza druhej Ficovej vlády.
5. 10. 2012: Zbytočná dotácia pre učiteľské noviny. Už sa dostávame ku kauzám druhej Ficovej vlády. Tlač učiteľských novín za vyše 0,5 mil. eur získala Kmotríková firma bez súťaže. Prihlásila sa ako jediná na predkladanie ponúk a mali záujemcovia len dva týždne. Škoda: 157 396 eur.
Článok zverejnený 1. februára 2013: Zbytočné luxusné aerotaxíky L-410 na ministerstve obrany. Ministerstvo obrany kúpilo dve nepotrebné a luxusné lietadlá za 10 mil. eur. Škoda: presne 9 800-tisíc eur. Druhá Ficova vláda.
Článok zverejnený 4. februára 2013: Vývoj mobilného radiačného laboratória ministerstva obrany. Firma z emisnej kauzy má pre ministerstvo obrany vytvoriť analýzu za 636-tisíc eur. Presne škoda sto..., bola vyčíslená na 190 899 eur.
Článok zverejnený 5. februára 2013: Prenájom luxusného Audi na ministerstve školstva. Ministerstvo školstva dalo za tri a pol mesiaca prenájmu luxusnej Audi firme z Gorily vyše 10-tisíc eur, škoda: 3-tisíc eur.
21. 3. 2013 ďalší článok: Nákup kvetov na ministerstve školstva. Ministerstvo školstva zaplatilo tisíce eur za kytice kvetov. Škoda: 2 670 eur.
19. apríla 2013, opäť ministerstvo školstva. Článok má názov Zbytočné vypracovanie Národnej sústavy kvalifikácií za 25 mil. eur. Ministerstvo školstva dalo 25 mil. eur na projekt, ktorý mohol mať zadarmo. Viaceré z položiek tohto projektu sú podľa odborníkov predražené. Napríklad webová stránka by sa dala objednať za tretinovú cenu. Škoda: 25 mil. eur, kauza druhej Ficovej vlády.
21. apríla 2013, názov článku: ROA vyhrala tender na ministerstve vnútra. PR služby za 130 mil. eur mala obstarávať pochybná čerstvo vzniknutá agentúra. Škoda: 39 mil. eur. Kauza druhej Ficovej vlády.
Článok zverejnený 6. 5. 2013: SMER-u pomáhal v kampani, zákazky sa mu hrnú. Predražené vlajky mestu Košice pod vedením Richarda Rašiho zo SMER-u dodala firma blízka SMER-u. Jedna vlajka od firmy blízkej SMER-u vychádza na 37 eur. Iné firmy ponúkajú rôzne typy vlajok už aj za 5, 6, 7, 8 či 10 eur. Škoda: 15-tisíc eur.
15. mája 2013 vychádza článok: Tajná správa: Tunelovali Vojenskú spravodajskú službu. Za prvej Ficovej vlády bola tunelovaná Vojenská spravodajská služba, škoda: 2 mil. eur.
Článok 23. 5. 2013 s názvom Predražené nájomné ministerstva školstva. Ministerstvo školstva platí v budove o 40 % vyššie nájomné ako iní nájomcovia. Cena za štvorcový meter za jeden mesiac je takmer o 11 eur nižšia, ako platí štátny úrad. Škoda: 1 200-tisíc eur. Kauza druhej Ficovej vlády.
Ďalší článok 29. mája 2013, nadpis článku: Obvinený Peter H. vyhráva verejné obstarávania. Firma obvineného z podvodu v tendri naďalej vyhráva verejné obstarávania, škoda: 600-tisíc eur, kauza druhej Vlado..., Ficovej vlády.
2. 6. 2013: Tajná zmluva Jozefa Brhela so štátnou spoločnosťou SEPS. Štátna firma tají zmluvu za 20 mil. eur pre firmu blízku SMER-u. Škoda: 6 mil. eur. Kauza druhej Ficovej vlády.
3. 6. 2013: Predražená oprava strechy Slovenskej pošty. Oprava strechy Slovenskej pošty mohla byť predražená až o 0,5 mil. eur. Firma, ktorá ju bude opravovať, však nesúhlasí so zverejnením zmluvy. Škoda: 500-tisíc eur, kauza druhej Ficovej vlády.
Tu máte, vážení občania, peniaze, ktoré mohli ísť do vašich dôchodkov, ktoré mohli ísť na školstvo, ktoré mohli ísť do životného prostredia, na zdravotníctvo, ale nie, išli do vrecák olichargov (pozn. red.: správne „oligarchov“) a rôznych mafiánov spriahnutých s vládnucou garnitúrou, ktorá nám tu vládne hlavne pod taktovkou politickej strany SMER - SD už takmer dvanásť rokov. Tu sú peniaze. Tu vlastne mali byť tie peniaze, ktoré ste mohli dostávať vy na dôchodkoch, deti na rodičovských príspevkoch, na lepšom zdravotníctve.
Počúvajte dobre, čo sme vám čítali a čo vám ešte prečítame.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.2.2020 o 11:36 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:54

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Anička, ďakujem za tvoje slová. A že prečo čítame roky 2010 - 2012? Pán minister, preto a práve preto, že tu bola pravicová vláda, ktorá sa snažila tieto kauzy odhaľovať a riešiť. Ak by vaše vládnutie nebolo prerušené vládou pani Ivety Radičovej, o týchto kauzách by sme určite nepočuli. Niežeby neboli, ale nepočuli by sme o nich.
A keď už spomínam vládu Ivety Radičovej, tak napríklad zákon o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý v ďalších rokoch zabránil strane SMER, aby verejné, aby sa verejné financie úplne rozpadli, tiež pochádza z tej doby, ale týmto skráteným legislatívnym konaním aj tento zákon trháte na kúsky. Ďalšia z vecí, ktorá pani Radičová a jej vláda vytvorila, bolo povinné zverejňovanie zmlúv. Bohužiaľ, aj s týmto ako, ako vidíme alebo čo počujeme tieto kauzy, ste si dokázali poradiť. Ale našťastie nedokázali a netrúfli ste si povinné zverejňovanie zmlúv zrušiť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 11:54 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:56

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Chcel by som poďakovať pani Zemanovej za jej vystúpenie a konštatujem, že áno, je to obrovské množstvo káuz, pri ktorých vyletelo hore komínom prakticky 5 mld. eur., 5 mld. eur, dámy a páni, ktoré sa mohli použiť na cesty, na školy a predovšetkým na dôchodky.
A zhodou okolností o tom niečo viem, lebo možno polovicu tých káuz som odhalil ja. Keď som bol na ministerstve obrany, boli to kauzy prvej Ficovej vlády, a potom keď sme boli v opozícii, tak to boli kauzy druhej Ficovej vlády, samozrejme, za výdatnej pomoci aj iných poslancov, napríklad Jozefa Rajtára a ďalších. To znamená, že chcem sa obrátiť na všetkých seniorov, na našich otcov, matky, starých rodičov a chcem im povedať, tu sú vaše peniaze. Tu sú vaše peniaze, ktoré sa môžu použiť na 13. a 14. dôchodky.
Ja vám garantujem, že keď bude Demokratická strana po najbližších voľbách vo vláde, tak tie 13. aj 14. dôchodky vám zostanú zachované, pretože bude dosť peňazí pre všetkých dôchodcov.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 11:56 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:57

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slová, ktoré reagovali moji kolegovia poslanci. Je presne tak, ako ste povedali, tu sú tie prostriedky, kde, prečo sa naša krajina zadlžovala, prečo nebolo dostatok prostriedkov na slušné dôchodky, na slušné živobytie. A tu si dovolí na konci 12-ročného obdobia troch Ficových vlád sa postaviť premiér tejto krajiny, ktorý zastrešuje tieto vlády, a arogantným spôsobom so svojím predkladateľom ministrom Richterom povedať, že tuná proste potrebujeme ľudskoprávne otázky riešiť, lebo ľudia naozaj žijú na hranici biedy.
Ale prečo žijú na hranici biedy? Pretože ste rozkradli túto krajinu o 7 mld. eur. O 7 mld. eur za tri roky! A to ešte určite nie sú všetky kauzy, ktoré boli zistené. Toto sú len kauzy, ktoré sa prevalili v médiách a ktoré, množstvo káuz, ktoré sú ešte ututlané a nie sú ešte zverejnené, ale budeme všetci oči otvárať, čo všetko sa ešte dostane na povrch po..., keď naozaj začne fungovať justícia a spravodlivosť.
Vážení občania, počúvajte veľmi dobre, kde boli vaše peniaze, pretože toto je čistá volebná korupcia, ktorú tuná predvádzajú v skrátenom legislatívnom konaní pred občanmi Slovenskej republiky pár dní, pár dní pred voľbami.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 11:57 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
58. schôdza NR SR - 3.deň - B. popoludní
 

Vystúpenie v rozprave 14:00

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ctené kolegyne, kolegovia, všade zúri kampaň a mám pocit, že v dnešných dňoch máme asi všetci politici horúčku. Pravdepodobne to asi nebude koronavírus, ale skôr nejaká forma volebnej horúčky. A základné riešenie tejto horúčky je však totožné ako pri rôznych iných chorobách a volá sa to, že karanténa.
Už naši dávni predchodcovia v podstate všade vo svete, vo vyspelom svete prišli na to, že najlepším liekom na volebnú horúčku je, že parlament počas volebnej kampane nezasadá. Pretože tak ako s horúčkou nepodáte kvalitný športový výkon, to isté platí o prijímaných zákonoch. Toto patrí k základným nepísaným pravidlám. Pravidlám, ktoré starí harcovníci poznajú a riadia sa nimi.
Práve preto sa čudujem, že práve najskúsenejší kolegovia zo strany SMER prišli s mimoriadnou schôdzou a takto porušili nepísané pravidlá a tradície. Myslím si, že práve takú tú štátnickosť, skúsenosti, nadhľad nad rozhašterenou opozíciou vaši voliči veľmi kvitovali. Ale časy sa asi menia. Kolegovia zo SMER-u v panike opustili rokmi overené zvyklosti, zliezli z piedestálu a zapojili sa do bitky o voliča. Opustili svoju komfortnú zónu a mne neprisluší hodnotiť, čo im to prinesie. Budem teda hovoriť, čo hodnotiť môžem.
Minimálne posledných tridsať dní pred voľbami sme už určite nemali zasadať. A už vôbec nie s programom, aký máme. Myslím si, že už to tu v rokovacej sále viackrát zaznelo, žiaden bod nespĺňa podmienku skráteného legislatívneho konania. Sú veci, v ktorých sme chtiac-nechtiac všetci spolu, koalícia i opozícia, a myslím si, že jednou z nich je aktuálne to, že sme všetci na smiech celému národu. Ľudia už majú dosť videí, ktoré každú minútu prerušujú ešte aj rozprávky pre malé deti. Ľudia majú dosť plných fyzických aj e-mailových stránok, volebných materiálov a letákov. Ľudia majú dosť špiny valiacej sa skutočne odvšadiaľ. Posledné, čo potrebovali, je vidieť politikov blúzniacich v horúčke v parlamente deväť dní pred voľbami. Doslovne platí okrídlená veta "Slovensko sa trasie, zasadá parlament." Len teraz je možné, že po voľbách ani nebude jasné, či prijaté zákony platia alebo nie, je tristné, aby sme sa my poslanci v takejto veci dostali do stavu, že možno bude musieť rozhodovať Ústavný súd.
Ale môj pohľad je pohľad verejných financií. V rozpočte nevidím peniaze na trinásty dôchodok ani na zvýšenie detských prídavkov. Rozpočet síce koalícia prijala s deficitom 0,5 % HDP, ale myslím si, že ani pán minister financií tomu neverí. Reálny odhad deficitu pre tento rok je podľa Národnej banky Slovenska, a použijem práve odhad Národnej banky Slovenska, ktorú vedie pán Kažimír, je najmenej 1,6 mld. euro deficitu a teda približne 1,6 HDP. Myslím, že už hovorí aj o možno 1,8 HDP. Proste trikrát viac, ako spomína vláda. A to ešte bez započítania takmer 800 miliónov na opatreniach, alebo dobre, budem hovoriť o 500 miliónoch, to číslo tu padá, na opatreniach, o ktorých práve rokujeme. Ak započítame týchto povedzme teda 500 miliónov, sú len dve, no možno tri možnosti, schodok sa zvýši už na vyše 2 % HDP a teda vyše 2 mld. euro. A to stále sme ešte v dobrých časoch, ale blížime sa ku kolapsu verejných financií, ako upozorňuje aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.
Strana SMER takto pošliape svoj vlastný rozpočet, ktorý pred pár týždňami tuto bol prijatý. SMER poruší výdavkové limity, ktoré si táto vláda doslova pred pár týždňami sama schválila. Hazarduje s celou krajinou, s jej konkurencieschopnosťou a priamo škodí ekonomike, ale aj ľuďom. Lebo sa vyškrtajú, alebo teda ďalšia možnosť je, ak sa vyškrtajú výdavky v rovnakej hodnote niekde inde, problém aj inde vznikne. A tak sa najskôr asi stane to, čo avizoval už minister financií, návrh SMER-u je jednoducho morálnym hazardom, je volebnou korupciou. Použijem priamo slová pána ministra: "Peniaze na tieto opatrenia bude musieť nájsť nová vláda." SMER jednoducho použil taktiku spálenej zeme. A to znamená jediné, nejde im o deti, nejde im o dôchodcov, ide im fakt o seba. O seba a o svoju budúcnosť.
Na to, aby mala dnešná schôdza aký-taký význam, nám chýba jeden základný parameter - rozpočtový prebytok. Mali by sme fungovať ako v Nemecku, kde všetci politici pracujú na tom, aby krajina ekonomicky fungovala, aby sa podarilo zabezpečiť rozpočtový prebytok. A potom, až potom môžme mať politickú alebo povedzme ideologickú schôdzu a debatu v parlamente, ako rozdeliť prebytok. Ale naši vládni politici práve rozdeľujú to, čo nemajú, navyše deväť dní pred koncom volebného obdobia.
Ak budeme fungovať s deficitom, nikdy nebude ľuďom dobre, pretože peniaze budú jednoducho chýbať. A je už len na rozdelení, kde budú chýbať, či v zdravotníctve, v školstve alebo na dôchodky.
No dvanásť rokov ste rozkrádali túto krajinu a teraz fakt rozhodujeme o ďalších peniazoch, ktoré nemáme, takže ja si tiež dovolím prečítať pár káuz, ktoré túto krajinu stáli a nie malé peniaze.

Takže 24. 9. 2013, zmienka v médiách, nadpis článku bol „Paničky si vyrazili do Petrohradu vládnym špeciálom“. A išlo o to, že štyri panie poslankyne SMER-u za takmer 13-tisíc euro išli na služobnú cestu, ktorú si ani nepamätali. Podľa zverejnených informácií na cestu použili vládny špeciál, o oficiálnom programe alebo po oficiálnom programe poslankýň pritom nebolo ani stopy. Približný odhad škody 13-tisíc euro. V rovnaký deň pán, vtedy minister Jahnátek rozdáva funkcie svojim rodákom a príbuzným. Minister pôdohospodárstva dával funkcie svojim príbuzným, známym. Toto nazvime personálny problém, hodnota toho sa vyčísliť nedá. V rovnaký deň poistencov štátu láka zvláštna agentúra, riadi ju brat člena SMER-u. Všeobecná zdravotná poisťovňa sa vyhla obstarávaniu rozdelením zákazky, všetky jej časti získala bez súťaže firma blízka SMER-u. Odhad škody v tomto prípade asi 13-tisíc eur.
Smerácka starostka obce Jánova Lehota sa obohacovala na eurofondoch. Pani smerácka starostka získala peniaze z eurofondov za vykázanú činnosť na základe sfalšovaných prezenčných listín. Škoda asi 40-tisíc euro. 6. 10. 2013 na oslavu svojich 20. narodenín zaplatila Slovenská pošta cca 80-tisíc euro. Takže škoda asi 80-tisíc. Myslím, že mohli byť aj bez oslavy. 7. 10. 2013 Robert Fico dal dotáciu ľuďom z IBM, aby plat v tejto firme stúpol na 2 700 euro. Firma IBM dostala dotáciu, aby mohla zvýšiť platy informatikov a rôznych špecialistov z 2 350 euro na 2 700 euro. Približný odhad škody je asi 1 600-tisíc euro. 14. 10. 2013 Oracleovský megapodvod v Sociálnej poisťovni. Štát pochybne zaplatil milióny euro firme bývalého poradcu ministerstva financií, štát zaplatí IT Oracle dodatočne milióny eur. Úradníci totiž používali softvér od Oraclu bez platných licencií a naleteli firme, ktorá sa tvárila ako výlučný dodávateľ Oraclu. Približný odhad škody je asi 2 mil. euro.
Zmienka v médiách 28. 10. 2013, pán Čaplovič nakúpil predraženú elektroniku pre školstvo. Ministerstvo školstva, ktoré je skutočne finančne podvyživené, aj vždy bolo, nakúpilo elektroniku oveľa drahšie, ako sa dala v tom čase kúpiť v obchodoch. Ceny, za ktoré sa mala elektronika nakupovať, sú neúmerne vyššie od cien, za ktoré si, si teda ten výrobok môžte kúpiť v obchode. Rezort školstva podľa hovorcu Michala Kaliňáka však uzatvoril zmluvu na najnižšiu cenu. Za najnižšiu cenu tak ministerstvo zjavne považuje napríklad aj fotoaparát za 189 euro, ktorý na internete sa dá kúpiť za tretinu, teda za 60 euro. Odhad škody viac ako 5,5 mil. euro. 31. 10. 2013 firma nominanta SMER-u dodáva služby štátu aj bez súťaže. Povedzme v tomto prípade veľmi malá škoda, okolo 5-tisíc euro. 8. 11. 2013, „Stomiliónový tender na električky v Košiciach prešetria“, tak znel nadpis v článku. Mesto Košice pod vedením Richarda Rašiho zo SMER-u obstarávalo v na mieru ušitom tendri na električky za 96,8 mil. eur. Približný odhad škody 29 mil. euro. 13. 12. 2013 Transpetrol si dáva robiť web za 47-tisíc euro, štátny Transpetrol si dal urobiť päťkrát predražený web firme blízkej SMER-u. Všetky tie úpravy mohli stáť maximálne 10-tisíc eur a ešte stále by to bol dobrý zárobok. Dalo sa to spraviť ešte o pol, zhruba o polovicu až tretinu lacnejšie. Škoda asi 37-tisíc eur. Reklama predaja českých kaprov, možno si spomínate, zo 17. 12. 2013. TA3 získala pochybnú reklamu za 684-tisíc euro na základe prieskumu trhu, v úvodzovkách. Tu je škoda povedzme asi 530-tisíc euro. 10. 1. 201, „Hasiči dostali rebríky, Češi kúpili podobné lacnejšie“. Rebríky pre Slovenských hasičov boli o vyše 600-tisíc euro drahšie ako podobné rebríky v Českej republike. Za každé auto sme zaplatili o 136-tisíc viac ako Češi, keby sme nakupovali za ich ceny, mohli sme mať o jeden viacej. Takže vyčíslená škoda asi 637-tisíc. 29. 1. 2014, „Cargo v tuneli“. Cargo má byť, Cargo má byť veľkými machináciami a veľmi podozrivo čiastočne sprivatizované. Tu sme nedokázali škodu vyčísliť. 2. 2. 2014, „Smerácky poslanec Národnej rady predal hovorcovi obecný byt za 700 euro“. Smerácky poslanec Národnej rady a primátor Žiliny dal hovorcovi obecný dvojizbový byt za 700 euro. Škoda približne 50-tisíc euro, čo bola plus-mínus trhová cena bytu. 13. 2. 2014, „Materiál k privatizácii Telekomu robili na počítači pochybnej firmy“, možno si ešte pamätáte. Škoda ťažko vyčísliteľná, takže číslo tu nemáme. 24. 2. 2014, „Šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne zarába viac ako prezident“. To hovorí samo za seba. Nazvime odhad škody okolo 200-tisíc euro. 27. 2. 2014, vláda chcela nakúpiť plody mora za takmer 300-tisíc eur, pán Fico, našťastie, zmluvu stopol. 28. 2. 2014, štátny podnik dal za jednoduché zriadenie stránky na Facebooku 468 eur, to sa dalo skutočne spraviť nejakým, nejakým referentom za jeho plat. 7. 3. 2014, „Poradcu pre stavbu nemocnice vyberali z jednej ponuky“. Za 22-tisíc euro vybralo ministerstvo zdravotníctva poradcu pre stavbu nemocnice z jednej ponuky, poradca pre výstavbu novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave bol jasný už niekoľko týždňov pred tým, ako sa skončila verejná súťaž ministerstva zdravotníctva. Škoda asi 22-tisíc euro.
13., 17. 3. 2014, „Za SMER-u čistenie Gabčíkova zdraželo“ znel nadpis článku. Po dosadení nominanta SMER-u čistenie Gabčíkova výrazne zdraželo. Škoda asi 1 mil. 100-tisíc euro. 20. 3. 2014, „Štát nakúpil predražený cukor a obilie“. Štát nakúpil cukor a pšenicu od firmy blízkej J&T a prerobil vyše 650-tisíc euro. Nakupoval totiž od obchodníkov, ktorí mu cukor a pšenicu predali za oveľa vyššie ceny, než keby nakupoval priamo od pestovateľov alebo výrobcov. Škoda asi 650-tisíc euro.
Pán Paška dal v Národnej rade postaviť miestnosť za 40-tisíc euro. Parlament renovoval len jednu miestnosť na tlačovky za 40-tisíc euro. Pri odhade ceny asi 10-tisíc je teda škoda 30-tisíc euro.
14. 4. 2014, „Šéf košickej prokuratúry namiesto odvolania postúpil“. Je to personálny problém, teda bez priamej škody. Pán Fico pred prez..., 18. 4. 2014, pán Fico pred prezidentskými voľbami minul skoro celú rezervu predsedu vlády. Pán Fico vo veľkom rozdával peniaze hlavne teda pred prezidentskými voľbami, rádovo jeden milión dvesto tisíc. Ministrovi Žigovi o prírode radí žena od J&T. Asi skôr personálny problém. 18. 4. 2014, SMER do Donecka poslal na pozorovanie bývalého agenta ŠtB. Zasa personálny problém. 27. 4. 2014, Cargo dalo zákazku na požiarnu ochranu spriaznenej osobe bez súťaže. Cargo dalo zákazku asi za 880-tisíc euro kamarátovi bez súťaže, škoda približne 264-tisíc eur.
7. 5. 2014, „Poórové sklárne dostanú takmer 12-miliónovú dotáciu“. Máme za to, že aspoň 11-tisíc, 11 mil. euro z toho bola, bola škoda. 9. 5. 2014, „Pán Beblavý spochybňuje Kaliňákov nákup nábytku za 9 miliónov 900-tisíc eur“. Pán minister obchádza vlastný zákon. Ministerstvo vnútra nastavilo tendre tesne pod limit, vďaka čomu obišlo vlastný zákon. Ministerstvo vnútra vypísalo veľkú rámcovú súťaž na nákup kancelárskeho nábytku za neuveriteľných 9 mil. 900-tisíc eur, len tesne sa tak ministerstvo vyhlo hranici 10 mil. eur, pri ktorej vznikajú obstarávateľovi ďalšie povinnosti so zverejnením podrobností od dodávateľov. Približný odhad škody, si myslíme, že 5 mil. 800-tisíc euro. Každopádne, nábytok sa dal kúpiť za polovicu.13. 5. 2014, „Scientológov živíme za štátne, vyhrávajú tendre scientológa od SMER-u“. Asi 7-tisíc euro. 14. 5. 2014, nadpis článku „Firmu Bombardier štát pri bratislavskej električke obišiel“. Úrad pre verejné obstarávanie nelegálne ignoroval námietky uchádzača v tendri. Približný odhad škody asi 7 mil. 600 euro.

Môžme... „Dozor na stavbu tunela Višňové vyhrala najdrahšia ponuka. Ako je to možné?“ Národná diaľničná spoločnosť vybrala o 4 mil. drahšiu firmu, lacnejšie ponuky vylúčila pre nízku cenu. Približný odhad škody 4 mil. 200-tisíc, pritom vieme, aká je aktuálna situácia s tunelom, s tunelom Višňové. Korupcia sa dotkla aj pána Fica. Český lobista ho v českom, pred českým súdom spomínal v súvislosti s pánom Výbohom. Je to personálny problém. 5. 7. 2014, autobusová stanica v Michalovciach. Vláda dala pol milióna na autobusovú stanicu s pochybnou cenou, približný odhad škody aspoň 100-tisíc eur. Toľko asi. Toto sú, skutočne x prípadov, kde, kde sa dali peniaze minúť ďaleko lepšie a nemuseli sme tu dneska hľadať, hľadať peniaze na dôchodky.
Ďakujem, ďakujem za pozornosť.

Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.2.2020 o 14:00 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:18

Ľubomír Vážny
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec Viskupič, osemdesiat percent vášho prejavu boli hlúposti a nezmysly. Je vašou povinnosťou ako občana, nielen ako poslanca, riešiť takéto názory v trestnoprávnom konaní. To, čo, čo to tu vlastne vy tvoríte?! Vy ste vyčítali, že bolo spreneverených 120 miliárd eur. Čo, vy ste blázon už načisto?! Vy máte jediné šťastie to, že ja vás nemôžem dať na vás žalobu za to, že tu v parlamente takéto hlúposti drístate. To je nezmysel, čo to tu rozprávate. To sú dohody, dohady, konšpirácie! Čo to tu nezmysly robíte, čo to tu vlastne vytvárate?!
Ja teraz poviem o vás toto: Vy ste ukradol v obchode s elektronikou DVD prehrávač a k tomu ste si zobral tri kapsule kávy. Toto je preukázané. To je presne to isté, čo tu vy tárate dve na tri. To je nezmysel, ja žasnem nad tým.
A ešte posledné, čo poviem. Najprv niečo urob a potom kritizuj. Nikdy v živote ste nič neurobili pre túto spoločnosť, ale máte plné reči toho, čo sa ukradlo, čo sa rozkradlo. Čo to tu vy tárate za nezmysly?! Aké máte vy morálne právo toto rozprávať?! To je nonsens! Ja som nechcel k tomuto vystupovať, ale jednoducho to, to už prekračuje všetky medze. Čo ste urobili, odpovedzte mi, jednu vetu, čo ste urobili pre túto spoločnosť? V tejto spoločnosti sa pod vaším tlakom naozaj nepodarí a nechce sa nikomu nič robiť. Normálne. Ja osobne som veľa vytvoril, ale strácam dôveru nad tým, čo som veľa vytvoril, pretože to naozaj nemá význam. Keď takíto poloblázni ako vy budú nastupovať do hry a budú mňa obviňovať. Čo toto je za...?! To je nenormálne, škoda rečí k tomu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 14:18 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:20

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Myslím si, že na výroky prednesené v pléne je iba trestnoprávna imunita, ale civilnú žalobu, pán poslanec, môžete podať. V tom vám zákon nebráni.
No mňa fascinuje ale iná vec. Príde skupina poslancov s návrhom na zvolanie mimoriadnej schôdze. Potom iná časť poslancov obsadí rečnícky pult. Skupina poslancov, ktorá zvolala mimoriadnu schôdzu, sa dva dni dožaduje prístupu k rečníckemu pultu. Potom keď sa rečnícky pult uvoľní, skupina poslancov, ktorá zvolala mimoriadnu schôdzu, povie, že sa na tomto cirkuse nebude podieľať a odíde zo sály. Vy už fakt neviete, čo máte robiť týždeň pred voľbami od zúfalstva. Však to je hrozné.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 14:20 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:21

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za reakcie. No, pán poslanec Vážny, hovorili sme, že teda sa nám podarilo vyčísliť viac ako šesť miliárd euro, nie stodvadsať miliárd, hej. Šesť miliárd euro, šesť miliárd šesťsto. To, čo čítame, nie je to, že sme si to teraz vymysleli. Všetko sú to články, ktoré boli v médiách, ktoré médiami prebehli, a toľko.
No a čo sme vytvorili? No, pán Vážny, možno to mýto, keď ste ho už spomínali, no možno by bolo lepšie, keby ste ho aj neboli vytvorili, pretože aby väčšia polovica peňazí išla mimo a vo finále len desať percent, aby sa používalo na údržbu a výstavbu ciest, je asi, asi toľko. No ale keď už sme spomenuli to mýto, takže v podstate áno, ak by sa vám podarilo zrušiť zlodejov okolo, okolo mýtneho tendra, tak by sa vyriešili tri problémy. Prišli by dodatočné peniaze pre výstavbu, údržbu ciest. Myslím si, že by bolo menej korupcie v štáte a takisto by bol vyriešený problém dopravcov s ich konkurencieschopnosťou, ktorí nedávno štrajkovali. A táto potom nižšia sadzba by pri prenesene pomohla všetkým obyvateľom Slovenska v nižších cenách za logistiku, ktorá sa prenáša do všetkých proste produktov. A to je v podstate odpoveď asi. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 14:21 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:22

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Nadviažem na to, čo tu bolo povedané. Na to, že dvanásť rokov sa tu rozkráda, a teraz odrazu je potrebné riešiť dôchodky, pričom je jasné, že ani to dokonca nie je pravda, že by sa tu riešili dôchodky. Tu sa rieši len záchrana strany SMER prostredníctvom tvrdenia, že sa riešia dôchodky, pretože tak ako my, tak aj smeráci vedia, že to nikdy neprejde, že sa to z toho či onoho dôvodu už teraz nezrealizuje. Ak budú niekedy trináste dôchodky, tak budú za budúcej vlády. Nie už za tejto. A je symptomatické, že sa tu má, že sa tu navrhuje, že sa zoberie z rozpočtu, ja neviem, miliarda, a pritom čo vieme, 6,6 miliardy bolo ukradnutých za vlád SMER-u.
A ja viem, že pán poslanec Vážny sa tu zavzdušňuje, pretože sa ho to dotýka, ale realita je taká, že práve za jeho fungovania na ministerstve dopravy došlo k najväčším zlodejinám v dejinách tejto krajiny. Ale teraz pozor, čo vieme, lebo my sa o tých ešte väčších zlodejinách dozvieme až po tom, keď sa dostaneme do vlády. To teraz samozrejme čerpáme len z informácií, ktoré akosi unikli z toho zdroja, z informácií, ktoré boli uverejnené v komunikačných prostriedkoch, ale keď sa raz dostaneme do vlády, potom to nabere akože úplne iný spád. A toto je práve to, čo pána Vážneho a jeho kolegov tak strašne znervózňuje, pretože keď sa tam dostanú tí ľudia ako kolega Marosz alebo kolega Grendel, ktorí pána Vážneho tak strašne znervózňujú, potom je jasné, že pán Vážny bude mať veľmi obmedzený rozsah možností, že ako riešiť svoj ďalší život.
Tak ja som, ja som tu sedel štyri roky, som sa pozeral okrem jedného aj na pána Vážneho, ale v takomto stave som ho ešte nevidel. To proste je mi to jasné, že on stráca tú, tú svoju nadnesenú povýšenosť,
dostáva sa do úzkych. A tak to ale je. Chlapci tu kradli dvanásť rokov a teraz prichádza zúčtovanie a oni na to jednoducho nie sú pripravení. Oni si mysleli, že to dajú. A teraz už je úplne jasné, že to jednoducho nedajú, a sú v koncoch. Lebo tie kauzy sú strašné a sú, čo my vieme, čo sme napočítali z verejne dostupných zdrojov 6,6 miliárd, určite, som presvedčený o tom, že to bude oveľa viac.
Takže prečítam niekoľko tých káuz, ale ešte predtým sa zastavím pri tom mýtnom tendri. Ja som mal to šťastie, že som trochu do toho pričuchol v súkromnej sfére, takže som videl trochu viac ako, čo je bežné o tom, z toho, ako tento mýtny tender prebiehal. Samozrejme, pán Vážny hovorí tu kolegovi Maroszovi, však vy by ste to videli, keby vy ste boli na tom ministerstve, že ako to funguje. No, realita je taká, že to nie je Národná diaľničná spoločnosť, to nie je ministerstvo, to je proste J&T. To sú tí, tí sú, ktorí vlastnia akože aj ten, aj ten systém a to sú tí, ktorí vlastnia aj Národnú diaľničnú spoločnosť, aj to ministerstvo. To je ich. Čiže oni rozhodujú, že teraz si dáme toto, toto bude naše, toto dáme akože na tie diaľnice, lebo ináč keby sme nedali už, niečo tam musíme dať, nemôžeme to úplne celé ukradnúť. Ten systém na ten mýtny tender, ten bol predražený tak strašne, že to si nikto nevie predstaviť. Ja, keďže som... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pán poslanec, poprosím vás, dodržujme rokovací poriadok, hovorme o skrátenom legislatívnom konaní. Teraz nerokujeme o mýtnom tendre. Poprosím vás.

Baránik, Alojz, poslanec NR SR
Hovoríme o skrátenom legislatívnom konaní. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Poprosím vás, ja vás nechávam každého rozprávať, ale držme sa v súlade s rokovacím poriadkom, hovorte k veci, prosím vás.

Baránik, Alojz, poslanec NR SR
Ďakujem za vašu prosbu. Som presvedčený, že hovorím o skrátenom legislatívnom konaní, pretože dvanásť rokov sa tu kradlo a teraz musíme mať skrátené legislatívne konanie na to, aby sa tie dvanásťročné zlodejiny zakryli. Takže súvis je úplne zjavný a dúfam, že mi dovolíte, pán predsedajúci, aby som tento súvis objasnil.
Čiže aby sme sa vrátili k tomu mýtnemu tendru, tie, tá cena toho mýtneho tendru je, ak aj odhliadneme od toho, že ako boli tie príjmy z neho rozložené, tá cena je tak strašne nadsadená, pretože som v tejto branži fungoval, tak mne povedali odborníci, že, že to je tak strašne jednoduchý a lacný systém, že je smiešne požadovať takúto obrovskú sumu zaň. Čiže a to, že došlo k tomu, že ani tú infraštruktúru sa akosi nepodarilo zabezpečiť, a ja, keďže som transakčný právnik, tak viem, že prečo sa to nepodarilo zabezpečiť. Pretože sa už, už sa plánovalo vtedy dopredu, že tam bude ten dodávateľ zachytený navždy, aby sa položil základ na výhovorku, že sa toho dodávateľa jednoducho nedá zbaviť. Ten dodávateľ, ktorý je spoluvlastníkom tejto krajiny, aspoň doteraz bol a ešte, ešte dva týždne bude, tak ten nemohol počítať s takou situáciou, že dôjde k tomu, že sa teraz rozhoduje, že či opozícia, či bude mať väčšinu v parlamente jednoduchú alebo ústavnú. Takže z toho plynie tá nervozita, z toho plynie to skrátené legislatívne konanie. Je to proste tak.
Aby sme sa vrátili k týmto kauzám, ktoré sú súčasťou tých 6,6 miliárd, o ktorých tu hovoríme a ktoré si myslíme, že sú tým reálnym dôvodom, prečo máme skrátené legislatívne konanie, aby sa zakrylo to všetko, čo sa ukradlo za tých dvanásť rokov, tak pokračujeme.
"Vysoko postavený úradník Peter Plavčan prihráva peniaze vlastným", hovorí článok. Úradník prideľuje peniaze vysokým školám, pôsobí na troch vysokých školách, jeho dcéra má blízko k vedeniu na štvrtej. Predbežný odhad škody 1,486 milióna eur. Ďalší nadpis článku "Za päťsto eur skryli milióny". Vyhrala firma blízka Kmotríkovi. Ďalší spoluvlastník štátu. Za tendrom za päťsto eur bola v skutočnosti dvadsaťmiliónová zákazka. Vzniknutá škoda takmer 6 miliónov. Ďalej. "Cenu za obchvat Bratislavy postráži favorit, súťažil sám". No, ako inak? Štát odsúhlasil 6,1 milióna poradenskej firme z tendra ako ušitého na mieru. Diaľnice na západe Slovenska sa majú stavať v režime, ktorý vyniesol v minulosti ceny ciest do extrému. Škoda 1,8 milióna.
Ďalší, ďalšia kauza. "Fico rozdal z rezervy milión a pol, kým ho stopol zákon. Štátny podnik Transpetrol rozdáva dotácie vo Ficovom mene." Škoda len 60-tisíc. Ktovie, koľko by z toho bolo dôchodkov.
Ďalší nadpis článku. "Tunel na ministerstve hospodárstva. Kam sa hrabe Štefanov?" Ministerstvo hospodárstva pochybne obstarávalo jednoduchú webstránku za 170-tisíc eur. Pritom nechalo ministerstvo školstva urobiť nový web za necelých 10-tisíc eur. Teda sedemnásťkrát lacnejšie než teraz plánuje ministerstvo hospodárstva. Škoda 153-tisíc.
Ďalšia kauza. "Kažimírov kamarát dostal echo, že Kaliňák chce budovu". Ministerstvo vnútra má nadbytok kancelárskeho miesta, no za 3 milióny si prenajalo budovu od Kažimírovho kamaráta. Kamarát ministra financií, podnikateľ Roman Fečík vedel, že ministerstvo vnútra zvažuje prenájom budovy na Panenskej ulici v centre Bratislavy. Až potom budovu kúpil a ministerstvu prenajal. No ako inak? Škoda 3 milióny eur. Inak podotýkam, že pán Kažimír, že ako riadny smerák, teraz je z toho, z toho von, on je proti skrátenému konaniu k tomuto, ktoré tu my kritizujeme, aj proti tomu dôvodu, pre ktoré sa to skrátené konanie koná, ale je to ich spoluhráč, preto sa dostal na post guvernéra Národnej banky. Ale ináč samozrejme je to ich človek, je, jeho advokát je ten istý, ako je advokát Kočnera, pán Mandzák. Čiže, a pán Mandzák je najlepší kamarát s pánom Daňom a pán Daňo je zase osobný propagátor, filmár, videobloger pána Kočnera a pána Harabina. Čiže toto je jedna, jedna kamarila, ktorá nás tu ovláda.
Ďalšia kauza. "Čaplovič obišiel zákon, keď sa zaviazal firme platiť o päťstotisíc viac". Minister školstva pridal vyše pol milióna na učebnice spriaznenej firme bez súťaže. Minister protizákonne zlepšil súkromníkovi obchod s učebnicami. Ministerstvo zrejme dostane pokutu. Škoda 157-tisíc.
Ďalšia kauza. Ďalší prúser exšéfa štátnej firmy. Pokuty mal platiť zo štátneho. Konateľ štátneho podniku zo štátnych peňazí platil pokutu vlastnej firmy a auto si prenajal za cenu, za ktorú ho mohol aj kúpiť. Cena alebo škoda, ktorá vznikla, 142-tisíc.
Ďalšia kauza z októbra 2014, "Poslanec Mičovský otvoril škandál v Štátnych lesoch". Odvoz dreva predražil o 14 miliónov eur. Štátne lesy za Ficovej vlády zaplatili 23-tisíc za obstaranie odvozu dreva, ktoré je o 14 miliónov drahšie ako s obstarávaním. Odhad škody 14 miliónov.
Predražené CT v Piešťanoch, známa kauza z októbra 2014. Piešťanská nemocnica kúpila trikrát drahšie CT ako Česi. Celková škoda vyše 1 milión.
Ďalšia kauza z novembra 2014. Všímate si, že tá kadencia tých káuz, to je akože, títo ľudia robia deň noc, aby rozkrádali Slovensko. To už musí byť aj únavné. Drahší stroj než v Piešťanoch objednali zdravotníci v Košiciach. Košická nemocnica kúpila CT dvakrát drahšie ako v Piešťanoch. Rovnaký typ magnetickej rezonancie kúpila aj pražská nemocnica Motol za 1,1 milióna. Cenový rozdiel oproti košickej magnetickej rezonancii je ešte markantnejší, lebo česká inštitúcia kupovala zariadenie s raz tak silným magnetom ako univerzita vo východoslovenskej metropole. Cena, škoda, ktorá vznikla takto, takmer 2 milióny.
Z toho istého mesiaca. "Nominant SMER-u na čele Tiposu platil firemnou kreditkou za luxus". To sú, samozrejme, ich, ich ľudia a vieme, že čo to je Tipos, to je, k tomu sa ešte dostaneme. Nominant SMER-u platil firemnou kreditkou 4 800 eur v predajni luxusnej obuvi, podotýkam v Prahe, pretože tu my v Bratislave taký luxus nemáme.
Ďalšia kauza. "Ďalší zdravotnícky biznis v rodine Pavla Pašku odhalený, jeho synovec rieši tendre v nemocnici". Paškov synovec je zodpovedný za verejné obstarávanie v košickej nemocnici. Približný odhad škody 713-tisíc.
A ďalej. V tom istom mesiaci, to je akože na týždennej báze. "SMER podľa KDH trojnásobne preplatil tunel v Žiline". Za vlády SMER-u platia železnice za zváranie 30 % viac. Približný odhad škody 2,5 milióna.
A zase. "Peniaze daňovníkov opäť zmizli v čiernej diere". Mali ísť na cyklotrasy. Cyklochodník, ktorý sa mal postaviť za milión z vládnej dotácie, neexistuje. Škoda milión eur.
A zase, ešte stále v tom mesiaci. "Šéf kardiocentra v Bystrici dodáva drahé CT do Trenčína". Nemocnicu vedie nominant SMER-u, ktorý dodával drahé CT prístroje. Zase personálny problém. Ale potom. Obvinenie smerákov z krytia podvodu, poslali ho do basy. Prípad SMER-u je na koberec, vyšetrovanie podvodu z DPH sa ututláva. Dôvodom môže byť prepojenie na stranu SMER. Odhadnutá škoda 20 miliónov eur.
Ďalej. "Nájom bez verejnej súťaže?" Všeobecná zdravotná poisťovňa hľadala novú budovu cez inzerát. Všeobecná zdravotná poisťovňa si hľadala budovu bez súťaže. Škoda zatiaľ nevyčíslená. Toto patrí do tej kategórie, o ktorej som už predtým hovoril, že to sa ešte len dozvieme, keď sa dostaneme na miesto činu, takpovediac. Budete pozerať!
"Počiatkov škandál ho má stáť krk: Detaily kšeftu za 133 miliónov eur a zmanipulovaný tender?!" Pochybný tender palivových kariet za mýto mohol byť predražený až o 100 miliónov eur. Škoda 100 miliónov. Tu vidíme, že ako sa, ako sa tie 6,6 miliardy, ktoré je suma, ktorú považujeme za minimálnu, ako sa nazbierali.
A pokračujeme. Predražené CT nie sú len cétečka. Ružomberok nakúpil tisíceurové stolíky. Nemocnica v Ružomberku pod vedením nominanta SMER-u kúpila predražené stolíky a postele. Približný odhad škody 300-tisíc eur. A ďalej. "V nemocnici prejeme milióny, stopy vedú do Luxemburgu". Schránková firma zvíťazila v súťaži a dodáva predraženú stravu do nemocníc. Približný odhad škody, a teraz pozor, 24 miliónov 300-tisíc. To sú cifry. A ďalej. "Poradcovia pre novú nemocnicu majú zistiť, čo už Čislák vie". Za 2,7 milióna eur majú poradcovia ministerstvu zdravotníctva zistiť aj to, čo už vie. Približne odhad škody 2,7 milióna. A ďalej. "Finančná správa zatĺka dôležité informácie o miliónovej zákazke". Zákazku Finančnej správy vyhrala bez obstarávania firma blízka jej riaditeľovi. Je jasné, že sa tu jednalo o riadne peniaze. O koľko to presne bolo, vám oznámime niekedy počínajúc marcom tohto roka.
A ďalej. "Pri reštrukturalizácii Váhostavu pýtajú peniaze veľké schránkové firmy". No toto je, na štátnej pomoci Váhostavu najviac získajú schránkové firmy. Prepojenie na schránkové firmy má aj asistentka poslankyne za SMER. To všetci vieme, že tu, tu sa nejedná o žiadne fazuľky, tunak hovoríme o desiatkach miliónov, ak nie viac, ak nie stovkách. Toto je tiež z tej kategórie, že vám to bude oznámené, jednotlivým účastníkom týchto zlodejín, ale obsielkou z NAKA.
"Ficovi ľudia kšeftujú s pozemkami rovnako ako Mečiarovi v kauze Slavkov". Ficovi ľudia kšeftujú s pozemkami rovnako ako Mečiarovi v kauze Slavkov, keď pozemkový fond za pochybných okolností vydal cez reštitúcie pozemky blízko Bratislavy. Dostali sa do rúk bývalého suseda Roberta Fica, ktorý vzápätí dosiahol, že sa na nich môže stavať. Škoda nevyčíslená, ale to len preto, že novinári nemajú nástroje na to, aby tú škodu vyčíslili. Keď my na to budeme mať dosah, je isté, že tá škoda sa bude dať vyčísliť, pretože v trestnom konaní je povinnosť vyčísľovať škodu, a že trestné konanie o tomto bude, to považujte za isté.
"Polícia lacno predáva byty, aj viceprezidentovi Lučanskému". No vidíte, to je ten, ten krásavec, čo teraz nás zachraňuje od Gašpara. Parádička. Policajný viceprezident v poradovníku na dotované byty predbehol ďalších záujemcov. Približne s tretinovou zľavou si od štátu kúpil nový byt aj prvý policajný viceprezident, ktorý sa medzitým stal už aj prezidentom. Stovky iných policajtov čakajú v poradovníku márne. Tu je napísané, ale toto je úplne smiešne, že približný odhad škody je 30-tisíc. Tam treba povedať, že tá reálna škoda, je morálna škoda. To je, to sú tie škody, kedy tí policajti sú demotivovaní na to, aby zostávali v polícii, aby jednali čestne, keď vidia, že ich šéf koná nečestne. To sú tie najväčšie škody, to sú väčšie ako je, akékoľvek peniaze, keď sa, keď sa demoralizuje naša spoločnosť a hlavne tí, ktorí na dodržiavanie tej morálky majú dbať.
A ďalej. "Predražený nákup v nemocnici v Ružomberku". Lebo samozrejme, my máme toľko peňazí, že si môžeme dovoliť predražovať nákupy v zdravotníctve. Nemocnica vedená smerákom kúpila v na mieru ušitom tendri štyri a pol násobne predražený dezinfekčný prístroj. Škoda len 74-tisíc. Firme ministra Žigu, a teraz to si myslím, že to bude o iných fazuľkách teraz, firma ministra Žigu obchoduje so štátnym drevom a sa jej veľmi darí. Firma ministra životného prostredia bohatne na obchodoch so štátnym drevom. Konflikt záujmov. No, je vám to jasné, že toto je tiež z tej kategórie, ku ktorej sa ešte vrátime po 1. marci tohto roku.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.2.2020 o 14:22 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:42

Ľubomír Vážny
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec, vaše vystúpenie ma utvrdilo v tom, že v prípade, že budem ešte v Národnej rade, tak budem iniciovať zákon, aby do parlamentu nemohli ísť psychicky narušení ľudia. Podľa mňa ste psychicky narušený človek. Čo to tu trepete, túto spústu nezmyslov?! To ja, nad tým mi rozum zastáva, naozaj. Ale dobre.
Nerozumel som potom jednej vete, že kam sa hrabe Štefan, lebo to ste nedopovedali, že ja neviem ktorý Štefan. Určite som neni znervóznený a určite som neni v úzkych. Ubezpečujem vás o tom. A mám vážnu pochybnosť o tom, že ste vy v brandži fungoval, čo ste to tu naznačili, lebo vy ste fungovali, ja neviem kde, ale to je jedno, to ma, vôbec nezáleží. Lebo ak by ste v takej brandži fungoval, tak musíte aj povedať nejaké argumenty. Dosiaľ žiadne argumenty nezazneli. Ste prečítali len znôšku blbostí a zabudli ste na svoju občiansku povinnosť podať trestné oznámenie na toto. To nemôžte vy vyčísľovať takéto voloviny, ničím nepodložené voloviny. To je nonsens, čo sa tu deje.
Fakt vás radím do kategórie hlúpostí, ničím nepodložených hlúpostí, človeka, ktorý nikdy v živote nič neurobil pre túto spoločnosť okrem tohto tárania tu za týmto pultom, ktoré vám umožnilo to, že nie je v zákone o možnosti byť poslancom definované, že môže sem prísť len človek, ktorý nie je psychicky narušený. Čiže naozaj ste psychicky narušený človek a, žiaľbohu (reakcia z pléna), je to tak. Tak isto...(Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pán poslanec Poliačik, poprosím vás, tu sa uráža dneska celý deň. Každý každého uráža.

Vážny, Ľubomír, poslanec NR SR
Sila, čo sa to tu deje. (Reakcia z pléna.) Kľudne ho urobte, kľudne ho urobte. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pán poslanec Poliačik, upokojte sa, tu sa uráža celý deň. Urážate vy celý deň.

Vážny, Ľubomír, poslanec NR SR
S polobláznami ja nemám chuť sa baviť. Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 14:42 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video