58. schôdza

18.2.2020 - 26.2.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 17:59 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 17:48

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Dámy a páni, v tejto chvíli mnohí poslanci a ja sa tomu tiež nevyhnem, hovoria viac o kontexte než o obsahu týchto zákonov a procedúre, pretože ten kontext obnažuje aj procedúru, ktorú práve teraz ešte stále diskutujeme, to znamená skrátené konanie.
Toto zvláštne skrátené konanie teda začalo populistickým sľubom SMER-u v roku 2012. Bol vlastne na všetkých bilbordoch aj s terajšou expertkou na sociálne veci a vašou predchodkyňou pani Tomanovou, a sľub na trinásty dôchodok takto žije svoj populistický klamný život už osem rokov. Priniesol SMER-u určite v nemalej miere, už som to spomínal, že s podobne falošným sľubom odškodnenia obetí nebankoviek priniesol veľa-veľa voličov. Práve títo starší voliči často sú ľahkými obeťami populistických sľubov a ponúk, ktoré sa potom nenaplnia. Dobrí vaši voliči uverili a vy ste vyhrali voľby tak, že ste vládli dokonca úplne sami. To sa stalo od roku 1989, vtedy prvý a zatiaľ aj poslednýkrát.
Čiže neplnenie volebných sľubov v tomto jedinom prípade sa už naozaj nemá na koho hodiť. Nedá sa hodiť ani na koaličných partnerov. Dokonca aj ekonomická kríza už vtedy odznela, v roku 2012, sa je ťažko vyhovárať na krízu, ktorá bola v roku 2008.
Tí voliči, ktorí vám uverili, určite ste sa, samozrejme, aj žiaden politik sa nezapodieva osudom voličov, ktorí mu uverili, ale vo vašom prípade, keďže v prípade oboch týchto sľubov išlo väčšinou o starších ľudí, o penzistov, lebo chodili potom mnohí z nich po rokoch aj do tohoto parlamentu, videl som ich a smutne pripomínali, ako ich SMER oklamal. Teraz hovorím o, o tých, čo čakali na odškodnenie za, za pyramídové fondy. Títo ľudia, pokiaľ išlo o penzistov, ročne zomierali v počte 50- až 55-tisíc, ako ktorý rok a odchádzali v tej, s tými chudobnými penziami, na ktoré ste nadávali, správne, tie tzv. Kaníkove penzie, určite sa s tým dá len súhlasiť, ale ktoré ste nenapravili. Pri samovláde sami so svojím vlastným sľubom na bilbordoch.
Za tých osem rokov takto v márnom čakaní odišlo z tohto sveta 440-tisíc dôchodcov. Neuveriteľné číslo. Väčšina z nich dožila s dôchodkami, ktoré boli a také sú aj dodnes jedny z najnižších v Európe, v porovnateľných štátoch Európy. Rovesník nášho dôchodcu v susednom Rakúsku dostane vyše tisíc eur a ešte aj v kedysi chudobnom Poľsku dostane viac. Podotknem pri tých číslach, že táto sľubotechna, ktorou sa SMER s týmito dvomi sľubami stal, nesplnenými sľubmi, obnášal aj 200-tisíc, 200-tisíc obetí, obetí pyramídových fondov, v ktorých očakávali 1,6 mld. eur.
To, čo mne mimoriadne prekáža, je, že tu máme vytvorený systém, v ktorom sa nepomáha občanom a voličom odpočítavať sľuby svojich politikov, ktorým hádžu hlas. Strany sa, samozrejme, tiež k tomu nehrnú. Kedysi ešte bol taký zvyk, že premiéri pred koncom volebného obdobia robili nejaký odpočet práve z tohoto miesta a bola o tom rozprava. Dnes sa tomu váš premiér vyhol a rovnako sa choval premiér Fico aj pri svojej druhej vláde. Žiaden odpočet nebol, ako by sa odtrhla už úplne súvislosť medzi voľbami a sľubmi a potom prácou a odpočtom. Ľudia sú lákaní iba marketingom. Netvrdím vôbec, že to robí iba SMER. Žiaľ, celá politická scéna sa podrobila tomuto partokratickému modelu. Dá sa povedať, že je to isté perpetuum mobile, my vám nasľubujeme, potom dostaneme peniaze zo štátu, ovládneme štát, vytvoríme si nové fondy na ďalší marketing a v ďalších voľbách budeme znovu mať peniaze od ľudí. Napokon aj tie, keby ste aj tie sľuby plnili, veď to sú peniaze znovu len od ľudí a firiem, ktoré pritekajú a vo vnútri tých štátno-straníckych štruktúr sa kvázi legálnym spôsobom prelievajú a neraz aj miznú.
Táto, táto pyramída vo vnútri nášho politického systému, táto akási zvláštna vnútorná, vnútorné perpetuum mobile na život straníkov a ich blízkych v okolí, to je vec, ktorá vytvára atmosféru hnevu na Slovensku. Ja viem si predstaviť, že z vášho pohľadu aj vy, pán minister, alebo členovia SMER-u sa niekedy tomu hnevu čudujete a nechcete byť jeho terčom alebo nechcete sa mu zodpovedať, ale ten hnev sa zlieval, áno, ešte z vlád Mikuláša Dzurindu a z vlád aj Vladimíra Mečiara. Nedokázali vládnuce garnitúry odpovedať na mnohé otázky, nenastoľovali spravodlivosť. Stále tu platilo, že ruka ruku umýva a veľa ľudí začalo mať pocit základnej nespravodlivosti a hnevu, ktorý, ako vidíme, ich ženie k voľbe extrémistických strán.
Vaša strana, pán minister, prisahala na to, že bude bariérou extrémizmu, ale na konci volebného obdobia ich považujete za oporu a váš predseda celkom verejne povedal, že neodmietne ani možnosť zostaviť s nimi vládu. Čiže stal sa presný opak, extrémistické strany majú za vášho účinkovania viac voličov (reakcia predkladateľa), no nájdem vám to. Táto schôdza napokon, ktorá vyzerá nezmyselná, ale má istý zmysel. Teda dívame sa na prázdne lavice na konci volebného obdobia, vaši poslanci sa neprejavovali ako veľkí bojovníci pri predkladaní návrhov zákonov, čo sa vám ako ministrom teda čudujem, že ste od nich nežiadali podporu. Ale na konci, keď tento záchranný čln vypúšťate ako nádej, že zasiahnete všetkých možných ľudí, sú tam mladé rodiny, sú tam motoristi predsa a sú tam, tá obrovská armáda penzistov, ktorí dostanú trinásty dôchodok, a predsa vaši poslanci sem neprišli a váš predseda vyhlásil, že bude sa tejto schôdze zúčastňovať iba prostredníctvom tlačových besied, na ktorých bude zďaleka komentovať, čo tu odzneje. Veď to je úplne očividný strach, vás dvoch tu nechali a je to očividný strach čeliť prípadnej inventúre toho volebného obdobia, lebo naozaj je našim právom aj v istom zmysle povinnosťou na tejto poslednej schôdzi urobiť aj túto vec, keď už vy ste nemali odvahu predstúpiť, každý jeden minister s nejakým odpočtom a čeliť otázkam opozície alebo aj verejnosti, tak sme povinní to robiť aspoň takýmto spôsobom.
Hlavnou témou teda je, skrátené, skrátené konanie. Predkladáte obrovský balík zákonov za takmer miliardu, ktoré ale nebude jednorazová miliarda, bude každý rok, neustále, strata na diaľnice, neustále obrovský výdaj, ktorý vás trápiť nemusí nielen za to, že to je z peňazí občanov, ale najmä za to, že vy ani nebudete zodpovední za to, ako sa s tým budúca vláda popasuje a kde teda ušetrí. Na zdravotníctve, kde ušetrí? Urobili ste adresnú, niektorí to tu nazývali volebnú korupciu, nechcem ísť tak ďalej, ale adresný balíček predvolebný pre svoje skupiny, pre dôchodcov a tak ďalej, no ale sú tu aj iné skupiny. Sú tu, naozaj my máme iba štvrtinu liekov, neviem, či to viete, pán minister, štvrtinu onkologických liekov, ktoré sú v tom registri platení. Česi majú 90 percent. Však sme žili v spoločnom štáte. Náš onkologický pacient, aj to je veľký problém... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pán poslanec...

Budaj, Ján, poslanec NR SR
... a môže to byť každý z nás a z našich rodičov. Čiže nie je to také jednoduché povedať, že práve trináste dôchodky uspokoja naozaj každého. A zrušenie známok, ktoré sú v sume jedného tankovania... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pán poslanec, uplynul už limit desaťminútový.

Budaj, Ján, poslanec NR SR
Áno, tak mi dovoľte len poslednú vetu.

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Nech sa páči.

Budaj, Ján, poslanec NR SR
Pokúšal som sa odôvodniť, že naše účinkovanie na tejto poslednej schôdzi ako poslancov predsa len nie je také nezmyselné ako som si na začiatku hovoril, keď som videl čo ide SMER a SNS urobiť, a kotlebovci, má ten zmysel, že aspoň zaznie inventúra toho, kam sme sa dostali a aj to, čo vlastne znamená, že SMER je v takej zlej situácii, že je nútený na mimoriadnej schôdzi mimoriadnymi spôsobmi v skrátenom konaní ponúknuť slovenskej verejnosti takýto predvolebný, ako hovoria mnohí, úplatok v sume jednej miliardy a rozkývať, vlastne škrtnúť všetky svoje bývalé sľuby o vyrovnanom rozpočte alebo čo i len približne o vyrovnanom rozpočte.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.2.2020 o 17:48 hod.

Ján Budaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:59

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Vaľová.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 17:59 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:59

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Zase ona sa volá Blažová, tak normálne ste ma aj teraz zaskočili, ale fajn. Pán kolega, čo sa tak strašne bojíte jednej miliardy, však ešte neviete, či budete vo vláde. To ešte nikto nevie, kto bude. Ja som vám pred chvíľou čítala, že ste nám nechali vy, ako to nazývate, minúť tri miliardy, keď sme museli vrátiť tridsaťštyri tisíc deväťsto štrnástim dôchodcom invalidné dôchodky. A to urobila tá Tomanová, o ktorej toľko rozprávate. Viera Tomanová zaviedla kopu sociálnych opatrení. A ja som tu bola aj keď ona bola ministerka, aj keď je tu Ján Richter minister, a myslím si, že SMER to myslí vážne s ľuďmi, lebo naozaj tým ľuďom nič ste nezrušili, vo všetkom pokračujete, aj v trinástom vianočnom dôchodku. A ja už som pred chvíľou čítala aj o materskú dovolenku, aj o všetko.
Takže a to, že vám čítam, čo všetko čo sa udialo, ešte raz spomeniem. Mihál po nástupe na ministerstvo práce ako minister znížil rodičovský príspevok o 100 eur z 256 eur čistej minimálnej mzdy. Takže jednoducho vy to nemyslíte vážne. A pretože ste toto robili po voľbách, že ste zrušili sociálne opatrenia, že ste znižovali rodičovské príspevky, pre toto máte teraz stlačiť ten gombík a povedať, vážení občania, myslíme to vážne, že sociálne opatrenia budú naďalej funkčné. A že to, čo sme tu rozprávali štyri roky, že vy si predstavujete, že zvýšiť treba ešte viac, ešte viac, áno, keď ste v opozícii, tak, tak že nasľubujete hory-doly, lebo uhol videnia je z pohľadu sedenia, a zrazu keď sa vám len trošku nachometne, že budete mať zodpovednosť, že tým ľuďom nechcete dať nič. No tak ukážte, že to, čo ste tu štyri roky presadzovali a čo ste rozprávali, že ste mysleli vážne. Lebo my to ukážeme, že to myslíme vážne a stále sme to mysleli vážne. Minister Richter to myslí vážne, aj ja, aj všetci moji kolegovia, ktorí tu sedia, aj tí, ktorí tu nesedia, pretože museli sa ísť trošku podľa mňa napiť vody alebo vypiť čaj, alebo ja neviem čo. Aj vaši tu nesedia, je ich tu jeden, dva, tri, štyri, piati ste tu či šiesti, tí, ktorí tu musíte vystupovať. Takže nerozprávajme a ne... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 17:59 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:59

Andrej Hrnčiar
Skontrolovaný text
Pani poslankyňa Blahová, tak teraz správne.
Vy ste neboli prihlásený, pán poslanec. Nech sa páči, reakcia, pán poslanec Budaj.
A môžte, pani Blahová, sa pomaličky presúvať.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.2.2020 o 17:59 hod.

Mgr. art.

Andrej Hrnčiar

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:02

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dokiaľ sa na mňa obracala. Vy ste, pani Vaľová, naozaj známa týmto bezočivým tónom, nebojíte sa ničoho. Veď držím vám palce, aby sa... Vaľová, áno, že? (Reakcia z pléna.) Takže nebojíte sa ani zodpovednosti. Ja si myslím, že poslanec má byť veľmi zodpovedný a vy teraz prejavujete a ešte sa tým pýšite, že vy sa nepotrebujete báť rozhadzovania peňazí, lebo prečo by sme sa báli. Ja ak som spomínal vašu bývalú ministerku, nie za to, že by som jej meno potreboval na niečo iné, iba som pripomínal klamstvo, ktoré bolo na tom bilborde. Čiže či sa vám to ľúbi, alebo neľúbi, klamali ste a podviedli ste státisíce starých ľudí, ktorí čakali na ten trinásty dôchodok osem rokov, a vy ho posledný týždeň sem prinesiete, pozor, s vedomím, že ak ho prezidentka vráti, vôbec nič ste nedosiahli, len ste si za naše peniaze, lebo veď toto nie je lacný špás, takéto rokovanie schôdze, urobili masívnu volebnú kampaň. To je celé, čo tu robíte. Zneužili ste parlament na svoje voľby.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 18:02 hod.

Ján Budaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:03

Natália Blahová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy a páni, hovoríme o skrátenom legislatívnom konaní pri zákone o trinástich dôchodkoch, lebo ste vy, SMER, mafia, ste si teraz po dvanástich rokoch spomenuli na naše mamy, na našich otcov, na našich starých rodičov. Preto hovoríme o skrátení legislatívneho konania. Lebo po dlhých dvanástich rokoch vašej vlády ste si na nich spomenuli deväť dní pred voľbami a s dôchodcami, so seniormi, s našimi mamami a otcami hráte nechutné hry. Zneužili ste ich na predvolebnú kampaň.
Mali ste naplánované, že túto schôdzu ani neotvoríte. Nemali ste tu dostatok poslancov. Zámerne. A aj tak ste to predložili, aby ste ich mohli zavádzať, ako veľmi na nich myslíte. Je to bohapusté klamstvo. A nebyť poslancov Demokratickej strany, táto schôdza by nebola otvorená. A toto vaše farizejstvo, by zostalo neodhalené a na pleciach opozície.
Smeráci, mali ste pripravenú komunikáciu o zlej, zlej opozícii. Nebyť poslancov Demokratickej strany, toto by ste rozprávali dôchodcom, že dôchodky ste im zvýšiť nemohli, lebo vám v tom opozícia zabránila. Ja vás varujem pred tým, aby ste ďalej strečkovali a robili si na úkor týchto ľudí kampaň. Túto schôdzu v záujme našich otcov a mám, našich starých rodičov dotiahnite láskavo dokonca a potom budete mať právo rozprávať, že ste aspoň niečo málo urobili pre našich seniorov. Síce za dvanásť rokov a v posledné dni pred koncom vašej vlády.
Smerácke vlády sa doposiaľ venovali zlodejinám. Namiesto toho, aby urobili lepšie Slovensko pre všetkých ľudí. Pre mamičky, pre ich deti, pre seniorov. Za poslancov Demokratickej strany vám teraz hovorím, že urobíme všetko pre to, aby mali naše mamy a otcovia nielen trinásty, ale aj štrnásty dôchodok. My vieme, kde na to nájsť peniaze. Vo vašich vreckách, smeráci. Ak budú vaše megazlodejiny zastavené, bude dosť peňazí pre všetkých. A my vieme vaše megazlodejiny zastaviť. My poslanci za Demokratickú stranu sme veľmi dôslední a nekompromisní v boli s korupciou. Netliachame na tlačovkách, odhaľujeme kauzy, píšeme trestné oznámenia a pomáhame veľmi konkrétnym ľuďom s ich veľmi konkrétnymi problémami. Počuli ste pred malou chvíľou môjho kolegu Jozefa Rajtára, čo všetko bol schopný podstúpiť, aby do basy dostal Bašternáka, Kočnera, aby vaša mafiánska klika prišla o svoju hlavu, o Kaliňáka. Je mi nesmierne ľúto toho, čo všetko si kvôli týmto grázlom musel vytrpieť. Slušní ľudia sú pre slovenskú politiku, ale, zdá sa, nepohodlní. Ale my nie sme zvyknutí sa vzdávať. My sa nevzdávame a ten, kto sa nevzdáva, ten nikdy neprehrá. Vieme bojovať za ľudí, to sme už preukázali mnohokrát. Vy ste tu boli pre seba. My sme tu boli pre slušných ľudí Slovenska a trváme na tom, že naši seniori si zaslúžia nielen trinásty, ale aj štrnásty dôchodok. Dlžíme im to a dlžíte im to najmä vy.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.2.2020 o 18:03 hod.

Mgr.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:08

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Viete, musím reagovať ako spravodajca. Ešte som aj chcela pripomenúť, ešte aj ďalšiu vec, pretože týka sa to možno aj včerajšieho rokovacieho dňa. Viete, čo, ja keď som tu videla včera pána Beblavého s tou tortou, ktorá bola atrapa, tak ja som si myslela, že je to torta a ja som si myslela, že to je torta urobená, viete, keď ženy pečú, tak je to palma, palmarín alebo ako, nechcem tu robiť reklamu, že je to torta z fabriky PALMA – TUMYS. A viete prečo tá torta mala byť z fabriky PALMA – TUMYS? Teraz vám poviem. Vôbec neplačem. Ani plakať nebudem, pani kolegyňa, len si pamätám ako pán Beblavý na mňa kričal, že mi v živote neodpustí, že uvidím, čo urobí transparency, že uvidím, čo so mnou urobia neziskovky. Presne tam, čo čítala pani Blahová, ale nepovedala, čo som urobila, čítala eseťácku. Firma ESET podporuje – aká to? – Zastavme korupciu, lebo viete, tie firmy bohaté si narobili rôzne trasparenty, trasparency, rôzne Zastavme korupciu, aby to fantasticky znelo a súkromné firmy ich financujú. A tí spievajú a robia a likvidujú tých ľudí, ktorých chcú likvidovať.
Pán Beblavý mi vonku povedal ešte pred voľbami, vy uvidíte, čo bude, čo s vami urobia trasparency, neziskovky a čo my s vami narobíme. A viete prečo? Lebo som mu to tak ešte, keď tu bola ministerka Tomanová, tá mi to povedala a potom sme sa spolu aj o tom bavili aj s inými ľuďmi. Viete prečo? Pretože keď pána Beblavého, tuším, že to bol otec... Alebo kto kúpil PALMU – TUMYS? Otec. Tak viete, aké urobili svinstvo? Pani Blahová, vy rozprávate o nejakých mafiánoch? Ja vám porozprávam a vy ste tu sedeli, lenže my sme sa neznížili k takýmto debatám a čakali sme, že váš úžasný pán Lipšic to všetko vyrieši a vyzistí všetky tie kauzy, lebo bol minister aj spravodlivosti, aj vnútra, ale vy ste si to nechali na voľby, aby ste nás mohli nazývať akýmikoľvek menami. Ale teraz poviem o pánovi Beblavom, o pánovi Beblavom, Mirkovi Beblavom. Tak Mirko Beblavý, keď z PALMY – TUMYS išli prepúšťať asi, neviem, aby som sa nepomýlila, ja som, ja som vtedy tam nebola, ale možno 500, 600 ľudí. Tak viete čo vtedy urobil, aby nemusela Palma – Tumys platiť odstupné? Nehorázne tuná presadili predčasný dôchodok od 43. roku života a Sociálna poisťovňa vyplatila všetkých ľudí miesto tejto firmy Palmy – Tumys vyplatila a takto si podnikatelia mädlili ruky, pretože nikomu nemuseli zaplatiť odstupné a ľudia išli do predčasného dôchodku. A viete, koľko to bolo? Milión 900-tisíc eur. A vy ste tu teraz roztrasení ako tie, handroví panáčikovia, lebo máte schváliť opatrenie za milión euro? Za milión euro ľuďom máte priznať, aby mali vyššie dôchodky a vyššie rodičovské príspevky?
A, pani Blahová, vy rozprávate, že vy všetko pre to urobíte. Viete, zase sú to len reči. Čo urobíte? Však ste povalili Radičovej vládu, vtedy ste mohli urobiť. Prečo ste ľuďom nezvýšili dôchodky? Povalili ste vládu, bum, padla. Čo ste urobili? Pozerali ste len na svoje egá. Teraz ste odišli zo SaS a máte nejakú stranu demokratickú, ktorá má 0,0 percenta. Čo vy chcete urobiť? Ako? Viete, to sú tie prázdne reči. My všetko urobíme. My všetko, my vám všetko dáme. No, tak teraz, pani Blahová, pán kolega, teraz máte tú možnosť a stlačte to tlačítko pre ľudí, aby dostali vyššie dôchodky. My sme im celú dobu zvyšovali dôchodky. Ja som tu čítala, že sme vyrovnali, tri milióny euro sme vyrovnali ľuďom, ktorým Kaník zobral invalidné dôchodky. Tri milióny euro sme vyrovnali, lebo ste sa pýtali. Tridsať miliónov sme vyrovnali každý rok dieru za druhý pilier, kde ľudia majú dneska dvadsať 20-eurové dôchodky, vážení. A ste im sľubovali švajčiarske dôchodky. A všetko je v súkromných rukách firiem, ktoré majú druhý pilier. Odchádzajú tam percentá zo Sociálnej poisťovne.
A ešte jednu vec poviem. Viete, čo sa stane, ak v druhom pilieri, ak padne firma súkromná, ktorá vlastní peniaze z druhého piliera? No, tí, ktorí tam sú, tak za nich zoberie zodpovednosť Sociálna poisťovňa a štát a vyplatí im dôchodok. Ale čo sa stane, ak padne Sociálna poisťovňa? Zoberú tieto súkromné firmy, ktoré majú, ktoré majú zakladateľov v zahraničí, vyplatia našim ľuďom dôchodky za Sociálnu poisťovňu? No nevyplatia. A toto sú vaše opatrenia, ktoré ste tu doniesli.
Takže teraz, vážení, majte, majte, ja chcem povedať, majte, ako vravíte, odvahu si povedať, že áno, my to dokážeme. Pretože my sme dokázali mnohé sociálne opatrenia aj s 33-miliardovými sekerami a dokázali sme ich vyrovnať a urobili sme kopu opatrení pre ľudí, ktoré som tu pred chvíľou vymenovala.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.2.2020 o 18:08 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:13

Natália Blahová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Že sa vôbec, vy pani Vaľová, vôbec ozývate v tejto chvíli. Lebo to naozaj akože kypí Google, keď ja zadám doňho, že Vaľová. A kypí, viete čím? Nie tým, čo vy ste urobili pre dôchodcov, kypí vašimi osobnými kauzami, vašimi osobnými kauzami. Počúvajte, teraz, že 29-tisíc eur dostalo Humenné pokuty, že ste tam čachrovali a porušili zákon o verejnom obstarávaní? Tie pokuty, tie pokuty musí kvôli vám zaplatiť mesto Humenné. Vy kam vstúpite, tam sto rokov tráva nerastie. Vy osoba, pre boha živého, prečo sa vy vyjadrujete k sociálnym veciam, keď oberáte ľudí? Lebo sociálne veci majú slúžiť tomu, aby pomáhali tým najslabším, najzraniteľnejším, starým, deťom, rodinám v kríze a vy, kam vstúpite, tam kauza. Vy osobne by ste teraz mali prísť do mesta Humenného a nie ho nechať zaplatiť 29-tisíc za vaše tuto divné obchody, čo ste tam si na svojom piesočku robili. Ale vy by ste mala vykešovať, otvoriť svoj účet a vykešovať to tam tomu mestu, ktorému to bude určite chýbať. Lebo za 29- tisíc, ja si viem predstaviť, čo všetko tomu mestu môže chýbať.
Pani poslankyňa Vaľová, pre boha živého, že zrovna vy sa tu vyjadrujete k nejakým sociálnym veciam. Sto rokov, kde vstúpite, po vás tráva nerastie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 18:13 hod.

Mgr.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:15

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, pani Blahová, viete, tie vaše denníky N a vaše Mirko a transparency naozaj už narobili toho veľa.

Blahová, Natália, poslankyňa NR SR
(Reakcia z pléna: To bol Trend.)

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
To je jedno, čo to bolo. Viete, viete, Humenné má rozpočet, pani kolegyňa, Humenné má rozpočet 30 miliónov eur. Tridsať, to je jedno, 30 miliónov eur. Chvíľočku nekričte po mne! Nekričte po mne, vyprosím si to! Pani Blahová, nebuďte nervózna, že sa smejete a vykrikujete scestne. Tridsať miliónov eur má mesto Humenné rozpočet. A ja vám niečo poviem, dneska ľutujem, že som tu stlačila gombík za blbý Beblavého zákon, blbý Beblavého zákon. Žiadne čachre som pri obstarávaní nerobila. Transparency to dalo vyšetriť. Viete, čo sa stalo v meste Humenné? V meste Humenné sa stalo to, že sme schválili blbý Beblavého zákon, že malé firmy, ktoré idú opravovať, malé firmy, ktoré idú niečo opravovať, že musia byť zapísaní v registri partnerov, musia byť zapísaní v registri partnerov mesta. A viete čo? Firma, ktorá ponúkla najnižšiu cenu na opravu strechy štadiónu za 500-tisíc eur, nebola zapísaná v registri partnerov. Následne sa zapísala do registra, ale to zákon Mirka Beblavého nedovoľuje, pretože presne o to išlo transparency, aby buzerovalo primátorov, aby buzerovalo primátorov. A na základe toho mesto Humenné dostalo pokutu. Nieže ja som robila čachre. Lebo mňa vyšetrovali všetci a transparency podali žiadosť. Viete, vy prečítate nejakú blbosť, ktoré napíšu Trendy a vaše Denníky N, ktorí to zmanipulujú.
A teraz vám ešte niečo poviem. Aj pán Galko dal na mňa trestné oznámenie, že som niečo ukradla, za vašej vlády Radičovej to vyšetrovali, NAKA to vyšetrovala a, bohužiaľ, pán Galko musel z internetu veci stiahnuť. Len nemám čas, aby som všetky tie vaše špiny, ktorú vy tu tak plačete, ako vás ľudia vyšetrujú, aby som dala protižalobu, aby sa ukázalo, ani ja nie som dala, iný človek to dal, aby sa ukázalo, čo je pravda. A viete čo, pani kolegyňa, takú istú strechu stavia primátorka KDH ako ja, zimný štadión opravuje, podobný štadión. A vám niečo poviem. Firma, ktorá je tam blízko politickej strane, pravicovej, za takúto strechu už dvakrát dala dodatok. Ja som túto strechu, alebo moje, moje vedenie urobilo za necelých 500- tisíc, dostali sme pokutu len preto, že malá eseročka, ktorá naozaj to vyhrala a ktorá nevedela, že má byť zapísaná, na konci sa zapísala, lebo desať rokov bola v tom zozname... Búchate sa po hlave, no presne tak to je. Dneska v Prešove takú istú strechu stavajú za milión a pol. U nás stála 500-tisíc. Tak sa búchajte nielen po hlave, ale aj po ušiach, aké zákony vymýšľate a Mirko Beblavý hlavne, na to, aby ste buzerovali malé eseročky a malých podnikateľov. A vylučujete ich zo zákazok pre mesto, aby tam mohli giganty a blízke veľké firmy pracovať. Čiže pani, ak je to ináč, tak mi povedzte, čo bolo porušené v tom zákone o obstarávaní, keď ste taká múdra, tak to čítate z Trendu. Povedzte mi, čo bolo konkrétne porušené. A ja vám hovorím, že nič. A ja vám hovorím, že to bolo takto.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.2.2020 o 18:15 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:18

Natália Blahová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, pani, pani poslankyňa Vaľová, čo bolo predmetom toho, prečo ste dostali pokutu, vám povedalo ÚVO a bolo predmetom to, že ste nedodržali zákon. Vy tu hovoríte, že blbosti. Že zákon sú blbosti? Vy ste poslankyňa? A vy o zákone poviete, že tú sú blbosti, ktoré netreba dodržiavať? Vy ste nedodržali zákon, osoba! Vy ste nedodržali zákon a za to ste dostali 29-tisíc pokuty. Za to, že ste nedodržali zákon! A vy si dovolíte v Národnej rade, kde vznikajú zákony, povedať, že zákon je blbosť, áno? No a, a toto hovorí zákonodarca? Vy sa nehanbíte ešte aj kyvkať tou hlavičkou a tuto sú kamery, ktoré vás vidia! Kyvkajte hlavičkou! Vy schvaľujete zákony, ktoré nie ste sama ochotná dodržiavať? A sťažujete sa, že naschvál ich nedodržiavate, lebo sa vám nepáčia! Toto robí zákonodarca? Vy sa ani trochu za seba nehanbíte? Ja som zvedavá, či pôjdete tým občanom, ktorým tých 30-tisíc bude chýbať, kvôli vášmu pochybeniu, či ich pôjdete vykešovať zo svojej vlastnej peňaženky. Mňa sa pýtate, že či tam nájdem pochybenie, ja tam hľadať pochybenie nebudem. Tam múdrejší ľudia ako ja to pochybenie našli. A preto dali mestu 30-tisíc pokutu a preto by vám mesto tú pokutu malo zosobniť, lebo teraz ste sa priznali pred zrakmi verejnosti, že ste zámerne a úmyselne porušili zákon. A toto je normálne, že na trestné oznámenie, lebo keď teraz ste priznali úmysel porušiť zákon, tak ste spáchali trestný čin, pretože ste vedeli, že jednáte v rozpore so zákonom. Preto je to pokuta a preto má vám byť zosobnená.
Takže myslím už sme sa, už ste dostatočne pochopili. A myslím, že aj občania, čo vám na tých všetkých kamerách vidia, že jednoducho tu máme takú poslankyňu a máme ju tu už sto rokov. Síce na vás nevidno veľmi, ale skutočne už ste tu pridlho, ktorá nedodržiava zákony, ktoré sama schvaľuje.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 18:18 hod.

Mgr.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video