5. schôdza

7.6.2016 - 7.6.2016
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

7.6.2016 o 19:16 hod.

Mgr. art. M.A.ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:46

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Pán poslanec Galko hovorí o cti. Myslím, že mnohí koaliční a aj opoziční poslanci keby mali česť a trochu sebakritiky a svedomia, už by tu dávno v slovenskom parlamente nesedeli. Ďakujem. Nielen minister Kaliňák, ale množstvo poslancov. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 18:46 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:46

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja budem na pána poslanca Šucu reagovať. Viete, to je tak, že to nasadzovanie tých odposluchov bolo legálne, a to už konštatoval aj prokurátor, ale položme si otázku, že aká škoda vznikla ľuďom, občanom na Slovensku kvôli tomu, že boli na niekoho nasadené legálne odposluchy a tieto unikli do médií? Ja tvrdím, že ľuďom nevznikla žiadna ujma. Problém je len to, že nohsledi ministra vnútra Kaliňáka mu to z Vojenského spravodajstva vyniesli, on to dal médiám a média to zverejnili. Čiže tam sa treba obrátiť v prípade, že sa tí ľudia cítia dotknutí, že nejaké odposluchy boli zverejnené. Ale pán Šuca kvôli tomu, že vaši nominanti rozkrádajú našu republiku, tu zomierajú ľudia, lebo nedostávajú adekvátnu liečbu. Kvôli tomu, že beriete provízie z každého jedného obchodu, tu zomierajú ľudia, pretože sa im nedostávajú načas operácie. Ako o tomto sa my tu rozprávame. A ak dnes hovoríte, že so mnou má každý poslanec SMER-u problém, tak je to len to najlepšie vysvedčenie, aké od poslancov SMER-u môžem dostať, pán kolega Šuca.
A čo sa týka tých útočných pušiek, tých samopalov vzor 58, to boli presne tie, ktoré váš predchodca smerák Baška predával za polovičnú cenu. My sme urobili elektronickú aukciu, ktorej sa zúčastnili niekoľkí uchádzači a pre Slovenskú republiku sme ich dokázali predať za dvojnásobne vyššiu cenu, než ako ich predával kolega Baška. Taká je pravda. Takže si to najprv naštudujte, aby ste tiež neprihrávali niekomu na smeč.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 18:46 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:48

Lucia Nicholsonová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Ospravedlňujem sa kolegom, ktorých som vytlačila týmto. Bola som za nimi aj osobne a ospravedlňujem sa aj tým z vás, ktorí ste čakali na vystúpenie kolegov teda.
Ráno sme boli svedkami toho, ako pán premiér obhajoval ministra vnútra Roberta Kaliňáka a hovoril o rôznych veciach, ktoré robí pán minister z pohľadu pána premiéra dobre. Hovoril o tom, ako dobre vedie policajný zbor, ako dobre zásobuje napríklad hasičský zbor, ako znížil nehodovosť na cestách. Ja pripúšťam, že možno za niektoré z týchto vecí si pán minister Kaliňák aj zaslúži pochvalu, neviem to úplne vyhodnotiť a napokon aj český prezident pán Zeman nedávno celkom seriózne predniesol návrh, aby české hranice pred migrantami chránili práve hasiči, tak možno aj časom aj u nás dôjde k takejto, k takémuto návrhu alebo k takejto situácii. Takže hovorím, neviem, pripúšťam, že za niektoré veci je možné pána ministra vnútra aj pochváliť.
Ale pán premiér hovoril aj o tom, ako dobre pán minister vnútra vedie policajný zbor a ako dobre sa rozbehla napríklad daňová kobra, a tu už nie celkom s pánom premiérom súhlasím a vysvetlím prečo. Hovorila som s mnohými odborníkmi z prostredia finančnej správy, ale aj polície, ktorí sa celkom seriózne zaoberajú problematikou boja s daňovými podvodmi. A viete, ako títo ľudia volajú daňovú kobru? Slepúch alebo slepúšik. Pretože ako slepúch sa daňová kobra správa k veľkým daňovým podvodom, v ktorých figurujú dôležití ľudia, spravidla. Je pravdou, že došlo k zníženiu daňových únikov, ale podľa týchto odborníkov je to ďaleko viac dôsledok mediálnej propagandy daňovej kobry, ako jej samotnou činnosťou. Samozrejme, aj toto bolo spomínané, že určitý efekt priniesol aj elektronický kontrolný výkaz DPH. Ale pravda je aj to, že ten ďaleko viac, ten je tiež ďaleko viac marketingovým ťahom, ako skutočnou a účinnou zbraňou v boji proti daňovým únikom. Prečo? Lebo elektronický kontrolný výkaz DPH dal veľkú silu odboru boja proti daňovým podvodom finančnej správy v tom, že je plne na odbore vybrať daňový subjekt, ktorého systém označí ako podozrivého a teda rozhodne, či sa uňho bude alebo nebude vykonávať daňová kontrola. Jednoducho už na tom odbore prebieha selekcia, veľmi jasná selekcia, pretože podľa všetkých je podozrivých operácií v oblasti daňových únikov u nás tak veľa, že jednoducho všetko sa ani skontrolovať nedá. Ale už na príslušnom odbore práve cez zlepšovák, teda elektronický kontrolný výkaz, sa deje prvá selekcia, koho skontrolovať vôbec pôjdu a kto naďalej môže zarábať na vratkách DPH.
Mimochodom, v tejto súvislosti mi napadá, že prečo sa daňová kobra Bašternákom nezaoberala doteraz. Začala sa ním zaoberať až teraz, keď vieme, že tie vratky boli vo výške zhruba 16 miliónov eur. Je tam vonku, za našimi hranicami je svet, kde platia úplne iné pravidlá, ako tu u nás a len tak námatkovo vám poviem, za čo všetko tam istí ministri, predsedovia vlád a proste dôležití politici dokážu odstúpiť.
V 2013 francúzsky minister zodpovedný za rozpočet rezignoval na svoju funkciu po začatí vyšetrovania informácií o jeho údajnom tajnom konte vo Švajčiarsku. Japonský minister hospodárstva odstúpil, aby tak prijal zodpovednosť za finančný škandál, ktorý v súčasnosti otriasa japonskou vládou. Mal údajne prijať od istej stavebnej firmy 93-tisíc eur, nie je v tom úplne jasno, pretože niektorí tvrdia, že išlo o úplatok a iní tvrdia, že išlo o riadne zaevidovaný politický príspevok. Islamský premiér odstúpil po vypuknutí obrovskej kauzy okolo úniku takzvaných panamských dokumentov. Švédsky minister odstúpil pre vzťahy, pre údajné vzťahy s islamistami. Brazílsky protikorupčný minister odstúpil kvôli obvineniam z korupcie. Pre styky s mafiou odstúpil japonský minister spravodlivosti. Britský minister pre imigráciu skončil, pretože mal mať nelegálnu upratovačku a mohla by som pokračovať.
U nás je tá situácia celkom iná a aj preto tu dnes od rána sa striedame pri tom rečníckom pulte a snažíme sa teda zdôvodniť, prečo by aj náš minister vnútra mal po všetkých tých obvineniach, ktoré tu padli, odstúpiť.
Ja sa budem venovať len veľmi zbežne niektorým konkrétnym kauzám, ako je napríklad nevyšetrená Gorila. Ja chápem, že to nie je výlučne tento minister vnútra, ktorý plne ho môžme obviniť z toho, že nesie zodpovednosť za nevyšetrenie kauzy Gorila, ale môžme ho celkom s istotou obviniť za nevyšetrovanie v kauze Gorila. Lebo myslím, že každému, kto sleduje tú kauzu Gorila a to, ako sa k tomu postavil ten "kompetentný tím vyšetrovateľov", je úplne zrejmé, že celé vyšetrovanie jednoducho spelo do zabudnutia a viem, mám také informácie, myslím, že ich máme viacerí, že už boli aj snahy o zrušenie alebo rozpustenie toho tímu a postavil sa zaňho práve pán minister Kaliňák, pretože mu vyhovuje, že sú to síce nekompetentní ľudia, do ktorých sa úplne zbytočne vlievajú peniaze na to, aby vyšetrili niečo, na čo ich kompetencie ani kompetentnosť jednoducho nestačia.
Pokiaľ nebude na svete súhlas so zbavením mlčanlivosti Holúbeka, tak skutočne ide o neefektívnosť a zbytočné mrhanie prostriedkami. Ja viem, že pán minister vždy, keď príde rad na tento prípad, tak začne hovoriť o procesných úkonoch, ktoré tento tím urobil, o množstvách výsluchov a zaprotokolovaných, aj tých nie, ale ja sa pýtam, že čo za tie štyri roky, lebo štyri roky sme to počúvali, čo za tie štyri roky, k čomu konkrétnemu došlo? Koľko tých skutočných korupčníkov, ktorí sú uvádzaní v kauze Gorila, obvinili? Žiadneho.
Kauza alebo teda príbeh, ktorý by som vám rada pripomenula z minulosti, je príbehom, pre ktorý by podľa mňa v iných krajinách minister musel padnúť a pán minister vnútra to už vtedy ustál a podľa mňa, keď ustál tento príbeh, tak Bašternáka ustojí celkom isto. A to je príbeh človeka, ktorý 20 rokov prežil na ulici ako člen skupiny Sýkorovcov, pohyboval sa aj medzi Piťovcami a Takáčovcami a potom neskôr pracoval ako zved pre políciu. Ten človek je Jozef Drag.
Jozef Drag tvrdil, že mu sám minister v konšpiračnom byte odovzdal rozhodnutie o prijatí do policajného zboru. Mal aj naďalej pôsobiť v kriminálnom prostredí a donášať polícii informácie. Za to dostal nadštandardný policajný plat, byt, ktorý bol napísaný na jeho matku a hodnosť hneď podporučíka. Absolútne neprípustné je, a to zaznievalo aj vtedy v parlamente, že odovzdával peniaze pochádzajúce z trestnej činnosti riaditeľovi odboru zvláštnych operatívnych činností a súčasnému poradcovi ministra Ľubomírovi Minichovi. Odovzdávanie státisícov eur až miliónov teda slovenských korún prebiehalo podľa Draga v konšpiračnom byte bez akéhokoľvek protokolovania či podpisovania príjmových dokladov. Peniaze išli z Dragových rúk priamo do rúk súčasného Kaliňákovho poradcu. Táto kauza je podložená priamym relevantným dôkazom. A to je výpoveď samotného Draga pred súdom, potvrdením Sociálnej poisťovne, že ministerstvo vnútra zaň naozaj odvádzalo odvody, ako aj zo strany ministerstva vnútra zdráhavým, teda čo je tiež nepriamy dôkaz, ale predsa len poskytnutím utajovaného rozhodnutia, že policajtom Drag skutočne bol.
Samozrejme, že pán minister popiera to, čo tvrdí Drag. Na jednej strane je potvrdené, že hovorí pravdu, že bol policajtom a nie je preto úplne na mieste pochybovať o tom, či aj v tom ostatnom Drag hovorí pravdu alebo nie. Ďaleko logickejšie podľa mňa je to, že jednoducho tú pravdu hovorí. A hovoril to preto, lebo sa naň policajti vykašľali, keď ho v kauze bytovej mafie vzali do väzby. Táto pravda však v plnej nahote poukazuje na praktiky vedenia ministerstva vnútra a policajného zboru pod vedením súčasného pána ministra vnútra. A to musím povedať, keď si to porovnáte, že skutočne tie praktiky vedenia na ministerstve vnútra a policajného zboru nemajú ďaleko od tých mafiánskych praktík.
Drag tvrdí aj to, že nosil peniaze aj Karolovi Mellovi do Maďarska. Na základe príkazu svojich nadriadených teda polícia platila osobu, po ktorej pátrala, pre obvinenie zo závažných zločinov a peniaze jej dokonca nosila do zahraničia. Kde v skutočnosti tieto peniaze skončili?
Ivan Ševčík, šéf vyšetrovacieho tímu odhaľujúceho vraždy spáchané Černákovcami, ktorý v súčasnosti riadi inšpekciu ministerstva vnútra, dostával informácie o Černákovi na zlatom podnose priamo od Mella. Drag tvrdí: "My sme Mella chodili sponzorovať do Maďarska finančnými prostriedkami z odboru zvláštnych operatívnych činností."
Ja len pripomeniem, že menovaný Ševčík bol jedným z tých policajných funkcionárov, ktorých bývalý prezident policajného zboru Spišiak upodozrieval, že donášajú informácie Mellovi a chránia Mella, aby nebol vypátraný a aby nebol zadržaný. Preto dal Ševčíka, ako aj Lučanského, riaditeľa ÚBOK-u Stred z funkcie odvolať zo dňa na deň. A vtedy viacerí policajti a viacerí vyšetrovatelia sa čudovali, čo mohlo byť za ich odvolaním. Ale dnes sa už nečuduje nikto, pretože je zrejmé, že polícia roky kryla a kryje Karola Mella a Mello sa nám dodnes smeje z Belize. A to všetko len preto, že Černák bol klenotom v štatistikách a výročných správach polície.
Áno, Černák bol bezpochyby jedným z tých hrubokrkých mafiánov, zadržaním ktorého polícia kryla a kryje tých dnešných mafiánov, tých v bielych golieroch. Neviem, kde inde v civilizovanom svete je ešte možné, aby minister vnútra ustál kauzu Jozefa Draga a vôbec nejde len o to, že polícia spolupracovala s členom Sýkorovcov, aj keď ten Sýkorovec začal hovoriť už ako člen polície, ktorý zásoboval funkcionárov cashom a oni ho za to hodili cez palubu, aby stíchol a aby mal strach.
Tento scenár im pri Jozefovi Dragovi vyšiel a tak ho používajú aj naďalej v ďalšej kauze pri Chovancovi, pri najväčšej megakauze na vratkách DPH. Chovanca držali tri a pol roka v base. Pôvodne sa tam dostal kvôli napadnutiu Dobroviča, a aj to viac-menej zhodou náhod, keďže sprostredkovatelia jeho objednávky... (pozn. red.: nezrozumiteľne vyslovené dve mená) prehovorili o tom, kto bol v tejto veci objednávateľom. Keď skončil Chovanec v base, viacerým, myslím, zabehlo, ale viacerým činným v úplne inej kauze, ako bolo napadnutie Dobroviča. Niektorí činní v kauze vratiek DPH, to boli takí, ktorí vo voľnom čase robili ministrov Ficovej vlády, to museli ísť predýchať až za rakúske hranice na oddychový pobyt.
Chovanec vypovedal o ekonomickej trestnej činnosti a všetko, o čom hovoril, bolo overiteľné cez faktúry a iné doklady, kde bolo čierne na bielom, ako fungoval obchod, v ktorom okradli tento štát asi o 100 miliónov eur cez firmy obchodujúce s investičným zlatom, s dubovými podlahami, so stavebnou oceľou, s potravinami, s náhradnými dielmi a s automobilmi. Najrozpracovanejšie bolo zlato a dubové podlahy. Tie zostali po bývalom vyšetrovateľovi, teda ostatné zostali po bývalom vyšetrovateľovi v šuflíku a bolo to až v roku 2013, kedy Chovanec spomenul vo výpovediach aj funkcionárov SMER-u. Či už to bol Stanislav Kubánek alebo Jozef Buček, alebo pán minister vnútra Robert Kaliňák, alebo teda takzvaný strapatý, teda pán Počiatek. Chovanec napríklad hovoril, on keď sa dostal k tým veciam o politikoch, to boli, samozrejme, oveľa ťažšie dokázateľné veci, ako tie o závažnej ekonomickej trestnej činnosti, ale aj tam spomenul niektoré detaily, ktoré jednoducho boli overiteľné, napríklad hovoril o istých drahých hodinkách od Kopčíka, ktoré sa naozaj u Chovanca našli a polícia ich zaistila. Ostatné tvrdenia Chovanca aj vyšetrovateľom vtedajším dávali zmysel a dávajú zmysel, ale nie sú na to listinné dôkazy, ako pri ekonomickej trestnej činnosti. Napriek tomu Chovanec tvrdí, že ich má. Faktom ale je, že ich zatiaľ nezverejnil. Podľa mojich informácií ale dal Chovanec ako dôkaz toho, čo tvrdí vo svojich výpovediach, najdôležitejšiu časť vyšetrovacieho spisu istému slovenskému denníku a možno je to pre niekoho úsmevné, ale mal ju poslať aj ministrovi Kažimírovi, aby aj ten vedel, čo sa mu deje pod ministerským kreslom.
Tí, ktorých mená sa v kauze spomínajú, majú dnes prakticky dve možnosti, ako zabrániť vyšetreniu celej kauzy, alebo teda aspoň tej časti, kde hovorí o prepojeniach na vysoké politické špičky. Buď Chovanca umlčať, čo by bolo vzhľadom na už zverejnené informácie a fakt, že istí novinári disponujú časťou spisu, hrubou chybou. Alebo tá druhá možnosť je urobiť z Chovanca nesvojprávneho, nedôveryhodného svedka, čím by jednou ranou zdiskreditovali aj vyšetrovateľov, ktorí si dnes núteným spôsobom užívajú civil a ktorí si vybrali druhú možnosť, ale aj tá sa s odstupom času ukazuje ako zbytočná chyba z oplašenia, pretože v skutočnosti ak by nechali vyšetrovateľov robiť si svoju prácu, bola by snáď minimálne dnes v prvom rade rozpracovaná ekonomická trestná činnosť vo všetkých oblastiach, kde prebiehala a šéf rezortu vnútra by možno nebol verejne považovaný za hlavného aktéra v najväčšej DPH kauze, ktorý zastrašuje svedkov, policajtov a nepohodlných odpratáva z cesty.
Najväčším mementom v celej tejto kauze je to, že ak niekto začne svedčiť proti vysoko postaveným vplyvným politikom, má to preňho celkom opačný efekt, ako by v normálnom právnom štáte mal mať. Chovancovi sprísnili právnu kvalifikáciu a predĺžili väzobné stíhanie. O vytvorenie tohto precedensu sa postarala ďalšia predĺžená ruka SMER-u, a to je prokuratúra, pretože dozorujúca prokurátorka pani Sokirková dala v roku 2014 sťažnosť proti prepusteniu Chovanca z väzby a prekvalifikovala ublíženie na zdraví na vydieranie, kde mu hrozilo v prípade organizovanej skupiny 10-15 rokov. Napriek tomu, že to súd zamietol, išlo o jasný signál korunnému svedkovi, aby jednoducho nevypovedal celú pravdu.
Ako sa podľa vás asi teraz zachová Chovanec? Najmä ak v tejto vláde šefuje vnútru človek, ktorý ustal aj kauzu, ako je Jozef Drag.
Na záver ja chcem len pripomenúť slová Jozefa Draga, ktorý povedal vtedy pri tej svojej kauze, keď dával aj mediálne vyjadrenia: "Ja som nemal inú možnosť, ako verejne na súde hovoriť o ľuďoch vo vysokých policajných funkciách. Títo funkcionári sú nadriadení policajtom, ktorí majú moje informácie prešetrovať a majú prístup ku všetkým spisom. Policajti a podsvetie sú dve odlišné veci, ale rovnako nebezpečné a ja nie som žiadny hrdina a mám strach." A celkom rovnako sa teraz cíti Chovanec.
Napriek tomu, že to celé vyznieva skepticky, aj napriek tomu, že opozičné čísla nepustia, ja si myslím, že časom dôjde buď k odstúpeniu pána Kaliňáka alebo k jeho verejnej poprave. Nie však opozičnými politikmi, nemyslím si, že by nám chcel niekto urobiť takúto radosť. Napokon, ako som povedala, tie čísla nás nepustia, ale myslím si, že to urobia jeho vlastní, pretože SMER-u, ak chce pokračovať aj po ďalších voľbách, nezostáva nič iné, iba očista. A už to urobili v minulosti s pánom Paškom, ktorého kauzy začali byť také okaté, že to SMER neustál a priamo ho to ohrozovalo u voličov. Počiatek sa tiež nestiahol celkom dobrovoľne. Pri pánovi Kaliňákovi to ešte chvíľu potrvá, ale, lebo nie je také jednoduché priznať, že polícii šéfoval kontinuálne človek, ktorý zároveň mohol oberať štát o desiatky miliónov eur. Ale ak SMER chce zostať hráčom na politickej scéne, bude musieť urobiť očistu a zbaviť sa ľudí, ktorých správanie možno balansuje na hrane zákona v trestno-právnej rovine, ale celkom určite ich štýl, majetky a vystupovanie nie sú zlučiteľné s rétorikou sociálnej demokracie.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.6.2016 o 18:48 hod.

Lucia Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:08

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani podpredsedníčka, vďaka vášmu vystúpeniu som si uvedomil, ako som dnes nespravodlivo krivdil premiérovi Ficovi. Doteraz som totiž nechápal, čo majú spoločné obstarávania pre hasičov s dnešným návrhom na odvolanie Roberta Kaliňáka. Ale teraz mi to došlo. Ukazuje sa, že ministerstvo vnútra je na hasenie prúserov dokonale vyzbrojené. A najlepší hasiči na Slovensku sedia vo vláde. Svätý Florián musí mať obrovskú radosť, že Slovensko je možno prvou krajinou na svete, ktorá má vládu hasičov. A dôkazom je presne aj prípad pána Bašternáka, preto pochvala od pána premiéra bola úplne na mieste.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 19:08 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:09

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Naši bratia za riekou Moravou majú také trošku archaické, ale pekné úslovie "lepší drzé čelo, než poplužní dvůr". Áno, drzosť sa v zásade vypláca, minimálne v našich pomeroch a tak ako zmienila pani podpredsedkyňa Nicholsonová, ten spoločný menovateľ medzi predsedom parlamentu Paškom a ministrom Kaliňákom je to, že obidvaja vykazovali pomerne veľkú známku suverenity prechádzajúcej celkom voľne do arogancie. Nechcem teraz hovoriť o priamom prímere, ale neviem, či si spomínate, čo dostalo definitívne, paradoxne Černáka do basy. Dostalo ho predbiehanie sa v rade na lyžiarskom vleku. Teda musím povedať, že tá, to bol taký istý zlomový bod, aj keď kolega Lipšic možno má detailnejšie informácie. Týchto 150 eur pokuty je len príznakom toho drzého čela, ktoré sa ovšem opiera o ďalšieho Floriána, ktorý to drzé čelo zaštiťuje.
Dnes tu zaznelo, že sme sa polepšili v korupcii. Tak aby sme si povedali pravdu, sme tak na 50. mieste niekde a okolo nás sú krajiny typu Maďarska, klamali sme ráno, na obed a večer, Chorvátska, ktoré skutočne tiež nie je ukážkou nekorupčnej krajiny a Bahrajnu. Pred nami je Botswana, Rwanda, Emiráty, Katar a mnohé iné bohumilé krajiny, ktoré by sme možno mohli z výšky posudzovať ako akési menej vyvinuté. Chváliť sa 50. miestom v súvislosti s dnešnou kauzou a s tým, čo je témou tejto schôdze... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 19:09 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:11

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak ja by som zareagoval, lebo aj tá kauza pokuty a intervencie nadriadených na policajnom zbore nakoniec skončila na inšpekcii a pani podpredsedníčka spomínala inšpekciu a jej vedenie. Ja som pána ministra vnútra Kaliňáka, keď sme sa vo funkcii menili, upozornil na súčasného šéfa inšpekcie pána generála Ševčíka a nielen upozornil, dal som mu k dispozícii aj materiály, o ktorých nemám voľnosť hovoriť, utajované materiály spravodajskej služby. Dokonca spravodajskej služby ešte z čias prvej Ficovej vlády, ktorá upozorňovala u tejto osoby na problémy. Žiaľ, nemôžem, keďže som viazaný mlčanlivosťou, hovoriť konkrétne, ale ministrovi vnútra som tie materiály odovzdal. Napriek tomu bol pán Ševčík vymenovaný do svojej funkcie a dnes už je generál a zrejme on rozpráva pánovi ministrovi Kaliňákovi, že vlastne ten úradný záznam, ktorý išiel na inšpekciu, že to si vlastne podával ten zástupca riaditeľa obvodného oddelenia na seba sám. Pritom ten sprievodný list krajského riaditeľstva je písaný veliteľovi tej hliadky a sám píše, že teda váš, vami spracovaný úradný záznam, spracovaný vami a strážmajstrom, teda tým členom hliadky, čiže to je list, ktorý píše krajský riaditeľ veliteľovi tej hliadky, nie jeho nadriadenému. Problém pána ministra Kaliňáka je v tom, že niekedy jemu hovoria aj podriadení nejaké veci, on si ich neoverí, samozrejme, len ich reprodukuje. Bolo by dobré, keby si veci aj ľudí, ktorým možno v minulosti dôveroval, začal overovať, lebo si inak bude spôsobovať sám sebe problémy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 19:11 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:13

Radoslav Procházka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Teším sa z príležitosti zastať sa pána poslanca Lipšica. Pani podpredsedníčka, vy ste ľudí, ktorí vyšetrujú Gorilu, označili za úplne nekompetentných ľudí, ktorí nás zbytočne stoja peniaze a ktorí nevedia nič poriadne urobiť. Je jednoduché z parlamentného kresla mudrovať o kvalifikácii ľudí nevediac nič o tisíckach procesných úkonov, stovkách výsluchov, desiatkach tisíc strán spisového materiálu a ja fakt netuším, že kde ste v sebe našli predpoklady hodnotiť kvalifikáciu týchto ľudí nevediac pritom o nich ani len to, že tvoria tím vytvorený pánom poslancom Lipšicom ako ministrom vnútra. Minister vnútra Kaliňák nedoplnil do toho tímu jediného človeka, jeden za tie roky odišiel, ale inak tá zostava zostala úplne bez zmeny. Ja mám v schopnosť pána poslanca Lipšica vybrať kompetentných vyšetrovateľov zjavne vyššiu dôveru, ako vy. Áno, nemyslím si, že sú nevyhnutne nekompetentní a určite nie preto, že ich vybral on. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 19:13 hod.

doc. JUDr. PhD. J.S.D.

Radoslav Procházka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:14

Lucia Nicholsonová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ďakujem pánovi Grendelovi aj pánovi Osuskému v tom, že ma doplnili, že čo všetko sme možno zazlievali premiérovi dnes, ale ja myslím, že sa všetci zhodneme na tom, že my sme boli svedkami aj toho, že vehementnejšie obhajoval ministrov, ktorých sme chceli odvolať v tomto pléne. Myslím, že tá obhajoba premiéra, v niečom spravodlivá a v niečom nespravodlivá, bola veľmi slabá a bola fakt slabým odvarom toho, na čo sme uňho bežne zvyknutí.
Pán poslanec Procházka, no vy musíte najlepšie vedieť, že aké jednoduché je kritizovať z poslaneckej lavice a ešte k tomu z opozície, však sám ste to robili v minulom volebnom období, akokoľvek sa dnes od toho snažíte dištancovať a len vám pripomeniem, že pán minister nechal odvolať odborného garanta toho tímu pána Cádru, ktorý bol aj veľmi kvalitným vyšetrovateľom. Takže len toľko námietka k vašej reči.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 19:14 hod.

Lucia Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:16

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, vážená pani predsedajúca, vážené kolegyne a kolegovia, ťažko si predstaviť iný rezort, ako rezort vnútra, kde by mal na jeho čele stáť bezúhonný človek a s čistým morálnym profilom. Minister vnútra má pod sebou políciu, ktorá doslova má v rukách životy ľudí. Minister vnútra má pod sebou hasičov, ktorí doslova nasadzujú svoj život v nebezpečných situáciách. A minister vnútra má pod sebou celú štátnu správu, od ktorej závisí, aké služby, aké kvalitné služby dostávajú ľudia od štátu.
Aký príklad však dostávajú podriadení pána ministra Kaliňáka, keď ich šéf ešte pred začatím riadneho vyšetrovania povie, že celé tieto dépeháčkarské kauzy sú, citujem: "fakt vymyslené"? Aký signál dostáva celé Slovensko, ak minister jedného z najdôležitejších rezortov doslova kryje podvod obrovského rozmeru s takým absurdným argumentom, že to bol svet cashu a nejaký analógový svet? A presne v tejto dobe cashu, čiže v roku 2012 jeho kolega minister Kažimír bol tu v pléne Národnej rady a obhajoval vládny návrh zákona o obmedzení platieb v hotovosti. A vtedy pán minister Kažimír predniesol túto reč. Vyberám úryvok a citujem:
"Opatrením obmedzenia platieb v hotovosti by sa zabránilo fiktívnemu vystavovaniu príjmových a výdavkových dokladov bez reálneho toku finančných prostriedkov. Snažíme sa zabrániť kreatívnemu účtovníctvu na konci účtovného zdaňovacieho obdobia podľa toho, aký základ dane daňový subjekt vykazuje a aký si praje. Dá sa predpokladať, že zavedenie povinného bezhotovostného styku nad určitý limit je možné vnímať ako príspevok nielen k obmedzeniu podvodných konaní v daňovej oblasti, ale aj ako opatrenie na boj proti praniu špinavých peňazí, na boj proti korupcii a trestnej činnosti, či pri ochrane pred financovaním terorizmu." Toľko minister Kažimír v roku 2012.
Čiže, pán minister, už aj v tom roku 2012 ste museli vedieť vy, takisto ako aj váš kolega pán minister Kažimír, že obrovské platby v hotovosti zväčša znamenajú špinavé peniaze alebo potencionálny podvod. A obhajovať jeden z najväčších podvodov DPH slovami, že to je vlastne normálne v tej dobe, si myslím, že je prinajmenšom nemorálne.
Obhajoba človeka, ktorý tvrdí, že v roku 2012 nosil, doniesol peniaze v igelitkách alebo v kufríkoch, na fúriku, neviem ako, doniesol 12 miliónov a tak platil za byty, je o to podozrivejšia, že pán minister Kaliňák a pán Bašternák mali k sebe blízko aj v realitách. Kedysi si v priebehu 24 hodín obaja kúpili byty tuto hore nad Hradom na Sklenárskej ulici. Sú v dome, kde sú iba tri byty a jeden z nich vlastní minister Kaliňák a druhé dva vlastní firma, v ktorej vystupoval dlhé roky pán Bašternák spoločne s dvorným právnikom pána Kaliňáka, pánom Turčanom. Pán Turčan je v tej firme až dodnes. Mimochodom, ten dom je vedený v katastri nehnuteľností, je označený ako rodinný dom a človek sa potom pýta, že čo za rodina sa v ňom zišla?
A už len smutná perlička na záver. Tento realitný projekt - obytný súbor sa volal po troch mušketieroch - Athos, Porthos a Aramis. Ten ich bol Aramis. A motto "všetci za jedného, jeden za všetkých" je iste šľachetné, no na vzťahy medzi ministrom vnútra a človekom podozrivým z okrádania štátu by toto motto rozhodne platiť nemalo.
Pán Fico nám tu hovoril aj o nenávisti. Bol to však on, kto sa v nedávnom rozhovore rozhodol po vzore Vladimíra Mečiara podnecovať nenávisť k médiám, učiteľom, mimovládkam, ľuďom, ktorí sa snažia zmeniť Slovensko k lepšiemu. Namiesto toho, aby po voľbách sa snažil byť zodpovedným premiérom, hľadá nepriateľov a rozdeľuje krajinu. Odvolávanie pána ministra Kaliňáka rozhodne nie je o nenávisti. Je to o tom, že ak si niekto prehadzuje plné kufre peňazí a okráda štát, minister vnútra by mal rozmýšľať, ako ho dostať za mreže a nie o tom, ako jeho podvod obhájiť. Osobne si však myslím, že pán minister Kaliňák sa nikdy nemal stať ministrom v druhej Ficovej vláde, pretože pán Fico tu spomínal rôzne veci, ktoré sa údajne pánu ministrovi podarili. Zabudol však spomenúť, že odborná verejnosť sa momentálne zhoduje na tom, že celá reforma ESO je jeden megalománsky zbabraný a predražený projekt, ktorý nám mal ušetriť 700 miliónov eur. Neušetril skoro nič. Efektívna, spoľahlivá, otvorená verejná správa - ani jedno z tohto neplatí.
Pán Kaliňák dlhodobo škodí Slovensku tak, ako škodil Slovensku Pavol Paška. Je prekážkou, prečo na Slovensku nefunguje právo a spravodlivosť, prečo sa na Slovensku dobre darí podvodníkom a oligarchom. A dúfam, že tak, ako ľudia z ulice povedali, že Pavla Pašku tu už nechcú, tak konečne príde aj doba, kedy konečne skončí aj pán minister Kaliňák. Pravdepodobne to nebude dnes, ale veríme, že tá doba príde.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.6.2016 o 19:16 hod.

Mgr. art. M.A.ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:22

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pani podpredsedníčka. Pani poslankyňa, vy tak s ľahkosťou narábate s niektorými slovami. Očividne vy ste poslankyňa, ktorá je po prvýkrát v parlamente, ale je naozaj neuveriteľné, čo dokážete vy vypustiť. A preto sa vás pýtam, povedzte mi jeden normálny dôvod alebo dôkaz o tom, že dnes už nie je len problém podpredseda vlády alebo minister vnútra, ale už aj predseda vlády, pretože podnecuje nenávisť proti učiteľom? Čo ste to povedali? Čiže to znamená, že dnes všetko, čo sa deje na Slovensku, má na svedomí automaticky premiér alebo minister vnútra. Dávajte si pozor na, čo hovoríte. Nikdy som nepočul premiéra, že by nejakým slovom dehonestoval učiteľov alebo hocikoho iného. Mali by ste naozaj trošku vážiť tieto slová, pretože nesvedčí vám to nielen ako novej poslankyni, ale aj ako žene.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 19:22 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video