6. schôdza

14.6.2016 - 22.6.2016
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

17.6.2016 o 11:04 hod.

JUDr.

Tibor Bernaťák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 10:50

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, milí hostia, nestojím tu preto, že moja kolegyňa predkladá návrh zákona a že musím ju teraz nejako podporiť alebo takto nejak. Stojím tu preto, lebo ja som sa už viackrát vyjadroval na tému podpory mladých rodín a tému podpory matiek a aj počas kampane sme sa veľakrát stretli práve s mamičkami. To boli také kočíkové gangy, kde sme ich stretli, päť, šesť na ulici. To sme rozdávali volebné noviny. My sme ich volali kočíkové gangy. A bavili sme sa s tými mamičkami, ako sa im žije, akú majú situáciu, čo by im pomohlo a čo ich najviac trápi. Všetky do jednej tvrdia, že rodičovský príspevok je výsmech.
Áno, ja už som tu počul argumenty, že matka mala by už čím skôr pracovať a takéto matky podporujme a tak ďalej a tak ďalej. No, ale predstavte si, páni poslanci a pani poslankyne, že existujú aj matky, ktoré napríklad chcú byť s dieťaťom doma, chcú sa mu venovať, chcú sa o neho starať, chcú ho vychovávať, chcú ho niečo naučiť a chcú si to dieťa užiť. Pretože kedy si to dieťa užijete? Keď bude mať 15, 20, keď zdrhne z domu? Utečie, lebo chce sa osamostatniť? Alebo keď to dieťa je malé?
Ja by som sa spýtal tuná kolegýň poslankýň, ktorý je najkrajší vek dieťaťa pre matku? Od dvoch rokov, že? Keď už pekne chodí, už bľaboce, už keď sa snaží nejak nadviazať komunikáciu. Síce môj Šimon zatiaľ na všetko, že e-eh, e-eh, keď niečo chce, ale veľmi pekne vie povedať ne-ne-ne-ne, keď niečo nechce. To je najkrajší vek dieťaťa, zhruba od roka a pol do tých štyroch rokoch si to dieťa najviac užijete.
Samozrejme, je mnohým známe, že práve to je vek, kedy dieťa najviac vníma a najviac sa učí, dieťa opakuje. A vy tu poniektorí tvrdíte, že práve v tomto veku nech matka nechá svoje dieťa niekde v škôlke, resp. v jasliach alebo nejakú opatrovateľku nech si zaplatí a nech ide robiť. A kedy si tá matka má užiť to dieťa?
Ja ako otec by som rád bol doma so svojím synom a namiesto toho, aby by som tuná počúval takéto nezmysly. Nezmysly v zmysle: veď podporme škôlky, podporme jasle a matky nech odložia svoje deti a nech idú pracovať. A ešte raz sa pýtam, čo s matkami, ktoré chcú byť doma s tými deťmi a chcú sa im venovať? To mi niekto odpovie na to?
Myslíte si, že tých 203 euro...? Áno, máme, mali sme sociálnu vládu. Teraz sa trošku do vás obujem, kolegovia koaliční, mali sme sociálnu vládu, ktorá sa starala o koho? Starala sa primárne o dôchodcov, voličská skupina, voličský cieľ váš. Ale čo ľudia v produktívnom veku? Na tých sa peniaze nenašli. Čiže vyhodili sme koľko na tie sociálne balíčky? Koľko to bolo, prosím vás? Miliarda, či koľko to bolo? A komu pomohli? Študentom... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, netelefonujte v rokovacej sále!

Pčolinský, Peter, poslanec NR SR
Študentom a dôchodcom. Ako tieto sociálne balíčky, prosím vás, pomohli matkám? No nijako. A teraz poďme trošku počítať: 203 euro rodičovský príspevok. Páni poslanci, pani poslankyne, koľko stoja plienky? Vie niekto? Také pampersy, koľko stoja? Sedemnásť, 18, 19 euro. Koľko vydržia? No, môjmu Šimonovi desať dní. Koľko potrebujem? No, zhruba 50, 55 euro len na plienky. Koľko stojí Beba? Pre tých, čo nevedia, čo je Beba, to je náhrada mlieka obsahujúca vitamíny, minerály a tak ďalej, ktoré dieťa potrebuje. Koľko stojí Beba? Trinásť, 14 euro. No, môj Šimon akože vyslope dve deci len tak fúkne, hej. Normálne mlieko ešte veľmi mu nechceme dávať.
Čiže teraz sa pýtam, z 203 euro cez 50 euro plienky, 50 euro Beba mesačne, nepočítam vlhčené utierky, sme niekde na 120-tich euro mesačne plus-mínus len na prebaľovanie a na nejaké mlieko. Nehovorím o inej strave. Dvestotri euro. Koľko nám ostalo? Osemdesiat euro. Z 80 euro, čo dáte ešte dieťaťu? Potrebujete mu kúpiť oblečenie. Ja neviem, či niektorí viete, ale také deti aj rastú. To, čo mu dáte dnes, o mesiac, dva mesiace už mu je malé. Potrebujete mu kupovať oblečenie. Myslíte si, že oblečenie stojí dve eurá alebo tri eurá? Čiže, vážení, 203 euro dnes, to sú len náklady na to, aby to dieťa vôbec prežilo. A teraz sa pýtam, kde je tá matka? Z čoho matka má zaplatiť nájom? Z čoho má matka jesť? Z čoho matka si má kúpiť nejakú kozmetiku alebo hygienické potreby? Čiže, prosím vás, je tu niekto, kto mi bude tvrdiť, že zvýšením rodičovského príspevku sa nevyrieši situácia matiek? A čím? Tým, že vybavíme nejaké ďalšie jasle? Čiže ešte raz, 203 euro dnes je smiešna suma, ktorá pokryje maximálne náklady na to dieťa. Pýtam sa, kde je matka? Si predstavte, že existujú aj matky, ktoré sú slobodné alebo rozvedené a náhodou už nemajú nejakých rodičov, na ktorých by sa mohli obrátiť. Z 203 euro majú zaplatiť nájom, majú zaplatiť stravu a to dieťa. Dá sa to podľa vás? Áno, máme ministra, ktorý tvrdil, že zo 60 euro si dokáže predstaviť fungovať. Ja sa pýtam, máme tu matku, dvihnite ruky, len jedna, ktorá mi bude tvrdiť, že z 203 euro je schopná sama fungovať s dieťaťom bez podpory kohokoľvek, je tu nejaká taká? No nie. No to je divné.
Čiže ešte raz, zvýšenie rodičovského príspevku na 280 euro nevyrieši tento problém, samozrejme. Aj tých 280 euro je málo. Ale ja sa pýtam, je mi jasné, že nemôžme teraz zdvojnásobniť, zdvihnúť príspevky, nemôžme zdvihnúť platy. Zase nemáme čarovný prútik. Ale, prosím vás, páni z vládnej koalície, máme peniaze na rôzne hovädiny, rôzne nezmyselné projekty, rôzne informačné systémy, ideme nahrádzať pomaly Google, ideme nahrádzať dopravné info. Na toto peniaze máme. Máme peniaze, ako povedal kolega Kollár, na záchranu Širokého Váhostavu. Odrbal celý národ, pardon, odrbal celý národ, okradol živnostníkov, okradol stavebné firmy, ale 100 miliónov euro ste našli. A prečo zrazu je problém nájsť peniaze pre matky?! Vysvetlite mi prečo? To je tak ťažké sa postarať o vlastných ľudí? Už tu bolo spomínané, aká je hranica chudoby, určená. Dvestotri euro je ďaleko pod hranicou chudoby.
Čiže ešte raz vám vyzývam, ak ste sociálni, ako to máte niektorí v názve, ak robíte pre ľudí, ak ste mali skvelé programy na podporu mladých rodín, tak skúste sa trošku zamyslieť nad tým, či budete hľadať dôvody, ako sa nedá, alebo budete hľadať možnosti, ako sa dá? Prosím vás preto, aby ste podporili tento návrh zákona. Viem, že je to záťaž na štátny rozpočet, ale som presvedčený, že ak sa chce, tak sa dá. Posuňme ho do druhého čítania. Kľudne sa bavme o pozmeňovacích návrhoch v druhom čítaní a pripravme ho tak, aby boli spokojní aj koaliční, aj opoziční, ale najmä, aby boli spokojné matky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

17.6.2016 o 10:50 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:02

Viera Dubačová
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne. Pán predsedajúci, vážení kolegovia, chcela by som dať procedurálny návrh, aby sa preložilo hlasovanie o návrhu poslancov Národnej rady Národnej rady Viery Dubačovej, Ota Žarnaya, Budaja na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon Slovenskej národnej rady o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov, aby sa dalo hlasovať na budúci týždeň o novele tohto zákona.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

17.6.2016 o 11:02 hod.

Mgr. art.

Viera Dubačová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:03

Tibor Bernaťák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, na návrh štyroch poslaneckých klubov, a to Slovenskej národnej strany, SMER-u – SD, MOST-u – HÍD a SME RODINA – Boris Kollár v zmysle § 24 ods. 5 rokovacieho poriadku predkladáme návrh, aby Národná rada vypustila schválený bod z tejto schôdze, a to bod č. 29, návrh skupiny poslancov na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 85/2005 Z. z. o politických stranách v znení neskorších predpisov. Je to tlač č. 106, druhé čítanie. S tým teda, aby tento návrh, respektíve bod bol zaradený na septembrovú schôdzu. Návrh odôvodňujeme tým, že ústavnoprávny výbor prerušil rokovanie o tomto bode programu, pričom za prerušenie hlasovali všetci prítomní členovia ústavnoprávneho výboru, vrátane navrhovateľa. Včera rovnako gestorský výbor pre verejnú správu a regionálny... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

17.6.2016 o 11:03 hod.

JUDr.

Tibor Bernaťák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:04

Tibor Bernaťák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Čiže včera rovnako aj gestorský výbor prerušil rokovanie o tomto bode programu. Za prerušenie hlasovali tiež všetci prítomní členovia gestorského výboru. Dôvodom je aj to, že my, koaliční poslanci, chceme spolu s predkladateľmi, respektíve opozíciou nájsť zhodu a prienik v tom, ako spresníme a zadefinujeme demokratický charakter politických strán, aby návrh, respektíve pozmeňujúce návrhy prešli a boli akceptované koalíciou aj opozíciou. A tak isto je tu ešte jeden procesný problém, ale myslím si, že toto odôvodnenie stačí.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

17.6.2016 o 11:04 hod.

JUDr.

Tibor Bernaťák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:09

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja chcem zareagovať len tú časť, kde pán Pčolinský rozprával o tom, že matkám má byť umožnené užívať si deti až do veku, koľko? Štyroch rokov? Do troch rokov, lebo vtedy je to najlepšie. Treba ale myslieť v prvom rade na to, ako to vníma tá matka samotná. Ja samozrejme nikoho nebudem brzdiť od toho, aby strávil s prvým dieťaťom tri roky doma, s druhým, aj s tretím deväť rokov. Keď sa matka cíti ako, a mnoho ich je, že áno, toto je jej životným šťastím a poslaním, má mať plnú podporu od partnera, od spoločnosti a nech sa realizuje prostredníctvom výchovy detí. Nemám proti tomu vôbec nič. Ale chcem trošku vystríhať pred tým, aby sme z toho robili pravidlo, lebo treba sa pozrieť naozaj na to aj očami tej ženy.
Neviem, nakoľko sa rozprávate s manželkou, ale predsa len žena na materskej dovolenke stráca trošku kontakt s vonkajším svetom, nemá sociálne väzby, nemôže sa realizovať v iných činnostiach, na ktoré bola zvyknutá, a keď už to trvá 4, 5 rokov, tak to cíti ako svoje vlastný veľký hendikep. A práve tam, práve možnosť, aby aspoň pol dňa dieťa bolo niekde inde, alebo aby mala napríklad aj opatrovateľku doma a mohla pracovať z domu, ale nemusela sa plnohodnotne starať o dieťa, je veľmi vítanou možnosťou. A preto by sme mali pri týchto témach vždycky v prvom rade hovoriť o tom, nech má žena čo najširšiu paletu možností, nech si môže vybrať a potom nech má plnú podporu práve v tom, čo si ona sama vybrala. Keď chce chodiť do práce a dieťa dať do jaslí, nech sa páči. Keď chce mať opatrovateľku doma a pracovať popri tom, nech sa páči. Keď chce mať napríklad dieťa na pracovisku a dovoľuje to zákon, nech sa páči.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.6.2016 o 11:09 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:11

Alena Bašistová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Odznelo tu viacero vecí, ktoré sa týkajú sociálnej politiky štátu. Jednou z jej dôležitých častí, rodinnej politiky a konkrétne troch organizačných právnych foriem sociálneho zabezpečenia, to je poistný systém, podpora, teda štátna sociálna podpora, sociálna pomoc. To, čo je dôležité a čo sa objavuje síce len v rámcovom dokumente, ktorým je programové vyhlásenie vlády, je aj dôraz na rodinu. Určite jedným z dôležitých problémov je existujúca celá plejáda sociálnych dávok, čo tu bolo už aj spomenuté, či už je to príspevok pri narodení dieťaťa, príplatok príspevku pri narodení dieťaťa a tak ďalej, takže určite budeme aj na Výbore Národnej rady pre sociálne veci venovať zvýšenú pozornosť taktiež rodine. Takže je to súčasťou programového vyhlásenia vlády a budeme dbať aj na túto oblasť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.6.2016 o 11:11 hod.

doc. PhDr. PhD.

Alena Bašistová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:12

Anna Verešová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Pčolinský, môžete ísť hneď a zaraz na, vlastne starať sa o dieťaťa a vybrať si ten čas pre dieťa a dostať príspevok materské. Robia to okolo mňa už viacerí muži, tiež otcovia, teším sa tomu veľmi a naozaj si to aj užívajú. Chcem tu teraz urobiť takú osvetu, že finančný príspevok, otec, ktorý si vyčerpá toto obdobie starostlivosti o dieťa do troch rokov, je vo výške materskej, nie vo výške rodičovského príspevku. A naozaj títo otcovia hovoria o tom, že boli radi tomuto obdobiu s dieťaťom do troch rokov.
Ešte raz, prosím vás pekne, dajme rodičom, a stále tak, ak si všímate, hovorím o rodičoch, dajme rodičom mnoho nástrojov a nechajme ich slobodne sa rozhodnúť, ktorý z nich si vyberú pri starostlivosti o dieťa. A toto je dôležité. Rovnako, rovnako finančne aj morálne ohodnoťme túto starostlivosť o dieťa, ale nechajme sa slobodne sa rozhodnúť, či zostane rodič, matka či otec, s dieťaťom doma počas troch rokov, alebo či pôjde do práce. Rovnako morálne aj finančne oceňme túto starostlivosť. Tie nástroje musia mať rovnakú finančnú podporu, o tom hovorí tento návrh zákona. Aby žena, rodič, otec počas materskej, počas rodičovského, pardon, späť, počas rodičovskej starostlivosti o dieťa dostával príspevok vo výške 280 eur.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.6.2016 o 11:12 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:13

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Pčolinský, aj keď súhlasím s navrhovanou novelou, ktorú predkladáte, a budem za ňu určite hlasovať, trošku sa mi nepáčil spôsob, akým ste pristúpili k tejto rozprave. Podľa mňa to, čo vám vytýkali aj kolegovia predo mnou, je oprávnené. Naozaj. Vo vašom príspevku zaznievalo stále matka, matka, matka a zabúdame, že rodičia sú vždy dvaja, teda ak má to dieťa šťastie, tak sú dvaja, otec a matka. Takže v tomto si dajte pozor. Naozaj nehajme na slobodnom rozhodnutí, kto bude čerpať príspevok, akým spôsobom bude čerpať príspevok a naozaj snažme sa hlavne, aby už existovala na Slovensku rodinná politika, aby sme nehovorili stále o sociálnych dávkach, sociálnych príspevkoch. Proste urobme jednu poriadnu rodinnú politiku, ktorej súčasťou bude aj rodičovský príspevok v slušnej výške. Nehajme, nech sa rodičia majú možnosť slobodne rozhodnúť, čomu sa budú venovať, čomu dajú prednosť. Či naozaj domácej starostlivosti o dieťa, alebo kvôli finančnému lepšiemu zabezpečeniu pôjdu do práce a budú používať nástroj príspevok na opatrovanie dieťaťa.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.6.2016 o 11:13 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:15

Silvia Petruchová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, ja by som tiež chcela pripomenúť, že rozdiely v ohodnocovaní matiek ukazujú, že niektoré činnosti sú u nás dôležitejšie ako iné a napríklad pozícia ženy v domácnosti je v tejto spoločnosti niečo menejcenné. V podstate podľa mňa takúto pozíciou ani nepoznáme. Väčšina ľudí, si myslím, že takéto označenie nepozná. Myslím si, že práve zvýšenie tohto príspevku môže byť, aj toto, prvým krokom k tomu, aby sa to zmenilo, pretože ten príjem do rodiny by sa zvýšil. A tiež chcem len pripomenúť, že, to, čo už tu bolo niekoľkokrát povedané, je dôležitá možnosť výberu. A ešte tiež, že vyšší počet detí znamená viac ľudí, ktorí budú prispievať na dôchodky.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.6.2016 o 11:15 hod.

Mgr.

Silvia Petruchová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:16

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Myslím si, že filozofia tohto návrhu je celkom správna. Ak matka sa rozhodne alebo teda chce to dieťa vychovať, tak ja si myslím, že naozaj to dieťa do troch rokov skutočne zoberie návyky. Lebo zoberme si, čo sa teraz deje, absentuje absolútne výchova rodiny. Aj keď ja som za to, aby mali deti aj otca, aj matku, čiže tá rodina by mala byť spolu.
Ale čo tomuto návrhu vytýkam, je, že je vytrhnutý z kontextu a nerieši veci systémovo, pretože, ako prečítala moja kolegyňa, predsedníčka sociálneho výboru, máme rôzne príplatky a prídavky, ktoré sa nám striedajú a ktoré sa vypočítavajú. A čo ma, poviem pravdu, pobúrilo, pobúrilo ma vystúpenie pána Kollára a pána Pčolinského, pretože miesto toho, aby odborne argumentovali, nadávali na Roberta Fica, čo rozkradol a podobne. A ja vám chcem na to povedať, za vlády Roberta Fica sa príspevok pri narodení dieťaťa zaviedol na 829 eur. V Česku je to 480 eur, v Poľsku je to 239 eur. Vážení páni kolegovia, tak si dobre prečítajte, čo platíme v Slovenskej republike. Materská dovolenka v Poľsku je 18-týždňová, vážení, až 20 týždňov pri narodení druhého dieťaťa, zatiaľ čo u nás je tri roky. Veď vy vytrhávate veci z kontextu a ešte urážate koalíciu, od ktorej očakávate podporu svojich návrhov. A vôbec, vôbec a prečo hovoríme o pracovných návykoch? Lebo všade sa vypočítava ten príspevok z platu, aj v Poľsku. A my chceme, aby tie matky, keď idú na rodičovské alebo na materskú, aby predtým pracovali. Veď predsa tie, čo nikdy nepracovali, máme ich húfne, tak začali iba rodiť a jednoducho sa tie prídavky dávali všetkým rovnako.
Tak vás chcem poprosiť, dajte návrh, ale skúste do toho ísť, do systému a ak to bude systémové, ak to budeme vedieť porovnať. A nehovorte, lebo máme oveľa lepší sociálny systém ako okolité krajiny, tak, prosím vás pekne, neurážajte! A zaviedli sme ho my.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.6.2016 o 11:16 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video