10. schôdza

23.7.2020 - 24.7.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 21:03 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:33

Ľubica Laššáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. No musím povedať, že také isté salto mortale, ako urobil predseda vašej strany, pani ministerka, tak ste teraz urobili aj vy. Ja nebudem reagovať na všetko, lebo minimálne 75 % toho, čo ste povedali, je inak. Nájdem si spôsob, aby som našla informácie pravdivé, aby som ich dala napríklad aj na sociálnych sieťach na pravú mieru, ale chcem vám pripomenúť len zopár vecí.
Rekonštrukciu Rusoviec, o ktorých ste hovorili, a Krásnej Hôrky blokujete vy.
Slovenské kultúrne a informačné centrum v Izraeli, o ktorom už hovoril pán Kmec, takže nebudem sa k tomu viacej vyjadrovať, malo byť jedno z osemnástich, ktoré vo svete máme. Bohužiaľ, nečinnosť, súčasná nečinnosť je vašou vizitkou, ja pevne verím a dúfam, že viete o tom, že dnes bol odvolaný riaditeľ Slovenského židovského múzea, hej, pán profesor Mešťan, ktorý v tejto oblasti robil desiatky rokov a je to vynikajúci profesionál.
Keď tak strašne zle stojí ministerstvo kultúry, opýtam sa potom, kde chcete ušetriť 19,2 mil. eur, o ktorých vehementne teraz stále hovoríte?
Ďalej. Stále som nedostala odpoveď, kde ste dali 20 mil. z Fondu na podporu umenia, ktorými ste mali podporiť umelcov počas koronakrízy, ako ste rozdelili 3 mil., ktoré som vám nechala práve na podporu umelcov, ktorí boli koronakrízou postihnutí? A neviem, či mi vy... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 20:33 hod.

PhDr.

Ľubica Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:35

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážená pani ministerka, musím sa zopakovať, že ja si myslím, že každý asi vy ako ministri ste dostali nejaké zadanie a každý mal vypracovať nejakú takú slohovú prácu alebo len ste si to dali vypracovať na ministerstvách.
Tiež som očakával to, že sa tu fakt postavíte k tej diplomovke vášho premiéra a k tomu vysvetlíte presne ten svoj postoj tak, ako ste ho vysvetľovali aj v minulosti v prípade predsedu parlamentu Andreja Danka.
Počúval som aj o tom, že nie sú zrekonštruované rôzne hrady, pamiatky a tak ďalej. Tiež budem čakať na nejaké odpočítanie vašej práce a budem, budem úprimne rád, pokiaľ sa niečo, niečo podarí.
Hovorilo sa tu aj o šetrení peňazí z vašej strany na ministerstve, ja pevne verím, že nebudete takým spôsobom šetriť, že zoberete peniaze napríklad Matici slovenskej, čo verím, že nedopustíme takéto niečo.
A všimol som si aj, a tu by som vás chcel troška vyzvať aj na takú pokoru, lebo keď tu bolo spomínané to zlyhanie premiéra Matoviča, tak ste tu tak pokyvkávali hlavou a som si tak spomenul na to, keď ste to tou hlavou pokyvkávali aj vtedy, keď tu bolo spomínané, ako ste sa vy vyjadrovali v minulosti ohľadom Rómov.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 20:35 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 20:39

Natália Milanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Nestihnem úplne všetko, ďakujem veľmi pekne za zapnutie.
Takže najprv k pani bývalej ministerke Laššákovej, ktorá evidentne za dva roky vôbec nepochopila, že o čom to ministerstvo celé je. Nepochopila ani to, že tých osemnásť inštitútov spadá pod ministerstvo zahraničných vecí a nemá spadať pod ministerstvo kultúry, lebo nemá diplomatický štatút.
Kde chceme ušetriť 19,2 mil., no treba si prečítať revíziu výdavkov na kultúru, je to veľmi jednoduchá záležitosť. Tri milióny, to je také smerácke, nechávať na stole 3 mil. Vy, pani ministerka, ste nenechali žiadne peniaze na stole, nechali ste nevyminuté peniaze pre naše organizácie, ktoré tam boli rozpočtované, a tieto peniaze už organizáciám boli rozdelené.
Dvadsať miliónov na Fond na podporu umenia? Vy naozaj ste za tie dva roky nepochopili, ako funguje Fond na podporu umenia? Tak to je ale veľmi smutné. Je to verejnoprávna inštitúcia, ktorá funguje samostatne, nezávislo od ministerstva kultúry, a tieto peniaze boli najužitočnejšie rozdelené práve, práve medzi umelcov formou štipendií a nových výziev aj mimoriadnych, aj tých, ktoré už boli vyhlásené.
Takže mňa nesmierne mrzí, čo teraz som si vypočula. A ak som niekedy aj mala možno nejakú slabú chvíľu a počas svojej opozičnej praxe som si myslela, že treba k vám byť trošku zhovievavý, no tak asi nebolo treba ani toho kúska zhovievavosti.
Čo sa týka pána Jarjabka, ten by mal najlepšie vedieť, aká je momentálne situácia v SND. A tá situácia je mimoriadne kritická. SND-čko stojí na pokraji priepasti, a veľmi dlhej, veľmi hlbokej priepasti. (Reakcia z pléna.) A to za tie štyri mesiace sa asi len tak nedá vymazať ani vygumovať, takže budeme robiť, čo bude v našich silách.
No a k diplomovke, inak príde mi to také komické, že dvaja najväčší demagógovia bývalej éry ma cit... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.7.2020 o 20:39 hod.

Mgr.

Natália Milanová

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 20:39

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vzhľadom, dámy a páni, vzhľadom na pokročilú hodinu budem stručnejší, než som pôvodne plánoval, ale predsa skúsme sa na to pozrieť absolútne vecne.
Vy máte právo zvolať takúto schôdzu, aj keby ste nemali žiadnu zámienku, nakoniec nejaká sa vždy dá vyfantazírovať. Máte právo, pretože máte kontrolovať moc, vážení členovia opozície. Tentoraz je to najmä teda tá opozícia SPOLU, SMER. Idete tentoraz odvolávať premiéra, to je silná káva, tak krátku dobu po voľbách sa to, myslím, na Slovensku ešte nestalo.
Čo je dôvodom? Zámienkou má byť Matovičove chyby a viny pri jeho diplomovke. Nikto ich nenazval ani tu, ani vám sa to nepodarilo, kritikom z opozície, nikto ich nenazval ostrejšie, než ich nazval on sám. Vyjadril nad tým aj ľútosť a ospravedlnil sa. Má aj svoje vysvetlenie, ktorému vy nemusíte veriť. Naozaj je to o otázke dôvery.
Ja poznám Igora Matoviča iba zopár rokov, ale viem, že on vie natoľko takpovediac fičať v mene verejného záujmu, že naozaj nedostavia ten dom, hoci mal na to vrchovato peňazí. A vy to všetci viete, že on žil až do minulého roku v paneláku, preto aj venoval všetok čas, áno, na úkor svojej rodiny, na úkor svojho (svojej) fyzickej sily, venoval svoj čas verejným veciam, ktoré ho spaľovali, robil ich s plním nasadením. A vy všetci viete, že je to pravda. Málokto by bol schopný nevšimnúť si neobnovenie živnosti a doplatiť na to ozrutnou pokutou. Matovič to urobil. Málokto by bol schopný vzdať sa platu na protest proti chovaniu predsedu parlamentu. Igor Matovič to urobil.
Niekedy naozaj si škodil aj sám sebe v tomto zanietení. Aj v tomto prípade, keby bol taký ako politici, nejeden politik býva, no tak potichu, keď už začala s Dankom aféra a on by to vedel, tak by nejak vyžehlil hádam tú svoju diplomovku.
Všeličo by sa dalo si predstaviť, čo by mohol robiť, ale Igor Matovič nič také nerobil. A hneď si vymyslíte z opozície, čo chcete, ja si myslím, že hovorí pravdu, ak hovorí, že sa domnieval, že on má diplomovku v poriadku.
Dámy a páni, ale teda potom prečo tu rokujeme? Však teda povedzte, že vy mu neveríte, to by nikoho neprekvapovalo. A jeho voliči, a je ich našťastie stále veľmi veľa, si na to urobia zase svoj názor. Lebo vy chcete, aby, aby jeho voliči alebo široká verejnosť prijala vašu nedôveru, vašu až nenávisť, obsedanciu z Matoviča. Samozrejme, Matoviča sa kdekto bojí, pretože vie sa o ňom, že naozaj je schopný s tou istou sebazničujúcou energiou, s akou sa vrhal do politiky, vrhnúť sa aj na, skutočne, korupčníkov a zlodejov v tomto štáte.
Vlastne celou tou témou sa pokúšate, nehnevajte sa, ale naozaj zakryť skutočné problémy, pretože jednoducho Slovensko je v problémoch nie zato, že Matovič má viny a chyby súvisiace s diplomovkou. Nie, Slovensko je po 12 rokoch a viac než 12 rokoch vytvárania korupčno-politických sietí v problémoch, pretože veľa, veľa peňazí, ktoré mali ísť na verejné účely, sa utratilo, zmizlo v týchto korupčných sieťach. Pretože sa vytvorili mimoriadne choré vzťahy v spoločnosti, ktoré vyvrcholili pádom vašej vlády, pánom Roberta Fica. Čo bolo, čo bol bilančný pád jedného politika, ktorý si vlastne musel priznať, že pomery dospeli k vražde dvoch nevinných ľudí, ktorú urobili, áno, ľudia vám veľmi blízki. Ja si veľmi dobre pamätám, ako sa pri debatách o amnestiách bol nedotknuteľný Kočner. A viete, čo bolo vašou podmienkou, tí, čo za SMER vyjednávali aj za SNS? Podmienkou, áno, ideme do zrušenia amnestií, ale Kočnerova amnestia kvôli kauze, v ktorej bol s ním namočený Michal Kováč, Kočner musí zostať beztrestný. Kočner musí, a to mi opakovali pri každom stretnutí. Tu vzadu sme mali rokovania a točilo sa len okolo Kočnera. Keď budete žiadať zrušenie Kočnerovej amnestie na Technopol, nebude zrušenie Mečiarovych amnestií. Bola to pre nás vo vtedajšej opozícii naozaj veľká dilema. Nechápal som, prečo je Kočner nedotknuteľný. Prečo idete až tak ďaleko. Ale aj predseda parlamentu, aj viacerí poslanci, vtedajší predseda parlamentu aj viacerí poslanci SMER-u neustále opakovali, ak budete žiadať zrušenie Kočnerovej amnestie, nebude nič z tej nádejnej dohody, že by sme po vyše 20 rokoch zrušili krvavú škvrnu - ako som jej ja hovoril a myslím, že oprávnene - na slovenskom parlamente, kedy, kedy stále zakrýval parlament a neodvolával Mečiarove amnestie, ktorými sa zakryli zločiny, z ktorých sú podozrení samotní, podozriví samotní politici.
Dámy a páni, akokoľvek je vám nepríjemné počúvať, že ministri vám pripomínajú, že nie diplomovka dostala Slovensko tam, kde je, ale vaša vláda, tak čo iné čakáte? Vari máme tu rozprávať o tom, že kvôli diplomovke sú na Slovensku korupčné siete, kvôli Matovičovej diplomovke? On, ktorý bol kedykoľvek pripravený aj svoje vlastné peniaze dať v šanc, svoju rodinnú situáciu dať v šanc v prospech jeho záujmu o verejné veci? A na druhej strane banda korupčníkov, ktorá tunelovala štát celé roky? Vy si nemyslíte, že sa tá banda už pomaly odhaľuje? Ak sú medzi vami čestní ľudia, tak musíte to vidieť a prijímať a vítať a vítať. Vážení, tam trinásť sudcov zatknutých, hentam Jankovská. Áno, vaša štátna tajomníčka. Vás, čo dneska chcete biľagovať Matoviča za jeho chybu v nejakej diplomovke? Jankovská nebola vaša kosť a krv? Kočner nebol váš chránenec teda?
Nech sa mi pozrie do očí, tí, ktorí chcú tvrdiť, že nie. (Reakcie z pléna.) Čiže... No ja sa viem pozrieť do očí, to sa neboj.
Takže Matovič nemôže za to, že vy neviete nájsť inú chybu na vládnutí, než vyhrabať starú aféru s nejakou diplomovkou. Neviete nájsť. No lebo prečo? Ja netvrdím, že Matovič nebude robiť chyby ako premiér. Ale za tri mesiace je dosť ťažko, najmä keď bol COVID, nájsť nejaký dôvod. A váš strach pred tým, že stroj spravodlivosti ide ďalej, je zrejme tak obrovský, že čokoľvek, len to skúsme so zastavením toho stroja.
Prosím vás, čo mu môžete vyčítať pri zápase s COVID-om? Máme jedny z najlepších čísel. Môžte to ohovárať, že nemali sme nosiť rúška, mali sme nosiť rúška. Prosím vás, na konci história zhodnotí, že Slovensko malo premiéra, ktorý uplatňoval veľmi dobrý leadership, nebál sa robiť rozhodnutia, nebál sa trvať na opatrnosti a dosiahol, že Slovensko má veľmi dobré výsledky v ochrane zdravia svojich obyvateľov.
Čo môžte mať proti tomu, že prišiel z Bruselu s dobrými peniazmi? Že mal priniesť ešte viac. Jasné. Mal priniesť toľko ako Poľsko a Maďarsko dokopy. (Reakcia z pléna.) Igor Matovič urobil výborný výsledok v Bruseli. Neurobil žiadnu hanbu ako opilci, ktorí tam chodili z vašej garnitúry. Z našej garnitúry tam žiaden opilec nechodí. (Potlesk.) Nechodí. (Reakcia z pléna.) Nechodí. Z našej garnitúry tam žiaden opilec nechodil.
A to čo je za rozprávanie? Prosím vás, napomeňte... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Poprosím vás, vidím, páni a dámy, nechajte pána ministra hovoriť. Potom môžte naňho reagovať faktickými poznámkami.
Nech sa páči, pán minister.

Budaj, Ján, minister životného prostredia SR
No tak samozrejme, že môžem hovoriť aj veľmi konkrétne príklady, rezort je prešpikovaný čudnými obstarávaniami. Vážene problémy sa roky odkladali. Či išlo o odpadové hospodárstvo, či išlo o zonáciu. Kde je zonácia, prosím vás? Z vlády na vládu ste sľubovali, pokiaľ ide o rezort životného prostredia, že bude zonácia. Nie je nič. Ani jediný park. Národný park de facto nemá medzinárodné šta... (pozn. red.: rýchlo vyslovené), de facto nie je národným parkom. Je to len kamufláž ako mnohé veci, ktoré sa, žiaľ, v oblasti životného prostredia udiali. Na propagáciu rezortu Slovenská agentúra pre životné prostredie vyhodila stovky tisíc, 700-tisíc eur, za vašej vlády. Pretože ešte aj umelohmotné tašky, ktoré ja neviem ako, čo s nimi teraz urobiť, lebo ako môže v 21. storočí rezort životného prostredia rozdávať deťom umelohmotné batôžteky s nápisom že Chráň životné prostredie? Absurdity, s ktorými nechcem tu zaberať čas, lebo, ako som povedal, už viacerí ste unavení a sme unavení z tohto rokovania. Nie podľa mňa zbytočného, lebo, okej, pohovorme si o Matovičovi, o jeho škodlivom pôsobení, pohovorme si.
Desiatky miliónové objednávky na IT techniku, predražené výberové konania na predražené poradenstvá a právne služby. Mnohé z tých vecí sa snažím dávať na NAKU a viaceré teda NAKA už prijala a vyšetruje.
A teraz aj tie, ktoré na prvý pohľad vyzerali ľúbivo. Vy ste prijali zákon o 50-percentom bezzásahu v národných parkoch, ale veď absolútne nebol pripravený. Na Muránskej planine to spôsobilo katastrofu. Na mnohých iných miestach sa pýtajú, že odkedy sa takto od stola rozhoduje a už to má od januára platiť. To isté platí o zákone o zálohovaní PET fliaš, v ktorom bol skrytý trik tak, aby tí, ktorí tie plastové fľaše produkujú, neboli ohrození žiadnou pokutou. Áno, ten trik tam je.
Odpadové hospodárstvo? Prosím vás, veď Slovensko, áno, trochu sa zlepšila separácia, ale máme najmenej polovicu skládok, ktoré by sme mali už zavrieť. Všetky problémy so smetiskami ste takto tlačili pred sebou ako buldozér.
Environmentálne záťaže? Škoda hovoriť. Zopár pripravených sľubov a všetko zostalo tak, ako bolo. Skutek utek.
Zanedbali ste absolútne, dámy a páni, ktorí ste tu vládli po dvanásť rokov, opatrenia na prípravu Slovenskej republiky na zmeny súvisiace s klimatickou krízou. V energetike SMER budoval a predovšetkým jadrovú elektráreň za dôsledku obrovských nákladov, ale ani tá nebola dokončená. X-krát sa odložili termíny. Ani to sa vám nepodarilo. Dokonca ste dovolili spaľovňu jadrového odpadu. To som zvedavý, že čo by vám voliči boli povedali, keby to boli tušili. Až teraz to vyšlo von. Spaľovňa jadrového odpadu? Tu na Slovensku? Toto je, toto sú darčeky v rezorte životného prostredia.
Pokusy nejak zväčšiť podiel nahraditeľných zdrojov sa skončili vo vašich rukách nejakým spôsobom za každým zlodejstvom. Raz to boli vodné elektrárne, potom fotovoltika. Slávna aféra, áno, vo vašej réžii, SMER - SD. Napokon, napokon bioštiepka, ktorú aktivisti správne nazvali biomasakrom. Všetky, v podstate nie zlé spôsoby, ako robiť alternatívnu energiu, sa skompromitovali na Slovensku tak, že roky sa ani nedajú spomenúť. Poviete fotovoltaika a ozve sa vám zlodej. Ľudia to platia vo svojich účtoch. To ste, to ste dokázali. Platia bohatých milionárov, ktorí si porozdeľovali fotovoltaické licencie.
Pre životné prostredie, dámy a páni, to bola katastrofická éra. A, žiaľ, napriek dobrým náznakom, ja som dokonca nikdy nenavrhoval odvolávanie ministra, lebo zvonku to nevyzeralo tak desivo. To je podobné, ako, ako povedala pani Milanová, že až teraz vidí, čo sa vlastne nedialo a čo sa diať malo a prečo to vlastne dospelo k veľkým problémom.
Dámy a páni, dlhé, dlhé veci, ktoré by sa dali hovoriť práve o etickej stránke vášho vládnutia, súvisia, samozrejme, s politikou. Pretože vy ste politická strana vychádzajúca z tradície a nakoniec aj právny nasledovateľ KSS, máte vo svojom, vo svojom DNA rezíduá všetkých mutácií KSS, aké na Slovensku prebehli, čiže HZDS, ZRS a tak ďalej, atď. Práve preto ste celé roky bránili nielen Kočnera, ale aj dôstojníkov ŠtB. Za týmto istým pultom som trikrát navrhoval... (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pokoj. Nechajte, pána ministra...

Budaj, Ján, minister životného prostredia
SR

... odobratie penzií dôstojníkom ŠtB, prinajmenej tým, ktorí išli po vnútornom nepriateľovi. Vy ste ich vždy uchránili. Vždy. Na vás sa dalo spoľahnúť. (Reakcie z pléna.) Bránili ste pred zapísaním ešte aj 21. augusta ako pamätného dňa. Vy, ktorí sa, keď treba, si prilepujete odznak Alexandra Dubčeka. Však ten sa musel v hrobe obracať, lebo vy ste stáli na strane Poučenia z krízového vývoja. Podľa vás to nebola okupácia. Nie je na čo spomínať. Nie je prečo ani len pamätný deň. Zabránili ste, dva alebo trikrát som to tu za týmto pultom navrhoval.
Samozrejme, že o tom, že aký postoj bol SMER-u k tomu, keď sa udiala vražda tejto mladej dvojice, aké machinácie tam urobila polícia a spojenci od Bödöra až neviem po koho, to by bolo na dlhé litánie a jak som sľúbil, nechcem byť až taký dlhý.
Dámy a páni, ešte raz, no, je toho ešte veľa. (Reakcie z pléna.) Viete, to, čo sa tu deje, je naozaj prelom éry. Je to ťažké si pripustiť najmä pre vás mladších, ktorí ste nasadli do tejto postkomunistickej strany v mladom veku. Ja si pamätám tých komunistov, keď padol režim a oni si hovorili, veď čo ja s tým mám, ja mám iba 30 rokov, ja s tým nič nemám, ja som nevraždil, no ale ich kariéry sa často zdali byť vtedy prerušené. No ako vieme, neskôr to prebiehalo trošku inak, ale podobná situácia je aj teraz. Vy ste pokračovateľmi a ochrancami zvyškov éry jakešovsko-husákovskej normalizácie. Vy tak rozmýšľate, vy si dávate také sviatky, vy pripomínate ich hodnoty, preto neznesiete 21. august, preto oslavujete tie sviatky, ktoré mali normalizační komunisti, a preto Dubčeka použijete, len keď sa vám hodí. Nálepka "sociálna demokracia" bola vždy veľmi trúfalá a, žiaľ, Slovensko naozaj iba čaká na svoju sociálnu demokraciu. Ja veľmi prajem, hoci sa nepovažujem za socialistu, aby vznikla, ale to sa naozaj potom tí ľudia, ktorí sa chcú označiť za sociálnych demokratov, musia zriecť tieňov jakešovsko-husákovského režimu. (Ruch v sále.) Pohrobkovia systému dvojakej morálky sú toho ale neni schopní. Pohrobkovia systému, že "kto nekradne, okráda svoju rodinu", toho nikdy nemôžu byť schopní. Takíto pohrobkovia môžu byť schopní len vytvárať mafiánsku spoločnosť s Bödörami, s Trnkami, s mafiánskymi štruktúrami, ktoré infiltrovali políciu, prokuratúru, súdnictvo.
Napokon sa ešte raz vrátim k pánovi Matovičovi. Naozaj s absolútnou pokorou chcem povedať, že táto misia tejto generácie nie je vytváraná anjelmi, ktorí zostúpili z nebies, a nemajú žiadnej viny, nemajú žiadnej chyby, že tu sa zjavila nejaká sekta dokonalých. Vonkoncom nie. Táto garnitúra je tvorená ľuďmi s mnohými chybami a prišli hlásať zmenu Slovenska, aby prekonali aj vlastné chyby. Igor Matovič dnes je silný presadzovateľ zmien zákona, ktoré pôjdu v dôsledku aj proti nemu, ak sa stal plagiátorom vo svojej diplomovej práci. Toto je postoj, ktorý si treba vážiť. Presne tak to bolo v každej revolúcii. V žiadnej revolúcii neboli k dispozícii ľudia, ktorí by nemali nič s tým zlom toho vtedajšieho sveta, ale boli to ľudia, ktorí sa rozhodli s tým zlom rozlúčiť.
K tomu by som vás všetkých, aj vás, ktorí teraz bojujete za pád vlády, vyzval, lebo nejde o tento dnešný deň, pred nami je dosť vážna spoločná misia, spoločná misia, na konci ktorej všetkých, ako tu sedíme, budú hodnotiť dejiny, či sme využili aj ten zážitok solidarity s COVID-19, aj ten zážitok, že... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pán minister...

Budaj, Ján, minister životného prostredia SR
... ten ľudský život a život slovenskej spoločnosti má hlbšie motivácie, než sú len politické pletichy, či sme schopní využiť šancu prejsť na trajektóriu boja s klimatickou zmenou... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pán minister...

Budaj, Ján, minister životného prostredia SR
... a so zmenou, ktorá sa volá 21. storočie. Ale toto pozvanie (reakcie z pléna) patrí tým, ktorí sú ochotní... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pán minister, poprosím vás, aby ste dokončili myšlienku, už vám plynul čas.

Budaj, Ján, minister životného prostredia SR
(Povedané súbežne s predsedajúcim.) ... ho prijať. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.7.2020 o 20:39 hod.

Ján Budaj

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:01

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, na to, že ste chceli byť najkratší, čo sa týka rečnenia, ste (povedané s pobavením) napokon presiahli svoj limit, ale chápem, zadanie od pána premiéra je jasné, treba vytlačiť tú opozíciu až niekde k polnoci, aby sme mali zatvorené ústa. No ale však my počkáme.
Viete, keď hovoríte, že ako je možné, že už po štyroch mesiacoch odvolávame premiéra, a teda aj vládu, no tak je to veľmi jednoduché, pán premiér o sebe povedal, že je zlodej, a my si myslíme, že na čele vlády nemá byť zlodej. No tak povedal to po štyroch mesiacoch, tak to robíme teraz.
Tvrdíte, že my, len my si vysvetľujeme tú diplomovú prácu ako plagiát. My sme po nej ani veľmi nepátrali, urobili to médiá, ale chcem vám pripomenúť dnešné vyjadrenie alebo vyhlásenie rektorátu Univerzity Komenského, kde bolo konštatované, že práca premiéra je plagiát a netreba ho ani preskúmavať. Takýto je to plagiát, že už netreba, aby zasadla žiadna komisia, je to úplne jasné.
Vy mu aj veríte. Tvrdíte, že to celé urobil nevedome, že on celú tú diplomovku ukradol nevedome, tak vám chcem pripomenúť vyjadrenia vášho kolegu pána Pročka, ktorý povedal, že jemu už pán premiér dávno predtým povedal, že to ukradol a on o tom vedel. No tak to sú tie fakty.
A, viete, s tými, s tou normalizáciou a s postkomunistickou stranou od vás, pán Budaj, ktorý ste museli odstúpiť z čela kandidátky VPN kvôli tomu, že sa objavili informácie o tom, že ste boli evidovaný ako agent ŠtB (reakcia z pléna), ako agent ŠtB, hovorím informáciu, ako agent ŠtB s krycím menom Domovník, tak je to príliš odvážne, to ste fakt nemuseli. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 21:01 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:03

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, ja by som vám chcel pripomenúť, že toto je schôdza na odvolávanie vášho premiéra zlodeja pána magistra Matoviča.
Tak ešte raz vám pripomeniem, čo presne dnes povedala Univerzita Komenského: "Záverečná práca premiéra Igora Matoviča nezodpovedá štandardom kladeným na kvalifikačné práce, v žiadnom prípade by nemala úspešne prejsť obhajobou v súčasnosti ani pred 22 rokmi. Vyváženosť študenta či iné úspechy v inej oblasti nemôžu v žiadnom prípade predstavovať dôvod na porušenie základných princípov akademickej práce."
Vy túto zlodejinu obhajujete. Obhajujete aj podvodníka magistra premiéra, obhajujete to, že pán zlodej býva v neskolaudovanom dome, že porušuje zákony tejto republiky, pretože, chudák, má toľko práce, obyčajný človek, ktorý má na účte iba asi 20 mil., teda jeho pani manželka, nemá čas ani peniaze ich presťahovať do skolaudovaného bytu, tak, chudák, musí porušovať zákony. Vy toto ako také poslušné stádo vehementne obhajujete.
A ja vás chcem poprosiť, keď pán zlodej má toľko energie, toľko nehynúcej energie na boj proti zlodejom a podvodníkom, aby ju skúsil nasmerovať, tú nehynúcu energiu, na boj proti sebe samému, pretože je zlodejom, lebo ukradol diplomovú prácu, a je podvodníkom a je, dokonca za to aj právoplatne by bol odsúdený, ale jeho trestné činy boli premlčané, za daňové podvody. Čiže nech túto energiu venuje na samého seba, nech odstúpi, a tým pádom môžme aj pekne ukončiť túto schôdzu a ísť domov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 21:03 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:04

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán podpredseda. Pán minister, ja viem, že už je viac hodín, ale ešte nejakú bdelosť by sme všetci mali mať a ja som si nebol istý, že či ste si uvedomili, že my už nie sme vláda a dnes sa neodvoláva ani moja, ani predchádzajúca vláda. Dnes hovoríme o vašom premiérovi a o vašej vláde, ale vaše vystúpenie je ako niečo, čo ako keď ste mali pred voľbami možno pripravené, keď ste potrebovali odvolávať niektorého z našich ministrov, pretože ste sa ale naozaj ani ničím nedotkli svojho pána premiéra.
Ja neviem, kde je pravda? Poslanec Pročko hovorí, že mu to hovoril už dávno, kolegyňa z horného radu, ešte keď som tu bol na úvod schôdze, povedala, že už od roku 2012 sa vie, že je tam nejaký problém, to je (povedané so smiechom) zaujímavé, že všetci to vedia, len váš pán premiér nič.
Povedali ste, že máme si porozprávať a môžme to ukončiť. No tak veď nás neblokujte. Ja viem, že asi si teraz niekde robí vzadu čiarky pán premiér, že ktorý minister zaňho zabojuje a ktorý nie a podľa toho sa bude k nemu chovať, a vidím, že si plníte úlohu veľmi zodpovedne, ale neviem, či toto je cesta.
No a už keď z neho začínate, pán minister, robiť Matku Terezu, tak to už je naozaj vrchol. Ja chápem, že minister zdravotníctva vyhlásil, že náš pán premiér je v Božích rukách a Boh s ním narába. (Smiech v sále.) Aj sa zaňho pomodlím vždy, keď naňho pomyslím. Ale prepáčte, aby sme ho teraz obdivovali za to, že si robí svoju robotu ako-tak, a popritom porušuje zákony, no tak to už je najväčší vrchol. Chúďatko jedno zodraté, nestíha si ani dom skolaudovať. No toto je úplná logika, ktorú som ešte nevidel.
A na vašu otázku, že prečo po sto dňoch a niečo odvolávame, že to v histórii ešte nebolo. Pretože Slovenská republika ešte v histórii nemala takého neschopného a amatérskeho premiéra, ako má dnes. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 21:04 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:06

Ľubomír Petrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, ja som doteraz myslel, že na srandu je u vás Jožo Pročko, ale zjavne zmysel pre humor máte viacerí.
Hovorili ste vo svojom vystúpení o pohrobkoch komunizmu. Ja by som vám veľmi doporučoval, aby ste si pozreli svoje vystúpenie v kľude, v pokoji, a skúste pouvažovať nad tým, či tam správanie nejakého pohrobka neuvidíte v tomto vystúpení.
Hovoríte o tom, že Matovič hovorí pravdu, inak by si svoju diplomovku vyžehlil. A toto čo je za logiku, prosím vás? Veď dekan ju chcel schovať, ale nevídalo. Médiá vyštárali, vytiahli na povrch. A vedenie Univerzity Komenského, vrátane predsedníčky akademického senátu, povedalo, že nespĺňa kritériá, to je jasný plagiát.
Keď hovoríte o tom, že sú tu pohrobkovia komunizmu, vy ste disident, ktorý bojoval celé desaťročie alebo desaťročia proti nominantom straníckym. A dnes ste v akej, v akej situácii? Nerozhoduje odbornosť. Rozhoduje to, či majú vaši nominanti vašu dôveru. Čo vám to pripomína? Kam sa to znovu, znovu vraciate? Nevidíte tu žiadnu analógiu? Znovu je tu jedna strana, ktorá koná v mene ľudí a snaží sa vytvoriť štátostranu?
Hovoríte o normalizácii alebo to smerujete k 50. rokom a k politickým perzekúciám? Toto je to, čo, čo je vám blízke? Toto chcete na záver svojej politickej kariéry akože povedať, že celý môj život hádžete do koša, lebo sa stotožňujete s týmito prvkami, ktoré zavádzate do života?
Nevadí vám, že premiér a vy porušujete zákony, lebo to myslíte dobre? Tak ako generácie pred vami? Keď to nepôjde inak, tak ich zrušíte?
Pán minister, začína mi vás byť úprimne ľúto.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 21:06 hod.

Ing. CSc.

Ľubomír Petrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:08

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, ja som sa prihlásil na úvod vášho vystúpenia a chcel som oceniť, že na rozdiel od predchádzajúcich ministrov ste sa vrátili k téme a začali ste takým, a mne to bolo sympatické, takým sympatickým spôsobom obhajovať Igora Matoviča, a potom ste sa, samozrejme, dostali k tej klasickej mantre, ktorú ste dostali všetci ministri, kydať na predchádzajúce vlády. Ale ten úvod bol veľmi zaujímavý, že mi to až tak pripadalo, že, no, čo vám poviem, Igor. Takýmto spôsobom ste chceli zdôvodniť jeho prešľap pri diplomovke.
Viete všetci, vážený pán minister aj koaliční poslanci, že tá diplomovka je problém, že je to jeden z tých prvých krokov, ktorý budete ťažko vysvetľovať aj svojim voličom. A môžete zahmlievať, môžete tisíc iných dôvodov hovoriť, tí ľudia, ktorí vás volili, nie sú hlúpi, aj tí ľudia vedia, že je to problém. Myslím si, že vám to ešte odpustia, pretože ste len na začiatku vládnutia a spájajú si s vami nejakú zmenu. Ale naozaj to problém je. Preto by som možno na vašom mieste normálne priznal, že všetci to vnímate ako problém, ale nechcete momentálne Igora Matoviča obetovať, treba mu dať šancu atď. Takýmto spôsobom, úprimným, by ste možno viac získali, ale v poriadku, rozhodli ste sa ísť cestou dvojitej morálky.
A vy keď ste kritizovali bývalý systém, že to bol systém dvojakej morálky, no tak to je problém tejto diplomovky, že iný prístup ste volili pri Andrejovi Dankovi, iný prístup volíte pri Igorovi Matovičovi. Toto je väčší problém než samotný plagiát.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 21:08 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:10

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, vy ste sa nám sem prišli spovedať a došli ste k záveru, že pán Matovič podvádza s diplomovkou, lebo môže, lebo je zanietený chlapec, potom preto, lebo obetoval rodinu, to, to si pamätáme, tu maminu zobral do tej Fabie a jazdili a jazdili, takže obetoval rodinu, a mal veľa peňazí a zamestnával 2 000 ľudí, to je argumentácia Igora Matoviča.
A mimochodom takúto argumentáciu v 90. rokoch používali väčšinou veksláci a mafiáni s tými reťazami na krku, ktorí došli, hodili takto bankovky na stôl a kúpili si titul. Tak sa to robilo, áno, a Igor Matovič spravil to isté. Ale čo to má spoločné s komunizmom, preboha?
Ja si pamätám vašu, pán Budaj, vašu argumentáciu, keď tu bol pred rokom a pol odvolávaný Andrej Danko. Prečítam vám správu: "Dankov plagiát je podľa opozičného poslanca Budaja prežitkom komunistického režimu. Uviedol to s tým, že ľudia si počas komunizmu zvykli vo všetkom klamať a ospravedlňovať to tým, že pomáhajú svojej rodine či svojim deťom." Čo ste dneska predviedli v priamom prenose vy, ale dneska to už bol slastný kapitalizmus. Tak som to pochopil správne, hej? Čiže aj v prípade Danka to je (potlesk) komunizmus a v prípade Matoviča je to kapitalizmus. Fantastické!
Viete, ja mám pocit niekedy, že vy v tom OĽANO máte vyslovene takú módu, že prevracať kabáty. Pred rokom ´89 je v poriadku byť eštebák, je byť domovník a podobne a potom je treba sa zmeniť na veľkého revolucionára. Pred rokom 2020 je v poriadku nadávať Dankovi, že má odstúpiť, lebo je plagiátor, ale po voľbách 2020 je plagiátorstvo vlastne zanietenosť a obeta rodiny.
Pán Budaj, viete, v tomto veku a s vašou históriou by som od vás očakával trošku dôstojnejšiu obhajobu a šliapete si po jazyku asi ako málokto. Prosím vás, neponižujte sa. Ja chápem, že nemôžete teraz hlasovať proti vlastnému šéfovi, ale niekedy je naozaj mlčať zlato.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 21:10 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video