12. schôdza

16.9.2020 - 30.9.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

29.9.2020 o 9:10 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 9:01

Lucia Drábiková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, teším sa, že máme v druhom čítaní náš návrh zákona o hazardných hrách. Teším sa preto, lebo obmedzenie hazardu bolo jedným z našich priorít, priorít hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. A teším sa aj preto, pretože považujem naozaj hazard za veľmi nebezpečnú vec, ktorá ohrozuje verejné zdravie a ktorá ohrozuje hlavne rodiny na Slovensku. Bolo tu už mnoho povedané, bolo tu povedané aj to, že jedna, jedno euro, ktoré získame z hazardu, nás potom stojí 3 až 4 eurá v zdravotnej starostlivosti a v sociálnej podpore. Sú naozaj mnohé príbehy ľudí, ktorí sa vďaka hazardu dostali na dno. A preto chcem trošku poukázať aj na to, že hazard je otázkou, ktorá sa veľmi dotýka naozaj rodín, ktorá sa dotýka psychiky obyvateľstva, dušeného zdravia.
Patologické hráčstvo, na ktoré sa liečilo posledné roky, mám tu čísla, prepáčte, áno, približne 300 ľudí ročne sa liečilo na závislosť na hazarde a na Slovensku podľa oficiálnych štatistík, ktoré sú z predošlých rokov, žije približne 50-tisíc ľudí závislých na hracích automatoch, 17 % žiakov základných škôl a až štvrtina študentov a učňov stredných škôl sa s hazardom v nejakej podobe stretla. Hazard patrí medzi nelátkové závislosti, ale vytvára psychickú závislosť, ktorá je..., a ktorá je stupňovaná tým, že na začiatku ten hrajúci vyhráva a vzrastá v ňom túžba vyhrať veľké sumy. Toto sa mu spočiatku darí a sníva o tom, že zmení svoj život, ale málokto dokáže zastaviť v tejto fáze a prechádza do fázy výhier a nes..., do fázy prehier a neskôr prichádza strata kontroly nad hraním.
Ten priebeh závislosti je podobný ako pri látkových závislostiach a veľkú moc má v tomto práve štát, ktorý môže tento hazard regulovať. Stretli sme sa s tým už aj pri petícii v Bratislave, že naozaj bol veľký tlak na to, aby hazard zakázaný nebol, pretože boli za tým veľké finančné záujmy. Ja sa chcem oprieť o pár bodov, ktoré prinášame a ktoré si, ktoré považujem za dôležité, pretože to, či niekto bude hrať hazard, na to vplýva niekoľko faktorov. Je to jednak jeho osobnosť, je to jeho rodinné zázemie a možno ťažké životné okolnosti, ktoré ho stretávajú, ale je to aj to, ako často sa s tým hazardom stretáva, nakoľko ho vidí okolo seba. Keď sme rok bývali v Prahe, tak naozaj v niektorých mestských častiach sme videli hazardné herne na každom kroku. Sú to veľmi výrazné budovy, ktoré blikajú, ktoré lákajú ľudí, preto som veľmi rada, že v našom návrhu zákona chceme obmedziť aj umiestnenie týchto herní tak, aby boli čo, čo najďalej od práve tých najzraniteľnejších ľudí, ktorými sú učni, ktorými sú študenti.
Tiež som veľmi rada, že sme vrátili kompetenciu samospráve, ktorá môže teraz rozhodovať sama o tom, či hazard povolí, alebo nepovolí na svojom území. Môžme, môžme o tom polemizovať s tým, že možno teraz ten najväčší tlak bude práve na tých poslancov samosprávy, primátorov a starostov. Avšak myslím si, že toto sú ľudia, ktorí dostali mandát vo voľbách a ktorým by sme mali v tomto dôverovať.
Chcem sa dotknúť i jednej otázky, je to skôr taká, taká polemika, ktorou, nad ktorou uvažujem už dlhšie. Pred tromi rokmi som išla na pobočku pošty a na dverách sklenených boli nalepené dva plagáty. Jeden plagát hovoril o tom, že výplata dávok bude od 20. 4. (ruch v sále), tesne pod tým bol plagát, kde boli ešte väčšími písmenami napísané stávky Tiposu. (Neutíchajúci ruch v sále a zaznievanie gongu.) Opäť som sa s tým stretla nedávno, keď som bola na pošte, a nad okienkom bol papier, kde bolo napísané, tu môžte vybrať listy, zásielky, balíky, pod tým bolo - žreby a pod tým bolo dvakrát takým veľkým tučným a podčiarknutým písmom - stávky Tipos. Toto je taká moja dilema, ktorú možno teraz nezachytávame ešte v plnosti, ale podpora takejto stávkovej mentality je podľa môjho názoru na úkor zdravotné..., zdravo..., verejného zdravia a psychického zdravia obyvateľstva. Je to zvláštne, že práve prostredníctvom štátnej inštitúcie, ktorou je Slovenská pošta, povzbudzujeme ľudí veľmi, veľmi aktívne, veľmi sofistikovane k tomu, aby si nakupovali žreby, losy a aby tipovali. Je mi zrejmé, že peniaze ktoré sú získané z tohto predaja, idú neskôr do športu a do iných verejnoprospešných účelov, na druhej strane nepovažujem takúto stratégiu za dobrú a šťastnú. Ale hovorím, je to, je to naozaj taká moja vnútorná dilema.
To, s čím sa budeme musieť neskôr ešte vysporiadať, ak sa nám podarí obmedziť hazard a kvízomaty, je hazard v online priestore. Stretávajú sa s tým aj naše deti a stretáva sa s tým mnoho ľudí. A môžme možno oponov..., tí, čo oponujú nášmu návrhu zákona, hovoria, že sa to presunie do týchto online herní, čiže toto je podľa mňa taká výzva do budúcnosti a výzva možno o tom, že ako správne podporovať rodinu, ako správne podporovať duševné zdravie obyvateľstva.
Nechcem, nechcem už viac hovoriť, pretože moji kolegovia povedali to podstatné, ale som presvedčená, že už tento návrh zákona napomôže k tomu, aby, aby naše rodiny menej trpeli týmto hazardom a tiež aby sa naše verejné priestranstvá očistili od týchto škaredých prvkov, ktorými tieto herne sú. Osobne nie som za úplný zákaz. Som presvedčená, že ak je niekde veľké kasíno, kde je registrovaný vstup a kde sú ľudia, ktorí si to môžu dovoliť a chcú si zahrať, nemám s tým až taký problém. Mám problém s tým, že ten hazard v tejto podobe drobných automatov, predaja losov, žrebov a tiketov máme v podstate na každom kroku. Je to, je to veľká zodpovednosť práve nás poslancov, aby sme zvažovali aj ďalšie kroky v obmedzení hazardu a zlepšení podpory rodiny na Slovensku.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

29.9.2020 o 9:01 hod.

Mgr. PhD.

Lucia Drábiková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:09

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Šesť faktických poznámok na vystúpenie pani poslankyne Drábikovej. Končím možnosť prihlásiť sa s faktickými.
Pán poslanec Čepček.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 9:09 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:10

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, Lucia. Všetci, a hlavne my v Nitre sme veľmi vnímali ten vizuálny smog, ktoré spôsobujú kasína a herne. Ak máte na každej ulici dve herne alebo dve kasína, tak vidíte zvonka polepené rôznymi reklamnými nálepkami, plagátmi, to je jedna vec.
Ďalšia vec, s tým liečením je otázka, aké vlastne štatistiky (ruch v sále a zaznievanie gongu), pravoverné štatistiky sa robia, lebo 300 liečených je jedna vec (ruch v sále a zaznievanie gongu), ale odhady sú okolo 50-tisíc liečených v hazarde. To znamená... (Neutíchajúci ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

29.9.2020 o 9:10 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:10

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ďakujem, Lucia, za vystúpenie. Čo sa týka vizuálneho smogu, my v Nitre vieme, o čom rozprávame, lebo ak máte na každej ulici dve kasína, dve herne, tak každý jeden z tých, každá jedna z tých prevádzok je oblepená zvonku obrovskými nálepkami, ktoré ukazujú, kam treba ísť a čo treba robiť. To je jedna vec.
S tým liečením je otázka, aké sú relevantné tie výsledky z tých štatistík. Ten odhad je ďaleko vyšší, že tých liečených hráčov a závislých je ďaleko vyšší ako tých 300. Otázka je, ako sa tie štatistiky robia.
Čo sa týka online priestoru, to som už minulý týždeň v rozprave povedal, že je takmer priama úmera medzi tým, či sú herne a kasína a online priestor. To znamená, či máme menej herní a kasín, tak z posledných zistení vyplýva, že máme aj menej online herní.
Ďakujem.

Grendel, Gábor, podpredseda NRSR
Pán poslanec Herák.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 9:10 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:11

Ján Herák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Lucka, ďakujem ti za veľmi distingvovaný príhovor v rozprave. Ja len potvrdzujem ako dlhoročný sociálny pracovník, ktorý má naozaj 12-ročné, 13-ročné skúsenosti s prácou s klientmi, ktorí boli tiež závislí na, na teda hrách, resp. chodili pravidelne do kasín a tak ďalej, čiže toto je obrovský problém, ktorý má v prvom rade ten psychický dopad, o ktorom si sa zmienila. A nie je to len propad, nie je to len prípad alebo problém samotného klienta, ale je to problém celej rodiny, a obzvlášť keď ten klient naozaj tú rodinu nemá, tak sa vytvára ďaleko omnoho výraznejší ten problém efektu a ten treba naozaj veľmi urgentne a promptne riešiť.
Chcem len ešte podotknúť, že, že pri práci s klientmi bol obrovský problém týchto klientov dostať na rôzne vyšetrenia, a dodnes môžem len vyhodnotiť, že nie u každého klienta sa mi podarilo tohto klienta stabilizovať a dostať ho do bežného života, resp. ho socializovať. Čiže rozhodne - a vyzdvihujem - podporím tento návrh a som za, aby v čo najväčšej miere bol obmedzený tento hazard.
Ešte raz, Lucka, ďakujem ti za tvoj príhovor.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 9:11 hod.

Mgr. PhDr.

Ján Herák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:12

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem krásne. V úvode by som ti chcel aj ja poďakovať, Lucka, za tvoje vystúpenie. Ako mladý človek musím povedať, že už počas môjho života som, bohužiaľ, veľakrát zažil, keď množstvo mojich kamarátov zomrelo, teda sa obesili alebo iné, alebo im zomreli, alebo sa im niečo stalo len z toho dôvodu, že sa počas života veľmi zadlžili. Zadlžili sa preto, že ako mladí ľudia prepadli herniam a kasínam. Začali si požičiavať peniaze od svojich rodičov, kamarátov a všetko prehrávali, až nakoniec skončili v takom štádiu, že boli tak zadlžení a nemal im už kto vôbec pomôcť, a tým pádom prišli o svoj život.
Bohužiaľ, si myslím, že tie zisky kasín a tie peniaze do rozpočtov, ktorými tu niektorí argumentujú, nikdy neprevýšia to, ako je život.
Ďakujem krásne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 9:12 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:13

Peter Dobeš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Chcem tiež poďakovať pani kolegyni za objasnenie niektorých vecí. Rád by som sa dotkol momentu právomoci poslancov. Keď sú zvolení vo voľbách na miestnej úrovni alebo regionálnej, majú právomoc rozhodovať, zastupovať vlastne občanov, ľudí, ktorí im tú dôveru dali. Čiže prikláňam sa a podporujem tento návrh, aby neboli obce, mestá zaťažované zháňaním petície, keďže majú zvolených zástupcov, ktorí vlastne zastupujú aj občanov, tak nech rozhodujú na území svojho mesta. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 9:13 hod.

RNDr.

Peter Dobeš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:14

Ľuboš Krajčír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Treba si naozaj uvedomiť, že nielen Bratislava, ale aj vo väčších mestách sa tieto rôzne herne rozšírili priam tak, že sú pomaly dominantou týchto miest. Vizuálny smog, ktorým nás zaplavujú, je naozaj, naozaj si myslím, že už trošku za hranou, a podľa môjho názoru, alebo čo sme si aj všimli, bolo to spôsobené aj tým, keď v Čechách, napríklad v Brne, sa zakázali herne, a tieto prevádzky sa presunuli k nám na Slovensko do Bratislavy.
Ja som tiež za zákaz a určite si treba uvedomiť, že nebavme sa len o kamenných herniach, ale aj o tom online priestore, ktorý je podľa môjho názoru alebo bude ešte väčším problémom, kde naozaj deti, maloletí vedia zobrať kartu svojim rodičom a vybieliť im absolútne účet.
Takže zamerajme sa, prosím, aj na tento online priestor.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 9:14 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:15

Peter Liba
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Lucia, plne s tebou súhlasím. Je potrebné riešiť aj tento online priestor, lebo tento hazard naozaj sa, treba riešiť ho už systémovo. Ale som rád aj za tento zákon, pretože rozviaže ruky miestnym a mestským poslancom, aby nepotrebovali túto petíciu, a je potrebné urobiť aspoň niečo, aby sme chránili občanov a ich rodiny. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 9:15 hod.

Mgr.

Peter Liba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:15

Lucia Drábiková