15. schôdza

13.10.2020 - 14.10.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

14.10.2020 o 10:57 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:52

Maroš Kondrót
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán kolega Dostál, včera ste sedeli do pol desiatej alebo do desiatej na ústavnoprávnom výbore, bolo to tu povedané, snažili ste sa vylepšiť tento nekvalitný vládny návrh zákona.
Ja sa vás chcem opýtať, či môžete vyhlásiť a či ste presvedčený, že sa vám to podarilo, že ste skutočne urobili návrh, že ste urobili také úpravy, ktoré sú v súlade aj so súvisiacou legislatívou a najmä s Ústavou Slovenskej republiky, a že ten zákon je dobrý. Môžete to vyhlásiť?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.10.2020 o 10:52 hod.

Ing.

Maroš Kondrót

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vstup predsedajúceho 10:52

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Pán poslanec Kočiš s faktickou.
Skryt prepis

Vstup predsedajúceho

14.10.2020 o 10:52 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vstup predsedajúceho 10:52

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Dostál, v poriadku, súhlasím s vami v časti vášho prejavu, nakoľko prezentoval ste to, že tento vládny návrh zákona nie je dobrý, nie je dokonalý, má kopec procesných, má kopec vnútorných chýb. Beriem vás za slovo, ale pevne dúfam, že tento vládny návrh zákona ako poslanecký klub SaS nepodporíte.
Čo sa týka všetkých opatrení, ktoré poza chrbát vlády zavádza hlavný hygienik pán Mikas a vláda mu to ako cvičené opice všetko odsúhlasia, až na svetlé výnimky, ktoré tvoria ministri za stranu SaS, je to jednoducho choré, zlé, zvrátené. Proste jednoducho týchto 20-tisíc reštaurácií, kopec fitnescentier, kopec kín, divadiel, na ktorých je naviazaných nielen zamestnancov kopec, ale aj značná časť ich rodinných príslušníkov, títo ľudia jednoducho zostanú na dlažbe. Skončia reštaurácie, skončia zamestnanci, jednoducho my sa rútime, vážení kolegovia a vážené kolegyne, do katastrofy a každý jeden poslanec, ktorý tento návrh zákona podporí, jednoducho bude za túto katastrofu zodpovedný.
Ďalšia vec, ktorú sa chcem spýtať, ako vláda alebo pán Mikas bude chcieť riešiť tieto strašné úroky za pôžičky z prvej vlny tejto kvázi krízy, ktoré si museli títo podnikatelia brať? To sú vysoké komerčné úroky od 6 do 10 % a jednoducho z čoho tí ľudia to budú môcť splácať? Žiaden príjem, žiadne istoty, žiadna pomoc od štátu. Proste nič. Na týchto ľudí sa to jednoducho nabaľuje ako taká obrovská snehová guľa.
Nám sa tu rozpráva veľmi pekne s platom poslanca, s platom ministra, jednoducho toto ľuďom nepomôže. A prosím vás pekne, prestaňme sa tu hrať na koalíciu, opozíciu, poďme robiť pre tých ľudí a tento zákon v žiadnom prípade nemôžme schváliť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vstup predsedajúceho

14.10.2020 o 10:52 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:53

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
49.

S reakciou na faktické poznámky pán poslanec Dostál.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.10.2020 o 10:53 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vstup predsedajúceho 10:55

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

50.

Ďakujem kolegom za reakcie.
Pán poslanec Suja, no, neviem, no tak keď sa teraz bavíme o opatreniach v súvislosti s druhou vlnou, tak predseda SaS pán minister Sulík vyjadril nejaký iný názor, ktorý je odchylný od názoru zvyšku vládnej koalície, tak neviem, kto viac ako SaS v tejto veci urobila, pokiaľ ide o to, aby tie opatrenia nemali taký dramatický dopad na povedzme reštaurácie alebo fitnescentrá, alebo ďalšie prevádzky, ktoré budú museť byť, byť zavretí (zavreté, pozn. red.).
Čo sa dá robiť? No dá sa postupovať na základe, na základe dát. Ja úplne súhlasím s tými, ktorí hovoria, že vždy dát by malo byť viacej, mali by byť aktívnejšie zverejňované, mali by sme na základe nich posudzovať napríklad vo vzťahu k zatváraniu, zatváraniu prevádzok, by bolo na mieste uplatňovať regionálny kľúč a zatvárať alebo nezatvárať, obmedzovať alebo neobmedzovať aj podľa toho, aký je, aký je vývoj situácie v jednotlivých mestách, v jednotlivých okresoch, oveľa viac by sme mali pristupovať k tomu regionálne.
Pán poslanec Šimko, áno, táto vláda je, je tu od marca, borí sa s tým, ja úplne súhlasím, ja som takisto hovoril, že si myslím, že zmena toho zákona mala prísť, mala prísť skôr, že už dávnejšie sme vedeli, že sú tam, že sú tam problémy. No prichádza teraz, nie som z toho nadšený, ale myslím si, že je lepšie, keď ten zákon opravíme teraz, ako by sme filozofovali o tom, že prečo, prečo sme ho neopravili v júni alebo v júli.
Pán poslanec Taraba, no, tie dôsledky nespôsobila vláda, spôsobila ich pandémia a snaha vlády riešiť, riešiť, riešiť problémy a chrániť životy.
A, pán poslanec Kondrót, ja som nepovedal, že ten zákon je nekvalitný, vidím v ňom nejaké problémy, ale myslím si... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vstup predsedajúceho

14.10.2020 o 10:55 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 10:57

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ctené panie poslankyne, páni poslanci, dovoľte, aby som začal myšlienkou Milana Rastislava Štefánika: "Demokracia znamená myslieť skôr, než jednáš, či tým nepoškodzuješ blížneho, rodinu, národ, spoločnosť. To znamená opanovať svoje vášne, nie rozprávať, ale problém riešiť."
Stojíme momentálne teraz v najväčšej pandémii za posledných sto rokov, ktoré táto planéta zažila, je už viac ako jedna celá, viac ako jeden milión úmrtí na svete a, žiaľ, tých úmrtí bude ešte oveľa viac. Odborníci v Českej republike sa momentálne zamýšľajú nad stavom tejto krajiny, ktorá, ako viete, je najviac postihnutou krajinou momentálne v Európe a, žiaľ, tá krivka nárastu počtu infikovaných v porovnaní s Českou republikou je na Slovensku úplne identická, len máme zhruba dvoj- až trojtýždňové oneskorenie za číslami, ktoré v tejto krajine sú. Tie predpoklady sú tam veľmi vážne, vyjadrovali sa k tomu už aj experti členovia Českej lekárskej komory. Obávajú sa, že v Českej republike bude zomierať 100 ľudí denne. Pokiaľ by aj tento ich odhad bol správy a my by sme sa vydali ďalej touto cestou, tak u nás - prepočet našich obyvateľov na základe tohto odhadu - by to bolo 50 ľudí denne, čo je obrovské množstvo. Nehovoriac o tom, že ľudia, ktorí budú postihnutí týmto ochorením, nám zapchajú nemocnice, obsadia lôžka, ktoré teraz momentálne využívajú chorí ľudia na riešenie iných svojich zdravotných problémov.
Áno, keď nebudeme zodpovední a keď sa nám nepodarí zabrzdiť tento nárast ochorenia v našej krajine, tak, áno, doplatia na to pravdepodobne aj ľudia, ktorí majú iné zdravotné problémy. Na začiatku sa budú snažiť odkladať operácie tých, kde sa to odložiť dá, kde nebude dochádzať k trvalému poškodeniu zdravia a budeme sa snažiť, aby, aby akútna zdravotná starostlivosť bola, samozrejme, vždycky realizovaná, avšak nám, samozrejme, ide o to, že tie čakacie lehoty, ktoré v niektorých prípadoch sú neprijateľné, aby, aby nenarástli zbytočne ďalej. A pokiaľ my nebudeme vedieť preventívne zastaviť šírenie tejto infekcie u nás, tak, žiaľ, nebude sa dať zrealizovať to, čo som teraz povedal, a to mi je veľmi ľúto.
Chcem vám veľmi pekne poďakovať za rozpravu, ktorá tu bola k tomuto zákonu, aj ja si uvedomujem, že ten zákon ide veľmi rýchlo, mňa samého to neteší. Stojím tu za vládu, ktorá sa rozhodla po tom, ako Generálna prokuratúra 29. 9. doručila na Úrad verejného zdravotníctva svoje upozornenia riešiť tieto problémy, ktoré boli v praxi pri vydávaní opatrení hlavného hygienika ako, ako vrchnej autority a odborníka v tejto krajine, a myslíme si, že tento zákon, tak ako je teraz predložený, že zlepší predvídateľnosť týchto opatrení, zlepší ich prijímanie tým, že budú uzákonené vo vyhláškach a zvýši pocit právnej istoty občanov Slovenskej republiky. Z opatrení budú všeobecne záväzné právne predpisy, nakoľko doteraz to tak nebolo, a tým pádom budú môcť byť preskúmateľné.
Ústavný súd, ako iste viete, doteraz odmietol všetky ústavné sťažnosti a argumentoval tým, že nejde o všeobecne záväzné právne predpisy a že neboli vyčerpané riadne opravné prostriedky cestou všeobecných súdov a opatrenia považoval za hybridné právne akty. Práve preto sme chceli vyjsť v ústrety aj Úradu verejného zdravotníctva a hlavnému hygienikovi, ale takisto hygienikom regionálnych úradov verejného zdravotníctva a prijať tento zákon a uľahčiť im tak prijímanie opatrení aj v ďalšom období, nakoľko opatrenia prijímať bude treba a čakajú nás aj teraz, čaká nás teraz prijatie zásadných opatrení, o ktorých rozhodol ústredný krízový štáb a vláda Slovenskej republiky.
Táto pandémia nie je len zdravotníckou výzvou, ale naozaj preskúša celistvosť a jednotu spoločnosti, v ktorých sa bude vyskytovať. A ja si uvedomujem, že pokiaľ nebudeme mať aspoň určitú úroveň jednoty a nenájdeme konsenzus v tom, čo v boji s pandémiou budeme robiť, tak ľudia v našej krajine budú nejednotní, nebudú mať tendenciu rešpektovať návrhy autorít, odborníkov a boj s touto pandémiou bude nemierne náročný a obávam sa, že práve aj kvôli tejto nejednote budú musieť byť prijímané opatrenia, ktoré by inač prijímané vôbec nemuseli byť.
Naozaj pýtam sa, že kto je zodpovedný za to, že 35 % ľudí v porovnaní s prvou vlnou v súčasnosti nie je ochotné rešpektovať základné opatrenia, napríklad nosenie rúšok, ktoré možno keby sme poctivo nosili, tak by nebolo potrebné prijímať žiadne opatrenia celkového charakteru. Žiaľ, musíme si naozaj uvedomiť, že pokiaľ nedokážeme spoločnosti vydať jednotný signál, nedokážeme vydať spoločností jednotný signál v tom, že ideme bojovať s týmto neviditeľným nepriateľom jednotne a budeme si stáť za rozhodnutiami našich epidemiologických autorít spolu s vládou, naozaj v spoločnosti môže, pokiaľ, pokiaľ to spoločnosť nebude takýmto spôsobom vidieť a nebudeme takým vzorom a príkladom, ako sme boli v prvej vlne, tak tá česká cesta pre nás je vysoko pravdepodobná a chceli by sme sa jej veľmi, veľmi vyhnúť.
Preto ďakujem, že rozumiete, v akej situácii sa nachádzame. Ďakujem všetkým diskutujúcim, ktorí sa oveľa lepšie ako ja vyznajú aj v problematike ústavného práva. A ako som si vypočul aj, aj debaty na výboroch, aj na ústavnoprávnom výbore, aj ja sám som nadobudol presvedčenie, že je správne tento zákon podporiť, prijať a tak umožniť, aby sme ďalej aj v boji s touto pandémiou zvádzali, zvádzali správny a razantný boj, ktorý potrebujeme zviesť v ďalších dňoch.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

14.10.2020 o 10:57 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video