16. schôdza

20.10.2020 - 5.11.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2020 o 14:33 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:33

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, veľmi správne ste upozornili na tú aroganciu vládnej koalície. Oni dnes oberajú ľudí o vyše miliardy. O vyše miliardy. Ak zoberieme dôchodcov, ak zoberieme robotníkov a zoberieme všetky vyššie pracovné kategórie, o vyše miliardy. A jediné, čo oni dokážu, je zase dokola húsť, lebo Fico. Furt dokola sa tu vracajú k nejakým tendrom spred desiatich rokov. Veď to je neuveriteľné. To je taká arogancia. Však už je polroka po voľbách. Oni majú prinášať výsledky, a nielen neustále chrliť síru. A oni oberajú dôchodcov, oberajú robotníkov a ešte stále si dovoľujú viniť za to opozíciu. To je neuveriteľné! 21 je ich tu, 21 poslancov vládnej koalície zaujíma, že teraz idú svojim starým rodičom brať dôchodky. Dvadsaťjedna! Veď to je hanba. To je taká arogancia, aká tu ešte naozaj nebola.
Ďalšia vec. Tá diskusia je absolútne vylúčená. Odbory boli proti tomuto. A čo spravil pán minister, veľký demokrat? Vylúčil ich z tripartity. A dokonca ide robiť zákon, aby už v tripartite byť ani nemohli, aby tam mohli byť iní odborári, ktorí budú prikyvovať. Toto je riešenie demokrata pána ministra Krajniaka. Trestať a mstiť sa. To isté, nezobral ich ani pri vyjednávaní rozpočtu, odborárov, prvýkrát v dejinách, lebo sa mstí, lebo chce trestať, lebo s ním niekto nesúhlasil. Ako pán Matovič - zastreliť pri múre, že? Takýmto spôsobom funguje tá slušná vláda, to slušné Slovensko.
A opäť máme krásnu situáciu, pán Matovič sa ide mstiť ešte aj tým ľuďom, ktorí nechcú ísť na celoplošné testovanie. Pošle ich na 10 dní do karantény. Budú musieť byť doma a dokonca bez péenky. Absolútne porušenie všetkých zákonov, ústavy, základných práv, lebo oni sa mstia. Niekto so mnou nesúhlasí, tak ho treba zavrieť, zastreliť alebo zbaviť osobných práv. Takýmto spôsobom nemôže fungovať demokratická krajina.
Pán Krajniak, nie st..., nielen ste, že, že ste podvodník, ale ešte aj ničíte základné ústavné práva Slovenskej republiky. Spamätajte sa!
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2020 o 14:33 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:35

Igor Kašper
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ja budem k vám, pán kolega Fico, vecný. Dnešná minimálna mzda je 53 % priemernej mzdy, čo je druhý najväčší podiel v rámci celej Európskej únie. Schválením minimálnej mzdy vo výške 623 eur sa dostaneme na prvé miesto v rámci celej Európskej únie. Nezabudnite toto, prosím, uviesť vo vašich stanoviskách a článkoch.
Ale viete, čo by ste vy urobili, keby sa tá mzda schválila v tej výške, ako ste navrhovali alebo ako to bolo pôvodne schválené, tých 656 eur? Zvolali by ste tlačovku a prvé, čo by ste povedali: „Prečo ste dali takú vysokú minimálnu mzdu, veď to, veď to zničí zamestnávateľov a bude sa zvyšovať nezamestnanosť!“ (Smiech v sále a rekcie z pléna.) No, áno, presne tak by ste reagovali (povedané so smiechom), že to zničí zamestnávateľov a budú musieť prepúšťať. (Ruch v sále.) Ja som vás nevyrušoval, prosím vás pekne, keď ste vy hovorili.
Dovolím si jeden citát tu ešte povedať a budete toho človeka určite veľmi, veľmi dobre poznať: „Rapídne zvyšovanie slovenskej minimálnej mzdy kritizuje aj Národná banka Slovenska. Varovanie osobne vyslovil bývalý minister financií“, predopkl..., uvádzam, že váš, samozrejme, „a súčasný guvernér Národnej banky Peter Kažimír. Podľa neho ohľadom minimálnej mzdy opatrnosti v období, keď externé vplyvy spomaľujú slovenskú a európsku ekonomiku, nie je nikdy nazvyš.“ Opakujem, že to je váš bývalý nominant.
A o tých 13. dôchodkoch, to sa už ani nemá význam baviť. Je všeobecne známe, že dôchodky sme my zvýšili o 300 mil. eur, za vašej vlády to bolo 150 mil., keď ste mali na to oveľa viac času, a, samozrejme, aj oveľa viac, oveľa viac zdrojov.
Ale chcem povedať na záver jednu dôležitú vec, že vďaka SME RODINA a vďaka tejto vláde je 300 mil. v rozpočte, ktoré ste vy zabudli na 13. dôchodky dať. Takže keď ste doteraz klamali dôchodcov, prosím vás, aspoň teraz ich neklamte.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2020 o 14:35 hod.

Ing.

Igor Kašper

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:37

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán poslanec Fico, pán expremiér, chcem jednu vec uviesť na pravú mieru, keď tu už diskutujeme o tej ľavicovej a pravicovej vláde. Presne toto robí ľavicový politik, že nasľubuje ľuďom niečo, čo zaplatia iní, a potom im to často aj dá, tak aby to mohli zaplatiť iní. Presne tak ste to vy robili ako predseda vlády.
Už to tu spomínal aj pán Richter, aj vy, že rušíme sociálne opatrenia. Ale, prosím vás, skúste si uvedomiť jednu jasnú vec, že minimálna mzda nie je sociálne opatrenie. Toto je jeden hlboký omyl ľavicových politikov, ktorí si myslia, že minimálna mzda je sociálne opatrenie. Nie. Minimálna mzda je odmena za prácu, ktorú neplatí štát ani Sociálna poisťovňa, ale platia ju firmy, ktoré tých ľudí zamestnávajú. A tie firmy na to musia zarobiť. Tí ľudia musia na seba zarobiť. A ešte musia zarobiť aj na kopu odvodov zamestnávateľa, ktorý musí zaplatiť štátu. Takže chcem vás vyviesť z hlbokého omylu. Minimálna mzda nie je sociálne opatrenie.
A navyše, vy keď ste boli predseda vlády, tak dokonca štát porušoval pri svojich zamestnancoch v zákone o minimálnej mzde, keď im platil menej, ako bola stanovená minimálna mzda.
A keď už sme pri to nákupe testov, ktorý spomínate. Samozrejme, za vašej vlády by sa to nestalo, lebo za vlády SMER-u sa nič nenakúpilo. Hmotné rezervy boli prázdne, neboli tam rúška, nebolo tam nič, pretože ich šéfom bol Kajetán Kičura, váš osobný priateľ, ktorý si zbieral zlaté tehličky do trezoru namiesto toho, aby pracoval pre štát.
Takže myslím si, že toto, naozaj vy ste ten pravý, kto má o tom hovoriť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2020 o 14:37 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:39

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán predseda, myslím si, že si to veľmi dobre zhodnotil, a hlavne z pohľadu terajšej krajnej pravicovej vlády, ktorá, ako už bolo povedané, ľuďom berie, bankám dáva. Ja som si všimol pri tvojom vystúpení, ako pán minister Krajniak sedí a tak zamyslene si zapisuje rôzne asi myšlienky, a myslím si, že si asi zapisoval aj to a zapisuje, však možno nám to povie, ako, ako to chce obhájiť, to, čo teraz tu predkladá, lebo pred necelým rokom hlasovali za to spolu s celou jeho politickou stranou, a teraz práveže robia úplný, ale úplný opak.
Ja som mal minulý týždeň jedno stretnutie. Oslovila ma jedna mamička, ktorá robí predavačku v potravinách a ktorá mi hovorila o tom, aby sme všetko pre to spravili, aby sme sa snažili osloviť ešte aj koaličných poslancov, aby nehlasovali za túto minimálnu mzdu v takomto duchu, ako nám teraz predkladajú, lebo robí v tých potravinách, chodí aj v nedeľu do roboty a každých tých 10-20-30 euro jej veľmi pomôže. A bola veľmi nešťastná, lebo mala dve deti. Vysvetľovala mi to celé a ja si myslím, že toto je úplne jednoznačný príklad toho celého, akým spôsobom táto vláda pristupuje k bežným ľuďom, normálnym ľuďom, ktorí sa snažia pracovať, a ja si myslím, že keby sme tam boli my, tak toto nedopustíme.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2020 o 14:39 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:41

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Budem reagovať predovšetkým na predstaviteľov vládnej koalície.
Dámy a páni, strácate dych. Keď tak počúvam vaše vystúpenia, tak sa výborne zabávam, pretože, ako vidím, každý máte pred sebou kus papiera, na ktorý vám nejaké mediálne oddelenie píše vety, ktoré máte opakovať, pretože už som dnes počul asi štyrikrát to isté. Hlavne som to počul vo vystúpeniach mediálnych predsedov politických strán, ale aj členov vlády. Strácate dych. Je smutné, že minister práce, ktorý sa vydal na túto samovražednú cestu, nemá žiadnu podporu. Je vás tu dohromady 19 pri zákone, ktorý môžme nazvať antisociálnym počinom v histórii Slovenskej republiky, lebo beriete ľuďom aj to posledné, čo tí ľudia majú.
Kolegovia, kolegyne, z vládnej koalície, prosím vás, ak niečo máte, ja vám znovu môžem rozdať všetkým telefónne čísla na Generálnu prokuratúru, na NAKU, hocikde môžte ísť. Už konečne začnite hovoriť o tom, že čo to teda máte na mysli, keď o tých miliardách stále rozprávate, čo sa tu stratili. Tak teda potom podľa filozofie, že my sme kradli 30 mld., či koľko ste to hovorili, tak vy musíte mať toľko peňazí, že môžte dať 13 dôchodok nie vo výške 463 eur, ale vo výške 900 eur, 1000 eur. Toľko peňazí by ste mohli mať.
Ale, prosím vás, vy nie ste ani transparentní. Pozrite sa, ako vyberáte ľudí do úradov. Žena bije ľudí v sociálnom domove, stane sa prednostkou okresného úradu. Výrobca nábytku z Prievidze sa stane šéfom Banského úradu. Porušujete zákony. V legislatívnej rade máte obžalovaného človeka, ktorý dostal milión eur na rámcové zmluvy, nehovoriac o tom, že všetko to boli dohodnuté firmy, všetko to boli známi. Porušujete zákon pri nákupe najcitlivejších zdravotníckych potrieb.
Toto sa u nás nikdy nedialo. Kradnete a porušujete zákon, toto u nás nebolo.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2020 o 14:41 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:43

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, týmto návrhom vláda spomalila medziročný rast minimálnej mzde o 23 euro, keď oproti 656 euro podľa doterajšieho zákona vzrastie minimálna mzda od januára iba na 623 euro. Z hľadiska zvyšovania zamestnanosti však tento návrh nebude mať žela..., žiadny želaný efekt. Spomalenie rastu minimálnej mzdy, aj keď sa má dotknúť zhruba 100-tisíc pracovníkov, u právnických a fyzických osôb určite nepovedie k zamestnanosti nových pracovníkov.
Mrzí ma aj to, že toto sa jedná, pokiaľ sa týka minimálnej mzde, nielen právnických a fyzických osôb, ale takisto v rozpočte na rok 2021 ste nedali žiadne zvýšenie ľudí, platov vo verejnej správe, samospráve, ktorá sa dotýka tých ľudí, ktorí majú takisto v tých najnižších tarifách mzdu. Čiže pripravujete ešte aj týchto ľudí, že ste nezvýšili o žiadne percento v tejto zložitej situácii. Zamestnávatelia použijú ušetrené peniaze možno na asaná..., sanáciu vlastných strát, ktoré im vznikli v tomto roku. Ak chcela vláda zastaviť prepad nezamestnano..., zamestnanosti, musela by ísť opačnou cestou, a to zvýhodňovaním zamestnania rôznych kategórii pracovníkov.
Zmeny o zákone o minimálnej mzde obsahujú aj zmeny v príplatkoch za prácu nadčas počas víkendov a v sťažených podmienkach. Teda..., treba povedať, že aj tieto idú proti zamestnancom, i keď táto vláda to prezentuje úplne ináč. Jednoducho prechod z percentuálnych príplatkov na pevne stanovené sumy, tak ako je to nastavené v zákone, vedie k znižovaniu výsledných príplatkov za prácu nadčas, v sťažených podmienkach, cez prácu cez víkend. Napríklad v práci v sobotu bude príplatok najmenej v sume 1,79 euro. To zodpovedná doterajším 50 % pri najnižšom stupni náročnosti práci, ktorá je pri 40-hodinovom týždni stanovená na 3,58 euro, ale už každý náročnejší stupeň práce až po cenu práce 6,90 za hodinu v 6. stupni bude pre zamestnanca poškodzujúci, pretože doteraz mal garantovaných 50 % zo svojej sadzby, a to odteraz, táto odmena môže klesnúť až na spomínaných 1,79 euro. To je podstatne menej ako v prípade doterajšej percentuálnej sadzby.
Čiže opäť tu dochádza k demontáži sociálneho štátu. Takýto princíp nevýhodný pre zamestnancov použila vláda pri všetkých druhov príplatkov za sťažené podmienky cez prácu cez víkend, za nočnú prácu, ako aj za pohotovosť. Už pán exminister Richter povedal, o koľko ste pripravili zamestnancov v práci, ktorí pracujú v sobotu, ktorí pracujú v nedeľu, ale aj proste pri nočných prácach. Platí to aj pri, napriek tomu, že výška minimálnej hodinovej mzdy porastie zo súčasných 3,3 eura na 3,5 eura.
Tvrdenie, že..., vlády, že príplatky zvyšujú, sú zavádzajúce. Vládnou schválený novým návrhom novely zákona sa má zmeniť ustanovenie o tom, že minimálna mzda od roku 2021 dosahuje 60 % priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. Podľa navrhovanej zmeny novely podiel minimálnej mzdy o priemere hrubej mzde na Slovensku od roku 2021 klesne nad 57 %. Takže aj z tohto pohľadu nejde o zvýšenie, žiadne zvýšenie.
Mrzí ma, že na jednej strane ľuďom beriete a na druhej strane ste bankám vrátili 380 mil. Nerozumiem tomu, pretože máte dostatok finančných prostriedkov na to, aby ste v tejto zložitej situácii nebrali tým najchudobnejším.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.10.2020 o 14:43 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:47

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi poukázať na dva rozmery dnešného dňa. Prvým je ten, ktorý sa týka samotného zákona, a druhý je ten, ktorý sa týka celoplošného testovania, ale bude to súvisieť.
Prvý tento rozmer by som nazval úplne gigantickým pokrytectvom strany SME RODINA a pána Krajniaka osobitne, ale aj pána Kollára ako predsedu strany. Strana SME RODINA zahlasovala tak za minimálnu mzdu na 60 %, ako aj za 13. dôchodok. Hlasovala za obedy zadarmo, hlasovala za všetko, čo išlo z dielne SMER-u z hľadiska sociálneho štátu, lebo sa hrali, akí sú ľavicoví, akí sú sociálni, a dneska tu pripravili najpravicovejší deň v dejinách Slovenska. Dneska zoberú ľuďom všetko. Vyše miliardy euro zoberú ľuďom. Robotníkom, tým najchudobnejším, dôchodcom, našim mamám, našim otcom. Zoberú im vyše miliardy euro, aby mohli dať bankám. Toto je najpravicovejší deň v dejinách Slovenska a ja by som tu teraz mohol dlho hovoriť o tom, aký je rozdiel medzi ľavicou a pravicou, akí sme my keynesiánsky orientovaní, že chceme podporiť kúpyschopnosť obyvateľstva, spotrebu, aby tá ekonomika mohla rásť, aby mali dôvod firmy vyrábať, aby si to ľudia mohli kupovať, toto je ekonomicky veľmi dôležité. To nie je iba sociálna vec, to je aj ekonomicky dôležitá vec, že podporujeme kúpyschopnosť a spotrebu tým, že dávame ľuďom dôchodky, tým, že ľuďom dávame sociálne dávky.
Ale chcel by som skôr zdôrazniť to pokrytectvo, tú falošnosť. Ja som počúval špeciálne ministra Krajniaka pred voľbami a hovoril mi, poviem vám to úprimne, zo srdca. V jednej relácii a nedávno mi ju púšťali v Slobodnom vysielači, hovoril, ako je to na Slovensku veľmi zle rozdelené z hľadiska miezd, že tí zamestnanci dostanú také strašné percento tej mzdy, kdežto ten podnikateľ si zoberie dramaticky väčšie percento, ako to je v iných západných štátoch, a že to treba zmeniť a že SMER to neurobil a tak ďalej. Sú len štyri spôsoby v rámci liberálnej trhovej ekonomiky, ako môžte zmeniť pomer miezd. Len štyri. Vymenujme si, lebo keby sme žili v socializme, tak to štát urobí tým, že dá svojim zamestnancom, keďže je jediný vlastník, iné mzdy, ale v kapitalizme máte len štyri spôsoby.
Prvý je minimálna mzda. Čo ide robiť minister Krajniak? Ide ju znížiť.
Druhý spôsob je - silnejšie odbory. Aby tie odbory mohli vyjednávať, aby mohli bojovať za vyššie mzdy, lebo ten podnikateľ to logicky nebude robiť z nejakej dobrej vôle. Prečo by to robil, že? Prečo by si ukrajoval zo svojho zisku? Čiže silnejšie odbory. Čo robí minister Krajniak? Oberá odbory o ich práva. Sú dneska v uliciach, lebo ani nemôžu byť na tripartite. Dokonca ich chce vyzva..., vyhnať zo sociálneho dialógu a dať tam tých svojich pandrlákov, ktorí mu budú odsúhlasovať, čo len chce. Toto je jeho spôsob.
Tretí spôsob je Zákonník práce. Čo máte napísané v programovom vyhlásení vlády? Že chcete viac flexibilnosti. To znamená, podnikateľ môže vyšmariť na dlažbu zamestnanca, kedy sa mu zachce. Čiže tretí spôsob – opäť úplne popretie toho, čo pán Krajniak sám hovoril pred voľbami.
A štvrtý spôsob - sociálne dávky. To znamená, že prerozdeľovať bohatstvo spoločnosti takým spôsobom, aby to bolo spravodlivé. Dôchodcom ide zobrať stovky miliónov. Toto je pán Krajniak. On sa popiera v priamom prenose. Viete, keby tu sedel pán Sulík, tak poviem, v poriadku, napĺňa svoj neoliberálny program, nech sa páči. My sme ľavičiari, on je pravičiar. Ale tuto pán Krajniak spáchal taký gigantický volebný podvod. Za všetko hlasoval, mal tu ľavicové reči pred voľbami a dneska z neho je horší než Kaník, väčší pravičiar než Kaník. Toto by si ani Kaník nelajzol, to, čo tu dneska pácha pán minister Krajniak, viete, a deje sa to v priebehu jedného dňa. V priebehu jedného dňa zoberiete toľko práv, toľko sociálnych práv ľuďom, čo nedokázal Kaník za štyri roky, a vy to potrebujete prekryť.
A práve preto prišiel Igor Matovič s tou myšlienkou celoplošného testovania. Veď to je kolosálny nezmysel. Ničomu to nepomôže. Okrem tej firmy z Trnavy, na ktorú sú prepojení. Ničomu. Vy teraz naženiete ľudí, aby sa vzájomne nakazovali, vy chcete nakaziť celú populáciu. Toto hovoria odborníci. A teraz, prečo to robíte? Prečo to Igor Matovič stavia do roviny, že to je referendum o jeho osobe? Preto toto celé robí? Aby prekryl tento deň D z hľadiska sociálnej masakry na Slovensku. Kedysi sme tu mali noc dlhých nožov. Toto je deň prázdnych vačkov. Toto je deň ožobračovania slovenských dôchodcov, slovenských robotníkov a vy to potrebujete prekryť. Potrebujete prekryť vaše škandály.
Pán Igor Matovič čo natáral v Bruseli, smeje sa na ňom celý národ, one time, next time, pochopiteľne, to potreboval prekryť. Potreboval prekryť svoj škandál s Arcou, kde zneužíval vlastnú manželku na to, aby sa obohacoval o 600-tisíc euro, a hanbil sa ich spýtať na takúto drobnú sumu. Toto je Igor Matovič. Potreboval to nejakým spôsobom prekryť.
Pán Kollár potreboval prekryť, že podvádza svoju Paris s novou frajerkou, ktorá sa volá Nikol a rovnako je transexuálka, pre zmenu rómskeho pôvodu. Toto potreboval prekryť pán Kollár. Potrebovali prekryť prekáračky medzi Sulíkom a Matovičom, že sa im rozpadá vláda. Toto potrebovali prekryť.
A potrebovali prekryť aj to, že sú vláda, ktorá sa hrá na slušnú, ale posielajú vodné delá na protestujúcich občanov, že zakázali odborom protestovať, zakázali protestovať všetkým tým, ktorým berú sociálne práva, a keď sa ľudí, ľudia pohli do ulíc, tak na nich poslali vodné delá. Oni, tí veľkí demokrati, ktorí nadávajú Lukašenkovi, že dal vodné delá na ľudí, tak oni posielajú na úplne obyčajných ľudí vodné delá a potom povedia ako každý diktátor, však to nie sú ľudia, to sú zvieratá. Oni ich dehumanizujú. Každý, kto má iný názor, musí byť extrémista, musí byť futbalový chuligán, musí byť zviera a potom ho môžeš zastreliť, ako by to urobil Matovič Peťovi Žigovi. Toto je spôsob ich vedenia politiky. Nehumánny, cynický a arogantný.
Všimnite si, že dneska sa nehovorí v žiadnom médiu o tom, že idú ožobračiť ľudí o miliardu eur. Viete, o čom hovoria všetci? O celoplošnom testovaní. O gigantickej spartakiéde, spartakiáde Igora Matoviča. On tu vytvára vojnovú mobilizáciu, armáda v uliciach, ľudia majú strach, boja sa o svoje rodiny, že sa nakazia, a v tejto atmosfére, pochopiteľne, nikoho nezaujíma, čo páchajú na ľuďoch v tomto parlamente. O tom to celé je. Oni potrebovali nájsť zámienku, aby prekryli tento sociálny zločin.
Pán minister Krajniak, mám veľké obavy o to, o vašu duševnú integritu, pokiaľ sám nestiahnete v tejto dobe tento zákon, tak si už nemôžete hovoriť, že ste posledný križiak, ale správate sa ako posledný kriminálnik, pretože nemôžete oberať dôchodcov o tie posledné omrvinky, čo majú. To nemôžete urobiť ako človek. Pamätám si tu Igora Matoviča, ktorý sa dobre že nerozplakal. Pamätáte si, keď sme sa tu bavili o poslaneckých platoch, a tu držal tabuľku: 2,70 iba dávate sirotám. Mimochodom, v týchto istých dňoch vy, vaša koalícia dáva 50 centov tým istým deťom, 50 centov, lebo ide o valorizáciu. Takto to funguje. A predstavte si, že by som sa tu dneska rozplakal a hovoril, iba 50 centov dávate tým sirotám a tým deťom, ale bankám dávate 380 mil. Si to predstavte, že toto robil Igor Matovič celé štyri roky v parlamente pri našej vláde, takáto demagógia.
Ja dneska hovorím iba fakty, vy reálne oberáte ľudí o vyše miliardy euro. Vyrátali to odborári vyrátali to odborníci. Naozaj je to v súlade s vaším svedomím, páni kolegovia, vy veľkí kresťania? Oberať tých najchudobnejších a dávať tým najbohatším? Páni kolegovia, spamätajte sa.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.10.2020 o 14:47 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:56

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No bude videjko zase na fejsbúčik.
Pán Blaha, viete, v čase, keď, v čase, keď vaša vláda, keď vaša vláda vládla, Slovensko bolo na, môžme to kľudne povedať, na ekonomickom vrchole, lebo sme počúvali štyri roky, že krajine sa darí, krajine sa darí, krajine sa darí, treba sa podeliť s ľuďmi. Ako ste sa podelili s tými ľuďmi? Veď vy ste im od 2010. sľubovali tie 13. dôchodky. Nakoniec ste v roku 2019 tie 13. dôchodky schválili spolu s našimi hlasmi, áno, my sa za to nehanbíme, lenže pán minister Kamenický zabudol dať peniaze na tie 13. dôchodky. Tie peniaze tam jednoducho neboli.
Vy ste síce schválili, a my keď sme sa vtedy pýtali, pán minister bývalý, my keď sme sa pýtali, či na to budú peniaze, tak odpoveď bola, že jasné, jasné, neriešte, to je všetko, to je všetko už dopredu dohodnuté, neviem čo a tak ďalej. Tie peniaze tam ale neboli. Tak na rozdiel od vás, pán Blaha, ktorý vy ste desať rokov ľuďom sľubovali tie 13. dôchodky, my tie 13. dôchodky sme tam dali a tie 13. dôchodky aj prvýkrát, prvýkrát vyplatíme. Na rozdiel od vás. Vy ste desať rokov sľubovali, že niečo vyplatíte, my ich po polroku v tejto vláde aj prvýkrát vyplatíme. To je jedna vec.
Druhá vec, pán Blaha, naozaj by ste nemali zachádzať do nejakých tých takých osobných útokov, lebo to je u váš, to je u vás celkom, celkom bežné, lebo potom sa vám môže stať, že niekto, niekto na vás tiež slovne zaútočí a vy potom chodíte vyplakávať na Facebook, chodíte dávať trestné oznámenia, sťažovať sa, jak vám niekto krivdí, čiže niekedy naozaj treba vážiť slová.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2020 o 14:56 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:58

Ján Herák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán poslanec Blaha, viete, keď si čítam tie vaše statusy občas vo večerných hodinách, keď už mám trošku viac času (povedané so smiechom), tak... (reakcia z pléna), čítam, čítam, občas si čítam, tak vy skutočne, pán poslanec, zavádzate a klamete. A pýtam sa potom samého seba a pýtajú sa ma aj ľudia, lebo som častokrát v teréne, že prečo pán poslanec Blaha tak zavádza a klame giganticky, to je vaše obľúbené slovo počas vášho prednášania, tak vy naozaj vyvolávate u ľudí strach, prirodzený strach.
A to, že ľudia sa boja aj celoplošného testovania, tak je to prirodzený jav, lebo niečo tu je nové, je to v podstate pilotný projekt, ktorý nebol zavedený v Európskej únii, a, vďakabohu, že vláda na čele Igora Matoviča ponúka celoplošné testovanie. A čo je na tom zlé, že zistíme tých superšíriteľov nákazy, čo je na tom zlé? sa pýtam, pán Blaha. Ale ľudia sa boja preto, lebo vy ich zavádzate a naozaj klamete a degradujete tento systém. Naozaj na tom nevidím nič zlé. A bude po všetkých úrovniach a po všetkých stránkach naozaj ošetrené, či po zdravotnej, či po bezpečnostnej, nebudú testovať vojaci, budú to len naozaj fundovaní zdravotníci, to si treba, pán Blaha, uvedomiť a neklamať obyčajných, slušných ľudí, lebo vy, zopakujem, vy giganticky klamete.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2020 o 14:58 hod.

Mgr. PhDr.

Ján Herák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:59

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, ja musím súhlasiť s tou časťou o tom, že toto celoplošné testovanie, tento dopredu na neúspech odsúdený projekt, ktorý nemá doriešené absolútne nič. Ani len personálne zabezpečenie, ani len materiálne zabezpečenie, ani len logistiku. Samosprávy sa sťažujú o tom, ako to jednoducho nie je realizovateľné, ako im na pleciach nahodili neuveriteľné požiadavky, ktoré sa v takom krátkom časovom rozpätí jednoducho nedajú splniť, že toto celoplošné testovanie, tento gigantický podvod, pri ktorom sami poprú vlastné nariadenie, kedy im išlo o to, aby práve tých starších, chorľavých ľudí oddelili od spoločnosti a minimalizovali tie sociálne interakcie týchto ľudí, tak teraz ich po stovkách nahnajú s celou vzorkou populácie do testovacích miestností, alebo ich nechajú čakať niekde v rade, ani to nevedia vysvetliť, nemajú žiadny argument.
Toto presne je cieľ iba na to, aby prekryli tieto úplne antisociálne, tieto nechutné zákony, ktoré tu predkladajú. Zníženie pôvodného plánovaného zvýšenia minimálnej mzdy, zrušenie v podstate tých 13. dôchodkov, ktoré boli schválené, zavedenie odvodov na 13. a 14. plat, jednoducho faktická likvidácia tých najchudobnejších najviac v problémoch sa nachádzajúcich ľudí. A v kontexte toho, že tu zatvárajú ekonomiku, že tu likvidujú podnikateľov, že ľudí, ktorí len prejavia svoju nespokojnosť s tuto deštrukciou štátu a ich životov, polievajú vodným delom hlava-nehlava, keď ich všetkých označia za nejakých chuligánov za to, že tam štyria-piati robia nejaké neplechy, a len na..., využijú to na to, aby všetkých poliali vodným delom ženy, deti, trojročnému chlapcovi zlomia ruku, že toto všetko obyvatelia tejto vláde zrátajú.
A ten posledný bod, že oni povedia, že kto nepôjde na testovanie, bude musieť byť 10 dní doma, tak ja dúfam, že čo najväčšie množstvo obyvateľov Slovenska na to testovanie nepôjde, a má na Slovensku Matovič to, čo chcel, generálny štrajk a pád celej ekonomiky!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2020 o 14:59 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video