16. schôdza

20.10.2020 - 5.11.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

20.10.2020 o 15:10 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:01

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Blaha, samozrejme, ja uznávam, že na množstvo vecí máme rozdielne názory, však v poriadku, kandidovali sme za rôzne subjekty, ale predsa si len myslím, že aj pri týchto rozpravách by sme nemali prekračovať niektoré hranice.
Myslím si, že výrokom, že cieľom hromadného testovania je hromadné nakazenie obyvateľov, bolo z vašej strany prekročením tejto hranice.
A vyzývam vás, aby ste tento výrok zopakovali mimo budovy Národne rady. Neschovávajte sa za výrokovú imunitu a choďte túto poplašnú správu zopakovať mimo Národnú radu. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2020 o 15:01 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:02

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Dve reálne a pragmatické poznámky, ak dohovorí, ak dovolíte, k tomu, čo hovoril pán poslanec Blaha. Neviem si dosť dobre predstaviť na základe toho, čo hovoril pán poslanec Blaha, ako pán minister nejedná s Jednotou dôchodcov. Predsa s jednotnou..., s Jednotou dôchodcov, ktorá je proti týmto opatreniam, vy máte urobený nejaký vzťah, nejakú zmluvu, nejak, nejak proste podporujete týchto ľudí, hovoríte o nich, videli sme to medializované niekoľkokrát. Jednota dôchodcov všetky tieto opatrenia, ktoré vy, o ktorých vy tuná hovoríte aj v rámci 13. dôchodku, poprela. Jednoducho o tom s ňou nedebatujete. Pýtam sa prečo, a či to potom nie je z vašej strany len nejaký taký formálno-politický zväzok? To je jedna vec.
Druhá vec, viete, v rámci toho celospoločenského testovania, o ktorom tuná ešte bude určite veľmi veľa rečí, ja sa budem pýtať len na jednu vec, ktorá mne, priznám sa, že vôbec nie je jasná. Máme tu nejaký núdzový stav, ktorý sa snažíme všetci rešpektovať. V rámci toho núdzového stavu, myslím, že zhromaždenie do 6 ľudí je reálne v exteriéroch, akým spôsobom vy chcete mne vysvetliť, že ten núdzový stav sa nebije, a teda verejnosti, s celoplošným testovaním, veď predsa to celoplošné testovanie, tam tí ľudia budú, to ich bude niekoľko desiatok, možno stoviek ľudí čakať na istý úkon, potom bude čakať zase tých niekoľko desiatok, sto ľudí na úkon, pokiaľ sa, pokiaľ sa, pokiaľ sa dopátrajú k výsledku.
Akým spôsobom vy chcete toto zviditeľniť, akým spôsobom toto chcete osvetliť? Núdzový stav na jednej strane, nechoďte na dušičky, na druhej... (Prerušenie vystúpenie časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2020 o 15:02 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:04

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Blaha (reakcie z pléna a zaznievanie gongu), nuž nebolo len vodné delo, objavili si, sa tam aj gumové projektily a tento zákon je tragédia... (Ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Poprosím, pokoj v sále.

Mizík, Stanislav, poslanec NR SR
Čo sa dalo čakať od vlády Igora Matoviča, stvoriteľa vesmíru, toho Igora, čo z vína urobí naspäť hrozno, toho Igora, čo aj cibuľu rozplače, toho Igora, ktorý naučil Chucka Norrisa po kostole hvízdať, toho Igora, čo poprie aj sám seba?
A tieto návrhy tejto vlády idú v šľapajach tohto Igora. Návrhy pod taktovkou súčasného ministra Krajniaka sú len kópiou Igorovho správania, poprel sám seba. Zlá voľba, pán minister.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2020 o 15:04 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:05

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, áno, ja by som to mohol rozšíriť, že v podstate pán minister a SME RODINA sa vtreli do priazne voličov pred voľbami, a potom tým, že hlasovali za všetky tie sociálne zariadenia, nariadenia, a tvrdili, že jednoducho nič z toho nezrušia, a potom ešte to zapečatili zmluvou s Jednotou dôchodcov Slovenska a teraz prišli sem s týmto návrhom bez akýchkoľvek problémov, bez mihnutia brvou. Áno, týmto zasievajú nedôveru a strach z neistoty v budúcnosť, či už ľudí, ktorí sú odkázaní na prácu s nižšou mzdou, ale aj dôchodcom.
Nie som zástancom osobných útokov, ale musíme si objektívne povedať, že ak niekto začal, tak to bol práve váš poslanec, pán Pčolinský, od vás, tuším, že to bol pán poslanec Krajčír, dobre si ho vypočujte, čo povedal na adresu bývalého ministra Richtera, a potom kritizujte.
A čo sa týka k tomu odvážnemu tvrdeniu, čo povedal si, Ľubo, v súvislosti s tým plošným testovaním. Áno, vážené dámy a páni, je to odvážne tvrdenie, ale povedzme si otvorene, zatiaľ žiadna odborná debata neprebehla, ktorá by presvedčila aj ľudí, že je to naozaj niečo, čo je dobré, my na ňu čakáme. A keď ľudí presvedčíte, rovnako aj nás, my budeme robiť všetko preto, aby naozaj to pomohlo, ak to má pomôcť, ale zatiaľ žiadna debata neprebehla. Jediné, čo prebehlo, ohlásenie bombastické premiérom a potom vzápätí ďalšie úpravy od ministra obrany, ktorý už dneska hovorí, že to bude ináč, ako povedal premiér. A čo sa dočkáme zajtra alebo pozajtra?
Pán minister Krajniak, chcem uzavrieť môj príspevok tým, vráťte sa z krátkej cesty, stiahnite tento zákon a potom aj zákon o 13. dôchodku, ak si chcete zachovať tvár.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2020 o 15:05 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:07

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za faktické poznámky. K pánovi poslancovi Pčolinskému, že ako sme sa podelili s ľuďmi o ten vrchol, v ekonómii sa hovorí konjunktúra. Slovo vrchol používa asi Boris Kollár, keď je s pánou, s pánom Paris. A my sme sa podelili o konjunktúru takto: zvyšovanie vianočného príspevku, až z toho bol 13. dôchodok, vlaky zadarmo, Zákonník práce v prospech zamestnancov a odborov, zdvojnásobená minimálna mzda, materská zvýšená na čistú mzdu, rodičák zvýšený o 150 euro, príspevok pri narodení detí v dramatickej výške, strop odchodu veku do dôchodku, 100 euro prvákom, zdvojnásobnenie, zvýšenie, dvakrát 10% zvýšenie platov v štátnej správe, o 26 % sme zvýšili učiteľom. Mohol by som pokračovať, len nemám čas, iba na toto, dobre, len aby ste pochopili, páni kolegovia, že toto sme robili my a vy beriete dôchodcov, vy beriete robotníkom, vy beriete rodinám, vy beriete každému, len nie bankám. Toto ste vy.
Pán poslanec Herák, ja vám ďakujem, že takto rád čítate moje statusy po nociach, obohatí vás to, ubezpečujem vás, a keby ste chceli, podpíšem vám aj knižku.
Pán poslanec Mazurek má úplnú pravdu, 10 dní doma, toto prikazuje premiér tejto krajiny ľuďom, ktorí majú iný názor na celoplošné testovanie. A nielen, že 10 dní v karanténe bez OČR-ky, bez péenky, to je doslova vyhladovanie. To myslíte vážne? A pán poslanec, pán minister Krajniak mu to odklepne? Sociálny minister? To som veľmi zvedavý.
A, pán podpredseda Grendel, no hrozí tu hromadné nakazenie, toto je môj názor. A vy hovoríte, vy sa vyhrážate, choďte to povedať niekde inde, aby sme vás mohli zavrieť, toto je váš štýl práce. Vy, vás chceme kriminalizovať, toto je naša najväčšia záľuba, toto je náš národný šport, kriminalizovať opozičných poslancov. A potom postaviť k múru a zatvoriť, tak ako to chce ministerský predseda Igor Matovič, to je úplne fantastické!
Nech sa radšej Matovič postaví pred kamery a nech zopakuje, čo povedal na Markíze, že nás treba postaviť k múru a zastreliť. Toto nech povie na verejnosti. Tak.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2020 o 15:07 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:10

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia, po týchto konšpiračných rečiach pána Blahu by som vám rád ponúkol aj pár faktov na osvieženie. Pri všetkej úcte, myslím si, že tí z vás, ktorí ste príčetní aj v opozícii drukovať a podporovať takéto vyjadrenia, takéto doslova nezmysly postavené na vode a na vlastných výmysloch, nesvedčí to o vašom zdravom úsudku a kritickom myslení, takže skúste zvážiť, či naozaj toto tu chceme podporovať v tomto parlamente.
Ešte raz sa vrátim, ponúknem vám pár faktov. Znovu hovorím, že minimálna mzda nie je sociálne opatrenie. Minimálna mzda je niečo, čo firmy vyplácajú ľuďom, musia si na to zarobiť. Štát ešte žiadne pracovné miesto nevytvoril. Pracovné miesta vytvárajú ľudia, ktorí podnikajú, investujú, pracujú a vytvárajú prácu aj pre iných.
K tým faktom. Národná banka Slovenska odhaduje, že hrubý domáci produkt Slovenska v tomtom ro..., v tomto roku klesne o 8,2 %. Čiže celkový objem ekonomiky bude o vyše 8 % menší. Čo to znamená pre firmy? Menšie tržby, menej práce, pán Blaha sa už odfotil, už si môže aj sadnúť, a v tejto situácii bolo naplánovaný rast minimálnej mzdy od 13 % na 656 eur. Naproti tomu priemerná mzda v druhom kvartále 2020 klesla o 1,2 %. A v takejto situácii odbory prídu na rokovanie tripartity a chcú, aby sa táto, tento plánovaný rast minimálnej mzdy zachoval. To je úplná strata ekonomickej príčetnosti. To je úplne nepochopenie, ako funguje ekonomika.
Čiže ak vy tu vyzývate ministra, aby stiahol tento návrh a nechal tú minimálnu mzdu na tých 656 eur, ako je to nastavené tým automatom, ktorý je nekorektne nastavený na 60 % priemernej hrubej mzdy, má to byť nastavené na čistú mzdu, nie na hrubú, ak vy chcete, aby minister práce to stiahol a nechal, aby to šlo na tých 656 eur, to je ekonomická samovražda.
To nie je, že podporíte ľudí s nízkym príjmom, vy ich tým zabijete, pretože oni o tie pracovné miesta prídu, tie firmy ich prepustia, pretože ich neuživia. Mnohých z nich, ja nehovorím, že všetkých. Mnohých z nich. A to hlavne tie firmy, ktoré sú oslabené práve tým COVID-om, ktoré nemajú toľko práce ako predtým, nezarábajú toľko ako predtým, nemajú taký odbyt ako predtým. A to sú práve firmy často v ekonomicky slabých regiónoch. Práve v tom Bardejove, Svidníku, na Orave, v Michalovciach, v Humennom, Veľkom Krtíši, to sú práve tie firmy, ktoré by z tej vašej ľúbivej ľavicovej politiky, ktorú sa tu snažíte nás všetkých presviedčať, ktorých by to zabilo.
Keď ste vy boli pri vláde, ako vyzerala diskusia o minimálnej mzde? Sedeli ste s odbormi, so zamestnávateľmi, odsedeli ste si tam hodiny a nakoniec to vždycky dopadlo tak, že ste sa nedohodli, a na prvého mája pán premiér Fico veľkolepo ohlásil, že on zvýši minimálnu mzdu o toľko a toľko. Takto vyzerala vaša hospodárska a sociálna dohoda. To je úplne pokrytectvo, čo vy tu hlásate, pretože keď ste mali možnosť to robiť, tak ste to robili tak, že ste to rozhodli politicky a nadiktovali ste všetkým firmám, koľko majú minimálne platiť svojim zamestnancom. A čo to prinieslo? Zníženie konkurencieschopnosti firiem na Slovensku, odchod mnohých firiem zo Slovenska a práve v tých ekonomicky slabých regiónoch biedu a chudobu, pretože tí ľudia museli potom pracovať načierno, pretože tá firma ich nedokázala platiť legálne, zamestnávanie na dohody, na čiastočné úväzky, to je to, čo je výsledok vašej práce, to je to ovocie. Vy sa tu chválite tým, ako ste zvýšili minimálnu mzdu, ale pozrite sa na to, koľkým ľuďom ste zobrali prácu, koľkých ste uhrali do čiernej práce, že nemajú dôchodkové poistenie. (Ruch v sále.) No, krútite hlavou (ruch v sále a zaznievanie gongu), ako keby ste nevedeli, o čom to je. Choďte do regiónov, opýtajte sa tých ľudí, ako fungujú.
Takže vaša ľavicová politika, to sú iba hlúpe reči. Dám pár príkladov. Napríklad rodiny s deťmi, najbiednejšia skupina obyvateľov, najviac ohrození chudobou podľa štatistík. Čo ste pre nich urobili? Roky sme hovorili o tom, že treba zvýšiť daňový bonus. Vy ste ho zvýšili v poslednej chvíli, ale iba na deti do šesť rokov. Aj to len na tlak vášho koaličného partnera. A čo tí ostatní? Tie deti nad šesť rokov jedia menej? Potrebujú menej oblečenia? Práve naopak, idú do školy, potrebujú toho oveľa viac. Ale tí vás nezaujímali, vykašľali ste sa na nich. Všimnite si, čo robíme my, zvyšujeme daňový bonus na dvojnásobok pre všetky deti do 15 rokov. Napriek tomu, že ste nám nič nenechali v pokladni, pán Kamenický. Prinesie to rodinám nižšie dane, viac peňazí.
To isté 13. dôchodky. Rozprávate o tom, že ich zrušíme, to nie je pravda, klamete, vymýšľate si, no a práve naopak, budú vyššie. Ja sa priznám, že som ekonomický liberál. Neverím, že peniaze sa dajú vyrobiť z ničoho, tak ako z vody sa nedá vyrobiť kola. Tie peniaze sa musia niekde zarobiť, vytvoriť a potom sa môžu vyplatiť. Ešte raz pripomínam, minimálna mzda je minimálna mzda, nie je prikázaná. Keď firma zarobí viac, nikto jej tu nebráni vyplatiť svojim zamestnancom viac a myslím si, že ich rada vyplatí, ak má dobrého zamestnanca, pretože dobrí zamestnanci sa hľadajú ťažko. Veľmi veľa ľudí, ktorí sú dnes na úradoch práce, pracovať nevedia, nechcú alebo nedokážu. Takže toto nie je o tom, že by sme tým ľuďom nedopriali. Oni sami tvoria svoj osud, a ak chcú pracovať, ak vedia pracovať, tak tá firma ich rada zaplatí. Ale ak chceme, aby firmy platili viac, musíme im aj vytvoriť na to podmienky. Musíme im vytvoriť lepšie prostredie, podmienky, aby na tých ľudí zarobili. A to ste vy za dlhé roky svojho vládnutia nerobili. Indexy podnikateľského prostredia klesali od roku 2006, kedy SMER nastúpil k moci. A prvýkrát začali, aspoň sa zastavili v tom klesaní niekedy v polovici tohto roka, keď SMER odišiel z vlády konečne.
Ja poviem pravdu úplne úprimne, ja som proti zvyšovaniu minimálnej mzdy. Ja som bol jeden z tých, ktorí sa vyjadroval za to, aby sa minimálna mzda vôbec nezvyšovala. Pán minister mi je tu svedkom, že som veľmi protestoval a som ochotný podporiť to len preto, že sa obmedzí aj rast príplatkov a jednotlivých kategórií minimálnej mzdy, pretože to je niečo úplne absurdné, ako to je nastavené na Slovensku doteraz.
Takže myslím si, že buďme radi, že vôbec tá minimálna mzda sa o niečo zvýši, pretože priemerná mzda sa zrejme nezvýši vôbec, ak neklesne, a vážme si to, čo máme. Snívať tu o tom, ako zvýšime minimálnu mzdu, ako sa zaľúbime ľuďom, a pritom zabijeme kopu firiem, ktoré už teraz sú ledva-ledva nad vodou, to je veľmi jednoduchý populizmus. Každý, každý z vás by si mal uvedomiť, čo hovorí. Sme naozaj v mimoriadnej situácii. Bojujeme s niečím, čo sme tu nikto z nás v živote doteraz nemali, a musíme sa zjednotiť a pomôcť si navzájom, aby sme to zvládli, a nie ešte sa podrývať takýmito vecami, ktoré nemajú žiadny logický zmysel a nesúvisia vôbec s faktami, iba s nejakými vašimi želaniami.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.10.2020 o 15:10 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:10

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Vymazať rámček!
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.10.2020 o 15:10 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:19

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Kremský, začali ste s tým, že ste nám dali všetkým prednášku o rozhľadenosti a kritickom myslení, o tom, akí sme jednoducho podľa vás zrejme zadubení všetci, ale problém je v tom, že práve vás som tu v tomto pléne počul rozprávať rozprávky, ktoré nemajú nič spoločné s kritickým myslením. Na jednej strane to, že Marian Kotleba si za stranícke peniaze kúpil dom, v ktorom býva, štyri roky po tom, čo sa Denník N ospravedlnil za toto klamstvo, to tu vy šírite a potom nám dávate prednášky o kritickom myslení, že ja som hádzal nejaké kamene do detí a podobné nezmysly, a potom ja len ťažko môžem brať vážne nejaké vaše nieže argumenty, ale vaše proste poznámky k týmto témam, pretože vám úplne absentuje kritické myslenie, a to je dokázané na týchto skutočnostiach.
Hovorili ste o tom, že ste za úplne zmrazenie v podstate minimálnej mzdy, že ju nechcete zvyšovať, ale ja som vás tak nepočul kričať, keď sa tu navrhovalo zvýšiť zárobok bankám o 380 mil. eur. To vám nevadilo, to ste zase hovorili rozprávky o stabilnom bankovom sektore, o tom, ako banky jednoducho musia prosperovať a zrejme 640 či koľko miliónov eur čistého zisku zdaneného je asi málo a potrebujú ešte aj tých ďalších 380 mil.
A fascinuje ma, keď poviete, že vy ste ekonomický liberál a neveríte, že peniaze sa dajú vytvoriť len tak z ničoho. A čo, prosím vás, urobila Európska centrálna banka s tými 750 mld. eur? Nevytvorila hádam peniaze len tak z ničoho? Pýtam sa vás, keď ste ekonomický liberál. Odpovedzte mi.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2020 o 15:19 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:20

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, pán kolega, nejak ste začali naozaj tak moralizovať na úvod toho svojho slova a som to pochopil trochu ináč, a nieže len upozorňujete na to, aby sme nekonšpirovali v pléne alebo aby niektorí tí príčetnejší si na to dávali pozor, ale ja som to pochopil tak, že teda vám prekáža tá neslušnosť v niektorých vyjadreniach. Aj mne, pán poslanec, len chcem vám pripomenúť, že bol to váš pán premiér, ktorý okrem iného tu v tomto pléne hovoril o mydlení barana, a všetci ste mu tlieskali, koaliční poslanci. Čiže keď už, tak si to, pozametajte si pod vlastným prahom a pozrite sa do zrkadla a potom začnite hovoriť o nejakej slušnosti. A to už, pán Kremský, vám nepripomínam ani predchádzajúce volebné obdobie, myslím, že ste tu neboli, čo pán súčasný premiér predvádzal v tomto pléne.
A teraz k veci. Vy hovoríte, že my si dovolíme žiadať pána ministra o stiahnutie tohto zákona v zmysle, že čo si to dovoľujeme, tak aj vám chcem, pán Kremský, pripomenúť, že pán minister Krajniak hlasoval za ten automat. Takže neviem, čo je na tom, že mu to pripomíname.
Po ďalšie. Opäť vyťahujete tú istú mantru, ktorú spomínajú vždy pravicoví politici, že zvyšovanie minimálnej mzdy sa bude znižovať alebo zvyšovať nezamestnanosť a znižovať zamestnanosť a dokonca tu pozabíjame tých ľudí v regiónoch a, a fabriky padnú a podobne. Tak keď rád hovoríte o faktoch, tak si pozrite za posledné roky, ako to bolo, že čím viac sa zvyšovala minimálna mzda, a tým, tým viac sa zvyšovala aj zamestnanosť. Nehovorím, že to má priamy súvis, ale určite nemá priamy súvis a všetci to už potvrdili vrátane týchto faktov, že, že zvyšovanie minimálnej mzdy nemá vplyv na prepúšťanie ani nič podobné, tak keď rád hovoríte o faktoch, tak hovorte presným jazykom. Ak niekto bude teraz prepúšťať ľudí, tak len kvôli vašej slabej finančnej pomoci, pretože tá je naozaj až... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2020 o 15:20 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:22

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, ani Zákonník práce, ani minimálna mzda nemá žiaden dopad na zamestnanosť. To, čo ste tu hovorili, je holý nezmysel. Na predchádzajúcom pôsobisku som hovoril so všetkýma veľkými, či s Klubom 500, alebo s veľkými firmami, či je to Volkswagen, ani jeden nemal problém s minimálnou mzdou. Neviem, kde ste došli k tomuto názoru, ale prepočítajte si, čo je z hľadiska 160 pracovných hodín alebo 170 minimálna mzda, koľko výnde, či zoženiete dneska pracovnú silu pod 5 alebo pod 6 euro.
Takže neviem, o čom hovoríte, aj v tých najslabších regiónoch prakticky je ten zamestnávateľ schopný zaplatiť. A keď nie je schopný zaplatiť minimálnu mzdu, tak ako je u nás nastavená, nemá v tom regióne čo podnikať. To vám hovorím úplne s tým, že som prišiel z podnikateľského prostredia, viem, akých ľudí, ak máte ľudí na minimálnej mzde, tak aj tá fabrika takisto vyzerá. A teraz nehovorím o sl..., nielen o službách alebo v textilnom priemysle, kde je, kde je najväčší problém na Slovensku.
Treba sa zamyslieť, proste to, to, čo tu stále pravicová vláda hovorí aj o Zákonníku práce. Pozrite si Zákonník práce v Rakúsku. Pozrite si minimálnu mzdu. Takže zbytočne je tu hovoriť a nezmysly ohľadom minimálnej mzdy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2020 o 15:22 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video