17. schôdza

12.11.2020 - 12.11.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 11:42 hod.

Mgr.

Jana Majorová Garstková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:22

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán Suja, hovorili ste, že vám chodia maily. No musím vám povedať, že pri mojich 80-tisíc sledovateľoch mám neskutočné množstvo mailov, neskutočné množstvo správ. Ľudia mi píšu, prosia ma o pomoc, dennodenne moji asistenti odpovedajú na obrovské množstvo...
(Rečník sa otočil dozadu, hovoriac.) Môžte chvíľku, prosím vás. Haló! Ďakujem, trošku ma to ruší.
Obrovské množstvo žiadostí. Hovoríte tu, že vydierame, že sme fašisti, hovoríte, že robíme zle. Celá Európa - Írsko, Belgicko, Česko, Rakúsko, Poľsko, Slovinsko, Maďari, keby to pán Šimko vedel, tak, fú, hneď si zmení národnosť, Maďari budú kontrolovať armádou. Armádou. Keby toto spravila táto vláda, tak ĽSNS vybuchne.
Musím povedať, že iný dôvod je, prečo vy rozprávate o tom, že sme fašisti, prečo rozprávate, že Matovič vydiera, prečo toto robíte, ten dôvod je, že chcete konečne vládnuť. A vy ste sa spojili aj teraz, zneužili ste 17. november, 17. november budú na námestí fašisti s komunistami, to je niečo neskutočné! A toto ste urobili preto, lebo Fico... (Reakcie z pléna.) Dobre, môžte ich, prosím vás. Vrátite mi čas? Aj mne? (Reakcie z pléna.) Prosím vás, môžte aj mne vrátiť čas, ako ste Šimkovi vrátili? Nech ma nevyrušujú tam oné, chlapci z ĽSNS? (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 11:22 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:24

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Reagujem naňho, reagujem naňho!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 11:24 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:24

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Takže opakujem ešte raz, 17. november ste zneužili preto, lebo to, čo sa tu deje a čo robí táto vláda, čo povedala pred voľbami, že naozaj bude zatvárať do väzenia korupčných ľudí, ako sú Gašpar, ako sú Jankovská, ako je Kočner, a to sa tu deje! Toto je ten hlavný dôvod, prečo sa SMER spája s fašistami, prečo všetko, čo tu robíme, negujú. Všade vo svete nás chvália za to, že sme spravili celoplošné testovanie.
Pán minister, kedy máte tlačovku? Zajtra? Tak prosím vás všetkých, aby ste si (potlesk), aby ste si zapli, aby ste si všetci zapli tlačovku a zistíte, ako tu je. Nie je to tak, ako vám Fico, Pelle a Kotleba rozprávajú. Pretože tá nenávisť, čo tu je na Slovensku, tú nenávisť šíria títo páni a oni veľmi dobre vedia prečo. Lebo strach a nenávisť, vtedy sa ľudia dajú dobre manipulovať.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 11:24 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:25

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Jožko, nepovedal som ani raz, že ste fašisti, aj keď si to myslím, ale to som nepovedal, ale to si už celý ty.
Spomenul si Orbána. Ale Orbán na rozdiel od Matoviča si Maďarov zastáva, nešikanuje ich a bojuje za ich práva v Bruseli aj všade. Orbán neni Matovič. Matovič utláča svojich vlastných ľudí. Orbán za nich by dal život. Taký je rozdiel medzi Matovičom a Orbánom, keď si ho spomínal.
A verím tomu, keď sa raz bude prešetrovať nákup týchto testov, za ktoré tak všetci tu bojujete, tak sa tu budeme všetci diviť. Otvorili ste Pandorinu skrinku a budete žať, čo ste zasiali. Lebo ak tu si niekto myslí, že nákup tých testov a tých 17 mil., ktoré ste si vy tu rozdelili, vy, ktorí ste si, vládna koalícia, rozdelili, že nikto nebude vyšetrovať, tak ste na omyle. A už vidíme, kto je, SaS-ka, samozrejme, Štátne hmotné rezervy, pán Matovič, áno? Váš premiér a jeho škôlka a riaditeľ, čisto náhodne. To je úplne všetko náhodné. Týchto 17 mil., tí ľudia budú tak spievať ako nik. Som zvedavý, ako budete potom behať holý po námestí. (Potlesk a smiech v sále.)
A, pán Vašečka, pán Vašečka neni tu už, hej, ale rád by som mu povedal jednu vec. V kostoloch bola disciplína, je disciplína a bude disciplína. Tí ľudia dodržiavali absolútne všetko. Mali tam rozostupy. Keby ste im povedali, toľko a toľko metrov štvorcových má kostol, ako potraviny, budete tam 30, tak tam budú 30, alebo budú stáť vonku. A mať rozostupy 10 metrov, a nie 3. Taká je disciplína v kostoloch. To znamená, že keby ste boli kresťan, ako sa tvárite, tak tie kostoly zastanete, tak ako zastávate obchodné centrá. Lebo tí ľudia, čo veria v Boha, chcú do tých kostolov chodiť, si to nezaslúžia.
A ak ste si všimli, pán Vašečka, tak na vaše vystúpenie zatlieskali len liberáli vo vašom vlastnom klube. Nie kresťanské krídlo. Tak si to pozrite zo záznamu, ktorí vám tlieskali.
Takže je to jediná vec, ktorá vás všetkých spája, prerozdelenie 17 mil. zo zisku. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 11:25 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 11:28

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
142
Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, vážené kolegyne, vážení kolegovia, už sme teda v rozprave k samotnému zákonu a ja úplne na začiatok musím povedať, že ten zákon jednoducho nemôžeme podporiť.
A viete, prečo ho nemôžeme podporiť? Pretože ten zákon nie je nič iné ako pokus o nepodarený rekurzívny algoritmus, keď to poviem tak informaticky. Vy ste úplne pošliapali pri návrhu tohto zákona zásady a princípy právneho štátu. Zásady a princípy právneho štátu, ktoré sa majú naplniť aj v tom, že vláda a všetky štátne orgány majú konať len a výlučne na základe zákona. Vy ste si po dvoch kolách plošného testovania zistili, že presne túto zásadu ste v obrovskom merítku, ktoré sa dotklo tri a pol milióna ľudí, ste porušili. A vy idete dnes týmto zákonom sanovať a zachraňovať túto situáciu.
Čiže nie aby najprv bol vytvorený zákonný rámec, do ktorého vaše správanie, alebo teda vládne kroky a rozhodnutia nastavíte, aby zákonné, aby boli v rámci zákona, ale vy ste zistili, že ste, alebo vláda teda, ale vy ako vládna koalícia ste jednoducho tie zákonné mantinely veľmi výrazným spôsobom porušili a nedodržali. A reakcia nie je taká, že si to priznáte, ale reakcia je naozaj taká... (Rečník sa odmlčal. Zasmiatie v sále.) Ale reakcia je naozaj taká, že vy teraz sa snažíte tomu prispôsobiť, tomu správaniu a rozhodnutiam vlády, legislatívu, zákony.
A ja vás, ja chcem apelovať na tých skutočne svedomitých poslancov aj v OĽANO, pretože aj z práce na výbore, aj, aj z takého toho vnímania sa my vás tiež neodsudzujeme všetkých v jednom vreci a vieme, že mnohým vám je to proti srsti, že mnohí nie ste stotožnení s tým, ako to ide, a že máte iný názor, ale jednoducho držíte tú disciplínu. Ale ja vás chcem poprosiť, nepodieľajte sa na tomto, že najprv vláda niečo urobí, nech to je čokoľvek, a keď zistí, že je to v rozpore so zákonom, tak ide tomu upravovať zákony. Lebo tie zákony neupravuje vláda, tie zákony upravujeme my, upravujete ich vy ako poslanci. Vaše hlasovania tam budú potom v budúcnosti, keď sa bude história na to pozerať, že kto zlegalizoval také a také konanie vlády. Nie je predsa možné, aby sme takýmto úplne brutálnym, surovým spôsobom skutočne pošliapali tie zvyšky toho právneho štátu, ktorý tu proste máme.
A, viete, ono by si niekto mohol povedať, že, no a čo, však nič také sa nedeje, tak dobre, stali sa dve plošné testovania, boli tam porušené nejaké podľa vlády menej, menej závažné, menej závažné ustanovenia a že teda sa to napraví a bude to v poriadku. No, kolegyne, kolegovia, tu je jeden veľmi vážny a dôležitý precedens. Že tento zákon nemá len napraviť chyby z minulosti, tento zákon má vytvoriť priestor na ďalšie a ďalšie plošné testovanie a pomocou tohto plošného testovania sa má znova vydierať a zastrašovať obyvateľstvo, aby sa ho zúčastnilo, a keď sa ho nezúčastní, tak bude upierané na jeho slobode. Budú ľuďom upierané ich práva. Základné ľudské práva a slobody.
A potom tu ešte vládny poslanec Pročko má tú drzosť kritizovať ľudí, ktorí chcú 17. novembra na Deň boja za slobodu a demokraciu ísť skutočne bojovať za slobodu a demokraciu. Lebo to, čo ste týmito vašimi nariadeniami chaotickými spôsobili, je to, že ste ľuďom zobrali tú slobodu. Veď si uvedomte, veď si uvedomte, kolegyne, kolegovia, na základe nejakej modrej kartičky, ktorú vám na počkanie vytlačí stredoškolák, ale na základe takejto kartičky ľuďom ste zakázali ísť do práce. Dokonca ste vyhláškou donútili zamestnávateľov si to od tých ľudí pýtať, pán minister. Ľuďom ste zakázali vodiť svoje vlastné deti do škôlky! A vy chcete hovoriť, že netreba tu bojovať za slobodu a demokraciu? Za toho socializmu zďaleka neboli tie ľudské práva tak pošliapané ako to, čo robíte vy teraz.
A potom a potom, keď treba spraviť nejakú veľkú tlačovku, zase nejaký veľký úspech vlády alebo čo, príde Matovič, povie myšlienku, o ktorej sa o dva dni zistí, že je úplne mimo, ale dobre. A keď je nejaký problém, a to preto hovorím vám teraz, lebo bude problém, bude problém aj s tým, že ľudia sa budú dožadovať právnou cestou svojich práv, bude problém aj s tým, že tie porušenia zákonov raz proste vyjdú na povrch. A dnes sa vo veľkom berú ľudia do väzby za korupciu a potom sa budú brať možno ľudia do väzby za to, že sa podieľali aktívne na pošliapaní základných práv a slobôd ľudí a na rozhodnutiach, ktoré boli nezákonné.
No a keď je, keď je tá tlačovka veľká, pekná, úspešná, je tam Matovič hlavný hrdina. Hollywood. Ale keď je nejaký problém, však to veľmi sami, veľmi dobre sami, keď je problém, na vine je minister Krajčí. Keď je problém, na vine je za neschopnosť a neviem za čo je minister Mikulec. Proste vždy, keď je problém, tak sú to tí ministri, tí neschopáci, ktorí sú tam a ktorí proste to nedokázali spraviť, lebo pán Matovič to si inak predstavoval.
A, pán minister, však aj teraz už s pánom ministrom Hegerom ste v minulom volebnom období sedeli rovno podo mnou, pamätáte si to. A ja keď som vás tam sledoval, tú vašu prácu, tie názory, proste ako ste aj v mnohom diskutovali, ešte aj pán poslanec Lukáč tam bol a ako ste aj v mnohých veciach mali proste taký svoj, taký naozaj individuálny názor, že proste vedeli ste si povedať svoje, už nech to bola opozícia, koalícia, tak ja by som naozaj nepredpokladal, pán minister, že vy a pán minister Heger teraz sa stanete proste takýmito submisívnymi, submisívnymi ľuďmi, ktorí keď je zle, tak si nechávajú nakladať na seba, lebo proste za všetko môžete.
A jednoducho to sú vaše vzťahy, mňa je do toho, mňa je do toho nič, viete, ja to hovorím len kvôli tomu, že vďaka tomu systému, akým pracuje vládna koalícia, vďaka systému tých, tých nariadení, ktoré vláda prináša, čoraz viac ľudí je proste zúfalých. Čoraz viac ľudí je zúfalých.
Pred chvíľkou tu poslanec Pročko hovoril, ako vy tu zatvárate korupčníkov a SMER a všetko, ale povedzme si aj B k tomu. Ja ich nebudem obhajovať, ale povedzme si aj B. Vy nezatvárate len korupčníkov. Vy zatvárate aj firmy, reštaurácie, posilovne, kultúru, vy zatvárate všetko. Proste Matovič je univerzálny zatvárač. Ale keď zostane celé Slovensko zatvorené, keď ľudia prídu o prácu, keď vďaka vašim nariadeniam, ktoré úplne strácajú súdnosť, lebo vaše vlastné plošné testovanie ukázalo, že nakazených je 0,7 % a klesá to, a napriek tomu necháte lockdown, necháte zamrznuté Slovensko. Necháte tie prevádzky, ktoré majú možno 5, 10, 15 zamestnancov, necháte ich vykrvácať, tých ľudí prísť o prácu, o mzdu, tak proste na to sa nedá chladne pozerať, na to sa už nedá nič povedať. To je zodpovednosť vás všetkých, lebo vláda na čele s Matovičom si je veľmi dobre vedomá, kolegyne, kolegovia, že má tú oporu v ústavnej väčšine a že si môže robiť, čo chce. Ale tie dôsledky, tie dôsledky cítia tí ľudia, ktorí možno aj vás volili a ktorí nevedia v tom svojom zúfalom životnom nastavení nič urobiť, lebo to nastavenie neprišlo od nich, oni sa snažili, pracovali, budovali, a vláda im to jedným, jedným ťahom im to takto proste zrušila. Jedným ťahom.
A teraz Matovič má ešte tú drzosť a tento zákon mu to má umožniť, preto ho nemôžme nijako podporiť, hovoriť o pravidelnom testovaní, o komunitnom testovaní.
Ja chápem, že sa v Nemecku spravil kšeft. Ja chápem, že treba minúť testy, ktoré sa nakúpili. Tak ich proste vyhoďte do Dunaja a radšej si tie peniaze zoberte rovno, ale neničte Slovensko. Neničte tých drobných podnikateľov, ktorí chcú iba to, aby ste im nechali tú voľnosť dýchať. To je celé. To je celé. A za tých 15-20 mil. eur, čo je možno provízia na tých testoch, to naozaj nestojí. Zoberte si to, ak to je potrebné, ja neviem, aj že vy ako poslanci, ale nechajte ľudí dýchať. A nedávajte sem zákony, ktoré majú umožniť ďalšie a ďalšie systémové utláčanie a prenasledovanie ľudí.
Ďakujem za pozornosť a pred hlasovaním verím, že mnoho ľudí si to ešte môže rozmyslieť.
Skryt prepis

Vystúpenie

12.11.2020 o 11:28 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:38

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Veľmi správne si to povedal, Marian, 17 mil. ste rozkradli, zatiaľ, a občania za to dostali modré papieriky, ktoré sa bežne váľajú po uliciach alebo kupujú na internete. Bežne sa váľajú po uliciach alebo predávajú na internete. Takže si ich kúpi, kto chce.
Som zvedavý, kedy začnete zatvárať aj tých, čo sa nabalili na tomto, čo okradli Slovákov o 17 mil. euro. Taký Dzurinda a platinové sitká vám len ticho závidí. Ešte ste ani nezačali a už kradnete v desiatkach miliónov, okrádate natvrdo, bez hanby, len zato, že máte 95 kresiel. Neni vám hanba? Väčších zlodejov, ako ste vy, som nevidel.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 11:38 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:39

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Na toto vystúpenie by som možno reagoval len veľmi skrátka a povedal by som, že možno naozaj všetko zlé je na niečo dobré a že tento slovenský náš národ sa konečne zobudí a strhne si tie okovy, ktoré tu má od roku ´89. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 11:39 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:39

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Ja budem trošku reagovať takými, takými faktami a čo sa týka okolo športu. Ja nie som lekár, ani sa k tomu nebudem vyjadrovať. Ja si myslím, že táto, tento zákon, ktorý ide, tak prinesie trošku, trošku tej, tej slobody do toho, k tomu, že napríklad kluby aj fitnescentrá disponujú nejakými lekármi, ktorí môžu pomôcť v tom testovaní na to, a hlavne tie kluby, ktoré, ktorých tých lekárov majú, môžu pretestovať aj deti a mohli by sme pustiť aj mládežnícke, juniorské súťaže.
Takže, takže ja si myslím, že verme tomu, že keď ich, keď ich naozaj v tých mestách trošku otestujeme viac, tak tí ľudia budú mať slobodu a verte chvíľu tomu, a keď to nevyjde, tak potom hejtujte.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 11:39 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:40

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, dovoľte hádam dvoma vetami zareagovať na slová pána Kotlebu.
Áno, pán predseda, si to presne pomenoval, pošľapávajú sa tu princípy a zásady právneho štátu Slovenskej republiky. To darmo sa smejete, kolegyne, kolegovia, je to skutočná pravda.
Viete, keď sa tak človek pozrie dozadu, či to bolo v marci, alebo teraz v posledných mesiacoch, tak super-, hypermarkety ste nechali otvorené. Zatvárali ste malé predajničky, kaderníctva, holičstvá. Vážení priatelia, uvažujme nad jednou vecou, čo to je za zákon, že v danom prípade kaderníctva môžu byť otvorené, holičstvá môžu byť otvorené, ale do tých kaderníctiev a holičstiev ľudia nemohli vstúpiť? Hovoril som s jednou kaderníčkou, ktorá mi hovorí, že teoreticky ona môže prísť do roboty, môže tam pozerať televízor, môže si tam dať kávičku, ale občan ku nej nemôže prísť. To jej otvorene povedali z Úradu regionálneho zdravotníctva v Rimavskej Sobote. A to bolo v rámci celej Slovenskej republiky.
Skutočne tejto vláde nevadilo to, že super-, hypermarkety boli nabité hlava na hlave. Aj naši občania nemohli ísť do cintorína uctiť si svojich, svojich mŕtvych.
Však v Rimavskej Sobote, dámy a páni, áno, mestská polícia nekontrolovala, neukladala pokuty, ale štátna polícia bola tam nasadená a tam dennodenne pevné hliadky, dve-tri služobné motorové vozidlá. Občania sa na tom smiali, vážený pán Matovič, uvedomte si toto konečne. Vám skutočne nevadilo to, že super-, hypermarkety boli nabité hlava na hlave, že v radoch pri testovacích oných, miestach stáli ľudia, nabité. To všetko bolo v naprostom poriadku.
Tak zato hovorím, že sú tu pošľapávané princípy a zásady právneho štátu Slovenskej republiky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 11:40 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:42

Jana Majorová Garstková
Skontrolovaný text
Pán Kotleba, ja sa vrátim len k jednej veci, čo ste povedali. Každý rozumný zamestnávateľ v podnikoch s viacerými zamestnancami, ktoré v súčasnej situácii fungujú, musel privítať plošné testovanie svojich zamestnancov. Tí s pozitívnym testom ostali doma a neohrozovali svojich kolegov, len zdraví ľudia môžu tvoriť zdravú ekonomiku, pán Kotleba. A to som sa rozprávala s viacerými zamestnávateľmi aj väčších, aj menších firiem. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 11:42 hod.

Mgr.

Jana Majorová Garstková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video