21. schôdza

12.1.2021 - 12.1.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 16:23 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:23

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán podpredseda Blanár, takisto sa vám chcem poďakovať za váš korektný príspevok ohľadne predkladaného zákona o predlžovaní núdzového stavu v Slovenskej republike. Vo svojom príspevku ste spomenul zásadne fakty a na tieto fakty sa budem snažiť nadviazať.
Povedal ste to, že situácia na Slovensku je veľmi, ale veľmi zložitá na základe toho, že testovanie, ktoré tuná prebehlo v minulom roku, bolo robené nekvalitnými testami, bolo robené v nekvalitných podmienkach, bolo robené nekvalitným personálom. Táto celá „pandémia“, ktorá tuná vznikla, je spôsobená iba tým, že vláda Slovenskej republiky absolútne nezvláda celú situáciu a v tomto stave je Slovenská republika jednou z najhorších krajín, medzi ktoré sme sa dostali nezodpovedným konaním vlády a nezodpovedným konaním predsedu vlády Igora Matoviča.
Celý tento korona cirkus vznikol iba preto, že vláda Slovenskej republiky sa medzi sebou vadí, medzi sebou hašterí a každý jeden člen vlády si chce dokazovať, že je niečo viac ako niekto iný, ale vôbec neberiete na zreteľ to, že hazardujete s ďalším zdravím občanov Slovenskej republiky. Jednoducho celý tento cirkus, ktorý tuná nastal, ktorý týmto predĺžením núdzového stavu chcete odobriť, je iba na základe toho, že ak je situácia na Slovensku v poriadku, je úžasná vláda, ale ak sa situácia zhoršuje, na vine sú občania Slovenskej... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 16:23 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:25

Jaroslav Baška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Juraj, naozaj chcem poďakovať za tvoje vystúpenie a dovoľ mi v krátkosti reagovať na niektoré veci, ktoré si vo vystúpení povedal.
V prvom rade súhlasím s tebou plne s tým, že tu má sedieť predseda vlády a minister zdravotníctva. A predseda vlády má predkladať takýto materiál na odobrenie predlženia núdzového stavu o ďalších 40 dní. Sedíme tu preto, pretože to umožňuje zmena ústavného zákona, ktorá bola schválená len prednedávnom a ktorá obmedzuje a dovoľuje obmedziť vláde základné ľudské práva a slobody, a práve preto by tu mal sedieť pán predseda vlády a minister zdravotníctva.
Naozaj aj to odôvodnenie, ktoré je veľmi chabé, je veľmi krátke a ja som očakával, že tam bude viacero čísel, ako využíva vlastne ten núdzový stav a tie možnosti, ktoré umožňuje núdzový stav vláde, vláde vykonávať. A ja v mojom vystúpení potom poviem aj určité praktické veci, s ktorými som sa ja aj ako župan a predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja stretol. Či už je to riadenie, fungovanie nemocníc a ďalších takýchto rôznych nariadení a príkazov.
Veľmi si spomínal o tom, že, a hovoril si o dôvere. Tá dôvera občanov vo vládu je práveže dôležitá v tomto, v tomto období, v tomto ťažkom období, ktoré tu je už vlastne takmer celý, celý rok. A myslím si, že za ten rok si súčasná vláda tými svojimi rozhodnutiami, tie rozhodnutia boli veľakrát protichodné. Treba si to celé pozrieť, ako sa tie rozhodnutia rodili, od apríla ako sa menili. Tak je veľmi ťažké dôverovať tejto vláde zo strany občanov.
Chýba tu aj určitá empatia a bolo to tu aj dnes spomínané. Ja to nazývam po slovensky, tie kroky, ktoré robia niektorí členovia vlády, jednoduchým papalášizmom.
Potom chcem... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 16:25 hod.

Ing.

Jaroslav Baška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:27

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, vážení kolegovia, predovšetkým z opozície, ktorí ste sa prihlásili, za vaše príspevky. Avšak všimli ste si, aké ticho nastalo z radov koalície poslancov?
Ja som predpokladal, že na moje vystúpenie práve vystúpia oni a že budú obhajovať plošné testovanie a že budú obhajovať to, že prečo tu nie je predseda vlády, že prečo tu neni minister zdravotníctva. Ale je tu ticho. Až na jedného poslanca pána Dostála, ktorého chcem okomentovať.
Pán Dostál, ja viem, že vy ste aj kriticky aj v opozícii, aj v koalícii, to zas objektívne priznávam. Avšak tu ste jednoducho súhlasili napriek tomu, že ste mali výhrady, ste súhlasili s tou novelou zákona a tým ste to posvätili.
Viete, také predtým nejaké tance, ktoré ste urobili, to neospravedlňujú jednoducho. A, prepáčte, musím byť aj trošičku ja ironický, pretože ten záver z vašej strany bol ironický, a povedať vám, ja viem, že vy nie ste MOST – HÍD, ale ste Občianska konzervatívna strana. Ja viem, že vy ste nie člen SaS, ale ste Občianska konzervatívna strana, ktorá sa mimochodom nikdy nedostala do tohoto parlamentu regulérnymi parlamentnými voľbami. Ale, čuduj sa svete, vy ste tu neustále. Musel som to povedať, keďže vy ste boli ironický, pretože všetci tí, ktorí tu sedia poslanci, aj tí, ktorí išli s Pellegrinim, prešli riadnymi parlamentnými voľbami. A nie sú to žiadni politickí turisti ako možno vy z tohto pohľadu.
Ale ešte raz sa ospravedlňujem. Musel som to povedať kvôli tomu, že vy ste boli ironicky napriek tomu, že som sa snažil byť vo svojom vystúpení vecný.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 16:27 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:29

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, bez akéhokoľvek nadsadzovania skutočnosti musím povedať, že vaša vláda je tá najneschopnejšia, aká v histórii Slovenskej republiky vládla. A vidia to všetci obyvatelia Slovenskej republiky, pociťujú to na svojich životoch a dávajú vám to jasne najavo.
Ľudia na Slovensku, a to si musíte všímať každý okolo seba, nevedia, čo ich čaká zajtra. Nevedia, či náhle online dnes nezasadne vláda, od zajtra im zakáže vychádzať z domu. Nevedia, či sa zajtra premiér nerozplače na tlačovej konferencii, nepredlží núdzový stav alebo ich neprinúti v mínusových teplotách v dlhých radoch, aby sa išli otestovať nespoľahlivými testami, o ktorých hovorí, že by ich nedal ani svojmu psovi. Do takéhoto stavu a tisíce a tisíce ďalších príkladov neuveriteľných absurdít ste Slovensku republiku dostali. Ľudia vám neveria a vy sa tomu nemôžete diviť.
Komunikácia predsedu vlády s jeho podpredsedom, to neustále nadávanie si, tie neustále roztržky, označovanie sa za idiotov, neustále sa obviňovanie z toho alebo hentoho namiesto toho, aby sa sústredili na riešenie problémov, už dosiahla také medze, že ľudia so znechutením sledujú akúkoľvek informáciu, ktorá sa týka čohokoľvek spojeného s politikou.
A vy si to mnohí uvedomujete, vy to vidíte. Vidíte, že namiesto toho, aby ste núdzový stav využili, tak vy ste ho zneužili. A toto je presne ten problém, prečo toľko ľudí začína cítiť takú odpornú a obrovskú nenávisť voči tejto vláde, že to za chvíľku nebudete vedieť zrátať.
Vy práve, strana Obyčajní ľudia, keď vás môžem vôbec nazývať stranou vzhľadom na to, ako fungujete, ste historickým skokanom. Historickým skokanom, ale smerom z mosta, smerom nadol, pretože taký rýchly pád preferencií nezažil nikto. A môžete z toho obviňovať kohokoľvek, protestujúcich ľudí, opozíciu, ktorá kritizuje vaše nariadenia, opatrenia, spôsob komunikácie, politické rozhodnutia, ale zodpovední ste za to v skutočnosti len vy sami, pretože nikto z vás nemá odvahu, aby sa postavil a zastavil Igora Matoviča v rozhodnutiach, o ktorých všetci dobre viete, že sú šialené, že sú hlúpe a že pochádzajú len z jeho hlavy, pričom nerešpektuje odborníkov, nerešpektuje lekárov, vedcov, nerešpektuje nikoho, ktorý sa ho snaží presvedčiť, aby tieto rozhodnutia nerobil.
Pretože keby ste uvažovali v nejakej, v nejakých kauzálnych súvislostiach, v intenciách príčiny a následku, tak by ste presne došli k tomu, čo tu povedali mnohí moji kolegovia, že bod, kedy sa to tu celé zosypalo, a práve z vašich pohľadov, ja vás tu teraz nebudem poúčať, spochybňovať, nič, ale z tých vašich pohľadov sa to zosypalo presne od momentu, keď ste prišli s celoplošným testovaním. Presne od toho momentu, kedy ste celý národ vyhnali do ulíc a testovali ich jednoducho testami, ktoré na to nie sú určené, a spôsobom, ktorý vôbec nebol vhodný, ste dosiahli to, že sa situácia začala rapídne a rapídne zhoršovať.
Chcete núdzový stav preto, aby ste vraj mohli riešiť túto situáciu, aby ste mohli bojovať s vírusom. Ale vzápätí po určitej dobe toho vášho lockdownu, alebo akokoľvek to nazývate, príde sám predseda vlády, ktorý povedal, že nám neostáva nič iné, len ten lockdown, a povie, lockdown nefunguje. Nefunguje, nepomohlo to, nič sa nestalo, čísla nám ďalej rastú, testujeme PCR testami, antigénovými testami a stále stúpa počet nakazených. Nemocnice, niektoré, to treba dodať, nie všetky, lebo taká situácia vôbec nie je, niektoré nemocnice nestíhajú. Kým určitá skupina lekárov a zdravotných sestier sa ide zodrať z kože, ja sa pred nimi hlboko klaniam, pretože tí ľudia pracujú v zdravotníctve, ktoré všetky tieto vlády tunelovali, zničili a s ktorými ste vy doteraz neurobili nič, tak zase iná časť lekárov v podstate manažuje pacientov cez telefón, chodí do roboty len na kávu a nemajú nejaký záujem sa do tejto situácie zapojiť.
A namiesto toho, aby ste na vyriešenie tejto situácie sústredili s cieľom toho, aby ľudia mohli konečne začať žiť normálny život, tak ste celé leto mali leháro, oddychovali ste, kašľali ste na všetko. A dnes vidíme plody vašej nieže práce, ale nepráce, plody vášho nič nerobenia. Lebo keby ste sa kompletne pozreli na problém zdravotníctva, identifikovali slabé stránky, nastavili si riziká a videli, čo všetko nefunguje, čo je zlé a čo v prípade krízovej situácie môže zlyhať, a na základe týchto vecí by ste začali riešiť tieto riziká, riešiť tieto nedostatky a prijali opatrenia, ktoré môžu pomôcť vyriešiť tieto problémy, tak by sme dnes nemuseli byť v takejto situácii.
Ako ste pracovali na tom, aby sa vyriešil ... (nezrozumiteľne vyslovené, pozn. red.) materiálne, technické a hlavne personálne zabezpečenie zdravotníctva? Môžete tu hovoriť, čo chcete. Ale hovoril som minimálne s desiatimi lekármi, ktorí mi povedali, že ste nespravili nič v ich práci, v ich fungovaní, v systéme ich miezd a čohokoľvek iného sa neurobila žiadna zmena. Žiadna zmena, ktorá by mohla pomôcť vyriešiť personálne problémy zdravotníctva. Neurobilo sa nič. A až v decembri, neviem, kedy to presne bolo, náhle premiér Matovič, ktorý riadi štát cez Facebook, vyšiel s informáciou, že 7-eurový príplatok dostane každý zdravotník pracujúci na tých COVID oddeleniach za hodinu v rámci svojej práce. V decembri? V decembri, priatelia, ste začali riešiť tento základný problém?
A keď som sa znovu pýtal zdravotníkov, ako ho vlastne vyriešili, no nikto nevie. Legislatíva nie je, ako to budú realizovať, nevieme. Zatiaľ máme len premiérov status. Lenže takých premiérových statusov, priatelia, už bolo veľmi veľa. Bolo ich veľmi veľa a častokrát končili tak, že opak sa stal pravdou.
Pýtal som sa zdravotníkov, ktorí dostávali tie vaše odmeny, ako vy ste to nazvali, za tú prvú vlnu. Jedna zdravotná sestra, 60 eur jej prišlo. Pracuje tam hodiny a hodiny v tom obleku. Jednoducho naťahuje sa, pomaly nespí a dostane 60 eur. Úplne úžasné! A motivácia ako od výmyslu sveta. A potom sa divíte, že tí ľudia za smiešne mzdy nechcú pracovať v takýchto neľudských podmienkach.
A nedávam vám to, samozrejme, celé za vinu, lebo to zdravotníctvo je tu tunelované systematicky od roku ´89. Ale vy ste mali celý rok, lebo ste vedeli, že ste v špeciálnej situácii, a vy ste neurobili nič. A aj napriek tomu, že budete tvrdiť, že ste urobili toto alebo hento. Nie je to pravda! Nič také sa neurobilo. A práve naopak. Spôsobili ste množstvo doslova vzbúr ako v popradskej nemocnici, kde ste dali penťáka riaditeľa a vzbúrilo sa celé osadenstvo nemocnice. Teraz v Prešove ste dali nejakého experta na výmenu okien za riaditeľa nemocnice. A takto to pokračuje ďalej. Vaša personálna politika je jedna väčšia katastrofa za druhou. A to sa potom odráža na celé Slovensko.
Ľudia už nechcú núdzový stav. A vy sa im nemôžte diviť. Pretože sa už nemôžu na toto pozerať. Nedokážu normálne žiť. Povedzte im, ja som sa to pýtal asi v októbri, dokedy ešte. Povedzte majiteľom reštaurácií, povedzte majiteľom fitnescentier, dokedy majú ešte vydržať. Premiér z ničoho nič, keď ich uistil, že 29. januára všetko skončí, prišiel a povedal, máme tu novú mutáciu, prišiel britský koronavírus, asi budeme predlžovať mesiac, dva a ďalšie.
Ako môže prichádzať takáto komunikácia od predsedu vlády? Čo tí ľudia majú robiť? Veď nemajú z čoho žiť, veď sú zúfalí. A oni by vaše rozhodnutia vedeli pochopiť, keby boli logické, keby vychádzali z racionálnych predpokladov a keby boli informovaní tak, že sa to zo dňa na deň neustále nemení, a keby sa nemuseli pozerať na to, ako sa jeden člen vlády obviňuje s druhým a nadávajú si do idiotov. Veď tá situácia je katastrofálna, je tragická.
A ja sa vás pýtam, načo vlastne ten lockdown celý, ktorý tu máme a ktorý potrebujete neustále predlžovať, k čomu má slúžiť? Na čo je dobrý? Pretože ak je to nástroj, ktorý funguje na to, aby bojoval s vírusom, tak mne nejaká zásadná obyčajná logika, nejaký racionálny rozum hovorí, že keď dnes obmedzíte sociálnu mobilitu ľudí, že keď dnes tých ľudí pozatvárate doma alebo zrušíte prakticky všetky formy nejakej zábavy, nejakého kultúrneho vyžitia, na ktorom sa môžu zúčastňovať, tak po určitom čase, aj napriek tomu, že vám tá krivka môže klesnúť, lebo naozaj tá mobilita sociálna znižuje, tak po určitom čase to predsa musíte otvoriť. Musíte to znovu otvoriť. A čo potom? A čo sa potom stane? No znovu to začne rásť.
Pozrite sa na príklad Írska. Írsko bolo 6 týždňov v tvrdom lockdowne, v tvrdom, v extrémne tvrdom. Klesli im čísla na jedny z najlepších na svete. Otvorili, začali žiť normálnym životom, lebo si mysleli, že majú vyriešené, a teraz sú jedni z najhorších na svete. Dokonca, pokiaľ viem, tak majú najhoršie čísla na milión obyvateľov na celom svete. Čo im pomohol 6-týždňový lockdown? Akurát tak ekonomickú katastrofu. Pretože všetci tí ľudia, ktorí teoreticky sa mali dostať do kontaktu s vírusom, sa s ním aj tak nakoniec do kontaktu dostali. Akurát to prišlo neskôr a spôsobilo to obrovské ekonomické škody.
Na jar ste hovorili, že potrebujete lockdown a všetky tieto opatrenia na to, aby ste sploštili krivku a mohli pripraviť zdravotníctvo. Vtedy to ľudia akceptovali, pretože nevedeli, s čím majú do činenia, nevedeli, aký nebezpečný je tento vírus, a boli ochotní akceptovať túto stratu peňazí, túto stratu práce. Boli ochotní akceptovať aj stratu slobody len za cenu, že pripravíte zdravotníctvo.
Vy ste ich oklamali. Oklamali ste ich. Vy ste sa tvárili, v júni vystúpil premiér Matovič, máme najlepšie čísla v Európe, sme králi, sme najlepší! A čo prišlo potom? Čo prišlo potom? No jednoducho ste si dali dovolenku, ako som už predtým povedal.
A ja sa teda pýtam, ako to ideme ďalej riešiť? Pretože vy ste ľuďom tieto odpovede nedali. Čaká ich tretia vlna, štvrtá vlna, piata vlna, príde britský vírus, africký vírus, ázijský vírus? Koľko tých mutácií ešte príde? Vy tieto odpovede nemáte. Ja tomu chápem. Ale začnite s ľuďmi komunikovať racionálne, pretože keď im poviete, že odpoveďou na všetky tieto problémy je vakcína, no tak sa musím začať normálne v duchu smiať alebo plakať nad týmto vaším rozhodnutím. Pretože vy sami neviete, či tá vakcína bude účinná. Už len z toho hľadiska, že ak máte chorobu, pri ktorej 99,6 alebo 99,7 % ľudí túto chorobu prežije, tak na základe čoho vy identifikujete, či tú chorobu prežil vďaka vakcíne alebo či ju prežil vďaka vlastnej imunite?
Keď máte chorobu, ktorá neustále mutuje, a sami hovoríte, že tu máte nový kmeň vírusu, kto z vás príde, kto z vás sa tu teraz môže postaviť a povedať: „Vakcína od Pfizeru, ktorú očkujeme ľuďom, bude na britský koronavírus účinná. Povedzte to niekto z vás. Viete to? Neviete. A keď to neviete a keď ste nie ste istí, tak načo potom očkujete? Keď ten človek, ktorý sa zaočkuje, berme to tak, že bude účinná, sa o mesiac nakazí novým kmeňom, na ktorý, prosím vás, táto vakcína nemusí byť účinná, tak načo to bolo celé dobré? Budete ich celý rok držať zase v zajatí a počkať na ďalšiu vakcínu, na nový kmeň a potom príde ďalší kmeň, ako je to s chrípkou, a budeme sa točiť donekonečna, až prídeme všetci úplne o všetko? Kto z vás povie, že vakcína bude účinná na nový kmeň koronavírusu, o ktorom neustále píšete? Nikto. Ani jeden lekár. Ani jeden poslanec. Nikto toto zodpovedne nepovie.
A toto je presne ten problém, pre ktorý hovorím, že vakcína nie je riešenie. Odhliadnuc od všetkých iných tých tém, pri ktorých som čítal rôzne vyjadrenia rôznych lekárov, ktorí upozorňovali, to nie sú moje vyjadrenia, ale ľudia, ktorí upozorňovali, že úplne nová technológia mRNA vakcíny, ktorá nemá nič spoločné so všetkými inými vakcínami, ktoré boli doteraz ľuďom pichané, má to riziko, že ona v podstate motivuje imunitný systém, aby vyhľadával nakazené bunky a tie ničil. A títo lekári sa boja toho, že ten imunitný systém začne mylne identifikovať zdravé bunky za nakazené a môže vzniknúť autoimunitné ochorenie. Nie je to môj názor. Je to názor mnohých lekárov a svetových odborníkov.
A viete, čo jediné môže vyvrátiť takýto názor? Dlhodobá klinická štúdia. A tá klinická štúdia neprešla. A presne z týchto dôvodov Európska lieková agentúra dala tejto vakcíne a všetkým ďalším vakcínam len podmienenú registráciu, pretože ľudia, ktorí si ju dnes dajú očkovať, sú subjektmi klinických štúdií. To je proste fakt. Sledujú sa negatívne účinky, sledujú sa dôsledky a títo ľudia dnes v podstate slúžia v rámci tohto medicínskeho experimentu ako zberňa informácií.
Ja nemám nič proti ľuďom, ktorí si to chcú pichnúť, ktorí tomu veria. Je to ich slobodné rozhodnutie, ale taktiež slobodne dúfam, že to bude rozhodnutie nás všetkých, ako sa máme s touto chorobou vysporiadať.
A z tohto dôvodu, vážené dámy, vážení páni, kolegyne, kolegovia, odpovedzte mi, prosím vás, v mene slovenských obyvateľov, dokedy ešte? Aký máte plán? A nehovorte, že vakcína to vyrieši, lebo viete, že nie. Pýtam sa vás, koľko budú žiť v lockdowne? Či dopadneme ako tí Íri, že sa ulockdownujeme, až všetko bude krásne, rozprávkové, ružové, a potom sme všetky naspäť. Pretože tak to už v podstate býva, ak nám to logika hovorí, ak niečo zavriem a zajtra to otvorím, tak to zase dopadne. Pýtam sa, či zase ľudia budú musieť stáť v mínus desiatkach, mínus dvanástkach v mrazoch v nekonečných radoch, aby tak ochoreli a čakali na antigénové testy, ktoré vám ukážu hocičo. Pretože však vieme aj na príkladoch ministrov, že mali negatívne testy a potom skončili s horúčkami. Načo sú dobré tie testy? Asi na to, čo povedal pán premiér, že ich môžme hodiť niekde za psom.
Vážené dámy, vážení páni, a tá najdôležitejšia úvaha, ktorá spočíva v tom PCR testovaní, na základe ktorého vlastne všetky tie opatrenia prijímate, a všetci vieme, že tu existuje tá logika, priama úmera, čím viac testov, tým viac nakazených. Vy to prezentujete ako nakazení, médiá to prezentujú ako nakazení. Všetci vieme dobre, že je to len pozitívny výsledok, ktorý môže v rôznych prípadoch znamenať hocičo.
A čítal som si vyjadrenia profesorov Kornelie Polok a profesora Romana Zielińského z Poľska, ktorí 30 rokov pracujú s metódou PCR v oblasti botaniky a venujú sa jej výskumu, zdokonaľovaniu, a títo ľudia povedali na rovinu, že PCR metóda, antigénová už ani nevraviac, vôbec nie je vhodná na skúmanie vírusov. Hovorím, citujem dvoch profesorov. Povedali, že s týmito testami sú obrovské problémy, že častokrát sa nedokáže správne sekvenovať ľudská RNA od tej vírusovej RNA v rámci toho steru z krku. Že tieto testy častokrát vydávajú rôzne falošné výsledky, že tie metódy a výroba tých testov sa líši od každej spoločnosti. Že registráciu dostane už dnes hocikto. Pretože tie testy vraj nie sú vôbec vhodné na túto diagnostiku, ale sú dobré ako perfektný biznis.
Citoval som dvoch poľských profesorov, ktorí 30 rokov túto metódu používajú, skúmajú, využívajú ju a na základe toho sa vyjadrili. A preto sa chcem opýtať aj seriózne. Keď vieme, že vakcína nepomôže, keď vieme, že lockdown neúčinkuje, citujem premiéra Slovenskej republiky, čo ste vlastne urobili doteraz, aby ste zlepšili ľudské zdravie? Pretože poznatky, ktoré máme, svedčia o tom, že vieme presne identifikovať, ktoré skupiny obyvateľov sú rizikové. Vieme presne, ktoré deficity povedzme vitamínov a iných látok pomáhajú k tomu, aby vírus mal ťažší priebeh u človeka a mohol mu spôsobiť smrť. A naopak, na základe tohto vieme aj identifikovať, čo presne človeku pomáha na to, aby sa týmto ťažkým príznakom vyhol. Je to obezita, sú to tie komorbidity známe, cukrovka, srdcové problémy, sú to nedostatok, deficit vitamínu D a tak ďalej, čo všetko prispieva k tomu, aby mal ten človek ťažší priebeh.
A potom je tu tá otázka na vás všetkých, čo ste ako vláda za celý ten rok urobili, aby populácia bola zdravšia a aby to jediné, čo môže skutočne vyriešiť tento problém, a to je zdravá populácia s dobrou imunitou a ochrana tých rizikových skupín s tým, že im aktívne pomôžeme, čo ste urobili pre to, aby sa situácia zlepšila a ľudia boli zdravší? Distribuovali ste vitamín D? Informovali ste ľudí o tom, aká je, aká je rizikovosť, keď majú deficit tohto vitamínu? Informovali ste o tom, aké obrovské riziko je obezita? Informovali ste ich o tom, ako by mali pracovať na svojom životnom štýle, aby proste zhodili váhu, aby boli zdravší? Hovorili ste im, ako priamo súvisia všetky tieto negatívne faktory s tým, do akého stavu sa dostanú? Prišli ste, ja neviem, s inštruktážnymi videami, s informáciami, s motiváciou, kde ste im jasne popísali?
Bohužiaľ, ľudia sú veľmi zle informovaní o tom, ako toto veľmi vplýva na ľudské zdravie a môže to vplývať aj na ten vírus. To sú, poviete si, maličkosti, hlúposti, ale to mohlo zachrániť stovky životov, lebo keby ten človek v marci vedel, že potrebuje povedzme zhodiť váhu alebo potrebuje sa viac jesť pestrejšiu stravu, získavať viac vitamínov, užívať nejaké doplnky, tak v októbri, novembri už mohol byť v úplne inom fyzickom stave a nemusel ten vírus takto prežívať.
Zamyslite sa na tým a myslite do minulosti, ako ste premrhali túto šancu, a zamyslite sa aj na tým, či nechcete konečne začať v tejto veci niečo robiť, pretože prevencia je určite lepšia ako 1 500 lockdownov. Prevencia je lepšia a lacnejšia ako všetky tie gigantické, miliardové a miliardové ekonomické škody, ktorými sme svedkami a ktoré sa neustále prehlbujú vďaka týmto rozhodnutiam. Zamyslite sa nad tým, či nechcete podporiť zdravie našich obyvateľov. Či nechcete, aby boli zdravší, či nechcete konečne prijať racionálnejšie rozhodnutia, ktoré nespočívajú v tom, že v zimných mesiacoch ľuďom zakážete športovať, lebo to ste urobili. Ťažko je behať v mínus dvanástich vonku, ale určite je ľahšie športovať niekde v zatvorenom športovisku, ale vy ste im to zavreli, lebo to je rizikové, keď ľudia budujú svoje zdravie. A či nechcete začať úplne iným prístupom, ktorý ľuďom môže pomôcť byť zdravšími.
To sú také tie moje otázky, na ktoré by som chcel odpovede, a podľa mňa by si zaslúžili aj odpovede všetci obyvatelia Slovenskej republiky, pretože aj vy sami musíte vedieť, že takto sa donekonečna žiť nedá.
A že aj napriek tomu, že sa vám to ľahko hovorí, že sa usmievate, že ste všetci vyrehotaní, že máte 4 500 v čistom mesačne, tak sa dá žiť, to je jasné, to nie je pochýb, ale tí ľudia už z čoho žiť nemajú a už nie sú zvedaví na to, či Matovič povie Sulíkovi, že je idiot alebo debil, ale sú zvedaví na to, kedy budú žiť normálne a čo im môže pomôcť k tomu, aby konečne mohli začať zarábať peniaze, prestali sa báť a nečelili tejto šialenej psychóze, pretože tá šialená psychóza je omnoho horšia ako samotný vírus.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.1.2021 o 16:29 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:47

Ján Herák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Pán poslanec Mazurek, no, opäť mi to nedalo, ale musím na vás a trefne, vecne zareagovať. Tak poďme teda postupne.
Vravíte, že my sme nevyužili núdzový stav v náš prospech, ale že sme ho zneužili. Obávam sa, že pokiaľ by sme ten núdzový stav 29. decembra nepredĺžili, tak tie čísla v nemocniciach by boli katastrofálnejšie. A dnes máme naozaj veľmi reálny výsledok napríklad aj z Nitry, kde nám tá nemocnica kolabuje, čiže asi len tak.
Vravíte, že antigénové testy sú nepresné. Áno, volal som s pánom profesorom Krčmérym, ktorého všetci dobre poznáme, a je to fundovaný odborník práve na tropickú medicínu a stane sa, že občas tie antigénové testy sú validné, ale je to mizivé percento.
Tiež vravíte, že, že to celoplošné testovanie nie je úplne v poriadku. No, jediným riešením okrem, samozrejme, vakcíny, ktorú tu, vďakabohu, máme, je to celoplošné testovanie, aby sme naozaj znížili tie čísla a aby tie čísla neboli také, aby nám tu všetkým nemocniciam v rámci celého Slovenska kolabovali.
Potom vravíte, že vás je ľúto, vám je ľúto zdravotníkov a zdravotných sestier. Verte mi, že mnohí zdravotníci, lekári, ktorých poznám aj ja osobne, mi práve vravia a odporúčali, aby sme ten núdzový stav predĺžili v prospech všetkých ľudí na Slovensku, aby sme chránili zdravie, ktoré je pre nás všetkých tak veľmi dôležité a potrebné. Čiže to lekári vravia a zdravotníci. Predlžujme núdzový stav, pokiaľ sa to dá, pokiaľ tá situácia nebude stabilizovaná.
Vy a mnohí z vás radikálne porušujete ten núdzový stav. Nedodržujete pravidlá, nenosíte rúška, robíte manifestácie, pán poslanec Mazurek. Toto je podľa vás v poriadku? Určite nie. Dokonca hovoríte, že naša vláda neurobila absolútne nič. Ľudia, samozrejme, že núdzový stav nechcú, ale to je jediným riešením, ako zabránime alebo eliminujeme riziko.
A vy, pán Mazurek, konečne prestaňte burcovať ľudí a dodržujte pravidlá.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 16:47 hod.

Mgr. PhDr.

Ján Herák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:49

Erik Ňarjaš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Mazurek, to, čo vy tu splietate, je naozaj hanba. To, ako vy svojím nezodpovedným spôsobom pristupujete k pandémii, je neakceptovateľné a verím, že sa raz budete zodpovedať obyvateľom Slovenskej republiky.
Všetko negujete. Vakcína je blbosť, rúško je blbosť. Burcujete obyvateľov, aby nenosili rúška, lebo obmedzujú slobodu. Zvolávate protesty, kde sa zhromažďujú veľké množstvo ľudí, ktorí sa môžu nakaziť. Tvrdíte, že COVID je len chrípôčka a vakcína je blbosť? Ste vy normálny? Ste si vedomý, že takýmto, takýmito vyjadreniami napomáhate k šíreniu pandémií a brzdíte tak slobodu? Týmto vaši konšpiráciám už neveria ani tí menej inteligentní, lebo každý vidí, čo sa v nemocniciach deje.
COVID je hrozba, ktorú nemožno zľahčovať. Prosím za všetkých občanov, ako aj zdravotníkov, spamätajte sa a prestaňte šíriť nezmysly a konšpirácie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 16:49 hod.

Erik Ňarjaš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:50

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Milan, ak ti tak môžem hovoriť, čo veta, to urážka, osočovanie, ale žiadne riešenia, nápady. Napriek tomu, že máš načítané nejaké štúdie, komunikuješ s doktormi, s odborníkmi, predpokladám preto, lebo sa takisto bojíš COVID-u ako väčšina ľudí na Slovensku, a teda chceš chrániť seba a svoju rodinu. Tak prečo také nenávistné vystúpenie? Milan, načo je toto dobré? Len burcuješ ľudí, aby sa ešte viac spoločenská situácia a atmosféra zhoršila a aby ešte viac ľudí teda umieralo.
Milan, prosím ťa, chcem, aby si reagoval teraz na moju otázku, teda vo svojej potom konečnej faktickej. Akým spôsobom by si ty znížil čísla nakazených a úmrtí na Slovensku? Prosím o tvoju reakciu. Úplne vážne.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 16:50 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:51

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja by som sa chcel vyjadriť iba k tvrdeniu, že tá vakcinácia nie je žiadnym riešením. Keby v minulosti bolo ľudstvo vypočulo takýchto rozumbradov, ako ste vy, pán Mazurek, dodnes by nám deti zomierali na osýpky, dodnes by ľudia zomierali na tuberkulózu, dodnes by sme stretávali ľudí, ktorí teda mali to šťastie a prežili detskú obrnu a videli by sme, aké následky zanechala na ich telách.
Môžte toto, naozaj takéto nezmysly rozprávať? Vy sa za to vôbec ani nehanbíte, pán Mazurek? Fakt by ma to zaujímalo. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 16:51 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:51

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán Mazurek, krásne ste to tu zhodnotili všetko, tak mi povedzte päť vašich návrhov, desať vašich návrhov, čo by ste urobili pre ľudí, lebo videjká si len natáčať, to nestačí. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 16:51 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:52

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dohovoril vrchný imunológ a genetik Ľudovej strany Naše Slovensko s dokončeným gymnáziom a maturitou.
Začneme pomaličky od začiatku. PCR testy spochybnené. Pán Mazurek, viete, to sú hodiny výskumu, roky článkov, popisov, vedeckých publikácií, verifikácií, validácií a potom sa sem postaví poslanec Milan Mazurek a povie: „Je to blbosť.“ Lebo nejaký Poliak, nejaký, citujem, Poliak, vedec, to spochybnil.
PCR znamená Polymerase Chain Reaction, teda pre vás polymerázová reťazová reakcia, to znamená, že vyseknete určitú, určitý, sekvenciu genómu a tú namnožíte až do takej miery, že je viditeľná v určitom géli. Ja sa v tom vyznám, lebo ja som to študoval, pán Mazurek, a nehrám sa na epidemiológa ani genetika, ale normálne sa za vás hanbím, že dokážete takéto niečo vypúšťať.
Spomínali ste o tom, že vakcinácia je neúčinná a na zmutované koronavírusy nebude mať účinok. Teraz sa dokázalo, keby ste študoval iné časopisy ako Zem a Vek a Bádateľ a InfoVojna, tak by ste sa dozvedel, že vakcinácia je účinná aj na toto, pretože moderná mRNA vakcína vytvára len tzv. imunitu na spike protein. A keďže koronavírus je charakteristický spike proteinom, naša imunita zaberá aj na zmutovaný koronavírus.
Pán Mazurek, zase môžem povedať, že ste pristihnutý, že pri vašom tliachaní, na ktoré sme už zvyknutí, vašou krásnou intonáciou a kadenciou, to normálne človek cíti sa ako pri guľometnej paľbe vo Vietname, našťastie som to nezažil, ale je to veľmi podobné.
Mám málo času. Ešte ste spomenul, že máme 4,5 tisíca plat, no ten istý plat máte vy a tie isté finančné prostriedky. Asistentov používate na podporu rôznych dezinformačných webov, čiže ja neviem, čo vyčítate vy, keď robíte to isté. To znamená, niečo ako zlodej kričí, chyťte zlodeja!, tak vy kričíte, máte veľa peňazí. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 16:52 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video