21. schôdza

12.1.2021 - 12.1.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 17:54 hod.

Ing.

Anna Mierna

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 17:31

Martin Borguľa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené kolegyne, vážení kolegovia, v prvom rade teda vám chcem tiež popriať všetko dobré v novom roku, aby sa nám spoločne podarilo zvládnuť túto náročnú, ťažkú, neopakovateľnú v minulosti, a dúfam, že ani v budúcnosti už viac tak podobnú situáciu nezažijeme, a prajem vám všetkým všetko dobré v novom roku, veľa zdravia a možno aj trošku s humorom, že treba aj šťastie, lebo však sa hovorí, zdravých na Titanicu bolo veľa.
Nuž ale teraz už vážne. Dovoľte mi, aby som úvodom svojho vystúpenia urobil krátku genézu núdzových stavov na Slovensku.
Prvýkrát bol vyhlásený 16. 3. na 45 dní, neskôr bol prerušený, a teda ukončený, počas leta, letných prázdnin núdzový stav sme nemali.
1. 10. bol opäť kvôli zhoršujúcej situácii vyhlásený núdzový stav na 45 dní, ktorý bol 11. 11. predĺžený až do 29. 12.
Keďže vláda nemala možnosť už núdzový stav predlžovať viacej, tak 28. 12. sme za okolností, ktorých ani ja nie som veľkým fanúšikom, schválili zmenu ústavného zákona, a teda mohol byť núdzový stav opäť predĺžený a prvýkrát v histórii máme, Národná rada, dneska právo sa vyjadrovať k tomuto predĺženiu, a to predĺženie schváliť alebo odmietnuť. Síce veľmi krátka dôvodová správa, ale hovorí veľmi jasne, že tá situácia je naozaj veľmi zlá. Počty úmrtí stúpajú, počty hospitalizovaných stúpajú, počty nakazených stúpajú a možno len slepý nechce vidieť, že z tohto pohľadu núdzový stav je vyslovene nutný. Možno len hluchý nechce počuť, že naozaj núdzový stav v tomto momente potrebujeme mať zavedený. Špeciálne pre zdravotníctvo, zdravotníkov preto, aby sme vedeli nariadiť zdravotníkom prácu, preto, aby sme vedeli reprofilizovať lôžka presne tak, ako je to napísané v dôvodovej správe. To sa nedá nesúhlasiť. Naozaj, pán podpredseda vlády, dobrý deň, naozaj a z tohto pohľadu núdzový stav je vyslovene žiadateľný.
Nuž ale keď sa bavíme o núdzovom stave a ešte teda ako neposlanec ja som niekde začul, že ideme vyhlasovať, alebo nejaká krajina ide vyhlasovať núdzový stav, tak ako obyčajný človek som vždycky zbystril pozornosť. Zbystril som pozornosť z dvoch vecí, kvôli dvom veciam. Lebo keď sa raz vyhlasuje núdzový stav, tak vždy mi to prišlo divné, že to je nejaká krajina v obrovských problémoch, to je krajina, kde sú vojnové konflikty. Väčšinou som mal pocit, že sa bavíme o krajinách tretieho sveta, ale hlavne som mal vždy taký strach, že čo sa deje s demokratickými princípmi v tej-ktorej krajine a či sa vôbec tieto demokratické princípy dodržujú.
A taký istý pocit mám aj u nás, že, že naozaj veľmi ostražito počúvam tie argumenty vlády a kompetentných, keď sa núdzový stav vyhlasuje, lebo mám strach, že sa obmedzuje, obmedzujú demokratické princípy, demokratické práva. Koniec koncov naši opoziční politici, kolegovia nám to aj vyčítajú, že obmedzujeme právo zhromažďovania, tresty stúpajú do enormných výšok, alebo trestné sadzby stúpajú do enormných výšok. Veľmi treba byť ostražitý kvôli demokratickým princípom pri vyhlasovaní núdzového stavu, ale osobne si myslím, že ten núdzový stav má aj iné zákutia, o ktorých možno viacerí z vás ani vôbec, vôbec neviete. Či sú to politici, bývalí vládni, zo SMER-u, z HLAS-u, dneska opoziční, alebo aj mnohí z vás ste tu bojovali proti dobe kešu, v dobe, keď ja som bol neposlanec a zavádzali ste finančné limity na to, aby hotovostné operácie sa pri fyzických osobách mohli diať len do 5-tisíc eur a pri právnických osobách do 15-tisíc eur, nuž a musím vám povedať, že vyhlásením núdzového stavu tieto limity rušíme. Vyhlásením núdzového stavu môžte za 12 mil. euro, tak ako tuto ležali pohodené tie fejkové bankovky, ktorými ste chceli vtedy poukázať na tie obchody medzi, ak sa to dá vôbec tak nazvať, medzi Bašternákom a Kočnerom, tak tomu ste chceli zabrániť, prijímali ste limity na to, aby sa hotovostné operácie mohli robiť len do nejakých výšok.
Zákon o obmedzení platieb v hotovosti ustanovuje, že zákaz platby v hotovosti nad stanovený limit, čiže 5-tisíc bolo právnická osoba, 15-tisíc fyzická, pardon, predtým som to povedal opačne, sa nevzťahuje na platby v hotovosti odovzdané alebo prijaté v čase krízovej situácie, vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu, núdzového stavu a mimoriadnej situácie. Zákon o obmedzení platieb v hotovosti v tomto smere vyslovene odkazuje na zákon č. 42/1994 o civilnej ochrane obyvateľstva, na základe ktorého vláda vyhlasuje mimoriadnu situáciu. Keďže v zmysle uznesenia vlády č. 111/2020 bolo oficiálne v zmysle zákona o civilnej ochrane obyvateľstva vyhlásená 12. marca prvýkrát o šiestej hodine mimoriadna situácia, už vtedy ste mohli začať platiť kešom, doba kešu je späť. Aj toto je jedno zákutie vyhlásenia núdzového stavu.
Preto ja chcem odporučiť vláde a celej exekutíve, aby do budúcna, keď budeme možno ešte raz žiadať, a ja dúfam, že už nebudeme žiadať, o vyhlásenie núdzového stavu, aby pozorne zvážila všetky za a proti, aby nás upozornila na všetky zákutia, ale najradšej, úplne najradšej by som bol, lebo máme teraz 40 dní na to, aby sme legislatívne pripravili, a ja ako poslanec Národnej rady som pripravený tu sedieť a pracovať, aby sme legislatívne prijali také pravidlá, ktoré tie potrebné úkony, ktoré potrebujeme na boj s koronakrízou, dokázali byť realizované aj bez vyhlásenia núdzového stavu.
Čiže týmto spôsobom, týmto svojím vystúpením chcem odporučiť vláde, odporučiť exekutíve, aby sa zamyslela, aby dala návrhy, a skúsme 40 dní využiť na to, aby sme už ďalší núdzový stav nemuseli vyhlasovať.
Ja teda na záver chcem povedať, že s ťažkým srdcom, a naozaj to zdôrazňujem, s ťažkým srdcom, ale k úžitku nás všetkých vyhlásenie tohto núdzového stavu podporím.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.1.2021 o 17:31 hod.

Ing.

Martin Borguľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:38

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Borguľa, je to, samozrejme, legitímna úvaha zvážiť, aké opatrenia by sme vedeli robiť na boj s pandémiou aj mimo núdzového stavu, a predpokladám, že nájdeme niekoľko opatrení, ktoré je možné, možné robiť aj mimo núdzového stavu, je ich možné robiť, ak nie v súčasnom právnom prostredí, tak, tak tým, že sa zmenia zákony.
Problém ale je, že veľká časť tých opatrení má charakter zásahu do základných práv a slobôd. Ak sa majú diať vážne zásahy do základných práv a slobôd typu nariadenia pracovnej povinnosti, obmedzenia, obmedzenia pohybu a pobytu, tak je lepšie podľa môjho názoru, ak sa tak deje v núdzovom stave. Lebo keď, keď umožníme, aby aj bez núdzového stavu v normálnej situácii sa mohlo podobne intenzívnym spôsobom zasahovať do základných práv a slobôd, a nemyslím si, že to bude, a nemyslím si, že to bude lepšie riešenie, keď, keď tie opatrenia, bola tu o tom debata, bola o tom debata na ústavnoprávnom výbore, keď napríklad opatrenia Úradu verejného zdravotníctva, ktorými možno nahradiť alebo, alebo alternovať časť opatrení vlády v rámci núdzového stavu, či je teda lepšie, a ja si nemyslím, že je lepšie, ak takéto opatrenia a zásahy robí rozpočtová organizácia ministerstva zdravotníctva, a nie vláda.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 17:38 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:39

Martin Borguľa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za vašu faktickú poznámku, pán kolega. Ja som neni fanúšikom ani v osobnom, ani v profesnom živote takých princípov, že niečo sa nedá. Ja to veľmi nerád počujem. Ono ten, kto nechce, hľadá dôvody, ten, kto chce, hľadá spôsoby, ja neviem ako, musím priznať, naozaj neviem ako, ale však od toho máme vládu, od toho máme legislatívcov, ktorí možno, a v tom spočívala moja výzva, využijú 40 dní na to, aby sme prijímali také normy, ktoré nebudú v rozpore so základnými ľudskými právami na jednej strane, na druhej strane pomôžu riešiť pandemickú situáciu. No a keď nie, tak ja veľmi prosím, aby pri ďalšom núdzovom stave, a ja naozaj dúfam, že už nebude musieť byť vyhlasovaný, lebo mne to proste znie absurdne, ten núdzový stav bude kvalitne zdôvodnený tak, aby sme vedeli všetky zákutia.
Koniec koncov aj vy ste boli určite tým poslancom, ktorý bojoval proti kešovým platbám v miliónových výškach. Určite keď tu niekto predložil limity, že môžte kešové operácie robiť do 5-tisíc/15-tisíc euro, tak ste hlasovali za to. A určite asi s tým tiež teraz nesúhlasíte, že tento limit jednoducho je, sú z neho prázdniny. Dneska môžte za 12 mil. ísť do Five Star Residence, ak sú na predaj, môžte kúpiť za 12 mil. euro byty, alebo koľko bola tá suma. Takto to, žiaľ, je.
Na tieto úskalia sme neboli upozornení a bol by som rád, keby v tých zdôvodneniach sme aj takéto podrobnosti sa dozvedeli.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 17:39 hod.

Ing.

Martin Borguľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 17:42

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda Národnej rady, pán minister, kolegyne, kolegovia, ja tak trošku z iného súdka by som poňal toto moje vystúpenie.
V prvom rade chcem povedať jednu vec, my tu dnes rokujeme o absolútne závažnej otázke, ako je predĺženie núdzového stavu. Ľudia na Slovensku sa naozaj, ja nebudem preháňať, keď poviem, sa naozaj modlia, aby ten núdzový stav konečne skončil, aby mohli začať aspoň trochu normálne žiť, aby mohli ísť do práce normálne, aby mohli svoje deti poslať do školy, pán minister, do škôlky, aby jednoducho ich tie opatrenia vlády viac zbytočne negniavili, neničili, nedusili.
A dnes, keď tu o tom rokujeme, tak za vládnu koalíciu je tu 18 ľudí aj s ministrom, nech 20, 20 poslancov aj s ministrom, 20 poslancov vládnej koalície aj s ministrom školstva chce ľuďom povedať, že je nutné, aby znova ďalšie dlhé týždne trpeli v núdzovom stave.
Neviem, kolegovia z koalície, či vy vnímate, akí sú ľudia už nešťastní, akí sú vyšťavení, úplne, úplne zničení bez toho, aby videli akúkoľvek perspektívu. Reakcia vlády je taká, že v televízii občas z času na čas zaznie reportáž o tom, aké dobré je, že ľudia majú prácu z domu, teraz sa tak moderne nazýva home office.
Ale ja sa vám chcem spýtať, vážení kolegovia z koalície, povedzte mi, ako môže home office robiť nejaký servisman, údržbár áut alebo opravár pračiek? Ako home office urobí opravár práčky alebo vodoinštalatér? Keď vám vybuchne radiátor v obývačke, tak mi povedzte, ako vám to cez home office nejaký nagélovaný fešáčik v kravate príde spraviť cez počítač?
Tá skutočná práca totiž, kolegovia, sa nedá robiť cez home office. Tá skutočná práca si vyžaduje osobné nasadenie človeka. Ani len predavačka v obchode vám nepredá ten rožok cez home office. Lebo aj keď si to cez nejaký internet kúpite, nejaký kokaínový rožok, tak vám ten rožok musí niekto doniesť a nebude to home office. To nie je home office, to nie je realita.
Realita je skutočná práca skutočných ľudí, ktorí o tú prácu prichádzajú, ktorí tú prácu vykonávať nemôžu. Realita je to, že ľudia nemôžu dať svoje deti do škôlky. A že keď aj podľa výnimiek, tých málo výnimiek, ktoré sa im neudeľujú, tak ako členom vlády, chcú tie deti dať do škôlky alebo nebodaj do nejakého školského iného zariadenia, tak od nich pýtajú testy, od rodičov. To čo má byť? Toto je vizitka vášho núdzového stavu, vašich opatrení, vašich pravidiel. Lyžiarske vleky otvorené, ale kostoly zatvorené. Takýchto príkladov by sme našli 200, 200.
Ale pozrime sa na merateľné ukazovatele, aby ste nevraveli, že to tu je len nejaká propaganda. Na jednej strane máme infekčnosť, nakazenosť, nazvite si to, ako chcete, na strane druhej máme ekonomiku. A kým tá ekonomika nám brutálne klesá, životná úroveň ľudí, to nie sú len peniaze, koľko dostanú na ruku, to je celková kvalita ich života. Životná úroveň ľudí totálne dostáva na frak a sa s tou spred roka nedá ani len porovnávať taká tá infekčnosť. Na druhej strane tá infekčnosť aj napriek vašim super megaopatreniam stúpa.
Kolegyne, kolegovia, ako to je možné? Ako to je možné, že napriek tomu, že premiér Matovič použil svoju atómovú bombu, ktorá mala koronu úplne vyriešiť, vybaviť, normálne vyhladiť, keď to tak poviem, tými jeho termínmi, ktoré tak rád používa, tak práve po použití tejto atómovej bomby tá infekčnosť stúpla? A stúpla presne ako radiácia v Hirošime. Presne ako radiácia v Hirošime. Toto je vaším cieľom, toto je vaším cieľom?
Viete, ja tu stojím len preto, aby som sa vás spýtal, kolegovia z koalície, čo si vy vlastne sľubujete od predĺženia núdzového stavu, čo si od toho reálne sľubujete? Pretože samotný premiér Matovič, ktorý tu dnes mal sedieť, tu mal sedieť a ktorý tu nie je, a ja verím, že aj vy by ste boli radi, keby tu sedel, lebo sa to aj patrí aj sluší a je to prejav jeho zodpovednosti, že pri predlžovaní takýchto vážnych opatrení, celoštátnych opatrení tu má sedieť premiér, predseda vlády, a nie minister školstva, tak tento samotný premiér Matovič povedal, že ani tento tvrdý súčasný lockdown neprináša žiadne výsledky.
Tak potom čo chcete? Čo chcete, načo chcete robiť predĺženie núdzového stavu, načo to chcete odhlasovať a predĺžiť, ak súčasný tvrdý lockdown podľa premiéra Matoviča neprináša žiadne výsledky?
A keď úroveň vašich opatrení, kolegovia z koalície, je taká, že samotný premiér sa vyjadrí, že testy, ktoré boli použité na ľuďoch, boli fejk, boli fejk, boli proste falošné, boli nejaké nepoužiteľné alebo nízkej kvality až tak, že by ich nepoužil ani na testovanie vlastného psa. Vy si naozaj z ľudí chcete robiť srandu?
Najprv minister Naď označí tých, ktorí boli na protestoch, za opice a potom premiér Matovič povie, že testy, ktoré sme dali ľuďom, ktoré vy ste dali ľuďom, vaša vláda, by on nepoužil ani pre psa.
Viete čo, kolegovia z koalície, v inej normálnej krajine by takéto vyjadrenia premiéra boli na defenestráciu. Na defenestráciu. Len tu ľudia ešte nejako sklopili hlavu a čakajú, čo im táto vláda prinesie.
Ale ja vám poviem, odhlasujte si predĺženie núdzového stavu, odhlasujte si. A nikoho v histórii druhej Slovenskej republiky občania tak nebudú nenávidieť alebo tak nenávideli, ako budú vás. Lebo ekonomika pôjde zase dole, ľudia budú si ničiť svoju prácu, svoje, vy im budete ničiť ich prácu, ich rodiny, ich život, ich detí, sociálne návyky, proste všetko, a tá infekčnosť, ako to vy nazývate, alebo tá nákaza si aj tak bude robiť svoje, lebo jednoducho to nazvládate.
A riešenie, toto riešenie, ktoré tu ponúkate v podobe núdzového stavu, tak to jednoducho vidíme, že riešením nie je. Mali ste tu núdzový stav už viac ako 90 dní a čo ste dokázali? Čo ste dokázali? Dokázali ste len to, že je mnoho prevádzok a firiem, ktoré už nikdy nebudú otvorené, že mnoho firiem zaniklo, že jednoducho rezignovali.
To je to najvýstižnejšie slovo, že tí ľudia rezignovali. Lebo tí ľudia už nevládzu bojovať, ale nie s nejakou koronou, nie s nejakým vírusom, oni nedokážu bojovať, nevládzu bojovať s opatreniami vlády. Toto je to hrozné, že ľudia nevládzu a nechcú už bojovať s opatreniami vlastnej vlády. A my tu dnes rokujeme o tom, že vy im tento marazmus, toto trápenie, utrpenie, a ja neviem, už ako to nazvať, chcete predĺžiť o ďalšie týždne. Nikto normálny, príčetný, kto nestratil kontakt s národom, nemôže za predĺženie núdzového stavu za takýchto podmienok zahlasovať. To sa proste nedá. Pretože vy na to nemáte dôvody.
A to, že nemáte dôvody, že nemáte argumenty, tak to sa najviac, kolegovia, kolegyne, ukazuje v tom, že tu dnes ticho, bez slova sedí minister školstva namiesto toho, aby tu bol premiér Matovič, aby tu bol minister Krajčí a aby presviedčali plénum Národnej rady, že aké potrebné a dôležité je predĺžiť núdzový stav. Tak by to fungovalo vo funkčnej parlamentnej demokracii.
Ale my tu máme, my tu máme nejakú frašku, ktorá si myslí, že keď má ústavnú väčšinu, tak môže všetko. Ale chcem vám v mene národa a občanov povedať, nemôžte všetko.
Skryt prepis

Vystúpenie

12.1.2021 o 17:42 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:52

Dominik Drdul
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Kotleba, ja vám poviem iba jednu vec, resp. dve, načo je nám napríklad dobrý ten núdzový stav.
Nemocnice sú na hranici toho, čo zvládnu, na hranici počtu hospitalizácií, ktoré sú schopné zvládnuť, ak nechceme, aby nám ľudia naozaj umierali doma alebo umierali na chodbách. A na niektorých oddelenia sa naozaj musí rozhodovať personál, či poskytne kyslík, alebo neposkytne kyslík. A takto skúšaným nemocniciam núdzový stav napríklad umožňuje, aby im ministerstvo zdravotníctva nad rámec bežného financovania doplácalo náklady za teda pandémiu a tie, ktoré im v súvislosti s ňou vzniknú, alebo napríklad aby reprofilizovali. To znamená, aby napríklad v Galante zo súkromného subjektu z nemocnice vznikla komplet červená nemocnica, ktorá je teraz momentálne celá určená pre COVID-ových pacientov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 17:52 hod.

Bc.

Dominik Drdul

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:53

Andrej Stančík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Kotleba, vy by ste sa do konca života nemali vyjadrovať k téme COVID-19. Ja naozaj neviem, či ste sa inšpirovali Jožom Pročkom a skúšate teraz nejakú novú verziu, že Marian Kotleba pokúša a skúšate, čo všetko vám ľudia v tejto téme uveria.
Vy ste tu hovorili o novom svetovom poriadku, o znaku šelmy, o špeciálnom kokteili Bromhexin s vodkou ako zázračným liekom. A naozaj človek už nevie, či to vy naozaj beriete vážne, či tomu veríte, alebo si naozaj z tých ľudí strieľate.
Vy ste tu hovorili o home office a v podstate nemožnosti aplikovať tento model na predavačky, čo táto vláda plne chápe, a preto predavačkám nezakazujeme robiť v predajniach. Takže ďakujem za túto poznámku.
A hovorili ste ešte jednu vec, čo treba povedať, že ekonomika verzus infekčnosť. Pravda je taká, že pokiaľ chránime zdravie, chránime aj ekonomiku. Lebo ak by sme tu mali 20-tisíc nakazených denne a boli by nakazení pracovníci firiem, ktoré musíme zatvoriť, tak by sa nič nevyrábalo a práve naša ekonomika je založená na výrobnom sektore. To by ste mohli chápať. Hovoria o tom štúdie, že jednoducho ak tu budete mať COVID bez opatrenia, bude sa šíriť o to rýchlejšie, tak jednoducho tá ekonomika fungovať nebude. Ale to možno tiež viete a skúšate, čo všetko vám vlastne voliči uveria.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 17:53 hod.

Mgr.

Andrej Stančík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:54

Anna Mierna
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán kolega, len zopár poznámok som si napísala.
Po prvé, u nás sú veľké fabriky a tieto fabriky testujú bez toho, aby sme im to my prikázali, majú o to záujem. Prosia nás, aby sme im s tým pomohli. Majú záujem o tom, aby im tam chodili ľudia robiť tí, ktorí sú zdraví, a sami si ich testujú na dennej báze. Zajtra máme krízový štáb okresu, budeme o tomto jednať.
Druhá vec, druhé klamstvo. Hovorili ste, že do škôlok, ktoré sme otvárali v pondelok pre pracovníkov kritickej infraštruktúry, bolo treba testy. Nebolo treba testy. Sama som primátorka okresného mesta, viem, o čom hovorím.
Ďalšia vec, ktorou ste klamali, že ako vyzerajú nemocnice. Nemocnice nás prosia o to, aby bol núdzový stav, pretože im pomáhame zvládať túto situáciu. Je to aj o tom, že im pomáhame znižovať náklady, resp. štát im preplatí náklady, na ktoré by sa samy museli podieľať.
Ja chcem len povedať, že ako to hovoríte o tom, že čo, kto môže chodiť do roboty a čo nemôže. Tie veľké fabriky fungujú. Ja sa pýtam, my sme na hraniciach s Českou republikou, máme neďaleko do Rakúska, ten systém je tam podobný, to isté. To znamená, takisto ľudia chcú chodiť do roboty, služby sú tam zatvorené, reštaurácie, pretože zabraňujú šíreniu koronavírusu.
A chcem sa vás opýtať. Ja som zachytila správu o tom, že aj v Japonsku majú problém s tým, že sa tam ten vírus šíri napriek tomu, že sú tam nastavené tieto pravidlá. Takže nie je to len otázka Slovenska. Je to okolitý celosvetový problém, nielen v Európe, ale na celom svete. A tie pravidlá nedokážu vždycky zachytiť ten vírus, ktorý sa šíri bez toho, aby tie pravidlá boli nastavené áno alebo nie.
Takže nájdite nám vy nejaké riešenie iné, ktoré by bolo zmysluplné, a dokázali by sme tento vírus zastaviť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 17:54 hod.

Ing.

Anna Mierna

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:56

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Kotleba, vy ste tu prejavili znepokojenie s tým, že páni poslanci, viacerí poslanci nechcú počuť vaše vystúpenie. Možno to bude tým, že ako je u vás veľmi pravidelné a u vašich kolegov, rozprávate úplne od veci k úplne inému, k úplne inej norme. Nerozprávate k prerokovanému bodu programu, pretože obmedzenie prevádzok nesúvisí s týmto prerokovaným núdzovým stavom. Nesúvisí s tým ani zatváranie škôl, týka sa to úplne iných noriem, týka sa to rozhodovania Úradu pre verejné zdravotníctvo podľa úplne iného zákona.
Keď hovoríte o tom, že niektorí živnostníci nemôžu chodiť do práce, no tak opäť to nie je pravda vzhľadom k tomu, že môžu chodiť do práve, práve majú výnimku zo zákona o núdzovom stave.
To znamená, že naozaj by som veľmi odporučil nabudúce neverklíkovať a nepokúšať sa našívať svoju vlastnú tému, vašu vlastnú tému na akýkoľvek prerokovávaný bod vzhľadom k tomu, že sa vám to ale absolútne, ale absolútne nedarí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 17:56 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:57

Ľuboš Krajčír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán Kotleba, vy sa tu postavíte a opakovane stále len niečo skritizujete. Ale od vás sme nepočuli stále nejaké riešenia okrem nejakého Bromhexinu s vodkou a podobných nezmyslov. Žiaľbohu, vďaka vám aj vašim kolegom, aj vďaka vám je situácia dnes na Slovensku taká, aká je. Vy ste vyzývali ľudí, aby nenosili rúška, vy ste rozprávali o tom, že zo začiatku žiadny COVID tu ani nie je, ani neexistuje. Teraz tvrdíte, že vakcína je nejaké čipovanie, nejaké sprisahanie sveta a podobné nezmysly.
Vezmite trošku odvahu a choďte sa pozrieť do tých nemocníc, choďte im tam pozrieť na tie oddelenia, pozrite sa tým lekárom do očí, choďte sa pozrieť do Nitry, do tých chladiacich boxov a kľudne si tam dajte dole to rúško. Tam už nemáte koho nakaziť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 17:57 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:58

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za reakcie kolegom. Tak aspoň niektoré také, čo stoja za možno aspoň úsmevnú spomienku.
Pán poslanec Stančík, ja neviem, vy niekedy by ste naozaj radšej mali mlčať, lebo buď ste nepočúvali, čo som hovoril, alebo to nechápete, alebo máte svoj film nejaký, ktorý sa zacyklil, ale ja to rozumiem. Proste ste ešte mladý, potrebujete čas.
Pani poslankyňa Mierna, na vás len toľko, že ja som o nemocniciach nepovedal ani slovo, ani slovo. Neviem, odkiaľ ste na to prišli a skade ste vychádzali, ale všimol som si, že dnes tu v koalícii panuje nejaká filmová nálada. Máte väčšinou svoje vlastné filmy, niektorí.
Pán poslanec Kazda, vy ste podobný prípad. Ja neviem, čo tam si dávate v tej SaS-ke, ale ja som nepovedal, že poslanci tu nie sú preto, že nechcú počúvať vystúpenia, ako ste vy interpretovali, ale preto, že, ale o tom, že rokujeme o tak dôležitej záležitosti, ako je predĺženie núdzového stavu, a je tu tak biedne málo koaličných poslancov. Tak si, prosím vás, nepleťte, nepleťte pojmy s dojmami.
A, pán poslanec Krajčír, no, vy po tom, ako vaša strana je typická tým, tými lyžiarskymi strediskami, tak vy veľmi nemôžte k tejto veci nič hovoriť. A v podstate môžte šúchať nohami v tej vládnej koalícii a potom sa pokúšať vyviňovať z toho, že ste boli pri tom, keď sa ľuďom, keď sa ľuďom šlapalo po ich základných právach a keď sa pod touto vymyslenou zámienkou pripravovali o prácu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 17:58 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video