23. schôdza

26.1.2021 - 5.2.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2021 o 10:51 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:46

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán Suja, nikto nečaká na stavebný zákon, len hovoríme teda, že je v príprave. Tento návrh novely je toho dôkazom, že na stavebný zákon nečakáme.
Sto – dvesto metrov od cesty bilbordy či je alebo nie je riešenie. Sme krajina, kde podnikatelia majú svoje práva. Tak ako povedala aj pani Zemanová, toto nie je zákon namierený na bilbordové mediálne spoločnosti. Toto podnikanie je také ako každé iné, čiže zakazovať úplne bilbordy, si nemyslím, že je namieste popri cestách. Je to na diskusiu. Môj názor, s tým, že osobne si myslím, že vykázať bilbord do stometrovej ochrannej zóny je dostatočným nástrojom na to, aby tých bilbordov bolo podstatne menej. Pretože sto metrov je hodne ďaleko.
Tatry. Takto, akože dneska platí zákon, ktorý zakazuje v národných parkoch stavať tie bilbordy. To znamená, že v samotnom národnom parku, tak ako je vytýčená jeho hranica, bilbordy nie sú. Sú pred ním, tesne pred ním a to je tá známa cesta. To znamená, že zase nemôžme zakázať úplne všade, ale drvivá väčšina tých bilbordov je tam nelegálne. A to súvisí aj s tým, čo ste hovorili, že zapájať aj verejnosť do tých schvaľovacích procesov. Tak sme krajina, ktorá má vybudované inštitúcie, ktoré sa venujú určitým procesom. To by sme potom mohli povedať, že aj udeľovanie pokút políciou má prechádzať nejakým verejným dohľadom a tak ďalej. Sme krajina, ktorá si zvolila obce, mestá, samosprávu, ďalšie orgány, ktoré majú rozhodovať veci za nás. Myslím, že je to tak správne.
Zahltenie stavebných úradov. Áno, toto je, toto je dobrá otázka, resp. regulérna otázka. Je treba povedať ale, že my tie procesy zjednodušujeme na jednej strane a to prehodnocovanie tých stavebných povolení prichádza v období troch rokov. To znamená, že je to dostatočný čas na to, aby sa to... (Prerušenie vystúpenie časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2021 o 10:46 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:48

Martin Borguľa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega, svojím spôsobom chápem vašu kritiku na adresu Štefana Holého, že na poslednú chvíľu niekedy prinesie zákon, na ktorý máme naozaj iba krátky čas na naštudovanie. Ale nezatvárajte oči pred tým, akú dobu žijeme, absolútne bezprecedentnú, a na takúto dobu treba niekedy rýchle, akčné riešenia. A to sa pán Holý snaží. Vedzte však, že pri stavebnom zákone, ktorý sa už snažil pod Počiatkom pán František Palko presadiť, neskôr sa to snažil pán Peter Ďurček za minulej vlády presadiť, mali na to štyri roky a im sa to nepodarilo, tak pri takejto téme pán Štefan Holý pracuje veľmi koncepčne, rovnako ako pracuje koncepčne politická strana SME RODINA.
Musím vám povedať, že keď sa skontaktujete napríklad s profesnými združeniami, napríklad s Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení, tak sa dozviete, že minulý týždeň im už bolo doručené prvé znenie stavebného zákona na pripomienkovanie. Čiže áno, stavebný zákon, jeho príprava je v procese. Ten proces je koncepčný, profesionálny. Ja som presvedčený, že výsledkom bude kvalitný, dobrý a profesionálny stavebný zákon.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2021 o 10:48 hod.

Ing.

Martin Borguľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:50

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Viete, len doplním v tom, že darmo môže byť návrh zákona dobrý a mať dobrý úmysel, ak sa bude jeho realizácia spoliehať na úradníkov, ktorí nebudú nejakým spôsobom odolní voči korupcii, ba práve naopak, budú ústretoví voči korupcii. A budú to rozhodovať, kto áno, kto nie, komu hej a komu bez akejkoľvek, bez akéhokoľvek zdôvodnenia jednoducho povedia jasné stop. Čiže ak si potom vládna koalícia chce robiť zásluhy, že trošku to očistila, tak to musí byť, tie verejné priestranstvá, očistené naozaj jasným metrom, na všetkých rovnakým, aby tam nedochádzalo k pochybeniam a k tomu, že firma, ktorá zaplatí viac, jednoducho tie bilbordy bude mať, a tá, ktorá sa bude spoliehať na transparentné nejaké úradné oficiálne konania, tak tá bude mať smolu.
A odvolávať sa dnes v akejkoľvek súvislosti na podpredsedu vlády Holého po tom, čo včera verejne povedal generálny prokurátor, to je naozaj úplne zle, pretože podpredseda vlády Holý je po včerajšom vystúpení generálneho prokurátora jednoducho symbolom zneužívania a ohýbania legislatívy. Symbolom vyvyšovania sa nad obyvateľov Slovenskej republiky. A po tom, čo včera povedal generálny prokurátor, by podľa mňa nielen Mikas, ale aj Holý mali odstúpiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2021 o 10:50 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:51

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Lehotský, myslel som v určitých oblastiach. Nemyslel som všade. Myslel som hlavná cesta alebo diaľnica, čo ide popred Tatry, máte krásnu panorámu a neviete sa sústrediť na tie Tatry, lebo tam máte. Ja si myslím, že toto isté vadí aj vám, ak ste Popradčan, ako ste povedali, alebo z toho regiónu.
Vy ste hovorili, že spomína... že ste nespomenuli stavebný zákon. Ale viacerí rečníci za tým pultom ten zákon spomínali, dokonca Holého, preto som na to reagoval. To je odpoveď na vás, ako ste reagovali.
Ďalej ste hovorili, že sme v nejakom slobodnom štáte. Ale nám stačí, keď do zákona dáme, že toto povolenie má byť prerokované, ja neviem, napríklad v stavebných komisiách na mestských stavebných úradoch, ktoré sú verejné a kto bude chcieť z verejnosti, príde alebo nepríde. Ale takýmto jednoduchým slovom, skôr ako sa schváli tým úradníkom, aby bolo prerokované v stavebnej komisii a zapojme aj verejnosť, aj poslancov. Aj tým minimalizujeme. Tak si myslím, že toto neni zlé riešenie, stačí to tam dať. A ani nezahltíme tú stavebnú komisiu, lebo tých bilbordov sa v tých obciach a mestách toľko za ten rok neprerokúva. A myslím, že to bude transparentnejšie.
A, pán poslanec Borguľa, už rok počúvame tieto výhovorky. Už rok. Keby ste to povedali, ja neviem, po troch mesiacoch vašej vlády alebo po štyroch, ale v iných krajinách, kde sa vláda zmenila, tak už po roku riadne fachčia, prijímajú perfektné zákony. A my po roku sa tu ideme stále vyhovárať. Myslím si, že už by sme mali s tým prestať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2021 o 10:51 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:53

Miroslav Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, sedí nás tu asi štrnásť, ak dobre počítam, primátorov, primátoriek, starostov, starostiek a my asi vieme najlepšie, čo to znamená potýkať sa s tým vizuálnym smogom. Pretože jedna vec je bezpečnosť pri cestách a odvádzanie pozornosti, druhá vec je kvalita verejných priestorov v obciach a mestách, v ktorých žijeme.
Ja rozumiem tomu, čo hovorí aj pani Pleštinská. Treba nájsť naozaj balans medzi tým, aby bol aj priestor pre miestnych podnikateľov, ako odprezentovať svoj biznis, svoje prevádzky. My sme na to išli tak, že máme dva roky prijatú mestskú politiku vlastne vizuálneho smogu a reklamných stavieb, z ktorej je úplne jasné aj pre miestnych podnikateľov, za akých podmienok, akým spôsobom môžu propagovať svoje prevádzky, tak aby to zároveň akoby nešpatilo to mesto a vytváralo nejakú kvalitu verejného priestoru. Lebo aj tá vplýva na povedzme že na pohodu a dobrú náladu ľudí, ktorí v tých mestách žijú.
My, keď sme začali riešiť vizuálny smog, zistili sme, že prvých 200 reklamných stavieb, ktoré sme išli v meste riešiť, z nich bolo presne 1 % povolených. A mysleli sme si, že ten proces bude jednoduchý, ako sa ich zbaviť, ale v istej chvíli narazíte na zákonné limity, na to naozaj, že tie sankcie sú nízke, že tie firmy hľadajú spôsob, ako sa tomu vyhnúť. Preto som rád a ďakujem kolegovi Lehotskému aj ostatným kolegom predkladateľom, že tu jednoducho dostávame do rúk lepší nástroj, ako efektívnejšie riešiť tých, ktorí jednoducho ten zákon prekračujú.
A úprimne, ja sa nebojím problému na tých stavebných úradoch v mestách z hľadiska korupcie a podobne, pretože tam to prostredie je to naozaj že bližšie k tým ľuďom a si to akoby postrážia, sme pod väčším tlakom. Odporúčam naozaj urobiť si, v úvodzovkách, že mestské politiky, aby bolo jasné pre tých ľudí v tých mestách, za akých podmienok, s akými parametrami môžu tie reklamné stavby v tom meste umiestňovať.
Mne ten návrh zákona rieši situáciu, že my sa stretávame s takou situáciou, že iné orgány štátu v minulosti za vlády tuto ľavého krídla SMER-u nám povydávali z môjho pohľadu že protiprávne stavebné povolenia na stavby, ku ktorým my sme vydali negatívne stanoviská, pretože sú v ochranných pásmach ciest, veľké televízne obrazovky, ktoré naozaj odvádzajú pozornosť. Ja tam mám na ceste II. triedy konkrétne príklady, kde pri tých obrazovkách prišli traja ľudia o život, pretože jednoducho vám to odvádza pozornosť, je tam prechod pre chodcov, ktorý jednoducho nevidieť. Čiže ja som rád, že podľa tohto zákona jednoducho aj tieto z môjho pohľadu nelegálne vydané stavebné povolenia stratia po tej prechodnej dobe platnosť a ja budem mať možnosť naozaj tlačiť aj na tie ostatné orgány, ktoré vydali, lebo toto boli, toto boli reklamné stavby, ktoré neboli v našej gescii a napriek nášmu negatívnemu stanovisku vydali to stavebné povolenie; aby sa už takéto stavebné povolenia, povolenia nevydávali.
Čiže ďakujem veľmi pekne predkladateľom, odporúčam kolegom primátorom a starostom, prijmite si aj interné pravidlá, aby tí lokálni podnikatelia mali jasné pravidlá, vy ste boli chránení pred tými tlakmi, o ktorých hovoríte. A myslím si, že takýmto spôsobom sa jednak zvýši bezpečnosť pri cestách a jednak sa zvýši a skultúrni kvalita verejných priestorov v našich mestách a obciach.
Ešte raz ďakujem, Tomáš.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

29.1.2021 o 10:53 hod.

Ing.

Miroslav Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:25

Miriam Šuteková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážení kolegovia, vážený pán predkladateľ, som celkom hrdá, že môžem byť spolupredkladateľkou tohto zákona a zároveň chcem podporiť kolegu pána Tomáša Lehotského a poďakovať mu naozaj za kopec takej systematickej a mravenčej práce, ktorá sa možno ani na prvé, prvý pohľad, keď si prečítate vlastne tento predkladaný zákon, nezdá, že koľko vlastne námahy a úsilia za tým bolo.
Ja keď som prišla, a mnohí ste tu takisto starostovia, primátori, ja som mestskou poslankyňou, keď som prišla do mesta s veľkými ideálmi, s tým, že ideme naozaj bojovať s vecami, ktoré nás trápili ako aktivistov v meste, jeden z toho bol aj vizuálny smog. A samozrejme, že ako vy všetci, tak aj my sme začali narážať na to, že veci, ktoré sa nám zdali strašne jednoduché, zrazu strašne jednoducho nešli. A toto bol, toto bol jeden z tých problémov, s ktorým sme sa začali trápiť.
Musím povedať, že v meste Žilina pán primátor teraz pracuje aj na tom, aby sa odstraňovali, odstraňoval vizuálny smog, ale takisto sú tam prekážky, ktoré vlastne podľa tohto zákona starého kladú nám polená pod nohy.
Pre mňa takou, takou vecou, ktorá sa tu ešte nepomenovala, lebo už nechcem sa opakovať, je to, s čím vlastne sa vrátim naspäť ku kolegovi Tomášovi Lehotskému, je to, že to nie je sranda bojovať v podstate, a čo sa tu ešte nepomenovalo, s veľkou reklamnou loby bilbordových spoločností a s tým, že jednoducho, keď sa nechce, tak sa nechce a s tým, čo všetko za tým je.
Treba povedať aj to, že mali sme teraz nejaké nástroje, ale keď sa nechcelo, sa nechcelo. Dostaneme nové nástroje týmto zákonom, ktoré budú silnejšie, ale zase tu zostáva celé to nastavenie spoločnosti, ktoré, ja mám pocit, že sme už našu spoločnosť celú kompletne zasvätili len komercionalizmu a všetko ide, ide na úkor toho. Takisto je to aj s vizuálnym smogom. Ja chápem to, že podnikatelia musia nejakým spôsobom žiť, že musia nejako zarábať, že musia takisto upútavať na seba pozornosť, tak ako pán kolega Kollár dneska už povedal vo svojom rečníckom príhovore, ale mám pocit, že to preháňame u nás. Toto treba jednoznačne pomenovať, že, aj pán kolega Tomáš Lehotský pri tvorbe toho zákona sa s týmto stretával, lebo tá loby reklamných spoločností a loby marketingu, ktorá okolo toho je, je veľmi silná.
Vidíme to napríklad aj v tom, že doteraz, neviem, či ste si všimli, v podstate kto mohol dávať pripomienku na odstránenie bilbordu, tak boli, bola Asociácia vonkajšej reklamy, bol to majiteľ toho pozemku a bol to prenajímateľ toho pozemku. A paradoxom je to, že tá Asociácia vonkajšej reklamy sa skladá z majiteľov veľkých bilbordov, sú to majitelia veľkých bilbordových spoločností. Čiže tí, ktorí reálne mali v tomto pôsobiť, boli v absolútnom konflikte záujmov. A chcela som to povedať preto, lebo konečne, konečne sa dostáva do tejto skupiny samospráva, ktorá najviac je dotknutá, či už sú to obce, alebo mestá, a ktorá jednoducho konečne môže v tomto dávať pripomienky a na ktorej podnet sa môže konať.
Čiže chcem poďakovať v zmysle toho tomu novému nastaveniu zákona, že nám samosprávam dáva zase do rúk ďalší nástroj aj v tomto smere. A takisto aj aktivistom, pretože ak chcú v tomto smere niečo konať, tak sa, samozrejme, majú obrátiť na predstaviteľov, ktorí nás zastupujú v samosprávach, či sú to poslanci, starostovia, ktorí s týmto ako podnetom vlastne môžu prísť.
Nebudem vlastne to viac naťahovať. O tom stavebnom zákone sa veľa hovorilo. Ja som chcela len možno, mala som pripravený dlhší ten príspevok, ale keďže ste už veľa povedali, tak nechcem zdržovať váš čas, ale toto sa tu ešte nepovedalo, tak som chcela vlastne za toto poďakovať, že dostávame ako samosprávy aj túto novú kompetenciu.
Vďaka.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

29.1.2021 o 11:25 hod.

Miriam Šuteková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:29

Juraj Šeliga
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne, pani poslankyňa. Na vaše vystúpenie sú štyri, päť faktických poznámok.
Pán poslanec Hattas, nech sa páči.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

29.1.2021 o 11:29 hod.

Mgr.

Juraj Šeliga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:31

Marek Hattas
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Miriam, kľudne si mohla hovoriť určite dlhšie, je to téma, ktorá samosprávy trápi nie určitý jediný deň, ale naozaj sú to, sú to roky rokúce. Darmo to môžeme mať v územnom pláne, vo všeobecne záväzných nariadeniach jasne povedané, kde bilbordy môžu byť a kde nie, respektíve reklamné, reklamné pútače, a aj tak sa súdime roky s týmito firmami.
Je to naozaj obrovská loby, treba povedať, že áno, česť výnimkám, sú to naozaj firmy, ktoré po uplynutí doby prenájmu na takýto reklamný pútač naozaj tento reklamný pútač aj dajú dole. Ale, bohužiaľ, tu máme aj firmy, ktoré jednoducho to nechcú akceptovať. A tým, že tie pokuty tu boli doteraz naozaj veľmi, veľmi smiešne, tak sa im to stále oplatilo, ťahať sa so samosprávami po súdoch.
Možno by som nadviazal na tú tvoju reč, kde si hovorila, že nastavenie spoločnosti. Ja si, naopak, myslím, že spoločnosť sa zásadným spôsobom posúva, že už sú tu neni divoké 90. roky, že pevne verím, že ten boom vizuálneho smogu budeme mať aj vďaka tomuto za sebou, si myslím, že v obecných a mestských zastupiteľstvách sedia naozaj veľmi šikovní ľudia, ktorí si uvedomujú, že to takto ďalej nepôjde s vizuálnym smogom, a preto aj vítam taktiež túto iniciatívu legislatívnu a ďakujem Tomášovi Lehotskému.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2021 o 11:31 hod.

Marek Hattas

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:31

Jana Majorová Garstková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Niekedy mám aj ja pocit, že Slovensko je kráľovstvom bilbordov. Ulice, okolie miest, aj prírodu pri diaľniciach nám zamorila reklama. Reklama vo verejnom priestore sa prekrikuje a vynucuje si pozornosť a pripustili sme, aby reklama postupne zaplavila našu krajinu.
Vizuálny smog negatívne vplýva na bezpečnosť cestnej premávky, bilbordy pri ceste pútajú pozornosť vodičov a zhoršujú štatistiku nehôd. Vizuálny smog taktiež negatívne ovplyvňuje aj vzhľad miest a obcí, scenériu krajiny, s ktorou sa stretávame na našich cestách. Určite ani turisti nie sú zvedaví na množstvo ponúk, ktoré z bilbordov kričia. Tiež som spod Tatier, ako pán spolupredkladateľ, a veľmi dobre poznám cestu z Popradu do Smokovca, ktorá vďaka bilbordom úplne kazí celú scenériu nádherných našich Tatier. Podľa môjho názoru si taktiež v prostredí presýtenom reklamou pestujeme odolnosť voči marketingu.
Vítam iniciatívu v tomto návrhu, že sa reklamné stavby budú v rámci stavebného povoľovacieho konania povoľovať len na dobu určitú. Takto budú mať aj mestá a obce ako ďalší subjekt možnosť ohlásenia odstránenia stavby v ich sídelnom útvare a som presvedčená, že slovenská spoločnosť privíta akúkoľvek snahu a riešenie súčasného stavu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2021 o 11:31 hod.

Mgr.

Jana Majorová Garstková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:32

Ján Szőllős
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Aj ja chcem privítať túto legislatívnu iniciatívu, pretože už moji predrečníci spomenuli, že tento problém vizuálneho smogu je veľmi veľký a vstupy do miest vyzerajú ako vstupy do hypernákupných centier a podobne. Aj počuli sme, že ani vidiek nie je výnimka, že nám to spôsobuje veľký problém. A zároveň myslím, že keďže je to reklama, ja to hodnotím aj z tohto hľadiska, že to ukazuje, na čo kladieme dôraz. A nechali sme vlastne tu raj pre týchto, pre tieto reklamné spoločnosti a propaguje to premrštený konzum a vplýva to aj na psychiku ľudí.
A tiež chcem privítať, že sa rozširuje kompetencia samosprávy a občania môžu takto cez samosprávu reagovať a pripomienkovať rozmiestnenie bilbordov. Ide o krok dopredu a je to, samozrejme, vítaný krok k tomu, aby sme možno aj viac prejavili svoju zodpovednosť aj v tejto oblasti a mohli to ovplyvňovať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.1.2021 o 11:32 hod.

RNDr. Mgr. CSc.

Ján Szőllős

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video