23. schôdza

26.1.2021 - 5.2.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.2.2021 o 17:43 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 17:40

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Ja nechcem tiež dlho vystupovať, ale tiež chcem tak faktograficky vystúpiť k tomuto návrhu.
Najprv sa chcem vyjadriť k samotnému skrátenému konaniu, kde mám síce pochybnosť o tom, či spĺňame tie zákonom stanovené požiadavky o tých škodách hospodárskych a podobne. Ale v poriadku, stanovili sme si ten termín do 30. 4. a keby ideme v štandardnom konaní, tak stratíme zhruba jeden-dva mesiace. Takže rozumiem tomu, že potrebujeme tú lehotu čo najdlhšiu, aby tí ľudia mohli mať možnosť si tie respirátory v obchodoch kúpiť.
Čo sa týka samotného návrhu, tam sa predpokladá, že to štát bude stáť zhruba 16 mil. eur na strate, ktorú, ktorú stratíme tým, že nevybereme vlastne dépeháčku pri predaji týchto výrobkov. Keďže sa jedná o 16 mil., a teda predpoklad je, že keď máme teda tých 5,5 mil. obyvateľov a počítame nejakú priemernú cenu tých respirátorov toho tretieho stupňa, tak tam sa predpokladá, že keby kúpime tie respirátory pre všetkých obyvateľov, tak by to malo vyjsť teda menej ako 80 mil. eur podľa mojich teda nejakých odhadov, prepočtov. A keďže máme v štátnom rozpočte rezervu na COVID opatrenia viac ako jednu miliardu eur, čo teda tieto výdavky by predstavovali iba nejakých 8 %, tak sa chcem preto spýtať, pán minister, či ste neuvažovali nad tým, čo tu bolo už v rozprave spomenuté, že by štát nakúpil tieto respirátory a potom by tým, a potom by tie respirátory mohol ľuďom rozdávať zadarmo.
A hovorím to aj preto, lebo ja mám tiež podozrenie, že keby tí obchodníci, nehovorím, že všetci sú takí, ale tí, ktorí budú mať príležitosť a sú to špekulanti, tak keď budú mať možnosť zarobiť na tom, že nemusia tu, nemusia tú dépeháčku zaplatiť, že jednoducho tú cenu, nehovorím, že zvýšia o tých 20 %, ale aspoň možno o desať, ale keby štát takýmto spôsobom hromadne nakúpi tie respirátory veľkým obstarávaním, tak si dovolím tvrdiť, že tú cenu by sme stlačili oveľa nižšie a v konečnom dôsledku by na tom štát ušetril veľké peniaze a nakoniec ľudia by boli možno radi, že štát im vie pomôcť aj tým spôsobom, že dostanú zadarmo respirátory domov do rúk. Pretože tá pomoc, ktorú očakávajú od štátu, vieme dobre, že podľa vyjadrenia aj prieskumov je nedostatočná, podnikatelia to stále kritizujú, ľudia očakávajú väčšiu pomoc od štátu. A myslím si, že to by bol taký správny krok, ako tým ľuďom ukázať, že tu štát vie pre nich urobiť aj takéto niečo.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.2.2021 o 17:40 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:43

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja by som ťa, Martin, chcel doplniť v tom, že mne táto aktivita vlády pripadá ako taká zle zamaskovaná snaha vlády zbaviť sa zodpovednosti. Pretože na jednej strane svojimi opatreniami ničia ľuďom život, nútia ich nosiť rúška, nosiť aj tie respirátory a na strane druhej im potom povedia takto veľkodušne, že znížime vám dépeháčku, no nevieme vám zaručiť, čo to spraví s výslednou cenou tých respirátorov, pričom, pričom tu máme rekordne deficitný rozpočet schválený vo výške 9 miliárd. Deficit vo výške 9 miliárd a vláda, ktorá by sa chcela k tomuto zachovať zodpovedne, by jednoducho tie respirátory naozaj, presne tak ako si povedal, vo veľkom nakúpila a minimálne ohrozeným skupinám, napríklad dôchodcom, rozdala zadarmo. Však peniaze na to sú, však ten deficitný rozpočet počíta s tým, že ľudia tie dane budú platiť naďalej, ak, keď sú tam možno nejaké výpadky, ale veď vláda je tu na to, aby proste z tých daňových príjmov niečo dala aj svojim občanom. Nielen kšefty s testami, desiatky miliónov eur za vyhodené testy a potom, keď sa ľuďom má niečo dať, tak namiesto toho, aby im to vláda dala, tak sa ideme rozprávať o tom, že či vôbec niektorí tí obchodníci budú na toto reflektovať a reagovať a znížia tú DPH.
Takže z môjho pohľadu zle zamaskovaná snaha vlády, alibizmus vlády, my nič, my muzikanti, my s tým nemáme nič spoločné, však spravili sme pre vás zákonný rámec. To, že zamestnávateľ, teda to, že obchodníci to nerešpektujú, tak za to my nemôžeme, to jednoducho takto sa vláda v takýchto časoch správať nemôže.
A ja si myslím, že treba to na rovinu povedať a keď je tu, keď je tu minister financií, tak by sa mal k tomu vyjadriť, pretože tie peniaze, tie obrovské deficity majú slúžiť na to, aby to ľudia cítili, a nie na to, aby sa na to robili kšefty a potom, keď o niečo ide, tak sú tu len výhovorky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.2.2021 o 17:43 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:45

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, v podstate my teraz prejednávame vládny návrh zákona o znížení DPH za respirátory. Tu už to odznelo, ako povedal aj pán Beluský, na ktorého teraz momentálne reagujem.
Skutočne, pán minister, nemohli by ste sa nad tým zamyslieť, že by sme v podstate všetkým obyvateľom, ak nie všetkým obyvateľom, aspoň našim dôchodcom, najviac ohrozenej skupine, aby sme tie respirátory mohli dať zadarmo? Viete, ako sa chovajú niektorí poslanci v rámci samospráv na území Slovenskej republiky? Predbiehajú sa, chcú získať politické body, že kto čo navrhne, tak za to hovorím, ujednoťme to. Pretože skutočne už niektoré mestá a obce, ako sledujem na internetových stránkach, už zabezpečujú tie respirátory pre našich dôchodcov.
My napríklad v Rimavskej Sobote v pondelok sedí krízový štáb, my, samozrejme, opäť prijmeme takisto rozhodnutia, uznesenie, že pre našich dôchodcov. Ja som včerajšieho dňa vydal pokyn, že v danom prípade zistíme, koľko, aký počet dôchodcov máme v meste Rimavská Sobota, a pre každého obyvateľa tieto respirátory zabezpečíme. Takže bolo by sa nad tým zamyslieť.
Pán minister, keď máme finančné prostriedky, miliardy na lietadlá, keď máme na radary, tak nájdime tých pár miliónov eur na tieto respirátory a dajme pre našich občanov žijúcich na území Slovenskej republiky, možnože práve týmito respirátormi zachránime niekoľko životov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.2.2021 o 17:45 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:46

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Maťo, hovoril si, že nie si si istý, že či tento zákon pomôže. No, zníženie tej DPH nepomôže, ja som si s tým úplne istý. Preto výzva na spolupatričnosť je dosť nevhodná alebo požiadavka na spolupatričnosť je dosť nevhodná od poslancov OĽANO, keď ich trnavská firmička zarobí desiatky miliónov na testoch. A teraz chcú nejakú, požadujú nejakú ohľaduplnosť od týchto všetkých obchodníkov. Tak trošku sa zamyslite!
Veľkorysosť voči Bielorusku, to áno, ale veľkorysosť voči ohrozeným skupinám obyvateľstva u nás doma na Slovensku, to už nie. Bieloruská opozícia, tam sme schopní nalievať peniaze, ale do našich dôchodcov ani náhodou. A ak niekto hovorí, aby som sa aj ja zamyslel, tak môže prísť a povedať mi to rovno do očí. Poďte, ja neviem, kto je taký. (Reakcie z pléne.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.2.2021 o 17:46 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:47

Martin Beluský

Uvádzajúci uvádza bod 17:48

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Dámy a páni, chcem vystúpiť v rozprave, aby ste mohli reagovať aspoň faktickými poznámkami. Musím povedať, že už mi chýbal tento parlament, to som rád, že som tu opäť. Musím povedať, že tá atmosféra, ktorú tu máte, je naozaj v tomto čase úplne iná, ako zažívame my vo výkone. A ako je dôležité diskutovať určite, trošku sa, a chcem zareagovať na tie veci, čo tu boli, že toto ako opozičný politik, keď som bol, áno, toto je miesto, kde si ktokoľvek môže dovoliť silné slová. A ja ako opozičný politik, musím povedať, že som pri akýchkoľvek slovách, ktoré som v tomto parlamente hovoril, som vždy vážil vo svojej mysli, či mám sa o čo oprieť, alebo či to budú len také tie mocné výkriky do tmy, ktorými chcem nabudiť národ.
Ja osobne si myslím, že je dôležité o to viac v tomto čase ľuďom hovoriť pravdu, a preto by som sa rád vyjadril k pár veciam a dal možno vám aj taký širší kontext. My sa tu dnes bavíme o opatrení na respirátory, kde odpúšťame DPH. Samotné opatrenie je opatrenie, ktoré teda je krátkodobé, ideme do toho, že porušíme svojím spôsobom nariadenie alebo vôbec legislatívu Európskej únie, ale Európska únia sama povedala, že v tomto momente bude na to prihliadať a nebude na to konať. Ale my sa tu rozprávame síce o 16 miliónoch, ale v skutočnosti nevieme, koľko by ten výnos z toho bol, a ja by som si najradšej prial, aby sme tento výnos ani nemuseli mať. Pretože keby sme ho nemuseli mať, čiže to sú peniaze, ktoré nikde neboli plánované, a preto hovorím, že by som si prial, aby sme ich nemuseli mať, nie preto, že musíme odpustiť DPH, ale preto, že by sme boli radšej, aby ľudia nemuseli tie respirátory kupovať.
Ale, žiaľ, tá pandémia, ktorá prišla do Európy a do celého sveta, a už som dnes o tom hovoril aj počas hodiny otázok, áno, strpčuje všetkým nám život a je to, myslím si, že pre každého veľmi ťažké. Preto si myslím, že v tejto vážnej situácii je dôležité aj vy ako, aj my vo vláde, aj vy v parlamente povzbudzovať ľudí. A teraz nechcem hovoriť, že sa bránim konštruktívnej kritike, vôbec nie, vôbec nie, práve naopak. Áno, diskutujme, ale skúsme, prosím, rozmýšľať nad tým, čo vlastne ľuďom ponúkame.
Keď hovoríme o tej jednej miliarde, a zareagujem aj na kolegu Beluského, viete, tá jedna miliarda, ja som to tu hovoril aj pri schvaľovaní rozpočtu alebo pri rozprave o rozpočte, tá jedna miliarda vznikla ako rozdiel medzi štandardným a rizikovým scenárom zo septembrovej prognózy. Ten scenár vlastne hovoril o tom, že ak by bol štandardný, tak rast v tomto roku HDP by bol 5,5 %, ak by bol rizikový, to znamená, že by bol silný lockdown ešte na konci minulého roka, tak by bol len 4,3 % HDP, a rozdiel vo výbere príjmov by bol 1 mld. aj 41 miliónov. Čiže tá rezerva bola na pokles príjmov. My sme nedávali rezervu na výdavky. A tá rezerva na pokles príjmov bola preto, aby sme v prípade, že by tá druhá vlna pokračovala, čo sa, žiaľ, deje, aby sme nemuseli hneď prísť do parlamentu s rozpočtom, ale aby sme mali priestor na to reagovať a potom, samozrejme, ak teda bude tá situácia vážna, budeme musieť novelizovať rozpočet, čo je prirodzené. Preto sme to urobili aj minulý rok.
Takže pozerať sa na tú miliardu, že však máte tam nejaké peniaze, z ktorých môžte míňať, nie je úplne pravda, respektíve vôbec to nie je pravda. A to, že míňame už tento rok na pomoc, na prvú pomoc plus na kurzarbeit a všetky tie opatrenia, to ide na vrub výdavkov, ktoré v skutočnosti plánované neboli, a preto robíme mimoriadne rozpočtové opatrenia. A uvidíme, aký bude ten výber, a podľa situácie vývoja hospodárstva môže nastať situácia, že budem musieť prísť sem do parlamentu s rozpočtom a novelizovať ho.
Len chcem povedať, často to počúvam v diskusii, že máte nejaké peniaze odložené a podobne. Aj vám, ctené plénum, chcem, dovoľte mi, aby som vám povedal, že nemáme žiadne peniaze odložené. Ak sme minulý rok niečo minuli menej, to znamená, že sme sa menej zadlžili, nám neostalo nič, my sme si len menej požičali. To je jediný rozdiel, pretože my žijeme stále a na Slovensku nebol ešte ani vyrovnaný, ani prebytkový rozpočet. Slovensko ešte nežilo s prebytkom a nič si nikdy neodložilo, vždy si požičalo, mohlo žiť, áno, boli štáty, ktoré počas tých rokov konjunktúry, tých úrodných rokov, mali prebytkové rozpočty, Slovensku sa to nestalo. Takže len aby sme chápali ten kontext a ja to naozaj hovorím v dobrom.
Keď hovoríme o nedostatočnej pomoci podnikateľom, ktoré, to tu tiež zaznelo. Viete, áno, pokojne, každý to môže kritizovať a je to vec názoru, ja sa názorovým výmenám vôbec nebránim, ja len dovolím si opäť povedať pár faktov. My sme teraz navýšili prvú pomoc plus plus. Mesačne to bude o 40 miliónov eur. Opäť dávam to do kontextu dlhu, ten dlh dosiahol alebo dosiahne, teda dosiahol za minulý rok 60 % HDP. Ten dlh je náš dlh, všetkých občanov Slovenskej republiky. Ja naozaj v dobrom sa snažím každé euro investovať čo najprezieravejšie a čo najefektívnejšie, mysliac na to, aby sme ten dlh nezvyšovali. A teraz vôbec mi nevadí vaša kritika, že v jednej vete poviete, že dajte viac a zároveň nezvyšujte dlh, hoci táto veta nedáva zmysel, ale ja budem sa vždy snažiť komunikovať veľmi korektne.
Ešte by som zareagoval na pár vecí. Viete, pán Kotleba, tak ako som povedal aj ľuďom, myslím si, že je čas hovoriť pravdu a ja vám... pardon, hľadám vás. Pán Kotleba odišiel? (Reakcia z pléna.) Nevadí, dobre.
Odkážte mu to, prosím vás, kolega, lebo chcel som mu povedať vyslovene do očí, že môžem s istotou povedať vám, kolegovia, že tento zákon v žiadnom prípade nie je zle zamaskovaná snaha zbaviť sa zodpovednosti. Ja si svoju zodpovednosť ako člen vlády uvedomujem veľmi dobre a nesiem túto funkciu práve s tou zodpovednosťou. S ňou si líham, s ňou sa budím, s ňou chodím do práce, s ňou som tu dnes pred vami. Takže žiadna snaha zbaviť sa zodpovednosti, kolegovia. Veľmi si to uvedomujem a tá doba je naozaj ťažká. A je ťažká pre ľudí, ktorí musia byť doma, ktorí nemajú ten benefit ako my, že sa tu môžme stretnúť a vidieť živé osoby, rozprávať sa, možno sa aj pohádať, ale sú ľudia, ktorí sú už dlho zavretí doma a majú to omnoho ťažšie. Kto nezažije, neuverí, ako sa hovorí, a to je pravda. Takže toľko k tomu.
A keď hovoríte, pán Kotleba, a odkážte, prosím, pánovi Kotlebovi; viete, vy sám ste boli županom a boli ste v exekutíve a hovoriť tu teraz silné slová, jak by ste čo vy tu porobili a podobne, jak by ste tu vy rozdávali, tak my sme videli vaše výsledky. Takže viete, keď človek ešte nebol vo výkone a má silné slová, už to je také trošku, tri bodky, ale ak už bol v exekutíve a má za sebou výsledky a robiť svaly, hoci na to nemá ten track rekord, nemá k tomu výsledky, tak to je, myslím si, že naozaj už prehnané. A preto v týchto časoch je dôležité hovoriť pravdu o to viac.
Pán Šimko, vy ste starosta, pardon, vy ste primátor, tak, že? Vy ste pán primátor. Neviem teda, chcem sa opýtať, vy ste poskytli teda z vášho rozpočtu v rámci, vašim občanom tie respirátory? (Reakcia z pléna.) Výborne, čiže aj vám tým pomáhame, že vám znižujeme DPH. Takže kľudne v tom pokračujte. Aby ste rozumeli, toto je, my sa tu bavíme a hovorím to v tom kontexte, že vláda, štátny rozpočet dáva stovky miliónov mesačne na pomoc podnikateľom. Áno, vy si možno poviete, a však dajte ešte tých pár drobných. Ako myslím si, že práve tuto je aj ten krok, ktorý robíme smerom k samospráve. A dnes som o tom hovoril, keď som odpovedal kolegovi primátorovi pánovi Kollárovi, že v tejto dobe o to viac je dôležité, aby samospráva a štát fungovali ako jedny pľúca, aby spolu dýchali. Áno, máte to vy ťažké, máme to my ťažké a ja sa určite nebudem sporiť o to, kto to má ťažšie, lebo, ako sa hovorí v jednom filme, komu tým prospejete?
Takže my potrebujeme mať naozaj silný ťah na cieľ, na výsledok, aby sme sa s touto pandémiou čo najviac popasovali. A môžem vám povedať, že ani v ostatných krajinách, mám možnosť komunikovať s ministrami financií prinajmenšom na ECOFIN-och, musím povedať, že nikto nemá patent na pandémiu. Nikto nemá patent na pandémiu a v každej krajine sa s tým naozaj bortia.
Takže už len posledná vec, pán Suja. Ešte to je také, opäť, také v duchu toho pána Kotlebu. Ich trnavská firmička zarobí na testoch. Pán Suja, aká trnavská? Ja som z Bratislavy. Aká moja trnavská firmička? Ja som z Bratislavy. (Reakcia z pléna.) No ich, tak ich, koho ste tým mysleli? (Reakcia z pléna.) Matoviča (povedané so smiechom), áno, lebo je z Trnavy, že? (Reakcie z pléna.) Jeho žena je v tej firme. (Reakcie z pléna.) V tej škole, jasné. Čiže toto je akože takéto... (Reakcia z pléna.) Pán Suja, ďakujem pekne, že reagujete, ale povedzme si na rovinu, tieto skratky, áno, politika znesie veľa, facebook o to viac. Ja si myslím opäť, že v tomto čase je o to dôležitejšie hovoriť ľuďom pravdu. Ale je to na každého vedomí a svedomí, ako sa rozhodne. V každom prípade viem s istotou povedať, že nie je to žiadna trnavská firmička ani pána Matoviča, ani pani Matovičovej, ani nič podobné, a hovorím to naozaj veľmi rád, že takúto pravdu tu môžem povedať.
A keď hovoríme o tom Bielorusku, opäť, znie to tak, znie to tak silno. V Bielorusku, tu pomôžeme. Koľko sme pomohli Bielorusku, pán Suja? (Reakcia z pléna.) Osemstotisíc. Koľko sme pomohli Slovensku? (Reakcie z pléna.) Pán Suja, ja vám poviem môj prístup k životu. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán minister, prosím vás, nedebatujte s poslancami, lebo oni majú možnosť fakticky na vás reagovať a takto to tu potom nevyzerá ako v parlamente.

Heger, Eduard, podpredseda vlády a minister financií SR
Áno, áno. Ďakujem pekne, pán podpredseda. To bola taká dôležitá, dôležitý vstup, ale chcem povedať, ja nepovažujem to, že sme pomohli Bielorusku, za nejaký veľký prešľap, pretože naozaj miliardy alebo vyše miliardy dávame pomocnú ruku štátu. Ja osobne, poviem vám moje presvedčenie, ja osobne, keď pomáham ľuďom, nepoviem jednému, že vieš čo, tak tomu som už pomohol, už druhému nepomôžem. Snažím sa pomáhať, kde to viem a koľko sa dá. A myslím si, že princíp, keď pomôžeme nejakej krajine, s ktorou zdieľame pocity, lebo sme boli v tej situácii tu v Československu 30 rokov dozadu a rozumieme, tak si myslím, že takto nám pomáhali vtedy krajiny, ktoré boli v situácii, ako sme my. A myslím si, že tento princíp je dobré realizovať, lebo vždy sa vám vráti, vždy sa vám pozitívne vráti. To len takú malú poznámočku.
Ale aby som sa vrátil k zákonu o respirátoroch, samozrejme, toto nie je z tých veľkých opatrení. To sme tu boli napríklad minulý týždeň, keď sme priniesli opatrenia z hľadiska daňového poriadku alebo lex corona. Tam boli veľké sumy a som veľmi rád, že tam to prešlo hladko, však v konečnom dôsledku aj tu to prechádza hladko. Je toto téma, ktorej ľudia rozumejú a je dobré o nej trošku porozprávať, je dobré, aby aj zarezonovala, aby si naozaj tí obchodníci uvedomili, že teraz nie je čas si tu dépeháčku zhltnúť na svoj profit, že toto je čas, kedy tú dépeháčku potrebujú dať ľuďom v znížených cenách. A verím, že to bude aj odkaz tohto dňa.
Ďakujem veľmi pekne, že som mohol ešte takto vystúpiť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

4.2.2021 o 17:48 hod.

Ing.

Eduard Heger

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:01

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister financií Heger, ja si dovolím s vami nesúhlasiť, lebo ono to bolo také chlácholivé vystúpenie, že človek by vám aj uveril, ale vy keď poviete, že sa snažíte ako vláda a vy predovšetkým ako minister financií vyčleňovať prostriedky štátneho rozpočtu so zreteľom na čo najväčšiu racionálnosť týchto výdavkov, tak ja si okamžite spomeniem na celoplošné testovanie bez akéhokoľvek zmysluplného výsledku za minimálne sto miliónov eur. Spomeniem si práve na tú spomínanú trnavskú firmu, pritom mohli tieto testy, štát mohol ako taký kupovať napriamo. Spomeniem si na ďalšie kolá celoplošného testovania. Spomeniem si na to, ako sa tu dookola opakujú veci, ktoré nemajú žiaden efekt, žiaden výsledok v konečnom hľadisku, ale štát na nich míňa obrovské desiatky a možno aj stovky miliónov eur. Spomeniem si na tie radary, ktoré kupujeme v situácii, keď, ako vy sám hovoríte, nemáme peniaze na to, aby sme pomáhali slovenským podnikateľom. To znamená, že nesúhlasím s tým, že táto vláda míňa prostriedky štátneho rozpočtu so zreteľom na čo najväčšiu racionalitu.
A posledné hľadisko, ktoré vám chcem povedať, a keď hovoríte o tom, že ste tu rád v parlamente a že ako to tu vyzerá, vy ako minister financií za stranu OĽANO vystupujete a pozrite sa, ako sa správa váš poslanecký klub. Počas vášho vlastného prejavu sa rehotajú, správajú sa ako malé deti, ignorujú vás, opozícia sa na vás sústredí omnoho viac ako títo. A najväčšieho hulváta a detinského, ako by som to slušne povedal, ani neviem, pajáca máte za predsedu poslaneckého klubu. Nad tým by ste sa mali zamyslieť. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.2.2021 o 18:01 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:03

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda.
Vážený pán minister, vy ste vo svojom prejave označili niektorých poslancov, že máme mocné výkriky do tmy, aby sme nabudili národ. No, ja s týmto názorom v žiadnom prípade sa nestotožňujem. My hovoríme o respirátoroch. Vy navrhujete znížiť DPH úplne na nulu, teda bez DPH, čo sa týka nákupu (zaznievanie gongu) a odovzdania týchto respirátorov našim občanom. A na druhej strane my ako opoziční poslanci navrhujeme, aby sa tieto respirátory rozdávali pre občanov úplne zadarmo. Pre tých najzraniteľnejších, pre našich dôchodcov v rámci jednotlivých obcí a miest. Toto je rozdiel medzi nami a medzi vami.
Pán minister, to už tu odznelo, že v danom prípade nie sú finančné prostriedky, nemôžme si to dovoliť, vy ste to naznačili. Ale, preboha, však my vieme veľmi dobre, že v minulosti sa kúpili lietadlá za 2,4 mld. eur, že v podstate 800-tisíc sme poslali do Bieloruska, 150 miliónov eur sme dali na radary. My vieme aj to veľmi dobre, že celkový rozpočet Slovenskej republiky je viac ako 47 miliárd. Radary. Viac ako 47 miliárd. A máme krytie iba na 39,4 približne, neviem, vy to určite lepšie viete. A toto my vytýkame vám. Chápete, že my nenavrhujeme znížiť DPH o 20 %, ale my navrhujeme jednoznačne dať pre našich najzraniteľnejších ľudí úplne zadarmo tie respirátory.
A ja ako primátor mesta Rimavskej Soboty, pán minister, áno, my sme rozdávali nie respirátory, ale tieto rúška sme kupovali ešte v marci, v apríli minulého roku a to sme pre našich občanov, spoluobčanov, aj pre rómskych spoluobčanov sme skutočne rozdávali úplne zadarmo z finančných prostriedkov a z rozpočtu mesta Rimavskej Soboty.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.2.2021 o 18:03 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:05

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Pán minister, chcela by som oceniť tvoj prístup k riešeniu pandémie COVID-19. Som tiež starostka obce a teším sa, že respirátory FFP2 budeme môcť zabezpečiť pre našich najviac ohrozených občanov za nižšie ceny. Samozrejme, občania si ich kúpia. Nedávno sme boli svedkami nákupnej horúčky v Lidli a ja verím, že znížením DPH bude cena prijateľná pre všetkých občanov. Sme na jednej lodi, štát aj samosprávy a, samozrejme, aj tí, ktorí zabezpečujú tieto ochranné prostriedky. Ja verím, že všetci máme rovnaký cit aj zodpovednosť a sa nám podarí tú pandémiu COVID-19 už konečne poraziť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.2.2021 o 18:05 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:06

Ján Ferenčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, ste povedali, že aj týmto sme pomohli samospráve. Samospráve by ste pomohli, keby ste nedávali príkazom plniť po prvé nezmyselné úlohy s nekonečným testovaním dookola, dofinancovali výpadky z daní dotáciou a nie pôžičkou, nezrušili výzvy na zamestnávanie tých, ktorí to najviac potrebujú, sú ťažko zamestnávaní, u nás sú to väčšinou Rómovia v severných okresoch. Nemuseli sme ich totiž prepustiť. Podporili by ste viacej, keby ste podporili viac malé a stredné podniky. Tým pádom na námestiach tieto prevádzky by fungovali ďalej. Keby ste pomohli cestovnému ruchu, máme veľa hotelierov, ktorí nefungujú, máme reštaurácie, ktoré sú zatvorené. Keby ste vypísali výzvy na rozvoj miest a obcí, doteraz tieto výzvy neboli vypísané žiadne. A hlavne keby ste konali predvídavo a logicky. Tým by ste najviac pomohli samospráve a nielen týmto drobným jedným krôčikom, ktorý je len takým zaplátaním ako na jedno oko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.2.2021 o 18:06 hod.

PhDr. Mgr. MBA

Ján Ferenčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video