23. schôdza

26.1.2021 - 5.2.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

5.2.2021 o 11:43 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:43

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Takáč, veľmi vecným verbálnym prejavom si pomenoval obavy, ktoré máme z toho, ako sa vláda Igora Matoviča stavia k príprave národného plánu podpory obnovy a odolnosti. Z týchto našich obáv pramení aj naša kritika, a to jednak preto, že sa blíži termín, kedy si vláda, musí vláda túto povinnosť splniť, ale najmä kvôli tomu, že jednak ide obrovský balík finančných prostriedkov, ktorý pomôže reštartu slovenskej ekonomiky, ale na druhej strane netreba zabúdať na to, že 30 rokov to budeme musieť splácať a bude to mať dopad minimálne na dve generácie Sloveniek a Slovákov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.2.2021 o 10:43 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:58

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, kolegyne, kolegovia, za reakcie. Poviem na začiatok, že určite sú typy zákonov a rozhodnutí, ktoré v tomto pléne robíme, s ktorými nesúhlasíme, ako sú trináste dôchodky, minimálna mzda, obedy zadarmo. My máme na to úplne iný názor ako vy v koalícii. Ale myslím si, že v rámci plánu obnovy by sme sa vedeli spoločne dohodnúť.
Pán Osuský, hovorili ste o 2,4 mld., kde som hovoril aj ja, ale realita, ktorá bola pretavená do plánu obnovy, bola zhruba asi 30 mil. eur na pozemkové úpravy. Čiže keď si vynásobím 30 mil. eur krát všetky ministerstvá, tak nie sme ani na miliarde. Čiže to je vaša odpoveď.
A ešte vám poviem, že toto tu nebolo v minulosti, že sme dostávali z Bruselu 6 mld. eur a mali sme o tom rozhodnúť a zaviazať našich občanov na 30 rokov. A budú to peniaze, ktoré budú použité v niekoľkých rokoch, 10, 15, čiže musí to byť konsenzus spoločný, opozícia, koalícia.
Pán kolega Svrček, hovoril si o tom, že minister financií chce teraz diskutovať. Áno, chce diskutovať preto, lebo mu z Bruselu plán obnovy vrátili. A teraz chce otvoriť veľkú diskusiu aj vrátane organizácií, odbornej verejnosti a verím teda, že aj poslancov Národnej rady. A áno, vy ste hlasovali v predchádzajúcom volebnom období za jednotlivé zákony aj spolu s koalíciou a ako boli možnože trináste dôchodky, obedy zadarmo, minimálna mzda, ale tá realita, pán kolega Svrček, je taká, že ste to teraz vy v rámci vašej koalície všetko zrušili. Takže toto je realita tohto všetkého.
Takže, kolegyne, kolegovia, ďakujem veľmi pekne za faktické poznámky a pevne verím, že v rámci plánu obnovy spoločne budeme vedieť sa dostať do takého štádia, že tie peniaze budú využité čo najlepšie. A ešte zhrniem, že nie podľa politického výsledku v minuloročných voľbách, ale podľa potrieb občanov, aby sa tu nepolitikárčilo.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.2.2021 o 10:58 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:13

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Ja by som chcel vyvrátiť jedno klamstvo, ktoré tu odznelo pred dvoma dňami z úst pána poslanca Suju, že ma musela eskortovať polícia, a tým pádom by som rád poukázal na praktiky na týchto, od týchto zradcov... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

5.2.2021 o 11:13 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:28

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy, vážení páni, bol som vo svojom úvodnom slove dostatočne obšírny, takže nebudem zdržiavať Národnú radu, takže len zhrniem.
Poviem, základná myšlienka nie je to, aby sme škodili Slovenskej republike, ale práve naopak, aby sme tieto prostriedky, ktoré máme dostať v roku ´21 až ´23, použili na to, na čo máme. To znamená na posilňovanie rastového potenciálu slovenskej ekonomiky, na posilňovanie hospodárstva, na zvyšovanie konkurencieschopnosti, na vedu, výskum, na zelené projekty, digitalizáciu a, samozrejme, na to, hlavne na to, aby sme zabezpečili tvorbu nových pracovných miest pre Slovensko, ktoré momentálne trpí a momentálne sa nám zvyšuje aj miera nezamestnanosti.
My vidíme problém v tom, že sme prešustrovali veľké množstvo času. Na poslednú chvíľu sa robia ešte zmeny v tom, čo bolo v podstate, o čom sa momentálne diskutuje v Európskej komisii. Predstavte si, že dnes dostanete pripomienky na starú verziu a dnes už je zase nejaká iná, takže Európska komisia v tom musí mať momentálne aj veľký chaos, tak ako v celej našej krajine máme chaos, takže je otázka, či teda budeme schopní včas predložiť kvalitný plán obnovy a hlavne teda projekty.
Ja vidím ten najväčší problém práve v tom, aby boli zadefinované jasne projekty, koľko ide na to peňazí, aké sú míľniky, realizácie týchto projektov, aké sú implementačné plány, aké sú implementačné tímy na to, aby sme zrealizovali tie projekty a aby sme v rámci týchto troch rokov, ´21 až ´23, vyčerpali sumu, obrovskú sumu 6 mld. eur, ktorá, je to štvrtina výdavkov tejto vlády.
Za našich vlád to bolo, teraz je, sú tie výdavky rádovo na úrovni 23 - 24 mld. eur v rámci štátneho rozpočtu, nehovorím o rozpočte verejnej správy, a v podstate je to to, čo musíme robiť na to, aby sme vyviezli krajinu z tejto koronakrízy, aby sa opäť na Slovensku dobre žilo.
Takže ja by som chcel požiadať práve Národnú radu, aby podporila návrh tohto uznesenia, aby sa zriadil krízový manažment tohto plánu, je ešte na to čas, aby sme dokázali v podstate predložiť do konca apríla kvalitný plán obnovy a hlavne treba opäť obnoviť verejnú diskusiu, to sa práve týka toho prvého uznesenia, ktoré sme už raz predkladali. Predkladáme ho opäť. Je dôležité, aby sa zapojil do tejto debaty aj súkromný sektor a nielen verejné inštitúcie, nakoľko tvorba pracovných miest prebieha práve aj v tomto súkromnom sektore, ktorý momentálne takisto trpí a treba ho podporiť.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

5.2.2021 o 11:28 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:28

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda. Vážené panie poslankyne, páni poslanci, dovoľujem si podať ešte pozmeňujúci návrh k tomuto návrhu uznesenia vzhľadom na to, že ešte nastali nejaké zmeny, keď odišli niektorí poslanci z nášho klubu. Stratili členstvo a potrebujeme tých ľudí nahradiť a takisto niektorých členov ešte potrebujeme zmeniť.
Nebudem viacej zdržiavať nejakým odôvodňovaním a prejdem rovno k pozmeňujúcemu návrhu poslanca Martina Beluského k návrhu na zmeny v zložení výborov Národnej rady Slovenskej republiky (tlač 414).
1. V bode 1 sa písm. A "odvoláva", dopĺňa nasledovne: "poslanca Andreja Medveckého (ĽS Naše Slovensko) zo Zahraničného výboru Národnej rady Slovenskej republiky, poslanca Miroslava Suju (nezaradený) z Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, poslanca Ondreja Ďuricu (nezaradený) z Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre nezlučiteľnosť funkcií, poslanca Milana Mazureka z Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti, poslanca Eduarda Kočiša (nezaradený) z funkcie náhradného člena Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti a poslanca Ondreja Ďuricu (nezaradený) z funkcie náhradného člena Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti."
2. V bode 2 sa písm. B "volí" dopĺňa nasledovne: "poslanca Andreja Medveckého (ĽS Naše Slovensko) za člena Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, poslanca Miroslava Suju (nezaradený) za člena Zahraničného výboru Národnej rady Slovenskej republiky, poslanca Rastislava Schlosára (ĽS Naše Slovensko) za člena Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre nezlučiteľnosť funkcií, poslanca Martina Beluského (ĽS Naše Slovensko) za člena Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti, poslanca Petra Krupu (ĽS Naše Slovensko) za náhradného člena Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti za poslanca Martina Beluského, poslankyňu Magdalénu Sulanovú (ĽS Naše Slovensko) za náhradnú členku Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti za poslanca Jozefa Šimka a poslanca Mariana Kotlebu (ĽS Naše Slovensko) za člena Výboru Národnej rady Slovenskej republiky na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu."
Ďakujem veľmi pekne za podporu.
Skryt prepis

5.2.2021 o 11:28 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:43

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, predsedajúci, pardon, vážené panie poslankyne, páni poslanci, účelom návrhu zákona je zlepšenie situácie vymedzeného kruhu pacientov v nadväznosti na ekonomické následky vyvolané platením doplatkov za lieky, dietetické potraviny a zdravotnícke pomôcky. Ide o najzraniteľnejšiu skupinu pacientov, a to predovšetkým deti do šiestich rokov života, dôchodcov a osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Navrhuje sa preto, aby sa tieto osoby, aby sa na tieto osoby vzťahoval nulový limit spoluúčasti z doplatku na lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny.
Týmto ekonomicky najviac zraniteľným osobám sa navrhovanou úpravou zabezpečí dostupnosť liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. Dôchodcom, osobám s ťažkým zdravotným postihnutím a mladým rodinám s deťmi do šiestich rokov sa tým zabezpečí aj kvalitnejší život.
Vážený pán predsedajúci, vážené poslankyne, vážení poslanci, verím, že predložený návrh zákona podporíte.
Ďakujem.
Skryt prepis

5.2.2021 o 11:43 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:43

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, ako spoločný spravodajca výboru predkladám spoločnú správu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 363/2011 Z. z. o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňa zákon č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Je to tlač 276.
Vládny návrh zákona prerokovali určené výbory: ústavnoprávny výbor a výbor pre zdravotníctvo ako gestorský výbor. Výbory vyslovili súhlas s návrhom zákona a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi, ktoré sú obsiahnuté v IV. časti spoločnej správy. Gestorský výbor nedostal žiadne stanoviská poslancov, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 363/2011 Z. z. o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňa zákon č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 276), vyjadrených v uzneseniach uvedených pod bodom IV tejto správy a v stanovisku gestorského výboru odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi.
1. Spoločná správa obsahuje 14 pozmeňujúcich návrhov.
Súčasne výbor navrhol, aby sa
a) o bodoch 1 až 8, 11 až 14 hlasovalo spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť,
b) spoločne o bodoch 9 a 10 s návrhom gestorského výboru neschváliť.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením č. 80 zo 4. februára 2021, kde ma výbor poveril za spoločného spravodajcu k predloženému návrhu zákona.
Pán predsedajúci, skončil som, môžete otvoriť rozpravu.
Skryt prepis

5.2.2021 o 11:43 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:43

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda alebo predsedajúci.
Ďakujem za vaše vystúpenie, pán predseda Kollár. Ja si myslím, že tu by nemal byť problém podporiť toto naprieč celým politickým spektrom, lebo sa jedná o dobrú vec. A ja si myslím, že časom, ak možno budete mať viacej peňazí, že tie hranice by sa dali aj posunúť, z tých detí šesť na viac rokov. Verím, že sa na to nezabudne a že to nebude len také gesto a že budeme pokračovať v tomto.
Takisto, ako ste povedal, ani mne sa nepáči, že zapnete si správy a že 15 minút bez reklám, vidím 14 minút o COVID-e. Ale toto je aj chyba vládnej koalícii. Ja si myslím, že keby tam dávali aj nejaké pozitívne veci a nielen tlačili toto a strašili ľudí, lebo to strašenie už je fakt tak, že ľudia sú, ako ste povedal, agresívni alebo apatickí a nemusí toto dobre skončiť. Preto aj v tomto, v tejto chvíli vás vyzývam, že aby ste zo svojej pozícii vyzvali svojich kolegov a trošku snažili sa zlepšiť tie nálady v spoločnosti, lebo oni svojimi vystúpeniami by to vedeli dokázať, lebo sú často v masmédiách a myslím si, že keď oni prestanú strašiť a povedia, áno, v tých veciach, ktoré sú, ale nonstop, aby sme videli 15 minút niekomu vopchatú tyčinku v nose v správach, to si myslím, že už nepotrebuje vidieť nikto. Ľudia to už vypínajú, nechcú to ani pozerať, sú na to tak alergickí, že to už nie je možné.
Skryt prepis

5.2.2021 o 11:43 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:43

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pre nás boli dôležité tri veci. Bolo to to, aby nemal nárok na lieky zadarmo, keď to tak mám povedať, aby nemal nárok úplne každý. To je presne to, Boris, čo si hovoril o tom Majskom, že naozaj, aby, aby to dostávali len ľudia, ktorí sú na toto odkázaní, a to sa, myslím, týmto návrhom spĺňa.
Ďalšie, na čom nám záležalo, aby to bolo preplácanie len najlacnejšieho lieku zo skupiny liekov, aby to nebolo tak, že zbytočne drahšie lieky, ktoré riešia ten istý problém, by sa z verejných financií platilo. Aj tu naozaj sa SME RODINA zachovala veľmi rozumne. Ja to chcem oceniť.
A posledné moje, naša podmienka alebo prosba na koaličných partnerov bola, aby to bolo preplácané z iného rozpočtu ako zo zdravotníckeho, resp. aby na to nedoplácali, keď to mám tak povedať, napríklad onkologickí pacienti, ktorí teraz by mali menej liečby na úkor toho, že by, že by sa toto prijalo. A tuto naozaj tiež musím potvrdiť, že to pán predseda Kollár dodržal. V tomto rozpočte zdravotné verejné poistenie nebude stratové a dal mi slovo, že pri zostavovaní nového rozpočtu aj so mnou spolu dozrie na to, aby, aby táto položka bola preplácaná. Za čo naozaj veľmi pekne ďakujem a chcem to oceniť.
A poslednú vec, ktorú poviem, že plusom tohto návrhu SME RODINA nie je, ono sa tak hovorí, že lieky zadarmo, ale ja si myslím, že tým najväčším plusom je to, že tí ľudia nebudú musieť platiť na mieste. To ani nebolo v pláne a myslím, že je to pre ľudí naozaj bonus, ktorý im prinesie naozaj úžitok, že v tom momente v tej lekárni nebudú musieť zaplatiť a čakať na to tri až šesť mesiacov, že im to poisťovňa vráti, ale v podstate ten liek dostanú, dostanú bez zaplatenia tej vyššej sumy.
Takže toľko za nás a ďakujem veľmi pekne za kooperáciu v tomto prípade.
Skryt prepis

5.2.2021 o 11:43 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:58

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Šeliga, ja len krátko na vaše vystúpenie. Kritizoval ste, že predchádzajúca vláda dala obedy zadarmo a nedovybavila jedálne. Keď sa tie jedálne dovybavili a prijali sa ľudia, vy ste tie obedy zrušili. Čo je horšie? Ja si myslím, že keď už je to vybavené, investície, minuté zdroje obcí, miest, rôznych sponzorov, zamestnaní ľudia, a vy to zrušíte, tak ja si myslím, že toto je horšie ako kritizovať, že predchádzajúca vláda dala deti zadarmo, deťom obedy zadarmo, ale nedovybavila kuchyne.
Skryt prepis

5.2.2021 o 11:58 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video