24. schôdza

24.2.2021 - 26.2.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

25.2.2021 o 17:20 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:14

Boris Susko
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Nie je to až tak procedurálny návrh, ako otázka k procedúre, pretože nie som si istý, že či sme jasne povedali, že ako sa bude hlasovať. Je 17.14, o 17.00 sa malo hlasovať a nie som si istý, či bolo jasne odsúhlasené, že sa bude hlasovať po prerokovaní či tohto bodu, alebo všetkých bodov na záver. Tak by som poprosil, že ako to.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

25.2.2021 o 17:14 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:15

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno. Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Áno, mám procedurálny návrh, najprv teda znenie. Navrhujem prerušiť schôdzu Národnej rady Slovenskej republiky do času, kým sa jej nebudú môcť zúčastniť všetci členovia vlády.
Odôvodnenie: Teraz sme práve mohli vidieť, ako ministerka spravodlivosti musela odísť kvôli tomu, že má teda nejaké iné pracovné záležitosti. V poriadku, rešpektujem to, avšak mala by tu byť zúčastnená, keďže sama vystúpila a vyžiadala si reakcie poslancov, na ktoré potrebujeme odpovede, a takisto potrebujeme odpovede na ďalšie otázky, ktoré súvisia s predlžovaním núdzového stavu, na ktoré sme odpovede nedostali a keďže máme o tomto bode hlasovať zodpovedne, potrebujeme, aby ste informácie nám, členovia vlády, predložili, preto teda ešte raz navrhujem, aby sme tú schôdzu prerušili, kým tu nebudú zúčastnení všetci členovia vlády. Ďakujem pekne, návrh dám písomne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

25.2.2021 o 17:15 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:16

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Ideme hlasovať, keď nie je všeobecný súhlas.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

25.2.2021 o 17:16 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:17

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobre. Tak prezentujme sa a hlasujme o návrhu pána Beluského, aby sa prerušila schôdza, kým sa jej nebudú musieť, môcť, pardon, zúčastniť všetci členovia vlády. Nech sa páči.
(Hlasovanie.) Prítomných 40 poslancov, za 20, proti 16, zdržali sa 3, nehlasoval 1 poslanec.
Konštatujem, že nie sme uznášaniaschopní, a teda neschválili sme tento návrh.
Pán poslanec Suja, máte slovo, nech sa páči. (Reakcie z pléna.)
Vyjasníme si to hneď, ale pán poslanec Suja má slovo, nech sa páči.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

25.2.2021 o 17:17 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:17

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Ja by som sa len chcel spýtať, lebo som nepochopil z toho vysvetlenia vášho. Dneska sa bude rokovať a keď prerokujeme všetko do 19.00, bude hlasovanie dneska, alebo bude zajtra.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

25.2.2021 o 17:17 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:20

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, ctené dámy, vážení páni, dovoľte, aby som sa vyjadril aj za poslanecký klub strany SMER - sociálna demokracia, ktorá už ústami viacerých našich kolegov avizovala, že (zaznievanie gongu) nebudeme hlasovať za predlžovanie núdzového stavu a budeme proti. Čiže pána ministra som práve prekvapil, som veľmi rád, prišiel práve teraz.
Takže mohol by som teraz byť veľmi emotívny. Mohol by som byť teraz naozaj veľmi tvrdý voči vládnej koalícii, ale dovoľte vám hneď na úvod povedať, že sa pokúsim byť čo najzmierlivejší. Aj preto, že sme sa pred chvíľkou vrátili z poslednej rozlúčky s naším drahým priateľom Ľubom Petrákom a myslím si, že teraz nie je čas na krik a budem sa snažiť formulovať svoje argumenty vecne a zmierlivo.
Vy viete, že na Slovensku je obrovské množstvo hnevu, bezmocnosti, zúfalstva. Viete, že to nie je náhoda, ale je to tým, že vláda Igora Matoviča je zodpovedná za to, že Slovensko sa prepadlo na posledné miesto v zvládaní COVID-u. Sme najhorší na svete v počte úmrtí v pomere k nášmu obyvateľstvu, sme najhorší na svete v počte hospitalizácií v pomere k nášmu obyvateľstvu, a to sú veci, ktoré sú neodškriepiteľné. To znamená, vy musíte cítiť určitú zodpovednosť bez ohľadu na to, aké je vaše politické tričko a akú máte chuť obhajovať vládu Igora Matoviča. Ja som presvedčený, že vám teraz tu po vás nemusím kričať ani vrieskať, vy viete, že ste zodpovední. A myslím si, že v tejto fáze priniesť ako riešenie núdzový stav, ktorý zjavne nepomáha, je vykopávaním otvorených dverí. Je to niečo, čo nemôže pomôcť práve preto, že je tu už niekoľko mesiacov a stále sme najhorší na svete. Dokonca vďaka tomu sme sa prepracovali na to najhoršie miesto. A už tu to padlo viackrát, no človek nemusí mať nejaké bohvieaké analytické myslenie, ale stačí úplne obyčajná škôlkarská, vylučovacia metóda. Iné štáty sú na tom lepšie, my sme na tom najhoršie. Čo robíme inak ako iné štáty?
Teraz hlboký nádych, premýšľajte, nie je to náhodou celoplošné povinné testovanie? Je. Celoplošné testovanie, s ktorým prišiel Igor Matovič niekedy na sklonku jesene, ako s tým geniálnym nápadom, s tým Slovenským národným povstaním, alebo myslím, že povstanie to bola terminológia tuto pána ministra v maskáčoch, atómovou bombou, ktorá mala vyriešiť problém COVID-u na Slovensku. A kde máme to riešenie? Sme najhorší na svete. Iné krajiny povinne netestovali a nie sú najhoršie na svete. Toľko ľudí neumiera a toľko ľudí nie je hospitalizovaných, a potom sa pozrieme, čo hovoria odborníci, lebo z nás tu asi nie je nikto epidemiológ, aspoň neviem o tom, a odborníci hovoria úplne jasne, že celoplošné testovanie zvyšuje mobilitu, pretože ľudia sa musia ísť chodiť povinne v pravidelných intervaloch testovať. Oni tam prídu, poznáte tie fotografie a zábery z tých obrovských šórov, kde tam spolu musia tráviť čas, takto sa šíri COVID, lebo máme tu britskú, britskú mutáciu, ktorá je ďaleko nákazlivejšia, a sme v situácii, že sme potom najhorší na svete a ľudia umierajú.
A ja len neviem pochopiť jedno, takéto evidentné fakty, že celoplošné testovanie vedie k väčšej mobilite a vedie k väčšej úmrtnosti na Slovensku, nedokáže presvedčiť Igora Matoviča, pretože je taký tvrdohlavý a tak veľmi sa zamiloval do tej myšlienky, že je spasiteľom sveta a že teraz ten jeho nápad prinesie na Slovensko svetlejšie zajtrajšky, že je absolútne neochotný zmeniť svoju politiku v tomto smere.
Viete, nám môže byť v zásade úplne jedno, aké máte koaličné spory vo vnútri vládnej koalície. Nám je srdečne jedno, či Igor Matovič hovorí, že za tisíce mŕtvych môže Richard Sulík, lebo niečo nenakúpil. Mne je jedno, že pani Remišová vlastne bude sa vyhovárať na iných svojich kolegov, že pán Sulík bude hovoriť o Matovičovi, nám to môžete byť srdečne jedno. Vy ako vládna koalícia ste zodpovední všetci. A tí ľudia, čo umierajú, oni sa na tej smrteľnej posteli nepýtajú, či to bol Matovič alebo Sulík. Oni zomierajú a budú chýbať svojim blízkym. Čiže skúsme sa nad týmito vecami zaoberať konštruktívne a vecne.
Ako som sľúbil, budem sa snažiť byť zmierlivý, ale na úvod musím povedať, že vo chvíli, kedy hrozí na Slovensku, že tu budeme mať núdzový stav nie jeden mesiac, to všetci vieme, že to nebude jeden mesiac. Všetci tušíme, že tu budeme o mesiac znova a budeme znova predlžovať. Všetci to vieme, že to nebude ani dva mesiace, že to bude, aj keby sme nebrali vážne teda tú poznámku o tých 60 a 80 % zaočkovaných, lebo to by nás posúvalo do niekedy 2040 možno, tak zoberme si, že to bude minimálne do konca roka, že? Asi neuvažujete, že to zmeníte na najbližšie mesiace.
A teraz, taká dlhá doba, niekoľko mesiacov, ja si myslím, že to môže byť naozaj aj niekoľko rokov, lebo všetky predikcie hovoria o tom, že ten vírus nezmizne teraz, nepôjde na letnú dovolenku, nebude tu pokoj. No bude tu ešte vírus a budeme mať ďalej problémy. A teraz, vy teda čakáte, že tu budete mať núdzový stav veľmi dlhé obdobie a viete, že núdzový stav v preklade znamená vypnutie demokracie. Núdzový stav v preklade znamená vypnutie demokracie. Vy môžete ako štát zrazu robiť také veci, aké si dovolil možno Stalin, aké si dovolil možno Hitler a môžete to robiť legitímne, pretože máte akože dobrý dôvod, leto tým chránite verejné zdravie. Dobre, berieme to ako myšlienka núdzového stavu, ktorý je ohraničený, je v ústave, to znamená, môžeme s ňou pracovať, ale musí to byť časovo ohraničené. Ale vy teraz už sami viete, že to bude veľmi ťažko časovo ohraničené a bude to na veľmi dlhú dobu.
Čo by spravil rozumný politik v takejto chvíli? Povedzte mi. Bojujeme v nejakej vojne s hnusobou. Bojujeme s nejakým velikánskym spoločenským problémom, ktorý zastihuje každého človeka na Slovensku, dajme tomu. Čo by tak spravil bežný politik? No pozrime sa do zahraničia. Rakúsky štátnik Sebastian Kurz sa snaží komunikovať s odbormi, komunikovať so zamestnávateľmi, komunikovať s odborníkmi, dáva okrúhle stoly, komunikuje s opozíciou, robí okrúhle stoly, robí také všelijaké projekty národného zmierenia, snaží sa byť pokojný, zmierlivý, nikoho neuráža, toto je prístup štátnika. Toto vidíme v Poľsku, toto vidíme v Nemecku, to vidíme vo Fra... (vo Francúzsku, pozn. red.), vidíme to všade. A čo máme na Slovensku?
Na Slovensku máme predsedu vlády Igora Matoviča, ktorý nielenže dennodenne šíri nenávisť voči opozícii, ktorý nedokáže načúvať hlasom odborníkov a robí z nich, nebudem to opakovať, jeho slovník, kuvikov, bludárov a všetky tie fekálne výrazy, ktoré sem nepatria. A toto je jednoznačne ten najhorší spôsob, ako reagovať na situáciu, v ktorej sme. Pretože opakujem, keby teraz na čele slovenskej vlády stál štátnik, tak čo spraví ako prvé? No zvolá nejakú formu rady solidarity. To znamená, zvolá, opakujem, odborárov, zamestnávateľov, vedcov, cirkvi, samosprávy a bude sa s nimi rozprávať na dennej báze a hľadať konsenzus. Namiesto toho on direktívne prichádza s návrhmi, ktoré nielen do nepríčetnosti vytáčajú ľudí na Slovensku, ale aj vlastných koaličných partnerov. Však sa nevedia zhodnúť na tých jeho riešeniach ani vo vnútri vládnej koalície a pretláča ich Igor Matovič nasilu. Čiže toto zjavne nie je spôsob. Toto by nebol spôsob ani za normálnych okolností, ale úplne špecificky počas núdzového stavu sa očakáva, že keď vypnete demokraciu, ten klasický spôsob demokratickej responzivity, to znamená protesty v uliciach, nátlakové akcie, parlamentné diskusie a tak ďalej, toto je veľmi-veľmi obmedzené počas núdzového stavu, tak hľadáte iné formy, alternatívne formy diskusie s verejnosťou a responzivity, lebo to je jediná logika. Vy musíte dať tým občanom možnosť reagovať a ak to nemôžu robiť v uliciach, tak to musíte robiť inak. A toto je teraz vaša úloha, aby ste boli oveľa citlivejší k diskusii.
A nie, vy teraz spravíte to, že prídete do parlamentu, prekladáte núdzový stav a príde sem jedna ministerka a teraz ju nahradí pán minister práce, sociálnych vecí, namiesto toho, aby tu bol predseda vlády celý čas a diskutoval s nami, tak sa to robí v civilizovaných krajinách, namiesto toho, aby tu bol minister zdravotníctva, ktorého v platforme je úplne logicky pandemické opatrenia, namiesto toho, aby tu bol minister práce po celý čas, aby hovoril o tom, aké opatrenia prijíma vo vzťahu k sociálnoekonomickým právam ľudí a pomoci ľuďom, namiesto toho, aby tu boli všetci jednotliví ministri a hovorili za svoje rezorty, čo plánujú robiť, aby sme vírus porazili a pomohli ľuďom prekonať toto obdobie, tak vy sem pošlete pani ministerku Kolíkovú, ktorá tu ako jediná sedí niekoľko hodín. To je taká ignorancia.
Vy sa potom nemôžete čudovať, že parlament sa už neberie vážne. Vy ste degradovali parlament do úlohy slúžky vlády, tie diskusie nemajú žiaden zmysel. No načo ja budem strácať čas alebo kolegovia nejakými siahodlhými diskusiami s pani Kolíkovou? My potrebujeme relevantnú diskusiu, ktorá má nejaké výstupy s celou vládou a najmä s jej premiérom, ale to tu na Slovensku nefunguje.
Všimnite si, kedy bol naposledy konfrontovaný predseda vlády Slovenskej republiky, odkedy vypukla kríza, nejakou kritikou priamou? On nechodí do diskusií s oponentmi, on nechodí do parlamentu, kde by si vypočul iný názor, on sa maximálne stretne s nejakým moderátorom alebo redaktorom, ktorý väčšinou slabučko hryzká, to je maximum, alebo je na tlačovkách, kde hovorí svoje vlastné názory a novinári sa ho možno spýtajú dve-tri otázky, väčšinou veľmi nežné, veľmi jemné, lebo však na Slovensku sa nič nedeje, iba zomrelo skoro 8-tisíc ľudí, že?
Toto nemôže byť normálne v situácii, kedy zomierajú ľudia v stovkách denne. To si uvedomte, že za normálnych okolností, keby to bol, nebol núdzový stav, keby tu nebola pandémia, keby neumierali ľudia a keby ľudia neprichádzali o živobytie, tak si môžme povedať, že dobre, tak fungujme takýmto spôsobom, premiér nebude chodiť medzi ľudí, nebude chodiť medzi kritikov, nebude chodiť medzi oponentov, vláda bude kašlať na parlament, ešte by sa to dalo ako tak tolerovať. Ale v núdzovom stave, keď viete, že vypínate demokraciu, vypínate ľudské práva a vy v tejto chvíli odmietate aj takú elementárnu diskusiu, že si dôjsť vypočuť iný názor? A možno zavolať tých odborníkov a zavolať tých zamestnávateľov a zavolať tých odborárov a zavolať tie samosprávy? A nevyhrážať sa im kriminálom?
Viete, to je asi, ako keď bola druhá svetová vojna niekde vo Veľkej Británii, tak čo mali vo Veľkej Británii? Pamätáte si to? Mali takzvanú vládu národného zmieru alebo národnej jednoty. Sa museli spojiť a hľadali konsenzuálne riešenia, ktoré by zjednotili celý národ. Toto je riešenie. A namiesto toho tu na Slovensku máme premiéra, ktorý ženie krajinu do občianskej vojny, ktorý ženie a šíri nenávisť. To tu dneska potrebujeme? Keď opozícia povie svoj názor, tak nás kriminalizuje, posiela nás do basy, hovorí o nás ako o extrémistoch, fašisti, komunisti, boli sme už aj opice, pamätáte od pána ministra Naďa. Toto je spôsob, ako sa komunikuje? A viete, on to hovorí ešte navyše z piedestálu moci. Iné je, keď opozičný politik emotívne kričí na predsedu vlády, lebo sa domáha nejakých ľudských práv, domáha sa práv svojich voličov. A iné je, keď z pozície moci predsedu vlády nadávate ľuďom do opíc. To je úplne iný level. Veď existujú nejaké dôvody, prečo to britská kráľovná nerobí, lebo musíte mať nejakú mieru pokory, keď máte toľko moci, koľko máte v rukách, musíte mať istú pokoru a istú ohľaduplnosť voči názorom, aj ktoré sú iné ako ten váš.
Čiže myslím si, že tento prístup je dlhodobo neudržateľný. A najmä cítim aj taký zvláštny mentálny problém u predstaviteľov vlády a toto nie je problém iba Igora Matoviča, ale viacerých čelných predstaviteľov vládnych strán, akýsi mäsiarsky komplex. Oni nechcú také tie bežné technické riešenia, ktoré povedzme ponúkajú epidemiológovia, odborníci. Oni chcú také tie veľkolepé historické, dejinné rozhodnutia, ktoré nikto iný nespravil, len my na Slovensku, napríklad celoplošné testovanie, aby to naozaj zahýbalo tými dejinami zemegule a aby Angela Merkelová okamžite volala tomu Igorovi Matovičovi, že ty si na to došiel, ty si nás zachránil, ty si ten náš spasiteľ. Ale týmto spôsobom zhadzujeme Slovenskú republiku do úplnej bažiny.
Ja naozaj nechcem teraz tu šíriť nejaké konšpirácie, ale vieme dobre, že Igor Matovič išiel za Angelou Merkelovou skôr, ako za našou vlastnou prezidentkou, keď ju informoval o tom, že ide spúšťať projekt celoplošného testovania. Bol to experiment a on premenil slovenský národ na pokusných králikov. A ten experiment nevyšiel a bolo to dohodnuté s pani nemeckou kancelárkou, ktorá nám dneska na oplátku posiela ponuku, že môžeme teda tie naše obete posielať do nemeckých nemocníc. Fakt ďakujeme za to, že tu bol spravený pokus na ľuďoch a že teraz títo ľudia, ktorí ten pokus neustáli, môžu ísť zomierať do nemeckých nemocníc. Naozaj fantastické. Takto to fungovať jednoducho nemôže.
A namiesto toho, aby sme sa snažili liečiť COVID, namiesto toho, aby sme sa snažili ľuďom, ľudí povzbudzovať aj ekonomicky a sociálne a helikoptérovo posielali peniaze, čo najviac pomáhali živnostníkom, čo najviac pomáhali robotníkom, tak ako to robia Rakúšania, tak sa poučme, inšpirujme. Nemusíme vynachádzať teplú vodu, nemusíme vynaliezať Ameriku, stačí, keď sa pozrieme, čo robia Rakúšania, čo robia iné úspešnejšie krajiny. Všetky sú úspešnejšie. Ktorúkoľvek na svete si, zavriete si oči, roztočíte glóbus, pichnete špendlík a každá krajina je na tom lepšie, než Slovensko. Od kohokoľvek si môžte brať príklad. Odporúčam napríklad Nórsko, kde už majú problém vyriešený, kde majú úplne minimálne čísla. Ale nemusíte ísť ďaleko, môžte ísť do Poľska. Tam sa už uvoľňujú opatrenia, môžete ísť kamkoľvek do Európy, všade to bude lepšie, než je to na Slovensku. Ale nie, nemôže za to Igor Matovič, za to môže Fico, Pellegrini, najnovšie Sulík a myslím, že Remišová bola posledná, alebo odborníci boli poslední? Odborníci boli tí vinníci. Takto to fungovať naozaj nemôže. Ale pevne verím, kolegovia, že toto viete.
Núdzový stav je podľa Benátskej komisie opatrenie, ktoré môže byť iba, iba dočasné. A ako jasne Benátska komisia hovorí, čím dlhšie trvá núdzový režim, tým ďalej sa štát, a teraz citujem: "pravdepodobne vzdiali od objektívnych kritérií, ktoré mohli v prvom rade oprávňovať použitie núdzových právomocí".
Na Slovensku pokiaľ budeme pokračovať v tomto režime ďalej, tak sa stráca ten pôvodný zmysel núdzového stavu. A my sme nikdy nehovorili, že núdzový stav je zlý sám o sebe. Áno, sú situácie, a my sme to sami robili, kedy v istých sektoroch musíte prijať núdzový stav. Ale my zisťujeme, že ten núdzový stav k ničomu nevedie. Keby pomáhal v tom boji s COVID-om, tak vám tu všetci hlasujeme za to. Ale k čomu pomáha? Že sme spravili zo Slovenska jeden obrovský koncentračný tábor, že ľudia musia byť v domácom väzení, že nemôžu vychádza von, nemôžu protestovať, že vy si môžete robiť kšefty bez toho, že by vám niekto pozeral na ruky, lebo o tom to je. Verejné obstarávanie, už dneska nemáte pravidlá, aké malo. Keď ste vy nás tu kritizovali za to, aké sme my robili verejné obstarávania, že neboli transparentné a tak ďalej, vy dneska nemusíte žiadnu transparentnosť dodržiavať. Vy si môžte rovno napriamo dávať, ako to spravil pán Matovič, Sulík a ďalší s trnavskou firmičkou, keď nakupovali špajchle. Dáte to napriamo kamarátovi, bielemu koňovi, alebo to dáte nejakej nastrčenej firmičke a pekne bohatnete. Toto je riziko toho núdzového stavu. A vy v tejto chvíli, keď viete, že takáto, takéto podozrenie tu môže vystať, podozrenie, tak vašou úlohou je robiť maximum na to, aby ste boli čo najtransparentnejší.
To znamená, keď núdzový stav niečo takéto umožňuje, vy musíte spraviť maximum, aby ste ukázali celej verejnosti, že nie, my nekradneme. To znamená, keď vám núdzový stav umožňuje zobrať ľuďom nejaké slobody, nejaké práva a demokratické možnosti, ako je povedzme protestovať v uliciach, tak príďte s nejakými inými možnosťami, ako by sa ľudia mohli pýtať, ako by sa mohli dotazovať, ako by mohli chcieť vyvodzovať zodpovednosť. A budete ich brať vážne, nebudete im nadávať do opíc, nebudete z nich robiť extrémistov a nebudete do parlamentu posielať jedného ministra, aby obhajovať núdzový stav. Takto to jednoducho fungovať nemôže.
Ak chcete byť civilizovaní, ale mám pocit, že tá mesiášska nátura, s ktorou ste prišli, z vás robí takých typických, poviem to v prenesenom zmysle slova, boľševikov, že vy máte svoju vieru, svoje presvedčenie a každý, kto má iný názor, je automaticky niekto, kto má byť odstránený a zlikvidovaný. Takýmto spôsobom, pokiaľ budete mentálne nastavený, tak na Slovensku nebude demokracia. A ten núdzový stav plne vystihuje to, čo chcete. A ono to je vidieť nielen v tom, v tej oblasti domáceho väzenia a toho zákazu vychádzania. Je to vidieť, žiaľ, aj v oblastiach, ako je politizácia školstva, politizácia justície, politizácia prokuratúry a ďalšie, ďalšie veci.
Navrhujem vám, aby ste, ak chcete mať núdzový stav ďalej, a vy budete mať ďalej, lebo ho pretlačíte, dali moratórium na akékoľvek radikálne reformy. Lebo kým sa ľudia nemôžu brániť, kým nemôžu ísť do ulíc, kým nemôžu protestovať, tak je vyslovene nefér, aby ste im pretláčali nasilu radikálne reformy. A v tomto je majster minister práce, ktorý tu našťastie je, ako je odoberanie 13. dôchodku, ako je znižovanie minimálnej mzdy, ako je likvidácia tripartity a oslabovanie odborov. No vy to robíte v tom čase, keby sa odborári nemôžu brániť, lebo za normálnych okolností by boli v uliciach možno v desiatkach tisícoch. A dneska tam nemôžu byť, tak šup, takto im pichnete ten zákon a zničíte ich jedným, jedným dekrétom. No tak takto to robia možno niekde autoritárske režimy, ale celkom iste by to tak nemali robiť demokracie.
Posledná poznámka. Veľa sa tu hovorilo o tom, že na Slovensku neliečime COVID, že na Slovensku sa snažíme iba ľudí nejakým spôsobom šikanovať, ale tá liečba chýba. Vysmievali ste sa kolegom, ja som chvíľku sledoval tú diskusiu, že hovorili o ivermektíne. Som dokonca počul takú tú myšlienku, že však ha-ha, veď to je liek na svrab a tým pádom to si treba dávať medzi perie a podobne. Váš vlastný premiér sa priznal k tomu, že používal iný experimentálny liek izoprinozín. Viete, na čo sa používa primárne izoprinozín? Na bradavice na pohlavných orgánoch. To znamená, že Igor Matovič má tento problém? Alebo sa snažil využívať ten liek aj na to iné, čo je určený, to znamená ako antivirotikum a snažil sa možno zbaviť vírusu.
Ale to isté platí aj o ivermektíne. On je primárne určený na svrab, ale má antivirotické účinky a práve tie môžu pomôcť zabiť ten vírus, ten COVID. A je to niektorými lekármi odporúčané, ale vy najmúdrejší, je to liek na svrab, takže to nemôže byť použité. Takýmto spôsob pokiaľ budete postupovať pri experimentálnej liečbe, tak budeme naozaj iba rátať mŕtvych. Ale pokiaľ chceme Slovákom pomáhať, tak im, preboha, pomáhajme naozaj. A ponúknime im aj možnosť kúpiť si ivermektín a o tom by som mohol veľmi dlho hovoriť, ale obávam sa, že mi vypršal čas, že?
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

25.2.2021 o 17:20 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:41

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Blaha, nebudem reagovať na Matovičove bradavice. Podľa mňa sa vám teraz podarila téma na dva dni určite, lebo keď sa na to pozrieme logicky, tak z toho, čo ste spomenuli, tak keď sa to rozoberie na drobné, tak z toho môže vyjsť aj ten orgán, aj tá bradavica, ale dobre.
Vy ste, vy ste, pán poslanec Blaha, začali, začali tým, že vláda sa snaží dôvodniť nutnosť predĺženia núdzového stavu tým, že tu máme ten nebezpečný anglický variant alebo anglickú mutáciu koronavírusu. A ja sa v tej súvislosti chcem spýtať, či náhodou to nemá nejakú príčinnú súvislosť s častými opakovanými výletmi podpredsedu vlády Štefana Hollého do Anglicka, do Británie. Či proste jednoducho, lebo keď si zoberieme časovú následnosť, že sa tu objavila britská mutácia, predtým bol dvakrát Hollý v Británii, tak, na výnimku dokonca, čiže tá súvislosť tu môže byť a možno by sme sa aj týmto mohli zaoberať. A keď už nám dneska vládni poslanci nevedia odpovedať, alebo teda, pardon, predstavitelia vlády nevedia odpovedať na úplne legitímne otázky a ministerka spravodlivosti doslova ušla z pléna Národnej rady, tak by sme možno im mohli dávať takéto otázky.
No a tie ostatné argumenty, tie tu už zazneli niekoľkokrát. Nikdy sme na to nedostali adekvátnu vládnu odpoveď. Vieme veľmi dobre, že hlasovanie o uznesení o predĺžení alebo súhlase s predĺžením núdzového stavu bude iba čistou otázkou parlamentnej matematiky a tie argumenty, pán poslanec, aj keď ste sa ich tu snažili aj vážne aj humorne podať, sa bojím, že na tú skalnú väčšinu, vládnu väčšinu jednoducho nezapôsobia.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 17:41 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:43

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Blaha, myslíte si, že keď nebudete kričať a budete zmierlivý, že to pomôže? Že tých dvadsať koaličných poslancov, čo sem nejakým omylom zablúdili, že ich presvedčíte? No myslím takisto ako tých 75, čo tu nie je z vládnej koalície, ktorým je to úplne jedno. Však o čo ide? O porušenie práv všetkých občanov Slovenskej republiky. Nepodstatná vec. Načo by tu trávili čas? Však je dopredu rozhodnuté. Im sú tí občania ukradnutí.
Darmo vieme, že v prieskumoch, že 90 % občanov je proti predĺženiu núdzového stavu. Päť percent je za a tí piati, to sa nedalo nikde zaradiť, lebo nadávali. Tak sa nečudujme, že 75 % vládnych poslancov, je im to úplne ukradnuté, aj tak spravia, čo Matovič povie.
Hovorili ste, že kšefty. Áno, presne o to ide vláde. Tam ste to povedal úplne správne. Kšefty. Ale potom to mali sformovať trošku ináč. Núdzový stav sa predlžuje kvôli tomu, aby my - vláda Slovenskej republiky sme mohli robiť ďalej kšefty a okrádať túto republiku. A potom by sme pochopili a nemuseli sme na to reagovať, lebo to by bola pravda a dáme im za pravdu. Takto to malo byť napísané.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 17:43 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:44

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Blaha, z toho, čo ste hovorili, sa musím stotožniť s tým jednoznačným záverom, že ak chceme situáciu na Slovensku okamžite začať otáčať k lepšiemu, je nutné okamžite prestať s tým nezmyselným povinným celoplošným testovaním, pretože ako ste spomínali, netreba byť génius, stačí len porovnávať. Čo robia iné krajiny inak, resp. čo my alebo v čom sa odlišujeme od tých ostatných? Nikto ani po tom prvom veľkom projekte celoplošného testovania, ktorý tu prítomný pán minister nazval druhým Slovenským národným povstaním, ani po tomto sa nikto neodvážil urobiť takúto kolosálnu hlúposť vo svojej vlastnej krajine. Nikto to nezopakoval. Pretože každý vidí, že je to skrátka kontraproduktívne. A my namiesto toho, alebo vláda, ktorá by mohla mať rozum, skrátka počúva jedného človeka, ktorý si to bude silou mocou presadzovať ďalej.
Hovorili ste o tých experimentálnych liekoch. Ja som im tu spomínal toho pána doktora Töröka, ktorého môžu nájsť na tej TA3 a ktorý hovoril, že ak včasne ten ivermektín tým pacientom dávajú, vidia radikálne zlepšenie stavu týchto pacientov, týchto ľudí. A oni sa tu z toho smejú. Normálne sa z toho smejú. Majú vás za blázna, čo vy tu rozprávate.
Ako ste spomínali, poslanec Žiak tu rozprával, čo vy chcete s ivermektínom, si ho chcete vtierať do peria, veď to sa dáva zvieratám? Rozumiete? Špičkový lekár, bývalý prednosta anestéziologickej tejto ordinácie vám povie, že to funguje a že to používajú a potom nejaký Žiak, poslanec Národnej rady, vám povie, čo to je blázon, čo to on sa môže k tomu vyjadrovať. Povie vám: načo užívať déčko, načo užívať céčko, načo zinok? Máte nejaké deficity? Čo ste sa zbláznili? Veď to nemôže používať. Skrátka z tých ich arogantných nechutných vyjadrení je priam až zrejmé, že, že im to skrátka nevadí, že toľko tých ľudí zbytočne umiera a že toto by im mohlo pomôcť. Keby každý jeden z tých ľudí, ktorí by boli pozitívne testovaní, dostali nejaký balíček v podobe vitamínov a toho ivermektínu, mohlo by to zachrániť množstvo životov a lekári mi povedali, že sú o tom presvedčení, ale oni ich skrátka nepočúvajú.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 17:44 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:46

Ján Herák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Pán poslanec Blaha, no vraveli ste na začiatku vašej rozpravy, že žiadne riešenia skrz celoplošného testovania, že tá naša vláda a vôbec systém zlyháva. Tak ale minca má dve strany. Za vašej vlády ste aké riešenia ponúkli? Ľudia volali o pomoc, kričali, no nik ich nepočúval. Dnes tu máme kopec zdravotníkov, máme tu Rómov, máme tu absolventov vysokých škôl, máme tu matky živiteľky, máme tu seniorov. A to sú tie skupiny, ktoré volali niekoľko rokov o podporu a pomoc z vašich radov za vášho pôsobenia.
A ja sa pýtam, pán poslanec, čo tak byť konštruktívny? Naozaj sa pozrime, pretože minca má skutočne dve strany. Už som si zvykol za ten čas, že vašou úlohou opozície je len kritizovať. Samozrejme, vy nás nikdy nepochválite. Ja tomu absolútne rozumiem, teda nerozumiem, ale chápem.
Ale, pán poslanec, viete, chcel by som vidieť možno vás alebo niekoho do vás, kto by sedel na stoličke premiéra a ponúkol lepšie riešenie. Alebo na poste rezortu ministerstva zdravotníctva. O COVID-e som už rozprával dnes vo faktických poznámkach skutočne mnoho, ale len kritizovať a neponúknuť riešenie a vravíte, že dnes ste boli síce veľmi, teda bez emócií, okej, ale ja vám vravím, že tu sú stále skupiny na Slovensku, ktoré roky, aleže roky volali o vašu pomoc a vy ste na nich nič iné, len kašľali. A práve preto si ľudia zvolili novú nádej alebo si zvolili novú vládu, pretože vy, čo ste tu ponúkali alebo neponúkali, stálo - dobre viete.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 17:46 hod.

Mgr. PhDr.

Ján Herák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video