24. schôdza

24.2.2021 - 26.2.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 21:25 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 21:06

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážená pani ministerka, pán spravodajca, vážení kolegovia, kolegyne, poslanci, poslankyne, situácia, v ktorej sa nachádzame, nikoho neteší. Je naivné myslieť si, že predĺženie núdzového stavu je nám na potechu. Nikomu. Nikomu, určite nikomu to nie je na potechu. Je to však teraz nevyhnutnosť.
Dôvody pred pár hodinami pripomenul aj pán minister Milan Krajniak. Pred chvíľočkou o nich hovorila aj moja kolegyňa pani poslankyňa Záborská. Ja som sa nezapájal do rozpravy včera ani dnes s faktickými poznámkami. Písal som si poznámky na papier, nechcel som naťahovať čas a nechal som si svojich pár faktov do tejto rozpravy. Treba povedať, že sme zvládli jar a paradoxne nám to uškodilo. Mysleli sme si, že už to máme za sebou a že nás už nič zlé nečaká. Aj osobne ja priznávam, že som situáciu podcenil. Aj premiér, aj ministri, aj poslanci, aj obyčajní ľudia, všetci sme tú situáciu akosi podceňovali.
Dostali sme sa ale do omnoho horšej situácie. Včera, keď som tu sedel a počúval rozpravu, tak mi prišla správa, zomrel môj známy a svokor môjho asistenta a nedožil sa šesťdesiatky. Zomrel na COVID. Dnes bol pohreb jedného z nás, pána Ľubomíra Petráka, niektorí na tom pohrebe boli, tiež ho skolil COVID. Nebudem sa vracať ďaleko do minulosti, stačí jeden rok. Teraz nás kritizujú ľudia, ktorí hovorili o chripôčke, o brómhexíne, o vodke alebo o tom, nech si ľudia pomôžu, ako sami vládzu, dnes, keď sme sa už kruto v mnohých rodinách presvedčili o tom, že COVID existuje a berie nám našich otcov, mamy, známych a priateľov.
Keď bola v roku 1986 mimoriadna situácia v elektrárni v Černobyle, radiácia sa rozšírila a nebolo záchrany. Nezabíjala hneď. Áno, pár ľudí áno, ale tá zabíjala postupne. Dni, niekoľko týždňov, mesiace, dokonca roky. Čo spravil štát? Čo spravil Sovietsky zväz vtedy, keď to buchlo? Nezodpovednosť predovšetkým v prvých dňoch. Mesto Pripiať neevakuovali v prvom dni vôbec, v druhom tiež, až potom. Bolo treba z tej zóny utekať, ináč sa brániť nedalo. A oni čo robili? Propaganda. Uškodilo by to Sovietskemu zväzu navonok, jeho jadrovej energetike, jeho jadrovej politike. Tak čo spravili? Ututlali to, chceli to ututlať. Boli tam falošní hrdinovia, tí, ktorí nevedeli, do akého, na akú smrť, krutú smrť idú. Niektorí vojaci, hasiči takto zahynuli na chorobu z ožiarenia. Ale boli tam aj takí, ktorí to podceňovali. Bolo vtedy dosť teplo, niektorí vojaci si povedali, že majú imunitu a neviem, čo všetko, jednoducho to podcenili, nerozumeli tomu problému, vyzliekli sa do pol pása a tak odpratávali rádioaktívny materiál, pretože im bolo teplo. Kruto za to potom zaplatili životom. Čo mal spraviť štát? Chrániť svojich občanov, chrániť mesto Pripiať, okamžite ho evakuovať. Lenže im išlo práve o tú povesť Sovietskeho zväzu. Viete, kvôli čomu? Kvôli propagande a dnes moderne by sme mohli povedať kvôli percentám. Kvôli percentám.
My sme na jeseň aj pred Vianocami mali problém s dodržiavaním opatrení. Obyčajné rúška a zníženie mobility nám robí niektorým problém doteraz. My nemusíme utekať z kontaminovanej oblasti, nám stačí znížiť mobilitu, stačí si nasadiť rúška. A čo sa stalo? Áno, bol tu spomínaný už 17. november. Zodpovedný štát chráni svojich občanov. Treba ich povzbudiť k dodržiavaniu opatrení, ale my tu máme ľudí, ktorí 17. novembra, ale aj na sociálnych sieťach, v príspevkoch v pléne napríklad burcujú ľudí proti opatreniam, proti dodržiavaniu opatrení. Alebo sa zbavia zodpovednosti, pamätáte si to, ako oni mali zodpovednosť za občanov? Oni majú takúto zodpovednosť. To bude drahé, no a čo? To už zaplatia oni alebo budú na to hľadať peniaze oni.
Vlastný príklad je veľmi dôležitá vec a tu zlyhávame, všetci, ktorí sa takto zgrupujeme 17. novembra, dáme si dole rúška. Spomeniem aj jedného politika, ktorý tu bol dlho, dlho premiérom, tu chodí veľký frajer, dá si dole rúško, chodí tu s nejakým plexisklom a v Dominikánskej republike, tam by mu policajti, v úvodzovkách poviem, dali jednu, druhú po papuli, musel stiahnuť chvostík a mať obyčajné normálne rúško, žiaden štít, Fico-neFico. Ale on má tu nejakých podporovateľov, ktorých ovplyvňuje tak isto. A taký príklad im dáva.
Dovoľte mi prečítať jeden komentár z Facebooku od istého pána, volá sa Vladimír s nejakým, asi vymysleným priezviskom. Budem čítať aj s gramatickými, tak gramaticky, ako to je napísané: "Ja bych všetko otvoril, nenechal bych na seba špinu hádzať, byť v roli Matoviča. Dôchodci, ktorí tak behajú krížom-krážom a nevydržia sedieť doma, pôjdu do neba aj s ostatnými, ktorí sa nechcú prispôsobiť. A my ostatní, ktorí sme zodpovední, sa dožijeme vakcíny. Každý si musí vlastný život chrániť, ako vie, štát to za nás robiť nebude."
Toto by bol ideálny stav. Ja som učiteľ a keď som učil, žiaci si mysleli, že im s radosťou dávam zlé známky. Nie je to tak a učitelia mi to potvrdia. Určite to nerobíme s radosťou, ale je to motivácia, keď aj negatívna, aby sa učili. A o tom to je. Tak isto aj tu, že nezodpovední a zodpovední. Tí nezodpovední keď nebudú rúška nosiť, keď nebudú dodržiavať opatrenia, doplácajú na to tí zodpovední. Doplácajú na to životom, niektorí stratou zdravia, stratou príbuzných, ale aj tým, že sme zavretí, že COVID-automat je čierny, lebo mobilita je taká, aká je. Nie sme ochotní ubrať z toho, nie sme ochotní nosiť rúška zodpovedne a dodržiavať opatrenia.
No a chcel som ešte na záver svojho príhovoru, a to už asi nestihnem, ale o tom ivermektíne. Štúdie dokazujú, že ivermektín inhibuje replikáciu SARS-CoV-2 v laboratórnych podmienkach, avšak plazmatické koncentrácie ivermektínu by museli byť stonásobne vyššie, ako dnes považujeme za bezpečné, pretože ivermektín môže mať mnoho vážnych a pre niekoho aj smrteľných nežiaducich účinkov. To je, to sú deadliny pre liečbu COVID-u schválených FDA, čiže vládna agentúra Správa potravín a liečiv z 11. 2. 2021. To znamená, môže to pomôcť, vedci pracujú, je štyritisíc štúdií rozbehnutých podľa molekulárneho biológa Petra Celeca a podľa neho bude o pol roka tá liečba úplne iná, všetko sa to vyvíja, ale nemôžme my tu teraz experimentovať s nejakými liekmi. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec, vyčerpali ste si čas, počkal som, aby ste skončili. (Potlesk.)

Šefčík, Marek, poslanec NR SR
Dobre, ja iba poslednú, poslednú vetu, ktorú tak isto odborníci tvrdia, že prijímanie tohto ivermektínu môže spôsobiť aj to, že tí ľudia falošne sa cítia lepšie a prídu neskôr do nemocnice, môže to mať pre nich veľmi zlé následky.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.2.2021 o 21:06 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:17

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán kolega, s niečím s vami súhlasím, s niečím nie. Že nikomu tento stav nie je na potechu, s tým absolútne s vami súhlasím, ja si myslím, že asi nikto nesúhlasí s týmto stavom. Že je toto správne, ak predĺžime núdzový stav, tak ja si myslím osobne, že situáciu nám to nevyrieši pri súčasnom manažovaní tejto krízy, lebo aj doteraz bola, dajaké výsledky sme nevideli. Tak v tomto máme odlišný názor.
Ja, ďalšia vec, myslím si, že tu spomínať smrť kolegu sa nehodí, je neetické a hlavne keď nevieme, nevideli sme zdravotný stav a rodina, si myslím, že si to tiež neželá, tak nezneužívajme žiadnu smrť pri našich vystúpeniach.
Za ďalšie, spomínali ste Černobyľ, bola to nehoda a na tú dobu strašne zle zvládnutá. Súhlasím s vami, bola to nehoda, ale, pán kolega, skúšky Američanov na atole Bikiny, keď už kopeme do Rusov, to nehoda nebola, pán kolega, tak dajme aj A, aj B, keď spomíname takéto veci. To nehoda nebola, domorodé obyvateľstvo trpí doteraz, kopu ľudí tam zomrelo, tak isto vojakov. Takže porovnávajme veci aj na jednej, aj na druhej strane. Zbytočne nekopme do toho Ruska, keď nemusíme.
A teraz povedzme si ešte jednu vec. Ja som posledný, čo budem Fica zastávať, ale keď poviete A, tak takisto poviete aj B, povedzte. Mne nevadí, že Fico nosí plexisklo, lebo aj Romana Tabák nosí sem-tam plexisklo. Takže keď to vyčítate Ficovi, tak to vyčítajte aj jej. Mne je to osobne jedno, že to nosia obidvaja. Taktiež si myslím, že povedzme potom pravdu naplno, nie všetko len Fico. Ako hovorím, ja som posledný, čo by som ho zastával, ale aj vaša kolegyňa ho nosila a išla sa spýtať za predsedajúcim, ktorý vtedy bol, a povedal, že je to okej. Ja som to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 21:17 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:19

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Šefčík, vy ste nejako, emočne ste trošku uleteli. Ľudia v nemocniciach totiž, pán Šefčík, neumierajú kvôli tomu, že nedodržiavajú vaše super vedecké kritériá, pretože vám poviem novinku. Ochorelo kopec ľudí, ktorí tie kritériá dodržiavali úplne úzkostlivo, mnohí, mnohí práve preto, že vaša vláda ich jednoducho donútila, zastrašila, dostala ich úplne do stavu toho, že si mysleli, že keď vyjdú bez rúška von, tak ich jednoducho polícia zoberie. Toto je vaša vizitka, pán Šefčík. A aj takíto ľudia ochoreli. Ale viete, prečo tí ľudia v nemocniciach umierajú? Lebo vy nie ste schopní ich začať liečiť. Vy keď nájdete človeka, ktorý je pozitívny, tak ho pošlete do domácej karantény, kde ho necháte čakať, či sa, čo sa sním stane namiesto toho, aby dostal prevenciu, namiesto toho, aby ste aktualizovali liečebný protokol, tak vy ho necháte čakať a potom už v kritickom stave po troch dňoch, keď tí ľudia si tri dni volajú sanitku, tak po troch dňoch ich príde zobrať a zanesie ich do nemocnice a potom majú šťastie, ak to prežijú. Čiže oni neumierajú preto, že tá korona by bola tak strašne nebezpečná, ani nie preto, že nechcú nosiť rúška a podieľať sa na vašich fašistických opatreniach, ale preto, pán Šefčík, že takí ako vy, reprezentanti tejto neschopnej protislovenskej vlády tých ľudí nechávajú napospas osudu, napospas osudu. A z celej tejto aféry ste si spravili obrovský kšeft za desiatky miliónov eur každý mesiac, každý mesiac.
A čo sa týka hospodárenia, pán Šefčík, ja sa smerákov v živote nikdy zastávať nebudem, ale tak deficitný rozpočet, ako schválila vaša vláda, taký sme tu v histórii Slovenskej republiky nikdy nemali.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 21:19 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:21

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vďaka za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Šefčík, mal ste pravdu v tom, že občania túto pandémiu alebo epidémiu, alebo môžeme to nazvať akokoľvek, na jar naozaj zvládli. Nezvládla ju táto vláda, nezvládla ju vláda minulá, ale zvládli ju občania, pretože verili tomu, verili informáciám, ktoré dostávali, ktoré mali, že v prípade nejakých ústupkov, ktoré museli urobiť v tomto čase, do pár týždňov sa všetko vráti do pôvodného, kultivovaného, normálneho stavu. Ale to sa neudialo, pretože vláda v lete spala, vláda spala na jeseň, vláda prespala zimu a vláda začína spať opäť aj na túto jar. Takže nedávajme dokopy hrušky s jablkami, je to veľmi slabo pomenované nejaké opatrenie, ktoré vy ste tu mal argumentovať, ale namiesto toho ste tu pospomínal Sovietsky zväz, Černobyľ, Pripiať, 17. november, ohrozenie, hrdinovia, štát má chrániť občanov. Čo to malo spoločné s predlžovaním tohto nezmyselného a umelo udržiavaného núdzového stavu? Jednoducho nikto, kto je príčetný, nikdy nemohol a nebude popierať, že je tu nejaká vírusová infekcia, ktorá je pre značnú časť populácie nebezpečná, ale tých ľudí je naozaj minimum z celkového počtu obyvateľov Slovenskej republiky. Obhajoval ste tu donekonečna rúška a ich nosenie, rúška a ich nosenie, rúška a ich nosenie. V decembri minulého roku Svetová zdravotnícka organizácia na čele s tým geniálnym lekárom etiópskeho pôvodu, ktorého tam Číňania umelo dosadili, sami priznali, že nosenie rúšok v žiadnom prípade nechráni pred CoV-SARS-19.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 21:21 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:23

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Šefčík, mňa by normálne zaujímalo, či naozaj veríte tomu, čo ste tu prišli porozprávať, lebo keby to aspoň trochu dávalo logiku, tak by sme dnes na svete nemohli vidieť tie svetlé príklady, ktoré úplne, aleže úplne vyvracajú to, čo ste hovorili. Veď sa pozrite na severské krajiny, Nórsko, Fínsko, Švédsko. Tam nosí rúško dobrovoľne len ten, kto chce vo väčšine prípadov, vo Švédsku sú opatrenia postavené na základe odporúčaní. Krajiny sú počtom obyvateľov podobné Slovenskej republike a katastrofa sa nedeje.
A vy tu na Slovensku argumentujete, že všetci sa zachránime, keď budeme nosiť rúška. Ale veď viete, že to je nezmysel. Preto sú tu aj poslanci, ktorí nosia rúško respirátor, rúško-rúško skrátka, a ja neviem, za chvíľku tu budú tri rúška, štyri rúška, skafandre atď. Veď vy viete, že tie rúška nefungujú a nikto z nás ich nenosí správne v súlade s hygienickými predpismi. Ja keď rozprávam, tak sa mi to rúško dáva dole a musím si ho stále takto nastaviť a už je to rúško znehodnotené, čiže nemá význam ho nosiť. Sám to viete, to znamená, nehovorte ľuďom o nejakých falošných nádejach, že rúška ich zachránia, to je hlúposť. Sám to dobre viete, ale páčilo sa mi, že ste povedali, že musíme znížiť mobilitu, veď každý deň jazdím okolo testovacích centier a vidím desiatky ľudí stáť v rade. Veď vy ste tí, ktorí robia všetko pre to, aby spôsobili takú mobilitu obyvateľov, akú si nikto nemohol ani predstaviť. Keby sme všetky obchody a podniky nechali otvorené, tak tu nie je taká mobilita na jedom koncentrovanom mieste, ako sa vám podarilo testovaním.
Ja chodím po východe Slovenska, stále vidím pred testovacími centrami kopec ľudí v rôznych radách, predovšetkým cez víkend, keď ľudia majú viac času. Ako toto chcete vysvetliť? Prečo tu poviete, že máme znížiť mobilitu? Ja som počul dneska, že uniklo trošku niečo z tých opatrení, ktoré Matovič plánuje. Ďalšie lockdowny, ďalšie opatrenia, veď to je hlúposť, veď tým len odďaľujete čas. Lockdown je zábavka bohatých. Bohatí to zvládnu, ale chudobní trpia nesmierne a kým tých ľudí nezačnete liečiť, a to by som ešte mohol hovoriť ďalšiu minútu, tak sa nič nezmení.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 21:23 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:25

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Šefčík, poviem vám s kľudom len to isté, čo pani Záborskej. Štát má v prvom rade liečiť a možno aj zatvárať oblasti, ale ktoré sú fakt veľmi premorené, ale v prvom rade má liečiť. Keď ste spomenuli Dominikánsku republiku, tak ja vám pripomeniem chudobnú Indiu, kde keď zistia na odbernom mieste pozitívnosť na chorobu COVID, okamžite daný človek dostane balík liekov s návodom. U nás vás pošlú domov do karantény a živ ťa Boh. A zoberú vás do nemocnice, až keď je zle, keď je už na liečbu neskoro, keď je ochorenie rozvinuté v strednej alebo už v tej zlej fáze, horšej fáze. Aby som ešte nezabudol napríklad mesto La Paz, ono nakúpilo balíky s antivirotikami a antibiotikami pre všetkých, všetky státisíce občanov mesta.
A k tým testovacím miestam. No, pán Šefčík, žijem na vidieku. No to je Sodoma Gomora. Ľudia z vidieka napchatí v autobusoch, sú napchatí v autobusoch a idú na testovacie miesta a potom aj pozitívni, aj negatívni v tom istom autobuse sa vracajú domov a keby ste videli tie nátresky pred testovacími miestami. Prosím vás, však to je úplná hlúposť.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 21:25 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:27

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Šefčík, vy ako učiteľ viete určite, čo je individuálny prístup, čiže takýto individuálny prístup treba určite zvoliť aj pri tej liečbe, pretože najprv testujeme a potom neliečime. U nás je to tak, že bola teplota mínus dvanásť, na našom sídlisku čakalo minimálne, čo som ja odsledoval, 58 ľudí v mínus dvanásť na test a potom v tom dave boli aj nakazení, aj zdraví, tak aký to malo potom význam? Prípadne na to testovacie miesto idú ľudia autobusom. Oni nevedia, či sú infikovaní alebo nie sú, keď idú tam a určite z toho testovacieho miesta nejdú potom kvôli tomu, ak sú nakazení, určite nejdú pešo. Čiže neviem, aký má, aký má toto význam, veď po tom testovaní nám to ukázalo, že ako prebehlo celoplošné testovanie, tak tá krivka stúpla.
A ďalšia vec, čo sa týka toho liečenia, ja nie som zástanca nejakých liečiv, ja sa snažím žiť zdravým štýlom, ale niekedy to človeku nepomôže a ja by som len chcel od vás vedieť, že keby niekto váš blízky ležal v kritickom stave a mal by možnosť užiť napríklad ten ivermektín, či by ste povedali, že nie a nebudete to na ňom skúšať alebo nebudete na ňom robiť experiment. Ja si myslím, že toto, toto jednoducho by človek uvítal, keby mal také liečivo a vedel by ho použiť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 21:27 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:29

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Som presvedčený, že nikto z nás nie je nadšený a spokojný, že žijeme v dobe obmedzení a rôznych nariadení. Každého z nás a z našich blížnych nejakým spôsobom určite nákaza zasiahla. Kvôli ochrane zdravia a životov našich blížnych nemáme iné východisko, ako sa s niektorými obmedzeniami zmieriť a naučiť sa žiť. Zdravie a životy sú tie najdôležitejšie hodnoty, aké máme. Ja si tieto hodnoty uvedomujem o to viac, že mi zomreli štyria súrodenci v mladom veku a už aj obidvaja rodičia. Preto s niektorými nariadeniami súhlasím a aj núdzový stav podporím kvôli skolabovanému zdravotníctvu a situácii, aká v súčasnosti je.
Ale na druhej strane som aj za postupné uvoľňovanie opatrení, aby ľudia mali z čoho žiť a aby mali opäť možnosť dôstojne uživiť svoje rodiny. Situácia so zatvorenými prevádzkami, obchodmi sa osobne a priamo dotýka hlavne malých a stredných podnikateľov a aj priamo mojich najbližších, a aj rozvetvenej rodiny, nakoľko mnohí z nich pred COVID-om podnikali a živili sa sami, a aj niektorí zamestnávali ďalších ľudí. Teraz sú v ťažkej situácii, nakoľko zostali bez príjmov z podnikania, ale fixné náklady spojené s podnikaním musia pravidelne každý mesiac platiť. Mnohí z nich vyčerpali svoje úspory, požičali si peniaze, ale už aj tieto možnosti vyčerpali alebo už sú pred ich vyčerpaním. Mnohí nemajú už ani možnosť požiadať banky o odklady úverov alebo o zníženie výšky úverov a naozaj táto situácia je... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 21:29 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:31

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Suja, nešlo o Rusov, samozrejme, išlo o príklad, ktorý je verejne známy s tým Černobyľom a o to, ako sa má zachovať zodpovedný štát. A my nemôžme, nemôžme len tak čakať, že dobre, však ututlávať a nepovedať ľuďom pravdu. Nadviažem potom na to ďalej. Kotleba, Mazurek, Mizík a Kotleba, vy hovoríte o liečení, že je dôležitá liečba. No lenže vo vašom podaní to je tak, že vy si ju vymyslíte, no ale to tak nemá fungovať, že vy poviete brómhexín a vodka, už je vybavené. To, to nemá fungovať na báze experimentovania takéhoto, ale vedeckých experimentov a tie sa robia. Ja verím, že aj tá liečba ide dopredu a že, že tie klinické štúdie ukážu, že toto a toto je dobré, tamto a tamto je zlé. Ja som si nedobre rozvrhol čas a ešte k tomu ivermektínu doplním, že Rakúsko, ja som si to zisťoval, Rakúsko, Nemecko, Česko iba na predpis, žiadne voľné, že si kupujete a jete toho, koľko chcete, pretože niektorí ľudia, no vy by ste niektorých dokázali presvedčiť a oni by toho pojedli na kvantá a to je tá falošná, nie falošná zodpovednosť, ale falošná nádej, ktorú dávame tým ľuďom a im to môže viac ublížiť a ešte je tam veľmi dôležitá vec, že vy takýmto prístupom alebo keby to, keby sme to takto spravili, že voľný predaj, alebo že lekári predpisujte, je to v pohode všetko, tak vlastne prenášame tú zodpovednosť za zdravie na lekárov... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 21:31 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 21:33

Magdaléna Sulanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, milé kolegyne, milí kolegovia, odznelo to tu takmer z každých úst všetkých vystupujúcich, že všetci chceme vyriešiť tento stav, všetci chceme, aby sme už sa vrátili do pôvodného stavu, všetkým nám ide o to dobro. Len v jednom sa rozlišujeme, že tie prostriedky, ako to dosiahnuť, v tom sa absolútne my odlišujeme. Kým vy si, vy tvrdíte, že môžeme riešiť túto kritickú situáciu predlžovaním núdzového stavu, ja osobne, a hovorím, myslím, aj za kolegov, my si myslíme, že práve núdzový stav spôsobí, že tá situácia sa bude naďalej zhoršovať. Nič sa nevyrieši, naopak. A stačí jednoduchý sedliacky rozum, stačí sa pozrieť na to, máme tu už rok, takmer rok núdzový stav a čo? Stále je to horšie a horšie. A ja sa pýtam, ale kedy sa zastavíme? Kedy uznáme, že skutočne týmto núdzovým stavom nič nevyriešime? Kedy? Koľko ľudí musí ešte zomrieť? Ja si osobne myslím, že samozrejme, že existuje riešenie. Poukážem na to, aké chyby sa urobili a o čom si ja myslím, že spôsobilo túto kritickú situáciu, že sme teraz najhorší na svete.
Tak zoberme si rúška teraz, hej? V poriadku, rúška boli a ja, keď som porodila dieťa, som chvíľu nosila, aby som nenakazila, nosia lekári, rúška majú svoj význam, ale nemôže to ísť ad absurdum, že sa nariadi, keď človek ide sám do prírody sa prejsť do lesa, že tam musí mať rúška, rúško, hej? Pred čím ho to rúško chráni, respektíve pred kým ho to rúško chráni? Pred vtákmi, pred stromami? A to skutočne mi potvrdili, moja dcéra mi povedala, bola sa prechádzať a kontrolovali policajti, či má rúško v lese, hej? Čiže toto je ad absurdum. Hej? Preto my nehovoríme, že tie rúška majú, ale majú svoj obmedzený význam. Áno? Keď niekto sa cíti, že je prechladnutý, áno, a ide do kolektívu, tak mal by si to rúško dať, aby nenakazil ostatných.
To je, ďalej. Poďme k nemocniciam. Nemocnice, hovoríme o tom, že to nezvládajú atď., je katastrofálny stav. V prvom rade už ste tu, jedenásť mesiacov vládnete, vedelo sa o tom, začalo sa na jar 2020, nakupovať sa začali tie ventilátory a pritom sa ďalej vedelo, že nemáme vyškolený personál. Mi lekári potvrdili, máme to, máme to v nemocnici a nikto to nevie obsluhovať, my to jednoducho nemôžeme použiť. Tak prečo sa, dobre, na začiatku neboli takto a to sa nedá za jeden-dva dni. Deväťdesiat percent pacientov, ktorý ide na ventiláciu, zomiera a to z toho titulu, že sa nevedia obsluhovať tie ventilácie, v postate tie a potvrdili mi to viacerí lekári, ktorí sú pri tom, že tie ventilátory alebo jak, tá ventilácia ich vlastne zabije. Akonáhle ide pacient, minimálne 90 % z nich zomrie, keď sa, keď je v takom stave, že musí na to, lebo to nevieme, s tým zaobchádzať, zbytočne sme ich nakúpili, zabíjame tým ľudí.
Hovoríme nemocnice, že je málo miest, tak a tak prečo sa stále likvidujú nemocnice a búrajú? Teraz som najnovšie počula, ja teda som vyrástla na Kramároch, že idú sa Kramáre zbúrať. A to už je za vašej vlády. Áno, tie nemocnice, o ktorých ste hovorili, že išli buď do súkromných alebo sa, však v Bratislave koľko sa rušilo? Pri Modrom kostolíku zrušená, Hlboká zrušená, čo má ešte, no minimálne tri-štyri nemocnice zrušené, hej? A teraz ešte Kramáre, lebo developeri si myslia, že Kramáre sú veľmi atraktívna lokalita, treba tam znova nastavať byty, z ktorých sa potom tí ľudia nebudú vedieť ako, ako dostať, pretože tam už je katastrofálna dopravná situácia. No takže to je ďalší, to je ďalšia vec. Áno, spôsobila to predovšetkým privatizácia za dzurindizmu. Toto bol hlavný problém. Rázsochy sa nezbúrali, sa nedostavali, to bol problém predchádzajúcej vlády, hej, ale to je jeden príklad. Takže máme tu problém s nemocnicami, ale aby tie nemocnice neboli preplnené, tak, prosím vás pekne, nejdeme, takto, vrátim sa teda k testovaniu, aby som a potom nadviažem tie nemocnice. Tak testujeme ľudí a čo ďalej?
No keď ten človek je pozitívny a nebodaj má ešte aj nejaké, teda je pozitívny s prejavmi choroby, tak to nazvem, tak idem ho liečiť, ale vám je to jedno, on je pozitívny, dovidenia, dostane na druhý deň výsledok a choď domov a staraj sa o seba. Vieme, ako sa to, jako sa táto situácia rieši, India, Brazília, Južná Amerika atď. India, jeden aj pol miliardy obyvateľov. Kľudne to zvládajú, pretože každý, kde sa prejavia nejaké účinky choroby, okamžite dostáva balíček. A sú tam, je tam kyselina salicylová, sú tam patričné vitamíny, áno, je tam podpora imunity a možno aj nejaký podobný liek ako u nás, čo nazývame ivermektín, hej? Dostanú to okamžite a tým zabraňujú úmrtiam. Lenže u nás nie.
Ja vám teraz prečítam, čo povedal, ja som si ešte v septembri, som si prečítala veľmi pozoruhodnú informáciu od analytika doktora Juraja Mesíka, ktorý bol kedysi, neviem, či zakladal, ale bol členom MESA10. Tak tento analytik tvrdí: "Hoci ministerstvo zdravotníctva pred pár týždňami schválilo", tak to sa týka terajšej situácie, aj takto, Juraj Mesík na ivermektín upozorňoval, ja som to osobne čítala v auguste alebo v septembri, vedelo sa o tom, povedal, že to zachraňuje ľudí v celom svete. Pôsobil v rôznych krajinách, dokonca, neviem, tuším, aj v Spojených štátoch bol nejaký poradca atď., čiže človek, ktorý prešiel svet, má skúsenosti, nie, my sme to absolútne ignorovali.
Horko-ťažko teraz v januári, koncom januára sa povedalo, že dobre, ideme na to, a to on reaguje na tú informáciu, že ministerstvo zdravotníctva pred pár týždňami schválilo "užívanie ivermektínu na Slovensku. Chorí sa k nemu však ešte tak skoro nedostanú. V lekárňach nie je dostupný.". Juraj Mesík z toho obviňuje vládu a tvrdí, že Matovičov masaker nerušene pokračuje. A hovorí o tom, že zásadný podiel zodpovednosti na súčasnom stave má člen poradného orgánu vlády profesor Pavol Jarčuška, ktorý uprednostňuje tisíckrát drahší a neúčinný Remdesivir, ktorý podľa analytika môže byť problém v tom, že Pavol Jarčuška a jeho príbuzní a mnohí jeho kolegovia sú už roky na výplatnej listine firmy Džilid (Gilead, pozn. red.) alebo Džailid, alebo neviem presne, ako sa to volá, či to je francúzsky alebo anglicky, ktorá vyrába a predáva Remdesivir. Takže tu máme ďalšie, tu sú zase záujmy, sú tu obchodné záujmy a je tu znova zarobiť, teda cieľ zarobiť. Citujem ešte Mesíka, keď hovorí, že: "slovenská vláda koná na základe korupcie a jej konkrétni členovia nesú podľa mňa trestnoprávnu zodpovednosť za masaker mnoho tisíc občanov Slovenskej republiky, vychádzam z tvrdých faktov a čísiel. Za nimi stojím a znova opakujem, bezprecedentná historická tragédia, do ktorej Matovičova vláda priviedla Slovensko a ich občanov, je výsledkom obludnej nekompetentnosti vlády a hlbokej korupcie.". Takže keby som to povedala ja, no tak iste, vy ste zlí, vy tu, táto opozícia na nás kydáte, prosím, Juraj Mesík, si zistite, kto je tento človek. A tento Remdesivir, tento ivermektín on odporúčal už dávno, čiže riešenie je, keď je niekto nakazený, teda pozitívny a zle sa cíti, každý by mal mať okamžite k dispozícii ivermektín. Tento ivermektín treba, dokonca aj pri prevencii je vynikajúci, pretože keď člen rodiny jeden je pozitívny, druhí nie, tak mohli by zobrať preventívne túto dávku, aby sa nenakazili. Ďalej posilňovať treba imunitu, sú rôzne prostriedky na posilňovanie imunity. No, bohužiaľ, som sa ďalej nedostala.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.2.2021 o 21:33 hod.

Ing.

Magdaléna Sulanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video