24. schôdza

24.2.2021 - 26.2.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

26.2.2021 o 10:10 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:03

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem vám veľmi pekne, pán predsedajúci. Kolegyne, kolegovia, pán poslanec Fico, ja veľmi pozitívne hodnotím tvoje vystúpenie hlavne z pohľadu, že to bolo fakt čisto odborne vystúpenie. Snažil si sa vysvetliť danú skutočnosť, ktorou sme chceli zaviazať vládu Slovenskej republiky. Vidíme tu taký rozdiel, že aj pán Valášek, aj koaliční sa na to inak pozerajú, ako sa my na to pozeráme. Je to možnože o tom, že my hovoríme o tom, že nebola splnená tá ústavná povinnosť, a teda koalícia pravdepodobne to vidí inak.
Ja si myslím, že inak to vidia ale, samozrejme, aj odborníci a opozícia. Mrzí ma vystúpenie, bol som rád, že teda na moje vystúpenie reagovala pani poslankyňa tak vecne, odborne, že teda snažila sa povedať, že bude o tom diskusia v marci, bude sa predkladať a tak ďalej. Mrzí ma, že kolega teraz sa nechal uniesť a zase typicky proste lebo Fico a všetko... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, prosím reagujte na predrečníka.

Takáč, Richard, poslanec NR SR
30.
Áno, ja reagujem na to, že pán poslanec Fico vystúpil čisto odborne, vecne a, bohužiaľ, vidíme realitu koalície, že pán poslanec sa nechal úplne stiahnuť do úplných extrémov a v politike nikdy nehovor nikdy.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.2.2021 o 10:03 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:04

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne pánovi predsedovi Robertovi Ficovi, že upriamil pozornosť na to, že z parlamentu sa stáva slúžka vlády a je to veľmi nebezpečné najmä v tých európskych otázkach. Ja ako bývalý osemročný predseda európskeho výboru mám skúsenosť s tým, ako sa počas môjho vedenia viedla v celej Európe diskusia, ako posilňovať pozíciu národných parlamentov v otázkach európskej agendy. A keď teraz vidím v priamom prenose, že sa tu celá táto agenda odsúva, dehonestuje a dokonca nový predseda európskeho výboru sa snaží zdôvodňovať, že vlastne parlament by nemal mať túto právomoc a že keď sme my niečo schválili, tak to si netreba všímať. Veď to je absolútna dehonestácia európskeho výboru aj Národnej rady Slovenskej republiky.
Ja si pamätám, keď som bol predsedom výboru, ako sme cvičili s pánom Korčokom, keď chodil na náš výbor a chcel tam chŕliť síru proti Ruskej federácii a sme ho sfúkli. Proste európsky výbor prijal stanovisko, že nemôže a nemohol. Lebo takto to funguje. Parlament má úžasnú silu v tomto prípade a v európskej agende konkrétne a počas vlády Roberta Fica, keď premiér chodil ako na klavír na európsky výbor. Nevynechal hádam jedinýkrát a rešpektoval tie postoje aj európskeho výboru, lebo takto to má fungovať.
Sme parlamentnou demokraciou a v európskych otázkach sme prijali tzv. škandinávsky model. To znamená veľmi silné postavenie parlamentu a v tomto prípade európskeho výboru v európskych otázkach. A teraz sa to celé rúca. Celé sa to degraduje. A keď navyše počúvame potom tie argumenty, že však európsky výbor si to mohol nejakým spôsobom spláchnuť, lebo však nezáleží na tom, že predtým to prijali poslanci alebo 30 poslanci za stranu SMER a opozície. Veď to sú úplne dve rozličné roviny. Tak parlament má hádam ako plénum väčšiu silu a potom si nemôžete dávať tie právomoci na európsky výbor. Takto to nemôže fungovať, pán predseda na to veľmi dobre upozornil.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.2.2021 o 10:04 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:06

Romana Tabák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, mne sa zdá, že vy ste si všetci dali kyslé raňajky dneska ráno, nakoľko na nás toľko útočíte. Ja chápem obavy ľudí z bývalej vlády, že máte pocit, že sa pripravuje plán obnovy bez vás. Ja súhlasím s vami, že verejná diskusia je potrebná. Diskusia však prebehla a neustále prebieha. Dokonca aj ministerstvo financií zriadilo e-mailovú adresu, kde verejnosť posiela, môže posielať pripomienky a návrhy k plánu obnovy.
Včera som to v pléne spomínala, ale približne od roku 2015 prestalo Slovensko dobiehať životnú úroveň v Európskej únie. Aj napriek tomu, že sme mali k dispozícii eurofondy. Ich čerpanie bolo však katastrofálne. Podľa štatistík približne na úrovni len 29 %. Prepadli sme sa na predposledné miesto v efektivite čerpania eurofondov v rámci celej Európskej únie. Za vás teda hovoria výsledky práce.
Takže len na záver, že aj keď možno máte skvelé plány, tak realizácia bola už v minulosti katastrofálna. Ja sa len chcem zastať ľudí na ministerstve financií, pretože tam pracuje skvelý tím ľudí, ktorí má skutočne dobré záujmy.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.2.2021 o 10:06 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:08

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda, nemôžme si dovoliť, aby návrhy ústavných zákonov, ktoré sú potom schválené v Národnej rade, boli predmetom svojvoľného výkladu tu v Národnej rade a každý si jednoducho povedal, že ja si myslím, že to je takto. Tak teda veľmi presne.
Po prvé, pán podpredseda, predseda Národnej rady tu priamo do mikrofónu povedal, že berie na vedomie, že stanovisko je záväzné, pretože zákon hovorí veľmi jasne, že ak sa Národná rada nevyjadrí k návrhu stanoviska do dvoch týždňov od jeho predloženia, člen vlády je viazaný návrhom stanoviska Slovenskej republiky. Tu sa nemáme o čom baviť. To stanovisko je záväzné, prosím, ani neotvárajte túto tému, pretože je to tak.
A k pánovi poslancovi Valáškovi, prosím, opäť to je svojvoľný výklad zákona. V ods. 1 sa hovorí, že Národná rada môže schvaľovať stanoviská Slovenskej republiky k návrhom právne záväzných aktov a iných aktov Európskej únie. Na toto máte pôsobnosť, pán predseda, vo výbore, aby ste k tomu dávali prípadne stanoviská cez výbor, ale my sme postupovali podľa samostatného odseku 3 ústavného zákona, ktorý hovorí: "Národná rada môže schvaľovať stanoviská aj k ďalším záležitostiam Európskej únie, ak o to požiada vláda alebo najmenej pätina poslancov." To už nie je pôsobnosť výboru. Prosím, neprekrúcajte ústavný zákon. Jednoducho dnes platí, stanovisko Slovenskej republiky je záväzné. Platí to, že návrh plánu obnovy obchádza tento návrh alebo toto záväzné stanovisko Slovenskej republiky a že sa členovia vlády nesprávali tak, ako predkladal ústavný zákon.
Nie ste nič iné, pán podpredseda, urobte si poriadok! Urobte si poriadok, nech tu rešpektujeme aspoň elementárne, aspoň sa tvárte, že to rešpektujete, preboha. Veď to už je očividné hrubé porušovanie ústavných zákonov. O ničom inom som vo svojom vystúpení nehovoril a, samozrejme, tie vystúpenia niektoré ani... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.2.2021 o 10:08 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:10

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, dovoľte mi nadviazať na pána predsedu Roberta Fica, ktorý teraz v priamom prenose úplne jasne usvedčil z toho vládnu koalíciu, že porušuje ústavný zákon, že si svojvoľne vykladá právo tak, aby jej to vyhovovalo. Ale čo je najsmutnejšie, že dokonca ten človek, ktorý by mal stáť ako prvý v obhajobe parlamentu v prípade európskej agendy, predseda európskeho výboru, sa tu bije za to, že nie je, dajme to tej vláde a parlament vlastne nič nemusí a že nepočúvajme plénum Národnej rady. Ale, preboha, dodržujme aspoň základnú štábnu kultúru, veď toto bolo jedno slušné vystúpenie, ja sa takisto nesnažím byť teraz nejaký agresívny, odborne a vecne sa vám snažíme povedať, že chceme o pláne obnovy diskutovať v parlamente, ako to je úplne bežné v každej demokratickej krajine.
Ja len pripomeniem v talianskej, v Taliansku padla vláda kvôli diskusii o pláne obnovy, lebo tam boli také obrovské diskusie v parlamente, že jedna strana prišla s tými návrhmi, druhá s tými, až sa nakoniec nezhodli a padla na tom vláda. To je tak silná téma, to v Európe je jedna z najsilnejších. V Európe sa neriešia také témy, že predseda vlády príde na tri dni, že Sputnik - Nesputnik a vrah je Sulík neni vrah Sulík. Nie, tam sa riešia vážne odborné veci, že ako pomôcť do budúcnosti krajine, ako pozviechať hospodárstvo, ktoré je zničené pandémiou. Ale nie. U nás sa to vôbec nerieši, u nás tu máme tucet poslancov vládnej koalície a jediný príspevok, ktorý som započul na odborný príspevok Roberta Fica, boli pripomienky pána Šudíka, ktorý tu vykrikoval naňho, že niečo niekedy v televízii povedal na úplne inú tému, nič nesúvisiace absolútne, pardon Šefčík, pardon, som si poplietol meno, takýmto spôsobom jednoducho tá diskusia o pláne obnovy vyzerať nemôže a berme si príklad z tých iných štátov.
Na Slovensku musí fungovať ústavný zákon, musí fungovať právo, to, čo sa v angličtine hovorí, rule of law. U nás mám pocit, že u nás chcete mať rule of Matovič, to znamená, že absolútne ignorujeme právo, absolútne ignorujeme dokonca ústavné zákony.
Včera sme mali krásny príklad pani ministerky Kolíkovej. Tak v uznesení Národnej rady je priamo napísané, že sa tu skončí s núdzovým stavom, až keď bude 60 až 80 percent ľudí zaočkovaných, ona sa postaví a povie, nie takto to nebude, ja som si to tak povedala, to je jedno, čo je v uznesení, ja to tak hovorím a bude platiť to, čo ja hovorím. Ale veď to je úplne iná paradigma vládnutia tzv. charizmatická, ak použijem Axela Webera. To nie ja tá právna, to znamená, že keď je raz niečo v práve napísané, tak to platiť musí a je jedno, čo povie pani Kolíková alebo čo povie pán Matovič, je to napísané, a to je to dôležité. A oni toto úplne negujú, ale takto ten štát fungovať nemôže.
Čo keď sa pani Kolíková zajtra zobudí a povie si, že to tak bude platiť zrazu. A pozajtra sa zobudí, asi to tak nebude platiť a my budeme celé Slovensko skákať, ako sa ona zobudí. Však tu musí niečo platiť, čo je v zákone vymedzené. Čiže je mi veľmi ľúto, že sa degraduje parlament a je mi veľmi ľúto, ako manažérsky zlyháva táto vláda.
Veď vidíme pána predsedu vlády Igora Matoviča, ako funguje, ono ten výkon je podobný skôr marketérovi, skôr človeku, ktorý pôsobí v piár oblasti, on príde s nejakým veľkým, veľkolepým galaktickým nápadom - celoplošné testovanie, zachránime svet alebo plán obnovy, budeme diskutovať celé leto, reformné leto, nič iné nebudeme riešiť a takýmto spôsobom spraví tlačovku. Burácanie, jasot davov a potom o týždeň na to zabudne a už má nejakú novú tému, lebo je marketér.
On nedotiahne veci, on absolútne nedoťahuje veci a tu je krásny príklad. Tak on prišiel s tým, že budeme celé leto diskutovať a výsledok bolo, že ešte v septembri nemali ani len to rámcové, čo dneska ponúkajú, ani tie rámcové body. S tými prišli až niekedy pred dvoma týždňami a dali to slávnostne na internetovú stránku a tvária sa, že to je to, čo má priniesť plán obnovy. Veď to je úplne smiešne. Smiešne je to aj preto, lebo Európska únia priamo hovorí, že ten proces prípravy národného plánu obnovy má byť transparentný a má byť demokratický. To znamená v diskusii s orgánmi a rôznymi občianskymi združeniami. Kde máte nejaké veľké okrúhle stoly s odborármi, so samosprávami, so zamestnávateľmi, s kapitánmi priemyslu? Kde to máte? Absolútne nič.
Tuto sme počuli, že je tu nejaká e-mailová adresa, kde môže každý občan niečo napísať. Toto myslíte vážne?. Opakujem, tu mali byť odborné konferencie, ktoré sľuboval sám pán Heger, sám pán Matovič a nič. A tá transparentnosť? Transparentnosť nie je žiadna, to pán predseda Fico povedal veľmi jasne, veď tu sa ten plán obnovy stráži ako ten najväčší národný poklad, ako niekde na dne atómovej elektrárne ho stráži armáda, aby náhodou neprenikol k nemu James Bond a neukradol ho. To má byť transparentný dokument, to tu má byť každému k dispozícii a každý o tom môže diskutovať. Absolútne zlyhávate v tejto oblasti. A obávam sa, že je tak trochu výsmech aj to, kde ste si stanovili priority, pretože keď vidím, že vy dokážete nájsť 200 mil. eur z plánu obnovy na posilnenie NAKA, ale neviete nájsť na výstavbu bytov, neviete nájsť na pomoc živnostníkom, pomoc zamestnancom na naštartovanie ekonomiky, aby tu bola ďaleko väčšia zamestnanosť, ale riešite tu NAKU, tak to je výsmech ľuďom.
Veď tí čakajú, jak na spasenie teraz, aby prišli peniaze od štátu. Vy nielenže máte tých 8 mld. k dispozícii, ktoré ste si napožičiavali, vy ešte máte možnosť využívať teraz ďalšie miliardy, obrovské miliardy z plánu obnovy a vy to absolútne ignorujete.
Viete, keby sme boli v bežných časoch, že ešte sa to dá možno odpustiť, si povieme dobre, však nejakým spôsobom prežijeme, ale my sme v tých najkrízovejších časoch. My sme v časoch, kedy v ľuďoch rastie frustrácia nie preto, že majú nejaké psychické problémy, ale pretože majú ťažké sociálno-ekonomické problémy kvôli kríze. Kvôli tomu, že ste im zakázali podnikať, zakázali pracovať, zakázali ste im vychádzať z bytu a potom im neviete dať ani tú štátnu pomoc, ktorú by ste mohli sprostredkovať prostredníctvom peňazí z plánu obnovy. Je to veľmi nefér voči týmto ľuďom, bezohľadné. A ja mám niekedy pocit, že to ani nie je už otázka vašej zlovôle, ale absolútneho šlendriánstva. Vy to jednoducho nezvládate, vy to neviete robiť. To v čase, keď bol na čele vlády Robert Fico, to proste ten štát pracoval ako švajčiarske hodinky, to ako môžte síce vyčítať teraz Robertovi Ficovi, že mal iný politický názor, ale nemôžete mu vyčítať, že každú chvíľku rokoval s partnermi. Že tu boli rady solidarity, že tu bola komunikácia s odbormi, so zamestnávateľmi, so samosprávami. A to nebolo tak, že ako sa postaví dnešný premiér Igor Matoviča a že vynadá samospráve, povyhráža sa jej kriminálom alebo že bude tie odbory vytláčať z tripartity. Čiže už len čisto ten štátnický výkon tu nejaký musí byť, lebo inak to fungovať nemôže.
Ale, ale ja mám taký pocit, že vy ste došli s tým svojím mesiášskym komplexom, ktorý je typický, teraz sa neurazte, pre takých tých jednoduchších ľudí, ktorí mali pocit, že si už teda tú prvú knižku v živote prečítali, tak už spoznali múdrosť sveta.
A čím ste múdrejší, čím ste vzdelanejší, tým zisťujete, že máte ďaleko väčšie rezervy a že stále ste vlastne, ako bolo to sokratovské: "viem, že nič neviem," že máte proste stále rezervy a dobiehate ich a ste oveľa pokornejší. Ale vy s tým malým intelektuálnym zázemím, ktoré máte, ste tu prišli z ulice a máte pocit, že sa riadi tá krajina takým spôsobom, že dôjde Igor Matovič a nahuláka tam v Bruseli na všetkých, ako v slovenskom parlamente zvykne. A čo porozpráva im tam alebo im rozdá hotdogy, ako to urobil pred Bonaparte? Toto je riešenie, ako, ako funguje, ako má fungovať štát? Takto to vyzerá.
Čiže my teraz nenapádame iba tú agresivitu, ktorú cítime z pána Matoviča a z vlády a ani tú neschopnosť, ale úplne obyčajnú štátnu kultúru. Raz je tu ústavný zákon, raz sme niečo prijali, raz je tu nejak nastavený rámec a chceme iba od vás to, aby ste si plnili vlastné povinnosti, aby ste plnili európske regule, ktoré sú nastavené. A nikde v európskych regulách som nečítal, prepáčte, že sa majú peniaze z Bruselu rozdeľovať podľa toho, aký kto dostal počet hlasov vo voľbách. Tak hádam budeme sledovať záujem krajiny ako celku, záujem celého národa. No keď zhodou okolností príde, že ministerstvo práce má nejaká slabšia koaličná strana, tak teraz ľudia nedostanú kurzarbeit, ľudia nedostanú dôchodky, ľudia nedostanú pomoc od štátu, takto to má vyzerať?
A zhodou okolností bude mať najviac strana, ktorá má hospodárstvo, tak sa budú liať peniaze len do podnikania, podnikateľom a bánk? Tak nebláznime, tu musí ísť o potreby krajiny. Dneska padajú na ústa práve tí najslabší, tí najmenší živnostníci, tí najmenší robotníci. Tak, prosím, buďme v tomto prípade pokornejší a naozaj táto diskusia nie je nejaká agresívna ani expresívna, len sa snažíme vás naviesť na cestu, aby ste sa snažili byť korektnejší, férovejší voči ľuďom a hlavne si iba plnili svoje povinnosti, nič viac. Dodržujte právo, dodržujte zákony, diskutujme o tom, o čom chceme už niekoľko mesiacov diskutovať a nebolo nám to dopriate a poďme sa rozprávať s vládou. Opakujem, nikto z vlády tu nesedí. S vládou, ktorá to má predložiť, nemáme možnosť diskutovať. S pánom premiérom sme sa nemohli vidieť ani nepamätám, aby sme diskutovali o vážnych veciach, o budúcnosti Slovenska.
Chcem len to, čo je v každej demokracii úplne bežné a v núdzovom stave, ktorý ste si sami vyhlásili, by malo byť sväté, keď zoberiete ľuďom právo protestovať, zoberiete ľuďom právo participovať na politike ako v bežných totalitách, tak, preboha, aspoň ten parlament rešpektujte, lebo to je posledná, posledný ostrov demokracie. A toto je výsledok, nikto z vlády, prakticky nikto z poslancov a iba porušovanie ústavných zákonov, porušovanie vlády zákona a porušovanie všetkého, čo na Slovensku doteraz platilo. To je neudržateľné páni kolegovia.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

26.2.2021 o 10:10 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:20

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec, chcem nadviazať na niektoré otázky, ktoré si otvoril, možno trošku aj konkretizovať, pretože ono celá tá diskusia je vlastne o tom, ako čo najefektívnejšie, ale systémovo možno použiť veľké finančné prostriedky, ktoré táto republika už dlhé roky, desaťročia nebude mať k dispozícii. Vidím tu dva základné postoje.
Po prvé, nepripravenosť, po slovensky povedané nemajú, preto nechcú predložiť, že nemajú a hľadajú skôr výhovorky, prečo a ako. A zároveň dávajú odpoveď aj na otázku prečo? Lebo tá druhá, ten druhý postoj je rozdeľovať podľa volebného výsledku. No preto nemajú, že sa ešte nedohodli kto, koľko a ako nie podľa objektívnych potrieb, ale podľa nejakej matematiky, ktorá vyšla z volieb.
Ale treba povedať, že sú tu aj dve veľké objektívne pravdy. Ja aj tie chcem pomenovať a nadviazať na pána poslanca. Prvá, núdzový stav držíme preto, že máme obavy, že vyjdú ľudia do ulíc. No a druhá, znovurozdelenie balíka prostriedkov podľa volebného výsledku. Toto nie sú tézy ani komunikácia opozície, ja som citoval dvoch členov terajšej vlády. To znamená, tomu by ste asi mali veriť aj vy, lebo keby to zaznelo v parlamente, je tu možnosť ešte niektoré veci aj korigovať, ale toto povedali dvaja členova vlády.
Ja len pripomínam, keď hovoríme aj o sociálnom dialógu, správa NKÚ, keď ju predkladali v súvislosti so štátnym rozpočtom, hovorila o dvoch potrebách. Po prvé, ekonomické opatrenia, zatiaľ to skôr vnímam ako pokus-omyl, lebo máme prvú v sociálnej oblasti a práce prvú, prvú pomoc, potom je prvá pomoc jeden krížik, dva krížiky a neviem, koľko krížikov ešte bude. No a druhá vec, ktorá s tým súvisí, je sociálny dialóg. A ten tu absolútne zatiaľ chýba... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.2.2021 o 10:20 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:22

Ľubica Laššáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Je všeobecne známe, že k rezortom, ktoré sú najviac postihnuté pandémiou, patrí kultúra. Napriek tomu v pláne obnovy kultúra zahrnutá vôbec nie je. Plán obnovy v kultúre a kultúra v pláne obnovy, teda rovná sa nule. Nebol akceptovaný dokonca ani náš návrh, ktorý vzišiel z parlamentného výboru pre kultúru a médiá a reflektoval návrh Únie, aby sa 2 % z európskych peňazí pomoci dali na kultúru. Toto stanovisko a toto uznesenie sme odovzdali v dostatočnom predstihu ešte niekedy koncom septembra minulého roka. Jediná zmienka o kultúre v pláne obnovy je v kapitole zelené projekty a súvisí s obnovou budov.
Pýtam sa, kto, prosím, bude v tých budovách na kultúre pracovať, keď kultúrne odvetvia a najmä tie neštátne, v ktorých pracujú desaťtisíce pre mnohých neviditeľných ľudí, pomaly zanikajú.
Takže z mojej strany otázka, kde v pláne obnovy sa myslí na kultúru?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.2.2021 o 10:22 hod.

PhDr.

Ľubica Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:24

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán Blaha, tu ste ukázali, ako vášmu predsedovi tam trčia len topánky, nebudem hovoriť odkiaľ. Vy sám dobre viete aj ste dobre sčítaný, že kto tvorí ekonomiku štátu. Je to stredná trieda, ktorú za tie roky reforiem, čo sa tu robili, ste dostali tam, že vy sa utiekate a máte voličov z tých chudobných a nehanbíte sa to povedať, že my im ešte ideme brať. To nie je pravda. Plán obnovy, je smutné, že bude musieť byť použitý na to, čo ste tu zanechali. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.2.2021 o 10:24 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:24

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Blaha, vy ste spomenuli aj moje meno v diskusii, tak zareagujem aj na to. Ale najskôr včera ste vystúpili, hrali ste sa tu na niekoho, kto si uctieva, kto dodržiava pietu, kto nechce byť agresívny, ale aj tak ste boli agresívny. To neznamená, že keď nekričíte, že nie ste agresívny. Aj teraz ste vo svojom prejave, keď si ho pozriete ešte raz, ste dourážali premiéra a ďalších a tvrdíte, že sa bavíte vecne. No nebavíte sa vecne, urážate ľudí.
Dovoľte mi zareagovať aj na to, čo tu odznelo o tom, že ako som sa vyjadril ja na predchádzajúceho človeka z rozpravy, tak nie je dôležité len to, čo sa hovorí, ale aj kto to hovorí. A ak tu bol niekto premiérom a mnohonásobne oklamal ľudí na Slovensku, tak prečo by mu mali ešte veriť? Ja som len citoval jeho výroky z tejto rozpravy a potom som ich konfrontoval s tým, čo hovoril v minulosti.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.2.2021 o 10:24 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:26

Romana Tabák
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Blaha, vy ste prekvapil, lebo ako bývalý predseda výboru pre európske záležitosti som myslela, že viete aspoň trochu po anglicky. Vy ste si v priamom prenose pomýlil rule of law s rule of love, čo vlastne, vy ste spomenul, že miesto pravidla zákona ste spomínal pravidlo lásky? Veľmi zaujímavé.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.2.2021 o 10:26 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video