27. schôdza

30.4.2021 - 3.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 15:00 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:36

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Mnohí z nás v tejto sále sú politikmi, možno niekto povedal že všetci, ale, bohužiaľ, nie všetci sa prejavujeme ako ľudia. A ja som veľmi vďačný Igorovi za to, že ukázal, že je nielen politik, ale aj človek a že aj pri vykonávaní funkcie premiéra a takisto aj ministra financií je stále človek, obyčajný človek, tak ako ho poznáme, ja už politicky pomerne dosť dlho.
Chcem pripomenúť, že Igor Matovič vyhral voľby, prvýkrát v dejinách modernej Slovenskej republiky vyhral niekto iný ako Mečiar alebo Fico, už to tu aj zaznelo, a teraz vyhral voľby Igor Matovič a hnutie OĽANO, ktoré viedol. Aj vďaka nemu Slovensko, respektíve vláda Slovenska po týchto voľbách nie je ani mafiánska alebo oligarchická, ale ani fašistická, ani progresivistická. A keď som bol na návšteve na ministerstve financií u Igora, tak som mu povedal, že boli sme naivní, keď sme si mysleli, že to len tak prejde. Že zrazu sme zmenili tie plány, a tak do nás začali biť nielen oligarchovia, ale aj progresívci v médiách. Vytvoril sa nenormálny tlak, samozrejme, pandémia, na ktorú sa netreba vyhovárať, ale ktorú treba veľmi vážne brať do úvahy, tomu dala veľmi veľa priestoru.
Igor je a bude veľmi dobrý minister financií. Na rozdiel od mnohých krikľúňov vybudoval obrovský podnik s tisícmi zamestnancov, zaplatil tomuto štátu, Slovensku, obrovské množstvo daní, aby ste možno vedeli, tak osem rokov bol členom výboru pre financie a rozpočet. Aj vo svojom príhovore to ukázal, keď ukázal tieto veci cez čísla, cez reálne čísla, nie cez nejaké výkriky. A ja verím, že vydržíme aj s novým ministrom financií, s novým premiérom do konca volebného obdobia a dosiahneme výsledky, napríklad konečne aj ten tunel Višňové. Takže držme si palce a do toho! (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 14:36 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:38

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Igor, vážim si ťa ako človeka, ktorý viac ako 11 rokov bojuje za bežných ľudí na Slovensku a za pravé hodnoty. Nikto z nás nie je bez chýb, každý ich robíme, občas zakopneme. Nejaké chyby si urobil aj ty, ale boli to chyby vo veľmi ťažkej situácii, akú sme desaťročia nezažili nielen na Slovensku, ale ani na celom svete.
Vážim si u teba, Igor, že zdravie a životy ľudí si nadradil nad všetko ostatné, nad osobný prospech, politické body či prestíž. Uvedomujem si hodnotu zdravia a života o to viac, že som tesne po prekonaní COVID-u a viem, ako som takmer 28 dní bojoval v samotke, v karanténe o svoje zdravie a niekedy sa mi zdalo, že aj o život. Veľmi si vážim, že na samom začiatku, ako si začal vládnuť, si prišiel na klub a si povedal, že, a pýtal si sa o náš názor, že aký máme na to, že ty budeš bojovať a robiť všetko pre to, aby si chránil zdravie a životy ľudí. Naozaj vtedy ma to veľmi povzbudilo a pred tým rokom som si povedal, že som naozaj na správnom mieste. Naozaj si ťa veľmi za to vážim aj ostatných ministrov, aj teraz aj nového premiéra. Prajem vám všetkým naozaj veľa zdravia, múdrosti a verím tomu, že spoločnými silami naozaj zmeníme našu krajinu k lepšiemu.
Ďakujem pekne za všetko, čo robíte. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 14:38 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:38

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za všetky faktické poznámky a dovoľte, aby som tak špeciálne vyzdvihol jednu, kde som naozaj bol tak veľmi milo prekvapený, že to trochu zvláštne vyznie, ale priznám sa, že som si myslel, že nejaký príliš veľký inteligenčný potenciál sa v poslancoch fašistickej strany nenájde, ale vystúpenie pána Beluského ma veľmi milo prekvapilo ako konštruktívnosťou vášho vystúpenia.
Dúfam, že som vám teraz neublížil, trochu asi áno (povedané so smiechom), ale tak čo už.
V prípade pána Mizíka ma to hneď vrátilo späť k mojim očakávaniam. Tam by som sa iba opýtal, teda že či to liečenie ste mysleli teda, že sme mali zabezpečiť bromhexín a vodku, ako odporúčal váš predseda v známom videu. Myslím si, že ak by sme takto liečili ľudí, tak k tým úmrtiam by nám pribudla minimálne jedna nula.
A pánovi Mazurekovi, viete, ono to je také, možno také osobné odporúčanie, že počas vystúpenia je dobré aj dýchať. Lebo mozgové bunky bez kyslíka veľmi rýchlo odumierajú a vy už dosahujete dosť kritickú hranicu. (Smiech v sále a potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 14:38 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:42

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda Národnej rady, vážený pán premiér, vážení kolegovia z vlády, vážené dámy a páni, vážení poslanci, vážené poslankyne, všimol som si v tom poslednom týždni, aj naposledy v debate s pánom poslancom Ficom v RTVS, že teda zo strany opozície bola taká požiadavka, aby sme si rozdebatovali po tom roku, aké veci sa podarili, aby sme si vyhodnotili, ako fungovali vládne opatrenia voči pandémii, voči pomoci ľuďom. A bolo volanie naozaj po takej širokej, plodnej argumentačnej diskusii tuto na pôde Národnej rady. A ja som to vítal aj som avizoval, že sa veľmi teším teda, že v súvislosti s programovým vyhlásením vlády bude dostatočná príležitosť na to, aby sme tieto veci dopodrobna predebatovali.
O to viac ma teda prekvapuje, a asi je dobré, aby to zaznelo, aby to bolo na zázname, že momentálne evidujem v sále prítomných dvoch poslancov zo strany HLAS, jedného poslanca zo strany SMER. Áno, evidujem tu aj poslancov z iných strán, ale teda tie dve, ktoré najviac vyzývali teda, že treba takúto diskusiu podstúpiť, a my sme na ňu pripravení, sme tu s kolegami z vlády pomerne v hojnom počte, aby sme všetky tieto otázky podrobne rozdebatovali, tak zisťujem, že ako obyčajne, ako obyčajne opozícia jedno rozpráva v médiách, ale keď príde na lámanie chleba, tak proste... Ešte raz, je tu jeden poslanec zo SMER-u, dvaja poslanci z HLAS-u. To je trošku málo na to, po čom ste posledné dni a týždne volali.
Ale predsa pokúsim sa reagovať aj pozitívne a konštruktívne na to, čo tu opozícia povedala. Napríklad pán poslanec Blaha povedal pred pár hodinami, že teda sú nejaké veci, za ktoré by sa bolo treba občanom ospravedlniť. A ja s ním súhlasím. Napísal som si v takých poznámkach niekoľko vecí, za ktoré by bolo treba sa občanom ospravedlniť. Pretože, povedzme si to otvorene, ľuďom je jedno, že či sme to my z vládnej koalície, alebo niekto iný z opozície, ľudia potrebujú pomôcť a chcú, aby sľuby politikov boli realizované a dodržiavané. A preto by som sa chcel ospravedlniť občanom Slovenskej republiky za to, že tu boli politici, ktorí desať rokov sľubovali 13. dôchodky a nikdy ich nevyplatili. Až musela prísť táto vláda, aby konečne vyplatila 13. dôchodky vo výške takej, v akej neboli doteraz vyplatené nikdy v histórii Slovenska. Chcem sa všetkým občanom Slovenskej republiky ospravedlniť, že museli na to desať rokov čakať napriek tomu, že im to strana SMER, dnes SMER, HLAS desať rokov sľubovala. Ospravedlňujem sa za to, naozaj hneď, ako to bolo možné, tak sme to urobili.
Po druhé, chcem sa ospravedlniť ľuďom na Slovensku za to, že bývalá vláda diskriminovala ženy ročníkov ´57 až ´63 na dôchodkoch. Nespravodlivo, napriek tomu, že vychovali deti, ktoré veľmi potrebujeme pri ďalšom rozvoji Slovenska, tak neboli za to spravodlivo ocenené. Práve naopak, boli diskriminované. A bola to práve táto vláda, ktorá ich za to odškodnila. Viac ako 100-tisíc žien, ktoré boli diskriminované pri výpočte dôchodkov. Chcem sa za to ospravedlniť, že to trvalo, ale urobili sme to tak, ako sme to sľúbili, tak sme to aj urobili.
Chcem sa ospravedlniť ľuďom na Slovensku za to, že bývalým vládam napriek tomu, že boli o to úpenlivo žiadané, nikdy neprejavili toľko sociálneho cítenia, že by zrušili doplatky za lieky pre dôchodcov, ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím a pre deti do šesť rokov. Ale táto vláda to urobila. Chcem sa ospravedlniť občanom, že to trvalo až tak dlho a že k tomu tie predchádzajúce vlády nikdy nedospeli.
Chcem sa ospravedlniť občanom, že bývalá vláda robila politiku zamestnanosti takým spôsobom, až tak do takých podrobností, že na jednom nemenovanom úrade práce na východnom Slovensku dokonca mali zamestnaného špecialistu, ktorý opravoval tým ľuďom so správnou straníckou knižkou autá. Lebo veď treba sa starať. Trošku je problém v tom, že si myslím, že úrady práce by mali pomáhať nezamestnaným a nie zamestnaným. Za to sa chcem ospravedlniť, že také veci sa tu roky diali, ale už sa nedejú, chvalabohu.
Chcem sa tiež ospravedlniť občanom za to, že v ústredí Sociálnej poisťovne za bývalej vlády napriek tomu, že sa hovorilo, že ako treba pomáhať občanom, tým, ktorí potrebujú sociálnu pomoc, ktorí potrebujú, ja neviem, invalidné dôchodky, tak prosím vás pekne, chcem sa ospravedlniť za to, že na ústredí Sociálnej poisťovne sa ťažil bitcoin. To sa dialo v tomto štáte, že tam zamestnanci ťažili bitcoin. Tak už sa to nedeje, ale napriek tomu ako politik sa musím ospravedlniť aj za bývalých kolegov, že takéto veci dopustili.
Chcem sa takisto ospravedlniť všetkým zamestnancom a zamestnávateľom, že napriek desaťročnému volaniu za bývalých vlád nikdy nezrealizovali strany SMER a HLAS kurzarbeit, po ktorom všetci volali, a tvrdili, že sa to nedá. Tak my sme to zrealizovali za pár dní, v čase uprostred pandémie. Chcem sa ospravedlniť všetkým zamestnávateľom a zamestnancom, že to trvalo desať rokov, že to neboli doteraz schopní urobiť.
Takisto sa chcem ospravedlniť tým ľuďom, ktorí žijú v tých klasických, tradičných rodinách, to znamená muž, žena, deti, že až doteraz všetky tie bývalé vlády poskytovali prostredníctvom ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny dotácie na všetko možné, a ja nespochybňujem, že je to potrebné, ale na normálnu klasickú rodinu ani nebolo zákonné oprávnenie, aby ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny mohlo podporovať rodiny. To sme museli zmeniť až my. Ospravedlňujem sa, že doteraz na to tie vlády kašľali, ale v tomto roku prvýkrát budú vyplatené dotácie aj na podporu rodiny.
Takisto sa musím ospravedlniť občanom, že keď v panike bývalá Pellegriniho vláda zaviedla také plošné opatrenia, aké zaviedla, tak sa zavreli automobilky a v priebehu pár týždňov nám nabehlo 70-tisíc nových nezamestnaných. Bola to chyba. Bola to veľká chyba, že sa to takto urobilo. A my sme teda bojovali do posledného momentu aj vďaka tomu, že sme umožnili testovanie vo veľkých podnikoch, že sa nielenže neprepúšťalo v týchto veľkých priemyselných fabrikách, ale že práve kvôli tomu, akú politiku sme zvolili, dnes tieto fabriky prijímajú nových ľudí. Napríklad naposledy tisíc ľudí v Jaguari, 400 ľudí vo Volkswagene a budeme v takejto politike pokračovať. Pretože my potrebujeme aj nejaký rozvoj po tom COVID-e. Nám nestačí len že zachrániť, čo sa dalo, ale chceme investovať do budúcnosti.
Chcel by som sa ospravedlniť ľuďom, že napriek tomu, že desať rokov za vlád SMER-u a HLAS-u a neviem koho ďalšieho žiadali ľudia, aby si mohli vybrať medzi gastráčmi a finančným príspevkom, že to muselo počkať až na nás a že sme to teda v tomto roku schválili a ľudia si konečne môžu vybrať medzi finančným príspevkom a gastrolístkom. Každý podľa vlastného výberu, každý podľa vlastného uváženia.
A na záver, pán Blaha, keďže som vami začal, sa chcem ospravedlniť občanom Slovenskej republiky, že viedla vláda SMER-u voči USA takú koloniálnu politiku alebo takú, proste takú poníženú politiku, že Slovensko prijalo osem teroristov z Guantánama na Slovensku. Nemci prijali menej. To je viac ako desaťkrát väčšia krajina. To sme naozaj až takto sa museli poklonkovať za nejaké fotky v Bielom dome? Tak to táto vláda nikdy robiť nebude, ale občanom sa za to ospravedlňujem, že sme museli riešiť... Nie, viete, niektorí bojujú proti teroristom a proti terorizmu tak, že sa teda snažia robiť nejaké bezpečnostné opatrenia. My si ich zavoláme rovno! My si ich dovezieme! Len tak. Tak za to sa ospravedlňujem, toto sa už diať nebude.
Potom by som chcel povedať pár poznámok ešte k porovnaniu opatrení, aké urobila táto vláda a tie bývalé vlády, keď prišla naozaj veľká kríza. Chcel by som povedať, že len z rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny sme doteraz vyplatili na pomoc ľuďom viac ako 2 mld. eur. Reálne vyplatených, nie sľúbených. Vyplatených k dnešnému dňu. A pomohli sme tým viac ako 500-tisíc ľuďom. A keď niektorí páni alebo dámy z opozície hovoria, že teda ako by to oni vedeli robiť inak a ako treba dať viac, tak im chcem pripomenúť, že v čase najväčšej finančnej krízy, v roku 2008, za prvý rok od vypuknutia krízy, podporili 4-tisíc ľudí. Štyritisíc ľudí sumou 30 miliónov eur. Vy nemáte čo rozprávať, ako sa bojuje proti kríze, lebo vy ste sa vtedy na ľudí vykašľali! Nezamestnanosť stúpla o 140-tisíc ľudí a potom sa to dlhé roky muselo hamovať. Tak musím povedať, že my teda pristupujeme k tomu, aby sme ochránili čo najviac ľudí v práci aj ich zamestnanie, aj ich príjmy násobne a násobne, konkrétne 57-krát štedrejšie a zodpovednejšie ako vy.
Na záver by som chcel povedať, že to, ako sa Slovensko bude vyvíjať ďalej, bude závisieť od toho, ako budeme schopní identifikovať, že do čoho chceme investovať. A my chceme investovať v najbližších rokoch do konkrétnych vecí, ktoré si ľudia môžu skontrolovať, pretože ich uvidia. Nebudú to nejaké divné stratégie neviem čoho, čo si nikto nevie, ani normálny človek, skontrolovať. A chcel by som povedať teda, k čomu sme sa zaviazali konkrétne už v spomínanom pláne obnovy, aby si to ľudia potom mohli kontrolovať.
Po prvé, ideme vybudovať päť nových moderných koncových nemocníc. Jednu v Bratislave, jednu na východnom Slovensku a tie zvyšné tri, diskutuje sa o lokalitách Trenčín, Nitra, Žilina, Martin, Banská Bystrica, v závislosti od toho, že ktorú nemocnicu bude stačiť zrekonštruovať, kde bude treba robiť kompletnú novú výstavbu alebo úplne kompletnú rekonštrukciu a modernizáciu.
Postavíme 122 nových moderných zariadení sociálnych služieb, pobytových aj ambulantných. Väčšinou komunitného typu. Na to použijeme viac ako 250 mil. eur. Na nemocnice viac ako miliardu eur.
Obnovíme 100 historických verejných budov, ktoré by za iných okolností nemohli slúžiť verejnosti, pretože jednoducho z hľadiska energetických nákladov a ekologických štandardov by nespĺňali kritériá. Investujeme 200 mil. eur presne do tohto, aby sme uchovali toto kultúrne a národné dedičstvo a súčasne aby sme umožnili, aby bolo využívané aj v modernej dobe.
Postavíme viac ako 170 nových materských škôl, tam, kde je to najviac potrebné, aby sme vedeli splniť a pomôcť aj ženám, aby v prípade, ak majú záujem, aby vôbec mali možnosť sa začleniť naspäť do pracovného života, aby vôbec mali dať kam deti, ak majú takýto záujem.
Postavíme 581 úplne nových, úplne fungl nových učební, tried na základných školách, tak aby sa každé dieťa na Slovensku vedelo dostať k modernému procesu výuky, k moderným štandardom a všetkým vymoženostiam, novinkám v oblasti IT, tak aby každé dieťa malo na to nárok a malo na to právo.
A obnovíme 25-tisíc rodinných domov. To je zameranie na energetickú chudobu. To znamená, jedná sa o tie rodinné domy, kde ľudia, ktorí sú v ťažkej finančnej situácii, paradoxne, musia dávať obrovské percento rozpočtu vôbec na to, aby neumrzli počas zimy.
A to si myslím, že toto všetko, to sú veci, ktoré pomôžu reálnym ľuďom po celom Slovensku. To nie sú nejaké vymyslené stratégie, ktoré sa dajú odfajkávať niekde v nejakých uzneseniach. To sú konkrétne veci, ktoré, ktoré každý človek na Slovensku uvidí a každý človek na Slovensku bude mať z toho konkrétny prínos.
Verím, že budeme môcť podebatovať do budúcnosti aj s opozíciou, keď teda vyzývala na debatu, že teda príde do... vidím, že zo SMER-u tu už nie je nikto, pokiaľ sa nemýlim. Pekný víkend želám tým veľkým, volajúcim po diskusii.
A na záver by som chcel povedať trošku s nadsázkou pre milovníkov konšpiračných teórií a politických analytikov, že či viete, kedy na Slovensku padá stredopravá vláda? Vtedy, keď minister práce, sociálnych vecí a rodiny predloží do vlády stratégiu deinštitucionalizácie zariadení sociálnych služieb. Akonáhle premiér tento materiál zaradí na rokovanie vlády, tak padla aj Radičovej vláda a padla aj tá doterajšia vláda. Takže ja sa chcem zaviazať kvôli stabilite politického systému, že ďalší návrh na zmenu stratégie deinštitucionalizácie zariadení sociálnych služieb už do vlády nepošlem. A prosím pána premiéra Hegera, keby som sa náhodou pomýlil, aby to nezaradil.
Pekný víkend želám. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.4.2021 o 14:42 hod.

Bc.

Milan Krajniak

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:57

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán minister, ďakujeme za naozaj taký prínos prehľadu toho, že čo všetko plánujete spraviť za 6 mld. eur z plánu obnovy. Vymenovali ste tu, ako budete stavať škôlky, nemocnice a podobne. Šesť miliárd eur z Európskej únie, to je minuloročný deficit, ktorý táto vláda spravila. To znamená, tento rok je to ďalších 7,5 mld. deficit, takže ak si povieme, ak by aj ste využili celých týchto 6 mld. eur, tak v podstate tie investície pokryjú vlastne iba ten deficit, ktorý tu bol minulý rok spravený. Takže úplne by som to nevnímal, kam veľmi to Slovensko posunie, týchto 6 miliárd. No, posunie nás to tam, že akurát vykryjeme a stále budeme ešte dve miliardy v deficite za minulý rok.
Veľmi, veľmi kvitujem to, že chcete podporovať tradičnú rodinu, a myslím si, že všetci konzervatívni politici v tomto parlamente by privítali, keby ste tento, toto nadšenie aj preniesli na pani ministerku Kolíkovú, ktorá kým vy podporujete tradičnú rodinu, tak ona porozdávala 700-tisíc eur najnovšie, v čase najväčších výpadkov príjmov štátneho rozpočtu, v čase najväčšej zadlženosti, nárastu zadlženosti, tak ona považovala za potrebné riešiť za 700-tisíc euro rôzne LGBTI projekty, podporu potratov a podobne.
Takže toto je presne to, že keď tu vystúpia ministri tejto vlády, tak my presne nevieme, že vlastne čo znamená slovíčko "táto vláda", pretože ste použili toto slovo niekoľkokrát, "táto vláda". Tak beriem to pozitívne, pokiaľ, ak by "táto vláda" bolo to, čo ste povedali vy, ak je to to, čo ro... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 14:57 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:59

Rastislav Schlosár
Skontrolovaný text
Pán minister Krajniak, rozprávali ste tu veľmi dlho o tom, za čo všetko sa chcete ľuďom na Slovensku ospravedlniť. Tak aj ja sa chcem spýtať, kedy sa ospravedlníte ľuďom za to, že ste boli členom Prezídia Fondu národného majetku práve v čase najväčšej, jednej z najväčších káuz moderných dejín Slovenska, teda kauzy Gorila, a že ste v tom spise Gorila boli spomínaný ako jeden z piatich rozhodujúcich hlasov Penty. Kedy sa za toto ospravedlníte?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 14:59 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:00

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, vy aj vaši predchodcovia a, predpokladám, že aj ďalší ministri, ktorí budú vystupovať, ste tento bod poňali tak trošku zvláštne, lebo ideme rokovať o programovom vyhlásení vlády a venujete sa viac-menej poslednému roku. To je v poriadku, že ste robili ten odpis toho, čo ste už urobili, to je podľa mňa možno aj dobrá myšlienka, že je to možnosť robiť každoročne, že by vláda mohla predstúpiť pred, do parlamentu a urobiť nejaký odpis toho, čo ste spravili, čo už je teda vybavené. To je podľa mňa dobrá myšlienka, ale teraz by sme podľa mňa sa mali skôr venovať tej budúcnosti. Tam ste spomenuli nejaké veci ohľadne plánu obnovy.
Mňa však zaujíma hlavne z vášho rezortu dôchodková reforma, pretože stále to máme otvorené. Ja som zaznamenal z ministerstva financií informáciu, že medzi ministerstvom financií a vaším ministerstvom je nejaká nezhoda, že teda o niečom rokujete, len my ako opozícia do toho nevidíme. Tak by som vás chcel poprosiť, keby ste možno v stručnosti nám vedeli vysvetliť, v akom je to stave, kedy môžeme očakávať nejaký prvý návrh, aby sme do toho aj my ako opozícia mohla, mohli s nejakými návrhmi vstúpiť, aby sme to naozaj pripravili hlavne z hľadiska udržateľnosti verejných financií do budúcnosti čo najkvalitnejšie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 15:00 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:01

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, no, ak ide o to, aké máme geopolitické smerovanie, tak táto vláda podľa mňa je presne taká istá, ako bola tá predtým, pretože tá predtým takisto spolupracovala hlavne so Spojenými štátmi a ako môžeme vidieť, tak táto vláda má už priamo vo vláde lobistov za USA, ako je minister Naď, prípadne minister Korčok a tajomník Klus. Čiže ja si myslím, že tie vzťahy s Amerikou budú ešte viac prehĺbené teraz, ako boli v minulosti.
To je celé, ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 15:01 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:02

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán minister, vo svojom príspevku ste pomenoval alebo chcel nejakým spôsobom dať na piedestál veci, ktoré sa pokúšate spraviť alebo ku ktorým ste sa zaviazal. Máte v úmysle postaviť päť nových koncových nemocníc. Spomínal ste jednu na východe Slovenska, jednu na západe a o ostatných sa rokuje. Ja mám taký mininávrh, keďže východné Slovensko tvorí tretinu územia Slovenskej republiky, prečo by tam nemohli byť dve nemocnice?
Bavili sme sa viackrát o domovoch sociálnych služieb. Je to téma mne srdcu veľmi blízka, či už je to domov sociálnych služieb pobytový, alebo s ambulantnou starostlivosťou. Domovy sociálnych služieb sú viac ako potrebné a ak táto vláda a vaše ministerstvo bude výstavbe, rekonštrukcii a možno aj spájaniu alebo odčleňovaniu týchto zariadení nejakým spôsobom naklonené, moju podporu budete mať vždy, pretože občania Slovenskej republiky, ktorí sú na takúto pobytovú alebo ambulantnú formu odkázaní, týchto ľudí je stále viac a nemám pocit, aby ich ubúdalo, práve naopak, pribúda.
Čo by som vám chcel však vytknúť, je tá obnova 25-tisíc domov. Ja mám pocit, že ak k tej obnove bude táto vláda pristupovať tak ako k výstavbe, o ktorej tuná bolo povedané, tak mám z toho také mierne obavy.
A na záver už len asi toľko, že poprial ste poslancom SMER-u pekný víkend, tak myslím, že ste zabudol na značnú časť koaličných poslancov, ktorí tento víkend majú, odkedy nastúpili na toto funkčné obdobie. Čiže asi toľko.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 15:02 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:04

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pekné ospravedlnenia, len si myslím, že ako člen vlády by ste sa mali ospravedlniť aj za tie tisícky obetí pandémie COVID-19, ale aj ďalšie tisícky úmrtí na odvrátiteľné ochorenia, ktoré vlastne boli zanedbané vzhľadom na zlú zdravotnú starostlivosť. Vieme štatisticky, už sa to tu viackrát spomínalo, 11 600 mŕtvych z 380-tisíc pozitívne testovaných. Tá mortalita vychádza okolo 3 %. Ak si to porovnáme napríklad s Dánskom, ktoré má podobný počet obyvateľov, 2,5-tisíc mŕtvych z 250-tisíc pozitívne testovaných. Oni majú jednopercentnú mortalitu, my trojpercentnú. Ja viem, že to spadá pod ministerstvo zdravotníctva, ale ste predstaviteľ tejto vlády, takže mali by sme sa ospravedlniť, aj koalícia, možno teda aj opozícia za tieto nelichotivé čísla, ku ktorým sme dospeli, a je to podmienené naozaj zlým manažmentom COVID-pandémie, za ktorú môžete vy, s improvizáciou a chaotickým vládnutím.
A ešte ma potešil teda ten fakt tých päť nemocníc, čo chcete postaviť, to je fajn, len aby ste tam mali personál, lebo zatiaľ nejaké pozitívne kroky k zdravotníkom som ešte nezaznamenal od tejto vlády.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 15:04 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video