27. schôdza

30.4.2021 - 3.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

3.5.2021 o 9:02 hod.

PhDr. PhD.

Jaroslav Naď

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:16

Vladimír Lengvarský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ďakujem za poznámky aj za podporu.
Sputnik, vakcíny sú toho času majetkom Ruska, sú skladované v Imune Šarišské Michaľany, tak ako ostatné vakcíny, ktoré teda používame a ktoré vyžadujú chladiaci reťazec, to je Pfizer a Moderna. Zmluva, tak ako je teraz, bude ešte o nej diskusia, ale do tridsiateho alebo do konca mája plus-mínus, približne, ruská strana si vypýtala tridsaťdňovú lehotu na odskúšanie svojich teda šarží, tak aby sme potom mohli o tom diskutovať ďalej. Predpokladám, že pokiaľ bude všetko v poriadku, tak koniec mája bude tá doba, keď sa rozhodneme teda o jeho použití alebo nepoužití a o ďalšom osude aj tejto zmluvy a našich vzťahov, zmluvných teda, a prípadne nákupu ďalších látok alebo ukončenie zmluvy. Budem toto vedieť povedať kvalifikovane koncom mája, ale záleží to skôr od postoja ruskej strany.
Vrátenie režimu do normálu, deadline som stanovil na 1. jún. Podľa toho, ako sa bude vyvíjať situácia, pokiaľ bude tento trend, ktorý je teraz, pokračovať, 1. júna sa nemocnice vrátia do bežného režimu s tým, že už teraz podľa aktuálnej situácie v jednotlivých nemocniciach majú páni riaditelia pokyn, aby menšiu časť operatívy, tú najurgentnejšiu, ktorú museli niekoľkokrát odložiť, ja som to musel robiť za svojej kariéry tiež niekoľkokrát, spustili už teraz, tak aby pri priaznivej situácii sme presunuli pacientov s COVID-om tam, kde majú byť, to znamená infektologické oddelenia, a nechali si záložnú kapacitu na umelú pľúcnu ventiláciu, ale 1. 6. chceme spustiť bežnú medicínu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 18:16 hod.

brig. gen. MUDr. MPH

Vladimír Lengvarský

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:20

Ivan Korčok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, pani poslankyne, páni poslanci, vážený pán premiér, dovoľte mi predstaviť časť programového vyhlásenia vlády, ktorá sa týka zahraničnej politiky, menovite kapitolu, ktorá nesie názov Spoľahlivý a zodpovedný partner v európskych a medzinárodných vzťahoch. Do veľkej miery ide o skôr aktualizované programové vyhlásenie vlády ako úplne nový materiál, tak som o tom hovoril aj vo výbore, preto verím, že text tohto dokumentu je vám dobre známy. Nepôjdem do detailov, ale skôr chcem upriamiť vašu pozornosť na tie veci, ktoré v zahraničnej politike považujem za dôležité.
Jednou z hlavných úloh a výziev zahraničnej politiky, ako je to uvedené hneď v úvode mojej kapitoly alebo našej kapitoly vládneho o zahraničnej politike, je aj naďalej posilnenie domáceho politického a spoločenského konsenzu v našom zahraničnopolitickom smerovaní a ukotvení v spoločenstve demokratických krajín. Ako dobre viete, mojou snahou je urobiť všetko pre to, aby si Slovensko zachovalo jasný geopolitický kompas. Želám si, aby sme nielen my politici, ale aj naši občania vedeli, kde naša krajina patrí nielen geograficky, ale aj hodnotovo, aké sú naše záujmy, záujmy Slovenskej republiky v medzinárodných vzťahoch.
Uvedomujem si práve v tomto kontexte, ako dôležité je pri dosahovaní vnútropolitického konsenzu komunikácia s verejnosťou. Už v predchádzajúcom období sa snažíme na ministerstve zahraničných vecí posilniť strategickú komunikáciu, otvárame sa naozaj aj celospoločenskej diskusii o zahraničnej politike. To, aby sme ťahali za jeden koniec, je, samozrejme, dôležité, základným predpokladom na politickej úrovni. Teší ma preto, že dnes na ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí som mal možnosť privítať troch najvyšších ústavných činiteľov Slovenskej republiky, s ktorými sme spoločne diskutovali o aktuálnych témach týkajúcich sa regionálnej spolupráce, ďalších tém, ale zároveň ma teší, že traja najvyšší ústavní činitelia prijali môj návrh, námet, aby sa k zahraničnej politike stretávali v pravidelných intervaloch. Myslím, že aj to dnešné stretnutie nám ukázalo užitočnosť takéhoto, takejto pravidelnej konzultácie.
Vážené pani poslankyne, páni poslanci, dovoľte mi vyzdvihnúť niekoľko momentov, o ktoré sa opiera programové vyhlásenie vlády, a úlohy, ktoré z neho vyplývajú pre zahraničnú službu Slovenskej republiky. Nie je tomu ani rok, čo som tu v pléne predstavil tzv. desatoro pre zahraničnú politiku, a som rád, že za uplynulé obdobie rezort diplomacie neostal iba pri slovách alebo pri sloganoch. Práve naopak, prešli sme si veľmi náročným obdobím najmä v oblasti konzulárnych služieb, ktoré sú spojené s bezprecedentným nasadením našej služby a pomocou občanom pri repatriáciách v kontexte pandémie. Dostali sme domov tisíce občanov z celého sveta na Slovensko v prvej polovici roka 2020. Bola to, dovoľte mi povedať, najväčšia krízová konzulárna operácia od vzniku Slovenskej republiky a preverili sme nastavenie systému krízového riadenia.
V oblasti zahraničnej politiky rovnako, keď sa trošku ohliadnem späť, považujem za úspech schválenie Bezpečnostnej stratégie Slovenskej republiky tu v pléne 28. januára tohto roku. Po šestnástich rokoch máme aktuálny bezpečnostno-politický rámec, ktorý hovorí o tom, ako chceme dosiahnuť bezpečnosť našich občanov a štátu v nestabilnom svete plnom konfliktov. Tento dokument definuje životné záujmy Slovenska a pomenováva našich spojencov a partnerov, s ktorými ich budeme presadzovať. Teraz je ale pred nami úloha tieto záujmy dôsledne obhajovať a spojenectvá a partnerstvá napĺňať obsahom. Na toto úsilie plánujeme nadviazať prípravou strednodobej stratégie; chcem avizovať strednodobú stratégiu zahraničnej a európskej politiky, ktorú plánujeme predložiť aj v kontexte blížiaceho sa 30. výročia vzniku Slovenskej republiky.
Dôležitým momentom bolo oživenie a posilnenie regionálnej spolupráce vo viacerých formátoch – V4, Slavkovský formát, to je spolu s Českou republikou a s Rakúskom, ale aj C5, to je ďalší regionálny formát, ktorý vznikol počas krízy, do ktorého okrem nás patria ďalej Slovinsko, Rakúsko, Česká republika a Maďarsko. Podčiarkuje to naozaj význam susedských vzťahov, ktoré ja považujem za naozaj základ zahraničnej politiky. Lebo ak nemáme dobré susedské vzťahy, tak ťažko môžme hovoriť o obhajobe našich záujmov potom v širšom priestore.
V susedských vzťahoch, chcem to zdôrazniť, budeme vystupovať v duchu vzájomného rešpektu, spolupatričnosti a solidarity, ale zároveň so sebavedomím v prospech záujmov Slovenska. Hlavnými kritériami účasti v týchto regionálnych formátoch bude, aby zohľadňovali záujmy Slovenskej republiky a predstavovali prínos aj k spoločným európskym riešeniam.
Pokračovať budeme v upevňovaní proeurópskeho zamerania. Je v záujme Slovenska, aby EÚ bola silným hráčom na medzinárodnej scéne, čo predpoklad, čoho predpokladom je silná transatlantická spolupráca. Jedným dychom dodávam, keď hovoríme o proeurópskom, samozrejme, uznávam aj to, že ani Európska únia nie je bezchybná, tak ako všetci, či doma, v medzinárodných organizáciách, nič nie je ideálne, ale považujem ako Európsku úniu, tak aj NATO za piliere nášho geopolitického ukotvenia, pričom obidve tieto organizácie a osobitne NATO prechádza procesom reflexie.
Pripomenúť chcem nadchádzajúci 9. máj, Deň Európy, nakedy je plánové oficiálne celoeurópske otvorenie Konferencie o budúcnosti Európy v Štrasburgu, ktorá je odpoveď, odpoveďou, pripomínam, na bratislavskú deklaráciu a plán z roku 2016. Potrebujeme naozaj sa pozrieť spolu, ale predovšetkým s občanmi Slovenskej republiky na to, ako Európska únia funguje. Chceme sa pýtať našich spoluobčanov, aké majú očakávania, kde chcú, aby Európska únia prinášala viac výsledkov. A môj rezort pripravuje takúto celospoločenskú diskusiu, s ktorou nechceme zostať v Bratislave, v hlavnom meste, ale chceme prejsť doslova celé Slovensko. A ja pozývam každého, kto, každého poslanca, pani poslankyňu, ktorá má záujem, zúčastnite sa na tom s nami. Budem veľmi rád aj ja, keď prídem s vami do vašich regiónov, miest a budeme môcť diskutovať o Európskej únii priamo s našimi občanmi.
Dôležitou oblasťou zahraničnej politiky je naďalej silný ľudskoprávny rozmer. Od tohto sa odvíjali naše postoje k rôznym otázkam, kedy sme konštatovali porušovanie ľudských práv vo svete vrátane teda našich jednoznačných postojov k dianiu v Bielorusku. Chcem zdôrazniť, že hlboko verím v to, že principiálny postoj v otázke ľudských práv, princípov právneho štátu, slobody a demokracie ostane súčasťou našej zahraničnej politiky.
Boj proti pandémii, samozrejme, leží to na pleciach predovšetkým mojich kolegov, ktorí sa tejto otázke venujú doma, ale, samozrejme, že to má význam v medzinárodných vzťahoch a v tejto súvislosti rastie význam rozvojovej spolupráce, humanitárnej pomoci. Preukázali sme solidaritu voči tým, ktorí sú nám blízki, ktorí potrebovali pomôcť. Reagovali sme v rámci možností, v rámci našich možností sme poskytli cielenú intervenciu proti pandémii niektorým štátom.
Zároveň sme si vedomí výzvy, ktorú predstavuje podfinancovanie slovenskej rozvojovej spolupráce, ktorá má podľa medzinárodných štandardov dosiahnuť úroveň 0,33 %. Slovensko poskytuje humanita... pardon, rozvojovú spoluprácu vo výške jednej tretiny z tohto 0,33, čiže len 0,11 % HDP.
Okrem toho, okrem teda rozvojovej spolupráce naša ekonomická diplomacia aj v zložitých pandemických časoch sa snaží hľadať inovatívne formy spolupráce so slovenskými a zahraničnými partnermi. Chcem povedať, že teda dúfam, že pandémia nám čoskoro umožní to, na čom mne veľmi záleží, aby diplomacia pomáhala aj hospodárskemu rastu, pracovným miestam na Slovensku. My ich priamo nevytvoríme, ale môžme otvárať dvere po svete a budeme to robiť, budeme to robiť veľmi dôrazne, žiadať naše veľvyslankyne, veľvyslancov, aby naozaj hovorili po svete s partnermi priamo z biznisu s cieľom dostať na Slovensko ďalšie investície, spolupracovať, lebo aj tu vidím úlohu, úlohu diplomacie.
V neposlednom rade pandémia preverila aj ďalšie nástroje zahraničnej politiky, akými sú krajanská politika či kultúrna diplomacia. Veľká časť musela prejsť do virtuálneho online priestoru. Naozaj sme sa pohybovali vo veľmi improvizovaných podmienkach, ale aj toto obdobie sme využili na koncepčnú prácu a verím, že pripravovaná koncepcia štátnej politiky Slovenskej republiky vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí, ako aj nová rezortná koncepcia postupu v oblasti prezentácie umenia a kultúry dajú základ pre rozvoj týchto politík, verím teda, už čoskoro v postpandemickom období.
Vážené pani poslankyne, páni poslanci, myslím, že naše úlohy v oblasti zahraničnej politike a ciele sú zreteľné. V programovom vyhlásení vlády sa píše o mieste Slovenska vo svete, našom a o tom, že naše politické, politické smerovanie, ukotvenie vo svete je slobodnou a správnou voľbou z roku 1989. Myslím si, že je dôležité stále si to pripomínať a práve od toho sa odvíja aj naše uvažovanie o medzinárodných vzťahoch. To znamená o medzinárodnom poriadku založenom na medzinárodných, medzinárodnom, na pravidlách, na multilaterálnej spolupráci a hodnotách, princípoch, ktoré sú pre našu zahraničnú politiku dôležité. Hlavné zásady a princípy zostávajú nezmenené, tak ako to bolo v predchádzajúcom programovom vyhlásení vlády, boli aktualizované časti, ktoré vyplynuli z domáceho a medzinárodného diania vrátane už spomínanej globálnej pandémie.
Dovoľte mi veľmi stručne v zostávajúcom čase prejsť hlavnými časťami programového vyhlásenia vlády. Potvrdzujem ešte raz naše členstvo v EÚ, v NATO ako niečo, čo považujem za dôležité naozaj z hľadiska toho, kde patríme, ale má to praktický význam, lebo je to o prosperite a je to, samozrejme, o tom, ako garantovať bezpečnosť a obranu našej krajiny. Žijeme vo svete, ktorý je poznačený vysokou mierou nestability, nepredvídateľnosti, a preto je v našom záujme, aby medzinárodné prostredie bolo predvídateľné, aby sa riadilo medzinárodným právom, ako som už spomínal. Toto je obzvlášť dôležité pre malé krajiny, ako je Slovensko, aby medzinárodné vzťahy boli poznamenané silou práva a nie právom sily.
Medzi základné kritériá, ako som už spomínal, ochrana ľudských práv, dobré susedské vzťahy, vzťahy s našimi partnermi v EÚ a spojencami v Severoatlantickej aliancii, osobitne programové vyhlásenie vlády vyzdvihuje nadštandardné vzťahy s Českom, poukazuje na osvedčenú spoluprácu s Poľskom, Maďarskom, Rakúskom a tradičnými partnermi v rámci EÚ a v Aliancii. Hovoríme, že budeme, a to chcem tiež spomenúť, aktívne podporovať transformáciu a európsku perspektívu Ukrajiny, je to náš najbližší sused. Dovolím si povedať, že to, ako sa nám podarí spoločne zabezpečiť suverenitu a nezávislosť Ukrajiny, do výraznej miery ovplyvní bezpečnosť v celej Európe, preto aj z tohto miesta v programovom vyhlásení vlády opakujem, že neakceptujeme porušenie teritoriálnej integrity Ukrajiny.
Z regionálnej spolupráce, tak je to aj v novom programovom vyhlásení vlády, potvrdzujeme, že budeme pokračovať v spolupráci v rámci Vyšehradskej štvorky. Hlavným kritériom nášho pôsobenia, citujem, "je podpora presadzovania záujmov Slovenskej republiky a to, aby V4 prispievala k spoločným riešeniam v rámci EÚ". K tejto téme bolo aj za ten rok už veľa povedané, k V4, chcem vás ubezpečiť, že Slovensko neodchádza, pokračuje vo V4. Práve naopak, budeme v tomto regionálnom zoskupení vystupovať aktívnejšie, ešte sebavedomejšie v prospech našich slovenských záujmov.
Z regiónov sa programové vyhlásenie vlády odvoláva na, alebo potvrdzuje prioritu nášho zamerania na krajiny západného Balkánu, Východného partnerstva, to je susedstvo v pravom slova zmysle. To znamená, je naším záujmom, aby tu bola stabilita, aby tu bolo proeurópske smerovanie týchto krajín a, samozrejme, slovenská diplomacia im bude pomáhať pri transformácii.
Citujem: "Nespochybniteľným pilierom našej bezpečnosti a obrany zostáva členstvo v NATO a silná transatlantická väzba." Áno, je to základná premisa pri uvažovaní o našej bezpečnosti. Myslím si, že nemá alternatívu jednak z hľadiska, z hľadiska toho, že nič lepšie ako spoločná obrana v rámci Aliancie nie je pre Slovensko ako demokratickú krajinu a, samozrejme, nič nie je dostupnejšie ani ekonomicky, aby sme takúto mieru bezpečnosti a obrany boli dosť schopní dosiahnuť individuálne.
Slovenská republika, chcem povedať, alebo teda programové vyhlásenie poukazuje na rastúcu závažnosť problému porušovania slobody myslenia, svedomia a náboženstva vo svete. Ešte minulý rok sme sa pripojili k deklarácii k Medzinárodnej aliancii na podporu náboženskej slobody spolu s ďalšími členskými štátmi Európskej únie, a teda pripojili sme sa ku krajinám odsudzujúcim násilie proti osobám z dôvodu náboženského vyznania, obmedzovania práva byť bez náboženského vyznania alebo odmietajúcim diskrimináciu osôb z dôvodu náboženstva.
Sme členom medzinárodnej aliancie pre slobodu médií, v rámci tejto koalície sme sa v početných prípadoch pripájali k spoločným verejným vyhláseniam.
V centre pozornosti vlády, tak ako som v úvode povedal, pomoc občanom, chceme naozaj sa pozrieť na to, ako sme zvládali pomoc našim občanom v minulom roku v dôsledku krízy, ale musíme si urobiť naozaj interný audit krízového manažmentu.
Na čo by som ešte veľmi rád upriamil pozornosť ja osobne, je prezentácia alebo teda oblasť kultúry. Chcel by som z nej urobiť naozaj silný nástroj prezentácie Slovenska v zahraničí. Veľmi mi na tom záleží, lebo rozpoznateľnosť Slovenska ako malej krajiny v obrovskej konkurencii, informačného pretlaku a tak ďalej, teda rozpoznateľnosť je stále nízka relatívne a aj zo svojej teda skúsenosti viem, keď som pôsobil ako veľvyslanec trikrát, že naozaj kultúra zanecháva veľmi hlbokú stopu, veľmi pozitívnu stopu o Slovensku, a preto urobím všetko pre to, aby sme mohli byť našou kultúrou prítomní vo svete. Chcem na to vyčleniť aj prostriedky, ktorých, samozrejme, nikdy nebude dosť, ale budem o toto usilovať.
Veľká pasáž je venovaná európskej politike vrátane už spomínanej začínajúcej konferencie o budúcnosti, budúcnosti Európskej únie.
Vážené panie poslankyne, páni poslanci, toto sú hlavné momenty, ktoré som chcel vám predniesť pri predstavení časti, ktorá sa týka zahraničnej politiky Slovenskej republiky a predstáv vlády, ktorá predkladá pred vás programové vyhlásenie vlády. Chcem sa poďakovať za spoluprácu, ktorú sme mali doteraz. Chcem vás pozvať k takejto spolupráci do budúcnosti aj vo vedomí toho, že máme odlišné názory na viaceré otázky. Ale, prosím, tak ako aj dnes traja ústavní, najvyšší ústavní činitelia povedali, že toto je oblasť, ktorá sa týka bytostných záujmov Slovenskej republiky, môžme doma byť rozhádaní, môžme sa kritizovať, ale nebuďme, prosím, rozdelení pred svetom, lebo toto nám, toto nám nepomáha. A mojou, to je posledné ubezpečenie, mojou jedinou, jediným kritériom toho, čo robím v zahraničnej politike, je záujem Slovenskej republiky a slovenských občanov. Takže s týmto vás prosím o podporu k predloženému programovému vyhláseniu vlády.
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.4.2021 o 18:20 hod.

Ing.

Ivan Korčok

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:41

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Vážený pán minister, vo výbore pre európske záležitosti vaša pani štátna tajomníčka Ingrid Brocková veľmi podrobne predstavila časť PVV v oblasti zahraničnej a európskej politiky, kde sme ju mohli spolu diskutovať. Súhlasím s vami, že je veľmi dôležité, aby sme v zahraničnej politike ťahali za jeden povraz. Chcela by som oceniť váš výber žien do diplomatických misií na naše zastupiteľské úrady. Vybrali ste skúsené veľvyslankyne, ktoré budú zodpovedne reprezentovať našu krajinu. Je dôležité, aby sa európska politika stala našou domácou politikou. Verím, že ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí tu zohrá dôležitú úlohu. Rovnako verím, že sa vám podarí zvýšiť aj počet Slovákov v európskych inštitúciách.
Možno taká otázočka: Aká je situácia s COVID pasom?
Teším sa na spoluprácu nášho výboru pre európske záležitosti s ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí, s vami aj s vašimi štátnymi tajomníkmi Ingrid Brockovou a Martinom Klusom. Želám vám veľa úspechov a pevné zdravie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 18:41 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:42

Peter Kmec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán minister, blahoželám k staronovej funkcii. Musím však skonštatovať, že stalo sa prvýkrát v histórii Slovenska, keď sa vláda rozpadla na zahraničnopolitickej téme. A bolo to veľmi, veľmi nešťastné, pretože už sme boli v minulosti svedkami, že často aj koaliční poslanci na pôde parlamentu vyjadrovali niekedy iné názory na geopolitické smerovanie krajiny alebo zahraničnopolitické priority, ale nezažili sme takýto intenzívny boj v rámci vládnej koalície v oblasti, ktorá by sa, naopak, mala budovať v zmysle budovania celospoločenského konsenzu, ktorý si niekoľkokrát spomenul. Takže ja si myslím, že tvojou prvoradou úlohou bude nie posilňovanie celospoločenského konsenzu, ale obnovenie vnútrokoaličného konsenzu v zahraničnej politike, pretože ten je, ten je veľmi silne naštrbený a ako vidíme po, už po nástupe novej dezignovanej vlády, niektoré signály sa začínajú objavovať, že novovymenovaný minister financií bude v tejto konfrontačnej politike pokračovať.
Rád som si vypočul tvoje hodnotenie aktívnejšieho zapájania sa do Visegrádskej štvorky, pretože v bezpečnostnej stratégii mi táto politika Slovenskej republiky chýbala. Takže v tomto, si myslím, že napriek tomu, aj keď niektoré časti slovenskej spoločnosti nesúhlasia s tým, kto je dnes pri moci či už v Budapešti, alebo vo Varšave, ale ten regionálny rozmer je veľmi dôležitý a vieme si presadzovať oveľa efektívnejšie naše pozície.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 18:42 hod.

JUDr.

Peter Kmec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:44

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán minister, skutočne sa veľmi teším z toho, čo hovoríte o kultúre. Váš vzťah ku kultúre je všeobecne známy, o tom si my dvaja nemusíme nič hovoriť. Teším sa z toho, že opäť budú využité inštitúcie, hlavne ako to sú tie veľké výmeny, hlavne medzi tou českou a slovenskou stranou, ktoré vždy boli či už na úrovni národných divadiel, alebo na úrovni, ja neviem, bystrickej opery, jej veci, jej cesty do Japonska a následne teda isté benefity, samozrejme, z týchto ciest v zahraničí a nadobudnuté nové vzťahy. To sú všetko veci, ktoré poznáte takisto aj vy, aj ja, a teším sa, že k týmto veciam by mohlo prísť k istému návratu.
Ja by som sa chcel spýtať ohľadne ale teraz inej veci vzhľadom na teda tie pokrčené vzťahy s Ruskou federáciou, ktoré máme, či je z hľadiska ministerstva zahraničných vecí nejaká jasná vidina toho, keby sa náhodou stalo, že teda ruská strana nejakým spôsobom bude robiť odvetné akcie v zmysle, v zmysle nejakých teda ekonomických sankcií, či konzultujete tieto veci s ministrami inými, napríklad s ministrom hospodárstva, a proste či Slovenská republika je pripravená na odvetné akcie eventuálne, ktoré by z hľadiska teda ekonomického mohli z Ruskej federácie prísť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 18:44 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:46

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Zajtra sa zrejme bez veľkého halasu priblíži 17. výročie vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie. Keď som vstupoval pred 27 rokmi prvýkrát do nejakej politickej strany v živote, tak to bola éra, keď sa nad nami vznášal pamätný výrok: "Keď nás nechcú na Západe, obrátime sa na Východ." Jeho autorom bol, samozrejme, Vladimír Mečiar. Treba povedať, že keď sme prevzali v ´98. Mečiarom zdevastovanú krajinu, tak nádej, že sa nám podarí vstúpiť zároveň s troma okolitými členmi dnešnej Visegrádskej štvorky do Európskej únie zároveň s nimi, bola takmer utópiou. Stal sa zázrak a stali sme sa členmi.
Ja som veľmi rád, že dlhodobá línia ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí sa špeciálne i v týchto neľahkých časoch pevne drží v našej bezalternatívnej existenčnej záležitosti, ako je členstvo v Európskej únii a v NATO. A všetka česť i predchádzajúcemu ministrovi zahraničia, ktorý v rámci možností robil, čo sa dalo, tak musím povedať, že som veľmi rád, že tak pevné odhodlanie držať sa maxím našej zahraničnej politiky a zahraničnopolitickej orientácie, akú reprezentuje ministerstvo zahraničných vecí s Ivanom Korčokom, ma napĺňa istotou, že s nami nepohnú a neobrátime sa nikam inam.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 18:46 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:48

Richard Nemec

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:48

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán minister, chcem reagovať k niečomu, čo tu neodznelo ani z vašich úst, ale ani z úst pána ministra práce, ale čo si myslím, že do istej miery je aktuálne. Takto pred rokom – január, február – som venoval tomu, že som obišiel 24 krajín Európskej únie a jednoducho lobovali sme za to, aby európsky orgán práce bol pridelený Bratislave. V prvom kole stalo sa, čo sa málokedy stáva, že rada ministrov už v prvom kole, len odvtedy viem, že sa riešia nejaké technické veci, nájom a čo s tým súvisí. Ale aj vzhľadom na to, že mám komunikáciu s DG a dobré aj s komisárom, mám obavy, že tu je taká bruselská byrokracia, ktorá tu... ale hlavne nezáujem bruselských úradníkov prísť do Bratislavy a pôsobiť tu. Preto by asi bolo žiaduce a dobré, keby oba rezorty v tomto smere vykonali nejaké spoločné riešenie. A ja som osobne presvedčený, že je tu priestor. Prvá rada sa tu uskutočnila ešte v januári, to znamená, je na čom ďalej zakladať a čo budovať. Ja si myslím, že pre Slovensko je to jednoducho veľká výhra.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 18:48 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

18:48

Ivan Korčok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Veľmi rýchle začnem od konca.
Pán poslanec Richter, považujem to, že je u nás táto agentúra umiestnená, za veľký úspech, lebo sme boli dlho na chvoste tých krajín, ktoré nemali nič, takže toto platí, že to je úspech. A len tak glosujem, ak náhodou úradníci, a to nejde len o úradníkov z Bruselu, ale teda aj z iných krajín, ak nie sú nejako entuziastickí, aby sem prišli žiť a pracovať na Slovensko, tak robia obrovskú chybu, lebo môžem vám povedať, že v diplomacii teda tých krajín, ktoré tu pôsobia, je Slovensko absolútne vytúženou destináciou vzhľadom na to, že Slovensko je z môjho pohľadu najlepšia krajina na žitie, len mnohí to, mnohí to ešte nevedia. Takže tí, ktorí váhajú, aby sem prišli s rodinami, robia obrovskú chybu.
Po druhé, pani poslankyňa Pleštinská, COVID pas, poviem len heslovite. Beží to veľmi dobre, členské štáty sa dohodli už na legislatíve. V tejto chvíli sa rokuje s Európskym parlamentom v tzv. trialógoch a verím, že do leta budú tieto pasy európske urobené tak, aby keď si vydáme my Slováci svoj COVID pas, aby sme mohli potom cestovať bezpečne po celej Európe.
Pán poslanec Jarjabek, kultúra, áno, urobím všetko pre to. Môžem vám aj povedať, že som zdedil z predchádzajúcej vlády, keď som prišiel na ministerstvo, v rozpočte na prezentáciu kultúry vo svete 28-tisíc euro. Dvadsaťosemtisíc euro. V súvislosti s krátením, ktoré je nevyhnutné kvôli konsolidácii verejných financií, kvôli verejných financií sa mi napriek tomu, že mi bol krátený rozpočet, ako všetkým kolegom, podarilo zdesaťnásobiť tieto... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Ruch v sále.)
Skryt prepis

30.4.2021 o 18:48 hod.

Ing.

Ivan Korčok

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
27. schôdza NR SR - 2.deň - A. dopoludnia
 

Vystúpenie v rozprave 9:02

Jaroslav Naď
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán predsedajúci, vážené dámy, vážení páni, o obrane a bezpečnosti tejto krajiny by sa naozaj nemalo politikárčiť, preto vo svojom vystúpení sa budem držať iba faktov a preukázaných vecí. Na druhej strane okrem pandémie COVID-19 tu máme aj pandémiu zabúdania, a preto je potrebné si pripomenúť niektoré veci, ktoré sa nám podarilo spraviť, a tiež tie, ktoré sme v rezorte obrany zdedili. Tých oblastí na prediskutovanie by bolo naozaj viac ako dosť, ale tak skúsme aspoň teda základné oblasti bod po bode.
Čo obrane naozaj chýbalo, a to špeciálne osem rokov posledných a tie štyri akútne, bolo jasné zahraničnopolitické smerovanie nielen krajiny, ale aj rezortu obrany ako takého. Za ten jeden rok, za ktorý som bol vo funkcii ministra a ktorý bol prvým rokom tohto volebného obdobia za vlády Igora Matoviča, sa podarilo urobiť toľko vecí napríklad v tejto oblasti, ako sa nepodarilo veľmi dlho.
Príklad: Bezpečnostná stratégia 16 rokov chýbala, obranná stratégia 16 rokov chýbala. Minulý týždeň som vo vedení ministerstva schválil vojenskú stratégiu, ktorú čoskoro vláda príjme, verím tomu, a bude prvou vojenskou stratégiou po dvadsiatich rokoch. Minulý rok sme spustili veľký proces akčného plánu boja proti hybridným hrozbám. To je to, čo je najväčší bezpečnostný a obranný problém v súčasnosti v Slovenskej republike. Kým my pripravujeme akčný plán, ktorý bude čoskoro schvaľovaný na rokovaní vlády, niektorí predstavitelia strany SMER na čele s pánom Blahom sú súčasťou hybridného problému pre túto krajinu. Minulý rok sa nám podarilo dosiahnuť 2 % HDP na obranu, urobiť množstvo projektov, ktoré tu dlhé roky neboli, a predstavte si, čuduj sa svete, ani s jedným jediným problémom nejakej korupčnej kauzy. K tomu sa ešte dostaneme neskôr.
Spolupráca s ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí, spolupráca s výborom pre obranu a bezpečnosť, spolupráca s výborom pre európske záležitosti, to všetko je bez problémov a vynikajúco fungujúce. Čuduj sa svete, na rozdiel od minulosti prebieha diskusia medzi rezortom obrany a Národnou radou Slovenskej republiky o obranných témach.
Zdedili sme zastúpenie ozbrojených síl v operáciách v Afganistane, v Iraku, v Litve, pardon, v Lotyšsku, v Bosne a tak ďalej a tak ďalej. Nielenže sme udržali to kvalitné zastúpenie, ktoré naše ozbrojené sily robia, ale my sme dokonca dokázali zvýšiť hodnotu toho zastúpenia, napríklad nasadením delostrelectva do Lotyšska, napríklad zvýšením počtu vojakov v Bosne a Hercegovine, kde sme posilnili náš zahraničnopolitický záujem na západnom Balkáne, ale dokonca sme v rámci Európskej únie dokázali tu vami, vďaka vám schváliť mandát do Stredoafrickej republiky, do Mali či do operácie IRINI v Stredozemnom mori. Čuduj sa svete, po rokoch sa podarilo uzatvoriť medzinárodné dohody s Maďarskom a Poľskom, s našimi susedmi. S Maďarskom a s Poľskom v oblasti vojenského letectva, stráženia a spoločného výcviku medzi našimi krajinami.
Spolupráca v COVID-e, v covidovej oblasti bola úžasná, my sme dostali množstvo darov - nových ventilátorov, rôznych germicídnych žiaričov a tak ďalej, to všetko zadarmo od našich spojencov a partnerov, pre nemocnice, pre školy. Celý Martin je vybavený germicídnymi žiaričmi od Spojených štátov amerických, ktoré sme dostali zadarmo. Ústredná vojenská nemocnica dostala 31 ventilátorov od Nemcov zadarmo. Ozbrojené sily dostali množstvo špeciálnych filtrov proti COVID-u od Veľkej Británie zadarmo, všetko v rámci spolupráce. Navyše dostali sme 1 mil. dolárov od Spojených štátov amerických na likvidáciu kazetovej munície. To je záväzok, ktorý prijala ešte Ficova vláda, tuším, druhá a nerealizovala ho a my sme dostali 1 mil. dolárov zadarmo v rámci spojeneckej spolupráce.
Zahraničnopolitické smerovanie a celková medzinárodná spolupráca rezortu obrany bola vynikajúca. A potom si spomeňme na veci, ktoré sa tu diali v minulosti. Fico a Kaddáfí, Fico a Trošková, Danko, Blaha. Však on robil takú hanbu, že ešte aj vlastný minister zahraničných vecí za SMER sa naňho chodil sťažovať, že čo robí. Či už vo výbore pre európske záležitosti alebo dokonca na medzinárodnom poli v rámci pôsobenia, myslím, že v Rade Európy alebo kde to bol.
Čiže dnes máme jasné zahraničnopolitické smerovanie, a tak to má byť. Táto vláda dokázala naozaj upevniť pozíciu Slovenskej republiky a takú roztrasenú, akú sme ju prevzali, tak to je naozaj, to bolo naozaj na zamyslenie. Ak dneska tu niekto hovorí o spochybňovaní zahraničnopolitických záujmov a smerovania Slovenskej republiky za vlády Igora Matoviča alebo teraz za vlády Eduarda Hegera, tak klame.
Transparentnosť a boj s korupciou je druhý bod. Tak naozaj, ak som niečo zdedil v tomto rezorte, tak to bolo tzv. korupčné peklo. Je neuveriteľné, ako sa v rezorte obrany kradlo, neuveriteľné, ako sa v rezorte obrany kradlo. Tu niekto hovorí o tom, že bola utajená zmluva so Sputnikom? Prosím vás pekne, to, čo som ja zdedil z hľadiska utajovania rôznych zmlúv, tak to je neporovnateľné. To je nič oproti tomu, čo tu nominanti SMER-u - špeciálne Glváč a SNS - Gajdoš predviedli.
Úrad pre verejné obstarávanie sa súdil s ministerstvom obrany kvôli nezverejňovaniu zmlúv, ktoré, keď som ja prišiel, tak som nechal zverejniť, ale iba tie, ktoré sa dali, lebo niektoré boli tak podpísané, napríklad zmluva na Spartany - lietadlá, že ani zverejniť som ju nemohol. Však dneska niekto tu hovorí zo SMER-u o tom, že ako sa utajila zmluva o Sputniku, nech sa pozrie do zrkadla, prosím vás pekne. Sedem trestných oznámení som podal na zásadné, zásadné kauzy v rezorte obrany. Zrušil som množstvo nevýhodných zmlúv.
To, čo som zdedil v Leteckých opravovniach Trenčín, tak to, to je naozaj, to je na hrane pochopiteľného. Tristopäťdesiat ľudí tam nemalo čo robiť. Vytunelované na márnosť. Podpísané nevýhodné zmluvy, vyplácali sa státisíce eur niekomu za nič. Toto bola realita, ktorú som zdedil.
Ústredná vojenská nemocnica? Státisíce eur sa vyhadzovali každý jeden mesiac von oknom na nevýhodných zmluvách na upratovanie, stráženie. A viete, čo je najväčší paradox na tom všetkom? Že Vojenské spravodajstvo to vedelo a informovalo o tom vrchných predstaviteľov tejto krajiny, čo sa tam deje. Máte pocit, že to niekto riešil?
Akciová spoločnosť Horezza - hotely a rekreačné zariadenia. Katastrofa. Ďalšie tri trestné oznámenia. Rozkrádanie, korupcia, neuveriteľné, krádež dokonca. Chápete? Oni kradli vo vlastnej akciovej spoločnosti, a to ani nehovorím o tých pozemkoch, ktoré sa v Tatrách predávali za desiatky eur kamarátom, spriazneným osobám. To bola realita posledných dvoch volebných období.
A opakujem, Vojenské spravodajstvo to malo rozpracované a informovalo o tom. A čuduj sa svete, nič sa nedialo. Prečo? Kto koho kryl? Taká bola realita transparentnosti a korupcii v tom rezorte. A čuduj sa svete, za 13 alebo 14 mesiacov odkedy sme vo funkcii, tak ani jedna korupčná kauza v rezorte obrany, ani jedna. Naopak, komunikácia otvorená, štyristo tlačových správ sme vydali v priebehu minulého roka, zverejnili sme hodnotenie NATO voči našim ozbrojeným silám, o ktorých sa tvrdilo, že sa nedá zverejniť, že to je, že to je zakázané, tak my sme ho zverejnili, čuduj sa svete.
Komplexné hodnotenie obrany, verejný dokument. Nech ľudia vidia, v akom stave sú ozbrojené sily. A to všetko popri COVID-e. Úžasná práca ozbrojených síl Slovenskej republiky. V priebehu celého roka preukázali ozbrojené sily, že sú snáď najfunkčnejším mechanizmom v rámci krízového manažmentu tejto krajiny. Priemerne 1 500 vojakov denne bolo nasadených na veci ako pôsobenie v nemocniciach, ako trasovanie, testovanie, očkovanie, v Ústrednej vojenskej nemocnici, ktorá bola celá červená kvôli vymedzeniu na COVID. Pomáhali Policajnému zboru z hľadiska bezpečnosti, doprava materiálu zdravotníckeho, dokonca pomáhali koordinovať prevozy pacientov. Nieže pomáhali, mali to na starosti medzi civilnými nemocnicami. O tom, tak má fungovať, tak majú fungovať ozbrojené sily v čase krízy a ukázali to vynikajúco, že to vedia urobiť.
Ale keď som tam prišiel a zvolal som poradu, to už bol mimochodom núdzový stav, ktorý pán Pellegrini vtedy vyhlásil, asi dva týždne bol vyhlásený, tak som zistil, že ochranné pomôcky nula v rezorte. Zistil som, že v nemocnici, v Ústrednej vojenskej nemocnici nemali ochranné pomôcky zabezpečené, za to sa Ústredná vojenská nemocnica tunelovala ako ďas. To bola realita, ktorú som tam zdedil, keď som prišiel. A dnes sme pripravení. Keby sa, nedajbože, zopakovala situácia, aká bola na prelome rokov alebo začiatkom tohto roka, tak dnes sú vojaci výrazne lepšie pripravení. Opýtajte sa ministrov Glváča alebo Gajdoša, čo robili. Prečo namiesto toho, aby pomáhali vojenskému zdravotníctvu, tak ho tunelovali.
A už keď hovoríme o modernizácii, tak si pripomeňme veci, ktoré tú boli schválené v minulom volebnom období, lebo ja som tu kritizovaný za radary, že sme obstarali radary, ktoré sa snažili 10 rokov tri vlády obstarať. My sme ich obstarali bez akejkoľvek kauzy. Ušetrili sme oproti návrhu SNS z minulého roka 11,7 mil. eur. Kde malo ísť tých 11,7 mil. eur? A navyše 40 mil., viac ako 40 mil. z tej sumy, za ktorú sme to obstarali, 140, myslím, mil. plus-mínus, nepamätám presne to číslo, tak viac ako 40 mil. z toho skončí v leteckých opravovniach. V tých leteckých opravovniach, ktoré nemali čo robiť a kde hrozilo masívne prepúšťanie. Prvýkrát budú mať výrobnú kapacitu nejakú, niečo reálne robiť Letecké opravovne Trenčín od roku 1993, odkedy sme samostatnou republikou.
Zaujímavé je, že za SNS to malo byť síce o 11,7 mil. drahšie, ale za to nemalo v obrannom priemysle na Slovensku skončiť nič, teda možno niečo nepriamo v nejakých spriaznených firmách, nie v štátnom podniku. Ale obstarali sa za 2 mld. stíhačky. Aká tu bola odborná diskusia o tom, že ktoré stíhačky majú byť? Aká tu bola odborná diskusia v tejto krajine? Podpísali sa stíhačky za 1,7 mld. plus ďalšie vyvolané investície. A dnes sa tvárite, že vy ste tu neboli, že Naď dáva na radary 2 mld, na stíhačky bez reálnej diskusie riešiť to a som aj nešťastný z toho, ale rieši to, áno, Najvyšší kontrolný úrad. Ako sa prišlo k tomu rozhodnutiu?
Black Hawk-y. Minister Glváč obstaral 9 vrtuľníkov Black Hawk bez akejkoľvek diskusie, ale, čuduj sa svete, holých. Nebolo tam nič ani balistická ochrana, ani bambi vaky na polievanie, nebolo tam nič ani len rebríky, holých 9 vrtuľníkov Black Hawk. Dnes to opravujeme. Vybavujeme tie vrtuľníky, aby boli použiteľné aj na iné ako transportné úlohy.
Pri stíhačkách F16 máme množstvo vyvolaných investícií, ktoré musíme riešiť, na ktoré sa nemyslelo v minulom volebnom období, na čele s modernizáciou Letiska Sliač, ktorá bola absolútne spackaná a nepripravená, úplne nepripravená. Za to dnes mi tu bude hovoriť Blaha, že tam ideme americkú základňu budovať, klamár.
Lietadlá Spartan, síce drahé ako ďas, ale bez potrebnej výbavy. Dokonca ani odpovedač, to je zariadenie, ktoré ukazuje leteckým dispečerom, čo to je za lietadlo, ani ten nebol adekvátny v tom lietadle. Bol zastaralý a nespĺňal podmienky, ktoré má, ktoré sú v rámci Európskej komisie nastavené, ktoré boli známe už vtedy, síce drahé, síce netransparentne obstarané, ale aspoň Výboh bol rád, lebo však zastupoval firmu, ktorá tie Spartany dodala, však.
Vozidlá 4x4. To už som ako opozičný politik kritizoval, tak Úrad pre verejné obstarávanie tú súťaž úplne zrušil ako netransparentnú za minulého volebného obdobia. Vozidlá 8x8, tá známa Vydra, tak ja nehovorím, že to je zlé auto, je to kvalitné auto, ale jednak bolo predražené o 25 % o 1 mil. eur na jednom kuse. O 1 mil. eur bolo predražené na jednom kuse. Iba diskusiou s Fínmi sme dokázali zo 4 mil. ísť na 3 mil. Osemdesiatjeden kusov chcela SNS-ka objednať, 81 krát 1 milión. Kde mali skončiť tie peniaze? Ale už nám povedala Európska komisia, zabudnite na to, čo tu oni hovorili o výskume a vývoji, keď to podpíšete, tak to zrušíme tú súťaž, lebo bola netransparentná súťaž, obstarávanie, to nebola súťaž, to bola cesta, ako obísť obstarávanie.
Infraštruktúra? Pardon, ešte sa... ešte Zuzana 2 projekt, úžasný projekt. Keď som prišiel, tak som zistil, že má byť, o dva mesiace majú byť hotové tie Zuzany, teraz ich ideme prevziať. Vyše roka alebo rok to mešká. Prečo? Lebo to bolo spackané. Za to o niekoľko miliónov predražené na jednom kuse. A teraz si predstavte, že ja budem robiť všetko preto, aby sme sa s tými vozidlami, s tými, s tým zbraňovým systémom presadili v zahraničí, ale za túto cenu je to nepredajné. Lebo prečo? Lebo SNS-ka sa potešila.
Infraštruktúra? Chodím po útvaroch. Aj minulý týždeň. Padá im to tam na hlavu, do slova a do písmena, to sa veľmi nevie, ale keď bol Gajdoš minister, jednému vojakovi, myslím v Topoľčanoch, padla omietka na hlavu a bol v nemocnici. Taká je realita infraštruktúry v ozbrojených silách. Teraz som bol, myslím, že to bolo v Martine, chápete, oni robili zateplenie budovy a zateplili iba 1/3 budovy a nechali to tak. Akože zateplia 1/3 a idú, teda natiahnutá omietka a nechajú tak 1/3 zateplenú. Hovorím, prečo nepokračovali? No však to už bolo pred pár rokmi, oni to už nechali tak. Toto je realita v ozbrojených silách, ktorú som ja zdedil po Glváčovi a po Gajdošovi.
Štadión Dukly Banská Bystrica. No veľmi mi je ľúto, že tu nie je pán Pellegrini, lebo štadión Dukly Banská Bystrica sa dal teda zrekonštruovať, mohol by som teraz povedať presne, kde mali ísť peniaze z tejto rekonštrukcie, ktorým konkrétnym ľuďom. Kašlem na to, ale poviem vám iba jednu vec. Ja som prišiel a zistil som, že urobili modernizačný projekt za plus-mínus, ja neviem, 12 mil. a krajské mesto Banská Bystrica mala mať 4-tisíc miest na štadióne ako väčšia obec. Hovorím, to čo? Ako ste to pripravili? No, lebo taký bol zámer, že dáme tam lavice. Chápete? V roku 2021 som mal otvárať štadión s lavicami. Modernizácie a la SMER a la SNS. Dnes sme zmenili projekt, bude tam minimálne 8-tisíc miest na sedenie, bude to moderný štadión, na ktorom sa bude dať robiť nielen atletika na provinčnej úrovni, ale bude sa dať robiť atletika na naozaj najvyššej európskej úrovni. Plus to bude štadión, ktorý bude spĺňať všetky normy na to, aby sa tam mohol hrať aj medzinárodný futbal. Na to sa vôbec nemyslelo. Za to dvaja ľudia blízki bývalej koalícii sa tešia do dnešného dňa.
Kúpili sa vrtuľníky, kúpili sa Spartany lietadlá, ale na čo hangáre kúpiť k tomu alebo urobiť. Chápete? Máte nový vrtuľník, ktorý stojí desiatky mil., a parkuje vonku. Máte lietadlo, ktoré stálo 50 mil., a trčí mu chvost z hangáru. Odborníci z bývalej vlády, to povedal pán Danko, nebol väčší odborník ako Gajdoš v rezorte obrany, no gratulujem. Za rok sa toho podarilo urobiť veľmi veľa, priatelia, veľmi veľa v tom rezorte, ale zďaleka, zďaleka to nie je dosť. A po tých tragédiách dvojročného obdobia, dvoch volebných období potrebujeme naozaj viac času.
Obrana potrebuje podporu všetkých. Nie koaličných, opozičných, ale všetkých. Obrana potrebuje kontinuitu, ale nie kontinuitu zlodejstva, ale kontinuitu práce. Nie kontinuitu toho, čo sme videli, čo predvádzal Balciar vo Vojenskom spravodajstve. Zneužívanie právomocí a neviem čo všetko, ale kontinuitu slušnosti, zodpovednosti. Obrana potrebuje obrannú dohodu v tomto parlamente na tom, čo sa bude robiť, a preto ju predložíme pre všetkých, pre opozičných aj pre koaličných. Lebo obrana potrebuje slušnú kontinuitu a odbornú kontinuitu. Vojaci to potrebujú a vojaci si to zaslúžia, videli sme posledný rok, prečo si to zaslúžia. Lebo keď bolo treba kdekoľvek a čokoľvek urobiť, tak tam išli vojaci. A vždy tam išli a vždy to spravili. A vždy to spravili dobre.
Preto vás naozaj všetkých chcem poprosiť o podporu programového vyhlásenia vlády a o podporu obrany ako-takej. Lebo po tom, čo sme tu zažili v minulých dvoch volebných obdobiach špeciálne, tak potom potrebujeme naozaj robiť rýchle a, žiaľbohu, niekedy aj nie lacné opatrenia a projekty v rámci rezortu obrany.
Ďakujem vám veľmi pekne a prajem vám všetko dobré. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.5.2021 o 9:02 hod.

PhDr. PhD.

Jaroslav Naď

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video