27. schôdza

30.4.2021 - 3.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 21:04 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:45

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, ďakujem za váš príspevok. Ja sa budem zase venovať tej oblasti, čo ste spomínali návrh reformy súdnej mapy alebo nových obvodov súdov. Vy ste v podstate tuším vyštudovaný právnik, ste bývalý policajt alebo vyšetrovateľ a veľmi dobre si uvedomujete, aký vplyv majú súdne obvody aj na ďalšie inštitúcie v štáte. Jednak to bude mať vplyv na nové obvody okresných prokuratúr, potom sociálne kurately na úradoch práce, jednak vyšetrovateľov, čiže, samozrejme, ide o veľmi zásadnú reformu a môžem vám povedať, že musí byť k tomuto návrhu ešte diskusia, pretože sú tam aj veci a otázniky, ktoré vyvolávajú otázky aj vo mne ako členovi ústavnoprávneho výboru, pretože jednoducho musí aj ministerstvo spravodlivosti vysvetliť v rámci tohto návrhu, že z akého dôvodu ruší ten-ktorý konkrétny súd, prečo sa menia tieto súdne obvody.
Vyvoláva, vyvoláva napríklad otázka u mňa to, že prečo napríklad bude zrušený okresný súd v Piešťanoch a presunie sa do úplne iného kraja, do Trenčianskeho kraja. Presunie sa celá prokuratúra, presunie sa sociálna kuratela. Ďalej musí sa riešiť otázka prestupu sudcov a administratívnych zamestnancov. Budú vôbec môcť dochádzať z jednotlivých regiónov do iných regiónov? Budú mať na to financie? Čiže, samozrejme, že musí byť zodpovedaná aj táto otázka. Veľmi dobre, že ste to otvorili, pretože v tejto oblasti musí byť určite diskusia a oveľa podrobnejšia.
A čo sa týka podpory zaostalých regiónov. Ja som zo Zemplína, tam máme tuším 7 zaostalých okresov. Je tam 450-tisíc obyvateľov a jednoducho nemáme ani jeden kilometer diaľnice, nemáme jeden kilometer rýchlostnej cesty. Tak verím, že aj táto vláda neostane so sľubmi len na papieri... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 20:45 hod.

JUDr. Bc. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:47

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec a pán primátor, dotknem sa toho, tej časti vystúpenia, kde ste spomínali najmenej rozvinuté regióny a vlastne znižovanie regionálnych rozdielov. Máte úplne pravdu, že štát v riešení tohto problému dlhodobo zlyháva. Máte pravdu, boli tu roky výjazdové zasadnutia vlády, prijali sa rôzne akčné plány, stratégie, koncepcie, ale tá reálna pomoc do regiónov vôbec neprišla.
To, čo ste uviedol vy, konštatuje v správe aj NKÚ za rok 2020, že vlastne tieto peniaze, ktoré sa používali na znižovanie regionálnych rozdielov, ten efekt reálne nepriniesli a nevytvorili dostatočné pracovné miesta. V tejto, v tejto fáze, viem, že ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie sa snaží meniť celkový prístup na riešenie tejto problematiky a hlavným cieľom investícií do regiónov má byť vytváranie pracovných miest a to je ten kľúč a tá cesta, ja verím tomu, že z tých miliárd, ktoré sú vyčlenené v Pláne obnovy a odolnosti, pôjde práve na znižovanie regionálnych rozdielov a vytvárania pracovných miest práve v tých regiónoch, ktoré ste vy aj spomínali, Zemplín, Spiš a tak ďalej, Gemer.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 20:47 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:48

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené kolegyne, kolegovia, ďakujem za tieto príspevky. V podstate ani jeden ste ma kriticky neoznačili. Ale dovoľte hádam ešte dve vety k tejto situácii povedať. Ja som sa poďakoval jednak pánovi Kollárovi, pánovi Sulíkovi za to, že, aj, samozrejme, aj vláde Slovenskej republiky za to, že ten štátny priemyselný park bude vybudovaný práve v Rimavskej Sobote. Ale na druhej strane nesmieme zabudnúť na jednu vec, aby sme skutočne v Rimavskej Sobote nezabudli, nedopadli tak ako ostatné regióny, že majú priemyselné parky, ale tieto parky zívajú prázdnotou. Ja len poukážem na tieto, v Trebišove, Vranou nad Topľou, Levoča, samozrejme, aj v Lučenci, kde od roku 2008, odkedy priemyselný park tam existuje, nezakotvil tam ani jediný investor. A kde je tam chyba? Práve chyba je v tom, že napríklad vláda zabúda alebo zabudla na dobudovanie rýchlostnej cesty R2 Zvolen - Košice, ktorá, cesta už mala byť vybudovaná do roku 2012. A tu je ten najväčší problém. A ja si dovolím otvorene povedať, že kým nebude vybudované infraštruktúra, tak skutočne ten investor do týchto regiónov nepríde.
Na druhej strane treba povedať aj to, aby vláda nezabudla na jednu vec, že v každom prípade bude musieť uvažovať nad tým, že tých investorov, ako napríklad Land Rover do Nitry, ťahala to týchto menej rozvinutých regiónov, ako je Rimavská Sobota, Rožňava, Lučenec, Poltár a tak ďalej a tak ďalej, alebo teda severovýchod Slovenska, kde máme pracovné sily. A my napríklad do Nitry musíme dovážať pracovné sily priamo zo zahraničia, ja neviem, z Ukrajiny, zo Srbska, z Rumunska, Bulharska, ale pritom tých 600 mil., ktoré sa tam vrazilo, bolo to z daní občanov Slovenskej republiky.
Takže ďakujem vám všetkým veľmi pekne a verím tomu, že moje slová, nad mojimi slovami sa zamyslí každý člen vlády Slovenskej republiky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 20:48 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 20:51

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, je mi veľmi ľúto, že na mňa rad po tých dvoch nekonečných dňoch rozpravy o tomto programovom vyhlásení vlády, údajne novej vlády, aj keď to programové vyhlásenie je také isté, totožné s tou minulou vládou ako personálne zloženie vlády samotnej, že na mňa teda vyšiel čas až takto neskoro večer o 21.00 hod., keď už je vonku prakticky tma a už tu sedí len pár poslancov, a ja si myslím, že v tejto rozprave bolo povedané prakticky všetko, čo už malo byť tejto vláde povedané. A sám som sa už k tejto vláde a k obsahu ich činov aj k tomuto dokumentu vyjadril niekoľkokrát, to znamená, nepovažujem za úplne nutné ísť bod po bode toho istého dokumentu, ktorý sme tu kritizovali priamo na začiatku roku 2020, kedy ste túto tragikomédiu, ktorú nazývate vláda Slovenskej republiky alebo vláda nejakej pozitívnej zmeny, skladali.
Vážené dámy, vážení páni, ale čo ma úplne zarazilo, bol ten piatok, kedy ste vy naplno ukázali, že vy by ste nemali riadiť ani osadu v Krížovej Vsi, a nieto ešte štát! A to bol ten moment, keď ste tu svorne ako komunistickí funkcionári v Severnej Kórei jeden za druhým z papierika čítali neuveriteľné ďakovné bláboly voči bláznovi Igorovi Matovičovi. To bolo priam neuveriteľné a celý internet sa z vás smeje, že vy ste vyzerali úplne rovnako ako tí komunisti v ľudovom zhromaždení niekde v Severnej Kórei, keď jeden sa prihlási, prečíta nejaké tri vety napísané na papieriku, že si ich ani nevedel naučiť naspamäť, povie Igorovi, aký je úžasný, skvelý, jak mu všetci ďakujú za to, jak fantasticky viedol tento štát, aj napriek tomu, že skoro 90 % ľudí na Slovensku má opačný názor, ale ich pozícia vychádza práve z vôle Igora Matoviča a hneď na to mu zvyšok štát začal tlieskať. To bolo neuveriteľné! A to sa opakovalo, ja som tu sedel, pozeral na to a hovorím si, toto nemyslia vážne. Veď aspoň trochu by mohli chcieť vyzerať, že sú svojprávni, že sú tu ako poslanci, ktorí majú vlastné vedomie a svedomie, a na základe týchto kritérií sa rozhodujú. Ale to, čo ste predvádzali, to bola tragédia.
Minulá vláda, ktorú som tu zažil ako opozičný poslanec, taktiež mala rôzne excesy, diali sa tu rôzne veci, ale na toto, čo ste predviedli vy v piatok, tak na to sa musíme vrátiť minimálne pred rok ’89. Vy si to vôbec uvedomujete, jak to vyzeralo? Ako to ľudia vnímajú? Že celý nárok vidí, čo Igor Matovič ten rok predvádzal, kedy fungoval ako predseda vlády? A dnes si síce hovorí, že je minister financií, ale viete museli by sme byť veľmi naivní a mať asi veľmi malé IQ na to, aby sme si mysleli, že vládu riadi Eduard Heger, keď sme videli tie výstupy na tlačových konferenciách.
Vidíme, že za Slovenskú republiku dohaduje zmluvy a zahraničné návštevy bez toho, aby to vláda vedela, práve minister financií Igor Matovič, čo je svetový unikát, to pán Gyimesi by asi vedel rozprávať (povedané so smiechom), veď s ním cestuje do Maďarska a všade možne po svete. Idete asi teraz znovu alebo už ste boli. Čiže svetový unikát, kde minister financií vybavuje veci a lieta do zahraničia, stretáva sa s predstaviteľmi iných štátov bez toho, aby o tom slovenská diplomacia vedela, nieže by mi bolo ľúto pána Korčoka, ale skrátka nejaká štábna kultúra by existovať mala.
A tento pán Matovič, ktorý je podľa svojho majetkového priznania bezdomovec, úplne vážne, premiér Slovenskej republiky minulý a teraz neformálny, ktorý to síce riadi, ale tak z pozadia, má svojho hovorcu pána Hegera, je bezdomovec. On nič nevlastní, on všetok majetok prepísal na ženu. Autá, domy, peniaze – ona investuje, ona spravuje majetok. A hádajte, čo robí tento človek? Ministra financií, ako hovorím. On spravuje financie celého štátu, ale vlastné financie musel prepísať na ženu, lebo podľa vlastných slov by ich asi rozhádal alebo rozdal, rozhádzal.
No a potom tu vidíme výsledky toho nášho ministra. Namiesto toho, aby už konečne niekam zaliezol, prestal traumatizovať spoločnosť, rozvíjať ďalšie a ďalšie napätie, hádky, konflikty, nenávisť a emócie v ľuďoch, tak on sa na dva-tri dni stiahne, potom zavesí na Facebook zase nejakú neuveriteľnú volovinu, keď to mám takto povedať, a príde na Slovensko (povedané so smiechom), že on tu ide zavádzať 25-percentnú DPH, aby mohol rozdávať 200-eurové prídavky na deti. Bez toho, aby to mal s kýmkoľvek odkonzultované, bez toho, aby o tom vedeli koaliční partneri, a bez toho, aby tomu vyjadrili podporu. Práve naopak, už sa dopredu vyjadrili, že tomu podporu nedajú, ale on sa už stihol medzičasom vymedziť, vytvoriť ďalší konflikt a zase všetkým ukázať, že on pôjde aj cez mŕtvoly a on si to svoje presadí.
Vážené dámy, vážení páni, veď aj vy musíte uznať, že zatiaľ čo sa rodí obrovský vládny konflikt, ktorý už, dúfam, konečne prinesie Slovensku predčasné voľby, a táto tragédia skončí, tak my tu v Národnej rade rokujeme o programovom vyhlásení vlády a vy chcete žiadať o dôveru. Vám to nepríde hlúpe?
Nepríde vám to trápne a tragické, zatiaľ čo je uprostred koalície rysujúci sa obrovský konflikt, ktorý môže kľudne priviesť predčasné voľby, tak tu hlasujeme o tom alebo rokujeme a budeme hlasovať o tom, že vy chcete dôveru pre túto vládu. Má to byť vláda zmeny, má to byť vláda pokroku, má to byť vláda, ktorá už nebude robiť tie isté chyby, čo robila minulá vláda, ale je s tou minulou vládou prakticky totožná. Neuveriteľný výsmech ľuďom priamo do tváre. To znamená, že keď si človek tak nejak v hlave zrekapituluje, keď sa pozrie na to, čo všetko ste vlastne dosiahli, a to, že ste nás tu mučili dva dni nekonečne nudnými prejavmi jednotlivých ministrov, ktoré ich mali všetci napísané na papieri, a rozprávali tu a pomaly niektorí ani nevedeli o čom. Pánovi Lengvarskému napríklad sa úplne plietli tie papiere, skákal od témy k téme. Nevedel sa veľmi adaptovať do tej pozície, ktorú má. Po tom všetkom ste stále nikoho na Slovensku nepresvedčili o tom, že táto vláda bude normálna, že bude príčetná a že bude skutočne pracovať pre ľudí.
A ten najzásadnejší, okrem všetkých tých iných dôvod, ktoré tu sú, dôvod je práve Igor Matovič. Zatiaľ čo vy sa tu v parlamente utvrdzujete, akí ste fantastickí, ako chcete Slovensku pomôcť, on už rozdúchal ďalší veľký konflikt a opäť celé Slovensko presvedčil o tom, že ten návrh zákona, ktorý sme my ako poslanci hnutia Republika predložili, o psychotestoch pre ministrov a pre jednotlivých členov vlády, to znamená aj pre premiéra, je mimoriadne dôležitý. Je mimoriadne dôležitý a ani sa nebudem tajiť tým, že práve Igor Matovič bol ten najzásadnejší dôvod, pre ktorý sme boli nútení takýto návrh zákona predložiť, pretože podľa môjho názoru nie je normálne, aby človek, ktorý nie je psychicky spôsobilý, mohol riadiť celý štát.
A verte mi, väčšina Slovenska, aj z tých prieskumov to vyplýva, už dávno nepochybuje o tom, že Igor Matovič nie je psychicky spôsobilý na to, aby riadil štát. A aký si majú potom urobiť názor alebo obraz o tých poslancoch, ktorí takémuto človeku svorne ako stádo ďakujú?
A okrem toho, lebo to ľudia nemohli vidieť na kamerách, nemohli to počuť, vy nielenže ste ďakovali, z papierika čítali dve-tri vety ako poslanci Národnej rady a potom si svorne tlieskali, na pokyn Joža Pročka ste tu dokonca békali ako ovce. Vy ste tu v piatok normálne robili bé ako ovce, ste tu békali tuším na Blahu. Veď vy ste celému národu ukázali, čo vy vlastne ste! Ovce! A nikto vás do toho nútiť nemusel, vy ste békali sami od seba a s radosťou. Veď vy sa necítite trápne? Necítite sa hlúpo? Nepríde vám, že ste z Národnej rady urobili úplný chliev? A nehovorte mi, že klamem, lebo je to pravda. Možno si teraz vstúpite do svedomia, ale ja keď som tu sedel a videl, ako si ďakujete a potom békate ako ovčie stádo, tak som si hovoril, toto snáď nie je pravda. To snáď nie je pravda.
Jasné, že takíto poslanci nezahlasujú za predčasné voľby. Však oni sú tu zhodou náhod a oni to dobre vedia. A nikdy v živote tu už nebudú. Urobili to, mali by to urobiť presne preto, že táto vláda maximálne a fatálne zlyhala, pán poslanec Gyimesi. A to vám uzná úplne drvivá väčšina Slovenska. (Reakcie z pléna.)
Z druhej strany zase mi komentuje veci pán minister Naď, ktorý je zvyknutý ľuďom nadávať do opíc, keď majú iný názor ako on, ale to, to úplne vystihuje jeho povahu. Teraz hovorí, že iba vám, ale už sa za to ospravedlňoval verejne, takže vidíte, akú úprimnosť tento človek alebo akou úprimnosťou tento človek oplýva. (Reakcia z pléna.) Teraz hovorí, že neospravedlňoval, to znamená, že ten jeho výrok platí o tom, že tí ľudia, ktorí si vyjadrili negatívny názor na túto vládu, tak sú opice. To povedal pán, tento minister, agent Spojených štátov amerických pán Naď, ktorý neustále reční, vyrušuje. Ukazuje celému Slovensku svoju kultivovanosť, ukazuje, aký je to primitív, aby si všetci mohli urobiť svoj názor. Už čakám len, kedy pán Naď bude békať ako ovečka, aby potvrdil, že on telom aj dušou patrí do poslaneckého klubu a do hnutia OĽANO, aby ukázal všetkým, že je to skutočná ovečka Igora Matoviča, neustále pokračuje v tom vyrušovaní. Čiže ja mám obrovskú radosť z toho, že títo ľudia ukazujú celej Slovenskej republike, čo sú to za ľudí, že pán minister, ktorý má nervy na strunke, ktorý sa tu hádže na stoličke a ktorý nevie prestať vyrušovať poslanca Národnej rady len preto, že sa mu nepáči, čo hovorí, poukazuje na to, aký je to vlastne duševný chudák. To vidí celé Slovensko.
Nechcem nadávať, nechcem byť tak vulgárny ako on, ktorý tu vysvetľuje, že je niekto fašista a niečo podobné, ale celé Slovensko videlo, aj vám to hovorím, pán minister, to je tiež veľká náhoda, že ste, že ste minister. Celé Slovensko videlo... (reakcia z pléna), aj k tomu sa dostanem, pán minister. Celé Slovensko videlo, že ten, kto v skutočnosti zavádza fašistickú totalitu na Slovensku, ten, kto zobral ľuďom aj tie posledné ľudské práva, ktoré im ostali, na čele tu s týmto pánkom, ktorý poslal vojakov do ulíc. Vojakov do ulíc poslal strážiť ľudí! Toto je presne ten dôvod... (Ruch v sále a zaznievanie gongu.) Pán predsedajúci, to vám príde normálne, že tu päť minút z jednej, z druhej strany... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Páni, pán navrhovateľ aj pán spravodajca, prosím, ukľudnite sa, nechajte rečníka rozprávať. (Reakcia z pléna.) Poprosím vás, kľud. (Reakcia z pléna.) Pán spravodajca, ste sa prihlásil do rozpravy, teraz buďte, prosím, ticho, nechajte rečníka rozprávať.

Mazurek, Milan, poslanec NR SR
Ja by som bol rád, keby som mal možnosť jeden prejav dokončiť bez toho, aby títo ľudia zareagovali normálne ako normálni poslanci faktickou poznámkou. (Reakcia z pléna.) Jeden jediný prejav človek nemôže mať v tomto pléne, pretože poslanci OĽANO namiesto toho, aby reagovali ako dospelí ľudia a stisli ten gombík, on je číslo 3 na tom knoflíkovom paneli, pán Gyimesi, na tom čísle 3 si dáte faktickú poznámku a potom môžete hovoriť k tomu pre... k tomu rečníkovi, ktorý vystupuje. Jeden jedinýkrát sa nestalo, aby ste toto dokázali, a namiesto toho tu vyrušujete a ukazujete celému národu, čo ste vlastne zač.
A presne k tomu sa chcem dostať, pán Naď, chcem sa dostať k tomu, že za normálnych okolností, v normálnom spravodlivom štáte by ste nestáli pred Národnou radou, nežiadali si o dôveru, ale za tú katastrofu, ktorú ste na Slovensku spôsobili, za to obludné pošliapanie ľudských práv a hodnôt, za to neuveriteľné zlikvidovanie ústavy, za to, že ste z ľudí spravili otrokov, a zatiaľ čo vy, pán Naď, nakupujete za dane zničených ľudských životov vojenskú techniku z Izraela, tí ľudia, ktorí to zo svojich daní platia, už nemajú z čoho žiť vďaka rozhodnutiam vašej vlády, tak za normálnych okolností by ste stáli ako obžalovaní pred súdom, a nie ako vláda, ktorá si žiada dôveru v Národnej rade.
Toto je, vážené dámy, vážení páni, pravda o tejto vláde. Békajúce ovečky, absolútne nekultúrny, vulgárny a primitívny minister, neustále vyrušujúci poslanci, taká je situácia je v tejto vláde. Toto je absolútne dno, ktoré dnes riadi Slovensko, a ja sa nesmierne teším na to, keď prídu tie predčasné voľby a ľudia vás pošlú na smetisko politických dejín a následne, a následne vás postavia pred spravodlivý súd, pretože tam v tejto chvíli jednoducho patríte.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.5.2021 o 20:51 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:04

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Pán poslanec Mazurek, sledoval som prejav, počúval som prejav a počul som, že PVV-čko ste si naštudoval celé, celých, neviem, 20 minút bolo len o programovom vyhlásení vlády, ako sme zvyknutí. Teda riešili ste všetko od duševného zdravie, cez ministrov, ale k programovému vlády ste nepovedal ani slovo. Ale už teda sme zvyknutí na tieto vaše prejavy, emocionálne drísty, ktorými viete presvedčiť svoji fanúšikov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 21:04 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:04

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Ja zase mám na pána Mazureka opačný názor. Ja oceňujem to, ako sa držal za tým pultíkom napriek slovám, ktoré adresoval z veľkej časti Igorovi Matovičovi, čo je pochopiteľné, pretože ako som sa vyjadril v piatok, Igor Matovič je z môjho pohľadu stále predseda vlády. Napriek slovám, ktoré nepotešili vládnych poslancov alebo poslancov koalície, myslím si, že tie slová ale takto cítia občania Slovenskej republiky. A tak ako chcem pochváliť kolegu Mazureka za to, že sa držal, tak by som chcel upozorniť aj pána ministra obrany, že reprezentuje rezort, kde je disciplína na prvom mieste, takže by mal ísť všetkým vojakom a príslušníkom ozbrojených síl príkladom.
Takže len toľko, ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 21:04 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:05

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vďaka pekne, pán predsedajúci. Miňo, veľká odvaha z tvojich úst išla smerom k plénu Slovenskej národnej rady a zároveň všetka kritika smerovala na členov vlády a na bývalého a stále ešte fungujúceho premiéra, aj keď už premiérom oficiálne nie je.
Čo sa týka správania pána ministra obrany, tak ako povedal kolega Ondrej Ďurica, ste ministrom obrany, čiže mal by ste vystupovať v podstate obranne, nie útočne. Ale keďže nie ste vojakom aktívnej služby ani ste ním nebol, takže asi slovo disciplína vám naozaj nič nehovorí.
A to, že vyrušoval aj po vašej, po Miňovej teda pravici aj kolega Gyimesi, no tak nevadí, tak snažil sa obhajovať kamaráta Igora Matoviča. No ale tak snáď mu to ľudia odpustia, že takýto vzťah nadviazal.
Bola tu zase kritika voči tvojej osobe, že si si nenaštudoval programové vyhlásenie vlády, ale že si tu iba vykrikoval nejaké prázdne frázy. Práve naopak, môže potvrdiť, že programové vyhlásenie vlády máš dostatočne dobre naštudované aj na prvý, aj na druhý pokus, ale keďže sa v programovom vyhlásení vlády nezmenilo zhola nič, nejaké bludy sa vypustili, nejaké hlúposti sa doplnili, ale v konečnom dôsledku toto programové vyhlásenie vlády je iba naozaj kompilátom, plagiátom, zdrapom papiera, ktorý si naozaj 99 % vládnych poslancov nieže neprečítalo, ani ho nevidelo.
Čiže z tohto dôvodu je úplne zbytočné programové vyhlásenie vlády nejakým spôsobom kritizovať. To, čo sme tu chceli povedať o ňom, že je zlé, sme tu už vraveli v piatok, pokračovali sme dnes a myslím si, že snáď túto nekonečnú debatu o programovom vyhlásení vlády ukončíme a víťazoslávne si ho opäť schválite a potvrdíte.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 21:05 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:07

Kristián Čekovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Mňa fascinuje jedna vec, pán Mazurek, že vy prídete, vystúpite s tým a polovicu vášho vystúpenia k programovému vyhláseniu vlády je, je vlastne nejaká rekapitulácia piatku, o tom, že v pléne vystúpil minister financií a naňho reagovali poslanci hnutia OĽANO pochvalnými slovami, a pritom vy robíte to isté. Aj teraz ako úplne rovnako reagovali vaši kolegovia, že vy sa tu tak vzájomne stále chválite. Rok to môžeme sledovať, ešte keď ste boli v jednom klube, ste vystúpili v rozprave a iba zakaždým sme videli, s prvou faktickou poznámkou pán Kotleba: „Miňo, výborne, úžasný prejav!“, a teraz to isté. Síce nemáte pána Kotlebu v klube, ale sú tu iba dvaja vaši kolegovia a obaja vystúpili, čiže stopercentná úspešnosť vašich kolegov. Aj pán Ďurica, aj pán Kočiš: „Miňo, výborný prejav, chválim, bolo to úžasné, si perfektný!“ Čiže naozaj ja neviem potom, že či si to ideme nejako prerátavať, že ako reagujú kolegovia na svojho kolegu.
A ešte aby som sa vyjadril k tomu psychicky... psychotestom alebo psychickému zdraviu. No, na to máme možno každý nejaký iný meter. Pre mňa osobne je psychicky narušený človek, ktorý dokáže ublížiť niekomu fyzicky, napríklad tým, že naplánuje úkladnú vraždu, a to robia vaši kamaráti spod Tatier, s ktorými máte fotky, sú to vaši kolegovia zo strany, a teda alebo z bývalej strany, takže toto sú pre mňa psychicky chorí ľudia. A takíto ľudia by nielenže nemali byť v politike, ale ani, by som povedal, neslobodno sa takými ľuďmi obklopovať. Takže toľko len možno k tým psychotestom.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 21:07 hod.

Mgr.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:09

Jaroslav Karahuta
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci, za slovo. Trošku sa ma dotklo titulovanie blékajúca alebo bľakajúca ovečka, tak to nejak bolo povedané. Tak určite ja nie som tým, ktorý by som bľakal, aj keď som pôdohospodár a budem obhajovať pôdohospodárov. Treba v prvom rade povedať to, že je to o programe, nie je to o tom, či tam je Mičovský, alebo máme tu prítomného pána ministra Naďa, je to o programe strany, o programe koalície, ktorá má záujem nejak to Slovensko posunúť dopredu. Tak ja by som poprosil aj v budúcnosti, pokiaľ sa budú hodnotiť takéto materiál, ako je programové vyhlásenie vlády, aby sa hodnotili komplexne z hľadiska programu, a nie konkrétnych osôb.
Veď ten program, keď vznikol, som sám spoluautorom v časti pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, a vtedy, vtedy bola situácia úplne iná. Vtedy tam bol premiérom pán Matovič, dnes je premiérom pán Heger. Ale toto nie je podstatné, kto tam sedí. Podstata je tá, aby sme Slovensko po dlhých a dlhých rokoch marazmu, ja to hovorím z hľadiska vidieka, posunuli niekde úplne inde, ako je to, kde sa nachádzame dnes.
Takže poprosím, hodnoťme program a ja som o tom presvedčený, že ten program je taký, že slovenský vidiek posunie veľmi, veľmi dopredu, a hodnoťme ho po štyroch rokoch vlády, a nie dnes po jednom roku, kedy sa viac-menej hasili problémy minulosti a nastavovali sa systémové nástroje budúcnosti. Asi toľko z mojej strany.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 21:09 hod.

MVDr.

Jaroslav Karahuta

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:11

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Bolo by zbytočné hodnotiť programové vyhlásenie vlády z dvoch rovín. Prvá je tá, že je to totožné programové vyhlásenie, ako bolo pred rokom. To pán Žiak síce nevie, ale teraz to možno pochopí. On ho určite nečítal (povedané so smiechom), on zaňho len hlasuje ako jeden z tých, ktorí nepotrebujú nič, len príkaz z vedenia.
A druhý dôvod, pre ktorý nemá zmysel hodnotiť programové vyhlásenie vlády je ten, že vy si tam môžete napísať úplne čokoľvek. Pre činnosť tejto vlády je to úplne, ale úplne irelevantná skutočnosť.
Pán Karahuta, hovoril som békajúce ovečky. A viete, prečo som to povedal? Lebo vaši poslanci, možno ste tu neboli v ten piatok, robili béé v tomto pléne a békali ako ovce na Ľuboša Blahu. To znamená, keď hovorím o békajúcich ovečkách ako o vašich poslancoch, ja len reálne hodnotím ich vlastné aktivity. Ak sa za tú ovečku nepovažujete alebo ak sa hanbíte za takéto konanie, tak je to konanie vašich vlastných kolegov.
A pre tých, ktorí majú plnú hubu rečí o tom, ako som sa mal venovať viac obsahu alebo meritu veci, ktoré je tu prejednávané, bolo by fajn, keby ste si svoju frustráciu z extrémne padajúcich preferencií, z katastrofálneho konania Igora Matoviča, ktorý rozdúchava ďalšiu koaličnú krízu, z tej obrovskej miery nedôvery voči vašej vláde zo strany verejnosti posadili na toto miesto niekoho, kto má aspoň o percento plnšie nervy, ako je pán minister Naď, ktorý bez prestávky, celý čas čo som tam rozprával, išiel: „Fašista, fašista, fašista!“, ako taký malý blbeček, keď to mám takto povedať, no.
A to, že pán minister Naď si kompenzuje to, že bol od základnej školy, potom strednej a tak ďalej šikanovaný svojimi spolužiakmi, všetci sa mu smiali, ubližovali mu a dnes tu vidíme výsledky, keď je to minister obrany, že sa správa ako hysterická ženská, a myslel si, že ma týmto primitívnym, tupým správaním vyprovokuje k tomu – a teraz s ním pokračuje –, aby som ja vybuchol, tak je veľmi, veľmi na omyle a možno aj naňho by sedeli tie psychotesty. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 21:11 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video