28. schôdza

4.5.2021 - 28.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

11.5.2021 o 11:48 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:43

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán kolega Takáč, už v diskusii sa hovorilo o dobrých a zlých poľovníkoch, o papalášoch, ale aj o čestných poľovníkoch, ktorí robia prínosnú prácu pre ochranu životného prostredia.
U nás v obci Chmeľnica máme poľovnícke združenie Marmon a na základe nájomnej zmluvy vo svojom revíre využíva pozemky, ktoré sú vo vlastníctve občanov obce. Členovia združenia sa každoročne podieľajú stovkami tisíc hodín svojho voľného času v prospech prírody a zveri a na vlastné náklady a dobrovoľným vytváraním hodnôt spoločného diela v prospech občanov našej obce.
Milí kolegovia, aj táto diskusia nasvedčuje, že je tu veľký záujem o túto tému poľovníctva, verím, že aj pod vedením pána predsedu výboru pre poľnohospodárstvo a životného prostredia Jaroslava Karahutu sa prijme dobrý zákon o poľovníctve a nakoniec budú všetci spokojní.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 11:43 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:44

Patrick Linhart
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Pán poslanec Takáč, ďakujeme za kultivovaný prejav, ktorý bol naozaj vecný a ukazoval na problém, keby sa zrušila poľovnícka komora, že čo by teda nastalo, aké sú možnosti a tak ďalej, myslím si, že to bol kultivovaný prejav.
A teraz k tým bodom, ktoré si, pán poslanec, hovoril. Ja som absolútne za zachovanie statusu quo, pretože si nemyslím, že najväčšia organizácia na Slovensku by mala byť zrušená, ja som svoje jasné a stanovisko a takisto vyjadril aj na parlamentnom výbore, kde som odhalil aj určité veci ako podpísané memorandum, ktoré sa podpisovalo pred voľbami, a moja rozprava bola prerušená, pretože tam došlo k obrovským emóciám u určitých poslancoch, ktorí teda prerušili túto rozpravu, čo mi je ľúto, ale na druhej strane táto téma, vidíme, že je veľmi živá.
A som veľmi rád, že si mal tento prejav, a ja musím plne povedať, že sa stačí pozrieť na určité fakty a budeme vedieť, kto a prečo sa toto celé deje.
Stojím, samozrejme, za petíciou poľovníkov a ďakujem vám za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 11:44 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:45

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, kolegyne, kolegovia, ďakujem veľmi pekne za faktické reakcie. Skúsim odpovedať.
Pani Šuteková, ja som nehovoril o tom, že keď sa zruší Slovenská poľovnícka komora, tak sa skončí poľovníctvo, to nie je možné. Zver je výsostným vlastníctvom štátu ako takého a vlastne prechádza právo poľovníctva na výkon toho, na jednotlivé poľovné združenia poľovníkov. Tá reforma tu bola pred niekoľkými rokmi, a preto vznikla Slovenská poľovnícka komora, možnože si treba troška pozrieť tu históriu a nechať si to vysvetliť tými ľuďmi, ktorí s tým žijú celý život, a my to vieme, lebo sme to zachytili a mali sme to možnosť vidieť aj na výbore, kde niektorí koaliční poslanci to proste jednoznačne pomenovali, že toto všetko kvôli Slovenskej poľovníckej komore sa robí aj kvôli pánovi Lebockému. Kvôli tomu, že bol poslanec za stranu SMER- sociálna demokracia, máte krvavé oči.
Ale tu si treba uvedomiť jednu vec, že predsedu Slovenskej poľovníckej komory volí členská základňa, pán Lebocký už tretí krát po sebe bol zvolený viac ako 90 % členskej základne z celého Slovenska. Toto neni nič so SMER-om - sociálna demokracia a, bohužiaľ, toto je vo veľa prípadoch vaša politika. A ešte by som sa dotkol veci. No, kolega Kuffa, 4-tisíc vlastníkov, 2-tisíchektárový revír, no možnože keby z toho bolo 300 poľovníkov, tak je tam veľký problém, nie je to reálne, musia sa nadstaviť nejaké pravidlá. A tiež si neviem predstaviť ako tak, že bude mať niekde v lese dva metre štvorcové, pri tak rozdrobenej pôde to budú tisícky až desaťtisícky ľudí, ktorí potom by mohli chodiť krížom-krážom len kvôli tomu, že tam majú niekde nejaký podiel.
Ale všetkým ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 11:45 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:48

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, ďakujem za slovo. Vážené kolegyne, kolegovia, v písomnej rozprave tu padlo mnoho argumentov v tejto petícií, rozprávalo sa o tom, nejaké porovnania či boli, ale vo viacerých príspevkoch, som tu bol označený nielen ja, ale aj vo všeobecnosti ako Kuffovci, že my sme proti poľovníctvu. Padlo to z úst Mira Suju, ja to teraz vyvrátim, lebo Miro Suja keby pozorne počúval to, čo povedal kolega Štefan Kuffa, keby pozorne povedal to, čo som ja rozprával, tak určite by netresol tu takú somarinu, že Kuffovci sú proti poľovníkom a proti poľovníctvu.
Miro Suja, okrem toho možno tam sa môžme baviť o tej otázke povinného členstva v Slovenskej poľovníckej komore alebo nie, on dobre vie, že tam 99 % vecí, čo on rozprával, ja sa s tým stotožňujem a dokonca to, čo povedal on, to isté povedal aj Štefan Kuffa v tej faktickej rozprave, napriek tomu naňho zaútočil. Miro Suja sa zastal toho takéhoto, poviem, tzv. ľudového poľovníctva, alebo aj toho práva, prednostného práva vykonávať právo poľovníctva pre vlastníkov. To isté urobil Štefan Kuffa, no tak ja som potom nechápal, že čo on potom zrazu vyskočil a tu teraz na celú sálu kričí, že my sme proti poľovníkom a že sme proti poľovníctvu. No, vážení, z hrušky dole, to takto nie je.
Čo sa týka tej petície o poľovníctve Poľovníctvo má zmysel - za zachovanie organizovaného poľovníctva, ja som vtedy, pán predseda, pozorne sledoval aj vašu tlačovú konferenciu, čo ste mali s predstaviteľmi toho petičného výboru. Koniec koncov som členom výboru, čiže tam sme to ešte preberali a ja som vtedy povedal, pán predseda Kollár zato tak reagoval na tej tlačovej konferencii, lebo pracoval s informáciami, ktoré mu boli posunuté, no tak dával aj také vyjadrenia a ja som to vtedy na výbore kritizoval, som povedal, však tam padli polopravdy a hovorím, tam sa tak žonglovalo s pojmami. Organizované poľovníctvo, že to je proti poľovníctvu - no neni to proti poľovníctvu, poľovníctvo tu bude, zostane. Z tých šiestich bodov, už som to povedal vo faktickej, zopakujem to zase.
Bod číslo 1 - poľovníctvo bude zamerané na zachovanie, ochranu a optimálne využívanie zveri ako prírodného bohatstva. S tým sa zhodneme všetci.
Bod číslo 5 - bude efektívne fungovať poľovná stráž. O. K.
Šesť - zosúladí sa legislatíva agrorezortu a envirorezortu. No po tom nevolajú len poľovníci, po tom volajú aj lesníci aj normálni ochrancovia prírody a vlastníci ako takí, čiže tam sa zase len zhodneme, čo som vravel aj na výbore.
A potom ten bod 4 - tam som, tam som, teda aj na výbore som to vyčítal. Výkon práva poľovníctva v poľovných revíroch musí byť dlhodobý a stabilný a zabezpečovaný predovšetkým prostredníctvom dostatočného počtu odborne zdatných poľovníkov. Tak som im tam vyčítal, ale, vážení, vy ste zabudli na vlastníkov, keby ste neopomenuli vlastníkov, dneska by tu nemuseli sme tu nemuseli sme riešiť také otázky, že či je zver premnožená, či tu máme škody zverov, jak sa vykonáva ochrana prírody, prečo nám trávia dravcov a tak ďalej.
Trojka - nová legislatíva vytvorí podmienky pre efektívne financovanie poľovníctva bez nároku na verejné financovanie daňových poplatníkov. No pozrite sa, dneska to funguje tak, že 63-tisíc poľovníkov dobrovoľne-nedobrovoľne sa združuje v Slovenskej poľovníckej komore, platí členské, poľovnícke združenia platia za tú bonitu revíru, jak to povedala kolegyňa Šuteková, dostávajú nejaké dotácie, čiže to som tam nesúhlasil a na to som poukázal, že nehovorme, teda že ani euro nejde zo štátneho rozpočtu, keď ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, keď si pozrieme CRZ-ku, sú tam zverejnené tie zmluvy, keď si to poľovníci platia dneska a sú ochotní platiť do Slovenskej poľovníckej komory, oni ten poplatok budú ochotní platiť aj na okresný úrad, čiže tu sa potom môžme baviť, či zostane povinné členstvo v Slovenskej poľovníckej komore, alebo tie delegované činnosti presunieme naspäť pod okresné úrady.
Pán predseda Karahuta, povedali ste tu, že tu je 13 kompetencií Slovenskej poľovníckej komory, že kto ich prenesie, § 42, čo je dneska platný zákon o poľovníctve, hovorí, hej, komora vykonáva skúšky. Druhý bod je, menuje prednášateľov skúšobných komisárov pre skúšky, to si myslím, že neni taký bod, čo by okresný úrad nevedel zvládnuť. Spolupracuje so štátnymi orgánmi pri príprave návrhov záväzných právnych predpisov na úseku poľovníctva - to je tiež podľa mňa taký všeobecný bod, že tam sa nemáme o čom baviť. Spolupracuje s ministerstvom, zabezpečuje plnenie ďalších úloh, ktorými môže poveriť ministerstvo. No dobre, tam sa potom narážalo na to, že organizuje povinné streľby, organizuje skúšky psov, výstavy psov, chovateľské prehliadky, že kto to bude robiť. No dneska to robia kynologické kluby v spolupráci so Slovenskou poľovníckou komorou a jednoducho, kto chce chovať psy, kto chce chodiť na skúšky, kto chce chodiť na výstavy, tak jednoducho to bude zastrešovať ten kynologický klub v spolupráci s poľovníckym združením. Ja tam nevidím problém. Detto streľby povinné.
Čo sa týka toho prednostného práva, lebo povedal som to vo faktickej, ešte pán kolega Takáč mi oponoval, ja som to vysvetlil, teda že keď máme združenie poľovnícky revír s výmerou 2-tisíc ha, a môžeš, keď sú tam tie spoločenstvené teda útvary aj nejaké urbáre, že je tam je 4-tisíc vlastníkov, povedal si, že tam sa kľudne môže stať, aj keby sme teda vylúčili, kto nemá poľovný lístok, zbrojný preukaz, kto nechce poľovať, že by mohlo byť na 2-tisíc ha 300 poľovníkov. No ale čo? Čo keby bolo aj 300 členov združenia, tam nikde sa nehovorí o tom, že tých 300 členov, že každý člen toho združenia musí za ten rok niečo uloviť, jednoducho on bude členom a možno mu vyjde každých 10 rokov, možno nebude poľovať. Čiže ja, ja tuná absolútne nevidím žiadny problém.
Ten vstup áut alebo vjazd, skôr to bolo tak vstup tých osôb alebo viac áut, no viackrát sme sa toho tu dotkli, aj keď to s tou petíciou extra nesúvisí, ale dobre, poviem to v rozprave znova. Keď má niekto podiel a 2 metre štvorcové, prečo by nemal právo ísť, aj keď je teda nejakým podielnikom na tom spoločnom majetku, prečo by nemal jako právo vlastník ísť na svoj pozemok a brať teda z neho aj nejaké tie úžitky? Ten úžitok spočíva aj v tom, napríklad, že dobre, je možnože nejaký menšinový vlastník, že možno z tisíc metrov štvorcových tam vlastní iba niekoľko centimetrov štvorcových, lebo aj také prípady sú na Slovensku. No ale prečo by aj on sa nemohol vybrať na tú spoločnú nehnuteľnosť? Toto bola tá, tá otázka tej problematiky.
Keď sa bavíme o tom bode 2 z petície, či poľovníctvo bude organizované formou jednotnej poľovníckej samosprávy, to koniec koncov aj tí zástancovia Slovenskej poľovníckej komory tu povedali, že si to vedia predstaviť, keby sa posilnili personálne kapacity. Na výbore sme mali rozpravu. Každý mal možnosť sa vyjadriť. Kvôli tomu, že nám vtedy začínala, už neviem, či to bola mimoriadna, či riadna schôdza, vtedy sme to riadne okresali, tú debatu, jako poslední sa vyjadrili tí petičiari a mňa tam vtedy vyzval pán Kaššák, že, pán Kuffa, že keď si myslíte to a to, no ja som vtedy ešte išiel za ním na chodbu a som mu povedal: „Pán Kaššák, je to možné, aby tie kompetencie všetky sa vrátili naspäť pod okresné úrady.“ A vravím, však keď sa posilnia personálne kapacity, vy hovoríte, že málo ľudí, že, že neodborný personál. Veď tí riaditelia tých obvodných poľovníckych komôr, teda čo sú tí takí tzv. sekretári, nemusí to byť vždy predseda, tí sa môžu začleniť pod okresné úrady. Dokonca vy to máte vo svojom programovom vyhlásení vlády ako koalícia, kde navrhujete, neni to návrh, je to len, že vláda zváži zlúčenie pozemkových a lesných odborov s odbormi životného prostredia. Čiže tu vidím obrovský priestor na posilnenie kompetencií, na posilnenie teda tých kapacít, aby sa tam aj toto naspäť presunulo.
A druhá vec, v programovom vyhlásení vlády je, nejdem to citovať, lebo to nezacitujem správne z hlavy, ale tá podstata spočíva v tom, že na rezorte pôdohospodárstva a rozvoja vidieka sa vytvorí sekcia, ktorá by zobrala vlastne tú pozemkovú držbu, keď to tak, alebo tie pozemkové úrady, a vyjme ich z ministerstva vnútra pod svoju pôsobnosť. A hovorím, áno, to je správny krok. Nech pôdohospodárstvo, nech to všetko zastrešuje a nech je to tam v podstate pod jednou strechou.
Čo sa týka tej petície, bolo, bolo tu zo strany niektorých spochybnené, že tie podpisy sa zbierali kadejako. Ja som si to overoval u kamarátov poľovníkov. Pýtal som sa ho: „Vieš, čo podpisuješ?“ - „No prišli za nami a povedali, že máme to podpísať, lebo to je za poľovníctvo.“ Však správne, keď to bolo tak prezentované. A vravím: „A súhlasíš s tým, že máme byť povinne začlení v Slovenskej poľovníckej komory? - „No, čo ja viem.“ A sme doma. A sme doma, vážení. Keby tam bola tá otázka, súhlasíte s povinným členstvom, hej, nie tak skryte, jak to tu je, že poľovníctvo bude organizované formou jednotnej poľovníckej samosprávy. No toto tí ľudia nepochopili.
Oslovil som aj tú protistranu, lebo viackrát to tu bolo spomínané, to Združenie poľovníckych organizácií je Hubert a Slovenský lovecký a ochranný spolok Pribina, oni mi to vyvrátili. Ich tak dehonestovali na tom výbore, že to je len niekoľko desiatok alebo že sto ľudí, ktorí sú proti tomu. No ja som kontaktoval toho pána, on mi to vyvrátil. On povedal, že vôbec nás neni stovky, nás je tisíce. A on, keby tá otázka bola položená správne, a on, tak tých 153-tisíc podpisov tam nie je ani náhodou. Čiže toto je otázka na zamyslenie.
A, pán predseda Kollár, ja vám teda ponúkam, keď možnože máte nejaké otázky, kľudne to môžem potom s vami aj prekonzultovať.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.5.2021 o 11:48 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:58

Jaroslav Karahuta
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda. Pán poslanec, tu teraz nejde o to, že nastane likvidácia, že komora je všemocná a tak ďalej. Aj tie, ten prenesený výkon štátnej správy je veľmi, veľmi, myslím, jednoduché a elegantné riešenie, preniesť to na štát. Jedná sa o to, že pokiaľ takýto zákrok by sa mal urobiť, sa to nemôže robiť takým, že najprv zruším členstvo, ako lakmusovým papierikom vyskúšam pH tekutiny. A potom, keď je kyslá, tak ju, trošku dám zásaditú látku, je zásaditá, dám kyslú látku. No takto to nefunguje.
To znamená, pokiaľ, pokiaľ by sa rušilo členstvo, tak sú dve možnosti. Alebo sa v momente zrušenia členstva legislatívne upraví vládnym zákonom prenos výkonu štátnej správy na organizácie buď samosprávne, alebo štátne. Alebo druhá vec, nechajme to potom tak, ako je to, v SPPK. Nebude tam 63-tis. členov, ale bude tam 5-tisíc členov. A tí členovia budú ovládať to isté, ako ovláda dnes SPPK, a zase bude problém medzi malými poľovníkmi a veľkými poľovníkmi, takisto ako je problém medzi malými farmármi a veľkými farmármi.
A čo sa týka členského, strašne jednoduchá odpoveď. Ja som to tu dnes už spomínal. V Poľsku je členské 170 eur na rok. To, že je členstvo povinné, tak sa Poliaci rozhodli. To je ich legislatíva. To nechcem porovnávať. 170. Dajme 170 eur u nás, ako je v Poľsku a máme 10 mil., nie 2,5, 10 miliónov!
A to všetko nemôžme robiť chaoticky, musíme byť zodpovední. Riadime štát, neriadime materskú škôlku. Ale dajme to do vládnej legislatívy, nie chaotickými návrhmi. O to mi išlo.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 11:58 hod.

MVDr.

Jaroslav Karahuta

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:00

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Prepáčte, ale táto diskusia, keď prebieha tak, ako keby sme sa vzájomne nepočúvali. Prepáčte mi, pán predseda, ale to adresujem tuná svojmu predrečníkovi v tejto chvíli, v ktorej rozprával. Jaro, nikto neruší povinné členstvo... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Pán Kuffa, prepáčte mi, vy nemáte reagovať na vašeho predrečníka...

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
... ja nereagujem naňho. Ja reagujem... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
... vy nemáte reagovať na vašeho predrečníka. Ešte raz vás poprosím, reagujte na vystupujúceho vo faktickej...

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
... reagujem na vystupujúceho, lebo to sú, pán predseda, často zaznelo... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
... prosím, reagujte na, na vystupujúceho, pán Kuffa. Odoberem vám slovo. Prosím, zoberte pánovi Kuffovi slovo. Ďakujem.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Ale za čo?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 12:00 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:01

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán kolega, ja osobne si nemyslím a fakt ja by som ti odporučil, choď sa porozprávať so zamestnancami pozemkovo-lesných odborov, ktorí ti vysvetlia, proste že nemajú šancu, fakt nemajú šancu prebrať tieto všetky kompetencie od Slovenskej poľovníckej komory. A proste tá organizácia má svoje podľa mňa adekvátne zastúpenie na Slovensku. A tá história to aj ukazuje a nemyslím si, že to budú vedieť tieto jednotlivé odbory zastrešiť.
Hovorili, hovorili sme ešte o tých poľovníkoch na tom jednom združení, že ich bude 300. Ty hovoríš o tom, že dobre, každých 10 rokov možnože buď dostane nejakú povolenku na nejakú zver, alebo je tam 300 ľudí, ktorí budú mať zbrane a budú môcť chodiť po tom lese. Ja si to neviem predstaviť. Neviem si to predstaviť.
A takisto nesúhlasím s tým, že neviem si tiež fakt reálne pri tak rozdrobenej pôde a vlastníctve na Slovensku predstaviť, že nikto má niekde dva metre a bude prechádzať cez všetky možné, aj keď možnože tam nebude cesta nejaká, ktorá bude, ja neviem, obecná alebo aká. Ale neviem si predstaviť, ako bude prechádzať na ten svoj nejaký, aj keď väčší, nejaký veľký pozemok.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 12:01 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:02

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Možno si mnohí povedia, prečo ja o poľovníctve, tak som v pôdohospodárskom výbore.
Pán predrečník, pán poslanec, chcela by som povedať, prečo najprv neopravíme zákon, ktorý naozaj môže zobrať poľovníckej komore určité kompetencie, ktoré by mohli prejsť cez štát, ale ako hovoria moji predrečníci, nie je možné, aby všetky prešli na tie obvodné úrady, a potom následne sa zaoberajme členstvom v komore. Ja keď som si pozrela dobre, tak v roku 2014, v roku 2014 boli jasne, pán minister dal na Ústavný súd, že je protiústavné, aby boli povinné členské poplatky na komore. Ako rozhodol protiústavný súd? (Pozn. red.: správne „Ústavný súd“.) Že to nie je protiústavné. Čiže sústavne sa proti tej komore bojuje, proti tým ľuďom, ktorí vlastne, bojuje proti tým ľuďom, ktorí vlastne sú nejak odborne zdatní.
A keď sa vrátime k tým obvodným úradom, ktoré by prebrali všetky tieto, vážení pán kolega, všetko spolitizované. Ja som ešte toto nezažila, vám poviem, aby si posla... aby si OĽANO dosadzovalo ľudí, na obvodné úrady prednostov, aby vo výberových komisiách boli poslanci Národnej rady. Pre boha živého! Keby toto... (Reakcia z pléna.) Samozrejme, v Humennom bol Šudík. Však a čo sa, čo sa smejete?! Však keby sa toto stalo za SMER-u, že poslanci Národnej rady si idú vyberať prednostov, tak to je neuveriteľné toto. Takže potom nerozprávajme sa a skúsme naozaj najprv zmeniť zákon, skúsme tej komore dať tie kompetencie. (Reakcia z pléna.)
Prosím vás pekne, pán Pročko, nevrieskajte po celej sále... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím vás pekne, poslanci, ukľudnime sa v sále. (Reakcia z pléna.) Prosím, pán poslanec Pročko, prosím pekne, nerušte priebeh schôdze. (Reakcia z pléna.)
Dajte ešte raz čas poslankyni Vaľovej. Dajte čas, prosím, nový náhradný pani poslankyni Vaľovej.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
V poriadku. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Dajte čas, prosím, nový, náhradný pani poslankyni Vaľovej.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Takže chcem povedať, skúsme najprv naozaj zmeniť zákon. Skúsme tej komore dať tie veci, ktoré doteraz plnila dobre, skúsme niečo preniesť na štát a naozaj nerobme to, že prídu ľudia pripomienkovať na ministerstvo pôdohospodárstva veci, na ministerstve pôdohospodárstva im povedia, že všetko bude tak nejakým spôsobom, ako sa dohodli, a oni potom prídu, tí le... tí poľovníci, oni boli naozaj na tom výbore. Ja som otvárala oči, čo sa tam dialo. A sa k tomu aj, aj vyjadrím vlastne, ako sa tam klamalo, aká zver je a podobne. Tak ja som fakt prekvapená.
Tak neni som naozaj poľovník. Nikdy som nepoľovala, ale skúsme to nejak, ako sa hovorí, tým gazdovským rozumom urobiť. A nie najprv zrušíme organizáciu, kde sú odborníci, kde celý život ľudia žijú poľovníctvom. Nehovoríme, že v žiadnej organizácii nie sú len dobrí a zlí. A potom, potom keď urobíme ten experiment, tak potom si prispôsobíme zákon a potom nebudú obvodné úrady stíhať. Už dneska nestíhajú tie veci, ktoré majú.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 12:02 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:04

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, ďakujem veľmi pekne. Vážim si to vysoko. Ak som sa vás pred chvíľou nejak takto dotkol a ten rokovací poriadok sa vám zdalo, že som celkom nedodržal, veľmi sa ospravedlňujem. Je mi to ľúto. Ale je to téma, ktorá zaujíma veľmi veľkú časť na Slovensku. Vrátim sa ale k téme.
Tu nikto nehovorí o tom, aby bolo, aby bola zrušená Slovenská poľovnícka komora. Veď to tu ani raz nepadlo. Nikto to tu nepovedal. Ale my hovoríme o tom, aby nebolo povinné členstvo v Slovenskej poľovníckej komore. Samotný súčasný minister Janko Mičovský pred 8 rokmi tu v tomto pléne Národnej rady ako opozičný poslanec predkladal návrh zákona, ktorým presne toto tuná navrhoval, aby povinné členstvo v Slovenskej poľovníckej komore tuná nebolo. A tým, že ja nebudem povinne organizovaný v Slovenskej poľovníckej komore, ja si vôbec nemyslím, že tuná zanikne poľovníctvo na Slovensku. Práveže naopak. A Slovenská poľovnícka komora nech sa presadzuje svojou kvalitou. Ak budú takí dobrí a takí kvalitní, naopak, títo členovia tam zostanú.
Na druhej strane vnímam to ako veľkú diskrimináciu voči tým členom, ktorí povinne platia členstvo v Slovenskej poľovníckej komore. Je tam 63-tisíc členov, ale nie všetci vykonávajú poľovnícke právo. A tuná vlastnícke práva, ktoré tuná sú. Pán predseda, viete, toto je tuná veľký problém na Slovensku. Tie dva metre štvorcové, že či sa vy dostanete, nedostanete. Len tí ľudia to nerešpektujú. On vám ide krížom cez les, krížom cez role, či na džípe, či na terénnej motorke alebo na štvorkolke. Ale majú byť katastrálne cesty. Ty môžeš ísť ku svojmu pozemku, keby si mal aj 0,5 metra štvorcového, ale rešpektovať iné vlastnícke práva. Aj tí poľovníci, aby chodili po katastrálnych cestách a lesných cestách.
Remízky, k tým sa... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 12:04 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:05

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Karahuta, pani poslankyňa Vaľová, ja som vôbec nepovedal, že teraz by sme tu mali s bubnom na zajace, že hŕŕ, rýchlo dajme len pozmeňovák zrušiť členstvo a bez nejakého teda konceptu, že čo ďalej. Nie, veď na výbore sme povedali, v lete by mal rezort pripraviť návrh zákona. Povedali sme, nedávajte to teraz, radšej počkajte do leta, do septembra, nech je normálny koncept, nech sa o tom bavíme. Čiže ja nezastávam takisto tuná nejaké teraz zbrklé riešenia, že hŕŕ, lebo, lebo niečo.
Pán poslanec Takáč, musím to zopakovať. Ja vôbec nevidím v tom problém, že vlastník, že by mal právo brať si úžitky zo svojich pozemkov. To je práve ten rozdiel medzi nami a možnože medzi stranou SMER. Ja sa nikdy neprikloním k takýmto komunistickým praktikám, kde sa v podstate bude potláčať vlastnícke právo. Ja dobre poznám problematiku rozdrobenosti pozemkov, to mi nemusíte o tom hovoriť. Na Slovensku máme parcely, kde možnože niekoľko len centimetrov štvorcových má ten vlastník. Ale to neznamená, že ja sa tu teraz budem naňho pozerať, no ty tu máš dva metre štvorcové, ty tu máš desať metrov štvorcových, ty tu nemáš právo vstúpiť a ty tu máš. Tak na základe čoho?
A, pán predseda, ešte ďakujem, že ste vrátili to slovo teda kolegovi Kuffovi. Vďaka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 12:05 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video