28. schôdza

4.5.2021 - 28.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 9:50 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

9:41

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Páni poslanci Kamenický, Beluský aj Muňko, opakovane ste hovorili, ako by sa rokovalo k rozpočtu. Rokuje sa ku skrátenému, návrhu na skrátené konanie. Pán predsedajúci je, samozrejme, veľkorysý a nevšíma si, že nehovoríte k bodu programu, ale ja vás na to upozorňujem.
Ďakujem pani Pleštinskej za ocenenie, ja verím, že treba naozaj pristupovať k rozpočtu veľmi zodpovedne a som presvedčený, že keď to budeme hodnotiť s odstupom, tak uznáme, že prežili sme rok, aký neprežila žiadna politická garnitúra. Ja som presvedčený, že škody, ktoré sa napáchali na hospodárstve, mohli byť ďaleko, ďaleko väčšie, že sme zabránili zastaveniu výroby, hoci mnohí žiadali, aby sa prijali také opatrenia, ktoré by boli priniesli za ten čas dvoj-, trojnásobnú sekeru na príjmoch štátneho rozpočtu.
Ale znovu, nechcem sa vyjadrovať k meritu štátneho rozpočtu, to vám príde predniesť pán minister financií. A až tak sa rozčuľovať, že je pracovne v Spojených štátoch, robiť si z toho posmech, je síce vaše panské právo ako opozícii, ale nie je to ani odborné, ani vecné, pán Kamenický, lebo také veci, keď ide o nepredkladanie rozpočtu, ale skráteného konania, nie sú vôbec nič odsúdeniahodné. Je tam pracovne a ja verím, že, že to bude užitočná cesta a prerokovanie skráteného konania je možné bez odborného ministra, ktorému príslušný zákon náleží.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

13.5.2021 o 9:41 hod.

Ján Budaj

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:45

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán minister, vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, v mojom vystúpení sa krátko povenujem takisto tejto téme, ako už spomínal aj náš pán predseda, máme, máme výhrady voči forme a spôsobu prípravy prekladanej úpravy rozpočtu na rok 2021. Aj teda k samotnému, aj voči samotnému návrhu, aj obsahu dokumentu a tabuliek, ktoré sme dostali do programu rokovania.
Ako občan, ale aj ako predseda finančného výboru sa, aj ako koaličný partner ako SaS-ka, sa teda ohradzujeme voči opakovanej praxi zrýchlených konaní, a teda s týmto súvisiacou situáciou, kedy nie je priestor sa dostatočne povenovať, povenovať jednotlivým položkám.
V tomto prípade okrem teda zrýchleného konania je pre mňa trošku neakceptovateľný aj spôsob prípravy ohľadom prerokovávania návrhu úpravy rozpočtu vo vláde, nedostatok času na jeho prerokovanie vo výboroch. Trochu mi chýba aj, aj oponentúra z odborných kruhov, NBS-ky, Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, ale aj, samozrejme, v kruhu koaličných partnerov a prípadne teda aj odbornú verejnosť.
Už to bolo spomínané, ale nerád aj ja musím konštatovať, že teda je nešťastným, že tu sedíme, nešťastným je teda prerokovávanie návrhu v čase neprítomnosti pána ministra financií. Trvám na tom, aby sme teda mali možnosť počuť jeho osobné zdôvodnenie návrhu položku po položke, jeho argumentáciu základných, veľkých položkách a ja teda osobne potrebujem, aby, aby počul vlastne v sále výhrady, výhrady poslancov, a teda aby sme sa vyhli postupne.
Ja verím, že toto sa nám podarí zabezpečiť, že pán minister teda na prerokovávaní samotného, samotného návrhu bude, keďže sa teraz teda sa bavíme o skrátenom a možno by som k tomuto spomenul ešte, že teda predložený návrh, o ktorom sa budeme baviť je zakomponovaný v programe stability, ktorý je síce výborným materiálom popisujúcim súčasnú situáciu a plány vlády na najbližší rok. Je to teda rozsiahly, podrobný, ale, ale smutný materiál. Bol schválený na vláde, a teda už sme ho poslali do Bruselu a neviem teda, či z toho Bruselu bude aplauz, skôr budú pripomienky, a teda asi skôr kritické hodnotenie. K samotnému aspoň, aspoň toľko.
K úprave rozpočtu, navrhované navýšenie tých 3,4 mld. eur nie je dobrým nápadom. Financovanie navýšených výdavkov z dlhu nie je dobrou variantou v pokračovaní vo vysoko deficitnom hospodárení štátu aj teda v roku 2021, keď pozreme tie plány na rok ´22, je cestou, no nie dobrou. Veľmi otvorene chcem pomenovať to, že sa potrebujeme či ako krajina, či ako naša vláda držať našich záväzkov opatrného míňania financií, konsolidácie rozpočtového hospodárenia, investovania do reforiem a nielen sanovania dier deficitov a strát. To by sme sa fakt veľmi rýchlo ocitli vo vlaku smer Grécko. Túto skúsenosť sme videli na inej krajine, musíme si dať veľký pozor, aby, aby sme teda sa na ňu neposlali aj my... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, musím vás v dobrom upozorniť, že teraz naozaj rokujeme o bode návrh na skrátené legislatívne konanie, nie o úprave rozpočtu.

Viskupič, Marián, poslanec NR SR
Dobre, každopádne, tak ako bolo povedané, nepodporíme schválenie skráteného legislatívneho konania. Zároveň jednoznačne vnímame potrebu v určitých položkách, teda že sa môže upraviť rozpočet aj teda čiastočne zvýšiť deficit, takže sme pripravení na rokovania. Máme nejaký priestor a sme pripravení rokovať.
Ďakujem pekne, zatiaľ takto.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.5.2021 o 9:45 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:50

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Marián, no toto vystúpenie podľa mňa veľmi takým až zúfalstvom bolo poznačené. Trošku ti chýba, že navýšenie 3,5 mld. nevideli odborníci. Trošku ti chýba, že tu nie je minister. Vybrali ste sa podľa teba nie dobrou cestou. No tak vy ste sa vybrali cestou bankrotu, normálne cestou bankrotu, a treba to takto už pomenovať. Tri a pol miliardy zvýšiť za, za desať minút na vláde, na to nie je dôvod, aby to tu bolo v skrátenom legislatívnom konaní. Pretože dôvod na skrátené legislatívne konanie sú hospodárske škody a toto navýšenie je najvyššia hospodárska škoda.
A, samozrejme, že jediné floskuly, ktoré tu hovoríte, že smeráci kradli, smeráci kradli, no keď by kradli trojnásobne viac, jak kradli, stále by to bolo pre daňových poplatníkov lacnejšie, ako tento rozpočet, ktorý robíte. A treba to akceptovať, že v poriadku, nemajú s tým problémy poslanci alebo poslankyne, ktoré považujú, že na Slovensku máme 85-tisícovú armádu, ale každý, kto aspoň trošku do tých čísiel vidí, tak vie, že Slovensko je nezadržateľne, nezadržateľne v bankrote. Keby Slovensko malo byť platené riadne cez deficity a financované cez, cez predaj deficitu bankám a nie cez tlačené peniaze, ktoré Európska centrálna banka tým bankám podsúva, aby financovali štáty, tak Slovensko už dávno by malo uletené úrokové miery, ale tomu sa nevyhneme. Takže z tohto dôvodu absolútne nerozumiem, že SaS-ka sa pri tomto je ochotná podieľať, pretože o COVID-e ste nevedeli, ale toto ste vy ľuďom nesľubovali, že takto doriadite verejné financie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 9:50 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:52

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán predseda výboru pre financie a rozpočet, ďakujem za ten príhovor. Ja vás chcem opätovne požiadať, pán predseda, aby sme v prípade, že sa schváli skrátené konanie, nešli do druhého čítania hneď zajtra, bolo by to podľa mňa veľmi zlé. Nechajme si tam niekoľko dní rezervu, kľudne môžme rokovať aj budúci týždeň a môžte na to kľudne využiť svoju funkciu, môžte zvolať rokovanie nášho výboru finančného na budúci týždeň, a tým pádom sa v druhom čítaní v pléne bude rokovať až budúci týždeň a vytvoríte aspoň nejakú časovú rezervu na odbornú diskusiu. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 9:52 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:53

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Marián, musím ťa ubezpečiť, aj keď to celkom nie je v téme, pretože rozhodujeme o celkom inom, ale spomenul si plán obnovy a ja ťa musím ubezpečiť, že obsahuje investície naviazané na reformy. Nebol postavený na zelenej lúke, rešpektuje roky pripomienok Európskej komisie na zlepšenie vzdelávania, zdravotníctva. Musím ťa ubezpečiť, že slovenský plán obnovy patrí k tým reformnejším a Európska komisia vyzdvihuje naše reformné úsilie.
V porovnaní s inými členskými štátmi Európskej únie máme veľmi dobrý plán obnovy a ministerstvu financií bolo avizované, že slovenský plán obnovy je považovaný za jeden z ukážkových dokumentov. Aj na tomto základe sme boli napríklad kontaktovaní Lotyšskou republikou s otázkou neformálnej diskusie, ako pristupujeme k reformám alebo k procesu príprav plánu obnovy. Takže aj keď to nie je celkom téma, ale mal si ten prejav taký veľmi skeptický, takže ja ťa chcem tak možno naladiť pozitívne, že plán obnovy určite Európska komisia schváli.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 9:53 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:54

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Začnem od konca ku kolegynke Zitke Pleštinskej. Zitka, hovoril som o, o programe stability, nie o pláne obnovy, to je trošku iný dokument, ale okej. K programu, teda k plánu obnovy súhlas, ale o ňom som nehovoril.
Ku kolegom ostatným, úplne zdieľam ten názor, potrebujeme aj, aj, aj my a myslím, že aj pre všetkých ostatných vytvoriť nejaký časový priestor, takže ja verím, že v druhom čítaní budeme, budeme rokovať až budúci týždeň. Uvidíme, ako sa to podarí, ale, samozrejme, dáva to zmysel. Ten čas tu je a je potrebný, je potrebný. To, to nie je 15 mil., to je 3 a pol miliardy. Ja len, aby sme vnímali, že 3 a pol miliardy zvýšenie deficitu, je polovica celého ročného výberu DPH na Slovensku. Všetci, na všetkých blokoch, čo máme, všetkú dépehačku, proste to je polovica toho, čo sa za rok vyzberá. Je to viac ako polovica kompletného výberu dane z príjmov fyzických a právnických osôb. Je to strašne veľa peňazí, strašne veľa peňazí. No a budem sa snažiť možno byť optimistickejší, ale nie vždy to úplne ide.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 9:54 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:56

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy, vážení páni, bavíme sa o skrátenom legislatívnom návrhu, teda k tomuto štátnemu rozpočtu, a preto nebudem hovoriť až tak veľa o obsahu, to sa prihlásim do rozpravy v prvom čítaní. Chcem opraviť pána ministra, neviem, kto tu bude teda poobede, lebo teraz máme skrátené legislatívne konania a Igor Matovič určite na tom prvom čítaní nebude. Takže nebavme sa tu, že Igor Matovič tu nemal byť.
Ja považujem za nehoráznosť, nehoráznosť, že zo dňa na deň, zvečera do rána sa predloží navýšenie rozpočtu, ktorý je zákonom roka, do Národnej rady o 3,5 mld. To, čo povedal kolega, áno, to je celý výber dane z príjmu fyzických osôb. Viac ako výber dane z príjmu právnických osôb. Polovička celej dépeháčky za celý rok. A my sa tu ideme baviť v skrátenom legislatívnom konaní o takto dôležitej veci. To sú peniaze, čo stále rozprávate, vašich daňových poplatníkov, vašich voličov. Tu si niekto povie, že lusknutím prsta navýši výdavky o 3,5 mld. Nebudem hovoriť tie čísla a už som tu spomínal to, že vy ste si nafúkli výdavky oproti roku 2019 o 50 %, 50 %. Toto je to šetrenie? Toto je ten Útvar hodnoty za peniaze? Ďalej sa budem k tomu vyjadrovať potom v rozprave. Ale opäť k tomu postupu.
Ja som sa dnes ponáhľal na výbor pre financie a rozpočet, boli zápchy v Bratislave, prišiel som asi o päť minút neskôr, ale začalo sa asi o desať neskôr, lebo aj iní kolegovia mali problém. Ale čakal som, že dostanem odpovede na moje otázky, že aká je štruktúra, aký je, aká je štruktúra tých výdavkov. Viete, pán minister, nemám ho tu teda, pánovi Budajovi to zbytočne budem hovoriť, ale dôležité je, čo je na týchto dvoch stranách. Nie to, čo je v tej predkladacej správe. Lebo tu sa hovorí 2,4 mld. nie na to, čo ste hovorili, pán minister, ale do Všeobecnej pokladničnej správy, ide to na rezervu na COVID navýšenie. Čo sme sa dozvedeli? Nič. Že máme schváliť alebo teda nie my, ale to bol asi odkaz pre poslancov SaS, aby schválili zákon o dlhovej brzde a všetko bude v poriadku. Na to som odpovedal, tak dlh a výdavky sú v rukách tejto vlády a keď si táto vláda povie, že tie výdavky nebude míňať, nepotrebuje žiadne výdavkové limity. Je to vo vašich rukách.
Čo sa týka postupu, nevieme nič o tom, čo idete schvaľovať. Pani Pleštinská, tieto agitky si nechajte, to sem proste nepatrí, tu sa bavíme o peniazoch. Viete, čo idete, za čo idete hlasovať? Ja nie. Ja som bol minister financií. Ekonómovia sa pýtajú, ekonómovia sa pýtajú, kam tie výdavky idete dávať.
Vrátim sa k tomu, lebo ma tu upozorňuje, pán minister, pri rozprave. Ale toto je proste neprijateľné, aby sme sa tu bavili v skrátenom legislatívnom konaní o tak dôležitej veci. O rozpočte by sme sa nemali vôbec baviť v skrátenom legislatívnom konaní. To považujem za vylúčené. Jeden deň to príde, doobeda, ráno si dáme o pol deviatej výbor, to som sa dozvedel včera večer. Keby som nemohol tak ani, tak bohužiaľ. Teraz rýchlo si tu schválime o jedenástej skrátené legislatívne konanie, prvé čítanie, druhé, bum a 3 a pol miliardy v lufte a nevieme, na čo idú. Nevieme.
Takže o obsahu budem hovoriť bližšie potom v tom prvom čítaní, určite nie za prítomnosti Igora Matoviča, ktorý je v Spojených štátoch, možno rieši agendu pána Sulíka alebo neviem koho. Lebo on na to má čas a rozpočet tu hodí len tak do vlády, bez neho sa to schváli a ide to dokonca v parlamente. To je nehoráznosť! Nehoráznosť!
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.5.2021 o 9:56 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:00

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, máte úplnú pravdu. Ja keď som včera zachytil vlastne len v médiách ako poslanec Národnej rady, že vláda nám tu hodila tri skrátené legislatívne konania o mimoriadne závažných veciach, prišla tu s obsiahlymi zákonmi, o ktorých sme nič netušili, nemohli sme ich predtým vidieť, nemohli sme sa s nimi zoznámiť. Netušíme, teda zrejme neprebehlo žiadne pripomienkové konanie, nikto sa k nim nemohol vyjadriť. Predkladá nám tu navýšenie dlhu štátneho rozpočtu o 3 a pol milióna eur, 3 a pol miliardy eur v tomto roku, teda výdavkov, minister Budaj, pretože Matovič je niekde v Spojených štátoch amerických a my to schvaľujeme v skrátenom legislatívnom konaní.
Včerajšok bol tak šialený deň, že toto by možno pred možno 10, 15 rokmi nikto na Slovensku neveril, že nejaká vláda dokáže v jeden deň urobiť toľko neuveriteľných prešľapov a takto vrcholne si znepriateliť celý národ. A my tu sedíme a teraz môžme sa konečne zoznamovať s tým, čo nám vlastne oni predložili. Máme tu o tom rokovať s nejakou profesionalitou, keď človek má na to pár hodín, aby si to načítal po celodennom rokovaní a oni sa tvária že pracujú pre ľudí. Veď to je neuveriteľný výsmech, to je neuveriteľné, čo si dovoľujú. Takáto hanba celosvetová.
Minister financií v Spojených štátoch amerických a my tu v skrátenom legislatívnom konaní máme schváliť ďalších 3 a pol miliardy eur, o ktoré zadlžia obyvateľov Slovenskej republiky, a nepovedia ani na čo, ani na čo. Skrátka chcú, potrebujú, tak to len tak hodíme. Veď to ako keby to bolo 3 a pol eura. Ja, ja, mne sa zastavuje rozum, ja strácam reč, ja nechápem, koľko ešte, koaliční poslanci, ste schopní zniesť. Koľko ste im ešte schopní schváliť. Veď sa zobuďte!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 10:00 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:02

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Pán Kamenický, tu v tejto sále pred chvíľou sa splnili moje slová, že sa bude iskriť medzi Sulíkom a Matovičom. Veru sa iskrí, sú pnutia medzi nimi a poriadne. A k tej sekere za 3 a pol miliardy v skrátenej časovej forme. No čo sa dá čakať, keď Matovič, cap, sa stal záhradníkom. Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 10:02 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:03

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Kamenický, poukázali ste na to, že vám tu chýbajú nejaké odborné vyjadrenia alebo reakcie. Dúfam, že ste nečakal, že niekto sa odborne k tomu z OĽANO vyjadrí. Dúfam, to bola taká asi rečnícka otázka. Lebo ja neviem, kto odborne by sa k tomu vyjadril. Som rád, že aspoň pán Viskupič vystúpil.
Vam vadí pán minister Budaj, že nevie vám vysvetliť nič odborné alebo že, nie že vám vadí, ale že nevie k tomu nič povedať odborné. No, ja si myslím, že keby tu bol Matovič s tým dreveným počítadlo, tak ani on by vám nevedel k tomu nič povedať. Preto mu toto vyhovuje.
Ja si neviem predstaviť, že Matovič by vám ako bývalému ministrovi financií vysvetlil, čo len jednu kapitolu alebo jednu vec z tohto predkladaného návrhu o navýšení 3 a pol miliardy. A viete, aspoň tu vidno, že kto vlastne je naďalej premiérom Slovenskej republiky. Lebo agendu Sulíkovu sa rozhodne tieňový premiér Matovič ísť vyriešiť do Spojených štátov sám, sám. A Sulík pekne bude ticho doma a veci, ktoré spadajú pod jeho ministerstvo, rieši nejaký pán s dreveným počítadlom, ktorý mal tu predkladať navýšenie rozpočtu alebo zmenu rozpočtu.
Ale tiež si myslím, že tak, ako pri posledných predkladaných bodoch, keď tu sedel, a ani raz nezdvihol oči od toho pultíka, kde sedí pán minister Budaj, ani raz, ak ste si všimli. Predkladal tu dva zákony alebo tri. Ani na sekundu nezdvihol oči, lebo sa bál niekomu pozrieť do očí a vedel, že keď sa niekto niečo spýta, tak nevie o tom povedať absolútne nič. Takéhoto odborníka sme si dali za ministra financií, kolegovia, kolegyne. Keď príde o mesiac s 5 mld., tak čo spravíte? Zasa mu to zahlasujete jako ovečky, že?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 10:03 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video