28. schôdza

4.5.2021 - 28.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 16:45 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 15:47

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Budem na dlho. Dobrý deň. Čakal som, čakal som, dočkal som sa.
Na úvod by som chcel povedať, že zatiaľ tá debata sa vedie v nejakom veľmi divnom duchu a ja som neočakával, že tu budeme, si zopakujeme tlačovú konferenciu Igora Matoviča k pánu Sulíkovi a všetky jeho výhrady k zoznamu, ktorý si pán Matovič vyrobil.
Plne súhlasím s tým, čo tu už odznelo, že keď sa tu teda hráme na veľkú transparentnosť, pán minister, a chceme sa tu vážne baviť o rozpočte, tak tento pamflet, čo ste nám tu predviedli, tak toho neni hodný, nie je toho hodný. To je pol A4, nemôžem to tu ukazovať, ale môžem to povedať, písaného textu, máme tu dve tabuľky, k tomu je predkladacia správa asi o piatich stranách.
Ja som sa dopytoval, musel som sa dopytovať na, cez finančný výbor na ministerstve financií na podklady, ktoré mi boli zaslané k tomu, čo sa vlastne ide robiť. Úplne iná štruktúra, jak, ako je v tej dôvodovej správe, ale musím povedať jednu vec, že najhoršie na tom je, že v tomto rozpočte sa môžeme baviť o akýchkoľvek položkách. O akýchkoľvek položkách. Ale to navýšenie máme vo všeobecnej pokladničnej správe, to znamená, že minister financií tieto prostriedky môže použiť v podstate v ktoromkoľvek rezorte. Tu chcem povedať, že keď teda tak máme presne vyčíslené všetky tie výdavky, tak prečo ste ich nedali do jednotlivých kapitol, tak aby bolo jasné, že kam pôjdu?
Pán Matovič, tie hádky, ktoré ste tu dneska predviedli aj so stranou SaS, mi skôr naznačujú to, že táto vláda už dlho nevydrží, a ja sa skôr obávam toho, že potom vy si vymyslíte opäť nejakých 2,4 mld., s ktorou si uplatíte svojich voličov pred voľbami, ktoré budú predčasné. A ja som, viete, ja neskĺznem na to, že budeme sa tu baviť o každej jednotlivej položke, lebo každý, kto si vymyslí svoju potrebu, tak si ju vie obhájiť, poviem otvorene. Ale ja sa chcem baviť o, viac o niektorých technikáliách aj o veciach, ktoré nesúvisia, nesúvisia s COVID-om, lebo čo sa týka COVID-u, my sme podporili všetky návrhy, ktoré tu boli. To znamená, ak sa malo pomáhať ľuďom, tak sme to podporili. Ak treba teda ľuďom nejak pomôcť, a takisto sme hovorili aj v minulom roku, že tá pomoc, a to nehovorím len ja, hovoria to všetci, ktorých sa to týkalo, že pomoc bola pomalá, bola malá a neskoro a bola veľmi byrokratická, čiže mnohí ľudia sa k tomu, k tej pomoci nedostali tak rýchlo a v takom množstve, ako očakávali. Budem hovoriť potom za chvíľu o číslach.
Čo sa týka tohto vášho dokumentu, je to asi z tých teda, z toho, čo bolo v dôvodovej správe, je nakoniec okolo 52 bodov, možno len zopár poznámok. Existuje taký dokument, že program stability, vy už ste dnes o ňom hovorili, a máme tu štátny záverečný účet.
Program stability hovorí o tom, že idete vytvárať rezervu na COVID vo výške 600 miliónov. Nie 300 na COVID a 300 nie na COVID, 588 mil. tu máte v programe stability. Čiže už ste zrazu zmenili názor na to, že na čo má byť tá rezerva? Ja, čo sa týka COVID-u a výdavkov, hovorím, môžme sa tu handrkovať, presne to, čo ste robili s SaS pri každej jednej položke, treba-netreba, odfajkneme, treba, jasné, lebo každý musí dostať. Ak sa to má týkať pomoci, ja tiež neviem posúdiť, či liek, o ktorom hovoríte, stojí za to. Ja si myslím, že ak dvetisíc euro zachráni život, tak nemám problém a nebudem hodnotiť liek, ktorý chcete nakupovať.
Na druhej strane musím však povedať, že čo sa mne nepáči. A vy ste tu veľakrát hovorili o rozpočtovej zodpovednosti, akí chcete byť rozpočtovo zodpovední. Viete, keď sme my boli vo vláde, tak posledný rok, v roku 2019 sa výdavky štátneho rozpočtu pohybovali na úrovni 18 miliárd. To nie sú žiadne výmysly, to sú čísla potvrdené v podstate štátnym záverečným účtom. No a čo sa týka roku ´21, vy idete zvýšiť výdavky štátneho rozpočtu na 27,3 miliardy. O 9,3 mld. eur! Ak sa pozreme na... Viete, mňa mrzí jedna vec, že ono síce niekde sa všade hovorí, že na COVID ide toľko a na ostatné výdavky ako keby sme zabudli. Vy tu len hovoríte o položkách úplne úmyselne, ktoré sa vám hodia, lebo to ide ľuďom a tým si chcete, tým si chcete kúpiť toho voliča, ale musíte hovoriť aj o ostatných veciach, ktoré, kde sa teda navyšujú výdavky.
A takisto sa musím zastať kolegu, lebo ja som bol ministrom financií, a pozdravujem pánov z ministerstva hore na balkóne, ktorí vám píšu esemesky, a vy tu mudrujete, ako keby ste niečomu rozumeli. (Reakcia ministra.) Aj mne písali, áno. (Rekcia ministra.) Dobre. Tak uvidíme, jak... (Reakcia ministra.)
No, čiže hovoríme tu o rozpočtovej zodpovednosti, a ideme zvýšiť dlh. My sme odovzdávali dlh na úrovni 48 %, po zmene, teda po zmene čísiel, lebo sa to stále prehodnocovalo, to bolo asi 48,3 %, dnes je dlh 60,6 %. A keď si pozrieme, keď sa teda chceme porovnávať s Európskou úniou, tak (rečník hľadá vo svojich podkladoch rozmiestnených na rečníckom pulte), pardon, lebo mám tu toho nejak veľa. Tak na, keď porovnáme tretí kvartál 2020 a 2019, tak Slovensko bolo, čo sa týka dynamiky nárastu dlhu na siedmom mieste v rámci Európskej únie. Najväčšie nárasty dlhov počas pandémie, čo sa, samozrejme, aj predpokladá, že štátom stúpnu dlhy, bolo Taliansko, Grécko, Španielsko, Francúzsko. To sú štáty, ktoré vždy mali problémy s rozpočtovou zodpovednosťou.
Musím pripomenúť, za vlád SMER-u, ktoré ste tak strašne kritizovali, a to, že ideme gréckou cestou, ste tu hovorili, tak ja hovorím, nie vtedy sme išli gréckou cestou, teraz ideme gréckou cestou.
My sme znižovali dlh za posledných šesť rokov, dostali sme sa na úroveň najnižšieho pásma dlhovej brzdy, dokonca pod, pred tým teda prepočtom bolo to presne 48 %, a spĺňali sme kritériá, ktoré na nás kládla aj Európska únia, lebo naša dlhová brzda je prísnejšia ako to, čo hovorí pakt stability a rastu. Vy ste sa za jeden rok dostali nad všetky sankčné pásma dlhovej brzdy a jediné, čo vás chráni, je, že momentálne dva roky po tom, ako prijmete programové vyhlásenie vlády, tak dlhová brzda je vypnutá. Keby nebola vypnutá, tak dnes hlasujete vzhľadom na tento nárast dlhu o dôvere vo vlastnú vládu. Čiže my sa tu nehrajme na rozpočtovú zodpovednosť, keď máme takéto hrozivé čísla.
Deficity. Posledné tri roky okolo 1 % sme mali. A musím povedať, že, samozrejme, ja som tiež, ako minister financií chcel som mať prebytok, ale, samozrejme, ten deficit niekedy je dôsledkom aj sociálnych opatrení, ktoré urobíte. A my sme ich urobili dosť. A mali sme jednopercentný deficit. Ja by som deficit pochopil minulý rok, keď bolo treba najviac pomáhať, a pochopil by som aj nižší deficit tento rok teda oproti tomu minulému. Ale my sme mali minulý rok deficit 6,2 %, a to sa bavíme o štátnom záverečnom účte, a tento rok ideme stúpnuť deficitom na 9,9 %. A ja teraz budem hovoriť o tej necovidovej časti tohto deficitu.
V minulom roku, keď si pozrete štátny záverečný účet, mali sme deficit 6,2 %, v absolútnych číslach, to hovorím o esovských číslach, 5,6 mld. eur. Keď si pozriete štátny záverečný účet, tak výdavky esovské, to znamená tie účtovné, ktoré sa vám týkajú priamo deficitu verejnej správy, sú vo výške 1,4 miliardy. To znamená, že mimo COVID-u sme navyše oproti roku 2019, kedy boli výdavky v štátnom rozpočte okolo 18 mld. a potom okolo 40, počkajte, to mám (rečník sa pozrel do svojich podkladov) bolo 40,4 mld., bolo vo verejnej správe, tak nám stúpli okolo, o 4,2 miliardy. Čiže to sú tie necovidové výdavky. To sa bavíme za rok 2020.
Keď si pozreme rok 2021, tak očakávaný deficit je 9,9 %, plánovaný bol 7,41 %, a hovoríte miliardu ste, teda miliardu ste minuli, potom esovsky vám vplýva asi 2 z tých 3,4 mld., asi 2,4 mld., takže opäť oproti roku 2019 navýšenie výdavkov o možno päť-šesť miliárd eur. A ja sa pýtam, či nám ten štát tak strašne puchne, ak strašne šetríte, keď teda tie výdavky takýmto tempom nám rastú. Sa nebavíme len o COVID-e.
A mám výhrady, samozrejme, aj k tým covidovým výdavkom. Testovanie nezmyselné, 500 mil. a viac. Neviem, doteraz som sa nedozvedel úplne presné číslo. Ale možno nám to dneska pán minister povie. Zlodejské MOM-ky, na ktorých sa tu nabaľovali vyvolení ľudia, ktorí si tie MOM-ky urobili. Štátny tajomník má 19 MOM-iek alebo 20. Každý mesiac dostane 600-tisíc a príde mu tam pár ľudí denne. Výsledok, že jeden pozitívny človek za 75-tisíc euro, až také extrémy sú tam. Niekde bolo za 5 000 jeden pozitívny nájdený, niekde 75-tisíc. Strašné, to je zlodejina!
A teraz chcem povedať o tom, že bavili sme sa o tom, že prečo, že teda ako to napríklad môžete aj riešiť. Pán minister, rozpočtované výdavky, ktoré máte v štátnom rozpočte, to sú najvzácnejšie zdroje, ktoré máte, lebo sú relatívne flexibilné, viete ich relatívne rýchlo použiť, nemusíte žiadať nejaké alebo splniť nejaké šialené kritériá. Ale ja sa pýtam, prečo nevyužívame dostatočne európske fondy? A to sú miliardy. Čo by nám tu hovoril pán kolega Richter, realokácie, však sme prerealokovali asi miliardu bez problémov, prečo nerealokujeme ďalšie prostriedky? Prečo? Máme tu 9 mld. z prvého programovacieho, starého programovacieho obdobia. A dnes je Európska komisia, schvaľuje veci veľmi rýchlo, nie je to až tak byrokratické jak v minulosti. Dokonca na začiatku my sme boli tí poslední, ktorí sme žiadali o to, a išlo to a iné krajiny už dávno mali poschvaľované rôzne programy. To je 9 mld. zo starého programovacieho obdobia. Bavíme sa o, ďalších 12 mld. je už nové programovacie obdobie, je rok 2021. Dobre, tak z toho máte možno k dispozícii jednu miliardu, nech dve.
Máme tu plán obnovy. Podľa programu stability som si všimol, že plánujete z plánu obnovy na tento rok okolo 177 mil. a budúci rok asi 1,2 miliardy. Takisto sú to zdroje, ktoré viete využiť, a to sú práve zdroje, ktoré vieme využiť na samotný COVID. Nechcem sa s vami sporiť, čo sa týka tej, toho, teda tých 148 mil. na čerpanie plánu obnovy, ale podľa toho, čo ja viem, tak z plánu obnovy, ak teda všetko prebehne tak, ako má, by sme mali dostať 13-percentnú predplatbu, bavíme sa o sume asi 800 mil., a možno ma presvedčíte, že skutočne tých 150 mil. potrebujeme, ale keď dostaneme dopredu peniaze, ja si myslím, že možnože by sme ich nepotrebovali, ale to je zase, možno ma technici alebo tí, ktorí sa technicky s tým zaoberajú, presvedčia, že to je ináč.
Čiže hlavný problém, ktorý ja vidím v tomto, že málo využívame európske fondy na to, aby sme nemuseli čerpať vlastné peniaze zo štátneho rozpočtu, ktoré nám zvyšujú deficit, hej, zvyšujú nám dlh a všetky ostatné veci a má to negatívne vplyvy. Máme tu napríklad ešte REACT-EU, čo hovoril pán minister Krajniak. Tam máme dostať 780 mil. euro. A viem, že nejaká prvá platba má ísť tento rok, možno niekedy na jeseň, okolo vyše 600 miliónov. To sú ďalšie peniaze. Načo navyšujeme na... však na COVID vám dneska Európska komisia odsúhlasí akýkoľvek program. Veľmi rýchlo. Tak sa chcem opýtať, prečo sa nesnažíme o tieto peniaze? V rámci nového programového obdobia dáme 1 euro a 1 dostaneme zadarmo navyše. Tak radšej to necháme prepadnúť alebo čo? Teraz je COVID, tak na to treba využiť tie zdroje.
Nebudem spomínať banky, ktorým ste darovali 300 mil. na bankovom odvode. To sú veľkí vaši kamaráti, pán Matovič. Veľkí kamaráti. Rozprávalo sa o nejakej miliardovej, miliardových investíciách, tak nám ich, urobte nám zoznam, že kde teda nám tak strašne pomohli a o koľko teda zbohatli slovenskí občania. Skôr bohatli tie banky. V ďalších rokoch 800 mil. sme mohli mať do štátneho rozpočtu.
A jedno je pravda, že deficity sú budúce zvýšenia daní. To hovoril tuto kolega a s tým plne súhlasím. My by sme mali maximálne využívať európske zdroje, mali by sme brať od tých, ktorí na to majú, a banky, ja vám to raz ukážem, pán minister, bankám ako sa strašne nedarí na Slovensku. Majú zisky, aké mali aj v minulých rokoch. Keď si pozrete ich opravné položky, ktoré tvoria, a spočítate si s nimi, s ich ziskami, tak sú na tom rovnako, ako boli minulý rok a možno ešte o niečo lepšie.
Vy ste minister financií a viete, ja mám pocit ako, vy ste tu jak dedo Mráz. Vy máte strážiť zdravé verejné financie! Máte robiť maximálne pre to. Vy tu miesto toho robíte predvolebnú kampaň a hovoríte, ako rozdávate ľuďom peniaze. Však v poriadku, ja tvrdím, ak niečo malo na COVID pomôcť, tak nech to pomáha. Ale vy ste tu spomínali vo vašom, vo vašej reči ste spomínali, poviem otvorene, to úvodné slovo, to bolo veľmi chabé, musím povedať. Dozvedeli sme sa, že áno, máme tu účet v reštaurácii a že ho treba zaplatiť a neviem čo. Pán minister, už je tu niekoľko reštaurácií, kde ste na čiernej listine, kde vás ani nepustia do tej reštaurácie. Poďte sa pozrieť aj s celou vládou, aj so štátnymi tajomníkmi. A viete, čo to je? Obraz toho, ako ste im pomohli. Keď ste teda ušetrili, jak hovoríte, 6,2 v minulom roku. Bol nižší deficit, áno. Vtedy ste mali viac pomáhať. Vtedy. Každý vám to hovoril, aj RRZ, aj Národná banka, všetci vám to hovorili. Medzitým ľudia pokrachovali, nemajú z čoho žiť a povedali, radšej to zabalíme a pôjdeme si hľadať nejakú robotu alebo budeme žiť z nejakých dávok. Toto je výsledok toho. A vy teraz idete hovoriť, vy idete teraz pomáhať? To je presne to, čo ste povedali Sulíkovi. To im bude také platné ako mŕtvemu kabát. Tí ľudia to už nebudú potrebovať. Lebo už nemajú robotu.
Ďalšia vec. Musím povedať, že ja som očakával od strany SaS to, že nielen budete hovoriť o tom, že ste zodpovední, ste tá príčetnejšia časť, musím povedať, čo sa týka rozpočtovej zodpovednosti, ale podľa toho, čo som ja dostal informácie, tak ideme zvyšovať o 3,4 mld. výdavky a ja som dostal podklad od ministerstva financií na 3,85 miliardy. O 458 mil. eur viac. Dobre, na deficit to má esovsky menší dopad, lebo sú rozdiely medzi účtovnými a hotovostnými operáciami, to chápem, ale SaS-ka bojovala za to, že budú výdavky maximálne navýšené o 1,7 mld., že z ostatnej sa bude dávať niečo iného. Ja sa, a čo sa dosiahlo? Potom vy ste to zdvihli na 3,84 alebo teda idete to zvýšiť, neviem, či to, to sa chcem opýtať, či to bude nejaký pozmeňujúci návrh, a SaS-ka si dala za cieľ, že 2,7 mld. teda, aby bola nejaká dohoda. Poslali ste ich do hája zeleného a výsledok miesto, výsledok je taký, že miesto navýšenia 3,4 mld. budeme mať navýšenie o tri celá, asi 3,85 miliardy.
Ja viem, že my sme opozícia, áno, asi od nás ťažko budete čakať, že my vám budeme, my vám zahlasujeme za tento rozpočet, čo vám určite nezahlasujeme, ale ja by som očakával, že vy si nebudete riešiť vaše koaličné spory tuto v pléne. Prepáčte, ja som mal ísť o trištvrte na 12, predbehol ma tu pán Krajniak, lebo ste sa s ním dohodli, ježišmária, len aby som ešte nevystúpil, tak som čakal do štvrtej. Po každom jednom máte, môžte aj tu, môžte tu hodinu rečniť, aj po mne, nech sa páči.
Čiže 3,85 miliardy. Tu nie je podstatné to, že sa tu budeme ťahať o to, že či takáto položka má byť, nemá byť, a budete nám tu predčítavať, kde ste vy tú miliardu minuli. Vy ste tú, áno, je tam, ja som videl ten rozpis, tam do toho rozpisu si dáte, čo potrebujete, 300 mil. na testovanie. A my sme minuli pol miliardy na testovanie a my nemáme na iné veci. Ja sa napríklad opýtam, vy ste tu z tej miliardy, tuším, neviem koľko, 40 mil. išlo alebo 70 mil. na neziskovky a ja sa chcem opýtať, že Matica slovenská, Matica slovenská, jedna z najdôležitejších inštitúcií, ktoré tu máme, Slovákov, žiadala o 400-tisíc eur. A nedali ste jej. 400-tisíc eur! Tak tu hocaká neziskovka, ktorá sa zaoberá bohviečím, teplým vzduchom a neviem čím všetkým, dostane tisíce eur, a Matica slovenská žobre na kolenách, aby dostala 400-tisíc eur navyše, aby mohla normálne fungovať. To je hanba! Hanba!
No, takže aby som, aby som to nejak trošku zhrnul. Problém je, a vy ste tu spomínali, napríklad spotreba domácnosti aká je u nás úžasná. Áno, je. Lenže Slováci majú svoje bežné výdavky nastavené, lebo vedia, že zaplatia šeky, musia zaplatiť potraviny, musia zaplatiť bývanie a veľa im nezostane. Čiže tá spotreba je taká, aká bola. Však každý človek, väčšina normálnych ľudí takto žije a zopár eur im zostane. A to je prípad aj Bulharska. Vyspelé krajiny, ktoré vedia aj nejak akumulovať peniaze, samozrejme, že ony vedia znížiť spotrebu, lebo nebudú si kupovať niektoré tovary, ktoré si predtým bežne dopriali. Ale jesť, piť a bývať každý z nás musí, zaplatiť energie a všetko ostatné.
Čo sa týka tej pomoci ľuďom, o ktorej ste tu toľko rozprávali, jak chcete strašne pomáhať. A bavíme sa tu o dépeháčke, dobre, k daňovému mixu sa niekedy budeme určite separátne baviť a takisto k U. S. Steelu, o tom, čo tu rozprávate, tie vaše báchorky. To si môžme porozprávať potom o U. S. Steele niekedy, ale nebudem vás tu s tým teraz zaťažovať, to ešte príde táto téma. Na Slovensku je na gastro dépeháčka 20 %, v Rakúsku 5 %, Maďarsko 5 %, Česko 10, Poľsko 8, Nemecko 5. Toto ste nevedeli urobiť, toto bol taký problém dočasne, však to neni, nemuselo to byť na večné veky, keď teda chcete pomáhať ľuďom. Vy si myslíte, že dáte ľuďom peniaze a budú mať viac detí. Základný predpoklad na to, aby ľudia mali viac detí, je bývanie, pán minister, a kde tu máme tie, 25-tisíc bytov, čo nám tu sľuboval pán Kollár. Kde?
Takže čo sa týka napríklad samotnej nezamestnanosti, vy ste sa tu chválili, jak ste to super zvládli. Iné krajiny dávali pomoc veľkú, áno, zvýšili si najmä deficity aj dlhy, ale u nás, bohužiaľ teda, u nás postupne tá nezamestnanosť stúpala. Áno, teraz ste mali obrovský úspech, že z marca na apríl vám celková nezamestnanosť klesla o dve stotiny percenta, ale evidovaná vám stúpla o dve stotiny percenta zase, takže sme na úrovni celkovej nezamestnanosti na 8,55 %. Ale treba si uvedomiť, že tu je deväť okresov, ktoré majú nezamestnanosť nad 15 %, nad 15 %, a dva okresy, to je Revúca a... počkajte, ešte jeden tu bol. (Rečník hľadal vo svojich podkladoch. Reakcia z pléna.) ... a Rimavská Sobota. To bol pán primátor. 21 %. 20- a 21-percentná nezamestnanosť. To je super! A to sú tí, tie okresy, kde je najviac takých tých slabšie, slabšie alebo zarábajúcich ľudí, ktorí práve majú problémy. Chváliť sa tým, že vy ste navrhli rozpočet, ktorý tu každého zachráni, to nepovažujem za korektné.
Čo sa týka celkovo ešte, aby som to zhrnul teda, ja som očakával od SaS-ky, že bude takýto rozpočet vetovať, že proste nastavíte, pozrete sa, viete na čo, na ten deficit, o ktorom... Koľko máte deficit tento rok, pán minister, mať bez tohto navýšenia? Koľko percent? (Reakcia z pléna.) Treba zavolať rozpočtárov. 7,41 %, 7,41 %, z toho ste mali jednomiliardovú rezervu, jednomiliardovú rezervu, čiže rozdiel ste mali necovidových výdavkov koľko? 6,4, 6,5 %. Ten štát sa nám takto nafúkol? Bavíme sa o necovidových výdavkoch.
Osobne si myslím, že keď začala táto pliaga, tak sa tu malo jasne nastaviť, že ideme sledovať aj normálne, bežné výdavky. Ja chápem, že niektoré výdavky v štátnom rozpočte automaticky stúpajú, bolo to aj za nás, boli tam navýšenia, ale nie takéto obrovské. A spomeniem ešte tie vaše Železnice Slovenskej republiky. Môžme sa tu, ja nie som odborník na Železnice Slovenskej republiky a môžte mi tu povedať, čo chcete, ako chcete. Vy ste povedali, jak idete strašne bojovať, bojovať s korupciou, a vy idete navýšiť im rozpočet 353 miliónov. Rozprávate, jak to budete strašne transparentne robiť. A ja sa nečudujem, že pán predseda parlamentu vystúpil k tomu a že práve toto spomenul. To bola vstupenka na to, aby vám za to zahlasoval.
Takže ideme zvýšiť dlh Slovenskej republiky od roku 2019 zo 48 % na 64,1 % v tomto roku, ak teda sa naplnia všetky tieto vaše výdavky. Ja si myslím, že sa nenaplnia, ale v poriadku. Deficit budeme mať na úrovni 10 %. Ak navýšite ešte tých ďalších 458 hotovostných miliónov, ktoré chcete navýšiť, neviem, ako sa to tu objaví, tak to bude ešte viac, neviem koľko, neviem. Toto budú splácať deti našich detí. Viete, kedy sa na... ja som videl nejakú extrapoláciu, možno mi páni rozpočtári odpustia, ale my sa vieme, ak budeme rozpočtovo zodpovední a budeme konsolidovať každý rok možno o 1 %, tak sa dostaneme na normálnu úroveň možno roku Páně 2035 a medzitým bude zopár volieb, zopár nevyhnutných výdavkov, ktoré sa budú musieť urobiť na to, aby vás navolili. Ale ja pevne verím, že vy už dlho nebudete, pán Matovič. Vy nemáte čo robiť na ministerskom poste, poviem vám to do očí hocikedy. Toto sú, toto je opíjanie rohlíkom, budeme si tu čítať položky, kde ste vy ako minuli jednu miliardu. Mňa to nezaujíma, mňa zaujíma, ako nám rastie dlh, ako nám rastie deficit. Toto je podstatné. A máte tam miliardy z eurofondov, viete to použiť pre tých ľudí.
Ja som nikdy nešetril na ľuďoch, keby som šetril, tak mám prebytok. My sme zvýšili, áno, tie mzdy aj tým štátnym úradníkom, lebo tým sa roky nezvyšovali tie mzdy. Keby som ich nezvýšil, tak mám vyrovnaný rozpočet. To je proste o tom, ale mali, my sme mali zodpovednosť, my sme išli, stále sme klesali a mohli ste nás kritizovať, koľko chcete, však ja to chápem, vy ste boli opozícia, my sme boli koalícia. Dnes je to naopak, ale keby som ja tak kričal, ako vy ste kričali pri našom jednopercentnom deficite, tak tu je taký hluk, jak stíhačka keby štartovala, taký hluk by tu bol. A my sa tu tvárime, všetko je v pohode, s úsmevom, aj pani Remišová. Neni problém, zdvihneme 10 % deficit.
Viete, keď si zoberete, Matica, poviem príklad, cez 400-tisíc, vy idete 8 mld. navýšiť, teda 4 mld. navýšiť rozpočet. Viete, koľko je táto čiastka? To je 4-tisíc krát 1 milión, čiže 8-tisíc krát aj ešte niečo, to, čo chce Matica. Vy neviete dať Matici pri všetkých týchto výdavkoch 400-tisíc eur.
Takže na záver, mám posledných osem sekúnd, toto je cesta grécka, toto je cesta "po nás potopa" a splácať to budú deti našich detí, tieto dlhy, ktoré tuná vyrábate.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.5.2021 o 15:47 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:18

Andrej Stančík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Kamenický, toto bola taká ukážková demagógia a populizmus! Keby vás človek tu rok počúval, tak má nejaký príbeh o tom, ako tu za vlády SMER-u sa zodpovedne vždy s rozpočtom zachádzalo a zrazu tu prišla naozaj zlá vláda, ktorá iba navyšovala dlh a robila zle občanom. A vy vôbec, ale vôbec nespomínate to, že za tie roky, čo ste boli vy vo vláde, tak sa vám každý rok navyšovali príjmy do rozpočtu. Že naozaj to boli časy hojnosti a časy ekonomického rastu. A už nejako zabúdate na to bé, že my, keď sme sa dostali do vlády, tak prišla kríza, s ktorou nikto nečakal, určite to nečakalo naše zdravotníctvo. Takže hovoriť tu o tom, porovnávať rozpočty za vás a za nás a hovoriť, že vy ste takýto dlh nemali, je extrémny populizmus, keďže úplne ignorujete to, že je tu COVID a každá jedna krajina Európskej únie sa zadlžuje. Niektoré za tie roky hojnosti aspoň dokázali niečo našetriť a spraviť si rezervy, čo sme, samozrejme, my nespravili.
A ďalšia vec, ten, tá schizofrénia toho, že rok sa tu hovorí o tom, že málo sa dáva podnikateľom, málo sa dáva ľuďom, málo sa dáva rodinám, všetkým sa dáva málo, nedávame dosť peňazí, a zrazu, keď máme navýšiť rozpočet práve preto, aby sme tú pomoc mohli poskytnúť, tak už je zle, už sme nezodpovední a už ideme do Grécka.
A na záver možno, ja chápem, že dlh nikdy nie je príjemný a táto debata je legitímna a chápem obidva tábory, každopádne si myslím, že nemáme inú cestu, ako ísť cez navýšenie rozpočtu, ale je mi veľmi ľúto, že takáto debata sa vedie v parlamente a niekedy možno emočnejšie, ako by som chcel.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 16:18 hod.

Mgr.

Andrej Stančík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:20

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, povedali ste to dobre, povedali ste množstvo príkladov a konkrétnych cifier, ale svojím spôsobom, niežeby to bolo zbytočné, len ja sa tak pýtam, komu to vlastne hovoríte, Igorovi Matovičovi? Vy si myslíte, že to má nejaký význam? On je minister financií za trest, len preto, že ho museli niekde odpratať z pozície premiéra. Veď si pamätáte tú diskusiu, keď pán Naď vtedy povedal, keď sa ho pýtali, a prečo sa teda nevymení Heger s Matovičom a prečo Matovič nejde robiť ministra financií, on povedal: A prečo ho nútite robiť niečo, čo nechce robiť? No a teraz to robí. A takto to aj vyzerá.
Môžme sa tu baviť o konkrétnych cifrách, o konkrétnych sumách, 300 mil. sem, prečo zrušili bankový odvod, pripravili štátny rozpočet o 300 mil. každý rok a hovorili o tom, ako sa bankám nedarí, ako banky trpia, ako banky potrebujeme, a náhle vidíme, že bánk sa to nijak nedotklo, že zarobili úplne fantasticky a fantasticky zarábajú ďalej.
Môžme sa baviť o tom, prečo potrebovali rušiť dôchodky a zrazu vymýšľajú všelijaké iné prídavky a dávky ľuďom, ktorí si to v poslednej chvíli absolútne nezaslúžia.
Môžme sa baviť o tom, ako tu priznal, že za prvé dva mesiace tohto roka minul 300 mil. eur na testovanie. Na čo to je celé dobré?
Môžme sa baviť o konkrétnych cifrách, konkrétnych sumách celého tohto návrhu, keď to o mesiac vôbec nemusí platiť, pretože toto je presne ten problém, okrem toho, že táto vláda je tesne pred krachom, veď tu vidíme tú neuveriteľnú šou a tragédiu, ktorú tu Matovič spolu s SaS predvádzajú.
Len tu je iný problém. Tu sa môžme baviť v novembri, decembri o rozpočte kľudne aj niekoľko týždňov, vo februári to už neplatí. Dnes tu môžme schváliť 3,5 mld., a v septembri možno príde s ďalšími štyrmi miliardami. Ako máme vedieť, že to takto nebude? A z tohto dôvodu ja už toto vnímam úplne čisto z politickej perspektívy, pretože tá konkrétna faktická je tu a predovšetkým pri Igorovi Matovičovi úplne zbytočná. Bavme sa o tom, ako čo najrýchlejšie povaliť túto vládu, pretože takto to ďalej ísť nemôže.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 16:20 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:22

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Kamenický, čakal ste nejaké odborné vyjadrenia alebo odpovede od Igora Matoviča? No, z tej oblasti, v ktorej ste vy odborník a z toho vášho odborného vystúpenia podľa mňa on nerozumel absolútne nič. Nič! Ale ak by ste sa ho spýtal, ako zorganizovať skupinu, organizovanú skupinu, ktorá dokáže zničiť ľudí lusknutím prstom, policajtov, prokurátorov, sudcov, ako to utajiť v SIS-ke a podobne, na to by vám vedel odpovedať perfektne. Má na to tímy ľudí, s ktorými sa dohaduje, kde vybavuje kajúcnikov, ktorí svedčia na počkanie. Má zoznamy ľudí, ktorí ešte len čakajú pred voľbami, kde ich zoberú títo, ak sa to nezmení. Na to je on profesionál, odborník, ale na to, čo ste chcel vy, na to isto nie, to môžme zabudnúť.
A hovoril ste, že má zákaz vstupu do reštaurácií, nielen do reštaurácií, už aj umelci a budú nasledovať ďalší a nielen on, ale aj vy, kolegovia, kolegyne, čo tu sedíte v parlamente a dvíhate ruky zaňho ako opice, aj vy. Budete sa hanbiť chodiť po uliciach, keď vás ľudia nebudú chcieť obsluhovať, nebudú vám chcieť niečo predať len preto, len preto, že dvíhate ruky ako opice za blázna, ktorý je odborník len v jednej veci, len v jednej veci, ako zničiť ľudské životy. Ako niekoho zavreť do basy bez toho, aby sa mu niečo stalo, v intrigovaní, ničení vlastných koaličných partnerov, ničení ľudí na Slovensku a o podnikateľoch, zamestnancoch, jednoduchých ľuďoch ani nehovorím, tí sú mu úplne ukradnutí. Teraz má červené súkno na Sulíka, ale za chvíľu prídu ďalší. Počkajte, keď sa budú blížiť voľby, ako všetci dopadnete.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 16:22 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:24

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. No, pán kolega Laco Kamenický, tiež som sa zamýšľal, keď si hovoril, nad tým, že či to vôbec, čo si tu hovoril, rozoberal, analyzoval, má aj zmysel. Na druhej strane, kde opozícia môže inde upozorniť na problém, rozanalyzovať, vysvetliť, poukázať na riešenia, ktoré nie sú dobré, ako tu v parlamente? To znamená jednoznačne áno. Možno tri veci, ktoré si pomenoval, chcel by som trošku konkretizovať. Pomoc, po druhé európske fondy a po tretie zamestnanosť.
Pomoc. Systém pokus – omyl. Kto rýchlo dáva, dvakrát dáva, ale v konkrétnej historickej dobe. My máme prvú pomoc, prvú pomoc plus, prvú pomoc dvakrát plus. Keby sme boli na začiatku riešili hneď prvú pomoc dvakrát plus, bolo by to drahšie, ale v skutočnosti by to bolo efektívnejšie, lebo veľa firiem by sa bolo bývalo udržalo.
Druhá vec, európske fondy. Mne to nedá tú realokáciu stále otvárať. Veď 1 mld. je 1 % HDP. Operačný program Ľudské zdroje je vyčerpaný. Krajniak nemá z čoho viaceré projekty jednoducho pripravovať. Práve preto sa mali realokovať do tohto Európskeho sociálneho fondu. Bolo by to prinieslo väčšiu zamestnanosť a automaticky by sa napĺňala kasa spätne cez odvody, spotrebu a bolo by to prinášalo takýto výsledok.
Zamestnanosť. Viete, v zamestnanosti podľa Eurostatu sme najhorší v celej Európe. Najväčší pokles, úplne poslední z dvadsaťsedmičky. Cesta iná nie je. Podpora zamestnanosti, príprava projektov a využívanie prostriedkov aj Európskeho sociálneho fondu a pripravovať alebo pokračovať v tých projektoch, ktoré tu boli a boli úspešné.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 16:24 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:26

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Stančík, vy ste ma asi nepočúval. Skúste si to ešte raz vypočuť, môžme si o tom podebatovať a potom môžte hovoriť, či teda rozumiete tomu, čo som rozprával, alebo nerozumiete.
Čo sa týka tej zamestnanosti, čo si spomenul, kolega Janko Richter, samozrejme, však ide o to, aby sme po COVID-e zvýšili teda, hlavne teda udržali zamestnanosť. Toto je dôležité, zvyšovať zamestnanosť. Jako môžme dať peňazí koľkokoľvek kamkoľvek, hej, ale aj plán obnovy, všetky ostatné aktivity, ktoré robí vláda, musia smerovať k tomu, aby sme zastabilizovali krajinu. Nie je to o tom, že teraz ideme, ideme, po nás bude potopa a budeme, budeme sa mať fajn. A všetko, čo, áno, čo ste si naschválili, naschvaľovali, to musím uznať, všetko, čo sa tu schválilo v parlamente, tak sa musí zaplatiť, s tým vôbec nemám problém.
A, pán Stančík, na COVID som povedal, že covidové výdavky sme vždy odsúhlasili. Ja len hovorím o tom, treba hľadať zdroje aj v Európskej únii. Tie realokácie, o ktorých sa bavíme. O to menej peňazí musíte použiť zo štátneho rozpočtu, o to máte menší deficit a o to máte menší dlh. O tomto sa bavíme. A potom sa môžme baviť o každých položkách, o tej efektivite a o rôznych iných veciach.
A že sa tu minuli nezmyselne stámilióny eur, tak to je tiež pravda. Testovanie, MOM-ky a všetky tieto veci si hádam nebudeme hovoriť, že to bolo úplne excelentné. Zomrelo nám 12-tisíc, vyše 12-tisíc ľudí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 16:26 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:28

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister financií, aj keď sa to veľmi ťažko vyslovuje, minister financií Igor Matovič, milé dámy, vážení páni, chcete od nás ako od Národnej rady po tom, čo ste tu včera predviedli, alebo čo sme sa včera dozvedeli na neverejnom hlasovaní, teda na neverejnom rokovaní, schváliť ďalších 3,5 mld. eur pre túto vládu, prijatých na úkor všetkých daňových poplatníkov Slovenskej republiky.
Pán Matovič, ja vám poviem úplne na rovinu a úprimne, že po včerajšku, po tom všetkom, čo sme sa tu ako poslanci dozvedeli, som čakal, že sa vám stane nejaká nehoda, napríklad si kvapnete do oka mačací šampón alebo niečo podobné, čo sme u vás zvyknutí, dáte sa na péenku a tento návrh v skrátenom legislatívnom konaní tu pošlete predstavovať nejakého svojho poskoka, nejakého sluhu, ja neviem, napríklad Hegera. Niekoho, kto tu príde, prečíta to tu a zoberie na seba všetku tú kritiku za absolútnu neschopnosť, ktorú vaša vláda doteraz predstavila. Ale po tom všetkom, čo včera vyšlo najavo, po tom, aká organizovaná mafiánska skupina v štáte funguje, a po tom, že nám je všetkým zrejmé, že nemôže fungovať bez vrcholového politického krytia, ktoré skôr či neskôr musí skončiť práve pri vašej osobe, ste tu a obhajujete tých 3,5 mld. eur. Dobre, máte na to odvahu, to musíme uznať.
Ale to, čo tu predvádzate pri obhajobe tohto návrhu, ukazuje na jednu podstatnú vec, že je úplne i-re-le-van-tné, či my sa tu budeme baviť o tom, či 300 mil. má ísť tam, či 50 mil. máme pomôcť týmto a či 25 alebo 30, alebo 10 mil. eur máme prijať alebo schváliť na takúto či onakú formu dávky, keď všetko, čo sa tu schváli na základe toho, ako vidíme, aké vzťahy sú v súčasnej vládnej koalícii, už čochvíľa nemusí platiť a opäť o mesiac, o dva, o pol roka sa to celé môže meniť. Takto dopadol váš zákon o štátnom rozpočte, takto dopadli tie gigantické deficity, rekordné deficity, ktoré ste si tu poschvaľovali a ktoré tak či tak nemali význam, pretože teraz sa rapídne a radikálne opäť zvyšujú, pretože sa ukázalo, že hospodáriť neviete. A to nie je v konečnom dôsledku nič nové, pretože vy ste to opakovane niekoľkokrát priznali. Vy osobne ste povedali, že všetky vaše financie musíte prepísať na ženu, lebo by ste pravdepodobne tieto peniaze rozdali, alebo ste hovoril o akejsi obsesii, že od rána do večera sledujete svoj účet a čakáte, ako vám tam pribúdajú peniaze, a ste na tom nejakým úchylným, divným spôsobom závislý.
A teraz vy konkrétne, keď všetci vieme, že ste usvedčený daňový podvodník, spravujete celú štátnu kasu pre obyvateľov Slovenskej republiky a poslancov Národnej rady a celú verejnosť chcete klamať rôznymi rozprávkami o tom, ako vy potrebujete ďalšie peniaze na to, aby ste všetko mohli porozdávať, aby ste každému mohli pomôcť, ako všetko v budúcnosti bude krásne, dobré, jednoducho fantastické. A po tom, čo som vás tu počúval, najprv v úvodnom slove a v tej prvej rozprave, ktorú ste mali, ja som nadobudol presvedčenie, keby som tu na Slovensku nežil a nepoznal vás a nezažíval všetko to, čo obyvatelia Slovenskej republiky každý deň každému jednému z nás hovoria, že na Slovensku sa doteraz žilo fantasticky, že vláda od rána do večera nerobila vôbec nič iné, len rozdávala peniaze, pomáhala podnikateľom, pomáhala mamičkám, pomáhala dôchodcom, pomáhala každému, aby ste rozdali tak strašne veľa a pomohli tak obrovskému množstvu ľudí, že to dnes musíme, ako ste povedali, ako ten účet v reštaurácii, ktorý ste vyrobili, zaplatiť.
Ja vám ale poviem, pán Matovič, keď už dnes chcete ďalších 3,5 mld. eur na úkor daňových poplatníkov, na úkor budúceho zvyšovania poplatkov a zvyšovania daní všetkých týchto obyvateľov, ako v skutočnosti ľudia pocítili tú tzv. pomoc štátu. Nepocítili ju prakticky nijak. Práve naopak, cítili presný opak. Cítili, že štát tu pre nich nie je. Cítili, že hoci si na ich úkor požičiava obrovské sumy peňazí, tak sa táto pomoc nedostáva práve tým, ktorí by ju reálne potrebovali. Nedostáva sa tým, ktorí ju potrebujú každý deň svojich životov, pretože o tú prácu prišli, pretože nemajú možnosť fungovať ďalej tak, ako fungovali predtým, pretože vláda prijala opatrenie, ktorými zavrela ich prevádzky alebo obmedzila ich činnosť. A dnes poviete, že musíte prijať 3,5 mld. pretože sa tu obrovské množstvá financií rozdali.
A keď ste to tu obhajovali, keď sa vás Sulík pýtal na tú jednu miliardu, tak ste tu prišli a čítali jednu sumu po druhej, akú ste rozdali na COVID opatrenia, ale keď prišlo na vaše opatrenia, na cifry, za ktoré ste vy konkrétne zodpovedný, tak ste prečítali len názvy. Ja som tu sedel a 50 minút počúval váš kritický prejav k strane SaS, lebo nič iné to nebolo, kritický prejav k strane SaS zo strany ministra financií, a vy ste pri konkrétnych sumách týkajúcich sa vašich osobných rozhodnutí nepovedali nič len názov položky. A keď sme si to potom pozreli, zistili sme, že vy ste vlastne museli priznať, že od januára do asi polky februára len na výdavky súvisiace s testovaním, či už vo forme obstarania nových nepresných antigénových testov, alebo samotnej réžie testovania, išlo 300 mil. eur! Tristo miliónov eur len za ten jeden a pol mesiaca! Koľko je to dodnes? A hovorím len o roku 2021, pán Matovič. A potom jasné, že nemôžete hovoriť o zodpovednom, rozumnom a racionálnom hospodárení. A potom je jasné, že hoci tú SAS-ku takto vehementne, aktívne a arogantne a častokrát úplne agresívne kritizujete, tak v tomto prípade majú pravdu, keď vám tieto veci vyčítajú a snažia sa, aby sa dostali na verejnosť.
Lenže pre nás všetkých ostatných, ktorí tu sedíme ako opoziční poslanci, a pre tých, ktorí to povedzme doma sledujú pred televíznymi obrazovkami alebo vidia vaše debaty, alebo vnímajú nejak politickú realitu, je to strašný pohľad. Je to strašný pohľad, vidieť tu predsedu, bývalého predsedu vlády, súčasného údajne ministra financií, ako 50 minút nerozpráva o ničom inom len o tom, aký je jeho koaličný partner nezodpovedný, hlúpy, arogantný, ako klame.
A zavŕšili ste to všetko nielen tým, že Sulík sa zobral niekde do Dubaja a že nenakúpil testy a kvôli nemu umreli ľudia, ale zavŕšili ste to tým, že ste v pléne najvyššieho zákonodarného orgánu ako minister financií povedali, pán Matovič, že na ministerstve hospodárstva sa dejú podvody s dotáciami. Vy ste tu povedali, že váš minister, koaličný partner Richard Sulík pácha podvody s dotáciami na ministerstve hospodárstva. Týmto ste to zakončili. A potom očakávate, že majú poslanci takémuto ministrovi financií schváliť ďalšie navýšenie rozpočtu o 3,5 mld. eur? Pán Matovič, takto chcete, aby štát fungoval?
Mojou úlohou nie je posudzovať, či Sulík rozkráda dotácie alebo nie, ale vidiac ako opozičný poslanec, že toto hovorí v pléne priamo minister financií, neformálny premiér, lebo málokto môže uveriť tomu, že práve Eduard Heger je súčasným aktívnym premiérom, tak asi ťažko, veľmi ťažko s čistým svedomím môže ktokoľvek zahlasovať za takéto navýšenie rozpočtu.
A čo vám bolo vytýkané a čo je zásadná pravda, pán Matovič, je skutočnosť, ktorú vy ste opomenuli, ktorú ľuďom nepoviete, lebo stále rozprávate o tom, ako treba rozdávať, ako treba pomáhať, ako treba všetkým dať všetko, je tá skutočnosť, že súčasné navyšovanie deficitu, to neuveriteľné navyšovanie štátneho dlhu, ktorého sme svedkami pri vašej vláde, bude musieť v budúcnosti niekto zaplatiť. A vy nepoužívajte slová, ako keď ste tu rozprávali, že my to v budúcnosti budeme musieť zaplatiť. Nie vy, obyvatelia Slovenskej republiky, na vyšších cenách, na vyšších poplatkoch a predovšetkým na vyšších daniach.
Povedzte ľuďom na rovinu, akú chystáte daň z nehnuteľností na ministerstve financií. Toto ste tu mali hovoriť. Lebo to je priamo súvisiace s týmto návrhom zvyšovania výdavkov štátneho rozpočtu. Ľudia sa budú objektívne a oprávnene pýtať, z čoho to v budúcnosti zaplatia.
A týka sa to aj vás, koaliční poslanci, keď to chcete podporiť. Povedzte ľuďom, čo ich v budúcnosti čaká! Nehovorte len o tom, že teraz potrebujete 3,5 mld. k už predtým schváleným pomaly 8 mld., že v tomto roku to bude takmer 11 mld. zatiaľ, v máji. Koľko to bude v decembri, netušíme. Ale povedzte im na rovinu, nehrajte nejaké zákulisné hry, povedzte im na rovinu, čo ich čaká. Ako zvýšite daň z nehnuteľností, ako zvýšite ostatné dane, ako zvýšite odvody, čo ich čaká? Lebo toto je pravda. Nehrajte sa tu na to, že idete rozdávať peniaze, keď ľudia ich v budúcnosti budú musieť z niečoho zaplatiť. A to zvyšovanie daní už musí prísť v tomto roku, v tomto roku, ak nechcete ísť do úplného štátneho krachu.
A preto je úplne objektívna a legitímna debata baviť sa o tom, čo nás čaká v budúcnosti, pretože pán Matovič tu nepovedal ani slovom, aké opatrenia, aké plány prijmete do budúcnosti. A nech sa to dotýka čohokoľvek, aj ozdravovania nemocníc a toho, ako sa neuveriteľne zadlžujú, ako ich neustále treba oddlžovať, aj v tejto téme zase poviete, 400, 500, 600 mil. eur nám treba na oddlženie nemocníc. A ozdravné plány, o ktorých ste tu rozprávali pri poslednom oddlžovaní nemocníc, sú fuč. Neplatia, nefungujú, neboli efektívne.
Z akého dôvodu by ktokoľvek mal dnes hlasovať za posunutie návrhu zvýšenia štátneho dlhu o ďalších 3,5 mld. eur v skrátenom legislatívnom konaní, prijatého v období črtajúcej sa veľkej koaličnej krízy, keď tu 50 minút Matovič nadával na Sulíka, prijatého v období, keď sedem dní nefungovala Národná rada, pretože sa títo dvaja hádali a nevedeli sa dohodnúť prakticky na ničom? A prijatého v období, kedy obyvatelia Slovenskej republiky vlastne ani netušia, čo to bude pre nich do budúcna znamenať.
Ľudia si tieto odpovede zaslúžia. Zaslúžia si vedieť, ako to bude vplývať na ich život. Zaslúžia si vedieť, o koľko budú platiť viac. Lebo dnes, v máji 2021 schvaľovať navýšenie o 3,5 mld. je krásne. Ale nepovedať im to bé, čo to bude pre nich znamenať v budúcnosti, je zradou obyvateľov Slovenskej republiky. Môžte nás tu opíjať rôznymi rozprávkami a môžme sa o tom baviť, ale vždy tam dodajte aj to bé, o koľko zvýšite dane, o koľko zvýšite odvody a čo to všetko bude pre ľudí znamenať. Lebo to je presne to, čo ľudí v dnešnej dobe zaujíma. Lebo ak budú v budúcnosti opäť vidieť ministra financií, ako im na kamery povie, a potrebujeme tomu U. S. Steelu dať, ja neviem, 800, 900 mil., 1 mld. na nové pece, a zároveň títo ľudia uvidia, že ich daň z nehnuteľnosti sa niekoľkonásobne zvýši, tak to len potom pocítite, akým spôsobom si ľudí znepriatelíte. Keď sa tu dnes hovorí o tom, že sa rozvinul trend, že reštaurácie, bary a rôzne iné subjekty služieb vás majú na nejakých tých tzv. blacklistoch, na čiernych zoznamoch, že vás ani neobslúžia, že vás nepustia dnu, pretože vás nenávidia za všetko, čo ste im doteraz spôsobili, tak potom to bude úplne nový level.
A mojou úlohou nie je len kritizovať nejaké tie konkrétne cifry, kritizovať konkrétne sumy, pretože to naozaj pri vás nemá zmysel, keď tu človek nevie, čím ho táto vláda prekvapí o mesiac. Či naozaj Matovič nepríde o mesiac s novým návrhom zase v skrátenom legislatívnom konaní a povie, dajme tam ešte 3 mld., dajme tam ešte 2 mld. Veď to je ako pokladnička, ono to padá z neba. Jednoducho tie peniaze sa rodia na stromoch, môžme ich len tak pozbierať! Pre ľudí to nič neznamená!
A bavíte sa tu o tom ako malé deti, ako bez úplne akejkoľvek zodpovednosti, až to fakt nasvedčuje tomu, že už prakticky rátate s tým, že táto vláda končí a potrebujete si tých ľudí kúpiť, potrebujete si ich zaplatiť spôsobom, ktorý SMER, na ktorý sa smeráci naozaj s 13. dôchodkami ani zďaleka jednoducho nepribližovali.
Čiže v žiadnom prípade nemôžem hlasovať za takéto navýšenie dlhu pre všetkých obyvateľov Slovenskej republiky a na rozdiel od tých rozprávok, ktorými nás tu opíjate, vás oficiálne žiadam, aby ste obyvateľom Slovenskej republiky konečne povedali to bé. Nie to, že Sulík nenakúpil testy, nie to, že Sulík sa váľa niekde v Dubaji, to je váš osobný problém, to si riešte so Sulíkom niekde za zavretými dverami. Nikoho nezaujíma, jak vy nemáte radi Sulíka. Ľudí zaujíma, čo ich čaká budúci rok, o koľko budú musieť platiť viac, lebo to je výsledok vašej politiky, pán Matovič. To je výsledok vás koaličných poslancov, ktorí si hovoríte, že ste sociálne cítiaci. Ale na druhej strane sa tá sociálna, ten sociálny súcit na ľudí ukáže v budúcich rokoch takým spôsobom, že už absolútne nebudú mať z čoho žiť, lebo z ich výplaty všetko odovzdajú na rôznych daniach a poplatkoch a zvýšených cenách a potom ten váš sociálny súcit, ktorým ste ich dostali do tejto situácie, bude niečo, za čo v pozícii ľudí trpko zaplačete.
Čiže toľko z mojej strany a budem hlasovať proti tomuto vášmu návrhu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.5.2021 o 16:28 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:42

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Miňo, ďakujem za tvoje vystúpenie. Musel som zaskočiť tieňového premiéra a súčasného ministra financií, lebo on, čo sa vystatuje, že "buď chlap a postav sa", tak sa normálne posral pri tvojom vystúpení... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec...

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
(Povedané súbežne s predsedajúcim.) ... a ušiel...

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníkom.) ... ešte jedno také slovo a odoberiem vám slovo naozaj.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
... a ušiel z toho miesta celý, celý, ako som povedal predtým, ušiel. Taký. Takže takýto človek, ktorý v televízore: "Buď chlap, postav sa zoči-voči!" Človek, ktorý vedie organizovanú skupinu vyšetrovateľov, prokurátorov a určitých sudcov... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
A vyjadrujte sa, prosím, k vystúpeniu pána poslanca Mazureka.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
... sudcov, tak ten sa ťa bál a ušiel stadeto. Áno, len z diaľky to on môže videť, len z diaľky.
A ako si povedal, deti našich detí toto budú platiť. Ale on to nepocíti, on to nepocíti, lebo jeho deti aj vnúčence, aj pravnúčence sú zahojené kvôli tomu testovaniu a miliardu, ktorú ukradol.
Takže tu sme videli hrdinu, predkladateľa zákona, ktorý tam má celý čas sedeť alebo jeho náhrada, keď sa predkladá zákon. A kde tento... neviem povedať, ako by som to povedal slušne, čo deti nosia v plienkach, tak celý až po uši sedí teraz niekde v pléne a skrýva sa, aby nemohol stáť vedľa teba, lebo nemal odvahu. Ale zatvárať ľudí, robiť rozbroje, organizovať skupinu zločineckú... Dávno mal sedeť v base a nie tu! Spolu s tými ľuďmi, ktorý to zosnoval, ktorí ovládajú celé Slovensko, to, čo tu v histórii nikdy nebolo. Však keď sa tieto informácie dostanú na verejnosť, čo tento človek robí a koho vedie... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec...

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
... tak v živote tu nevystúpi.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 16:42 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:43

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Mazurek, vo svojej rozprave si veľmi vecne, veľmi trefne a veľmi pragmaticky zhodnotil celú túto frašku, ktorá sa nazýva zvýšenie štátneho rozpočtu o 3,4 mld. eur. Jediný rozumný partner v tejto chorej koalícii v tejto téme, v tomto bode je naozaj strana SaS, ktorú tuná veľmi statočne zastupuje pán kolega Marián Viskupič a ktorý naozaj pochopil, že táto grécka, to už nie je grécka cesta, toto je už viac ako grécka cesta, pretože tak maličká ekonomika, ako je slovenská ekonomika, tak viazaná ekonomika, ako je tá naša, nemôže nikdy v histórii svojej ďalekej, budúcej tieto strašné peniaze, ktorými zaťažujeme terajšiu generáciu a mnohé generácie po nás, ktoré tuná prídu, nikdy v živote ich nemôžme splatiť. Vaše žvásty, vaše bláboly, že to robíme preto, aby sme pomáhali.
Kolegovia Kamenický a Richter povedali veľmi veľa správnych vecí. Pomáhať sa malo vtedy, kedy na to bol čas, kedy na to bol priestor a tá pomoc bola naozaj nutná. Vtedy sa terajší premiér Matovič, ktorý sa hrá na ministra financií, nebil takýmto zázračným spôsobom, že musíme navyšovať štátny rozpočet, aby sme pomáhali. Bolo mu to srdečne sedem. Ale teraz tuná príde obhajovať jeho nezmyselné navyšovanie štátneho rozpočtu a tváriť sa ako svätý za dedinou. Jednoducho tento človek nie je hoden a nie je súci nieže byť mi-ni-strom, starosta dediny, ktorá má 100 obyvateľov. Keby ju riadil takýto človek, tak je dávno v likvidácii. A my sme tomuto bláznovi, nie my, vy ste zverili ministerstvo financií. Kolegovia, kolegyne, hanba!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 16:43 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:45

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Kolegovia, ja som bol rád, že Matovič si sadol tam hore, lebo som naňho dobre videl, ako je mu v podstate úplne jedno to zásadné, čo som tu hovoril. Lebo rozprávky o tom, ako všetkým všetko on pomôže, ako on zachráni všetky životy, ako on tu otestuje celú planétu, to sme všetci videli, počuli a hlavne aj cítili na svojich životoch to zásadné obmedzenie ľudských práv a zlikvidovanie ústavy, ktorého sa tu dopúšťal. A potom aj tie dopady, aj tie čísla, aj tú úmrtnosť. Skrátka úplne všetko, za čo je on vo svojej narušenej osobnosti priamo zodpovedný.
Ale tú zásadnú otázku, ktorú som v pléne pokladal týmto spôsobom, tú stále zodpovedanú nemáme, pretože my chceme vedieť ako opozícia, čo bude pre ľudí znamenať toto vaše zadlžovanie štátu. Veď si to uvedomte! To neni len tak 3,5 mld. To znamená ďalšie vyššie dane. A keby ste boli aspoň trochu transparentní, lebo týmto ste sa zaštiťovali, keď ste tu nastupovali, tak by ste ľuďom povedali: Á, zoberieme 3,5 mld. zase naviac už k tým pôvodným ôsmim, ktoré sme tu predschvaľovali. O 11 mld. vás zadlžíme aj v tomto roku, ale bude to znamenať zvýšenie dane z nehnuteľností, zvýšenie DPH, o toľko a toľko zaplatíte viac tu a tu, lebo k tomuto dôjde! A vy tu hráte o čas. Vy tu hráte s ľuďmi vabank a klamete im do očí!
A mojou úlohou ako opozičného poslanca je odhaľovať tieto skutočnosti a tlačiť na vás, aby ste to ľuďom povedali, lebo sa môžete tváriť, usmievať, kývať hlavou ako blázni, ako šašovia, ako tragédi, ale vy teraz konkrétne ničíte ľuďom životy a idete ich zadlžovať a budete, budú vďaka vám platiť väčšie dane. A čo je zlé na tom, že len chcem vedieť, aké dane a koľko viac budú ľudia kvôli vám platiť? Ste to najhoršie, čo Slovensko kedy malo!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 16:45 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video