29. schôdza

10.5.2021 - 10.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 14:13 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:59

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Samozrejme, smrť každého človeka je veľmi strašná, zaslúži si poriadne vyšetrenie, je to jedno, aký je to človek, ale v tomto prípade smrť generála Lučanského, ktorý pozatváral mafiánov, ktorý zabrzdil výpalníctvo na Slovensku, bola veľmi vážna.
V tom ste neklamali, pani ministerka Kolíková, lebo sama ste teraz v reči povedali, že urobila som komisiu, veľmi neštandardne som zriadila komisiu. Mali ste úplne pravdu, veľmi neštandardne. Keby ste čítali, čo písali ľudia na blogoch Pravda. Ja prečítam ich slová: „zriadila komisiu sama si“, "zriadila si komisiu, aby vysvetlila sama svoje prešľapy“.
A teraz sa vráťme k tejto komisii. Viete, ako majú ľudia dôverovať tomu, ak sama si zriadim komisiu a sama si do nej povyberám členov, aby potvrdila moju nevinu? Jednou z členiek bola aj švagriná Roberta Lališa. Robert Lališ bol, po Sýkorovi nastúpil ako člen organizovanej skupiny, keď zabili Sýkoru, tak Lališ prevzal vedenie. Ale vám stačí povedať, nevedela som, prepáčte.
Ďalšou bola Monika Płatek, je to právny expert, keď som si pozrela a som si našla, opravte ma, ktorá pracovala pre OPEN Society. OPEN Society založil George Soros, čítam to z dostupných, v roku 1993, ktorá má nadácia 19 mld. Predseda George Soros, Patrick Gaspard, podpredseda, Alexander Soros, podpredseda. Ja sa pýtam, kto tejto komisii mal úplne dôverovať?
Vám je to smiešne. Tak ja neviem potom, že či píšu v Spojených štátoch amerických, aj kde sídli táto v New Yorku, všetko, či píšu bludy tí vaši, ktorí to tam píšu. Ale ako máme veriť, ak švagriná mafiána, najväčšieho mafiána vyšetruje?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 11:59 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
29. schôdza NR SR - 1.deň - B. popoludní
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:02

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Samozrejme.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 14:02 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:03

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Vážená pani ministerka, budem sa venovať hlavne časti komisie, ktorá bola zriadená k nebohému Milanovi Lučanskému.
Ja by som to lepšie nepovedal, ako ste to povedali vy, že ste ju zriadila neštandardne. Áno, je to pravda. Tak ako tá komisia mala zlý začiatok, tak mala ešte horší koniec, lebo už na samotný úvod sme sa dozvedeli z našich menovacích dekrétov, kde ste skonštatovala, že to bola samovražda, čiže vlastne účel komisie už bol splnený hneď na začiatku, že to bude vlastne vaša perina, ktorou sa budete prikrývať celý čas, a dnes sme to mali možnosť už počuť od vás aj od pani podpredsedníčky vlády, takže, áno, je to pravda s tým, že hneď na začiatku tá komisia bola prekvapená z toho, že sme všetci podpísali mlčanlivosť, vy ste prvá vybehla s úradnými záznamami vonku ešte v ten deň, ako my sme sedeli, čiže to bol krásny začiatok. A ešte horší koniec tej komisie bol v tom, že celý proces ste spochybnili, pretože niekto si vymyslel per rollam hlasovanie, obišla sa rodina a až následne na základe toho, čo ja som poukázal, tak bolo vymyslené záverečné rokovanie tej komisie, a preto to bol jeden z dôvodov, prečo ja som na tejto komisii nebol a som nehlasoval.
Zaujala ma jedna veta, ktorú ste povedali, že je dôležitejšie mať aj výsledky trestného konania. No ja si myslím, ja si osobne myslím, že výsledky trestného konania sú najdôležitejšie, a ak by to bolo také jednoznačne, ako tu prezentujete vy, tak to vyšetrovanie by netrvalo, netrvalo tak dlho, ako trvá, a ostalo veľa nezodpovedaných a otvorených otázok pri tejto komisii, takže nič také jednoznačne tam, tam neni.
A, viete, zaujímavé je to, že keby nebolo Fica, tak v podstate vy by ste sa ani nemali čím brániť, lebo Fico, Ficovi kamaráti. A to bolo úžasné, že keď vy nebudete, tak Ficovi kamaráti pôjdu von.
Čiže ja to mám otočiť vaším demagogickým slovníkom a povedať, keďže ste tam vy, tak Ficovi kamaráti sú preto v base? Keď to vy tvrdíte, že keď tam nebudete, že oni pôjdu von... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 14:03 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:05

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani ministerka, odpovedali ste tu na všetko možné, len nie na to, čo som sa ja pýtal v rozprave. Vy, ja, ja sledujem vaše vyjadrenia už nejaký druhý, tretí deň a stále hovoríte to isté dokola, k čomu je vám nepríjemné sa vyjadrovať, k tomu sa radšej nevyjadrujete.
Vaše vyjadrenie k pánu Krivočenkovi, no, viete, mne to tak pripadá, že ste tu hovorili pomaly zápisy z toho, čo sa dialo, že operácia sa podarila, pacient zomrel. Takto mi to pripadá.
Hovorili ste tu o tom svojom pozemku a ja som si ešte pre istotu pozrel dokumenty k tomu, čo sa týka toho vydržania, tak v roku, vy máte nejaký zvláštny alebo špeciálny prístup k vašej rodine. Musím povedať, že pozemok, o ktorom sa bavíme, ktorý ste kúpili, vaša rodina, za 73 centov za meter štvorcový, 4. 8. 1998 bol vydržaný obcou Malinovo. Našiel som kúpnopredajnú zmluvu, ktorá podľa mňa bola omylom napísaná, že 5. 7., ale malo to byť 5. 8., lebo to vydržanie sa tam spomína, takže 5. 8. kúpnopredajná zmluva, kedy Malinovo predalo, to bolo hneď na druhý deň, tento pozemok vašej rodine, potom to bolo 5. 8., 5. 8. zaregistrovala obec Malinovo tento pozemok a 7. 8. už to Malinovo vložilo do katastra. Behom štyroch dní ste urobili, jak sa povie, transakciu, ktorá by sa asi nepodarila žiadnemu bežnému občanovi Slovenska.
Musím povedať, že, že vy tu hovoríte, že tá pani, že všetko bolo v najlepšom poriadku, že pani, neviete, na čo sa vlastne sťažuje, tak asi keď sa sťažuje, tak asi nie je spokojná, tak ona hovorí o tom, že 20 rokov sa domáha svojho pozemku, a vy tvrdíte, že všetko je v najlepšom poriadku, tak asi... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 14:05 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:07

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pani ministerka, buďte taká láskavá, skúste nabudúce prísť tak, aby sme na vás nemuseli čakať.
Ja som v súvislosti s tým, čo ste povedali, ja som veľmi sklamaný, že nie je tajné hlasovanie, ale vy sa aspoň môžete tešiť, lebo to tajné hlasovanie by dopadlo určite inak, ako by dopadne to verejné hlasovanie.
Ja vám najviac vyčítam problém váš, ktorý je, vy trpíte pandémiou nenávisti, to je váš najväčší problém. A nielen váš. No ale vy ste ministerkou spravodlivosti a to je zvlášť nebezpečné, proste ste kontaminovaná nenávisťou, už neviem, ako to mám inak povedať, a vy ste tiež nenávisťou k všetkým občanom, ktorí sú na druhej strane a nie na strane koalície. To je váš problém.
Generál Lučanský. Za smrť generála Lučanského berie zodpovednosť štát a vy ste ministerkou spravodlivosti, teda vy. Už by bolo len slušné, aby ste z funkcie odstúpili, odstupuje sa kvôli iným veciam z funkcií, ale toto je smrť generála Lučanského, za ktorú je zodpovedný štát. Znovu to opakujem.
Posledná poznámka. Použili ste niekoľkokrát, že nie je to pekné, ale vyjadrím sa k tomu, hej, v tom vašom, vašom úvodnom slove. Vy toto slovo veľmi rada používate, ale pri iných toto slovo nahradzujete slovami protizákonné alebo podozrenia z protizákonnosti. Vo vašom prípade je to len čosi, čo nie je pekné.
Pani ministerka, ešte raz. Zbavte sa tej nenávisti preto, lebo vy ste ministerka spravodlivosti všetkých občanov Slovenskej republiky. Zbavte sa tej nenávisti preto, lebo ste aj mojou ministerkou spravodlivosti, hoci som vás nevolil, ale istým spôsobom ako ministerke vám verím, že teda čosi chcete spraviť, ale zatiaľ vám, pani ministerka, podľa toho, čo ste povedali, neverím vôbec.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 14:07 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:09

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážená pani ministerka, transparentnosť je v programovom vyhlásení vlády vo viacerých častiach, je to jedna z priorít vlády ako taká. Ja si myslím, že tá transparentnosť by mala byť v prvom rade vlastná ministrovi spravodlivosti, a to nielen na základe nejakých služobných postupov, čo sa týka výberových konaní, personálnej oblasti, jednoducho úloh vyplývajúcich z funkcie alebo služobného pomeru, ale tá transparentnosť sa dotýka aj vlastných podnikateľských aktivít, ktoré by mali byť, použijem výraz vzorové, celkom iste bez problémov.
Pani Kolíková je zároveň ministerka spravodlivosti, to znamená člen vlády, ktorý má hlavnú zodpovednosť aj za princípy právneho štátu, čistotu legislatívneho procesu, istých objektívnych právnych predpisov, akési zrkadlo spravodlivosti.
No a aká je skutočnosť? Dominuje u vás – už to tu viackrát bolo pomenované, ja si to tiež dovolím povedať, aj napriek tomu, že sme sa trošku poznali aj za to obdobie, keď sme spolu sedeli veľakrát vedľa seba aj na vláde – ignorancia, arogantnosť, bezohľadnosť voči bežným ľuďom. Pretože tí nájomníci, to boli obyčajní, bežní ľudia. No celkove je to arogancia moci.
Pani ministerka, čo vám chýba vo vašom konaní a komunikácii? Pokora, z toho vyplývajúca skromnosť, ďalej podmieňovanie a pomenovávanie zlyhaní aj tých vlastných, vyvodenie osobnej zodpovednosti, ospravedlnenie sa, odchod, ale na základe vlastného rozhodnutia. A v žiadnom prípade tu nemá z vašej strany byť nejaký priestor pre vyhrážanie sa opozícii. Pani ministerka, to je prejav vlastného strachu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 14:09 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:11

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani ministerka, v podstate vy ste vo svojej reakcii, vo svojom vystúpení na snahu poslancov o vaše odvolanie sama pomenovali z môjho pohľadu dva také základné motívy, ktoré, ktoré vytvárajú nedôveru nielen opozičných poslancov a opozičných politikov, ale aj spoločnosti voči vám a vašej osobe.
A jeden z, jeden ten dôvod je súdna mapa, kde naozaj široká sudcovská verejnosť alebo sudcovský stav absolútne negatívne vníma túto snahu vašu, absolútne sú tí sudcovia od okresných, krajského po Najvyšší súd pobúrený tým, čo chcete spraviť, lebo to absolútne všetci vnímajú ako snahu prekresliť organizačnú štruktúru tak, aby ste si mohli dosadiť nových ľudí na tie nové vyvolené oblastné súdy. Nedá sa to nejakým spôsobom ospravedlniť, pretože je to naozaj tak.
Druhý dôvod, ktorý ste sama pomenovali, je tragická smrť generála Milana Lučanského. Ja ako jeden z členov tej komisie určite sa vo svojom vystúpení v rozprave tejto témy dotknem, pretože ste to boli vy, kto to sem vtiahol dnes na pôdu parlamentu, ale takto v skratke vo faktickej poznámke musím povedať, že v konečnom dôsledku v podobe záverečnej správy nerozhodovali fakty. O podobe záverečnej správy, žiaľ, rozhodovalo to, že tá väčšina, ktorá prehlasovala tie nesúhlasné hlasy, jednoducho rozhodla. Čiže nerozhodovali fakty, ale väčšina.
Pán kolega Saloň to tu tak trošku už naznačil, on sa potom toho hlasovania nezúčastnil, ja som hlasoval proti textu záverečnej správy, pretože tam boli otázky, ktoré neboli zodpovedané a ktoré boli v podstate prijaté, odpoveď na nich bola prijatá len väčšinou, ktorá... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 14:11 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:13

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pani ministerka Kolíková, dôvody na vaše odvolávanie sú viac ako relevantné a je ich viac než dosť. Tvrdíte, že za všetkým je iba Fico a iba SMER. Ale ako ste s tým istým Ficom a s tým istým SMER-om mohla sedieť vo vládnych laviciach a v jednej koalícii, to je pre mňa také nepochopiteľné a dosť zarážajúce.
Firmy, kde ste tichou spoločníčkou alebo koncovým užívateľom výhod, zarábajú na obchodoch so štátom a vy tvrdíte, že v podstate sa vás to netýka, a tvárite sa ako svätá za dedinou. Váš zakladateľ strany otec Kiska však tvrdil, že zarábať so štátom z pozície politika nie je správne, ale prečo tak konáte vy?
O odsúdení vašej nevlastnej sestry sa tuná nemusíme baviť, dosť tu toho bolo povedané a obhajovanie tohto skutku, nehanebného, sa z vašej strany zmohlo iba na prepáčte, odpustíte mi to, je mi to ľúto, nevedela som o tom, ale jednoducho nie je to dostatočne vysvetlené, pani ministerka, a pred národom to neobstojí.
Klamete a zvádzate, nie ste naozaj hodná postu ministerky spravodlivosti, nakoľko toľko arogancie, toľko hnevu, toľko zášti, ktorou vlastne ako žena, matka trpíte, nerozumiem tomu, kde sa to vo vás všetko berie, a skutočne je mi to naozaj ľúto, že takto sa dokážete správať nielen k opozičným politikom, ktorí tuná chcú len apelovať na to, prečo by ste nemali byť v pozícii, na ktorú ste bola nominovaná, ale jednoducho táto arogancia, s ktorou ste vystúpili v tejto rozprave, je naozaj do očí bijúca a snáď už tieto chyby opakovať nebudete.
Takže, pani ministerka, len troška osobnej pokory a všetko bude fajn.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 14:13 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:15

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pani ministerka, ja nadviažem na slová môjho predrečníka, pretože už to tu bolo niekoľkokrát spomenuté. V tej vašej obhajobe absolútne chýbala akákoľvek pokora. Naopak, tej arogancie tam bolo až-až. Koniec koncov tú aroganciu ste predviedli už v reakcii na tragickú smrť generála Lučanského, keď ste chladnokrvne vystúpili a konali ste tak, ako ste konali. Vtedy tá nová politická kultúra tu nenastala, už vtedy sme vás vyzývali, aby ste z postu ministerky spravodlivosti odstúpili.
Politickú kultúru ste nám neukázali. Až teraz pán Šeliga nám ukázal akú-takú politickú kultúru, keď sa vzdal pozície podpredsedu parlamentu, podpredsedu Národnej rady. Už vtedy sme vás vyzývali, aby ste odstúpili, pretože nemáte čo robiť na čele ministerstva spravodlivosti.
Ten dôvod ďalší je, na vaše odstúpenie, že celá sudcovská samospráva sa postavila proti vám, proti vašej reforme v rámci súdnej mapy.
Kauzy, ktoré tu boli spomenuté už predkladateľmi, pánom Kamenickým, na ktoré ste neboli schopná adekvátne reagovať, hovoria samy za seba. A pre mňa ako právnika je absolútne zarážajúce, že vy ministerka spravodlivosti ste sa minulý týždeň vyjadrili v rozhovore, že referendum nie je v súlade s princípmi právneho štátu. Už len toto vyjadrenie ministerky spravodlivosti a odborníčky na právo, ako sa pasujete, je pre mňa niečo absolútne nepredstaviteľné a človek, ktorý akceptuje niekoľko desiatok skrátených návrhov legislatívneho konania, aby parlament prerokovával, človek, ktorý akceptuje obmedzenia základných ľudských práv a slobôd v rámci nekonečného predlžovania núdzového stavu, sa vyjadrí proti referendu. Vtedy, keď sa tu porušovali ľudské práva a slobody, ste boli ticho. Ale keď je tu referendum, ktoré má vás odstaviť od pozície... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 14:15 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:17

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, už to ide.
Vážená pani ministerka, vážený pán predsedajúci, pani ministerka, ja som si podrobne vypočul vaše vysvetlenia ohľadne tejto kauzy, ale na druhej strane som si podrobne vypočul aj pána Kamenického. No ja si dovolím otvorene povedať, že pokiaľ slová Kamenického sú na 20 % pravdivé, tak, prosím vás, neurazte sa, mám, môj pocit je taký, že skutočne nemáte právo sedieť na stoličke ministerky spravodlivosti.
Ja viem veľmi dobre, že teraz, dneska sa odvolávať nebude, ak ste si všetci podrobne vypočuli stanovisko a názor pána Šipoša z včerajšieho dňa, ktorý otvorene povedal, že odvolávať sa nebude, pretože nechcú porušiť v podstate koaličnú zmluvu. To znamená, dnes, pani ministerka, ostávate ďalej ministerkou, ale mám taký pocit, že asi tu sa niekto veľmi bojí, veľmi bojí toho Fica či Pellegriniho. Prosím vás pekne, nebojte sa týchto ľudí, nie sú to zlodeji, ako to niektorí tu predkladajú, pretože fakt sa tento štát roky budoval, dneska je situácia úplne iná.
Takže, vážená pani ministerka, zvážte zotrvanie vo funkcii, pretože ak teraz neodstúpite sama, tak zrejme v budúcnosti behom pár mesiacov sa to stane.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 14:17 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video