29. schôdza

10.5.2021 - 10.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 16:47 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:54

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za faktické poznámky.
Pán Kazda, som rád, že konečne čítate dobrú literatúru. Odporučím vám knižku Antiglobalista, ktoré vydalo vydavateľstvo Peter Lang, jedno z najvýznamnejších na svete. To vám, verím, že bude šmakovať. Vy mi na oplátku môžte požičať svoj herbár, ja si ho rád naštudujem.
Viete, hovoríte o komunizme. No, tak v Čínskej ľudovej republike, ktorá sa nejakým spôsobom možno hlási k tejto ideológii, za korupciu ministrov rovno popravujú. Tak to funguje v iných krajinách tohto razenia. Čiže pani Kolíková by pravdepodobne bola rovno sťatá. Čiže buďme radi, že máme takúto parlamentnú demokraciu a môžme sa o týchto veciach iba rozprávať. Buďme radi. A pani Kolíková by mala byť najradšej.
Pán Mazurek, ja by som nechal pána Šeligu na pokoji. On ešte vyspáva opicu. Buďme ľudia.
Pán Hattas, vadí vám to oslovenie don Corleone, tak možno by sme skúsili Al Capone alebo Tano Caridi? Toto všetko pripomína Mária Kolíková. Ona tu vytvorila rodinnú sieť, ktorá bohatne na štáte a ktorá okráda ľudí. Mne to pripomína mafiu. Takto fungujú mafie. A potom sa tvária presne ako ten don Corleone v tom filme Krstný otec, že my sme legitímni, my o tom nevieme, to brat, bratranec, sestra, kôň – ako to bolo? Čiže toto je to nechutné. A to, že vy porovnávate reálny rozsudok súdu voči nevlastnej sestre pani Kolíkovej, a ryžovala z toho aj pani Kolíková, z tej firmy, porovnávate s nejakými podozreniami aktualít.sk – vy si robíte srandu? Podozrení vám takto vycuciam z prsta milión! Ale reálny rozsudok na sestru pani Kolíkovej.
Čo sa týka pána Suju, viete, ak by bola Kolíková skutočne etalónom spravodlivosti, tak by dnes žil Milan Lučanský a v base by hnil Andrej Kiska.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 15:54 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:56

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani ministerka, vážená pani podpredsedníčka vlády, vážený pán predkladateľ, kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som v mene poslaneckého klubu SaS vyjadril plnú podporu ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej. Všetci prítomní poslanci za SaS budú hlasovať proti návrhu na vyslovenie nedôvery ministerke spravodlivosti. Poslanecký klub SaS, strana SaS, a keď už som tu, tak aj strana OKS si vážia činnosti pani ministerky Kolíkovej, myslia si, že vláda aj celá vládna koalícia môžu byť na jej pôsobenie hrdé, a chcem povedať, že má našu plnú dôveru a podporu.
Dôvody, s ktorými prichádza opozícia a ktorými chce zdôvodniť svoj návrh na odvolanie alebo vyslovenie nedôvery Márii Kolíkovej, sú nedostatočné, nedôveryhodné až absurdné. Pani ministerka Kolíková viackrát, nielen teraz v pléne, ale aj predtým odpovedala na otázky a podrobne a dôveryhodne vysvetlila všetky výhrady, ktoré sú voči nej vznášané.
Tie dôvody, s ktorými prichádza opozícia, ja by som rozdelil do takých dvoch základných kategórií. Prvou sú blahovské konšpirácie a druhou sú pseudokauzy.
K tým blahovským konšpiráciám sa radšej nebudem vyjadrovať, tie, tie, tie šialené konštrukcie o podpore mimovládok, samovražde Milana Lučanského, likvidácii demokracie, to nechajme na konšpiračné médiá, nemá zmysel sa tým bav..., á, zaoberať na pôde parlamentu.
No a potom sú tu tie údajné kauzy, teda ale skôr pseudokauzy, ktorým venujú pozornosť aj médiá, aj kolegovia z vládnej koalície, preto by som sa pri nich rád trochu pristavil.
Prvý okruh pseudokáuz sa týka spoločnosti MK REAL. Poukazuje sa na to, aký trestný čin spáchala nevlastná sestra Márie Kolíkovej, aj na podozrenia z ďalšej nekalej a možno aj trestnej, trestnej činnosti. Musím povedať, že vystúpenie pána poslanca Kamenického, keď ráno uvádzal ten návrh, bolo veľmi pôsobivé v tomto smere, a keby sme dnes rozhodovali o tom, že ideme odvolať nevlastnú sestru pani ministerky Kolíkovej z nejakej funkcie, tak veru bol by som náchylný hlasovať za odvolanie nevlastnej sestry pani Márie Kolíkovej z funkcie. Len teda, žiaľ, nebudeme dnes rozhodovať o vyslovení nedôvery sestre alebo nevlastnej sestre Márie Kolíkovej, ale jej samej, a teda každý je zodpovedný sám za seba. Mária Kolíková nebola odsúdená za trestný čin, ktorý je vyčítaný jej sestre, nebola ani trestne stíhaná, nebola ani podozrivá z toho, že by do toho bola nejakým spôsobom namočená alebo sa na týchto aktivitách nejako podieľala. Nie je zodpovedná za konanie inej osoby, aj keď je s ňou v príbuzenskom vzťahu, tak ako napríklad pán poslanec Robert Fico a vtedajší premiér Robert Fico nie je zodpovedný za konanie svojho brata, ktorý mal tiež všelijaké pochybné ťahy vo svojom podnikaní, hovorilo sa o tom v médiách, ale nepamätám si, že by opozícia prišla s návrhom vysloviť nedôveru Robertovi Ficovi, lebo jeho brat má nejaké pochybné podnikanie. Čiže nevidím v tomto smere žiadny dôvod na vyslovenie nedôvery Márii Kolíkovej.
Druhý okruh alebo druhá kauza či pseudokauza je firma ELEKTRONIKA a jej obchodný vzťah s RTVS. Len mi nejako uniká, ako to súvisí s pôsobením pani Márie Kolíkovej na ministerstve spravodlivosti. Na čele RTVS je už pekných pár rokov pán Jaroslav Rezník, pre zábudlivejších pripomínam, že bol zvolený do svojej funkcie ako nominant SNS s podporou SMER-u a so škrípajúcimi zubami ho nakoniec podporil, podporil aj MOST. Čo má Mária Kolíková s Jaroslavom Rezníkom? Pred ním bol šéfom RTVS Václav Mika a stal sa ním v roku 2012 za jednofarebnej vlády SMER-u – sociálnej demokracie. Čo s ním má Mária Kolíková? Čo má ministerstvo spravodlivosti vecne s RTVS?
Ešte by som chápal, keby niekto vymyslel nejakú konštrukciu, že ministerstvo kultúry vecne zasahuje do RTVS alebo ministerstvo financií môže, môže nejaké peniaze uvoľniť alebo neuvoľniť pre RTVS. Ale čo, preboha, má ministerstvo spravodlivosti s RTVS? Akým spôsobom by mohla ministerka spravodlivosti ovplyvniť rozhodovanie generálneho riaditeľa RTVS o tom, ktorej firme dá zákazku? Aký je tam konflikt záujmov? Je to iba zjavná manipulácia zo strany opozície.
Ale zaujali ma tie tvrdenia pána Kamenického o tom, že aké sú tie zákazky predražené, a teda asi by sa bolo dobre na to pozreť, ja, mňa by teda veľmi zaujímalo, či už poslanci SMER-u dali nejaký podnet na NKÚ, aby preveril tie zmluvy, prípadne dali podnet na trestné stíhanie pána Rezníka, lebo však zodpovedný je aj ten, kto, kto tie zmluvy uzatvára na čele verejnej inštitúcie, alebo teda či už je v parlamente návrh na odvolanie Jaroslava Rezníka, keď takýmto spôsobom nehospodárne nakladá s majetkom RTVS. Myslím si, že my by sme taký návrh určite podporili.
Tá tretia pseudokauza, ktorá ani nie je spomínaná v samotnom písomnom návrhu, ale teda hovorí sa o nej, sa týka budovy, v ktorej dnes sídli ministerstvo spravodlivosti. Myslím si, že pani ministerka zrozumiteľne vysvetlila, že nebola to ona, kto o tom rozhodoval. Ak by sa to rozhodnutie zrodilo za pôsobenia pani ministerky Žitňanskej, s ktorou mala dobrý vzťah, tak, áno, mohli by sme teoreticky predpokladať, že ho nejako ovplyvnila. Ale bolo to rozhodnutie, rozhodnutie ministra Gábora Gála, s ktorým mala celkom iný vzťah. A teda nerozumiem, že akú by malo logiku, kedy minister Gábor Gál dohadzoval nejaký kšeft svojej štátnej tajomníčke, ktorá od neho odchádza, pretože si s ním nerozumie. To je, to je asi na takej úrovni, ako keby sme teraz podozrievali Luciu Žitňanskú, že v čase svojho ministrovania urobila nejaké rozhodnutie, ktorým zvýhodnila nejakú firmu blízku Monike Jankovskej, lebo, lebo teda vieme všetci, že aký bol vzťah medzi, medzi Luciou Žitňanskou a Monikou Jankovskou.
Veľmi často aj zo strany predkladateľov, aj zo strany niektorých koaličných kolegov sa spomína, že test Ficom, test Kaliňákom. Ale tuto opomína dôležitú skutočnosť, že aj kontext je dôležitý. Samozrejme, sú situácie, keď niekoho usvedčíte z trestnej činnosti alebo iného nekalého konania a máte na to jasné dôkazy alebo aj aspoň veľmi silné indície, a potom sú situácie, keď sa len domnievate, že niečo by za tým mohlo byť. Nemáte v ruke žiadny dôkaz, len špekulujete. A v tom prvom prípade, samozrejme, je dôležité uplatňovať princíp „padni, komu padni“, keď niekto spácha trestný čin, má byť za to vyšetrený, súdený a odsúdený a má, má si, má si vykonať trest.
Ak sa politik dopustí nejakého nekalého konania, za ktoré je zodpovedný, tak má byť voči nemu vyvodená politická zodpovednosť, buď to urobí sám, alebo to urobí jeho politická strana, alebo to urobia jeho koaliční partneri. Ale v tom druhom prípade, keď iba špekulujete, chýbajú dôkazy, chýbajú priame indície, nejaké jasné logické z, zdôvodnenia, len si myslíte, že by to tak mohlo byť, máte taký pocit, tak v takej situácii je to trošku zložitejšie. A samozrejme, že je dôležité aj to, čo o tej osobe viete. Čo viete o doterajšej činnosti, o jeho skutkoch, o jeho správaní, o jeho minulosti.
Poviem taký príklad. Idete, cestujete v noci vlakom dlhšiu, dlhšiu trasu, trochu si pospíte, odídete na toaletu, potom vystúpite a zistíte, že vám zmizla, zmizla peňaženka. No a potom sa dozviete, že v tom istom kupé alebo v susednom kupé išiel nejaký známy vreckový zlodej, ktorý už bol niekoľkokrát prichytený na tej trase, ako, ako okráda, okráda ľudí, ale vy ste ho nevideli ani nikto z ľudí, ktorí cestovali, cestovali s vami, ho nevidel. Budete mať pocit a presvedčenie, že vás okradol on, ale nemáte na to žiadny dôkaz a nemôžete ho a nemôžete ho za to odsúdiť, nie sú dôkazy. Na to, aby bol niekto odsúdený, musia existovať dôkazy, ale je prirodzené, že máte to podozrenie a že, že budete žiť v presvedčení, ak sa neukáže niečo iné, že vás okradol práve tento vreckový zlodej.
No a teraz si predstavte, že okrem neho s vami cestuje aj vaša sesternica, ktorú poznáte od detstva, viete o nej, že je to slušný človek, že nikdy nikoho neukradla, nikdy nikoho neoklamala, ale tiež bola v tom vlaku. Tak budete vašu sesternicu podrobovať testu vreckovým zlodejom? Lebo veď aj ona bola v tom vlaku, tak aj ona teoreticky vám mohla čmajznúť tú peňaženku.
Takže nie, Mária Kolíková nie je ani Robert Fico, ani Robert Kaliňák. Robert Fico a Robert Kaliňák tu vytvorili oligarchicko-mafiánsko-zločinecký systém, ktorý bol založený na korupcii, rozkrádaní verejných zdrojov a krytí tejto trestnej činnosti z najvyšších poschodí orgánov činných v trestnom konaní. Vedenie polície ustanovené Robertom Kaliňákom sa spolu so špeciálnym prokurátorom stali organizovanou zločineckou skupinou. S čím, preboha, z doterajšieho pôsobenia Márie Kolíkovej chcete toto porovnávať?
A teraz by som sa ale obrátil na kolegov z vládnej koalície, ktorým tiež teda nejako rezonujú niektoré, niektoré z tých argumentov a tiež som aj z ich radov počul, že však skúsme test Ficom alebo skúsme test Kaliňákom. Tak ja mám pre vás ešte jeden test, skúsme test Matovičom.
Iste si pamätáte na tú kauzu, keď bolo celoplošné testovanie a AG testy dodala firma z Trnavy. Opozícia vtedy okolo toho narobila veľa kriku, lebo veď Igor Matovič je z Trnavy, firma je z Trnavy, je to podozrivé. Zacitujem Roberta Fica, ako argumentoval v tejto veci: „Igor Matovič ani raz neodmietol informácie o tom, že jeho deti chodia do súkromnej školy, ktorá je spravovaná firmou, ktorej majiteľom je presne ten istý človek, ktorý bol vo firme, ktorá kupovala testy za 43,5 mil. eur. Igor Matovič ani raz nepoprel informáciu, že jeho manželka pôsobila v orgánoch tejto školy, čiže bola úplne napojená na vlastnícke štruktúry firmy, ktorá zabezpečuje chod tohto školského zariadenia,“ povedal Robert Fico.
Tomu, že by to mohla byť pravda, priznám sa, že neverím, že verili tí, čo to tvrdili. Ale tak smeráci sa tak aspoň museli tváriť, lebo, lebo keď to tvrdili a keď chceli si nájsť nejakú palicu, ktorú by otrepali o hlavu vláde a Igorovi Matovičovi, no tak si ju našli. Ale nikto v koalícii, nikto príčetný, nikto, komu ostali zvyšky zdravého rozumu, nemohol veriť, že toto prepojenie je reálne, že si ho iba nevymysleli v SMER-e, lebo veď Matovič je z Trnavy, firma je z Trnavy, podozrivé, aj keď tam nie je žiadna súvislosť. Všetci sme vedeli, že je to blbosť, a teraz bez ohľadu, že čo, kto z nás si myslí o Igorovi Matovičovi, či ho máme radi, alebo nemáme radi, či to chválime a obdivujeme, alebo ho kritizujeme, čo si myslíme o celoplošnom testovaní, čo si myslíme o AG testoch, neverím tomu, že bol vo vládnej koalícii a medzi príčetnými ľuďmi niekto, kto by veril tým žvástom o tom, že Igor Matovič dal zarobiť nejakej trnavskej firme, lebo je tam nejaké prepojenie cez školu jeho detí.
Je nám jasné, že opozícia si v tomto prípade vymyslela nejaké prepojenia a súvislosti, ktoré reálne neexistujú. Tak sa chcem len spýtať, že prečo nám nie je rovnako jasné, že si tie prepojenia a súvislosti, ktoré reálne neexistujú, vymyslela aj v prípade obvinení voči ministerke Márie Kolíkovej.
No a na záver už teda len otázka, komu to prospeje? V čí prospech môže byť odvolanie Márie Kolíkovej z funkcie, či už formou vyslovenia nedôvery, alebo formou, formou iného tlaku, ktorý bude zvnútra vládnej koalície? Pomôže to vymožiteľnosti práva? Práve vymožiteľnosť práva je spolu s rozviazaním rúk orgánom činným v trestnom konaní snáď najdôležitejšia vec, ktorá sa podarila súčasnej vládnej koalícii, a v tej vymožiteľnosti práva sú dôležité a kľúčové práve reformy, s ktorými prišla a prichádza ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.
Čiže pýtam sa, ak Mária Kolíková odíde z funkcie ministerky spravodlivosti, bude na Slovensku lepšia alebo horšia vymožiteľnosť práva? Ja som hlboko presvedčený, že horšia. Chápem, že opozícii, teda najmä tej smerácko-hlasistickej to môže vyhovovať, lebo však im vyhovovalo, keď tu bolo prostredie, keď bolo možné porušovať zákony, keď bolo možné beztrestne páchať trestnú činnosť, rozkrádať celý štát, keď súdy nefungovali, keď sa kauzy zametali pod koberec, keď ich topili policajti, prokurátori, keď sudcov usmerňoval Marian Kočner.
Ale vyhovuje to niekomu z vládnej koalície? Tomu neverím. Neverím, že by menšia vymožiteľnosť práva alebo menší pokrok vo vymožiteľnosti práva bola vec, ktorú by si želal ktokoľvek z vládnej koalície. A hovorím, to môžme mať rôzne názory na milión vecí, môžeme sa dostávať do sporov vecných aj osobných, ale myslím si, že vymožiteľnosť práva je to, čo nás spája, to, čo považujeme za dôležité všetci.
Pomohol by odchod Márie Kolíkovej stabilite vládnej koalície? Len nedávno sme prekonali jednu vládnu krízu, vláda bola rekonštruovaná. Ak by odišla Mária Kolíková zo svojej funkcie, bude vláda stabilnejšia, bude mať väčšiu šancu, aby dovládla do riadneho konca volebného obdobia, alebo menšiu? Ja som presvedčený, že menšiu. Nepochybujem opäť, že opozícii, SMER-u a HLAS-u, by to vyhovovalo, keď čím skôr skončí táto vláda, tým lepšie pre nich. Už sa trasú, aby sa mohli vrátiť k moci. Cítia, že ich ľudia sú ohrození, lebo orgány činné v trestnom konaní majú rozviazané ruky a robia si svoju prácu statoční policajti, statoční prokurátori a verím, že si ju budú robiť aj statoční sudcovia. Ale opäť, môže toto vyhovovať niekomu z vládnej koalície? Neverím.
A tretia, podstatná vec, ktorá sa mi zdá dôležitá, je, že ak by sme dopriali sluchu týmto pseudoargumentom, s ktorými prišla opozícia proti Márii Kolíkovej, tak tým budeme stierať veľmi podstatné rozdiely. Rozdiely medzi pravdou a lžou, medzi realitou a konštruktami, medzi reálnou korupciou, medzi podozreniami z korupcie založenými na silných indíciách až dôkazoch na jednej strane a medzi vymyslenými, účelovo poskladanými konštrukciami a výmyslami na strane druhej.
A opäť nepochybujem, že SMER-u a HLAS-u by takéto stieranie rozdielov vyhovovalo, lebo vlastne bagatelizuje všetko to, čo za tých 12 rokov napáchali. Všetko to, čo za tých 12 rokov vlád SMER-u majú na svedomí so svojimi oligarchami, so svojím prepojením s mafiou, so svojou korupciou, so zneužívaním moci a zločineckými skupinami. Im to nepochybne vyhovuje.
Nemôže to však vyhovovať nikomu, komu záleží na tom, aby sa Slovensko vysporiadalo s korupciou, klientelizmom, vládou oligarchie a mafie, s dedičstvom, ktoré nám tu zanechal SMER.
Preto som presvedčený, že každý, kto to s bojom proti korupcii myslí vážne, by dnes mal hlasovať proti vysloveniu nedôvery ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.5.2021 o 15:56 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:17

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Dostál, toto si naozaj zaslúžilo potlesk. Právo na Slovensku bude len vtedy, ak bude ministerka Kolíková. Ak nebude, tak klesne úroveň práva. Toto ste naozaj povedal? Že Kolíková je jediná koaličná poslankyňa alebo predstaviteľka, ktorá dokáže udržať právo? Že tu nemáte nikoho iného? Ostatní všetci sú buď zlodeji a podobne, že by to dehonestovali? Iba Kolíková dokáže na Slovensku udržať právo.
To sme riadne klesli. Ministerka spravodlivosti, ktorá nám tu klame do očí, tak len tá dokáže udržať právo. Nikto iný z tejto vlády ani vládnej koalície, ani odborníkov na Slovensku podľa pána Dostála. Paráda!
Vy ste hrdý na to, čo my vyčítame Kolíkovej. Ale to isté keď urobila prechádzajúca garnitúra, na to ste už hrdý nebol. Vy ste ako chameleón. Keď sa jedná o vašich ľudí, tak je to v poriadku. Akonáhle sa jedná o iných ľudí, už to v poriadku nie je.
Čo má Kolíková spoločné s RTVS? No nič, jej rodinná firma na tom zarába milióny, nič iné.
Čo je morálne, ste sa pýtal. No morálne je odsúdiť niečo také, ako robí Kolíková, tak ako sa to odsúdilo predtým. Ale nemorálne je to, že Kolíkovú chváliť a tých istých ľudí, čo robia to isté, predtým odsudzovať.
Hovorili ste o zločineckej organizácii Kaliňák, Fico. Koľko ste dali trestných oznámení na organizovanú skupinu, pán poslanec? Prečo nesedia v base, keď to bola zločinecká skupina, keď máte na to dôkazy? Alebo je to len mlátenie prázdnej slamy, ako ste hovorili pri obvineniach Kolíkovej. Zasa sme chameleón, máme dvojaký meter?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 16:17 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:20

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Dostál, mne sa páči, že vy viete, ak ide o ľudí, ktorí nie sú v nejakom súlade s vaším politickým presvedčením alebo považujete ich za politických konkurentov, vyskakovať ako taká agresívna čivava. Ale ak ide o vašich ľudí, viete byť pokojne aj diablov advokát. Nemáte s tým žiaden problém. Vy sa prispôsobíte oportunisticky konkrétnej situácii, nastavíte si argumenty, sedíte tu už niekoľko dekád asi v tejto Národnej rade. To znamená, viete si vybrať konkrétne príklady, vytrhnúť ich z kontextu a zasadiť ich do takej skutočnosti, aby to vyhovovalo vašim predstavám a potrebám pre obhajobu konkrétnej osoby.
Ja viem veľmi dobre, pán Dostál, že keby v minulom volebnom období takého veci, aké vyplávali na pani ministerku Kolíkovú, vyplávali na ktoréhokoľvek ministra vtedajšej koalície, tak by ste do nich bili jedna radosť a ja by som vám k tomu tlieskal, lebo by to bolo správne. Len dnes je situácia opačná a vy tu týchto ľudí obhajujete. Ale tieto veci sú naozaj neobhájiteľné.
Veď to bola aj pani Remišová, ktorá povedala, že žiaden vládny politik by nemal mať takéto biznisy so štátom. A vieme dobre, ako to je v prípade rodín a rodinných biznisov, rodinných podnikov. Stále sa tu môžme hrať na to, ja som nič nevedel, to moja sestra, to môj brat a títo si robili také a také obchody a nemalo to žiaden vplyv. A mne je úprimne jedno, či sa jedná o Fun radio Borisa Kollára, ktoré si necháva vyplácať zo štátneho TIPOS-u rôzne odmeny za reklamu, alebo sa jedná o rodinnú firmu pani, rodiny Kolíkovcov. Skrátka, tieto veci sú neprijateľné! A keby ste boli v opozícii, tak to kričíte a hovoríte to nahlas.
A toto ma na tom mrzí, pán Dostál, najviac, tá vaša prispôsobivosť, ten neuveriteľný oportunizmus a tá schopnosť pokojne sa stať aj diablovým advokátom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 16:20 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:22

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Dostál, už to bolo spomenuté predrečníkom mojím, je veľmi zaujímavý váš dvojaký meter. Podozrenia na pani Kolíkovú sú podľa vás nedôveryhodné. Ale napríklad podozrenia ohľadom ruských agentov pri možnej účasti ruských agentov pri výbuchu muničných skladov vo Vrběticiach sú pre vás dôveryhodné. Aj podozrenia, ktoré ste mali voči vláde Ficovej, to všetko bolo dôveryhodné.
Čiže jedno podozrenie popriete a druhé podozrenie, hŕŕ, na sankcie.
Som rád, že som sa v mojom veku dozvedel, že sú dobré a zlé podozrenia. A vy už aj s určitosťou dokáže podozrenie identifikovať. Vy ste Sherlock Holmes, komisár Moulin, detektív Kojak, vy ste detektor na podozrenia. Keďže fyzika a chémia sú moje celoživotné lásky, tak si vám dovolím navrhnúť, že po konzultáciách s vami vytvoríme stroj na detekovanie podozrení a dáme si to patentovať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 16:22 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:23

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne. Ondro, ďakujem za jasný príspevok faktografický. Ďakujem za pokojné vystupovanie, ktoré sa tu stáva zriedkavým tovarom a najmä teda ďakujem za vyjadrenie podpory a jasného stanoviska strany SaS.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 16:23 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:23

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za reakcie.
Pán poslanec Lehotský, to je nielen SaS, ale aj OKS má v tejto veci jasný postoj, ostatní, ostatní teda kolegovia.
Pán poslanec Suja tvrdí, že som povedal, že právo na Slovensku bude iba vtedy, keď bude pani Kolíková ministerkou spravodlivosti. Klamete, nič také som nepovedal. Povedal som, kládol som si otázku, či sa vymožiteľnosť práva zvýši alebo zníži, ak odíde Mária Kolíková zo svojej funkcie. A som presvedčený, že by sa znížilo, pretože vymožiteľnosti práva napomáhajú a môžu aj do budúcnosti napomôcť tie reformy, s ktorými ona prichádza.
Pýtal som sa, že čo je morálne? No neviem, či som sa také niečo pýtal.
Hovorili ste o tom, že koľko trestných oznámení som podal na zločineckú organizáciu Kaliňák, Fico. No opäť zavádzate. Ja som nepovedal, že, že Fico a Kaliňák boli zločinecká skupina organizovaná. Ja som povedal, že za ich vlády sa z vedenia polície a špeciálneho prokurátora stala organizovaná zločinecká skupina. Ja som síce dal všelikoľko už trestných oznámení, v tejto veci som nedával trestné oznámenie. Dozvedel som sa o tom z médií, a to z dôvodu, lebo orgány činné v trestnom konaní si robia svoju prácu a vyšetrujú týchto podozrivých zo zosnovania organizovanej zločineckej skupiny.
A pán poslanec Mazurek tiež si trošku zaklamal, že tu sedím niekoľko dekád. No, som tu, myslím, že siedmy, siedmy rok. Čiže teda to už tie dekády nie sú ani jedna.
A, a obaja, aj pán poslanec Mazurek, aj pán poslanec Mizík, tu iba niečo hovorili, že mám nejaký dvojaký meter, ale ja som konkrétne hovoril, prečo tie obvinenia považujem za nedôveryhodné. Oni len teda viedli nejaké všeobecné reči.
A teda nie, pán poslanec Mazure..., á, Mizík, asi vás sklamem, ale žiadny stroj si s vami patentovať spolu nebudem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 16:23 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:25

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ctená snemovňa, vážená pani podpredsedníčka, myslím si, že táto schôdza má zmysel napriek tomu, že vieme, ako skončí hlasovanie a ako mnohí z koaličných poslancov sa svojím spôsobom vyfarbili a veľa povedali.
Ja by som rozdelil tie príspevky, zatiaľ, koaličných poslancov asi na dva stupne.
Jeden stupeň je, že páni poslanci, ktorí majú napísané vystúpenia, ktoré zrejme pani ministerka kontrolovala a presne im dopísala, čo treba, to bolo vystúpenie pána poslanca Lehotského, pretože celý čas to čítal veľmi dôsledne, ale ani jedným slovom sa nevyjadril na obhajobu a vyvrátenie tých vecí, ktoré máme napísané v našom návrhu.
A potom to bolo druhé vystúpenie, ktoré môžem nazvať, že to sú rozprávkari, ako vystúpenie pána poslanca Dostála, a ja to vysvetlím prečo, lebo tam bol príbeh o nejakom vlaku, kde niekto cestuje a nejaká sestra sa tam objaví. No krásna rozprávka, pomaly už som mal pocit, že skončíme niekde pri Šípkovej Ruženke a že dozvieme sa happy end.
Dámy a páni, to, čo sme zhutnili do tohto návrhu, je vážne a nemôžeme to len tak podceňovať. Ja ten prvý argument, ktorý sme uviedli, súvisiaci s tzv. súdnou mapou, teraz preskočím a budem sa mu venovať z iného pohľadu a poviem vám prečo. Ale prejdem v krátkosti argumenty, ktoré sú uvedené ďalšie.
Prečo by sme nemohli spomenúť to, že pani ministerka za jej pôsobenia vážnym spôsobom, vážnym spôsobom opomenula starostlivosť o advokáta Krivočenka. Ak pán Dostál tu pred chvíľou hovoril o tom, že najskôr sa musí všetko vyšetriť, súd potom musí rozhodnúť, až potom môžeme niečo povedať, no tak, pán Dostál, rovnako pán Krivočenko bol nevinný ako všetci, ktorí sú zatiaľ v kolúznej väzbe, a musí sa na nich vzťahovať tzv. prezumpcia neviny.
A je úplne jasné každému, kto len trošičku zdravotníctvu rozumie alebo aspoň má zdravý sedliacky rozum, že nemôžu umiestniť do nejakej väzenskej nemocnice v Trenčíne človeka, ktorý má COVID, a pritom táto väznica nemá na to žiadne vybavenie. Veď je úplne jasné, že ak tento človek má COVID, sa môže dostať aj do tej fázy, že bude potrebovať dýchací prístroj, tak to už museli dávno zabezpečiť. A tie výhovorky okolo toho, ako si telefonoval niekto cez nejaké centrá, sú len výhovorky, ďalšie zlyhanie tejto vlády na iných úrovniach, o ktorých sme povedali. Ale pani ministerka je za toto zodpovedná.
A teraz keby sme povedali Ficotest, tak by ste opäť, pán Dostál, povedali, no jasné, že tu vôbec nesedí. Je to fakt, ktorý je neodškriepiteľný a pani ministerka má za to politickú, minimálne politickú zodpovednosť.
To, že rozdelili 700-tisíc eur mimovládkam, sme už okomentovali, ale nehnevajte sa na nás, ak teda argumentujete, a predovšetkým pani podpredsedníčka vlády, pani Remišová, ktorá hovorila o tom predovšetkým, ako citlivo predovšetkým sa podporovali tí, ako sú deti nepočujúce a ďalšie, tie najvypuklejšie problémy, ale akosi opomenula práve tie, čo dostali najväčšiu podporu, 50-tisícovú podporu na to, aby registrovali partnerov alebo aby registrovali príslušníkov LGBT, potom je tam nejaká iniciatíva Teplo alebo niečo podobné. To opomenula, tak akosi sa toho ani nedotkla pani podpredsedníčka vlády. Namiesto toho zneužila rokovací poriadok, pretože nechcela, aby jej tu poslanci kládli otázky vo faktických poznámkach. Preto radšej vystúpila a k tomu svojmu vystúpeniu, ktoré mala mať iba ako stanovisko vlády, tak začala hovoriť svoje názory. No pretože sa bála, aby mohla odpovedať na faktické poznámky, ktoré boli s tým spojené.
A toto je jednoznačne záležitosť takisto pani ministerky, pretože je to absolútne nevyvážené, to, čo porozdeľovali a z toho jasne kričí, že sú to všetko mimovládky, ktoré sú naklonené predovšetkým jej aj vašim, vašim stranám, ktoré presadzujú mnohé takéto individuálne veci. Ale v poriadku, keď vám sa to pozdáva, je to v poriadku, ale pre nás to v poriadku nie je.
A čo sa týka teraz tých záležitostí firmy MK REAL a záležitosť firmy ELEKTRONIKA. Asi už nie je potrebné, aby som zdôrazňoval, čo vyčítame v súvislosti s týmito firmami. Ak vám jednoducho nestačí, že jednoducho firma, ktorej vlastníkom, spoluvlastníkom je pani ministerka a jej konateľka zhodou okolností nevlastná sestra je právoplatne odsúdená a vrátia tie peniaze, ktoré ona spreneverila, až potom, keď na to poukážeme, tak, pán Dostál, toto je vážny problém. To je vážny problém. Ak vám nevadí, že firma, ktorú spoluvlastnila pani ministerka a odišla len kvôli tomu, že to bol konflikt záujmov, ale dala si tam svojho človeka a vlastní ju jej brat, zarobila neadekvátne 1,5 mil. úplne zázračne, tak ako zázračne zarobil aj jeden právnik Miškovič, ktorý je takisto jeden z exponovaných právnikov, ktorí slúžia len za tejto vlády, a za chvíľočku má 800-tisícové zmluvy, tak nám to vadí.
A viete, prečo nám to vadí? Lebo v tej rozprávke, o ktorej ste vy rozprávali, to nesedí, pán Dostál, ale aj, vážení kolegovia a kolegyne z koalície, pretože je tu tzv. princíp konečného užívateľa výhod. To znamená, to je ten, ktorý potom z toho podnikania, ktoré podniká a kde je súčasťou toho, má aj nejaký profit.
A ak si dobre pamätáte, my sme prijali zákon o vytvorení tzv. registra konečného užívateľa výhod práve preto, aby sme nielen eliminovali tých, ktorí si svoje firmy zakladajú kdesi v daňových rajoch, ale chcú sa uchádzať o štátne zákazky, aby sme vedeli, že prečo a kto je ten, ktorý získava tieto finančné prostriedky, profituje z toho. Tak to platí rovnako aj pre tých, čo nemajú v daňových rajoch svoje firmy, ale rovnako majú z toho profit. To znamená, pani ministerka má z toho profit. To neni náhodná cestujúca, ktorá stretne svoju sestru vo vlaku, pán Dostál, ako ste sa snažili vo svojej rozprávke vyrozprávať. Pani ministerka má z toho jednoducho profit. A bodka.
To znamená, že ona je priamo spojená s tým podnikaním a jednoducho je zodpovedná aj za to, pretože môže to ovplyvňovať priamo, keďže je spolumajiteľka, kto tú firmu riadi.
A vôbec nesedí to, že Ficotest v tomto prípade nemôžete použiť. No keby to bol jeden z nás alebo Robert Fico, alebo hocikto iný, tak vy by ste bol, pán Dostál, prvý na rade a na barikáde, ktorý by ste stáli a kričali.
Ale vy ste toho povedali veľa a tú laťku (latku, pozn. red.), ktorú ste si nastavili pred voľbami a prišli ste po voľbách ku nej, tak ste sa jej tak zľakli, že ste ju takto dali dole. (Rečník uvedené naznačil posunom ľavej ruky zhora dole.) A to môžem povedať pri mnohých veciach. Tak ako ste oklamali voličov sľubmi, že nezrušíte ani jedno sociálne opatrenie pred voľbami. Zrušili ste bez akýchkoľvek problémov, dokonca aj strana, ktorá za ne hlasovala. Tak ako ste hovorili a kričali o tom, aby Andrej Danko sa vzdal predsedníckeho kresla, pretože bol plagiátorom. Keď sa to začalo vás týkať, tak zrazu tá laťka (latka, pozn. red.) bola tuto kdesi nízko. (Rečník uvedené naznačil ľavou rukou.) A vy ste sa tu vyviňovali, pán Dostál, že v podstate sa vám to nepáči, ale je to lepšie. No prosto vy ste schopný využiť na ospravedlnenie svojich prešľapov hocičo a poprieť hocičo.
Ale my na to budeme poukazovať, pretože sme opozíciou konštruktívnou, ktorá hovorí a poukazuje na veci, ktoré jednoducho nie sú v poriadku. A pani ministerka jednoducho urobila a je súčasťou niečoho, čo nie je v poriadku, a ako ministerka spravodlivosti musí za to niesť zodpovednosť. Bodka.
Dámy a páni, prvá časť nášho odôvodnenia sa týkala tzv. súdnej mapy a ja sa jej nechcem teraz venovať ako odborník, pretože nie som právnik, ale vnímal som svojím spôsobom fungovanie súdov cez samosprávu, alebo ak chcete, cez verejnú správu, ktorá sa skladá zo samosprávy a štátnej správy, pretože je to nevyhnutná a dôležitá záležitosť a my máme dnes na Slovensku nejaké usporiadanie samosprávy a rovnako aj štátnej správy. A z tohto dôvodu je potrebné brať do úvahy aj ostatné súvisiace veci.
Čiže súčasťou tej štátnej správy je aj síce nezávislé súdnictvo, ale je, pretože patrí k tomu, a čo je dôležité, ono nemá len ten taký spravodlivý, teda ten náboj alebo tú úlohu, že strážiť spravodlivosť, ale má tú spravodlivosť zároveň urobiť dostupnou pre všetkých. Pre všetkých. To znamená, musí byť tak dostupná, že to musí byť dostupné aj pre tých najchudobnejších, ktorí sa dostávajú do problémov a musia ísť na súd. To sú možno malé veci, ale sú dôležité pre tých ľudí, lebo sa súdia.
Čiže inými slovami, súdnictvo a vôbec, ako je rozložené, má aj sociálny rozmer z tohto pohľadu a musí byť dostupné. Ale vám táto dostupnosť nič nehovorí. Vám to nič nehovorí, lebo mihnutím oka bez problémov zrušíte stovky pôšt a ľudia budú dochádzať hocikde, samozrejme, nič sa nedeje. Rovnako idete urobiť aj so súdnictvom to isté. Vôbec neberiete do úvahy, že to bude mať aj dopad na tých ľudí, ktorí sa budú chcieť domáhať spravodlivosti.
To znamená, táto mapa bola popretím všetkého, čo doposiaľ tu vždy fungovalo. A fungoval tu predovšetkým nejaký konsenzus a dialóg so všetkými, ktorí sú do toho zainteresovaní. Ale toto pre vás je absolútne cudzie slovo. Tak ako ste nedodržiavali konsenzus v rámci tripartity, tak vás vôbec nezaujíma a predovšetkým v tomto prípade pani ministerku Kolíkovú názor samosprávy na to, ako teda ide urobiť svoju súdnu mapu, ako ju ide upraviť.
Pretože ju nezaujímalo ani to, aký je názor sudcov. Áno, môže povedať, tak sudcovia sú zainteresovaní, tak oni sa nemajú k tomu čo vyjadrovať. Tak potom kto sa má k tomu vyjadrovať, tí, ktorých sa to týka, alebo sa má ísť radiť s Ondrejom Dostálom alebo niektorými ďalšími, ktorí sú tu?
Dámy a páni, súdna mapa je jasným popretím toho, že táto vláda nemá záujem o názor tých, ktorých sa to týka. Robí to len na základe svojich predstáv, ktoré, my sa môžeme domnievať, že majú nejaký úmysel. Zbaviť sa niektorých nepohodlných ľudí a urobiť zo súdov tých, ktorých ich budú nejakým spôsobom asi ovplyvňovať, pretože ináč si to nevieme vysvetliť pri slovách vašich koaličných predstaviteľov, ktorí hovoria o tom, že pani Kolíková je garantkou spravodlivosti. Že pani Kolíková je dokonca garantkou toho, že tí ľudia, ktorí sú dnes v kolúznej väzbe, ostanú v kolúznej väzbe, pretože jediná pani Kolíková to dokáže zabezpečiť. Tým ste povedali veľmi veľa, pretože pani Kolíková tým pádom zasahuje do všetkého. To znamená, že ovplyvňuje aj súdy, aj prokuratúru, a preto ona musí ostať, pretože ona to vie zabezpečiť, aby títo nemohli ísť von.
Ale chcem sa vás spýtať. Rovnako sa to týka aj šéfa SIS, vášho koaličného nominanta? Aj toho chce zabezpečiť, aby tam ostal? Lebo to je takisto veľmi dôležité?
Toto nie je cesta správna. Vy ste sa vybrali cestou, ktorá je cestou do pekla.
Späť k tým súdom. Výsledok mapy, ktorú pani ministerka odprezentovala potom na krajských súdoch, tuším, že tam bola hodinu a neodpovedala ani na otázky a tie, čo prišli písomne, tak na mnohé ani nebolo odpovedané, bol, že prišlo množstvo pripomienok a stovky sudcov jednoducho povedali, že s nimi sa vôbec nebavila pani ministerka a že všetko pripravila v podstate len so svojimi blízkymi kolegami.
No a aký bude výsledok? Okresný súd v Čadci zrušia a ľudia budú musieť dochádzať do Okresného súdu v Žiline ďalších 30 kilometrov. Ale keď budú chcieť ísť alebo budú musieť ísť na nejaké odvolanie, tak budú musieť cestovať až do Banskej Bystrice. Tak toto je ten krásny príklad ako, ako pomáhate priblížiť túto službu a spravodlivosť bežným ľuďom.
Áno, tí, čo majú autá, tí, čo majú dostatok peňazí a radi sa súdia a domáhajú sa svojich práv v rámci biznisu, tak tým to je jedno. Ale človeku zo Skalitého, ktorý bude musieť cestovať do Banskej Bystrice vyše 140 kilometrov len kvôli tomu, že bude musieť sa domáhať svojich práv, tak na tých vám vôbec nezáleží.
Rovnako Okresný súd vo Svidníku zrušia, obyvatelia budú dochádzať do Vranova nad Topľou. A mohol by som pokračovať ďalšími príkladmi.
Ale napríklad ma bude zaujímať, ako to dopadne so Skalicou. Dámy a páni, tu pripomeniem jednu vec, ktorá je takisto vašou schizofréniou, a to je to, ako keď sme my boli v koalícii, ako ste kričali v opozícii, že jedna stolička stačí a dosť. Veľmi dobre si to pamätáte, že nikto nemôže byť ani županom, ani primátorom a zároveň poslancom Národnej rady. Matovič bol jeden z tých, ktorý tu kričal a pomaly ho tu išlo roztrhnúť. Dnes sa pozrite do OĽANO, samý primátor, samý podpredseda samosprávneho kraja, samá starostka, starosta.
No a ja sa pýtam, ako to dopadne napríklad v Skalici v tejto súvislosti, teda keď aj toto sa poprelo, lebo pán Matovič je jednoducho známy, že to, čo hovorí, nie je pravda, tak to bolo jasným popretím aj toho, ako mal svoju kandidátku poskladanú, zozbieranú, tak je tu pani poslankyňa Mária, Anna Mierna, pardon, ktorá je primátorkou zo Skalice a tá Skalica rovnako má prísť o súd. Možnože sa dozvieme, že zrazu tak v Skalici to ostane, lebo pani primátorka sľúbila, že podporí pani Kolíkovú teraz pri odvolávaní, tak tam asi ten súd ostane. Preto sa aj pani primátorka nevyjadrovala v médiách, ale nechala to na svoju poslankyňu, aby si nechala nejaký odstup. Ja jej to môžem potom prečítať, ale budeme veľmi sledovať, ako celé toto dopadne, lebo vy pani ministerku spravodlivosti za každú cenu chcete udržať vo svojej pozícii.
Zrušia Okresný súd v Brezne a nahradia ho súdom v Banskej Bystrici. Čiže ľudia zo Šumiaca do Brezna 42 kilometrov alebo z obce Telgárt do Banskej Bystrice vzdialenosť autobusom cestovania asi 99 kilometrov s tým, že je tam jediný priamy spoj. Toto je tá dostupnosť k spravodlivosti pre všetkých. Ostatné tri spoje, samozrejme, idú do Brezna, ale už si to musia nejako zariadiť.
Krajský súd v Trenčíne zrušia a jeho pôsobisko bude v Trnave, ďalších 85 kilometrov, žiadny problém. Nuž, nemá každý k dispozícii dopravný prostriedok a nemá možno ani toľko prostriedkov, aby niekoľkokrát cestoval za spravodlivosťou, ktorú im chcete týmto návrhom, pani ministerka, jednoducho zobrať.
A viete, čo je na tomto najhoršie? Že vy nepočúvate ani tie názory, ktorí hovoria aj o tom, že aj Európska únia nám niečo vyčíta, a vy to jednoducho ignorujete a snažíte sa tváriť, že s tým nemáte žiadny problém, že jednoducho to nemusíte dodržiavať. Samotní sudcovia hovoria, že táto reforma, ktorú ste, ktorú ste navrhli, vôbec nerieši problémy, ktoré predovšetkým súdnictvo dnes má. A to sú prieťahy, dĺžky samotného konania a ďalšie záležitosti, ktoré predovšetkým dnes súdnictvo trápia.
Preto, vážená páni ministerka, neberte to osobne, ale musíte ako politička zniesť túto kritiku, ste dnes ministerkou spravodlivosti, ste jednoducho spolumajiteľkou firiem, ktoré sú podozrivé. Jedna je priamo preukázaná, že spáchala trestnú činnosť, beriete z toho aj ako konečný užívateľ výhody, to znamená, že musíte zobrať za to aj zodpovednosť. A to, že ste takýmto spôsobom pripravili bez akýchkoľvek diskusií s tými, ktorých sa to týka, aj súdnu mapu, o ktorej som aspoň zopár vecí sa snažil vytiahnuť, je dôkazom toho, že vy nepočúvate jednoducho týchto ľudí a vám na tom nezáleží. Vám ide len o nejakú osobnú záležitosť, ktorá vôbec nerieši problémy dnešného súdnictva a to vám aj dokumentovalo viac ako 350 sudcov na Slovensku, ktorí povedali, že vaša súdna mapa vôbec nerieši tie akútne problémy, ktoré je potrebné teraz riešiť. Pretože vy máte úplne iný záujem a to sa možno časom ukáže, aký záujem máte.
Čiže, vážená pani ministerka, ctené kolegyne, kolegovia, my vám nevyslovíme dôveru, aj keď koalícia to urobí, ale vedzte, že tieto veci a všetko to, čo ste tu narozprávali, jednoducho pred tým neujdete a vás to dobehne. Je to len otázka času, kedy to budete mať opäť späť.
Ďakujem vám za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.5.2021 o 16:25 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:45

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda Blanár, chvíľami som mal pocit, akoby ste tu neriešili návrh na vyslovenie nedôvery pani ministerke Kolíkovej, ale mne. Teší ma váš záujem.
K tomu rannému incidentu počas vystúpenia pani podpredsedníčky vlády Veroniky Remišovej, ktorý ste spomenuli, by som rád dodal, že zákon o rokovacom poriadku nijako neupravuje, akým spôsobom má poverený člen vlády uviesť stanovisko vlády k návrhu na vyslovenie nedôvery členovi vlády. Nie je o tom ani jeden paragraf, ani jeden odsek, ani jedna veta, nič. Vláda poverila pani podpredsedníčku vlády, aby odôvodnila stanovisko vlády k návrhu na vyslovenie nedôvery, nie aby prečítala stanovisko vlády, aby odôvodnila. Čiže podľa mňa pani podpredsedníčka vlády Remišová postupovala úplne legitímne. A tak ako pán poslanec Kamenický, keď uvádzal návrh na vyslovenie nedôvery, tak nebolo to iba, že prečítal návrh, ktorý sme mali všetci písomne alebo pred, ale ho odôvodnil, vystúpil, hovoril tam viac. Tak rovnakú možnosť mala dostať aj pani podpredsedníčka vlády Remišová.
A rád by som teda pripomenul, že pán poslanec Fico, keď bol ešte premiérom a odvolávala sa jeho vláda alebo člen jeho vlády, tak úplne bežne vystupoval takýmto spôsobom a nečítal stanovisko vlády, vystúpil, zaštekal tu raz na pani poslankyňu Blahovú alebo, alebo si povedal niečo iné. Nebola možnosť naňho reagovať, jednoducho odišiel a, a potom, potom, potom tu nebol celý čas. Škoda, že ste vtedy neboli predsedom alebo podpredsedom Národnej rady, pán Blanár, možno by ste ho zahriakli.
No a pokiaľ ide o tú súdnu mapu, súdnictvo nemá byť dostupné. Súdnictvo má rozhodovať rýchle, efektívne a spravodlivo, to je dôležité pre ľudí a tomu môže súdna mapa pomôcť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 16:45 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:47

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán podpredseda parlamentu Blanár, ďakujem za tvoje vystúpenie, za to hlavne, že si ukázal, aký dvojaký nielen meter, ale kilometer sa tu berie na to, čo sa, čo robila teda bývalá vláda a čo robí táto vláda. Môžem len skonštatovať, že momentálna vláda nadobudla presvedčenie, že si už môže robiť absolútne, čo sa jej len zachce.
Čo sa týka tej súdnej mapy, tak jednoznačne je, je pravdou to, že tak ako vláda vždy hovorila, že bude robiť a komunikovať s tými, ktorých sa zmeny týkajú, a v tomto prípade musím povedať, že ten pomer 320 : 4, čiže 320 proti súdnej mape a 4 za, tak to svedčí o tom, že tento návrh je zlý a že bude poškodzovať nielen teda samotných sudcov, ale bude poškodzovať najmä ľudí, ktorí sa budú musieť na tie súdy dostaviť z iných okresov a podobne.
Takže toto je tento, tá hlavná výtka a, samozrejme, ja teda pevne verím, že, že sa toto neudeje.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 16:47 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video