29. schôdza

10.5.2021 - 10.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 16:53 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:48

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán podpredseda Blanár, v úvode ste rozoberali tie dotácie v pôsobnosti Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky. Už viacerí tí rečníci nielen v rozprave, ale aj vo faktických poznámkach to tu spomínali, čo všetko bolo podporené. Bavili sme sa tu napríklad, hej, poslanec to tu spomínal, Teplá vlna, jak tam chlap v obtiahnutých legínach si strká hlavu do rozkroku. Ja som si pozeral, koľko bolo schválených žiadostí. Bolo ich 36 v sume takmer 770-tisíc euro. Pozrel som si ale aj tie neschválené a tam na devätnástich stranách bolo 224 žiadostí, z ktorých, verím tomu, že tam boli oveľa lepšie projekty ako podpora nejakých uletených chlapov v obtiahnutých legínach.
Napríklad, čo som tam zachytil, tak letmo čo som to preletel, podpora alebo Slovenská únia sluchovo postihnutých žiadala o podporu, mladé hokejové talenty, Úsmev ako dar, charita, Spoločnosť priateľov detských domovov. To je proste obrovský cynizmus, keď ministerstvo spravodlivosti tu ide podporovať takéto úchyláctva na úkor, som presvedčený, že oveľa lepších projektov. Táto téma sa bude tu ešte bližšie rozobratá v rozprave a kolegovia sa na to určite ešte pozrú viac.
Toľko k tejto téme.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 16:48 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:50

Ľubomír Vážny
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán podpredseda Blanár, dobre si to uviedol, ale veľmi okrajovo si sa dotkol toho úveru, ktorú si firma spriaznená s pani ministerkou zobrala s tým, že zažil som v živote všeličo, za socializmu bolo také heslo, ktoré väčšina z vás pozná, „kto nekradne, okráda sám seba a svoju rodinu“. Po revolúcii sa podnikalo, bolo to partizánske podnikanie a tiež som v tej oblasti zažil všeličo. Riadil som veľa firiem, veľkých firiem, takisto som zažil všeličo, ale nikdy som nezažil to, že si firma ministerky zobrala úver v mene klientov, ktorí o tom ani netušili, a dotiahli týmto proces falšovania alebo okrádania do „úplnej dokonalosti“.
Pred desiatimi dňami pán predseda vlády, pán Heger, tuto pri uvádzaní programového vyhlásenia vlády skonštatoval, že vláda Roberta Fica alebo vlády Roberta Fica uviedli Slovensko do tvrdého spánku v oblasti spravodlivosti. Ja teda konštatujem a vyzývam aj pána premiéra, aby sa nad tým zamyslel, že vaša vláda uviedla Slovensko nie do tvrdého spánku, ale do ťažkej a trvalej, keďže ide leto, letnej hybernácie v oblasti spravodlivosti.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 16:50 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:51

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán podpredseda Blanár, musím len zdôrazniť to, čo si povedal z hľadiska súdnej mapy, a možno len doplniť, že v návrhu na odvolávanie pani ministerky Kolíkovej jeden z tých dôvodov je neodbornosť. Ale v prípade súdnej mapy si osobne nemyslím, že to bola neodbornosť, ale čo je horšie, že to bola účelovosť, že to bola účelovosť a že celý tento návrh zmeny súdneho systému, alebo teda reformy systému súdov, tzv. súdnej mapy, je účelový a vytvorený kabinetne na ministerstve za zatvorenými dverami.
A tak ako všetky zainteresované strany hovoria, tak to, čo pani ministerka hovorí, že to prediskutovala, tak prediskutovala to len naoko s pár vybranými sudcami a drvivá väčšina sudcov nemala šancu sa vôbec k tomu vyjadriť, ani iných stavovských organizácií vrátane samosprávy. A väčšina z nich, drvivá väčšina z nich s týmto návrhom absolútne nesúhlasí. Čiže odhliadnuc od toho, že čo si povedal ty konkrétne veci, tak zlyhal tu celý proces prípravy, prípravy tejto otázky.
A pokiaľ sa týka tej prvej veci, ktorú si hovoril z hľadiska stanoviska, stanoviska vlády, tak musím len podporiť to, čo si povedal, pretože rokovací poriadok hovorí, že predseda Národnej rady bezodkladne zašle návrh podaný podľa odseku 1, teda návrh na odvolávanie člena vlády, vláde na zaujatie stanoviska, takisto ako ho predseda Národnej rady pridelí aj jednotlivým výborom. A neviem o tom teda, že by výbory si nejakým spôsobom zdôvodňovali svoje stanoviská, takisto aj stanovisko vlády má byť prednesené a komentáre, alebo teda vlastné úvahy toho predkladateľa by mali byť prednesené v rozprave tak, aby na ne mohol, mohol parlament zareagovať. Myslím, že to jasne vyplýva z dikcie tohto ustanovenia, aj keď to tam výslovne nie je uvedené.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 16:51 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:53

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Pán kolega Blanár, z posledných pätnásť rokov ste boli dvanásť rokov vo vláde. A súhlasím s vami, bolo by úžasné mať v každom okresnom meste kvalitný a dokonale fungujúci súd, rovnako ako by bolo ideálne v každom okresnom meste mať dokonale vybavenú fungujúcu nemocnicu s najlepšími lekármi na každom oddelení.
Ale prečo potom všetci, keď máme nejaký vážny zdravotný problém, hľadáme najlepšieho slovenského špecialistu a sme ochotní za ním precestovať aj pol Slovenska? Ja si myslím, že práve väčšia špecializácia je cesta k lepším výsledkom v zdravotníctve aj v súdnictve.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 16:53 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:54

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán podpredseda, hovoril si o súdnej mape a spomíname si, ako s veľkou nevôľou bola prijatá informácia, že cez plán obnovy má ísť na túto súdnu reformu 300 mil. eur, čo označila, samozrejme, pani Kolíková ako obyčajne za klamstvo. Všetko, čo hovoríme, je klamstvo. Tak chcem upriamiť tvoju pozornosť na nasledujúce fakty, aj ostatných poslancov Národnej rady.
Odhadované náklady, čítam plán obnovy schválený vládou a poslaný do Európskej komisie, 255 mil. z plánu obnovy plus 24,5 v roku ´21 – ´22, plus 16,5 mil. každoročne po spustení súdnej mapy. Ja som mal z matematiky jednotku, sme ďaleko, ďaleko cez 300 mil.
Ak tu teda niekto klame, tak tu klame, samozrejme, pani Kolíková.
A bude to biznis s budovami, pretože dobre teraz počúvajte. Z 54 okresných súdov chcú urobiť 30 prvostupňových súdov a boli spomenuté mnohé, ktoré boli zrušené. Ja sa pýtam, čo bude s Topoľčanmi, veľmi pekná budova. Čo tam urobíte? Čo tam bude zber papiera alebo tam dáte nejakú inú zmysluplnú činnosť?
Chcem dodať, chcete, dámy a páni, postaviť 2 nové moderné mestské súdy v Bratislave, v Košiciach, chcete postaviť 3 nové prvostupňové správne súdy, 3 nové odvolacie všeobecné súdy, 3 prvostupňové všeobecné súdy, chcete upraviť priestory v 25 prvostupňových všeobecných súdov, chcete postaviť novú budovu pre Najvyšší správny súd, Najvyšší súd Slovenskej republiky.
Vy si z nás robíte srandu, a potom sa čudujete, keď hovoríme, že firma, ktorá je napojená na brata pani Kolíkovej, obchoduje s nehnuteľnosťami, že na tom môže robiť biznis.
Mám prosbu, pán predseda, podpredseda, na teba ešte jednu, keby si sa v záverečnej minúte spýtal pani Kolíkovej, čo sa deje okolo obvineného Kučerku. Či je pravda, že tu bol pokus o samovraždu a že je momentálne v nemocnici v Trenčíne. Len chceme vedieť odpoveď, nič iné.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 16:54 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:56

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za všetky faktické poznámky a rovnako aj za doplnenie, pretože za tých 20 minút sa jednoducho nedá všetko spomenúť.
Na otázku, pán kolega Fico, bude asi možné sa spýtať pani ministerky priamo, lebo za chvíľočku sa prihlásila do rozpravy, takže faktickú poznámku sa jej spýtam.
Ale k pánovi Dostálovi, lebo iba dvaja koaliční poslanci vystúpili s faktickou poznámkou.
Pán Dostál je taký, že jeho principiálnosť končí vždy, keď sa to týka ľudí, ktorých on podporuje. To je celé. Ako náhle sa to týka niekoho druhého, má úplne iný meter.
No a, pán Dostál, ak si pozriete rokovací poriadok, rozprava, § 27, tam sa hovorí, že akým spôsobom sa môže minister, člen vlády prihlásiť do rozpravy, ale iba do rozpravy a je to práve preto, lebo sme parlamentnou demokraciou, aby sa mohli aj poslanci faktickými poznámkami pýtať ministrov a dávať im otázky. Pani podpredsedníčka vystúpila pred rozpravou a mala prečítať a zdôvodniť názor a stanovisko vlády. To všetko urobila a ešte sama doplnila, že ide dať svoje vysvetlenie. Čiže, pán Dostál, opäť vaša principiálnosť končí, keď sa to týka iba vašich ľudí.
A, pán Viskupič, viete, tá vaša mantra je, že 12 rokov. Ja vám poviem, my sme tu boli 4 roky a 2 roky ste tu boli vy a potom ďalších 8 rokov sme museli naprávať množstvo vecí. Ja vám len pripomeniem, že sme po vašej vláde dvojročnej prevzali nezamestnanosť vo výške 15 % a na fonde zamestnanosti, podpore zamestnanosti u vášho ministra Mihála bola veľká nula, nič, a my sme sa museli tým potácať, aby sme dostali tú nezamestnanosť pod 5 %. A takto by som mohol pokračovať ďalej.
Nie žiadnych 12 rokov, ale 4 roky a potom 8 rokov naprávania toho, čo ste tu vy za 2 roky urobili.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 16:56 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:59

Mária Kolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Zdá sa mi, že bolo by dobré zareagovať. Ja by som teraz reagovala iba na súdnu mapu, je to veľmi citlivá záležitosť, a nezmysly, ktoré sú rozprávané, na to treba proste v krátkosti zareagovať.
Áno, z 54 súdov sa navrhuje na okresnej úrovni nechať 30. Znamená to, že z tých 54 sa vybere 30. To nebudú kupovať nejaké nové budovy. Tu ide totižto o to, že my sme do 90. rokoch mali okolo 30 súdov. Sme v 22. storočí (21. storočí, pozn. red.) a jednoducho tých 54 je veľa. Nevieme urobiť náhodný výber, nevieme špecializovať sudcov. Jednoducho urobíme len to, že zväčšíme obvody a z tých súdov, ktoré máme, z tých 54 vybereme 30 a tie modernizujeme najlepšie, ako vieme. To nie je žiadny kšeft. A v rámci implementácie tie súdy, ktoré máme z tých 54, no tak na tých budú sudcovia pracovať ďalej. To znamená, ten zväčšený obvod, napríklad v ňom budú dva alebo tri súdy. Jeden z toho bude sídelný a na tých ostatných tí sudcovia budú ďalej pracovať, aj tí justiční zamestnanci.
Nikto nestratí svoje miesto ako sudca, to je samozrejmé. Nikto z justičných pracovníkov, samozrejme, tiež. Ale to, čo umožníme, je, že akonáhle to bude mať väčší kôš v rámci toho obvodu, tak jednoducho bude naozajstný náhodný výber. Bude sa zložito aj ovplyvňovať niekto, ak by niekto chcel, lebo jednoducho už viac sudcov nám spadne do jedného koša a sudca bude mať naozaj možnosť si vybrať, akú agendu chce robiť. Takže v tom je tá odbornosť, tá špecializácia.
A súčasne chceme tým sudcom vytvoriť aj lepšie prostredie. Modernizovať tú budovu, v ktorej budú pracovať. Umožniť im digitalizáciu, softvér, počítače. Takže v tých peniazoch, ktoré sú z fondu obnovy, to nejde len na budovu, to ide aj na nový kompletný softvér celý, ktorý umožňuje sudcom, aby vedeli si organizovať svoju prácu. Softvér, ktorý súvisí so súdnymi spismi, aby sme mali normálne, modernizované súdnictvo, aké si naozaj, si myslím, že zaslúži Slovenská republika a slovenská justícia.
Takže nie je to absolútne žiadny obchod, žiadny biznis a tieto, prepáčte, kecy o biznise s budovami sú proste sprostosti.
Ale... A ešte k tej diskusii, pán poslanec Susko. Diskusia o súdnej mape začala v roku 2017 na základe projektu s Radou Európy, ktorý urobili experti z komisie pre efektívnu justíciu, urobili audit. Z tohto auditu vyplynulo, keď chceme mať efektívnejšiu justíciu, musíme zmeniť organizáciu súdov. To znamená, vtedy už začala diskusia so sudcami. Vytvorili sa pracovné skupiny so sudcami a diskutovalo sa so sudcami, ako to urobiť. Ako by sa mali zreorganizovať tie súdy.
Vôbec nie je pravda, že tu bolo nejaké veľké prekvapenie, keď som nastúpila, že sa tu ide robiť nejaká reorganizácia súdov. To vôbec nie je pravda. Ešte minister Gál dostal na stôl na základe práce v týchto odborných skupinách, na základe analýzy, ktorú urobilo analytické centrum v spolupráci práve s komisiou pre efektívnu justíciu, to je tzv. CEPEJ, Commission européenne pour l´efficacité de la justice, z toho je vlastne ten názov francúzsky CEPEJ pri Rade Európy, tak títo experti, nezávislí, mimo Slovenska, boli tam experti z Rakúska, z Chorvátska, z Holandska, z Talianska, tí nám robili audit na základe dát, ktoré si vyžiadali, na základe toho sa prispôsobila vlastne práca aj na ministerstve spravodlivosti. Zozbierali sa dáta, ktoré sú pre to potrebné. Na základe a z toho vyplynulo vlastne aj to, čo je vlastne potrebné pre lepšiu justíciu na Slovensku.
Vyplynulo z toho, že musíme naozaj zväčšiť obvody, aby sme mohli mať väčšie súdy, náhodný výber, špecializáciu sudcov. To nie je môj výmysel. To vyplynulo jednoznačne z tohto auditu už z toho roku 2017. Tie pracovné skupiny pracovali toho roku 2017, až kým som nastúpila. Čiže to nebolo vôbec nič nové.
Sudcovia veľmi dobre vedeli na okresnej aj na krajskej úrovni, že obvody treba zväčšiť, a minister Gál dostal na stôl už návrh na zväčšenie týchto obvodov a bolo potrebné urobiť rozhodnutie. Áno, to je rozhodnutie aj politické a je to zodpovednosť ministra urobiť rozhodnutie, koľko vlastne tých okresov bude, či to bude 20, 30, 15 aj 10 na okresnej úrovni. No tak ja robím iba takú, ja nerobím žiadnu revolúciu, to nie je žiadna veľká revolúcia, z 54 urobiť 30. Ja len odstraňujem Mečiarov výmysel, ktorý sa neosvedčil. Len sa vraciame k tomu, čo sme tu mali do 90. rokov. Ako keby som robila revolúciu, tak ich urobím 20, a ináč má zmysel mať 20. Už si neviem predstaviť, ako by sme sa tu spolu o tom rozprávali. To by bola iná revolúcia.
Takže v podstate... A čo sa týka tej diskusie, tá diskusia stále prebieha. Ja som aj na poslednej porade s predsedami krajských súdov, som ich informovala, že chceli vlastne návrh súdnej mapy, ktorý prebehol aj celým pripomienkovým konaním, opätovne podrobím veľkej diskusii, opätovne sa stretnem s predsedami krajských súdov priamo v ich sídlach. Prejdem si okresné súdy, osobitne tie, ktoré sú najviac dotknuté, a do mesiaca chcem predložiť súdnu mapu. Zvážim, či tam urobiť nejaké kompromisy. Som pripravená ich, samozrejme, aj urobiť, ak by to znamenalo, že ten návrh môže byť lepší, ale jednoznačne toľko súdov pre Slovensko je cesta späť. Všetci to vedia, všetci, ktorí v justícii pracujú, to veľmi dobre vedia. A naozaj je zložité, a tomu úplne ľudsky rozumiem, pre každého, kto v justícii pracuje, prijať, že sa proste zmení ten systém fungovania v práci, že zrazu nebudem chodiť sem do práce, ale možno niekam inam. Možno budem mať raz viac kolegov, ale v rámci implementácie aj v rámci niekoľkých rokov sa to nestane. Vlastne sa len fakticky zväčší obvod a v rámci tej implementácie sa bude aj osvedčovať, či ten vybraný sídelný súd je ten správny.
Takže to nie sú nejaké výmysly spod stola. To, to sú overené informácie na základe dát, ktoré tu boli spracované niekoľko rokov. Keby ste sa naozaj dôsledne venovali aj tej diskusii, ktorá prebieha, tak by ste zistili, že samotná súdna mapa, tak ako je navrhovaná, tak prešla aj táto konkrétna súdna mapa auditom, opätovne expertmi so CEPEJ-u, a to, čo zhodnotili veľmi vážne a dôsledne a veľmi pozitívne, je to, že ešte nevideli návrh súdnej mapy pokrytý tak dôsledne dátami, ako sme to urobili na Slovensku.
Takže diskusia bola, diskusia bude, diskusia je a návrh súdnej mapy je skutočne predložený po veľmi dôslednej práci a aj debate, ktorá aj predtým prebiehala so sudcami.
Samozrejme, v jednom momente je potrebné urobiť rozhodnutie. Áno, to som urobila ja na základe všetkých informácií a podkladov, ktoré som mala, a urobila som rozhodnutie, že 54 – 30 a nie 20 a nie 15, a na základe vyhodnotenia najlepšieho umiestnenia potom toho sídelného súdu v tom okrese merala sa cesta z každej obce do sídelného mesta.
Takže vôbec nie je pravda to, čo som tu už počula viackrát od poslancov, ako to bude ďaleko pre účastníkov. Merala sa cesta z každej obce, aby sa človek v rámci toho okresu naozaj vedel dostať včas na súd.
Súčasne treba povedať, že na súd chodíme raz, dvakrát za život priemerne. To nejde, ako keď si ideme kúpiť rožky, že potrebujeme ich mať tuto za rohom. Niektorí ani nepotrebujeme ísť nikdy na súd. To znamená, ale ak už raz musíme ísť na ten súd, dôležité je, aby, keď už ideme na súd, aby to konanie trvalo čo najkratšie, sudca mal na to priestor, aby sa na to dobre pripravil a dostali sme rozhodnutie, ktorému rozumieme a ktoré, sme presvedčení, že je spravodlivé, či už je to v náš prospech, alebo nie. O tomto všetkom je súdna mapa.
Takže tie argumenty, že je to neodborné, že je do kšeft so súdmi, že likvidujeme nepohodlných sudcov, sú hlúposti a nejakým spôsobom to nevyplýva zo všetkých prác, ktoré boli urobené.
A ja si teraz dovolím upriamiť pozornosť na ten základný dôvod, prečo tu som. Dovolím si čítať, lebo je toho príliš veľa.
Nominanti SMER-u v base. Od marca 2020 prebieha masová vlna zatýkania, akú Slovensko ani okolité postkomunistické štáty nezažili. Vo väzení skončili viacerí bývalí prominenti. Z verejnej funkcie išli niektorí rovno do väzenia.
Dobroslav Trnka, bývalý generálny prokurátor, nominant SMER-u, zadržaný 16. januára, obvinený z marenia spravodlivosti v súvislosti s tým, že kryl kľúčový dôkaz v kauze GORILA, samotnú nahrávku. O jeho rozhovoroch s vaším ministrom financií Počiatkom asi ani netreba hovoriť.
Ďalej. Monika Jankovská, bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za SMER. Zadržali ju počas najväčšej protikorupčnej akcie Búrka 11. marca 2020. Krátko na to ju zobrali do väzby. Z Threemy vyplýva, že v prospech Mariana Kočnera vybavovala na súdoch rôzne rozsudky aj v kauze zmenky Televízia Markíza.
Pán Fico, škoda, že tu nie ste, to ma veľmi mrzí, ale máte tu kolegov, tak si môžu vypočuť aspoň oni a môžu vám povedať tento príbeh. Pretože by ste mohli povedať, prečo vám tak veľmi záležalo na tom, aby sa Monika Jankovská stala členkou Súdnej rady, tak veľmi, že ste osobne prišli v tejto veci za vtedajšou ministerkou Žitňanskou a na guráž ste si priniesli fľašu koňaku.
Ďalej. Kajetán Kičura, bývalý riaditeľ Správy štátnych hmotných rezerv. Zadržaný, obvinený z korupcie 21. apríla 2020. Kajetán Kičura je považovaný za jedného z najbližších ľudí Roberta Fica. Keď kandidoval za ústavného sudcu, počas vypočúvania povedal na adresu Roberta Fica aj to, citujem: „Považujem ho za môjho priateľa a verím, že aj on mňa. Vážim si ho za to, čo v živote dokázal.“ Výsledok tohto pevného puta, samozrejme, poznáme. Prázdny sklad Štátnych hmotných rezerv a zlaté tehličky v trezore pána Kičuru.
Jozef Kožuch, bývalý riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Zadržaný 22. apríla 2020 v rámci korupčnej kauzy Dobytkár. Vo väzbe je aj ďalší bývalý funkcionár platobnej agentúry Ľubomír Partika. Komuže to šéf Kožuch prihrával štedré agrodotácie? No vplyvnej poslankyni za stranu SMER Ľubici Roškovej, zvanej grófka, ktorá ich dostávala na letisko, parkovisko či podvodom spojené záhumienky ľudí, ktorí o tom ani netušili.
Toto sú podozrenia, ktoré vyplývajú z verejne známych skutočností.
Norbert Bödör, vplyvný nitriansky podnikateľ. Zadržali ho 3. júla v kauze Dobytkár. Bödör bol podľa obvinení súčasťou korupčnej schémy v Pôdohospodárskej platobnej agentúre. Od júla zostal vo väzbe a obvinení mu ešte pribudlo aj zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny.
S kýmže sa to pán Bödör stretával vo vínnej pivničke v Radošine? No pokiaľ ja viem, ak sa nemýlim, s Robertom Kaliňákom, dlhoročnou dvojkou Roberta Fica, a tiež s Tiborom Gašparom či Dušanom Kováčikom. Na základe verejne dostupných informácií práve vo vínnej pivničke mali spolu koordinovať činnosť skupiny, ktorá mala i s pomocou policajných špičiek robiť pre SMER a ktorej členovia už tiež skončili v policajných putách. To sú všetko podozrenia. Verím, že sa objasnia. Hlava údajnej organizovanej skupiny podľa podozrení pán Bödör, nitriansky podnikateľ.
Prvé poschodie, javí sa podľa podozrení, policajný prezident, bývalý, Tibor Gašpar, zadržali ho 5. novembra v rámci akcie Očistec.
Ďalej pokračujeme.
Dušan Kováčik, špeciálny prokurátor. Zadržali ho 22. októbra, obvinili zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny, korupcia a ohrozovanie utajovaných skutočností. Je vo väzbe.
Spolu s ním aj bývalý riaditeľ Úradu zvláštnych policajných činností Norbert Paksi, obvinený zo zločinu brania úplatku, ktorý už aj uzatvoril 16. apríla 2021 s dozorovým prokurátorom dohodu o vine a treste.
Bernard Slobodník, bývalý šéf Národnej finančnej jednotky. Zadržali ho 5. novembra v rámci akcie Očistec.
Robert Krajmer, bývalý riaditeľ Národnej protikorupčnej jednotky. Zadržali ho 5. novembra v rámci akcie Očistec.
Peter Hraško, bývalý riaditeľ NAKA. Zadržali ho 5. novembra v rámci akcie Očistec.
Ľudovít Makó, bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy. Zadržali ho 17. septembra, je obvinený, že pomáhal zločineckej skupine takáčovcov.
Martin Zetocha, bývalý riaditeľ Odboru podpory riadenia NAKA. Zadržali ho 5. novembra v rámci akcie Očistec.
Ďalej pokračujeme.
Pavol Vorobjov, bývalý riaditeľ Spravodajskej jednotky finančnej polície. Zatkli ho 24. júna pre hromadnú nezákonnú lustráciu novinárov a ďalších osôb.
Milan Mihálik, zástupca šéfa Národnej finančnej jednotky. Zadržali ho 5. novembra v rámci akcie Očistec.
Peter Bisták, bývalý zástupca riaditeľa expozitúry Západ Národnej jednotky finančnej polície NAKA.
Milan Žáčik, bývalý referent expozitúry NAKA – Západ.
Milan Bobocký, bývalý referent expozitúry NAKA – Západ.
Toto všetko sú vaši nominanti, vážení páni, dámy zo SMER-u, vaši nominanti, ktorí sa priznávajú ku skutkom, vypovedajú aj o ďalších.
A môžme pokračovať.
Zoroslav Kollár, vplyvný právnik a podnikateľ. Zadržali ho 28. októbra 2020 počas akcie Víchrica, ktorá nadviazala na záťah z marca. Súd ho zobral do väzby za zasahovanie do nezávislosti súdov.
Peter Žiga, bývalý minister hospodárstva, poslanec strany HLAS. Petra Žigu obvinili z podplácania v polovici decembra. Monika Jankovská vypovedá na základe zverejnených informácií, že jej odovzdal, že jej mal odovzdať 100-tisíc eur pre sudkyňu Najvyššieho súdu Katarínu Pramukovú, aby rozhodla v prospech Slovenska spor o Gabčíkovo. Toto sú podozrenia, ktoré sa vyšetrujú.
Michal Suchoba, obvinený v kauze Mýtnik, tvrdí, že oligarcha Jozef Brhel uplácal bývalého ministra financií za SMER a súčasného guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra, na základe zverejnených informácií vyplýva z podozrení. Vo svojej výpovede cez telemost z Dubaja povedal, že mu to hovoril sám Brhel, ktorý je podnikateľom s väzbami na SMER.
Jozef Brhel, obvinený je v kauze Utajovaných dodávok IT systémov pre Finančnú správu, v ktorej bol zadržaný aj bývalý riaditeľ František Imrecze.
František Imrecze. Imrecze podľa vyšetrovateľov ušil na mieru mnohomiliónové IT zákazky pre firmu Alexis, na základe verejných informácií javí sa z týchto podozrení. Veríme, že sa to riadne vyšetrí. Za ktorou by mal byť asi okrem Michala Suchobu aj oligarcha s väzbami na SMER Jozef Brhel. Uvidíme, verím, že sa to riadne vyšetrí.
Neviem, či je potrebné hovoriť aj nejaké iné známe kauzy SMER-u a Roberta Fica: CT-čko, teta Anka, vietnamský občan, prázdne Štátne hmotné rezervy, prípad ohľadom pani Troškovej, pána Jasaňa. A potom je tu ešte výborné, možno by sme si mohli spomenúť na hodinky, s ktorými sa ukazoval Robert Fico, kým v roku 2009 šokoval kúskom za 20-tisíc eur. Po voľbách 2013 prekvapil hodinkami Cartier, v zbierke má podľa všetkého pán premiér, bývalý, aj iné drahé kúsky, ktorých cena, myslím, že nepadá pod 5-tisíc, také ja, o takom, také nepoznám.
O tomto sa teraz rozprávame, preto tu teraz stojím. Nech sa páči, pokram... prokram... pokračujme ďalej a ja, samozrejme, budem počúvať, a keď zvážim, že treba na niečo reagovať, veľmi rada sa zapojím.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.5.2021 o 16:59 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:15

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Vážená pani ministerka Kolíková, no, musím povedať, že, že opäť raz zavádzate, a to nehovorím ja, hovoria to, hovoria to sudcovia, hovoria to reprezentanti jednotlivých kolégií súdov, ktorí mi píšu a ktorí tvrdia to, čo som povedal, to nie je môj výmysel, to som si ja nevymyslel. Ale dostal som tie informácie o tom.
A pokiaľ hovoríte o audite, spolupráci s Európskou komisiou pre efektívnu justíciu, áno, ten audit prebieha, prebiehal, ale treba povedať aj inú vec, čo ste nepovedali a v čom zase zavádzate, že návrh súdnej mapy bol vyhotovený ďaleko pred tým, ako bol tento audit skončený. A vôbec nezohľadňoval výsledky tohto auditu, také mám ja informácie od sudcov.
Takže, prosím, pani ministerka, nezavádzajte.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 17:15 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:16

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
No, pani ministerka, v prvom rade mi dajte odpoveď na jednu otázku. Je priateľstvo alebo známosť trestný čin? Lebo podľa tejto teórie sú už teraz podozriví ľudia, ktorí sa stretávajú alebo stretávali s vami, podľa tejto teórie sú podozriví všetci ministri, ktorí boli vo vláde s Paľom Ruskom. Veď toto je predsa taká volovina, čo ste povedali, vypotili, nehnevajte sa, jak rampa.
Ďalej. Úplne vážne by ma zaujímalo, máte zmapované, pani ministerka, aké percento odbornej verejnosti bez ohľadu na politické tričká a politické názory vám dôveruje, mám na mysli slávnu Súdnu radu teraz, teda súdnu mapu, o ktorej hovoríte. Mám na mysli ľudí, ktorí sú vo vašom okolí, proste vašej odbornosti sudcovia, vôbec právnici, ktorí sa touto problematikou zaoberajú. To, že ľudia v iných oboroch vám nedôverujú, to je druhá vec. Ale akú dôveru, pani ministerka, máte medzi ľuďmi z vášho fachu? Toto je pre mňa to ako to najpodstatnejšie. To sú tí ľudia, s ktorými žijete, to sú tí ľudia, s ktorými ste chodili do školy, to sú tí ľudia, s ktorými ste sa pripravovali na právnickú kariéru, to sú tí ľudia všetci z vašeho okolia, proste tí, ktorí sa odborne zaoberajú touto témou, ktorú vy ste nahodili.
Ešte raz, aké percento dôvery máte vy ako právnička od ľudí z vášho fachu? To je pre mňa v tejto chvíli veľmi dôležitá otázka, myslím si, že aj pre verejnosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 17:16 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:18

Vladimír Faič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Budem vecný, pani ministerka. Áno, pamätám si, že v roku 2017 sa hovorilo o tom, že bude treba pristúpiť k nejakej väčšej racionalite a efektívnosti celej verejnej správy. Ale vy si tiež musíte pamätať, že aj, pani ministerka, vy si tiež budete pamätať, že sa podmienili všetky kroky, ktoré vtedy smerovali aj k novej súdnej mape, podmieňovali komplexným posúdením celej verejnej správy z hľadiska aj regionálnej, aj miestnej samosprávy a, samozrejme, aj štátnej správy. Ale toto, ako, akým spôsobom vy pristupujete k novej súdnej mape, a to nie je len môj názor, ale to je aj kolegov z výboru pre verejnú správu, celej koalície, je naozaj mimo celého systému verejnej správy. A verejná správa a v ňom aj súdne okresy boli či už za Rakúsko-Uhorska, Uhorska, Prvej republiky alebo všetkých, ako, ako fungovali na tomto území, tak boli ponímané komplexne.
Toto je ten problém, ktorý možno vám vyčítajú aj kolegovia z koalície vo vzťahu k verejnej správe ako celému systému. A aj pokiaľ sa týka vôbec vnímania celej, celej veci, no ani celý klub ZA ĽUDÍ tu nie je, z OĽANA nikto, zo SaS-ky sú tu niektorí kolegovia, ktorí teda vystupujú a hovoria o tom, pretože chcú posilniť tú pozíciu, keď sa teda dohodli na tom, že chcú položiť Igora Matoviča. A to sa, samozrejme, aj podarilo, preto majú z OĽANA ten vlažný vzťah ku vám. A niektoré, niektoré veci sú naozaj vecné, nie sú... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 17:18 hod.

RSDr.

Vladimír Faič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video