31. schôdza

15.6.2021 - 16.6.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 12:32 hod.

PaedDr.

Peter Vons

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:25

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Škoda, že ten pán premiér odišiel, ale nevadí, o vás bez vás.
Hovorili ste o tej kriminalizácii v minulosti, ale keď si to trošku porovnáme, tak tá kriminalizácia, aká bola vtedy, aká je teraz, sa to nedá porovnať. Čiže tí smeráci v minulosti boli podľa mňa úplní amatéri, lebo vidíme, čo sa teraz deje, a ak sú tí ľudia v tých väzbách a vo výkonoch oprávnene, tak nemám proti tomu žiadnu, nejaký žiadny problém, ale sami ste mohli vidieť, že vravel o kriminalizácii Igora Matoviča, ale o tom, že naozaj páchal tie daňové podvody, však to je jasné, len, bohužiaľ, to bolo premlčané. Čiže to vyšetrovanie a tá kriminalizácia, myslím, že nebola až taká nejaká agresívna, útočná oproti tomu, čo sa deje teraz.
A, prosím vás, ak chcete naozaj niečo s tým zločinom organizovaným robiť, tak, prosím vás, aspoň zmeňte ten, ten názov tej NAKY, pretože v súčasnosti je to kriminálna agentúra a naozaj je to kriminálna organizovaná skupina a aspoň ten názov zmeňte, aby to bolo správne na kriminalistickú skupinu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 12:25 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:27

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci. Kolegyne, kolegovia, takže k vystúpeniu pána premiéra. Pán premiér tu spomínal o vystúpení pána Fica, že sa mu nejako neľúbilo to jeho vystúpenie. Myslím si, že keď som mal možnosť vidieť jeho vystúpenie a jeho vystúpenia, ktoré kolujú na internete, tak sa asi ani samotné vystúpenia pána Hegera jemu samému nepáčia, inak by ich nedal sťahovať zo sociálnych sietí a z internetu.
Pán premiér tu spomínal jednotlivé, jednotlivé medializované kauzy Božie mlyny, Očistec, Judáš a Mýtnik a ľudí, ktorí v týchto akciách sú zadržaní a sú v kolúznej väzbe. A toto je presne to, o čom to tu my všetko hovoríme. Toto je jediný politický nástroj, kde začalo toto všetko pred voľbami a teraz to pokračuje. Je to jediná, jediná agenda koalície, ktorá nič iné nemá, nič iné nevie ponúknuť verejnosti a ľuďom na Slovensku, nevie ponúknuť to, ako riadiť tento štát a túto krajinu, tak ponúka len kriminalizáciu opozície. A toho výsledkom všetkého je aj daná správa SIS-ky, ktorá nám bola tu prečítaná, o ktorej sa tu už dlhodobo bavíme, kde nám napríklad aj dnes bolo pod hrozbou toho, že pokiaľ sa začne čítať z tejto uniknutej správy tuto v tomto pléne, tak táto schôdza bude v utajenom režime, čiže zase sa zamedzí tomu, aby sa široká verejnosť dozvedela o tom, čo sa v skutočnosti na Slovensku deje.
Pán Heger spomínal pána Bašternáka. Ja osobne pána Bašternáka nepoznám, ani, ani tých ľudí, o ktorých hovoril, ale pokiaľ mám dobré vedomosti, tak pán Bašternák bol odsúdený ešte za nás, a pokiaľ mám dobrú informáciu, tak pán Bašternák nesedel ani jeden deň v kolúznej väzbe. To, čo sa deje teraz s kolúznou väzbou, je fakt a realita taká, že terajšia vláda, terajší predstavitelia tejto vlády využívajú kolúznu väzbu ako mučiaci nástroj na jednotlivých predstaviteľov opozície, predstaviteľov, ktorí pôsobili v jednotlivých... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 12:27 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:29

Kristián Čekovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vidím, že nielen teda nám poslancom, ale aj premiérovi zarezonovala asi najšokujúcejšia myšlienka, ktorú tu dnes Robert Fico povedal, ja to budem parafrázovať, že žiadna vláda nevyužila trestné právo na kriminalizáciu tej predchádzajúcej. Toto je ich svet, dámy a páni. Toto je ich svet, kedy politici sú podľa Roberta Fica, podľa sociálnych demokratov nedotknuteľní, voči ktorým sa nemôže nič, táto vláda v podstate ako keby porušila nejaký status quo o nestíhaní svojich predchodcov a nechala orgány činné v trestnom konaní slobodne robiť svoju prácu a toto, ako aj poznamenal premiér, toto im vadí.
Dokonca Robert Fico si pri tom svojom prejave pomohol aj tým a povedal niečo, že hovoril v podstate o kauze Gorila, o spise Gorila, nepovedal síce už to, že teda sa tam spomína aj jeho meno a jeho pitie koly a biznisy v zdravotníctve, ale v podstate on naznačil, že vidíte, po nás prišli iní, kedy bola tá Gorila na stole a my sme tu, pretože toto sa tak nerobí, aby tí, ktorí prídu po vás, vás za niečo stíhali.
Takže toto je v podstate dôvod, prečo tu dnes sme. Pretože podľa ich zmýšľania jednoducho trestné právo sa voči tej predchádzajúcej vláde jednoducho nevyužíva.
Takže ja som rád, že táto vláda pod vedením, v tejto chvíli, premiéra Hegera a taktiež jednotlivých ministrov odkrýva jednotlivé kauzy, biznisy predchádzajúcej vlády, odkrýva sa organizovaný zločin, zverejňujú sa zmluvy, ktoré boli roky pod pokrievkou utajované, napríklad na IT a jednoducho blíži sa to k vám a ja verím, že naozaj v tomto rozhodnú súdy transparentne, všetci to uvidia.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 12:29 hod.

Mgr.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:31

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No čo vám poviem na margo kolegov zo SMER-u a HLAS-u. Je ťažké dlhé roky kradnúť a potom musieť odísť od zdroja... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, na pána premiéra reagujete.

Kozelová, Monika, poslankyňa NR SR
... ja chápem, že je to veľmi, áno, chápem, ale pôvodne to bolo naňho, ale keďže tu nie je, tak (smiech v sále), tak poviem to, čo chcem... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, máte reagovať na pána predsedu vlády. (Povedané so smiechom.)

Kozelová, Monika, poslankyňa NR SR
Ja chápem, že je to nepochopiteľné, ale rovnako je pre mňa nepochopiteľné, ako je možné, že správa SIS, ktorá bola v režime prísne tajné, sa dostala na verejnosť. Úprimne sa hanbím za toho poslanca, ktorému je bezpečnosť krajiny tak ukradnutá, že bezprecedentne odovzdá správu SIS novinárom. To vás fakt hanba nefacká?! Fakt nie? Čo odovzdáte novinárom nabudúce? To by ma zaujímalo.
Ja pevne verím, že sa nič nezmení a aj túto hanbu, ako je zverejnenie tajných materiálov, a aj túto hanbu už NAKA vyšetruje! Ja verím pánovi ministrovi Mikulcovi aj pani ministerke Kolíkovej, že aj tento fakt sa dotiahne do konca!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 12:31 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:32

Peter Vons
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja, samozrejme, oceňujem vystúpenie premiéra pána Hegera, pretože on v tom vystúpení vlastne povedal tak dôležité veci, ktoré tu odzneli, a tak vážne veci, ktoré, verím, že počulo čo najviac ľudí zo Slovenska, aby chápali, čo sa tu vlastne za tie roky dialo a udialo.
Ja som dokonca vďačný tým, ktorí zvolali túto schôdzu, pretože vďaka tomu, to môžeme znova tým ľuďom opakovať, opakovať, čo sa tu dialo, čo títo ľudia tuná spôsobovali. A, samozrejme, zle sa mi pozeralo na to, keď pán premiér hovoril tie veci a tam vedľa predkladateľ sa z toho smial. To je na zaplakanie v podstate, čo povedal, aká je tu, aká je tu, aká tu bola realita.
Predstavte si situáciu, že, áno, táto vláda má nejaké programové vyhlásenie a ide, ide proste robiť tie úkony, ktoré chce, aby sa na Slovensku krajšie a lepšie žilo. Predstavte si, že všetci tí ľudia, ktorí teraz sú obvinení alebo sú v base, by zostali na tých stoličkách, ešte stále vás je tam, ešte stále tam je dosť neférových ľudí, vieme to aj podľa toho, že čo tuná možno aj pán Fico rozprával, veď to sú informácie, ktoré svedčia o tom, že vaši ľudia ešte stále sú na tých ministerstvách na tých stoličkách a tieto veci vyťahujú vonka.
Takže ešte čaká nás veľa, veľa roboty. No a to, že svojich ľudí, teraz hovoríte o kajúcnikoch, že sú to udavači, no tak sú to všetko vaši ľudia. Môžu sa vám poďakovať za to, že sú tam, pretože vy ste spôsobili, že sa tam dostali. Nechali sa nalákať na peniaze, na moc a teraz kruto plačú a pykajú za to. Ako sa toto, do psej matere, mohlo stať?! (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 12:32 hod.

PaedDr.

Peter Vons

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:34

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán premiér, mňa sa tak trochu dotkla taká poznámka, možno bola nenápadná, nikto to tuná zatiaľ z predrečníkov nespomenul, ale povedal si, že váš generálny prokurátor. Ja by som poprosil, aby si to najbližšie, keď tu budeš pri tom rečníckom pulte, aby si to vysvetlil, že čo si mal to na mysli, že váš prokurátor. Generálny prokurátor, pokiaľ sme ho tuná volili v Národnej rade, bol zvolený tajným hlasovaním ústavnou väčšinou. Jaký váš prokurátor? To je generálny prokurátor Slovenskej republiky, ktorý v tajnom hlasovaní získal ústavnú väčšinu poslancov Národnej rady. Jaký váš? Jaký náš?
A tu prehadzujeme si tieto slovíčka vaši ľudia, naši ľudia. Pán premiér tu hovorí, že nikto sa nemusí báť v krajine, ale tu, čo som, tu, čo tu počúvam, bojte sa, budete mať strach a zastrašovania samé. Čo to má znamenať?
Však asi naozaj nikto sa už nebude báť, lebo všetci ľudia skončia v base, a asi nebude pokoj v tejto krajine, kým všetkých nepozatvárame. Prečo sa nepoužívajú alternatívne tresty? Veď my tie basy, máme tak nedôstojné podmienky pre tých väzňov, ktorí tam sú, že to je úplne strašné. Tá kolúzna väzba, ktorá tuná zaznela, aj, pán premiér, ktorú ste spomínali, skúste sa pozrieť na tie podmienky, veď aj to sú ľudia. Každý človek má právo na ľudskú dôstojnosť a to nie sú odsúdení ľudia. My už ich zavrhujeme ako najväčších zločincov a nielen verbálne, ale skutkom. Akým? Že sú zavretí v miestnosti dva krát dva metre a svieti im nejaké umelé svetlo, raz za deň na hodinu sa prejdú po, v base v nejakom dvore. To sú aké ľudské podmienky? To je úplne strašné toto, čo sa v našej krajine, v Slovenskej republike, robí.
Poprosil by som, ak - no, nestihnem už.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 12:34 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:36

Ján Krošlák
Skontrolovaný text
Pán premiér, oceňujem tvoje vystúpenie. Je vidieť, že rastieš každým dňom ako premiér. Tvoje vystúpenie bolo plné do živého zarezávajúcich faktov a postrehov. Jediný, komu bolo do smiechu pri tvojom vystúpení, bol poslanec Blaha, ktorý si žije vo svojom komunistickom svete a ktorý vôbec nevie, čo sa tu deje. Pán premiér, ja som hrdý na teba a som hrdý na to, čo robíš a ako to robíš.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 12:36 hod.

Ján Krošlák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:37

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Rozmýšľam, jako vás osloviť, ale pri tejto príležitosti by som asi išiel na to, že vážení členovia mafie, vážení protimafiánski bojovníci a vážení ľudia, ktorým je to jedno. Neexistuje zásadnejší prísľub, ktorý som desať rokov z tohto miesta v politike ľuďom dával, ako ten, že keď sa ujmeme moci, rozviažeme orgánom činným v trestnom konaní ruky, aby tu zákon platil pre každého rovnako. A stojím si za tým, že tento prísľub som splnil ako predseda vlády, a nech sa na moju vládu bude spomínať akokoľvek, nikdy už nebude vláda, ktorá počas svojho pôsobenia rozviazala polícii tak ruky a orgánom činným v trestnom konaní, že dvaja policajní prezidenti skončili vo väzbe, že šéf protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry skončil vo väzbe, že špeciálny prokurátor skončil vo väzbe, že štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti, podotýkam, skončila vo väzbe, že prezident Finančnej správy skončil vo väzbe a jeho viceprezident, že šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy skončil vo väzbe, že generálny riaditeľ Správy štátnych hmotných rezerv skončil vo väzbe, že generálny riaditeľ Poľnohospodárskej platobnej agentúry skončil vo väzbe, že generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu skončila vo väzbe.
Áno, toto sú výsledky vlády, ktorú som viedol, a som veľmi rád, že vláda Eduarda Hegera bude pokračovať v nastúpenej trajektórii a v nastúpenom boji. V boji za očistu Slovenska od mafie, ktorej vy, páni zo SMER-u a HLAS-u SD, ste súčasťou.
Dovolím si hlboko nesúhlasiť aj so svojím vlastným tričkom, ktoré som tu svojho času mal, aj s výrokom predsedu vlády, ktorý tu zaznel na tomto mieste tak pol hodinu dozadu, že ste chránili mafiu. Nie. Vy ste mafia. Vy ste súčasť mafie, vy ste tento systém vytvorili a veľmi radi ste boli jeho súčasťou.
Niekto ako blbý, ako toť kolega (rečník ukázal na predkladateľa), ktorý ani nevedel asi, že čo robí a bojoval si za svoje komunistické idey. (Reakcia navrhovateľa.) Trtko? Áno? Tak som hovoril malým chlapcom, ale však nebudem ti hovoriť teraz znova, mysli si to, napíš si to nad, do kúpeľky, nad zrkadlo, dobre? Primitív. Beee! (Zasmiatie sa rečníka.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Prosím vás, pán minister, pán predkladateľ, ukľudnime sa. Pán, pán minister, pokračujte, prosím.

Matovič, Igor, podpredseda vlády a minister financií SR
Prosím vás, doneste mu tabletku, lebo, ako keď mi bude stále skákať do reči, budeme sa tu asi trošku dlhšie rozprávať.
Takže (reakcie z pléna), čiže to, čo tu dnes počujeme a to, čo tu kto dnes najviac kričí, tak, áno, platí otázka, že pozri, kto to hovorí, a zároveň platí, že ten, kto tu najviac kričí v tejto sále a kto najviac posledné dni a týždne a mesiace bojuje, ten má zároveň aj najväčší strach. Lebo pri takomto obludnom ovládnutí štátu, pri takomto obludnom odovzdaní štátu do rúk mafie je úplne logické, keď Robert Fico alebo Peter Pellegrini vidia, že jeden za druhým ich človek sa pod tlakom dôkazov vzdáva a začína svedčiť proti ostatným, tak je úplne logické, že raz to na ten, na to vrchné poschodie príde.
Keď ste si vy dávali otázku, prečo Robert Fico prestal piť, no preto prestal piť, lebo vo väzbe a v base asi by ťažko pil, a keď si chce zachrániť život na slobode, potrebuje vyburcovať ľudí, aby nejakým spôsobom zamedzil tomu, aby sa tam aj so svojou bandou dostal. Človek, ktorý, a dvaja ľudia tu boli predsedami vlády, ktorí dovolili, aby sa toto stalo, to boli Robert Fico a Peter Pellegrini. Dnes sa tváriť, že Peter Pellegrini je niečo iné ako obyčajný poskok Roberta Fica, obyčajný sluha Roberta Fica (potlesk jedného poslanca), ako obyčajný spolupáchateľ toho zločinu, ktorý tu bol, tak je popieranie historickej pravdy.
Áno, viem, že vám veľmi, veľmi vyhovuje, že prišlo najväčšie nešťastie z pohľadu zdravotníckeho od 1. svetovej vojny na Slovensko a ako by prišla tá lampička v tom men an black, kde sa stlačí a zrazu ľudia stratia pamäť. Áno, viem, že vy, mafiáni zo SMER-u a z HLAS-u – SD, sa spoliehate na to, že ľudia tú pamäť po tej korone akosi stratili a už si nebudú pamätať. Že zrazu budú znova veriť na tie vaše ľúbivé rečičky o tom, jako to vy myslíte s nimi dobre.
Ale ja sa pýtam, teda v čom ste to mysleli dobre, keď ste kľúčové orgány spravodlivosti vydali do rúk nitrianskej mafie a Norbertovi Bödörovi? Aj podľa oficiálnych uznesení hlavou mafie, ktorej vy ste vydali do rúk Slovensko, bol Norbert Bödör a jeho pravou rukou bol, čuduj sa svete, áno, jeho rodina a zároveň policajný prezident, ktorého vy ste zbožňovali, o ktorom tu Robert Kaliňák, Peter Pellegrini alebo Robert Fico hovorili, že najlepší policajný prezident, najlepšie výsledky. A v skutočnosti obyčajný mafián. Mafián, ktorý robil stámiliónové biznisy na úkor tých chudákov, ktorí vás dlhé roky volia vo viere, že vy ste sociálna demokracia, že vy na nich myslíte, že, že vy vlastne to, čo tu tento blázon rozpráva zvyčajne, že vy tuto pracujúci ľud, to sú tí ľudia, na ktorých myslíte, tak tí ľudia vám to veria a znova vám to tam hodia (predkladateľ položil rečníkovi na rečnícky pult hygienickú vreckovku, ktorú rečník vzápätí zhodil z rečníckeho pultu) a znova sa spoliehate, že ich takto rovnako oklamete. (Potlesk.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec Blaha, prosím, zachovajte dôstojnosť a nechajte pána ministra rozprávať.

Matovič, Igor, podpredseda vlády a minister financií SR
Dvaja policajní prezidenti, policajní prezidenti skončili vo väzbe a obvinení z katastrofálnych skutkov. Zo skutkov, kde predávali informácie, kde upozorňovali ľudí, ktorí sú trestne stíhaní, a vyberali si za to prachy! Vaša štátne tajomníčka na ministerstve, s prepytujem, ministerstve spravodlivosti predávala rozsudky za kabelky! Toto ste vy urobili zo Slovenska. A vy sa nehanbíte dnes tu byť tí sudcovia, vy idete moralizovať?! Vy idete robiť z obetí, ako je Roman Mikulec, páchateľov a z páchateľov obete?! Máte Boha pri sebe?! Pardon (rečník sa na chvíľu otočil k predkladateľovi), Marxa alebo Lenina, máte pri sebe? (Smiech v sále a potlesk.)
To neni v súlade ani s kostolnou morálkou, to nie je v súlade s morálkou, to nie je v súlade s marxizmom-leninizmom, to nie je v súlade s ničím normálnym. Na vašom mieste tieto miesta štyri roky by som tu nechal prázdne, chodil by som po kanáloch, pozrieť babku a uja a tetu a svoje deti, ale neukázal by som sa tu a nesnažil by som sa tváriť, že tu môžem ja ako morálna autorita kázať o nejakej morálke, keď ste toto urobili so štátom.
Capo de tutti capo (capo di tutti capi, pozn. red.) znamená šéf všetkých mafiánov a, áno, ten, čo tu na začiatku obhajoval túto schôdzu a ukazoval prstom na Romana Mikulca, tak, áno, tento človek je zodpovedný za to, čo sa tu stalo. Áno, v tej hierarchii už sú všetci de facto tam, kde patria, a ešte niektorí pribudnú. Ale dvaja kľúčoví organizátori toho zločinu sú stále na slobode a majú obrovský strach, že skončia tak isto.
Ja neviem, či to a kedy to nastane, ale tí ľudia, ktorí toto urobili so štátom, to nerobili sami od seba, niekto ich dirigoval a dnes vieme, kde to bolo. Na siedmom poschodí či piatom poschodí v hoteli Hilton so samostatným vchodom, kde sa stretával Bödör, Gašpar, Fico, Pellegrini a spol. a organizovali to, ako nám unesú štát. A oni nám ho uniesli. Ja som tu desať rokov na to upozorňoval a veľakrát vtedy, keď to nebolo populárne. Veľakrát vtedy, keď nikto na to nemal odvahu, nikto tu netrúfol postaviť sa mafiánovi Ficovi zoči-voči a povedať mu, že chráni zlodejov.
Áno, dnes sa dozvedám z policajných správ, že títo istí ľudia ma dali tajne sledovať, sledovali mňa, moju manželku a robili to nezákonne, bez akéhokoľvek súhlasu sudca (sudcu, pozn. red.). Vy ste kryli systém presne ten, ktorý uznával pán generálny prokurátor, opäť s prepytujem, Trnka. Vtedy, keď ja som sa s ním stretol ako opozičný poslanec, pardon, koaličný poslanec, vtedy 2010. roku, mi hovoril ako generálny prokurátor, že on uznáva ten systém, presne ten, ktorý tu obhajoval, a sa rozčuľoval Robert Fico, že si politici navzájom nejdú nejako príliš po krku a on sa tu snaží upratať tieto veci tak, aby teda z toho neboli zbytočné aféry.
Áno, žili ste dvanásť rokov v presvedčení, že vrana vrane oči nevykole, lenže my nie sme vrany. My sme ľuďom sľúbili (reakcia navrhovateľa), ty si potkan, my sme ľuďom sľúbili, že zabezpečíme spravodlivosť, že tu nebude mafia rozhodovať o tom, že kto má pravdu pred súdom a kto nie, že sa tu nebudú predávať rozsudky za kabelky. Že tu nebude rozhodovať ten, kto má správne čísla v svojom mobile, ale ten, kto má právo, ten vyhrá akýkoľvek spor. (Potlesk.)
Lenže to, čo vy ste urobili so Slovenskom, to nemá obdobu a skúste mi nájsť, tuto je jeden taký - jak to? - trtko, ktorý je sčítaný a on akože vie určite nájsť z histórie Sicílie, že či takéto niečo sa niekedy stalo. Že keď prišla nová moc, zistila, že to je zhnité od vrchu po spodok cakomprásk. Že zrazu je policajný prezident Gašpar aj Lučanský vo väzbe, že šéf protikorupčnej jednotky Krajmer vo väzbe, šéf protikorupčnej jednotky Krajmer vo väzbe, šéf policajnej inšpekcie Szabó vo väzbe, generálny prokurátor Trnka obvinený, obžalovaný, špeciálny prokurátor vo väzbe, Kováčik, štátna tajomníčka Jankovská z ministerstva spravodlivosti, keď si dobre pamätám, poslankyňa mafiánskej strany SMER – sociálna, vraj, demokracia (reakcia navrhovateľa) Jankovská vo väzbe.

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec Blaha, prosím, ukľudnite sa, nechajte pána ministra rozprávať. (Reakcie z pléna.)

Matovič, Igor, podpredseda vlády a minister financií SR
Prezident Finančnej správy Imrecze vo väzbe, viceprezident Čech toho času už nie je vo väzbe, áno, jeden z tých, ktorý pochopil, že váha dôkazov je tak veľká, že nemá zmysel to kryť a radšej sa priznal a usvedčil ďalších. Aj svojho šéfa Imreczeho, prezidenta Finančnej správy, z toho, že v pohode po tichučku sa dohadovali tam, kde chodil Fico, do hotela Hilton, aj Pellegrini a spol., a dohodli sa, že tieto zákazky za desiatky miliónov eur na IT tendroch, ktoré sa veľmi ťažko kontrolujú, komu dáme. No dáme našim, Brhelovi, Suchobovi a podobným.
Ďalší, ktorý sa rozhodol svedčiť, áno, spomínaný Makó, šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy. Kľúčový orgán, ktorý má absolútnu moc, ktorý vie kontrolovať si pohyby na účte každého jedného z vás. Znova váš človek, ktorého ste si tam dali, a zrazu vám zlyhal, zlyhal sa, pokakal sa, pustil do gatí a začal proti vašim ľuďom svedčiť? No chvalabohu, že začal svedčiť proti vašim ľuďom váš človek a to vás mrzí, že sa vám ten domček z karát začal rúcať a silou-mocou aspoň ten záchod na konci by ste chceli zachovať si, aby ste sa tam mohli skryť. Ale ten domček z karát sa vám rúca absolútne.
Ja viem, že táto koalícia nie je dokonalá a mrzia ma tie podrazy koaličných partnerov, ktoré tu od začiatku vzniku vlády sú, že podrážať vlastných ľudí vtedy, keď potrebujeme držať spolu, kedy sa potrebujeme postaviť za nepopulárne opatrenia. Mrzí ma to. Na druhej strane to, čo lepí nás dokopy, je to, že chceme zrušiť to, čo lepilo vás: korupcia, zločin, mafiánske praktiky. Nás drží svedomie a boj proti korupcii a práve voči takým praktikám, ktoré vy ste tu zaviedli, kde sa ľuďom de facto zobrali dôstojnosť, lebo nedať človeku právo na spravodlivý rozsudok a dovoliť, aby sa predával za kabelku, je ponížiť človeka najviac, jak ho v živote môžete!
Jasné, že potom sú ľudia, ktorých si kúpite za 5,50, ktorým zvýšite nejakú dávku, ale nepoviete, že to robíte preto, aby ste získali moc, aby ste nakoniec tých ľudí stonásobne mohli okradnúť. A za toto by ste sa mohli hanbiť, ale to by ste nemohli mať hanby vyoperované. (Potlesk.)
Hneď prvý deň, ako pani prezidentka ma vymenovala, som išiel na Správu štátnych hmotných rezerv. Opäť váš človek, osobný to priateľ Petra Pellegriniho a Roberta Fica, nejaký pán Kičura, dnes už to je verejne známe meno, ja som dovtedy ani slovo či meno Kajetán nepoznal, že také niečo existuje, dnes to je hitovka. Človek, ktorý normálne bez hanby, on sa mi ešte za tým rúškom ako tváril, že on tam je ten najlepší človek zo všetkých, snažil sa celý deň ma presvedčiť, tú nedeľu, o tom, že jak to on dobre myslí. Trval mesiac, kým bol vo väzbe a s plným trezorom zlatých tehál.
Toto ste vy, toto je vaše zrkadlo, toto sú vaše skutky. Z toho sa nevyklamete s nejakými ľúbivými slovami, gestami a tlačovkami. Môžte urobiť tisíce, ale jedine tí vám uveria, ktorí nemajú historickú pamäť, pre ktorých pár korún v ich peňaženke je viac ako to, aby bojovali za spravodlivosť a za to, čo sme si tu na námestiach v ´89 sľúbili.
Šéf Poľnohospodárskej platobnej agentúry, generálny riaditeľ Kožuch, ja keď som ho videl aj teda ešte za tej predošlej éry, keď my sme boli v opozícii, z neho to sálalo, že tomu človeku sa veriť nedá. Opäť váš človek. Dovolili ste ho, aby tam robil s Kvietikom a s podobnými biznisy, aby na úkor reštituentov, ostatných majiteľov pôdy, na úkor poľnohospodárov vo veľkom rozkrádali naše spoločné peniaze.
Šéfka Slovenského pozemkového fondu Šklíbová, opäť to isté, biznis s reštitúciami. Pardon, pri Kožuchovi hlavne teda s dotáciami na pôdu z PPA-čky.
A, áno, prichádzame k pani Bartošovej, ktorá takisto je vo väzbe, šéfka Slovenského pozemkového fondu. Áno, nominantka Jána Mičovského oficiálne a vy si poviete ešte, že, ty jeho, on nejakú skorumpovanú babu dal. Ale pozrite si to uznesenie, tá baba bola zobraná do väzby preto, lebo páchala korupciu za Pellegriniho vlády, nie za Mičovského, vtedy Kvietik bol už v chládku. Za to, že páchala korupciu podľa uznesenia počas Pellegriniho vlády.
Čiže, áno, my sme stiahli jedného nominanta preto za tých posledných 16 mesiacov za korupciu, ale nie preto, žeby ju spáchala teraz za nás, ale že ju spáchala za vás, páni! A to si myslím, že je veľká (potlesk), by som povedal, až nadmieru prejav zodpovednosti od ministra Mičovského, keď prijal zodpovednosť len za to, že tam nominoval babu, o ktorej nevedel, že kradla podľa teda uznesenia za Pellegriniho vlády, a napriek tomu odstúpil, lebo tú zodpovednosť prijal. Takúto zodpovednosť vy by ste mohli hľadať hocikde, nikdy v živote by ste to nedokázali, lebo to vám nie je vlastné.
K Romanovi Mikulcovi, aby som teda išiel aj k podstate. (Zasmiatie sa rečníka.) Pardon, koľko mám, 20 minút? (Reakcia z pléna.) Ale dokopy 20 minút, tak.

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Dve minúty tridsaťtri máte ešte.

Matovič, Igor, podpredseda vlády a minister financií SR
Roman, držím ti palce. Viem, že je to ťažký boj a niekedy sa možno stanú veci, kde aj sám si kladiem otázky, a to priznávam, že pri Vladimírovi Pčolinskom si kladiem otázky. Priznávam si, že si kladiem otázky, či má zmysel vybuchovať alebo vykopávať dvere šéfovi NAKY Zurianovi, keď vieme, že tam nie sú. A že či má zmysel alebo čo si mám mysleť o tom zásahu, keď vedia, že tam nie sú a idú vykopávať dvere alebo že nevedia, že tam nie je, keď vlastne idú človeka niekam zobrať. Toto sú chyby, ktoré sa stávajú.
Pri Vladimírovi Pčolinskom úprimne hovorím, ja som sa s ním ako predseda vlády párkrát stretol. A ja som sa mu snažil veriť. Čo iné vám zostáva. Nie každého viete napichnúť na kábliky, aby vám to ukázalo, čo sa v jeho mysli, mysli pohybuje. A sám niekedy mám pocit, že sa mu krivdí, niekedy mám viacej pocit, že asi tie dôkazy budú dostatočné. A plne, plne chápem obidvoch poslancov Pčolinských, ktorí v tejto sále sa teraz nenachádzajú, ale sú súčasťou koalície, že rozmýšľali pri hlasovaní akokoľvek. Najmä pri manželke sa vôbec, vôbec tomu nečudujem a by som sa nečudoval.
Na druhej strane ten očistný proces, ktorý sme spustili, pevne verím, že nikto už nedokáže zastaviť. Viem, že budú kvičať prasce ešte, lebo hranty sú prázdne. A vedia a boja sa toho, že možno naveky zostanú prázdne. A možno budú kvičať ešte viac preto, lebo sa budú báť, že skončia tam, kde skončili ich ľudia. Ale ten zápas, ktorý tu oni dnes zvádzajú, to nie je zápas o ich ľudí. To je zápas o nich samých, o to, aby zostali na slobode, aby náhodou sa neprevalilo to, že v skutočnosti to riadili dvaja ľudia: Robert Fico a Peter Pellegrini. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.6.2021 o 12:37 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:57

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Matovič, konečne sme došli na niečo, za čo nemôže Richard Sulík. Ja vám gratulujem. Som čakal, že či ho spomeniete, pána Sulíka, vo svojom prejave. Prišlo to v trinástej minúte, kde ste hovorili o podrazoch svojich koaličných. (Povedané so smiechom.) Aj teraz ste to museli povedať. Vy ste tak plný tej nenávisti a hnevu, že to je neuveriteľné. Ale však napokon ľudia videli vaše prskanie a nervozitu.
Mne je skôr ľúto to, že začali ste prejav, že ste hrdý na to, že Milan Lučanský, vy ste povedali bývalý prezident Policajného zboru Milan Lučanský skončil vo väzbe. Viete, o človeku, ktorý zomrel tragicky, takéto niečo povedať, že ste hrdý na to, že de facto zomrel, že de facto ste ho dohnali k smrti, veď to je tak úbohé a cynické! Ja si myslím, že aspoň toľko ľudskosti by ste v sebe mohli mať, že sa nebudete tešiť zo smrti ľudí.
Viete, keď hovoríme o tom, že kajúcnici tu obviňujú a vy už rovno odsudzujete nejakých nominantov, no tak vás jeden z kajúcnikov pán, myslím, Zurian, čo bol bývalý šéf NAKY, obvinil z toho, že ste hlavného udavača Makóa presadili do tajnej služby a že je to tajný agent a že dokonca korumpovali tajnú službu štátnymi peniazmi. Tak na toto sa pýtam. K tomuto sa vyjadrite. Lebo to je tvrdenie kajúcnika.
Vy by ste už dávno mali podľa vašich pravidiel sedieť vo väzbe. A ja by som vám to aj popravde želal, aby ste si to konečne vyskúšali.
Viete, vy ste priamo zodpovedný za 12-tisíc mŕtvych, za vyše 12-tisíc mŕtvych. Všetci ľudia si pamätajú, že ste daňový podvodník, ktorý zneužíval na daňové podvody ešte aj svoju maminu. Robili ste tu kšefty s testami a tá firma, na ktorú ste napojený, má dneska také kráľovské zisky, že je až plač.
Plagiátor, primitív, vulgárny človek, ktorý tu vniesol do slovenskej politiky toľko nenávisti a zloby, že... Ja mám naozaj, ja sa veľmi čudujem, že vy tu máte ešte odvahu sa postaviť a niečo rozprávať. Dúfam ešte vo veľa takýchto prejavov.
OĽANO skončilo a ešte pár takýchto prejavov, tak prerazíte ešte aj to dno, ktoré vám ostáva.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 12:57 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12:59

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Zvolávam všetkých členov ľudskoprávneho výboru do miestnosti 183, ihneď.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

15.6.2021 o 12:59 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video