32. schôdza

17.6.2021 - 2.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

22.6.2021 o 9:25 hod.

MUDr. PhD.

Vladimír Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:24

Richard Raši

Vystúpenie v rozprave 9:25

Vladimír Baláž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, niekedy ten posledný má výhodu, že môže povedať niečo zaujímavé a zaujať, niekedy takú výhodu nemá, ako mám teraz ja, lebo v zásade všetko bolo povedané, čo mám pripravené, tak ja nebudem vás veľmi dlho zdržiavať, lebo som si toho pripravil viac.
Ale chcem všetkých ešte raz upozorniť, že my naozaj potrebujeme niečo, čo bude hodnotiť technológie v tom zmysle, v akom sú myslené tie technológie tu, ten názov je dosť nešťastný, je preložený z angličtiny, samozrejme, a tie technologies, to nie sú len technológie, to znamená, ja neviem, robotický systém, angiograf alebo niečo také, ale je to aj zaraďovanie nových liekov, dietetických pomôcok a zdravotníckych pomôcok. To všetko je extrémne dôležité.
Má byť na to nový úrad? Samostatný inštitút? To je dobrá otázka. Keďže sme na Slovensku a máme tie skúsenosti, že my všeličo myslíme dobre, ale obyčajne to vždy dopadne tak, ako obvykle, to znamená, že zle, stále sa mám obavu, že to bude ďalší úrad, ktorý nebude plniť svoju úlohu. My v súčasnosti žijeme dobu, kedy život zachraňujúce operácie verzus technológie v podobe liekov s veľmi nízkym kvôli bojujú okolo... oproti sebe s tým, že operácie, ktoré vedia zachrániť život a predĺžiť tomu človeku život o niekoľko veľa rokov, nie sú doplácané v našom systéme a niektoré lieky s veľmi nízkym kvôli sú preplácané. To znamená, že, samozrejme, my ten ekonomický prínos každej technológie v tom zmysle širokom, ako som ho povedal, potrebujeme vidieť a potrebujeme hodnotiť. Ja si myslím, že aj preto navrhovatelia tam dali tie otázky sociálno-pacientske, organizačné, právne, etické a tak ďalej, lebo s týmto sa budeme musieť vysporiadať. To je tak na začiatok.
Navrhujem, aby sme využívali ten HTA Core Model, ktorý je vytvorený pri Európskej únii, tam je taký network, Health Technology Assesment, ktorý to zoraďuje do tých už spomínaných 9 modulov, a myslím si, že pre prvých 4 moduly budú aj finančné prostriedky z Európskej únie, a bolo by dobré, aby sme nemíňali finančné prostriedky naše, z našich zdrojov, keď budú, budú minuté z Európskej únii.
Čo sa týka financovania, nie celkom sa mi páči, aby bolo financované, financovaný tento inštitút z prostriedkov verejného zdravotníctva. Myslím si, že by mal byť financovaný z poplatkov, ktoré sú úradované v rozhodovaniach o žiadosti týkajúcich sa zaradenia liekov a zdravotníckych pomôcok do systému.
Mám ešte jednu pripomienku ohľadom vymenovania šéfa, riaditeľa tohto inštitútu. Je tam podmienka, ktorá ma troška zarazila, bol by som zvedavý, jak sa to dá vysvetliť, platiť to majú všetky zdravotné poisťovne, ale môže sa tam uchádzať len človek, ktorý je zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne, teda z poisťovne, ktorá má 100 % majetkovú účasť štátu. A tí ostatní sa nemôžu tam prihlásiť? To sa mi zdá nejaké nie veľmi kóšer.
Takže ešte raz na záver, myslím si, že smer je dobrý, ako vždy (povedané so smiechom), ale, ale to naplnenie (povedané so smiechom), to naplnenie bude otázne.
Ja vám držím palce, lebo ako lekár, ktorý pravidelne sa stretáva s tým, že sú nedofinancované, ešte raz opakujem, nedofinancované život zachraňujúce operácie, lieky v tomto systéme, biosimuláry sa nevedia dostať do, do systému poriadne a tak ďalej, je potrebné tu urobiť poriadok. Či je ten poriadok nutný urobiť na báze samostatného inštitútu alebo inštitu... alebo organizácie priamo podriadenej ministerstvu zdravotníctva, bude ešte otázkou debaty.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

22.6.2021 o 9:25 hod.

MUDr. PhD.

Vladimír Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:30

Tomáš Taraba

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:32

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vladko, SMER nie je vždy dobrý. Veľmi často dobrý nebol (povedané so smiechom). Ale povedala by som, že v tomto prípade sa tento smer, smerovanie k hodnote, k tomu, že budeme prerátavať každé to euro a rozhodovanie na základe prínosu pre občanov, že tento smer konkrétne je naozaj dobrý. Chcem len povedať k tomu HTA Core Modelu, ja si myslím, že tu nájdeme úplnú zhodu, lebo veď my naozaj na tom výbore aj vieme byť úplne vecní. A my v podstate ani nemáme inú možnosť, lebo na úrovni Európskej únie sa už rozhodlo, že kraj... národné štáty Európskej únie budú musieť akoby akceptovať ten HTA Core Model, ten budú musieť využívať vo svojich prepočtoch a náš Health Technology Assesment hovorí len o tej nadstavbe.
No a teraz o čom sa tu bavíme, veľmi, inak veľmi, veľmi pádne, veľmi dobré argumenty tu počúvam, aj som celkom rada, úplne vecné, my sa tu vlastne bavíme o tom, aby za tie peniaze, ktoré tá nadstavba bude stáť, aby bol dostatočný prínos pre občanov a k tomu máte úplne pádne pripomienky a ja možno poteším aj kolega, kolegu Tarabu, ja napríklad sa z toho návrhu, keď som ho prvýkrát čítala... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, páni poslanci...

Bittó Cigániková, Janka, poslankyňa NR SR
Hovorím pánovi Balážovi. (Povedané so smiechom.) Ja z tohto návrhu, ktorý som čítala, som mala pocit, že aby to neskončilo pri tom, že budeme hodnotiť len etickú stránku, lebo tak v tomto momente to tak, akože je týmto cítiť. A čo ja sa vám snažím povedať, je to, že my budeme tlačiť práve na to, aby tam boli všetky tie 4 ďalšie modely chýbajúce, aby tam boli zahrnuté, aby sme na tú ekonomickú stránku tlačili, pretože tá etická časť je iba jeden z tých viacerých parametrov. Takže áno, určite HTA Core Model, jednoznačne áno. A myslím si, že tuto nájdeme naprieč zhodu u každého jedného odborníka aj na ministerstve zdravotníctva.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2021 o 9:32 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:34

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán Baláž, ďakujem veľmi pekne za konštruktívne vystúpenie. Vidno, že problematike rozumiete na rozdiel od niektorých iných mojich kolegov. Chcem reagovať na niekoľko vecí, ktoré ste povedali.
Okrem vás teda aj viacerí hovorili, teda že na čo potrebujeme nový úrad. Bol by som veľmi nerád, keby sa tu vytváral dojem, že pôjde o nejaký samostatný nový úrad s obrovskou budovou, s množstvom ľudí zamestnanými a s vybavením, ja si to takto rozhodne nepredstavujem. Keď sa pozriem na HTA agentúru, tak rozmýšľam o malom počte ľudí, vysokých odborníkov, ktorí si budú vykonávať svoju prácu efektívne. A áno, tá nezávislosť úradu je aj pre mňa na základe toho návrhu, ktorý zatiaľ máme k dispozícii, je otázkou, či už voľba riaditeľa, alebo potom dozornej rady, myslím si, že sú tam miesta na vylepšenia, a s tým súvisí to, že či to má byť nezávislý úrad, alebo to má byť oddelenie pod ministerstvom zdravotníctva. Pre mňa to má význam vtedy, ak naozaj dokážeme z toho vytvoriť nezávislý úrad, ktorý bude tak apolitický, ako to len bude možné, lebo naozaj v skutočnosti nakoniec rozhoduje minister zdravotníctva.
Čo sa týka tých 5 mil., ktoré nie sú uvedené, resp. nie sú zdôvodnené, ako k nim, k úspore prídeme, pre mňa, musím povedať, že tých 5 mil. je veľmi málo, že ak sa pozerám na HTA agentúru, tak by som veľmi rád očakával, keby ten prínos bol ďaleko vyšší, a ja teda neviem úplne, že ako by mal byť financovaný ten úrad, či teda zo zdravotných poisťovní, alebo teda z tých príspevkov za registráciu liekov, v každom prípade pre mňa to má zmysel vtedy, keď bude nezávislý a keď si na seba dokáže aj sám zarobiť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2021 o 9:34 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:36

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda. Tento vládny návrh zákona si kladie za ako svoju hlavnú podmienku jednoducho vytvoriť inštitúciu, národnú inštitúciu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve, čiže jeho hlavnou úlohou by malo byť hodnotenie zdravotníckych technológii na účely najmä kategorizácie liekov, keď som dobre čítal, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín, čo považujem za dobrý zámer, a najmä dbať na ich významnosť vplyvu na prostriedky, ktoré sú najmä určené z verejného zdravotného poistenia a uvedená, uvedené žiadosti sú podľa osobitných predpisov, čiže neviem sa k tejto problematike príliš odborne vyjadriť, ale myslím si, že užitočnosť tohto orgánu mi príde v tejto situácii snáď aj potrebná, pretože keď som čítal rôzne zahraničné články, ktoré sa touto problematikou zaoberajú, tak vlastne v zahraničí podobné orgány fungujú. A podobné vlastne inštitúcie sú celkom nápomocné.
Ale čo ma tak troška ani nie že znepokojuje, ale skôr by som chcel možno aj apelovať na ministerstvo zdravotníctva, predkladatelia tvrdia, že tento inštitút je potrebný najmä preto, že samotné ministerstvo zdravotníctva nemá kapacity na riadenie a na plnenie týchto úloh, ktoré by mal daný orgán vykonávať, čiže v minulom režime sa hovorilo, že siahnime do vlastných vnútorných rezerv, a skúsme najprv tých odborníkov, úradníkov alebo ľudí, ktorí budú pracovať na tomto úrade, najprv skúsiť hľadať vo vlastných rezervách, ak ich nenájdeme, tak potom sa skúsme zaoberať o prijatí nejakých ľudí zvonku.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2021 o 9:36 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:38

Vladimír Baláž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem vám všetkým, pani kolegyňa a kolegovia, za poznámky. Skúsim len dve, dva komentáre.
Ja napriek tomu, že si myslím, že som človek, ktorý tomu rozumie aj z hľadiska toho etického a sociálneho a tak ďalej, si myslím, že v tomto prípade je ten ekonomický rozmer na prvom mieste, to nesmieme zabúdať, lebo my keď povieme, nech, nech ide ekonomika, tak si stále myslíme, že tým pádom všetkých ostatných odsúdime. Ale v tomto prípade tá ekonomika toho celého modelu nám prinesie to, že budeme môcť zachrániť viac ľudských životov, to znamená, že nevyplytváme zdroje, obmedzené zdroje, ktoré máme na niečo, čo je len fatamorgána, chiméra. Nechcem ďalej, ale rozumieme si, o čom som povedal.
Potom by som sa chcel ešte raz, ešte raz vrátiť k tomu financovaniu, z obmedzeného rozpočtu zdravotných poisťovní brať ešte peniaze na ďalšie úrady je podľa mňa naozaj hazardujúce. Keď si prečítate, nechcel som tam byť dlhý, ale keď si prečítate ešte, že na čo všetko sa tie peniaze môžu používať, tak oni sa môžu používať aj na to, že ten náš inštitút pôjde napríklad nejakých medzinárodných vedeckovýskumných podujatí a tak ďalej, kde bude rôzne peniaze musieť platiť a tak ďalej, myslím si, že ten inštitút musí zarábať na seba. Preboha, však na to to je, tam sa musia nájsť nejaké, nejaký model na to, aby bolo úplne jasné, už sa to tu spomínalo, koľko, aký je ten prínos do toho systému. To je extrémne dôležité. Ak ten, ak to bude len tak, že tam žiadny systém, nebude žiadny prínos ani nič to nebude dávať, tak sme len vytvorili znova nejaký inštitút pre to, aby sme sa niekto zahojil a mohol niekde pracovať, alebo ja neviem, ako by som to aj povedal. To je to, čo som vravel, mysleli sme to dobre, ale dopadlo to ako vždy - zle.
Ďakujem pekne všetkým ešte raz.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2021 o 9:38 hod.

MUDr. PhD.

Vladimír Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

9:40

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Len rýchla poznámka, keďže nemám inú možnosť. Ja chcem len, páni, upozorniť predtým, ako začneme diskutovať, keďže sme, ste počuli v návrhu, že v septembri bude druhé čítanie, čiže máme naozaj dosť času a ja vás chcem pekne poprosiť, pozor pri tom financovaní, už som to tu počula dvakrát, pozor pri tom zarábaní si sami na seba. Teda ja som veľký fanúšik trhového sektoru, súkromného sektoru, rovnakých pravidiel pre všetkých, ale pozor pri liekoch, keď sa bavíme o tom, že zarobiť si sám na seba, to v preklade znamená, že vlastne tie inštitúcie, tí distribútori, výrobcovia liekov, výrobcovia technológií by nejakým spôsobom využívali služby tu tohto inštitútu. Nevylučujem, ale treba to teda veľmi poctivo strážiť a nastaviť, aby sa nám tu nestalo, že takýto inštitút, ktorý zaplatia občania vo veľkej miere, bude vlastne nakoniec využívaný na biznis tých jednotlivých firiem, to, to by tiež nebolo dobré.
Preto ja som celkom fanúšik toho, aby napr. sa zdroje zobrali, keď tak rozmýšľam nad tými našimi úradmi, taký Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý doteraz mal na starosti DRG, a teraz sa presunul na ministerstvo zdravotníctva, myslím si, že napr. o tomto rozpočte sa vieme baviť a vieme sa baviť o tom tak, aby, aby, keď doteraz sa prispievalo na tri úrady z verejného zdravotného poistenia, no tak keď sa bude na štyri, tak nech sa to prepočíta. Nech je tá suma vo výsledku rovnaká, ale nech sa urobí nejaký, nejaký prepočet. Toto všetko je na diskusiu, ja teda len k tomu financovaniu, jednoznačne sa poďme o tom baviť, ale prosím vás, veľmi opatrne pri tom samofinancovaní a pri biznise s takýmito vecami. Bola by som veľmi rada, aby to naozaj zostal nezávislý úrad, tak ako je to aj v zahraničí.
A ešte posledný argument. Naozaj tieto agentúry sú minimálne dva teda na maximálne špičkovej svetovej úrovni, veď aj Slovensko niekedy využíva ich služby a iné krajiny úplne bežne. Je chiméra tváriť sa, že na Slovensku vznikne konkurenčný, hej. To bude vždy tak, že tieto komerčné služby bude úplne pohodlne využívať svet tých, ktoré existujú, ale opakujem, my vieme byť prínosní práve v tom, čo spomínal kolega Baláž, a teda aby naozaj sme za... z obmedzených zdrojov zachránili čo najviac životov a čo najviac zdravia. A o toto tu v podstate ide.
Ďakujem.
Skryt prepis

22.6.2021 o 9:40 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:42

Vladimír Baláž
Skontrolovaný text
Ďakujem a vítam možnosť diskusie o tomto návrhu a z hľadiska financovania celého toho podniku. Nebudem tu zdržiavať nejakými detailami. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2021 o 9:42 hod.

MUDr. PhD.

Vladimír Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

9:42

Vladimír Lengvarský
Skontrolovaný text
Ďakujem za všetky poznámky, ktoré tu boli prednesené, alebo nápady a návrhy. Určite môžem sľúbiť a potvrdiť, čo tu povedala pani poslankyňa, že diskusiu s každou stranou vítam, určite budete prizvaní.
Určite sa budeme snažiť, aby inštitút bol nezávislý, nie je to úrad, je to inštitút. A takisto som veľmi opatrný pri jeho financovaní cez nejakú zárobkovú činnosť. Iba toľko k tomu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

22.6.2021 o 9:42 hod.

brig. gen. MUDr. MPH

Vladimír Lengvarský

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video