34. schôdza

29.6.2021 - 30.6.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

30.6.2021 o 13:08 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Uvádzajúci uvádza bod 12:06

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky, vážené panie poslankyne, páni poslanci, vážení členovia vlády, dovoľte, aby som v mene 39 opozičných poslancov predložil návrh na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády a ministrovi financií Slovenskej republiky Igorovi Matovičovi. A som presvedčený, že ho nepredkladám len v mene 39 opozičných poslancov, ale aj v mene drvivej väčšiny občanov Slovenskej republiky, ktorí sú presvedčení o tom, že Igor Matovič nemá čo viac robiť na významnej štátnickej pozícii akéhokoľvek ministerstva alebo úradu Slovenskej republiky.
Vážené kolegyne, kolegovia, keď sa pred niekoľkými dňami opýtali novinári Igora Matoviča, aký je jeho postoj k odvolávaniu v parlamente, odpovedal so širokým úsmevom, že sa na to teší. A dokonca povedal, že ak by opozícia nenazbierala dostatočné množstvo hlasov, tak požiada aj svojich poslancov z klubu OĽANO, aby tento návrh podporili, pretože sa teší, ako bude môcť v parlamente osobne reagovať na všetky výhrady, ktoré voči nemu na tejto schôdzi zaznejú.
A napriek tomu, že lož a klamstvo je absolútnou pracovnou metódou Igora Matoviča a len výpočet všetkých jeho klamstiev by zaplnil dve takého schôdze, musím povedať, že tentokrát mu naozaj verím, pretože určite je pravdou, že pán Igor Matovič sa teší na chvíľu, keď bude môcť dnes predstúpiť sem pred tento rečnícky pult a začať chrliť svoje klamstvá, vylievať na opozíciu kýble špiny, urážať každého jedného, kto mu skríži cestu, ale o sebe a o argumentoch, ktoré, ktorými zdôvodňujeme jeho odvolanie, nepovie ani slovko.
Pretože práve toto je skoro celých 11 rokov kostrou a DNA celej jeho politiky. Toto je jeho svet – kričať, plakať pred mikrofónmi, vysýpať tu v parlamente kolegom na hlavy injekčné striekačky, biť sa tu o papierové figuríny, vešať transparenty a urážať všetkých, ktorí nezdieľajú jeho chorý politický svet. V tomto je naozaj extrémne dobrý a priviedol politiku marketingu a cielenej nenávisti bez akéhokoľvek vecného obsahu do úplnej dokonalosti.
Žiaľ, je to dokonalosť zvrátená, ktorá ničí slovenskú spoločnosť a vykopáva v nej hlboké a nenávistné zákopy a robí z dôležitej diskusie o budúcnosti Slovenska verbálnu stoku, v ktorej podľa neho existujú len dve skupiny ľudí: tí, čo sú s ním, a tí, čo sú proti nemu.
A tak pravdepodobne aj dnes budeme svedkami jeho divadelného predstavenia, nespočetných urážok, osobných a podpásových útokov. Aj dnes budeme pravdepodobne stokrát počuť slovo mafia, ktoré pánovi Matovičovi nahrádza základnú výbavu politika a to jest hovoriť o riešeniach, ktoré zlepšujú život ľudí. Myslí si, že keď stokrát povie slovo mafia, ľudia mu odpustia tú spúšť, ktorú po sebe zanecháva za jeden aj štvrť roka pôsobenia v premiérskej funkcii a vo funkcii ministra financií Slovenskej republiky.
Žiaľ, svet Igora Matoviča je plný nenávisti, osobnej pomsty, nezmyselnej oslavy jeho vlastného ega a neskonalej urazenosti z toho, že skoro 90 % Slovákov odmieta toto jeho videnie politiky a predsedovi OĽANO dnes nedôveruje.
Priatelia, kolegovia, kým by to bol jeho osobný svet, v ktorom si on sám žije a ktorý slúži na spestrenie politického života, tak ako je to aj v mnohých iných krajinách naokolo nás, kde to robia rôzne pitoreskné okrajové strany, bola by to len a len jeho osobná vec a jeho vec schránkovej firmy, ktorú nazýva politickou stranou. Žiaľ, pod dojmom sladkých rečí a nafúknutých predvolebných sľubov vyrástol pred voľbami ako bublina a dostal nečakaný mandát na to, aby ukázal, že okrem deštrukcie je schopný ľuďom naozaj skutočne pomôcť. Po roku aj niečo jeho vládnutia je jeho dôvera v absolútnych troskách a Slovensko v rozvrate a zmätku, v akom počas svojej takmer tridsaťročnej histórie ešte nikdy nebolo.
Nikdy som si nerobil ilúzie o podstate politiky pána Matoviča a jeho osobnostnej výbave. Vždy som videl len jeho útoky na najnižšie pudy ľudí, šírenie zla a nenávisti, ako aj absolútnu obsahovú vyprázdnenosť. Pán Igor Matovič nie je žiadny neschopný génius. To pozor! On je presne tým, čím od začiatku bol – človekom, ktorý sa snažil hľadať cestičky, ako s niečím vychytráčiť, ako oklamať a obísť systém, a toto vydávať za svoje politické know-how.
Takto to bolo aj pri jeho podnikaní, kde hľadal nie zákonné, ale nezákonné cesty, ako oklamať systém a neváhal pri tom zneužiť ani svojich najbližších. Tak to bolo pri jeho diplomovej práci, ktorú si nechal napísať s použitím cudzích myšlienok a o ktorej nám doteraz nepovedal pravdu. Tak je to aj s jeho rodinným majetkom, ktorým sa síce chváli na sociálnych sieťach, ale nie v oficiálnom majetkovom priznaní. A tak je to aj s jeho miliónovými rodinnými financiami, ktoré poletujú medzi pochybnými finančnými skupinami, a on sa tvári, že o tom ani netuší. A tak je to s jeho geniálnymi nápadmi, ako boli plošné testovanie či dovoz slávnej vakcíny Sputnik.
Pán Igor Matovič, skrátka, nemá rád poctivú a systematickú prácu a vždy hľadá cesty, ako s ňou vybabrať a ako ju obísť.
Bohužiaľ, pre Igora Matoviča pôsobenie predsedu vlády aj ministra financií je práve o poctivej a systematickej práci, ktorú on tak úprimne nemusí a neznáša. Je to práca o hľadaní konsenzu, dohody, ktoré je preňho cudzím slovom. Je to práca o spájaní rôznych názorových prúdov celej spoločnosti a vytváraní pokojného ovzdušia, v ktorom sa ľudia dobre žije, á, v ktorom sa ľudia dobre cítia a v ktorom sa ľuďom aj dobre žije. A nie je to práca, ktorá by spočívala v hodinových uplakaných tlačových konferenciách, vzájomnom rozoštvávaní národa, urážaní svojich partnerov a vnášanie nepokoja do všetkých sfér života na Slovensku.
Ako bývalý predseda vlády Slovenskej republiky veľmi dobre poznám skutočné akcenty, aspekty premiérskej práce. A hoci som si o pánovi Matovičovi nikdy nerobil ilúzie, predsa sa vám dnes musím priznať s jednou vecou. Aj ja som veril, že ho táto funkcia zmení. Veril som, že keď prekročí dvere pracovne predsedu Úradu vlády Slovenskej republiky, pochopí, akú obrovskú zodpovednosť na seba prevzal a akým zásadným spôsobom bude od svojho pracovného stola ovplyvňovať životy všetkých ľudí na Slovensku.
Áno, priznávam sa, veril som, že ak sa z Igora Matoviča už nestane štátnik, tak sa z neho stane možno aspoň politik prijateľný pre väčšinu ľudí, ktorý svojej krajine nerobí hanbu v zahraničí. Veril som tomu preto, lebo by to bolo lepšie pre Slovensko a bolo by to lepšie pre ľudí, ktorí tu žijú. Žiaľ, mýlil som sa, tak ako sa pomýlili mnohí, ktorí mu vo voľbách dali dôveru a dnes to naozaj trpko ľutujú.
Budeme tu dnes asi počúvať od pána Matoviča a jeho koaličných partnerov, že za svoje zlyhania vo funkcii predsedu vlády už predsa vyvodil politickú zodpovednosť svojou demisiou a že chcú počuť ďalšie konkrétne dôvody, prečo má skončiť aj v kresle ministra financií. Ja si myslím, že dnes na tejto schôdzi tie argumenty zaznejú. Ale musím hneď povedať aj to, že táto premisa o vyvodení zodpovednosti za výkon premiérskej funkcie je od začiatku falošná. Zodpovednosť sa nevyvodzuje tak, že si presadnete z jednej stoličky na druhú. A to dokonca nie hocijakú, ale na najdôležitejší post vo vláde Slovenskej republiky s priamym dosahom na prácu všetkých ďalších ministrov, pretože takýmto postom post ministra financií a podpredsedu vlády Slovenskej republiky je.
Pán Matovič voči sebe zodpovednosť jednoducho nevyvodil. Aj preto je namieste hovoriť aj o zlyhaniach, ktoré sa dopustil počas celého roka aj štvrť, či už bol premiérom Slovenskej republiky, alebo ministrom financií. Pretože príčetný človek by po takýchto fatálnych chybách nie že odišiel z premiérskeho postu, ale úplne by opustil slovenskú politiku. Mnohé z nich totiž boli zo sorty, ktorú už nebude možné napraviť. Áno, hovorím aj o tisícoch odvrátiteľných úmrtí na COVID, o ľuďoch, ktorí zaplatili za omyly a nepoučiteľnosť vlády Igora Matoviča tým najcennejším. A je len tragickým paradoxom, že na téme odvrátiteľných úmrtí vystaval práve pán Igor Matovič svoju predvolebnú kampaň a získal ňou aj dôveru svojich občanov.
A preto začnem touto najzásadnejšou témou, a to zlyhaním pána Igora Matoviča pri riešení pandémie. Výsledky týchto zlyhaní sú strašné. Dvanásť a pol tisíca obetí, Slovensko celé týždne na čele hrozného rebríčka v náraste úmrtí na milión obyvateľov, trpiaci ľudia, hospodárstvo, ktorým štát nedokázal v najťažších chvíľach ale vôbec pomôcť.
A kým sa pán Matovič držal odporúčaní odborníkov, a najmä plynulo pokračoval v opatreniach, ktoré zaviedla ešte moja vláda, bolo Slovensko premiantom prvej vlny pandémie. No potom prišiel zlom. Igor Matovič sa rozhodol dať prednosť vlastnej domnelej genialite a rady odborníkov jednoducho začal ignorovať. V snahe dostať sa na titulky svetových médií prišiel s plánom, ktorý mal vraj zlomiť väz korone. S plánom plošného antigénového testovania, ktoré vraj malo zachraňovať životy a byť inšpiráciou pre celý svet naokolo.
A výsledky tohto experimentu dobre poznáme. Napriek tomu, že sa Slovensko stalo veľmocou v celoplošnom antigénovom testovaní, stalo sa, žiaľ, aj lídrom v rebríčku prírastku úmrtí na jeden milión obyvateľov. Ľudia dostali modré papieriky, ktoré akože dobrovoľne, ale nevyhnutne potrebovali pre naplnenie základných životných potrieb a s pocitom falošnej bezpečnosti chodili a pravdepodobne aj šírili vírus medzi svojimi najbližšími. Nepresnosť tohto testovania bola úplne zúfalá. Ľudia sa vo veľkom zhromažďovali pred odbernými miestami a odborníci sa oprávnene pýtali, či práve tam nedochádza k prenosu a šíreniu nákazy. A každý, kto chcel naozaj poznať svoj skutočný zdravotný stav, veľmi dobre vedel, že musí ísť na presnejší, ale aj drahý PCR test, pretože výsledky antigénového testovania až príliš často pripomínali lotériu.
Tragické zdravotnícke výsledky plošného experimentu však neboli jeho jediným temným miestom. Plošné testovanie nám prinieslo aj ďalšie tri zásadné poznania. Ukázalo nám, aký má dnešný minister financií postoj a zodpovednosť k verejným financiám, ako chce plniť svoje veľkolepé volebné sľuby o transparentnosti a otvorenom vládnutím a ako vážne myslí aj toľko omieľaný boj s korupciou.
Plošné testovanie nás stálo takmer 800 mil. eur, opakujem, takmer 800 mil. eur. Toto číslo je také závratné, že bežnému človeku nemôže hovoriť takmer nič. No každý, kto je trochu zorientovaný a pozná štátne financie, veľmi dobre vie, aké neskutočné veci sa za takúto sumu dajú pre občanov spraviť. Od mnohých zrekonštruovaných budov či nemocníc cez kilometre nových diaľnic alebo niekoľkoročné pokrytie výdavkov v sociálnej oblasti, ktoré ste hanebne zrušili. Áno, hovorím o pokrytí trojročných nákladov na plnohodnotné 13. dôchodky alebo nákladov na zvýšenú pandemickú OČR na úroveň čistej mzdy, alebo aj o jednorazovom príspevku na každé jedno dieťa vo výške 300 eur. Nie raz, trikrát po sebe sme mohli vyplatiť takýto príspevok miliónu detí na Slovensku, ak by sme ich namiesto toho nenútili absolvovať absolútne nesprávne a pochybné testy.
Po nástupe k moci pán Igor Matovič opakoval ako verklík, že našiel prázdnu špajzu, že bude dvakrát obracať každé jedno euro, pretože sú to spoločné peniaze nás všetkých. No keď išlo o naplnenie jeho chorého nápadu, neváhal vyhodiť stovky miliónov do vzduchu.
Ak hovorím o transparentnosti, pripomínam, že toto slovo sa v programovom vyhlásení prvej Matovičovej vlády nachádzalo takmer stokrát. A potom nám celá vláda v priamom prenose ukázala, ako si ho predstavuje v praxi. Trvalo celé mesiace, kým sa verejnosť vôbec dozvedela, koľko celé toto testovanie stálo.
Niet sa však čomu čudovať. Ak raz minister hospodárstva, vicepremiér pre ekonomiku a predseda koaličnej strany v jednej osobe vyhlásil, že ani netuší, kam sa podela miliarda z pandemickej rezervy, z toho je zrejmé, že táto vláda nemá o transparentnosti ani len poňatia. Nie bežní ľudia, ale jej vlastní členovia sa nevedia dopátrať informácie, na čo sa minula miliarda, ešte raz opakujem, miliarda z peňazí nás všetkých, ktorá bola určená na COVID-ovú rezervu.
Absolútnu netransparentnosť však vláda ukázala aj v inom aspekte celospoločenského testovania a celoplošného. Napriek rečiam o férových výberových konaniach dostala dvakrát po sebe priamym zadaním svoj životný kontrakt malá trnavská firmička s preukázateľnými personálnymi prepojeniami nielen na Igora Matoviča, ale aj ďalšie dve koaličné strany. A táto firmička zo zisku 31-tisíc eur v roku 2019 vyrobila vlani zisk 3,8 mil. eur! Ešte raz, malá trnavská firmička zarobila vyše stokrát viac ako za rok predchádzajúci. Keby to bolo za normálnych podmienok, tak jej pán majiteľ by sa na nás dnes pozeral z titulných stránok všetkých svetových ekonomických magazínov a preberal by čestné doktoráty na ekonomických univerzitách a prednášal by vo svete o svojom extrémnom, úžasnom podnikateľskom úspechu.
Žiaľ, nešlo o žiadny podnikateľský úspech, ale tupé napakovanie si vlastných vreciek z peňazí všetkých občanov Slovenskej republiky. To je ten boj proti korupcii, to je tá transparentnosť, to je to otvorené vládnutie, o ktorom tak rád Igor Matovič rozpráva.
A keďže nápad s plošným testovaním podľa očakávaní neuspel, prišiel pán Igor Matovič s ďalším akože geniálnym plánom a vymyslel si číslo pol milióna ľudí, ktorí sa vraj chcú dať zaočkovať iba ruskou vakcínou Sputnik a bez ktorých údajne nikdy nedosiahneme kolektívnu imunitu. A pre tohto vymysleného pol milióna ľudí neváhal dokonca obetovať ani vlastnú vládu a urobiť kroky, ktoré boli nielenže vážnym ohrozením slovenských zahraničnopolitických záujmov, ale na viacerých miestach už hraničili aj s ohrozením záujmov Slovenskej republiky.
Nebudem už opakovať, že Sputnik doviezol tajne bez vedomia mnohých ministrov, vítal ho slávnostne na košickom letisku a uzavrel kontrakt, ktorý bol pre Slovensko pravdepodobne zjavne nevýhodný a už ako minister financií lietal do Moskvy a Budapešti a ponižoval odtiaľ našu slovenskú diplomatickú službu.
A opäť sme pri toľko spomínanej transparentnosti. Zmluva s dodávateľom bola utajená napriek tomu, že mala byť zverejnená, pretože tak to káže slovenský právny poriadok. Išlo v nej o takmer 20 mil. eur z peňazí nás všetkých. A dodnes ani netušíme, či k zmluve existuje, alebo neexistuje nejaký dodatok a či Slovensko nebude musieť túto sumu zaplatiť, hoci využilo len zlomok vakcín a zvyšok sa rozhodlo predať alebo darovať nejakým iným krajinám.
Príbeh Sputnika v réžii Igora Matoviča sa skončil totálnym fiaskom. A to nielen podľa opozície alebo odborníkov, ale aj podľa ich vlastného, vášho vlastného koaličného partnera. Tri mesiace nám vakcína stála v skladoch a čakala na svoju exspiráciu, kedy sa pokazí, namiesto toho, aby bola k dispozícii tým, ktorí sa ňou naozaj chceli alebo chcú dať zaočkovať.
Všetky náklady, ktoré Slovensku vzniknú z tejto transakcie, by mali ísť na priamy účet Igora Matoviča. Pretože ak by dnes platila hmotná zodpovednosť, ktorú predseda OĽANO toľko sľuboval a ľuďom pred voľbami narozprával, dnes by sa pravdepodobne pán Igor Matovič nedoplatil. Alebo by skončil v base, pretože on sa v médiách vyjadril, že kto nebude mať na uhradenie týchto škôd peniaze, tomu štát odkrojí z jeho osobnej slobody. A pán minister financií je, ako všetci veľmi dobre vieme, v skutočnosti bezdomovec, ktorý nič nevlastní, nič neužíva, ani dom, ani auto, ani účet.
Žiaľ, okrem hmotného účtu premiérovania Igora Matoviča, ktorý zaplatíme my všetci z vlastných daní, je tu aj účet takpovediac nehmotný. Pán Igor Matovič ako premiér vniesol do politiky toľko zla a nenávisti, že úplne rozvrátil dôveru ľudí v štát a v jeho inštitúcie. Namiesto predsedu vlády, riešiaceho 24 hodín denne a sedem dní v týždni problémy slovenských občanov, videli ľudia duševne nevyrovnaného človeka, ktorý na tlačových konferenciách brýzgal svojmu koaličnému partnerovi, obviňoval ho z tisícov úmrtí a miliardových škôd. Napriek tomu ho však ponechával vo funkcii, čím zo svojich vlastných vyjadrení robil len znôžku nenávistných výrokov.
A tento spor, ktorý sa začal hneď po nástupe prvej Matovičovej vlády a trvá dodnes, má aj svoje konkrétne obete, priatelia. Nie je to len osobná nenávisť dvoch politikov, pre ktorých je vlastné ego viacej ako prospech Slovenska. Sú to deti ako rukojemníci, ktoré nemohli chodiť do školy. Sú to podnikatelia, ktorí dodnes márne čakajú na odškodňovací zákon. Sú to všetci ľudia, ktorí vyše roka čakajú na jednu funkčnú aplikáciu, ktorá im umožní absolvovať karanténu v ich domácnosti, a nie v nútenej štátnej. Je to celá oblasť kultúry, ktorú sa táto vláda rozhodla nechať absolútne napospas a vykrvácať.
Ako za takýchto okolností ľudia môžu ešte mať dôveru v štát a v jeho inštitúcie? Ako majú veriť, že štát im pomôže v ťažkých chvíľach, pretože to je hlavnou úlohou štátu v takejto situácii? Ako majú veriť, že vláde nie sú ich osudy a rodiny ľahostajné?
Tento nehmotný účet bude ešte dlhé roky splácať celá slovenská spoločnosť a potrvá naozaj veľmi, veľmi dlho, kým začne štátu niekto opäť dôverovať.
A ešte niečo okrem pocitu absolútnej nedôvery. Ak by sa pán Igor Matovič nebál vystúpiť zo svojej opancierovanej limuzíny a prešiel by sa dnes medzi ľuďmi na Slovensku, dozvedel by sa veľmi presne, ako sa cítia pri výkone jeho politiky. Ľudia na Slovensku cítia neskutočnú hanbu padajúcu na všetkých občanov Slovenskej republiky.
Boli svedkami predsedu vlády, ktorý si fotil svoje ponožky, predsedu vlády, neschopný čo i len trochu dôstojne reprezentovať Slovensko v zahraničí. Boli svedkami predsedu vlády one time, next time. Boli svedkami reďkoviek, bazových sirupov, cibuliek, tenisiek, mušlí v bruselskej reštaurácii. Boli svedkami predsedu vlády ponižujúceho v zahraničí svoju vlasť a jej inštitúcie.
To je hanba, obrovská hanba, ktorú skutočne preciťuje kritická väčšina ľudí na Slovensku a keby ste naozaj, pán bývalý premiér a terajší minister, vystúpili z tej svojej pancierovej limuzíny, tak by vám to naozaj povedali veľmi jasne a rýchlo priamo do očí.
No nielen hanba, ale aj čoraz väčší hnev vyvoláva pán Igor Matovič medzi ľuďmi. Niet totiž snáď žiadnej skupiny obyvateľov na Slovensku, s ktorými by vláda alebo bývalý premiér neboli v trvalom konflikte. Spomeňte si len na jeho výsmešný a urážlivý status voči dôchodcom, ktorí sa snažili v obchodných reťazcoch zohnať výhodnejšie respirátory. Spomeňte si na vyhrážky podnikateľom, že ak budú pokračovať v kritike a v protestoch, nedostanú od štátu žiadnu pomoc. Spomeňte si na vyhrážky samosprávam trestnoprávnymi postihmi, hoci boli to práve samosprávy, ktoré podržali štát v tých náročných a komplikovaných časoch v pandémii. Spomeňte si na nesplnené sľuby ďalším zdravotníkom a iným, že dostanú symbolickú odmenu za svoje nasadenie počas pandémie a mnohí sa jej nevedeli dočkať niekoľko mesiacov a mnohí ju dodnes nemajú.
Niet, vážené dámy a páni, už na Slovensku žiadnej významnejšej spoločenskej skupiny, ktorej by Igorove Matovičove vlády nesiahli na jej práva a nekonali proti jej záujmom.
Samozrejme, vládna koalícia si veľmi dobre uvedomuje, že výkon, ktorý tu za rok aj štvrť predvádza, by ju za normálnych okolností dávno stiahol pod hladinu a prinútil by ju potupne odísť a dať priestor niekomu kompetentnejšiemu a schopnejšiemu. Chápe, že nemá zmysel hovoriť o boji proti pandémii či o oživovaní hospodárstva a pomoci ľuďom, pretože v týchto oblastiach, žiaľ, na úkor všetkých občanov Slovenskej republiky tragicky zlyhala. Zúfalo preto táto koalícia potrebuje niečo, čím by ešte stále mohla odôvodňovať svoju holú existenciu. A toto niečo má byť podľa nich boj proti korupcii, boj za transparentnosť a údajná očista štátu.
O transparentnosti som už hovoril pri míňaní miliárd zo štátneho rozpočtu, malej trnavskej firmičke či nezverejnení zmluvy o Sputniku a ďalších a takto by sme podľa mňa mohli, a mnohí kolegovia to aj spravia, mohli pokračovať aj celý deň, aj ešte aj ďalšiu noc.
Čo malo znamenať pôsobenie dvorného advokáta OĽANO pána Miškoviča práve v rezortoch spravovaných touto stranou? Takmer milión zarobila jeho kancelária v zmanipulovaných súťažiach vrátane ministerstva financií, na ktorom sedel pán Miškovič ako poradca vtedajšieho ministra a terajšieho premiéra Hegera. Toto náhodou nie je systém našich ľudí, ktorí ste toľko kritizovali?
A nie je náhodou systém našich ľudí to, čo predvádzate v štátnej správe? Ešte nikdy v histórii koaličných vlád sa nestalo, aby všetky posty prednostov okresných úradov obsadila jedna jediná koaličná strana, a nie sľubovanými transparentnými výberovými konaniami, o ktorých ste tak kvetnato rozprávali, ale pohovormi pred straníckymi bunkami a úderkami OĽANO.
Čo na tom, že mesiac predtým Igor Matovič rozprával, ako musia práve posty predsedov alebo prednostov okresných úradov ostať apolitickými a profesionálnymi. Čo na tom, že pohotovo zmenil svoj postoj a tvrdil, že teda, okej, prednostovia okresných úradov, to je ešte tá posledná politická línia, od nich nižšie už to bude všetko len profesionálne. A, čuduj sa svete, páni poslanci z OĽANO na túto schôdzu predložili návrh zákona, ktorý má možnosť odkrágľovať vedúcim predstaviteľom štátnej správy každého jedného nepohodlného vedúceho zamestnanca na akejkoľvek verejnej alebo štátnej funkcii a idú ešte ďalej a chcú, aby takúto právomoc mali aj pracovníci na ústredných orgánoch štátnej správy.
Ako toto ide dokopy, pán Matovič, s vašou sústavnou kritikou, že v minulosti bolo vstupenkou na nejaký štátny post alebo pozíciu stranícka knižka? Ako toto ide dokopy s tým, čo tu teraz predvádzate?
A pritom mám pocit, že vám asi vôbec nedochádza, čo robíte. Pretože to nebude o tom, že nová vláda, ktorá po vás príde, tieto zákony využije, povyhadzuje vás všetkých a nasadí naspäť svojich ľudí. Vôbec o toto nejde. Chcem upozorniť aj občanov Slovenskej republiky, že nová vláda, nech už bude hociktorá, ktorá po vás príde, bude mať obrovský problém, pretože okrem ministrov, fundovaných štátnych tajomníkov bude musieť sa snažiť zohnať obrovské množstvo profesionálov, ktorí, žiaľ, zo štátnej správy pod vedením vašej vlády odchádzajú, pretože sa hanbia spájať svoje meno s touto vládou a s ministrami, ktorí na ministerských stoličkách sú.
To je najväčšie nešťastie Slovenskej republiky – deprofesionalizácia, amaterizmus a deštrukcia celej štátnej správy pod vaším vedením. (Reakcia z pléna.) Toto je tá vaša transparentnosť v priamom prenose. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Pán poslanec Pročko, prosím, ukľudnite sa.

Pellegrini, Peter, poslanec NR SR
Už som čakal, kedy to príde.
Ak chcete hovoriť, kolegovia, kolegyne, aj o boji proti korupcii, tak nech sa páči, len čo nám vysvetlíte ekonomický zázrak v podaní malej trnavskej firmičky, môžete sa pustiť aj do obhajoby vášho štátneho tajomníka na ministerstve zdravotníctva. Človek, ktorý podľa vlastných slov spolurozhoduje o testovacej stratégii, prevádzkoval so svojimi firmami desiatky odberových miest a zarobil na nich milión eur.
Alebo chcete radšej hovoriť o desaťmiliónovej zákazke Slovenskej pošty pre firmu hlavného kajúcnika Makóa? To je tiež nekorupčné a transparentné? Kľudne o tomto môžme hovoriť, pretože predpokladám, že sa konečne raz za týmto pultom dočkáme, že ak je raz niekomu vytýkané jeden a štvrťročné pôsobenie v jeho funkcii, tak bude obhajovať svoje pôsobenie v jeden a štvrť, jedného roka a štvrť vo svojej funkcii, a nie, že sa bude obhajovať tým, čo opozícia spravila pred 5, 8, 10 alebo 15 rokmi.
Raz by som chcel počuť, raz by som chcel počuť, aby ste aj vy ako koaliční poslanci skúsili vyvracať argumenty, ktoré sa týkajú vášho pôsobenia, a nie len hovorili o tom, kto to hovorí a či si to môže dovoliť, alebo nemôže dovoliť povedať. Skúste sa raz odvážne postaviť sem a vyvracať každé jedno podozrenie, o ktorých tu hovoríme, ktoré sa týkajú vášho riadenia štátu, a nie sa neustále vracať a kydať na opozíciu. Z toho sa už občania tejto krajiny nenajedia. Vy tu vládnete rok aj štvrť a vy nám vysvetlite, prečo to robíte, tak ako to robíte a obhájte si svoje činnosti a svoje pôsobenia. Obhájte si ich pred občanmi Slovenskej republiky, ktorí nás sledujú. Nemusíte predo mnou, povedzte tým ľuďom, ktorých 90 % nedôveruje bývalému predsedovi vlády Igorovi Matovičovi. Skoro 90 %, takúto nedôveru nemal ešte žiaden vysoký predstaviteľ štátu od novodobej histórie Slovenskej republiky.
A ak som už spomenul kajúcnikov, musím rozobrať ďalšiu oblasť, ktorou vláda a vládna koalícia obhajuje svoju existenciu. Je to takzvaný boj za očistu štátu, ktorý však v ich prevedení má úplne jednoduchší a presnejší názov – zatýkanie.
Všetci si veľmi dobre pamätáme, ako vtedajší pán premiér Matovič z tohto miesta odkazoval opozícii, takto tu stal ako ja teraz a takto ukazoval prstom a odkazoval nám, že vy, kolegovia z opozície, tichučko šúchajte nohami a čakajte, kedy si po vás príde NAKA a kedy vás príde zobrať. Všetci si pamätáme, ako vicepremiérka Remišová kreslila si pexeso a červeným si tam prekrižovala všetky tie tváre, ktoré postupne končili niekde vo väzbe. A už vtedy malo mnohých napadnúť, že takýto priamy nátlak nemá ale absolútne nič spoločné so sľubovaným rozviazaním rúk polícii.
Vážené dámy a páni, ak by sme my niečo také urobili počas našej vlády, ak by som vám ja niekedy z pozície predsedu vlády alebo aj môj predchodca predseda vlády bol ukazoval, že máte byť ticho a čakať, kedy po vás príde NAKA, tak by ste tu volali medzinárodné inštitúcie, zvolávali by ste európske fóra a spochybňovali právny štát na Slovensku atď. My sme ticho, trpíme to, ale som rád, že občania Slovenskej republiky to vidia. Pretože to je niečo... (Zasmiatie sa v sále.)
A môžte sa na tom smiať, to úplne svedčí o vašej úrovni a tom celom. Ja sa snažím nikoho v mojom príhovore ani neurážať, ani sa nikoho dotknúť. Pána premiéra nazývam pán premiér, pán minister, pán Igor Matovič. Som zvedavý, akým štýlom bude vystupovať on.
Vážené dámy a páni z vládnej koalície, prihováram sa vám, prosím, neprivlastňujte si nejaké úspechy za to, že ste rozviazali ruky polície, pretože rozprávať nezmysly, že samotný Igor Matovič má zásluhy na rozviazaní polície, to je čistokrvná lož, priatelia. Pretože pán Matovič nie že rozviazal slovenskej polícii ruky aj prokuratúre, ale on začal osobne tieto orgány zneužívať na politickú a osobnú pomstu, pretože logika jeho postupu bola jednoduchá. Zatýkanie, opakujem, nie vyvodzovanie spravodlivosti, zatýkanie bolo jeho pomyselným politickým bilbordom. Sľuboval ho pred voľbami na každom kroku a vedel, že popri svojej neschopnosti riadiť tento štát budú zásahy polície tým jediným, naozaj tým jediným, čo bude môcť ešte vydávať za svoj pomyselný úspech. A malo to len jednu chybičku krásy, že na splnenie týchto jeho politických sľubov, zatiaľ javí sa, chýbali a chýbajú akékoľvek dôkazy.
A tak vznikla utajená skupinka vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí dostali jasné zadanie: nahradiť dôkazy výpoveďami univerzálnych udavačov, takzvaných kajúcnikov. Všetko podstatné na túto tému nám povedala tajná správa Slovenskej informačnej služby, ktorú sme prednedávnom tu počuli z tohto miesta z úst predsedu Národnej rady Slovenskej republiky. A nejde o žiadnu spravodajskú informáciu, ako sa to snažia zhadzovať koaliční politici, ale o informácie podložené dôkazmi, využiteľnými aj v trestnom konaní. A tajná služba potvrdila, že takáto skupinka na Slovensku existuje, že výpovede kajúcnikov sú koordinované a vyšetrovania citlivých politických káuz sú manipulované. Potvrdila to inšpekcia, ktorá zasiahla a odobrala spisy konkrétnym vyšetrovateľom. Potvrdil to včera krajský prokurátor, ktorý vo svojom tlačovom vyhlásení povedal, že zásahy inšpekcie voči vyšetrovateľom sú absolútne zákonné a správne.
Tak už neviem, kto viac môže v tomto štát povedať, že sa tak deje, pretože, prepáčte, tento štát má nového generálneho prokurátora, vášho pokútne zvoleného špeciálneho prokurátora, prezidenta Policajného zboru, ministra vnútra, všetko je to vaše, takže tu to nehovorí žiadna opozícia, tu to hovoria orgány tohto štátu, ktoré sú plne pod vašou kontrolou.
A musím občanom Slovenskej republiky pripomenúť, že mechanizmus pôsobenia tejto skupinky je veľmi jednoduchý. Na základe vzájomne koordinovaných výpovedí kajúcnikov končia ľudia v neprijateľných podmienkach kolúznej väzby, kde trávia v cele na troch metroch štvorcových 23 hodín denne, bez kontaktu so svojimi najbližšími. Dostali však možnosť, že ak porozprávajú, čo chce od nich vyšetrovateľ počuť, môže sa ich trápenie ukončiť. Toto sú metódy, ktoré naozaj musíme nazvať stredovekými metódami.
A trpké plody tohto úsilia sa aj rýchlo prejavili. Pretože noví kajúcnici si zrazu pospomínali na roky staré veci a poudávali všetkých svojich spolupracovníkov aj priateľov. A čo dostali za svoju výpoveď? Aj patričnú odmenu, samozrejme. Podmienečné tresty namiesto hroziacich obrovských trestov odňatia slobody, smiešne finančné pokuty, z ktorých sa smeje už aj slovenská verejnosť, ale predovšetkým dostali slobodu. A tak si dnes niektorí z nich lietajú súkromnými lietadlami halabala po svete, zatiaľ čo terče ich výpovedí zatiaľ trpia a hnijú v base bez nároku na spravodlivý súdny proces, bez akýchkoľvek dôkazov. A pomaly, žiaľ, mnohí z nich prichádzajú aj o psychické zdravie a mnohí z nich aj o svoje životy. A tragédia generála Lučanského nech je v tomto celému Slovensku mementom. A tých obetí je podstatne viac a viete, že tých ľudí, ktorí spáchali samovraždu, či už vo väzbe, alebo po obvinení, je podstatne viac.
A celá táto schéma, čo je najhoršie, pokračuje mediálnymi krokmi, pretože inak by sa politicky nedala využiť situácia, že niekoho len tak potichu zoberú do väzby. Okázalé zatýkania v prítomnosti kamier, vykopávanie dverí či predvádzanie pod hlavňami samopalov sa stali novým spravodajským žánrom našich médií a, samozrejme, výpovede zlomených väzňov v plnom znení prenikajú aj do médií a na verejnosť. A nikto neskúma ich pravdivosť. Médiá majú svoje titulky a idú si s týmito informáciami konfrontovať ľudí, o ktorých kajúcnici narozprávali svoje historky z podsvetia.
A už dnes vieme, že svetom poletujú ďalšie výpovede, ktoré čakajú len na tú správnu chvíľku, aby sa v politicky príhodný okamih mohli objaviť na verejnosti, uniknúť do médií a poškodili tých ľudí, ktorí sú buď predstaviteľmi opozície, alebo sú v tomto menovaní.
Áno, dámy a páni, toto je jediný spôsob, akým je táto vládna koalícia schopná viesť politický súboj, žiaľ, jediný spôsob, ako vie táto vládna koalícia viesť politický súboj, pretože sa držia hesla: My s vami nebudeme odborne diskutovať, my s vami nebudeme argumentovať, my vás jednoducho všetkých dáme zavrieť. To je jediné, čo viete, páni kolegovia z koalície.
Petícia za referendum o predčasných voľbách, dámy a páni, ukázala, aký veľký je u ľudí hnev na súčasnú vládnu koalíciu. Tomuto hnevu je vláda schopná čeliť jediným spôsobom, mediálne dehonestovať predstaviteľov opozície a kričať, že predčasné voľby by znamenali návrat mafie. Vykrikujú to napriek tomu, že dnes majú svojho policajného prezidenta, nového generálneho prokurátora, ako som spomínal, špeciálneho prokurátora, preto sa pýtam, ako sa pri takýchto vami zvolených všetkých vysokých predstaviteľov bezpečnostných zložiek môže na Slovensku vrátiť akákoľvek mafia? Pýtam sa, ako je to možné, čo s tým majú voľby, pýtam sa? Pretože títo ľudia (reakcie z pléna) nemajú nijakým spôsobom vplyv na to, aké voľby sú alebo nie, pretože ich mandát presahuje podstatne dlhšie obdobie ako jedno volebné obdobie a sú to vami zvolení a vami vymenovaní ľudia.
Preto vopred varujem všetkých ľudí na Slovensku, výpovede kajúcnikov nie sú a nesmú byť žiadnou bernou mincou a je v nich mnoho vypočítavosti a snahy zachrániť si vlastný krk. Manipulácie vyšetrovania sú natoľko bežnou praxou, že jednoducho treba dávať veľký pozor, čomu ľudia môžu alebo nemôžu uveriť. A ja pevne verím, že slovenské súdy konečne, keď sa raz tieto prípady na súdy aj dostanú, sa s tým veľmi jasne vysporiadajú a vyrieknu spravodlivý ortieľ nad každým, kto je v takýchto veciach uvedený.
Čo už je lepším dôkazom takéhoto tvrdenia, že ide o možnosť manipulácie, sú opakované stretnutia pána Igora Matoviča aj s hlavnými kajúcnikmi, ako je Makó či Slobodník? Pán Igor Matovič sa s Makóom stretával aj v čase, keď bol riaditeľom Kriminálneho úradu Finančnej správy, to znamená organizáciou, ktorá vyšetruje daňové podvody. Áno, aj jeho vlastné daňové podvody, pretože len premlčanie zachránilo pána Igora Matoviča pred zodpovedaním sa z preukázaných daňových podvodov. Na to sú papiere.
Čo mal znamenať vstup pána Makóa do radov Slovenskej informačnej služby? Bola to naozaj odmena za jeho predchádzajúce či nastávajúce služby?
Bývalý šéf NAKA pán Branislav Zurian vypovedal, že za tento presun sľúbil Igor Matovič vyplatiť SIS 20 mil. eur v rámci navýšenia rozpočtu. A, áno, predstavte si, takáto suma skutočne aj v štyroch tranžiach bola prevedená počas jedného roka do rozpočtu tajnej služby. To je teda tá odmena za upratanie pána Makóa?
Sú desaťmiliónové zákazky Slovenskej pošty pre firmu LAMA odmenou priamo preňho? Pán Igor Matovič je podľa môjho názoru a podľa názoru všetkých 39 poslancov, ako aj vo veľkej časti verejnosti osobne zodpovedný za rozvrat bezpečnostných zložiek a zúriacu vojnu v polícii. Je osobne zodpovedný za to, že ohlasovaná spravodlivosť sa zmenila na politickú pomstu a manipuláciu vyšetrovaní citlivých káuz. Je to jeden z hlavných dôvodov, prečo musí pán Igor Matovič v politike tak isto skončiť.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, všetky veci, ktoré som doteraz spomenul, sa týkali samotného pôsobenia Igora Matoviča v politike a jeho zodpovednosti aj ako predsedu vlády, ale hlavne predsedu najsilnejšej vládnej strany. A už len tieto dôvody sú podľa môjho názoru dostatočné na jeho odchod z funkcie.
Ale aby ste mi nevyčítali, že sa nevenujeme ani jeho pôsobeniu na poste ministra financií, dotknem sa aj niektorých oblasti z jeho terajšieho pôsobenia.
Ministerstvo financií bolo dlhé roky – a mal som tú česť na ňom byť – najprofesionálnejší rezortom, aký sme v Slovenskej republike mali ešte od čias, poviem to, nech mi je odpustené, ešte od čias Ivana Mikloša, od tej doby žiadny minister, a bolo ich tam niekoľko, nedovolil rozvrátiť, rozvrátiť (reakcie z pléna) odbornosť, rozvrátiť odbornosť ministerstva financií. (Reakcie z pléna.) Títo ľudia strážili verejné financie pred politickými zásahmi.
Hovorím vám o odbornom stafe ministerstva financií, generálnych riaditeľov, ktorí sú tam 20 rokov alebo 30 rokov, ktorí prežili viacerých ministrov a ktorí boli garantom profesionality ministerstva financií. Predstavitelia IFP, terajšieho UHP, o nich hovorím, na ktorých sa radi aj vy tak odvolávate. Aj za našej vlády ste sa odvolávali na IFP, aj za našej vlády ste sa odvolávali na UHP, hovorím o týchto profesionáloch, ktorí tam pracovali a ktorí držali vysokú úroveň ministerstva financií a pomáhali nám spravovať verejné financie zodpovedne a profesionálne.
Dnes, vážené dámy a páni, čo tu pokrikujete, títo profesionáli z ministerstva financií odchádzajú. Odchádzajú. Prečo? Pretože nechcú byť spájaní s človekom, ktorý sám o sebe vyhlasuje, že nevie spravovať ani len svoje osobné financie, ktoré zveril svojej rodine, pretože povedal, že sa tomu vôbec nerozumie.
Igor Matovič o sebe tvrdil, že obráti v ruke každé jedno euro zo spoločnej kasy, pretože má vraj úctu k peniazom daňových poplatníkov. A to bol jeho hlavný dôvod, prečo štát zlyhal aj v pomoci nášmu hospodárstvu, prečo nijako nepomohol ľuďom a prečo im postupne berie ešte aj všetky sociálne istoty. Pomoc štátu a ekonomike bola od začiatku najslabšia, najpomalšia a najkomplikovanejšia.
Podľa Národnej banky bola v roku 2020 protipandemická pomoc firmám a domácnostiam z verejného rozpočtu najnižšia z krajín eurozóny. Celé sektory hospodárstva sa blížia ku krachu, len v gastrosektore už skrachovalo 16-tisíc prevádzok. Napriek tomu neváhal pán Igor Matovič rozhádzať stámilióny eur na svoje megalomanské nápady a zadlžil štát ako nikdy predtým.
Vážení, a môžte si tu rozprávať a kričať a smiať sa, koľko chcete, moja vláda vám odovzdávala Slovensko s dlhom 48 % hrubého domáceho produktu; 48 % hrubého domáceho produktu. Na vás sa pozerám, pani poslankyňa, neviem, ako sa voláte, sa usmievate, 48 % hrubého domáceho produkt (reakcie z pléna) a s deficitom 1,2 %. S deficitom 1,2 %. A boli sme opozíciou a médiami atakovaní za každú jednu desatinu deficitu... (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Páni poslanci, prosím vás pekne, budete mať možnosť vystúpiť v písomnej alebo ústnej rozprave. Toto neni dialóg, tunák prednáša pán za rečníckym pultom, pán predseda Pellegrini. Prosím pekne, nevedieme tuná dialóg, buďte takí láskaví, dodržujte poriadok rokovací. Ďakujem.

Pellegrini, Peter, poslanec NR SR
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda.
Viete, ono sa tie fakty asi počúvajú ťažko, lebo na to sa môžte vyškierať tu, koľko chcete, ale povedať nemôžte nič iné, pretože to je zapísané nielen v Štatistickom úrade Slovenskej republiky, ale aj v európskych štatistických údajoch, 48 % hrubého domáceho produktu, 12. najnižší dlh v Európskej únii a deficit na úrovni 1,2 %. Áno, mali sme ambíciu ísť na vyrovnaný a dosiahli sme 1,2; 1,2. Za dva roky vašej vlády a tým pozmeňujúcim návrhom, ktorý ste tu s potleskom a s úsmevom nedávno pánovi ministrovi schválili, ste navýšili deficit len tento rok o ďalšie tri a pol miliardy a skončíme niekde s deficitom 9,9 % hrubého domáceho produktu. A budeme končiť tento rok pravdepodobne s dlhom 64 % hrubého domáceho produktu, 64 oproti 48. Táto vláda za dva roky zvýši dlh Slovenskej republiky o jednu celú tretinu. O jednu celú tretinu. A hovorím to nie ja, hovorí toto IFP, hovorí toto UHP, hovorí to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť a hovorí to aj Národná banka Slovenska, vážení. O jednu tretinu navýšite dlh tejto krajiny na 64 %, najväčší dlh, aký sme v histórii existencie Slovenskej republiky mali.
Vážení, najvyšší. A kľudne si pozrite, že čo z toho spôsobila pandémia a čo z toho spôsobili tieto rozhadzovačky stá miliónov na absolútne nepotrebné veci, ktoré ste tu spôsobili.
Žiaľbohu, musím to skonštatovať a myslel som, že sa nikdy toho nedožijem, že pán Igor Matovič vedie Slovensko na grécku cestu a treba upozorniť občanov Slovenskej republiky, čo to znamená. Že potom pravdepodobne bude musieť nastať krutá sociálna kúra, tvrdé reštriktívne opatrenia a na ozdravenie ekonomiky a bojím sa, že budú dohliadať ešte aj medzinárodné zahraničné inštitúcie, ktoré nás budú nútiť do boľavých a ťažkých škrtov, pretože sa budeme musieť z tohto dlhu nejako vymotať a budeme ho musieť aj nejako splatiť.
Toto postváral so Slovenskom človek, ktorý nám tu vyhadzoval na, na, na verejnosť akékoľvek len desatinu percenta hrubého domáceho produktu. Ako si dovoľujeme zadlžovať naše generácie. Vy idete za dva roky zadlžiť krajinu o tretinu oproti nášmu celkovému dlhu, aký sme mali pred dvoma rokmi. Každého jedného človeka ste minulý rok zadlžili od novorodenca až po najstaršieho človeka tejto krajiny o 1 800 eur! A ja sa pýtam, kto z toho niečo mal? Ktorí podnikatelia sa môžu pochváliť, že bolo im pomožené, ktoré rodiny s deťmi povedali, ďakujeme veľmi pekne, štát, že si sa zadlžil, lebo ak by ste sa zadlžili za pomoc tejto krajine, tak vám nevytknem ani jedno euro. Len my sa pýtame, kde tie miliardy skončili? Pretože Slovensko ide od deviatich k piatim, ani jedna sociálna skupina nie je spokojná. A pýtam sa, kde tie peniaze sú? Lebo ja nato odpoveď teda nemám. (Reakcia z pléna.)
Takže prepáčte, a to už nespomínam ani to, že keďže pán Igor Matovič tvrdil, že my ročne ukradneme 3 mld. eur (reakcia z pléna), tak už ste rok aj štvrť vo vláde, takže ste mali k dispozícii ďalšie 4 mld. dodnes minimálne. Tak sa pýtam, ako ste ich teda použili, keďže vy ste ich neukradli, kde sú? Kde sú? Lebo nevidíme žiadne významné investície, nevidíme žiadny rozmach v sociálnej oblasti, nevidíme žiadny rozmach v medzinárodnej nejakej pomoci pre naše hospodárstvo. Nič! Nič. Hlavne že teda my sme ich ukradli, vy ich nekradnete, ale kde sú? Neviem. Tak sa, prosím, aspoň priznajte, že ste vtedy klamali.
Pretože, žiaľbohu, verný svojím akože geniálnym nápadom, ktoré, na ktoré vo svete neprišli ani iné geniálne mozgy, oznámil náš pán minister financií ďalšiu vec, a to je obrovská daňovo-odvodová reforma, s ktorou chce prísť. Žiaľ, táto má prehádzať celý dnešný systém, ale s tragickými dôsledkami, ktoré si je ťažko ešte len nami predstaviť.
Zvýšenie DPH je hanebným útokom na najchudobnejších a najslabších a na všetkých, ktorí najväčšiu časť svojho príjmu minú na nákup potravín alebo na svoje základné životné potreby. V situácii, keď je obrovská časť obyvateľov ekonomicky ťažko zasiahnutá následkami pandémie, by akékoľvek zvýšenie DPH malo katastrofálny dopad na množstvo ľudí na Slovensku. A celá reforma, tak ako unikla, pretože ona unikla priamo z dielne ministerstva financií, to nie sú naše výmysly, ona unikla priamo z ministerstva financií, tak táto reforma, tak ako unikla, je jedným smrteľným koktailom, ktorý by znamenal výrazné zdraženie všetkých tovarov a služieb, zvýšenie daní živnostníkom a mnohé pravicové, dávno prežité experimenty. A je len príznačné, že už vyše mesiaca sme sa mali dozvedieť iný teda mix daňovo-odvodovej reformy, ale je tragikomické, že sme sa znovu dozvedeli, lebo Richard Sulík. Tak sa ju dozvedieť nemôžme.
Pán Igor Matovič na poste ministra financií pokračuje v deštrukcii štátu z mimoriadne vplyvnej a významnej funkcie. Podpredseda vlády a minister financií je najvýznamnejšia funkcia vo vláde po predsedovi vlády. Je plne zodpovedný aj za zlyhania všetkých ostatných ministrov OĽANO, ktorí bezo sporu patria k jedným najslabším článkom celej vlády. Z premiéra Eduarda Hegera si skôr urobil svojho hovorcu, a to častokrát naozaj veľmi slabého a neinformovaného. Pretože jeho cirkusantské kúsky ako svojvoľná cesta do Moskvy alebo Budapešti jasne ukazujú, kto je v skutočnosti pánom. A Igor Matovič poňal svoje ministerské postavenie ako pokračovanie výkonu svojej premiérskej funkcie, akurát inými prostriedkami.
Ak niekto čakal, že jeho odchodom z postu predsedu vlády aspoň na chvíľu utíchnu spory s jeho koaličným partnerom Richardom Sulíkom, bol opäť raz sklamaný. Vzájomné obvinenia a urážky na tlačových konferenciách len zmenili svoje miesto a čas. Obsah ostal rovnaký. A, žiaľ, rovnaký ostal aj tragický dopad týchto sporov na verejné financie, podnikateľský sektor či pomoc kultúrnej obci.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, predložil som vám tu množstvo opodstatnených dôvodov, pre ktoré by mal Igor Matovič v politike skončiť, a dovolím si ich na záver ešte raz stručne zhrnúť.
Bývalý predseda vlády a súčasný minister financií Igor Matovič nesie politickú a mocenskú zodpovednosť za právny rozvrat štátu a jeho inštitúcií.
Nesie zodpovednosť za nehospodárne nakladanie s financiami daňových poplatníkov v čase celoplošného testovania, zadlžovania krajiny a neschopnosti konsolidovať verejné financie.
Je zodpovedný za cynické zneužívanie boja proti pandémii na obohacovanie sa blízkej trnavskej firmičky a úradníkov z ministerstva zdravotníctva.
Je zodpovedný za permanentný konflikt vo vláde s koaličným partnerom Richardom Sulíkom, ktorý destabilizoval spoločnosť a znefunkčnil štát pri ekonomickej a sociálnej pomoci ľuďom.
Je zodpovedný za konfrontačnú politiku vedenú s občanmi Slovenskej republiky, občanmi vlastného štátu.
Je zodpovedný za vojnu v bezpečnostných zložkách a zneužívanie týchto zložiek a za zmanipulovanie vyšetrovania citlivých káuz.
Je zodpovedný za hroziaci rozvrat verejných financií, antisociálnu politiku a hroziacu grécku cestu pre slovenskú ekonomiku.
A je zodpovedný v plnej miere aj za poškodenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí a za presadzovanie niekedy cudzích záujmov na úkor národných záujmov Slovenskej republiky.
Z týchto dôvodov my podpísaní poslanci považujeme ďalšie pokračovanie Igora Matoviča v kresle vicepremiéra a ministra financií za neúnosné a škodlivé pre Slovenskú republiku.
Dámy a páni, panie poslankyne, páni poslanci, častokrát tu z tohto miesta hovoríte, že poslanec má pri svojom výkone mandátu sa riadiť svojím vedomím a svedomím. A pevne verím, že vám vaše svedomie dnes nedovolí súhlasiť s pokračovaním marazmu a chaosu, ktoré pán Igor Matovič v slovenskej politike predstavuje. Dajte mu, prosím, pri hlasovaní skutočne najavo, čo si o ňom a jeho politike myslíte. Ak sa rozhodnete uprednostniť koaličné dohody, aj to je v poriadku, ale chcem vám pripomenúť, že sa tak stanete spolupáchateľmi toho, čo Slovensko na čele s Igorom Matovičom ešte čaká.
Ďakujem vám za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

30.6.2021 o 12:06 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:57

György Gyimesi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady, vážený pán predseda vlády Slovenskej republiky, ktorý tu nie je, členovia vlády, milé kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, aby som predniesol spoločnú správu o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády Slovenskej republiky a ministrovi financií Slovenskej republiky Igorovi Matovičovi vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky, je to tlač 610a.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 627 z 28. júna 2021 pridelil návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády Slovenskej republiky a ministrovi financií Slovenskej republiky Igorovi Matovičovi všetkým výborom Národnej rady Slovenskej republiky okrem určených špecifických výborov na prerokovanie do určeného termínu konania schôdze. Určil zároveň, aby výbor pre financie a rozpočet ako gestorský výbor pripravil na schôdzu Národnej rady Slovenskej republiky správu o výsledku prerokovania uvedeného návrhu vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky.
Predložený návrh skupiny poslancov jednotlivé výbory prerokovali dňa 29. júna 2021 s tým, že sedem výborov Národnej rady Slovenskej republiky neprijalo platné uznesenia, nakoľko návrh uznesenia nezískal potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov podľa čl. 88 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky v spojení s § 52 ods. 4 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 o rokovacom poriadku. Päť výborov Národnej rady Slovenskej republiky o návrhu nerokovalo, keďže neboli uznášaniaschopné.
Zároveň výbor pre financie a rozpočet ako gestorský výbor uznesením č. 211 z 29. júna 2021 schválil spoločnú správu o výsledku prerokovania uvedeného návrhu skupiny poslancov vo výboroch Národnej rady.
Výbor pre financie a rozpočet ma zároveň poveril, aby som predniesol na schôdzi Národnej rady spoločnú správu o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády Slovenskej republiky a ministrovi financií Slovenskej republiky Igorovi Matovičovi vo výboroch a určil poslancov Národnej rady Gyimesiho, Kuriaka, Miernu, Hlinku, Lehotského a Viskupiča za spravodajcov výboru.
Z uznesení výborov nevyplynuli žiadne pripomienky a požiadavky.
Ďakujem, pán predseda, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu, do ktorej sa hlásim po stanovisku vlády Slovenskej republiky.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.6.2021 o 12:57 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:57

Jaroslav Naď
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda. Vážené dámy, vážení páni, dovoľte, aby som ospravedlnil pána predsedu vlády Hegera, ktorý by tu bol včera, keby ste neodišli zbabelo domov večer, a bol by predniesol toto stanovisko. Teraz je v Poľsku na dlhodobo plánovanej ceste.
Zároveň chcem upozorniť na to, že toto je stanovisko vlády, ktoré teraz prečítam, ja som si už na príhovor pána Erika Tomáša, teda, pardon, pána Petra Pellegriniho urobil dvanásť poznámok a asi budem mať tú česť sa k nim vyjadriť neskôr v rámci diskusie.
K stanovisku vlády Slovenskej republiky. (Reakcia z pléna.) Návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády a ministrovi financií Igorovi Matovičovi, tlač 610, vláda vníma ako účelový populizmus od navrhovateľov, ktorí zneužívajú ťažké obdobie pandemickej krízy na zvyšovanie napätia v spoločnosti, na vyvolávanie nepokojov a destabilizáciu.
Navrhovatelia majú na to teda dva hlavné dôvody.
Prvým je strach pred spravodlivosťou – poznámka moja, čo sme mali možnosť vidieť aj pred chvíľou. Je príznačné, že o nehospodárnom nakladaní s verejnými zdrojmi hovoria poslanci zo strany SMER – sociálna demokracia a jej politickej odnože strany HLAS – sociálna demokracia. Práve počas vlád SMER-u – SD a jej dcérskej organizácie HLAS – SD dochádzalo k monštruóznemu, k monštruóznemu, pardon, rozkrádaniu štátu. Dnes s rastúcimi obavami sledujú, ako ich blízki spolupracovníci, obchodní a politickí partneri čelia vážnym obvineniam z korupcie a zakladania zločineckých skupín. Je pritom reálny predpoklad, že orgány činné v trestnom konaní postupne odhalia celú ich zločineckú sieť, ktorá systematicky, drzo, dlhodobo a premyslene rozkrádala peniaze daňových poplatníkov, aby si zabezpečila svoj luxusný život. (Potlesk jedného poslanca.)
Preto dnes strany SMER – SD a HLAS – SD, tieto politické krídla organizovaného zločinu, robia všetko pre to, by otrávili spoločnosť klamstvami, vyvolali predčasné voľby a orgánom činným v trestnom konaní opäť zviazali ruky a dostali ich pod svoju kontrolu.
Tým druhým dôvodom je permanentná snaha SMER-u – SD a pobočky SMER-u HLAS-u – SD o zneužívanie mimoriadne ťažkej pandemickej situácie na bezohľadné vytĺkanie politického kapitálu za každú cenu bez ohľadu na to, koľko ľudských životov to bude stáť, a bez ohľadu na to, aké veľké ekonomické straty to občanom Slovenskej republiky spôsobí.
Igor Matovič ako premiér zdedil krajinu po rokoch vládnutia SMER-u – SD a HLAS-u – SD s vysokým verejným dlhom, podvyživeným zdravotníctvom, s decimovanými Štátnymi hmotnými rezervami a bez plánov a stratégií na zvládanie takýchto mimoriadnych pandemických situácií, ako sme zažili.
Od prvej chvíle viedla vláda pod vedením Igora Matoviča intenzívny boj za ochranu zdravia, životov, zatiaľ čo opozícia permanentne spochybňovala prijímané opatrenia a niektorí jej predstavitelia verejne porušovali protiepidemické opatrenia a vedome a cielene tak prispievali k celkovému zvyšovaniu napätia a zhoršovaniu atmosféry v spoločnosti.
Aj spomínaný nákup vakcíny Sputnik V bol motivovaný vyhodnotením aktuálnej situácie a dostupných možností. V čase dojednania zmluvy o dodávke vakcíny Sputnik V na Slovensko všetky štáty Európskej únie čelili veľkému nedostatku vakcín a denne zomieralo na ochorenie COVID-19 sto ľudí a na Slovensku bol podľa prieskumu renovovaných agentúr – čiže nie podľa názoru, moja poznámka, nie podľa názoru pána Matoviča, ale podľa prieskumu renomovaných agentúr – vysoký záujem o očkovanie touto vakcínou. Z týchto dôvodov sa nákup vakcíny Sputnik V ukazoval ako najdostupnejšie riešenie kritickej situácie v danom čase. To, že Sputnik V je účinná a bezpečná vakcína, potvrdili aj všetky testy dovezených šarží ako v slovenskom ŠÚKL, tak aj v OMC a laboratóriu v Maďarsku.
V zmysle zmluvy a podpísaných dodatkov zaplatíme iba za dodané množstvo vakcín a žiadne ďalšie platby, sankcie ani penále z platnej zmluvy nevyplývajú. Navyše ruská strana spätne od nás odkúpila 160 000 dávok nakúpených vakcín Sputnik V. Iba pre porovnanie. Na základe zmlúv, ktoré s dodávateľmi vakcín uzatvárala priamo Európska komisia, sme povinní zaplatiť za celé objednané množstvo s tým, že výrobcovia nie sú viazaní ani žiadnym termínom na dodanie vakcín.
Predkladatelia, ako sme mali možnosť počuť, označujú celoplošný lockdown za správnu alternatívu k spochybňovanému celoplošnému testovaniu bez toho, aby porovnali spoločné, spoločenské náklady, pardon. Náklady 500 mil. na plošné testovanie, teda nie 800 mil., označujú za vysoké, ale to, že štvortýždňový celoplošný lockdown by spôsobil výpadok na úrovni 5 mld. eur, vo svojom zdôvodnení z neznámych dôvodov spomenúť zabudli.
Aj z toho je zrejmé, že predkladatelia nemajú záujem o objektívne hodnotenie reality. Celoplošné testovanie totižto dokázalo identifikovať 400 000 infikovaných ľudí a tým výrazne znížiť riziko šírenia nákazy a zároveň umožnilo udržať ekonomiku v chode, čím predišlo ďaleko vyšším ekonomickým stratám. Podotýkame, že celoplošné testovanie malo aj pozitívny medzinárodný ohlas a Slovensko ako priekopnícka krajina získala možnosť medzinárodnej, pozornosť medzinárodnej odbornej komunity.
Pandemickú situáciu takýchto rozmerov zažívame prvýkrát. Áno, je to mimoriadne ťažké obdobie, ktoré kladie vysoké nároky na všetkých občanov Slovenskej republiky. To však zjavne neplatí pre parlamentnú opozíciu, ktorá ju surovo zneužíva s cieľom obnoviť staré poriadky bez ohľadu na to, koľko ľudských životov a peňazí to bude našu spoločnosť stáť.
V ostrom protiklade k postojom parlamentnej opozície je správanie Igora Matoviča, ktorý pri riadení boja s pandémiou podriadil celé svoje úsilie snahe o ochranu zdravia a života občanov Slovenska a minimalizáciu ekonomických škôd.
Vzhľadom k týmto skutočnostiam vláda Slovenskej republiky nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády a ministrovi financií Igorovi Matovičovi.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.6.2021 o 12:57 hod.

PhDr. PhD.

Jaroslav Naď

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:08

György Gyimesi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda. Veľmi pozorne som si prečítal dôvody na odvolanie Igora Matoviča z funkcie ministra financií. Všetky dôvody by sa dali zhrnúť do dvoch slov: hnusné farizejstvo.
Toto hnusné farizejstvo, tú dvojtvárnosť, ktorú predvádzate od začiatku, to znamená, že od marca minulého roku, vám budem pripomínať každý deň. Vždy, keď prídu takéto návrhy, vždy, keď prídu takéto neopodstatnené návrhy, tak sa začneme baviť o tom, že vy, pán navrhovateľ, ktorý ste tu hodinu plamenne rečnili, ste v marci minulého roka, keď bolo 61 nakazených, vyhlasovali núdzový stav, zatvárali ekonomiku a vyhlasovali ste, že prvý je ľudský život a až potom je ekonomika. V momente, keď sa z vás stal opozičný poslanec, ste začali spochybňovať akékoľvek opatrenie, ktoré prijala táto vláda. Či sa jednalo o testovanie, či sa jednalo o vyhlasovanie alebo sprísňovanie núdzového stavu alebo či sa jednalo o zatváranie prevádzok. V novembri minulého roka, keď krivka nakazenosti rástla exponecionálnym spôsobom, keď sme mali desiatky mŕtvych a stovky nakazených denne, ste otvárali prevádzky, resp. ste navrhovali otvárať prevádzky len preto, lebo to znie vynikajúco pre tých, ktorí boli zatváraní, resp. ktorých prevádzky boli zatvárané, a len preto, lebo je to hnusné farizejstvo - a toto slovo budem opakovať veľmi často.
Pre vás ľudský život neznamená absolútne nič. Pre vás sú podstatné vaše percentá, pekný úsmev a dve jamky v lícach. Toto ste predviedli aj pri očkovaní, resp. spochybňovaní očkovania, veď v auguste minulého roka ste tvrdili to, že povinné očkovanie by malo byť, teraz tvrdíte to, že už nemusí byť, pretože vám to z prieskumu vychádza takto. Toto isté ste tvrdili aj vtedy, keď sa vás pýtali na to, že či sa očkovať dáte alebo nie. Veď vy sa tu hráte s ľudskými životmi! A vy idete spochybňovať toho, preto koho je ľudský život posvätný. Vy idete spochybňovať toho, kto dal na oltár svoju funkciu premiéra len kvôli tomu, aby mohol zachrániť čo najviac ľudských životov, resp. aby ochránil túto krajinu od najhoršieho.
Vy Igorovi Matovičovi vyhadzujete na oči Sputnik v marci, kedy sme boli úplne najhorší, sme boli, priam tu bola katastrofa, pokiaľ išlo o počty nakazených a mŕtvych, tak sa Igor Matovič rozhodol spoločne s pánom vtedajším ministrom Krajčím, že dovezie Sputnik. Sputnik bola v tom čase spása pre Slovensko a nepočul som ani jedného z vás, ktorý by sa postavil za to, že, áno, s týmto Sputnikom treba očkovať čím skôr. To, že 13. marca bol Marek Krajčí odvolaný z funkcie a jednoducho, že nebolo možné, aby dotiahol kontrolu týchto šarží a ten ďalší príbeh poznáme, tak sa stalo to, áno, o čom hovoríte, že zo Sputnika sa stala blamáž, že sa zaočkovalo 14-tisíc ľudí. Ale nie je to spôsobené tým, že Igor Matovič doniesol Sputnik napriek tomu, že sme vtedy vedeli, že sa nikto nechce očkovať. Bolo to preto, lebo pravidelne všetci spochybňovali Sputnik s vami na čele.
Ale keď sa bavíme o Sputniku, ja som nikdy nezažil, aby ktokoľvek chcel vyvodiť hmotnú zodpovednosť od vtedajšieho ministra zdravotníctva pána Rašiho v roku 2010, keď doviezol milión kusov dávok vakcín proti prasacej chrípke, z ktorej sa vyočkovalo 1,4 %. Všetky ostatné boli takpovediac vyliate do Dunaja a ešte sme zaplatili aj za likvidáciu týchto vakcín. Kde bola vtedy hmotná zodpovednosť, ktorú dnes tak túžobne očakávate, aby vyvodili spomínaní dvaja páni Krajčí s Matovičom.
Spochybňujete, pán navrhovateľ, právny, resp. spochybňujete právny štát, že došlo k demontáži právneho štátu. No kto iný by mohol rozprávať o demontáži právneho štátu ako vy, ktorý ste už jeden rozobrali do poslednej šrubky, tak vy sa do toho rozumiete. Vám celkom zjavne vadí to, že polícia je riadená z Prezídia Policajného zboru mimochodom človekom, ktorý robil na Úrade vlády pod Robertom Ficom, vám vadí to, že táto polícia nie je riadená z hotela alebo z nejakej vinnej pivničky, toto je pre vás právny štát, ale toto už právny štát nie je, ak je riadený Policajný zbor tam, odkiaľ má byť, resp. z ministerstva vnútra.
Vy tvrdíte to, že je škandál, keď inšpekcia ministerstva vnútra nabehne na NAKU a zoberie spisy. Toto je dôkaz toho, že polícia má skutočne otvorené ruky, má rozviazané ruky a nemá absolútne žiadne problém ísť aj do káuz, do ktorých by sa vaša polícia nikdy v živote nepustila. Do ktorých sa ani nepúšťala. Veď ako by sa mohla, keď Generálnu prokuratúru riadil Kočner, tak to si asi všetci povieme, že, že to možné nebolo. A vy... (Potlesk.)
A vy vtedy, keď je zvolený generálny a špeciálny prokurátor spôsobom, akým Slovenská republika nikdy generálneho a špeciálneho prokurátora nezvolila, tak vy toto nazývate demontážou právneho štátu. Toto nie je demontáž právneho štátu, toto je demontáž sveta, ktorý ste si vy vytvorili a ktorý sa rúca, vážený pán navrhovateľ.
Absolútne tristným dôvodom na odvolanie Igora Matoviča je aj veta vo vašom návrhu, kde tvrdíte, že Slovenská republika prišla diletantizmom o 900 mil. eur z plánu obnovy. Ak by ste toto povedali v Hornej Dolnej, tak tam to vám možno uveria, ale my všetci dnes vieme, že 900 mil. euro nám Európska komisia nedá len preto, pretože sme mali nadpriemerne dobré výsledky v rámci minulého roka v boji s pandémiou, boli sme lídrami v Európskej únii, pokiaľ išlo o európske, pokiaľ išlo o ekonomické výsledky, presne tie, ktoré vy teraz spochybňujete.
Čiže ak toto by, má, má byť dôvod na odvolanie, tak vy hovoríte, že za úspech má byť niekto odvolaný. Gratulujem vám skutočne k takémuto, takémuto odvolávaniu.
Plošné testovanie, pán navrhovateľ, plošné testovanie stálo presne toľko, koľko jeden váš ukradnutý mýtny tender, ktorého ste boli účastný. Rozdiel je ten, že kým plošným testovaním sa zachraňovali ľudské životy, tak mýtnym tendrom sa zachraňovala peňaženka vašich oligarchov. Plošné testovanie vyšlo na jedného obyvateľa 40 až 50 euro. Ja sa vás pýtam, koľko, koľko stojí pre vás jeden ľudský život? Ja tipujem nula euro, preferencie sú podstatnejšie.
Áno, bolo to nekomfortné, bolo pre ľudí otravné, ale 400-tisíc odhalených prípadov koronavírusu hovorí samo za seba. Teraz si predstavte, čo by sa stalo, keby títo ľudia chodili slobodne po Slovensku? Veď my by sme museli zatvoriť celú ekonomiku na tri týždne, čo by spôsobilo ešte väčší ekonomický prepad, čo by vás, samozrejme, potešilo, ale nás, nás absolútne nie. (Potlesk.)
Na záver mi dovoľte, páni a dámy, ešte jednu myšlienku. Ja to celý čas vníma tak, že vy sa neuveriteľne, ale neuveriteľne strachujete o vaše fleky. Vás ženie túžba po moci, na ktorú ste mali dvanásť rokov, ja verím, že tá človeka dokáže opantať strašne a vám chýba, ale dovoľte mi, aby som vám vyjadril aj presvedčenie, že k tomu minimálne ďalšie tri roky nedôjde. A to nedôjde ani napriek tomu, že všetko to, čo vy robíte, robíte nie preto, aby Slovensku bolo lepšie, aby bolo obyvateľom lepšie, ale aby bolo lepšie vám, vašim rodinným príslušníkom, vašim oligarchom, kamarátom.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.6.2021 o 13:08 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:17

Peter Pellegrini

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:19

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán Gyimesi, ste povedali, že ste si s porozumením, resp. že ste si pozorne prečítali návrh na odvolanie, ale zjavne ste nečítali s porozumením. To je niečo neuveriteľné, čo vy dokážete predviesť, že ešte aj za obete koronavírusu môže opozícia, prenášate tu zodpovednosť stále na nás.
Máte úplne pravdu, že to bola katastrofa na začiatku tohto roka, áno, Slovensko bolo, čo sa týka tých najhorších možných údajov o počte úmrtí a počte hospitalizovaných, dlhé týždne najhoršie na svete. A viete, kto za to môže? Ten pán, čo sedí za vami, pán Gyimesi, nie opozícia. Ten pán, čo sedí za vami, za to môže, nehovorím, že za všetkých 12,5-tisíc obetí, ale on sám, pán Gyimesi, priznal, že mnohé z týchto obetí, resp. mnohým z týchto obetí sa dalo zabrániť. Sám to priznal. Sám.
Takže tam sa pozrite, tam sa musíte pozrieť. A potom, že ste to chceli spasiť tým Sputnikom? Tak prečo sa neočkovalo už v marci, keď ste to chceli spasiť? Pretože pán Krajčí sa bál niečo také podpísať.
Hovoríte o antikampani? Kto sa doteraz nezaočkoval Sputnikom? Vy áno, ja viem, že vy áno, ale ten pán za vami sa nezaočkoval doteraz. Tak keď niekto tu hovorí o antikampani, tak hlavou tejto antikampane je pán Matovič a pán Lengvarský, ktorý tiež ako minister zdravotníctva verejnosti povedal, že on by svojim známym a blízkym neodporučil niečo také.
Toto je tá katastrofa a vy ste ju spôsobili a pán Matovič musí za to niesť raz zodpovednosť. Aj teraz, aj v budúcnosti.
No a keď hovoríte, že tu niekto demontuje právny štát... (Reakcia z pléna.)
Pán Pročko, vás poprosím, pána Heráka by ste mohli potom, pána Heráka oslovujte s týmito poznámkami, nie mňa.
Čiže ak hovoríte o nejakom strachu z pozícií, tak títo ľudia, čo tu sedia, česť výnimkám, pretože niektorých si aj vážim, tak títo tu len, pozrite sa, čo robí pán Pročko – len roztlieskavajú, bučia, nie sú schopní sformulovať ani len jednu jedinú vetu. Lebo ide o plat 4 300 eur, o nič iné. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 13:19 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:21

Andrej Stančík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ono to odvolávanie by sa dalo zhrnúť možno v hesle, že účel svätí prostriedky. A za ten rok aj pol sme videli, že ten účel pre opozíciu nebol nejaký vyššie dobro, nebol to boj proti pandémii, nebol to boj za vyššie ideály, a bol to iba boj za politické preferencie.
A príde mi naozaj veľmi, veľmi pokrytecké, keď opozícia kritizuje boj s pandémiou, pretože to, čo tu teraz strana HLAS predvádza rok a pol, bolo čisté pokrytectvo. Keď sme zatvárali, tak by sa malo otvárať, keď bol núdzový stav, tak by sa mal zrušiť, a keď sme otvárali, mali by sme otvárať viacej. Najpokryteckejší bol aj postoj k vakcinácii. Zatiaľ čo v auguste Peter Pellegrini povedal, že by povinné očkovanie niektorých skupín podporil, zrazu to má byť dobrovoľné. A ten postoj k vakcinácii tak je naozaj unikátny, pretože žiadny líder normálnej opozície v Európe sa k tomu takto nepostavil.
Takže ešte raz, zaujíma, zaujíma tá kritika boja proti pandémii, pretože ak by ste naozaj boli tou zodpovednou opozíciou, tak možno by ste sami povedali, že aj keď nesúhlasíte s vládou, podporíte opatrenia, pretože toto neni boj koalície a opozície, toto je boj proti pandémii a tá si nevyberá. A možno by sme čakali aj taký jednoznačnejší postoj k vakcinácii, ale znova, to by muselo ísť o niečo viac ako politické preferencie. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 13:21 hod.

Mgr.

Andrej Stančík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:23

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Gyimesi, ja som to už vám pročkovcom niekoľkokrát vysvetľoval, že ďakujte Bohu, že ten začiatok pandémie tu riadila vláda Petra Pellegriniho, lebo keby nebolo ich, tak dnes by sme boli s počtom obetí nie 13-tisíc mŕtvych, ale dvakrát toľko, pretože v momente, keď ste kormidlo prevzali vy, keď prevzal tento človek Igor Matovič kormidlo, tak sme boli najhorší na svete.
A vy keď tu hovoríte o tom, že vám záleží na ľudských životoch, že pre vás je ľudský život posvätný, tak choďte za rodinami tých, ktorí zomreli, a zomrieť nemuseli, pretože zomreli kvôli vašim babráckym rozhodnutiam.
Spomeňte si na to, ako tento človek Igor Matovič oklamal všetkých ľudí, keď hovoril, že iba dvakrát sa pôjdete otestovať na to vaše slávne antigénové testovanie, ktoré stálo 750 mil., a potom si budete žiť normálne. Kto si tu žil normálne? Kto z tých ľudí si tu žil normálne?
Boli ste najhorší, najhoršia vláda, 13-tisíc obetí.
A, pán poslanec Gyimesi, vy máte tú drzosť hovoriť o tom, že je tu, že vy si ctíte právny štát? Vy si nepamätáte na ten igelit, ktorý tu bol natiahnutý? Na to si nepamätáte? Toto je právny štát? V ktorom právnom štáte znásilnia poslancov, ktorí sú pozitívne testovaní, naženú ich do parlamentu, aby sa tu prišli testovať? Toto je ten právny štát?
Či právny štát je to, ako si tu robíte z ústavy trhací kalendár? To je právny štát?
Alebo je právny štát, že skupinku vyšetrovateľov, prokurátorov špeciálnej prokuratúry riadi človek, ktorý tu sedí za mnou, Igor Matovič?
Toto je ten právny štát, že plníte pexeso Remišovej? Toto je ten právny štát?
Ja si takto právny štát nepredstavujem. Možno je to právny štát pre vás, pre hlasovací automat Igora Matoviča a závislé osobnosti na ňom, pre mňa ste, vážený klub OĽANO, iba obyčajní pročkovci a vám záleží na tom, aby ste tu boli čo najdlhšie, aby ste si vaše platy zobrali, pretože ináč ste nepotrební... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 13:23 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:25

Martina Brisudová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dnes sme tu len svedkami divadelného predstavenia, ktorého predlohu napísali 39 kolegovia z opozície. Niekde medzi riadkami sa píše, že chcú opäť uchopiť moc do svojich rúk, obnoviť zašlé priateľstvá a pokračovať vo svojej téme pod názvom naši ľudia. Z pomyselnej reťaze koalície si dnes vybrali ministra financií pána Igora Matoviča. Ambíciou opozície je, aby sa na slovenský parlament dnes opierali oči celého Slovenska, aby sa neriešili problémy regiónov a ľudí, ktorí tu žijú, aby sa to prelepilo lepiacou páskou a namiesto konkrétnych riešení, aby sme ponúkli odvolávanie ministra financií. Budeme tu možno celé dva dni mlátiť prázdnu slamu a ukážeme Slovensku odvrátenú tvár (zaznenie gongu) slovenského parlamentu... (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec Tomáš, kľud, prosím.

Brisudová, Martina, poslankyňa NR SR
Útočilo sa tu nielen na Igora Matoviča, ale útočilo sa tu aj na hnutie OĽANO. Hovorilo sa o schránkovej firme. Ja sa teda opýtam, aké krídla doručili pána Pellegriniho do Národnej rady Slovenskej republiky? Bola to jeho materská strana SMER – sociálna demokracia. A pán Pellegrini, ktorý prišiel takto do Národnej rady, s pokojom Angličana neskôr túto politickú stranu opustil. Ale Igor Matovič sa hnutiu OĽANO na rozdiel od lídra HLAS-u nikdy nespreneveril.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 13:25 hod.

Mgr.

Martina Brisudová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vstup predsedajúceho 13:26

Milan Laurenčík
Skontrolovaný text
S faktickou poznámkou teraz vystúpi pán poslanec Ľuboš Blaha, nech sa páči.
Skryt prepis

Vstup predsedajúceho

30.6.2021 o 13:26 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video