35. schôdza

23.7.2021 - 25.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 12:18 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:11

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec, samozrejme, vakcinovanie a delenie ľudí na očkovaných, neočkovaných je určite veľmi búrlivou témou, emočnou. Vyvoláva veľké emócie, ani sa tomu nečudujem, pretože delenie ľudí na rovných a rovnejších, si myslím, že v právnom a demokratickom štáte 21. storočia, ešte v členskom štáte Európskej únie nemá obdobu. A ja len pre vašu informáciu, vo Francúzsku alebo v Grécku už vyšli informácie, prezident Macron sa vyjadril, že povinné očkovanie musí byť pre zdravotníkov, pre ošetrovateľov. Som rád, že včera sa opozitne vyjadril proti tomuto návrhu v Českej republike premiér Babiš, ktorý povedal, že nevie si to predstaviť. To isté na Slovensku, neviem si to predstaviť.
Prečo nejdeme aj otvoriť otázky typu, že ľudia s dostatkom nameraných protilátok by boli pokladaní za bezinfekčných? Na nich sa úplne zabúda. Tí, ktorí prekonali COVID, majú dostatok protilátok, prečo nie sú pokladaní tiež za bezinfekčných. Prečo ideme otvárať takéto otázky? Je absolútne potrebné pripustiť, že na túto tému nevládne jednotný názor ani medzi odborníkmi. Však mnohým ľuďom, pokiaľ aj z môjho prostredia mi hovoria, že no, mne lekár povedal, máš dostatok protilátok, nemusíš sa dať očkovať. Potom idem k ďalšiemu doktorovi, ten hovoril svojim pacientom, musíte sa dať zaočkovať, lebo nikde nevyjdete. No tak raz hovoria doktori toto, druhýkrát hovoria doktori toto, čiže zase delíme ľudí na jednu skupinu, na druhú skupinu. Ale problém je aj v tom, že dosiaľ nebola stanovená jasná hranica protilátok, od ktorej je človek po prekonaní ochorenia chránený.
Ale veľmi dobre ste tu spomenuli aj jednu takú zásadnú vec, pri deťoch je povinné očkovanie. A v prípade, ak nedajú rodičia svoje dieťa zaočkovať, tak dostanete sankciu 250 alebo 300 euro. Tak to poďme spraviť aj pri COVID-e. Jednoducho si v tom názore, že nechceš sa dať zaočkovať, dostaneš sankciu 200 euro... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 12:11 hod.

JUDr. Bc. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:14

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, musím súhlasiť. To, čo sa tu rozbehlo, je nechutný očkovací fašizmus. To, čo nám tu predkladajú, sú nechutné klamstva. To, čo si dovolil povedať tu prítomný minister zdravotníctva, môžme ho smelo nazývať doktor Mengele, pán Lengvarský, pretože ten sa neštíti akejkoľvek perverznosti voči slobode a demokracii na Slovensku, je skrátka neuveriteľné. On a ďalší, ktorí sú mnohokrát na výplatných listinách firiem, ktoré predávajú alebo vyrábajú vakcíny, sa postavili na tlačovú konferenciu a povedali: Vakcíny sú bezpečné, my vás uisťujeme. Ale výrobcovia tých vakcín to už nepovedali. Práve naopak, výrobcovia vakcín povedali, my nevieme, či sú bezpečné a z toho dôvodu odmietame prijať zodpovednosť za možné negatívne účinky, a dali si to zmluvne zakotviť.
Tak kto má pravdu, vedci, čo vyrobili tie vakcíny, alebo minister zdravotníctva? Kde je pravda? Ako môžu smelo ľuďom hovoriť, že to nebude mať dlhotrvajúce vedľajšie účinky, keď to nevedia? A potom za to, ako ste povedali, že to ľudia nechcú, že to možno nechcú na svojom tele riskovať, lebo sa chcú slobodne rozhodnúť, ako budú pristupovať k svojmu zdraviu, majú byť označení ako podľudia? V skrátenom legislatívnom konaní za deň tu má byť schválený zákon, na základe ktorého väčšinu obyvateľstva Slovenskej republiky označí minister zdravotníctva Mengele ako podľudí? Úplne rovnako ako totalitné režimy v minulosti? Toto je riešenie tejto situácie? Budú ich nútiť pichnúť si do seba niečo, za čo neručí ani výrobca?
Hovoria, že odborníci majú jednotný názor, ale ignorujú ľudí, ako ste povedali, ako ten Francúz, ktorý dostal Nobelovu cenu za virológiu a povedal, že to tak nie je. Ako človek, ktorý sa výrazným spôsobom zaslúžil o vynález tej mRNA technológie, tej vakcíny Pfizer, pán doktor Robert Malone, ktorý povedal, že netušíme, aké dlhotrvajúce následky to môže mať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 12:14 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:16

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Blaha, tak ako ste vo svojej rozprave poznamenal, ministerstvo, vláda a vládni poslanci rozdeľujú, polarizujú spoločnosť. To, čo sa deje pred budovou Národnej rady Slovenskej republiky, to, že došlo k zraneniu príslušníčky Policajného zboru, to je výsledok toho, že táto vláda, títo neschopní poslanci, ktorí sú naozaj iba mopslíkmi tohto neschopného ministerstva a dvojgeneračnej výmeny na čele premiéra Hegera za premiéra Matoviča a naopak, toto je výsledok, že vonku sa deje neprístojnosť, to, že vonku sa dejú jednoducho už konflikty. A vy tu teraz budete hrdinsky niektorí obhajovať, že iba očkovaním a iba správnou informovanosťou populácie, obyvateľstva dosiahneme to, že jednoducho naše Slovensko, celá naša úžasná Európska únia budeme v bezpečí.
Ale, vážené kolegyne, vážení kolegovia, choďte to vonku ľuďom vysvetliť. My sme pred rokovaním Národnej rady medzi tých ľudí šli, prešli okolo nich a nechcite vedieť, nechcite počuť, čo si o vás myslia. Jednoducho tí ľudia už rozprávajú adresy, kde vy bývate, že podľa vášho hlasovania v pléne Národnej rady Slovenskej republiky vám to pôjdu osobne vysvetliť. Jednoducho je to masa ľudí, ktorá jednoducho sa už vymyká nejakej poslušnosti, o ktorej vy stále rozprávate.
A to, že vláda poverí ministra zdravotníctva, aby tu ako nejaký spasiteľ prišiel medzi poslancov a v skrátenom legislatívnom konaní predložil takýto fašistický, takýto diskriminačný zákon, aký ešte nikdy v histórii pléna Národnej rady Slovenskej republiky schválený nebol, toto je výsledok vašej nekompetentnosti, bezcharakternosti a totálnej neúcty voči ľuďom. Choďte von, choďte to vysvetliť!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 12:16 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:18

Ján Kerekréti

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:18

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec Blaha, dobre ste to povedali, aj keď my sa v niektorých veciach určite nezhodneme, ale čo sa týka tohto zákona, tak jednoznačne v našom klube v tom máme úplne jasno. A treba si povedať, že tá diskriminácia je už teraz. Pretože hovorí sa o tom, že očkovanie je dobrovoľné, ale skúste sa opýtať bacharov, policajtov, vojakov, hasičov, že prečo sa dali zaočkovať. A ako prvé vám povedia, pretože sa museli dať zaočkovať. Pretože keby sa zaočkovať nedali, tak by prišla represia zo strany štátu a títo zamestnanci by boli zjavne, by boli znevýhodnení. Čiže tak už teraz dochádza k obmedzovaniu ľudských práv, pretože zamestnávateľ aj iný, nielen štátny, ktorý by, ktorému by zamestnanec odmietol očkovanie, tak by následne tohto zamestnanca nejakým spôsobom prepustil. A v žiadnom prípade by mu nedal potvrdenie o tom, že prepustil ho z dôvodu toho, že zamestnanec sa nedal zaočkovať. Ale prepustil by ho z nejakých úplne iných dôvodov. Čiže netreba si tu teraz vravieť, že očkovanie je dobrovoľné, pretože dobrovoľné už nie je ani teraz a dobrovoľné už maximálne nebude po tom, keď parlament schváli tento predkladaný zákon.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 12:18 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:20

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán kolega, ďakujem za tvoje vystúpenie. Ako vidím, opozič... či koaličným poslancom sa veľmi ťažko počúva kritika a reaguje sa na to. Tie argumenty, ktoré používajú na tvoje vystúpenie, no, ja by som, vážení kolegovia koaliční poslanci, ja by som rád videl, ako tieto argumenty pôjdete teraz povedať vonku pred Národnú radu. No keď si myslíte, že sú správne, tak prečo nejdete vonku a nepoviete tieto argumenty tým ľuďom pred Národnou radou a nevysvetlíte im, že dobrovoľné testovanie a dobrovoľné očkovanie je podľa pročkovcov, čiže podľa vás, niečo úplne iné, ako je skutočný význam tohto slova? A verte mi, že títo ľudia vonku vám presne vysvetlia slovo, čo znamená dobrovoľné, vážení kolegovia, lebo oni rozumejú slovu dobrovoľné a poznajú význam slova dobrovoľné. Lebo toto, čo vy tu stvárate, to s dobrovoľnosťou nemá absolútne nič.
Ja som išiel cez hraničný prechod a mňa zastavil policajt s vojakom a pýta si nejaký doklad o testovaní alebo že som bol očkovaný. A ja vravím, že viete čo, mám rozum zdravý a ten mi hovorí, že sa nedám zaočkovať, nie som hlúpy. A viete, čo mi povedal ten policajt: Pane, ani ja nie som hlúpy a dobrovoľne nasilu som sa išiel dať zaočkovať, aby som tu mohol sedieť, aby som mohol splácať hypotéku a úvery. Ináč by som sa nedal ani ja. Takže toto je dobrovoľné očkovanie aj u policajtov, vážení kolegovia! Tí vedia, čo je slovo dobrovoľné, ale idú dobrovoľne nasilu, tak ako povedal predrečník, že bachari.
Nič iné neviete, len sa vyhrážať všetkým, ktorí nie sú zaočkovaní. Kedy už konečne pochopíte, že tí ľudia sa rozhodnú sami, čo áno a čo nie? A tie čísla, ktoré tu vy bijete, z Izraela a podobne, sa nedajte vysmiať, to ste skade vytiahli? Však Izrael má aké problémy? Čo mi tu vy hovoríte, aké je tam zaočkovanosť, vážení kolegovia, kolegyne! Nič len samé bludy od rána.
A vy chcete nejaký liek alebo recept na COVID? No v súčasnosti ho na svete nemá nikto, ale vašimi opatreniami ho len zhoršujete a ničíte všetkých ľudí na Slovensku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 12:20 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:22

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Pán kolega Blaha, tridsať minút ste kritizovali návrh zákona o ochrane a podpore a rozvoji verejného zdravia, o ktorom rokujeme v skrátenom legislatívnom konaní. Nepočula som od vás jeden relevantný dôvod proti skrátenému legislatívnemu konaniu.
Vláda robí všetko, aby sa ľudom komfortne žilo. Chce chrániť aj tých, ktorí dnes, vami ovplyvnení, protestujú v nevedomosti. Vy ste nepovedali ani jedno riešenie, ako ochrániť týchto ľudí. Pán Blaha, vám pandémia svedčí a priberá aj vďaka vám na váhe. Hovoríte populisticky, lebo práve toto chcú antivaxeri počuť. V opozícii sa pretekáte, kto si týchto voličov klamstvami získa. Prízvukujem, že očkovanie je v tomto návrhu zákona dobrovoľné. Ja som zaočkovaná a som zodpovedná nielen voči sebe, ale aj za ľudí, s ktorými sa stretám. Rovnako zodpovední sú ľudia v členských krajinách Európskej únie. Aj vďaka vám, pán Blaha, je Slovensko na chvoste tabuľky členských štátov Európskej únie v očkovaní. Pritom všetci vieme, že iné riešenie ako očkovanie proti COVID-u zatiaľ nemáme.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 12:22 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:23

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani Pleštinská, vyhovárať sa ešte aj v tomto na opozíciu, to je úchvatné! Ja mám niekedy pocit, že tu nevládnete vy, ale vládne tu stále Robert Fico. Vy sa neustále vyhovárate na SMER a opozíciu.
V skutočnosti táto diskusia nie je o tom, či sme proti alebo za očkovanie, už to konečne pochopte! Táto diskusia je o tom, či sme za slobodu alebo za fašizmus. My sme za slobodu a dobrovoľnosť, vy ste za očkovací fašizmus. Takto to na Slovensku momentálne je nastavené. O tomto sa dneska bavíme.
Ja som si so záujmom vypočul pani Hajšelovú a pána Svrčka za klub SME RODINA. Predpokladám po tých slovách, že budú hlasovať proti a rovnako aj celý klub SME RODINA, ale rovno ich vyzývam, zablokujte tento fašistický návrh zákona na koaličnej rade. Lebo to je váš najväčší tromf. Darmo budete dneska rozprávať, že ste proti, ak umožníte cez koaličnú radu, aby takýto návrh zákona prešiel. Čiže, prosím vás, v mene ľudí, vyzývam vás k tomu, zablokujte takéto nezmysly, ako je hraničná karanténa, ako je apartheid v reštauráciách a v prevádzkach, na koaličnej rade.
Viete, nechcem tu tú agresivitu a nenávisť. Mne ľudia píšu, ktorí sú zaočkovaní, že my chceme mať dobré vzťahy s ľuďmi, ktorí sú nezaočkovaní, chceme, aby na Slovensku panovala jednota, nechceme nikoho nútiť. Takto to vidia zaočkovaní ľudia. Aj opačne, ľudia chcú byť v jednote. To len vy s médiami tu zasievate neustále nevraživosť. Opakujem, Slováci sa nemôžu deliť na nadľudí a podľudí. Sme všetci občania tohto štátu a máme mať rovnaké práva.
Viete, ja keď som potom počúval tie, týchto intelektuálov ako Čekovský a Kazda, Kazda je rastlinkár, ktorý zas sa nám pochválil, ako mu nadávajú ľudia na ulici. Veď to je úplne absurdné, toto nesvedčí ani tejto diskusii. A pána Čekovského, prepáčte, ja vždy vidím tú červenú pandu, keď ste robili tú reportáž, ja sa musím smiať, vy ste naozaj neni partner pre diskusiu.
A, pán Benčík, ja som naozaj celý život bojoval proti fašizmu, a práve preto bojujem ďalej proti vám.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 12:23 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:25

Rastislav Schlosár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážený pán predsedajúci, aj keď tu v tomto bode rokujeme o skrátenom legislatívnom konaní, a teda nie ešte o samotnom obsahu tohto návrhu zákona, treba povedať, že ten návrh zákona je natoľko obludný, natoľko obludný, pán minister, že už len jeho podstata je dostatočným dôvodom na to, aby sme tu povedali, že tento zákon by nemal prejsť nieže skráteným legislatívnym konaním, on by nemal prejsť ani normálnym legislatívnym konaním, on by nemal prejsť ani za celé štvorročné volebné obdobie, on by nemal prejsť nikdy. Čiže budem riešiť aj napriek tomu samotný obsah návrhu zákona.
Na úvod otázka pre vás, pán minister Lengvarský. Vy si ako kompetentná osoba na ministerstve zdravotníctva vôbec uvedomujete, čo za návrh zákona ste nám tu vlastne ako poslancom predložili? Uvedomujete si, že tu idete zákonom zakotviť diskrimináciu toho najhrubšieho zrna, ktorá je dokonca ešte aj v rozpore s medzinárodným právom? K tomu sa ale ešte dostanem.
Ak sa tento váš návrh zákona schváli, tak to bude znamenať len jedno. Úrad verejného zdravotníctva na čele s vašou figúrkou, tzv. hlavným hygienikom Mikasom, jednou z tých najväčších celebrít tej pandémie COVID-19 na Slovensku, získa doslova diktátorskú kompetenciu prikázať kedykoľvek pod zámienkou tej pandémie COVID-19 všetkým ľuďom na Slovensku, a to takú, že ak chcete ísť do reštaurácie, chcete ísť do obchodu, chcete študovať, chcete pracovať, chcete sa ísť hoci len pomodliť do kostola alebo navštíviť svojich zomierajúcich blízkych v nemocniciach alebo svojich rodičov v domove dôchodcov, jednoducho chcete normálne žiť, tak sa dajte zaočkovať alebo sa dajte pravidelne testovať, alebo sa dajte rovno nakaziť COVID-om-19. Žiadnu inú možnosť nemáte. Ak tak neurobíte, ak to nebudete rešpektovať, ak sa nepodvolíte, tak vám dáme pokutu, ktorá bude pre vás v podstate takou ďalšou sociálnou ranou po všetkých tých likvidačných opatreniach z nedávnej minulosti.
Toto, pán minister, chcete zaviesť. Toto je budúcnosť, ktorú chystáte pre všetkých občanov Slovenskej republiky. Toto a nič iné im svojím návrhom zákona odkazujete.
Bolo to tu už povedané, ale treba to zopakovať. Vy idete prakticky rozdeliť ľudí na dve kategórie. Tých, čo budú mať plné práva, budú môcť viesť normálny život, ak sa podvolia očkovaniu či alternatívne pravidelnému testovaniu, a tých druhých znevýhodnených, ktorí nebudú môcť prakticky nič len preto, že sa rozhodli vzdorovať týmto vašim nezmyselným totalitným opatreniam. Len preto, že sa rozhodli, že nebudú robiť zo seba otrokov tejto vašej totalitnej diktatúry.
A potom otázka je, čo iné ako diskriminácia toto je? Čo iné je to? Najskôr ste tu zaviedli cukor v podobe očkovacej lotérie, teraz sa má spustiť, myslím, od augusta, a tzv. sprostredkovateľského bonusu pre tých, čo budú nahovárať iných ľudí na očkovanie, teda v podstate takú štátnu korupciu pre tých, ktorí neuverili tým vašim sladkým rečiam o účinnosti a bezpečnosti očkovania, a teraz idete nad Slovákmi po novom alebo chcete nad Slovákmi po novom šľahať a hroziť aj bičom, že budú hrubo znevýhodnení, že budú bezprávnymi občanmi druhej kategórie, ak sa nedajú zaočkovať alebo pravidelne testovať.
Viete, pán minister, tie vaše COVID pasy, tie GreenPassy, ako to nazývate, ktoré mali pôvodne slúžiť len na účely cestovania do zahraničia, sa aj týmto vaším návrhom zákona stanú fakticky označením tých privilegovaných, označením tých poslušných, ktorí sa vašej politike podvolili. A tí ostatní, takto neoznačení, ktorí vám nesadli a nesadnú na lep, budú v podstate všade také persona non grata, nežiaduci, pre ktorých budú všade dvere zatvorené, budú považovaní ba priam až za nejakých nebezpečných zločincov pri tom, aká štvavá propaganda a špinavé osočovanie sa tu teraz proti neočkovaným vedie.
A ja sa v tejto súvislosti pýtam: Prečo je to vlastne tak? Pretože nie ste schopní ľudí presvedčiť o tom, že tie experimentálne vakcíny, ktoré ľuďom vnucujete, sú skutočne efektívne a bezpečné? Pretože je čoraz viac ľudí, ktorí očkovanie zásadne odmietajú a nedajú si vymyť mozgy ani tou vašou vakcinačnou propagandou, ani sa nedajú podplatiť vašou očkovacou lotériou a sprostredkovateľským bonusom? Preto to všetko robíte?
Videli sme, že vaše plošné testovanie tými pochybnými testami s nespoľahlivými výsledkami neprinieslo v podstate nič iné ako dátový chaos a predovšetkým masívny nárast chorobnosti z dôvodu tej veľkej koncentrácie ľudí v tých testovacích strediskách. Napriek tomu ste to na jar presadzovali aj na jeseň minulého roku priam až cez mŕtvoly a teraz to chcete presadzovať znova. A ako alternatívu k tomuto pravidelnému testovaniu, za ktoré si občania budú musieť najnovšie ešte aj platiť, čo ešte viac nahlodá už aj tak ich biedny rodinný rozpočet, tak ako alternatívu k tomu ponúkate len jedno: buď očkovanie, alebo priamo nakazenie sa COVID-om.
A ja to tu musím opäť raz zopakovať, hovoríme o očkovaní vakcínami, ktoré sú len experimentálne, aj keď to tak vy možno nenazvete, ale sú, pretože neprešli všetkými fázami klinického skúšania a ktoré sú preto len schválené na celom svete len na núdzové alebo podmienečné použitie. Núdzové alebo podmienečné použitie.
Hovoríme o očkovaní vakcínami, ktorých testovanie trvalo v najlepšom prípade sedem mesiacov, hoci všetky ostatné vakcíny či iné lieky sa bežne klinicky skúšajú aj viac ako sedem rokov. Hovoríme o očkovaní vakcínami, ktoré už teraz prinášajú smrť po celom svete, aj keď vy tieto prípady aj na Slovensku a inde bagatelizujete a robíte všetko pre to, aby ste ich nemuseli otvorene a oficiálne priznať. Povedzte mi ale, načo je všetko toto dobré, keď už teraz vieme, že očkovanie neskončí podaním nejakej jednej alebo dvoch dávok vakcín, pretože veď aj tí samotní výrobcovia týchto vakcín tvrdia, že bude potrebné pravidelné preočkovávanie ľudí pre tú rýchlu mutáciu koronavírusu.
Vy teda tým očkovaným ľuďom nedávate nejakú trvalú slobodu. Vy z nich v podstate len robíte otrokov vakcín, pretože ak raz pristúpia na to, že sa dajú zaočkovať, nasadnú do kolotoča vakcinácie, ktorý sa neskončí tento rok ani budúci rok, ale bude pokračovať až dovtedy, kým niekto rozumný v našom štáte jednoducho nepovie dosť a neukončí toto šialenstvo, túto tyraniu, tento hazard s ľudským zdravím. A aký to má celé zmysel? Ak tvrdíte, že očkovanie skutočne funguje, že je účinné a ochráni očkovaných ľudí pred nakazením sa COVID-om-19 alebo pred ťažkým priebehom tohto ochorenia, pred smrťou, potom niet dôvod nútiť ľudí do očkovania, pretože nezaočkovaní ľudia predsa nemôžu ohroziť tých zaočkovaných. Tí zaočkovaní sa nemajú čoho báť. Nezaočkovaní ľudia môžu ohroziť podľa tejto vašej logiky maximálne sami seba, to je však ich vlastné rozhodnutie, vlastná zodpovednosť, ako naložia so svojím zdravím. Je to na ich vlastnom zvážení, či chcú riskovať komplikácie spojené s COVID-om-19 alebo radšej komplikácie spojené s očkovaním.
Okrem toho, ak ste takí presvedčení o vysokej účinnosti vakcín, a to aj voči tzv. tomu delta variantu, prečo potom nútite aj úplne očkovaných, teda očkovaných tými dvoma vakcínami, dvoma dávkami vakcín, aby ešte aj dnes, ešte aj dnes nosili v interiéroch rúška? Veď predsa riziko, že sa nakazia, resp. že budú mať ťažký priebeh tohto ochorenia alebo že nakazia iných, je podľa tejto vašej propagandy minimálne. Ja sa preto pýtam, o čo vám teda v skutočnosti pri tomto všetkom ide? Čo tým vlastne celé sledujete? Lebo tejto vašej politike chýba vyslovene elementárna logika, elementárny zmysel.
Ale je tu ešte jedna vec, ktorú treba otvorene povedať. Keď chcete takýmto spôsobom vynucovať očkovanie a toto, že ak to tak chcete robiť, tak potom prevezmite zodpovednosť za škody, ktoré spôsobíte ľuďom, u ktorých sa prejavia práve tie nežiaduce účinky vakcín. Zničujúce nežiaduce účinky vakcín, nie nejaká bolesť v mieste vpichu a podobné, čo si prečítate v tom príbalovom letáku. Ale to, že budú mať naozaj zásadné trvalé následky. A tie sa môžu prejaviť nie za mesiac, nie hneď, nie po 48 hodinách od očkovania. Tie sa môžu prejaviť aj za jeden, aj za dva, aj za tri roky, pretože to nevie nikto dopredu povedať, aké tie dlhodobé účinky vakcín budú, pretože práve to je tá pointa, že tie vakcíny neboli testované dostatočne dlhú dobu na to, aby sme mohli vylúčiť aj nejaké dlhodobé účinky nežiaduce.
Vy ste tu však ale na jednej strane predložili návrh zákona, ktorý má očkovanie vynucovať, no na druhej strane u nás nemáme schválený, ani vy ste tu súčasne nepredložili zákon, ktorý by umožňoval komplexné odškodňovanie obetí očkovania. A práve naopak, ešte minulý rok tu vaša vláda pretlačila do zákona také ustanovenie, podľa ktorého je explicitne zo zákona vylúčená náhrada škody spôsobená opatreniami Úradu verejného zdravotníctva. Teda aj opatreniami, ktoré vynucujú očkovanie, ale aj plošné testovanie, prípadne zatváranie prevádzok a iné.
Od nás chcete, aby sme boli zodpovední, no pritom vy sami odmietate prevziať zodpovednosť za následky vašej politiky, ktorou nútite ľudí robiť to, čo sami odmietajú, s čím nesúhlasia.
Napokon, pán minister, či si to chcete priznať alebo nie, touto vašou politikou v podstate len slúžite nadnárodným farmaceutickým firmám, výrobcom vakcín, ktoré nikdy tak dobre nezarábali ako práve teraz v čase tzv. pandémie COVID-u-19. Miliardový biznis s vakcínami po celom svete je v skutočnosti jeden z tých hlavných motorov celej tejto vakcinačnej propagandy. A preto sa nedivme, že až, stále až do omrzenia počúvame, aké sú tie vakcíny bezpečné, efektívne, ako sú jedinou možnou záchranou pre ľudstvo, doslova spásou pre ľudstvo, pretože naozaj len naivný človek môže veriť tomu, že vakcinačná lobby, ktorá je poháňaná týmito ohromnými ziskami, nemá svoje chápadlá všade a naozaj aj tam, áno, aj tam kde naoko pôsobia akože nejaké nezávislé kontrolné orgány.
A teraz je taká otázka, možno postreh k záveru môjho vystúpenia. Už v minulosti, teda konkrétne na jar, Úrad verejného zdravotníctva vydával vyhlášky, ktorými podmieňoval vstup do prevádzok buď očkovaním, testovaním, alebo prekonaním COVID-u. Prečo vám teda už teraz nestačí vyhláška, ale potrebujete to dať priamo do zákona? Prečo vám to nestačí? Nie ste si vari istí tým, že tie vyhlášky, ktoré ste v minulosti vydávali, sú právoplatné, že sú v súlade s ústavou, že sú zákonné, že sú jednoducho po právnej stránke v poriadku? Pretože mne nič iné z toho nevychádza. Veď týmto svojím návrhom vlastne sami priznávate, že všetky tie vaše totalitné opatrenia, ktoré sa robili formou vyhlášok, boli v podstate nulitné, že boli nedostatočné, že boli v rozpore s ústavou. Preto to potrebujete teraz mať ošetrené priamo zákonom, potrebujete sa jednoducho kryť a zlegalizovať tieto svoje nezmysly, a to je v podstate jediný pravý dôvod, prečo dnes prichádzate s týmto zákonom. Inak by ste to urobili vyhláškami, takisto ako ste to robili v minulosti.
No a možno tak celkom na záver. Pán minister, hovorí vám niečo, už to tu bolo spomínané, ale ja to poviem ešte raz, hovorí vám niečo tá rezolúcia Parlamentného zhromaždenia Rady Európy č. 2361 prijatá 27. januára tohto roku? Rada Európy, ktorej je aj Slovenská republika členom, ako iste všetci viete, je jedným z najdôležitejších európskych orgánov na ochranu ľudských práv, na posilňovanie demokracie. Jej dokonca, jedným z jej orgánov je aj známy Európsky súd pre ľudské práva. A viete, čo táto organizácia v spomínanej rezolúcii prijala? V jej bodoch 731 a 732 Parlamentné zhromaždenie Rady Európy vyzýva členské štáty a Európsku úniu, teda aj Slovenskú republiku, citujem, za prvé zabezpečiť, aby boli občania informovaní, že očkovanie nie je povinné a že nikto nie je pod politickým, sociálnym alebo iným tlakom na očkovanie, ak si to neželá, a za druhé zabezpečiť, aby nikto nebol diskriminovaný za to, že nebol očkovaný kvôli možným zdravotným rizikám alebo kvôli tomu, že nechcel byť očkovaný, koniec citátu. Vy teda, pán minister, vaše ministerstvo, vaša vláda koná týmto návrhom zákona absolútne v rozpore s touto rezolúciou Rady Európy, pretože vyvíja na občanov politický a sociálny tlak na to, aby sa dali zaočkovať, hoci si to mnohí občania neželajú, a súčasne celkom otvorene diskriminuje neočkovaných.
Pán minister, tu už naozaj prestáva všetka sranda, ja už naozaj neviem, aký ďalší dôkaz potrebujete na to, aby ste si uvedomili, že tento váš návrh zákona je už celkom nieže za čiarou, že porušuje ľudské práva, on je dokonca aj v rozpore s medzinárodným právom. Vy si budete brať na zodpovednosť, že tu sa proste šliape nielen už po Ústave Slovenskej republiky, ale aj po týchto medzinárodných dokumentoch? Ak tu chcete totalitné zriadenie, tak to povedzte otvorene. Zmeňte si ústavu, máte ústavnú väčšinu stále, vyhláste tu diktatúru, ale netvárte sa, že ste nejakí demokrati, že Slovensko je demokratický štát pod vašou vládou. Nech vieme, na čom sme, na čom sú občania Slovenskej republiky. Nech vedia, kto im vládne. Nech majú možnosť sa zariadiť, či budú túto vašu tyraniu tolerovať, alebo sa proti nej postavia, tak ako to predpokladá ten známy čl. 32 Ústavy Slovenskej republiky, ktorý zakotvuje právo na odpor proti každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok základných ľudských práv a slobôd uvedených v tejto ústave, ak činnosť ústredných orgánov, ústavných orgánov a účinné použitie zákonných prostriedkov sú znemožnené. Nech to ľudia vedia, či už majú začať ten, realizovať to svoje právo na odpor, alebo majú naďalej čakať, ako to dopadne možno tu v parlamente alebo niekde inde.
Viete, slovenský národ, slovenský národ, a ukazuje to história, toho znesie naozaj, naozaj veľa. Ale aj slovenský národ, aj ostatní občania Slovenskej republiky majú svoju hranicu trpezlivosti. A ja hovorím, že teraz ten pohár trpezlivosti už pretiekol. Možno sa vám podarí presvedčiť aj polovicu Slovákov cukrom a bičom, aby sa dali zaočkovať, ale vedzte, že tá druhá polovica Slovákov vám to spočíta a nebude to, nebude to len vo voľbách, ale aj omnoho skôr. A vidíme, že je to už veľmi blízko vzhľadom na to, ako ľudia pristupujú k tomuto vášmu návrhu zákona priamo pred budovou Národnej rady.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.7.2021 o 12:25 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:41

Patrick Linhart
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Som veľmi milo prekvapený, že koľko tu máme odborníkov na zaočkovanie alebo nezaočkovanie. Asi začnem študovať po večeroch, lebo mám čo doháňať teda. Páni poslanci, ďakujem vám za odborné znalosti.
A teraz k tomuto predloženému vlastne návrhu by som chcel povedať len jedno. Nútenie je veľmi zlá motivácia. Nemôžeme nútiť ľudí niečo urobiť. Ako ja by som bol veľmi rád, keby som mal tú možnosť sa rozhodnúť sám, či si do tela niečo dám, alebo nedám, tak ako potraviny, tak aj iné cudzorodé látky. Čiže ja som len, nie som žiaden odborník na očkovanie alebo proti očkovaniu, ale myslím, že ako poslanec Národnej rady môžem vyzvať kolegov, aby sa zamysleli nad tým, či by sme mali ľudí do niečoho nútiť. Poznám veľa zdravotne postihnutých ľudí, ktorí sa očkovať nemôžu zo zdravotných dôvodov. Čiže toto budú teraz ľudia druhej kategórie? Ja si myslím, že naozaj očkovanie by malo byť definitívne a definitívne na dobrovoľnej báze a nemôžeme nikoho do toho nútiť, nech sa každý rozhodne sám. Nenabádam ľudí, aby sa očkovali alebo nezaočkovali, len hovorím o tom, nechajme sa každého rozhodnúť, nech sa rozhodne o tom, čo si dáva do svojho tela, sám.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 12:41 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video