35. schôdza

23.7.2021 - 25.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 12:32 hod.

Ing. CSc.

Ján Mičovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:31

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, ďakujem pán predsedajúci.
Mám suseda, ktorý mal veľmi ťažký priebeh COVID-u. Bol na pľúcnej ventilácii v nemocnici šesť týždňov. Z desiatich pacientov prežili len dvaja. Keď má človek takúto skúsenosť, celkom ináč sa pozerá na každé opatrenia, ktoré ochránia ľudský život. Sused mi so slzami v očiach povedal, že nikto, kto neprekonal toto ochorenie, nepochopí túto strašnú chorobu.
Súhlasím s tebou, Andrej, že nikde v Európskej únii neexistuje opozícia, ktorá by takýmto spôsobom bojovala proti očkovaniu. Aj to je dôvod, že sme na chvoste Európskej únii. Slovensko predsa nie je jedinou krajinou, kde sa očkuje. Opozícia tu zámerne vyvolala dezinformáciu, že ideme zavádzať nejaké plošné alebo povinné očkovanie. Nie je to pravda. Verejnozdravotný význam očkovania spočíva v zabezpečení tzv. kolektívnej imunity na základe vysokej preočkovanosti osôb, čím sa zamedzí šíreniu pôvodcov ochorení v populácii. V súčasnosti nemáme iné riešenie. Ani opozícia nepredložila iné riešenie, iba kritizuje. Kritizuje, že nie sme pripravení na tretiu vlnu. Kto bude zodpovedný za ľudské životy?
Pán minister, určite ste si predstavili vás meninový deň inak. Prajem vám k vaším dnešným meninám všetko najlepšie, rovnako aj kolegom, ktorí nosia meno Vladimír, blahoželám. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 12:31 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:32

Ján Mičovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, vážený pán predsedajúci.
Andrej, veľmi sympatická kombinácia emócie, faktov aj dôležitého apelu. Apelu na túto stopäťdesiatku, ktorá sedí v sieni zákonnosti a ktorá má pri každom rokovaní vlastne v rukách životy občanov. A v tomto prípade to platí úplne doslova, rozhodujeme o životoch občanov.
Rozhodovanie, keď sú všetky fakty jasné a vlastne niet nejakej pochybnosti, je pomerne jednoduché. Áno, je pravda, tento prípad nie je taký jednoduchý, tie fakty nie sú jasné, jednoznačné a je o čom viesť polemiku, napokon tak, ako nám to ukladá aj naša povinnosť pri zastupovaní občanov. Ale ak sú fakty nejasné, je potrebné dať jednotlivým argumentom svoju váhu.
A, pani poslankyne, páni poslanci, Andrej, tak ako si to pripomenul a za to ti ďakujem, tú váhu keď budeme dávať poctivo, tak na vrchol pyramídy nášho rozhodovania musíme dať to jedno jediné, tam pochybnosť nemôže vzniknúť. Nie bavenie sa o slobode, o miere slobody, o tom, či nejaká vakcína je viac alebo menej preverená. Na vrchol pyramídy musíme položiť ľudský život. Ak to poctivo urobíme, tak v takomto prípade, pri tomto úplne jednoduchom a jednoznačnom zákone, do ktorého sa vnáša tak zbytočne tak veľa emócií, ale v poriadku, patrí to k povinnostiam poslaneckého zboru, ak to urobíme poctivo, tak nemôžme urobiť inakšie bez ohľadu na to, či sme zľava, sprava, ako to, že tento zákon jednoznačne podporíme.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 12:32 hod.

Ing. CSc.

Ján Mičovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:34

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec, viac ste sa venovali invektívam vo vašom prejave ako tomu konkrétnemu zákonu. Pretože tento zákon, na základe tohto zákona, ak bude schválený, môže dôjsť k ohýbaniu práva. Vyhláškou si bude môcť na tom, na základe tohto zákona urobiť hlavný hygienik, čo chce. Bude môcť obmedziť ľudí na vstupe, či už na podujatia, alebo aj do potravín, všetko je tam napísané že dočasne. Niekto sa tu z toho smeje, ale veď tento zákon mu to bude môcť, mu to bude umožňovať.
A potom ste tu spomínali také veci ako lockdown, Auschwitz. Ale veď ten lockdown spôsobila vaša vláda tými opatreniami, ktoré ste zaviedli. Ľudia mohli všade chodiť, ale museli mať test, museli mať rúško a tak ďalej, všetky možné. A keď už ide o ten Auschwitz, tak porovnajme si my dve veci. Aký je v tom rozdiel? Predtým oslobodzovala práca, teraz oslobodzuje vakcína. Nepripomína vám to niečo veľmi podobné? Že tu ide o to isté? Ako rozdeľovali ľudí oni, tak rozdeľuje aj vy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 12:34 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:36

Kristián Čekovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Andrej, na základe reakcií aj teda niektorých opozičných kolegov vidíš, že jednoducho argumenty na týchto ľudí proste nezaberú. Marian Kotleba, ktorý si rúško postrihal dnes na nejaký podbradník, ti povie, že si iniciatívny blbec. Pán Taraba sa rozhorčuje nad peniazmi z verejných zdrojov, ale keď jeho firmy zarábali na štáte cez SEPS, tak to bolo v poriadku a tak ďalej.
Ale ja oceňujem tvoju snahu vysvetliť obsah zákona. A tiež to radšej pre istotu zopakujem v tomto mori faktických poznámok, že v prípade zhoršenia situácie sa tento zákon týka toho, aby vstup do prevádzok gastra, služieb mali tí, tak ako povedal aj pán Kazda, tí ľudia, ktorí sa preukážu buď očkovaním, alebo testovaním, alebo prekonaním COVID-u. Čiže naozaj v dnešnej a súčas... v dnešnej situácii sa takto môže preukázať každý. Jednoducho nikto nie je o túto možnosť ukrátený.
Žiaľ, pán Kotleba, bločik od zakúpenia bromhexínu a vodky jednoducho stačiť nebude, pretože ako spoločnosť musíme byť zodpovední v prípade nebezpečenstva, ktorou je šírenie infekčnej choroby. A ja neviem, veď už dnes napríklad máte napríklad do obchodu preškrtnutú zbraň, pretože ľudia, ktorí tam nakupujú, si možno neželajú, aby tam vstupoval povedzme váš kolega Krupa s pištoľou niekde pod kabátom na tajnáša, takže jednoducho toto sú pravidlá na to, aby sme chránili ľudí, ktorí potom budú ďalej nakupovať. Takže ja mám skôr pocit, že jedinou snahou poslancov aj opozičných je skôr to, aby, ak sa situácia opäť zhorší, aby sa opäť všetko zatváralo, aby podnikatelia, ktorí si prežili niekoľko mesiacov naozaj veľmi ťažkých, tak aby opäť boli zatvorení, aby opäť trpeli, ale my toto nechceme dopustiť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 12:36 hod.

Mgr.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:38

Monika Kavecká
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo.
Milý Andrej, ďakujem ti za tvoj prejav v rozprave. Budem veľmi krátka. Ľudia, ktorí nechcú počúvať, počúvať nikdy nebudú. Nebudú počúvať ani s porozumením, ani bez porozumenia. Poviem čisto zo svojej praxe ako zdravotníka, že pre mňa ochrana života od počatia až po prirodzenú smrť je to najvyššie, najvyššie, čo môže byť a malo by to byť najväčšie právo každého jedného človeka. Keď prežijeme a budeme žiť, môžeme sa rozprávať aj o slobodách. A mne je veľmi ľúto, že ľudia, ktorí na jednej strane chránia životy pred ukončením a pred, nechcem to povedať, že pred ukončením, ale pred tým, aby sa umelo ukončilo tehotenstvo, pred zabitím, tak teraz sa nevedia postaviť za životy našich občanov. To je to najsmutnejšie, čo v tomto parlamente práve zažívam.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 12:38 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:39

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán kolega Stančík, vy ste dobrý alibista. Ten váš prejav, to bol čisto alibistický. Dáte tam výrok, že za pandémiu môžu nezaočkovaní, a potom poviete alibisticky, to som nepovedal ja, to povedala nejaká, gubernátorka z Alabamy to bolo, myslím. Ale ste nepovedali ďalej, čo tým vtedy myslela. Myslela nezaočkovaných, keď prepukla pandémia? Myslela tých Číňanov z laboratória, keď to vypustili, že boli nezaočkovaní, že oni za to môžu? Alebo ktorú časovú fázu ste mali na mysli?
Druhá vec, že vaša práca teda ako opozície je, teda našou úlohou že nesúhlasiť s koalíciou. To neni pravda, ani my to nikde nehovoríme. Však keď tu boli tie opatrenia ohľadom pandémie a boli dobré, bola to pomoc ľuďom, tak sme to predsa podporili. Opozícia jednohlasne vám podporovala tieto návrhy zákonov, keď mali svoju logiku.
Spochybňovanie opatrení autorít, že keď majú tituly pred menom, za menom, že ich spochybňujeme. No, nespochybňujeme autority, keď hovoria normálne a keď hovoria pravdu. Ale také autority, jak vy tam máte, plagiátorov kadejakých na ministerstve školstva a neviem kde, no tak takých budeme spochybňovať.
Umierajú ľudia kvôli opozícii. No, vážení, však vy ste si sami sebe povedali, že kvôli vám umierajú. Však v decembri kto povedal, že 4-tisíc ľudí umrelo? Však vďaka ministrovi Sulíkovi? Však vy ste si to hovorili, že vďaka koalícii tu umierali ľudia.
A potom ešte čo sa týka tej pomoci. Tak, vážení, keď tu bola pandémia, keď tu boli opatrenia, keď vám ľudia utekali z mnohých prevádzok, lebo sa báli, tak ja som sa vtedy ponúkol dokonca ako pomocník, keď nemali personál, že tam pôjdem pomáhať, že pôjdem medzi chorých ľudí, a nemal som za potrebu o tom písať niekde na sociálnej sieti, že tam pomáham, že pomáham chorým, aj keď som ja ešte nemal prekonaný COVID, lebo som z toho nevytĺkal politické body ani politický kapitál. Tak čo vy tu vyčítate také somariny, že my z toho vytĺkame nejaké politické body? Kde ste boli vy vtedy? Boli ste niekde zahrabaní, každý sa zamkýnal do svojich izbičiek a ste dávali hlúpe statusy, že á, som tu zavretý, dávajú mi jedlo pred dvere, lebo aby som neprišiel do kontaktu. Toto bola tá vaša pomoc!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 12:39 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:41

Patrick Linhart
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ja som medzičasom, keď som sa prihlásil na túto faktickú, tak medzičasom som prijal hovor od 21. mechanizovaného práporu alebo brigády teda po starom z Trebišova a asi si to nechám na tú ústnu rozpravu, pretože sa prihlásim na ústnu, pretože to bude na dlhšie.
Ale chcel by som vás poprosiť, pán predsedajúci, pred tým, než poďakujem kolegovi za jeho rozpravu, odvahu ísť do rozpravy, aj keď máme úplne odlišné názory na danú vec, chcem vás poprosiť, aby ste nedovolili, aby sa tu vyhotovovala fotodokumentácia. Je to v rozpore s rokovacím poriadkom. Hlavne, aby ju nevyhotovoval človek, ktorému veľmi vadí, keď na výboroch je fotený alebo natáčaný, keď zastáva potravinárske, otravinárske lobistické skupiny. Takže poprosím pani Halgašovú, aby nevykonávala fotodokumentáciu. (Potlesk.) Ale ako sa hovorí, když nespí, nezlobí. (Smiech v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 12:41 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:43

Andrej Stančík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tak ďakujem veľmi pekne kolegom za slová podpory.
Pán Taraba tu hovoril o pavede. No, možno by sa ako správny katolík mal radiť tým, čo napríklad povie pápež alebo cirkev, ktorá odporučila očkovanie na základe vedy a vedeckých autorít.
Pán Kuffa, úprimne, klobúk dole, že ste išli pomáhať. Naozaj je to pekné gesto, takže to si naozaj cením aj napriek tomu, že ste teda so mnou nesúhlasili.
Pán Mizík tu hovoril o prázdnych frázach. Ja neviem, pán Mizík, či sa niekedy počúvate, vy keď hovoríte v rozprave, lebo to by ste potom toto nepovedali.
Pán Kotleba hovorí, že som narcis, čo je také zvláštne od človeka, ktorý sa dal titulovať vodca, ktorý v snahe byť unikátnym si rozstrihá dámsku podprsenku a nosí to ako respirátor.
Pán Medvecký, o tom Izraeli, tak ja neviem, že odkiaľ máte, že ja som nejaký super fanúšik Izraela, ale to možno hovorí viac o vás ako o mne. Každopádne teraz som dostal správu, že v Izraeli iba jeden zo 61 hospitalizovaných pod vek 60 mínus je plne zaočkovaných. Takže trošku nabudúce si pozrite dáta.
Ešte jedna vec. Nie, nám nediktuje EÚ, čo máme robiť. Nám to diktuje Soros, Soros, to si zapamätajte, prosím vás.
Ďakujem. (Smiech v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 12:43 hod.

Mgr.

Andrej Stančík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12:44

Juraj Krúpa
Skontrolovaný text
Áno, ďakujem. Vážení kolegovia, dovolím si vás informovať, že výbor pre obranu a bezpečnosť k nadchádzajúcej schôdzi k odvolávaniu ministra Mikulca sa uskutoční dnes o 13.45. Ospravedlňujem sa, že informujem až teraz, ale bolo potrebné si najprv prezistiť situáciu s inými výbormi, či sa to dovtedy stihne, alebo či to bude až po rokovaní tejto schôdze. Čiže rokovanie sa uskutoční 13.45 v miestnosti č. 34.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

24.7.2021 o 12:44 hod.

PhDr.

Juraj Krúpa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:46

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
(Začiatok prejavu odznel mimo mikrofónu.) ... nech nezdržiava pána ministra a nech odíde tento kolega preč. Milí kolegovia, kolegyne, tu budete sedieť. Vy už ste nachystaní na prázdniny. Vy ste tu nás ťahali v piatok namiesto toho, že v štvrtok mala byť schôdza Národnej rady, a vy už ste zbalení. Akí ste sklamaní, lebo koľko sa prihlásilo poslancov do rozpravy. Už všetci utekáte domov. Všetci sa domov chystáte. Tu budete ešte aj v sobotu, aj nedeľu, aj pondelok, aj utorok, aj streda, keď bude potrebné. Vy ste si to vymysleli, tak tuná budete! Pán minister, a vy takisto! (Smiech v sále.)
Dovoľte mi niekoľko slov, aby som tuná k tomu nezmyselnému očkovaniu a tomu terorizovaniu obyvateľstva tuná vyslovil. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Poprosím o pokoj v rokovacej sále.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Pán minister, ako je to možné, že neakceptujete aj to, ako to kolega tuná pekne to povedal Miloš, že neakceptujete aj tých ľudí, ktorí prekonali COVID-19, a hnáte ich, jak niektorí to tuná povedali, ako zvieratá na očkovanie? Máme tu aj zopár lekárov. Ja mám aj v rodine lekárov, pán minister, aj teraz čerstvého absolventa lekára, lekárskej fakulty, ale keď... (Reakcie z pléna. Zaznievanie gongu. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Poprosím vás, kolegovia!

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Ďakujem aj ja. Ale keď sa rozprávame na tieto témy, veľakrát a konkrétne pri tejto chorobe COVID-u-19 čím máš ťažší priebeh tohto ochorenia, ak to prekonáš a prežiješ, to je podmienka, to prežiť a prekonať, tým väčšie protilátky sa ti vytvárajú.
Kolegyňa, ktorá tuná spomínala tie pľúcne ventilátory a to, že akým ťažkým priebehom prešiel ten spomínaný jej priateľ alebo sused, ktorý to hovoril, žiaľ, toto bola veľká tragédia. Ale keď ešte bývalého ministra som sa pýtal, čo robia pre to lekári, aby tí ľudia nekončili na pľúcnych ventilátoroch, tak čo robili? Prosím vás pekne, čo sa tu stalo, pán minister, minulého roku aj začiatkom tohto roka? Lekári a zdravotníci opustili našich pacientov. Prosím vás pekne na telefón museli telefonovať, ani prijať nechceli tých pacientov, do skafandrov sa obliekali. Títo pacienti častokrát sa dostali do takého ťažkého stavu, že vďaka nestarostlivosti a odignorovaniu skončili na tých pľúcnych ventilátoroch. Nechcem hovoriť o všetkých lekároch, ale boli takí lekári, ktorí jednoducho cez telefón vybavovali týchto pacientov namiesto toho, že by ich vyšetrovali, tak jednoducho ich takto odpinkli. Veľakrát sa dostali do štádia takého, keď už boli na tom pľúcnom ventilátore, tak mnohí z nich neprežili.
K tým pľúcnym ventilátorom chcem povedať ešte jednu vec, ktorá minulého roka, a minister takisto to odignoroval, ešte predchádzajúci minister, keď som sa ho pýtal. Je dostatočne zaučený personál na to, aby ovládal tieto pľúcne ventilátory? Veď prosím vás pekne, minulého roku my sme tých pľúcnych ventilátorov, vďakabohu, mali dostatok, ale personál to nedokázal obsluhovať okrem ára, okrem áristov. Áristi, tí to vedeli, ale v tých COVID centrách veľakrát, keď sa ocitli pacienti možno na tých oddeleniach, tak tí lekári a zdravotnícky personál nedokázali tieto pľúcne ventilátory ovládať.
My sme krajina taká, kde dokonca pľúcne ventilátory sa vyrábajú v Starej Turej, teda nebol problém s počtom techniky a pľúcnych ventilátorov, ale problém bol, veľký problém bol s tým, aby ten personál bol dostatočne zacvičený. Keď my sme vedeli, že je tá nábehová krivka COVID-u-19, ako sa naše zdravotníctvo na to pripravilo?
Pán minister, ako sa pripravujeme teraz na to, keď strašíte už lockdownom a že v septembri aká vlna tu bude? Ako je pripravený tento personál? Ako sú pripravené nemocnice? Samozrejme, nijak nie sú pripravené, lebo váš štátny tajomník tuneluje tuná štátny rozpočet, 600-tisíc mesačne si jednoducho vyberá a vy s tým súhlasíte. Vy ho stále tam na tom ministerstve máte a vám to vôbec nevadí, že prevádzkoval tieto MOM-ky. Mesačne 600-tisíc eur si bral do vačku. Miliardu ste takto rozflákali! Kde sú tie naše nemocnice? Však to je v katastrofálnom stave! Vaši kolegovia tu prídu a predkladajú návrh zákona, kde idú zvýšiť lekárom zubárom 3,50, 7,50. To sa nehanbíte? A díleri, ktorí robia nábor na očkovanie, dostávajú 50 eur?! To je čo za prístup?! My máme byť ticho tuná?! My sme už asi všetci padnutí na hlavu!
Títo ľudia, ktorí vonku stoja, máte ich za nič, len za nejaké teľatá alebo za nejaké zvieratá a urážlivé slová, ktoré im tam dávate. Treba rešpektovať. A veľkí liberáli, ktorí tuná sú takto rozvalení, sa tuná takto rozvaľujú. Prosím vás pekne, keď ste takí liberáli, prečo nerešpektujete slobodu, slobodné rozhodnutie týchto občanov? Keď sa chceš zaočkovať, nech sa páči, sa zaočkuj. Ale ak sa nechceš zaočkovať, tak sa neočkuj!
Tu nikto nespochybňuje očkovanie vo všeobecnosti ako také. Koľkokrát sa snažíte to prekrúcať. Miloš to pekne tuná odpovedal kolegovi svojmu, keď mu povedal, ako ty chceš porovnávať vakcínu, ktorá je tuná rok na trhu, ktorú vyrobili včera, poviem to takto, s vakcínami, ktoré sú tu desiatky rokov? Tu to nikto nespochybňuje. Pediatri, ktorí ako očkujú tie deti, kto to tu spochybňoval? Nepočul som tu nikoho, že by to tu ktosi spochybňoval.
My spochybňujeme vakcináciu proti COVID-u-19. Vy, pán minister, tu prídete a drzo predkladáte návrh zákona a šikanujete ľudí a rozdeľujete ich na očkovaných a neočkovaných. Keď sa vám to, pán minister, nepodarilo zaočkovať týchto ľudí, ste si mysleli, že tí ľudia pôjdu v jakom veľkom nábore, v šíkoch budú stáť, tak jak keď ste ich nahnali do toho nezmyselného testovania. A keď vám to nevyšlo, nemáte ani toľko hanby v sebe, že vy zneužijete ešte aj návštevu pápeža na to a dáte podmienku, len zaočkovaní občania sa s pápežom môžu stretnúť. Viete, ja pôjdem na to miesto iné, kde budem medzi nezaočkovanými, lebo ja neplánujem sa zaočkovať, a som zvedavý, že či príde pápež k nám. Ja som zvedavý, či príde pápež k nám. Alebo nás odignoruje, že sme menejcenní, lebo my sme nezaočkovaní? To čo si to dovoľujete ako člen vlády takto rozdeľovať ľudí a zneužívať návštevu Svätého Otca, ktorý tu v septembri má prísť, že či sú tí ľudia zaočkovaní, alebo nie sú zaočkovaní?
Čo sa týka tej vašej lotérie, to je jedna obrovská katastrofa. Kolega to tu veľmi správne povedal. Vy narábate so štátnymi peniazmi a prostriedkami, ako keby boli vaše. Vy si vymyslíte lotériu, dáte si potom, dáte si dílerov, ktorých si zaplatíte, im dáte 50 eur. Prosím vás pekne, pán minister, vy ste sa pozreli, koľko dostávajú vaši lekári v službách? Veď nemá kto slúžiť. Stomatológov my tu máme nedostatok, akútny nedostatok. Pediatrov, však priemer pediatrov je okolo 60 rokov. Rovnako je to u zubárov. Kto sa bude o nás starať? A my tu, no celý rok a pol sa zaoberáme takýmito nezmyselnosťami.
Ale pokiaľ budeme mať takúto predsedníčku zdravotného výboru, ktorá sa nerozumie a tuná len chodí každú chvíľu cikať na záchod, no načo tuná sedí? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, poprosím vás...

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Však nech chodí, nech sa tuná nechá vystriedať niekým. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Sústreďte sa na zákon, o ktorom rokujeme, a nie na pani predsedníčku výboru.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Však rozprávam o očkovaní, ale potom, keď je tuná spravodajkyňa, tak potom nech tuná sedí, nech tuná bude, ale nie každú chvíľu bude odbehovať.
Pán minister, pozrite sa na vaše nemocnice, v akom dezolátnom stave sú. Skúste sa na nich pozrieť. Vy ste ako riaditeľ, zrejme asi ešte ste alebo máte prerušený výkon funkcie, ste riaditeľom vojenskej nemocnice. To vy ste tak spokojný s vaším vybavením, materiálno-technickým vybavením vašej konkrétnej nemocnice? Možnože vaša je lepšia na tom, lebo je vojenská. Ale pozrite sa na tie regionálne nemocnice. Miliardu eur sme vyhodili takto hore komínom. Namiesto toho, že by sme ich naozaj mohli investovať do zdravia nášho obyvateľstva a na zlepšenie aj materiálno-technického vybavenia našich nemocníc, ale rovnako aj na zvýšenie platov zdravotníkov a lekárov.
Absolvent vysokej školy, medicíny, prosím vás pekne, má nižší plat ako nejaká zdravotná sestra. A to veľakrát majú lekári, ktorí päť rokov pred atestáciou sú a pracujú päť rokov v praxi alebo šesť rokov, lebo niekedy tie atestácie sa dlhšie naťahujú, prosím vás pekne, tak majú nižšie platy ako majú zdravotné sestry. To je čo za úroveň? To je aká dehonestácia tých lekárov? Spoločenský status lekárov takto strmhlav išiel dole, takto strmhlav išiel dole. My ich máme v takej veľkej neúcte.
Prosím vás pekne, pán minister, ako ste sa zastali svojich kolegov, ktorých NAKA zbalila pre bonboniéru? Nepočul som ani pol slova. Prosím vás pekne, to sú aké úplatky, že za sviečku a bonboniéru NAKA príde a zbalí lekárku, primárku oddelenia? To ste nepočuli? Alebo to neviete o tom? Nedávno to zase bolo a sa to opakuje. Prosím vás pekne, tak toto je, toto je úroveň našej krajiny, toto je úroveň Slovenska! To je tak úbohé a tak prízemné, prepáčte. Ale sedíte tu, celý čas tu sedíte, už druhý deň ste tuná, ale ani pol slova ste nepovedali, ani pol slova! Najlepšie byť mŕtvym chrobákom, najlepšie byť mŕtvym chrobákom. Prečo sa tu nepostavíte, pán minister, a nevystúpite v rámci rozpravy, aby sme na vás mohli reagovať? To ako generál to toľko nemáte odvahy na to, aby ste tuná vystúpili od toho rečníckeho pultu v rámci rozpravy? Či to potom len v záverečnom slove všetko budete hrdinsky zhrňovať? Tak jak sú potom mnohí vojaci a s tými bľancármi, ktorí sú, tak sú všetci generáli po vojne.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.7.2021 o 12:46 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video