60. schôdza

15.3.2022 - 30.3.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

17.3.2022 o 14:32 hod.

Ing.

Andrej Doležal

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12:00

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Poprosím kolegov zo zdravotníckeho výboru, o 13.30 hod. bude zasadať zdravotnícky výbor. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

17.3.2022 o 12:00 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
60. schôdza NR SR - 3.deň - B. popoludní
 

Vystúpenie v rozprave 13:55

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dobrý deň prajem, dámy a páni. Pán predsedajúci, rúško je ešte povinné? (Reakcia predsedajúceho.) Áno? (Reakcia z pléna.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Poprosím aj vás, pán Suja, ďakujem pekne. (Reakcia z pléna.)

Sulík, Richard, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR
Ja som zase za to, aby sme pravidlá dodržiavali, a keď zistíme, že sú hlúpe, tak ich zmeňme. A myslel som si, že už sú zmenené, lebo sme 14. marca to uvoľnili, ale tak nie sú dostatočne. Dám si rúško. (Rečník si nasadil respirátor na tvár.) Keby by to bolo na mne, tak už je to preč.
Vážený pán predsedajúci, ctení kolegovia v Národnej rade, dovoľte mi, aby som z poverenia predsedu vlády a podľa § 131 ods. 7 rokovacieho poriadku ospravedlnil z dnešnej hodiny otázok neprítomných členov vlády a oznámil ministrov poverených ich zastupovaním.
Neprítomní sú: podpredsedníčka vlády a ministerka MIRI Veronika Remišová a zastupuje ju minister školstva Braňo Gröhling, neprítomný je podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič a zastupuje ho Roman Mikulec, podpredseda vlády Štefan Holý je tiež neprítomný a zastupuje ho minister dopravy a výstavby Andrej Doležal, no a ešte je neprítomný aj Milan Krajniak, minister sociálnych vecí, a zastupuje ho Andrej Doležal, minister dopravy, a neprítomní sú ešte aj ministri, ktorým neboli položené žiadne otázky, to je ministerka kultúry Natália Milanová, minister obrany Jaroslav Naď a minister životného prostredia Ján Budaj.
No a ja zastupujem premiéra v tomto úvodnom slove a takisto aj pri otázke č. 1, keď som to pochopil správne. (Rečník sa obrátil k predsedníckemu pultu.)
Pán predsedajúci?
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

17.3.2022 o 13:55 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:55

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Tak moja odpoveď, ktorú vám, teda odpoveď pána premiéra, ktorú vám prečítam, znie nasledovne:
„Vážený pán poslanec, predseda vlády sa rozhodol necestovať do Kyjeva na základe odporúčania bezpečnostných zložiek. Naďalej je presvedčený, že Ukrajinu musíme podporovať. Slovenská republika bude preto aj naďalej pokračovať v humanitárnej, ekonomickej a vojenskej podpore. Všetci apelujeme na Ruskú federáciu a prezidenta Putina: Zastavte túto zbytočnú vojnu!“
Ďakujem za pozornosť, skončil som. Toľkoto oficiálna odpoveď pána premiéra a dovoľte mi povedať k tomu ešte pár slov, teda konkrétne môj názor.
Chápem to, že v tej otázke samotnej vojny vy máte iný pohľad. Nechcem sa teraz sporiť s vami o tom, že kde je pravda. Poviem len v krátkosti, že moje presvedčenie, hlboké presvedčenie je také, že toto je bezprecedentná, teda, bohužiaľ, nie bezprecedentná, ale jednoznačne ruská agresia, a stačí si len položiť otázku, že teda koho bomby padajú kam, a na toto je odpoveď jasná jak facka, a preto ten agresor je tu jednoznačne ruská strana.
No a teraz vybrali sa traja premiéri, Čiech, Poľska a Slovinska, do, do Kyjevu, aby týmto spôsobom vyjadrili podporu ukrajinskému prezidentovi pánovi Zelenskému. To je, samozrejme, veľmi taký povzbudivý krok, určite to prezidentovi Zelenskému padlo dobre, ale môj osobný názor je, že to riziko bolo zbytočne vysoké.
Tak ako dva dni pred útokom si nikto nevedel predstaviť, že Rusko začne bombardovať Kyjev, všetci nejak tak čakali, že to budú tie východné oblasti, tak nevieme ani, čo sa tu mohlo stať, preto, lebo tento, táto cesta bola ohlásená, oznámená vopred. Ja osobne by som tam nešiel. Ja to považujem za riziko, ktoré, vnímam, ktoré je zbytočné podľa môjho názoru, premiér krajiny má prijímať rozhodnutia, ktoré reálne pomôžu. Takéto vyjadrenie solidarity a podpory je určite veľmi milé gesto, ale tým, že je spojené s takýmto veľkým rizikom, lebo ja by som teda nechcel ísť na pohreb aktuálnemu žijúcemu premiérovi, lebo, samozrejme, to krajinu vždy uvrhne, takéto niečo, do možno až stavu ústavnej krízy, a preto treba tu postupovať racionálnejšie.
Ukrajine pomáhame, či už je to vojenská pomoc, je to iná materiálna pomoc, staráme sa o utečencov. A v tomto treba pokračovať, lebo toto Ukrajine pomôže aj skutočne. A ísť tam je síce pekné gesto, bez debaty, ale spojené s tak veľkým rizikom, že, že, myslím si, že naše bezpečnostné zložky veľmi rozumne odradili premiéra od tohto, a ja považujem premiérovo rozhodnutie tam neísť za, za správne preto, lebo toto, že, že skutočne na konci dňa tá prítomnosť nášho premiéra v Kyjeve nepomôže, omnoho viac pomôžu napríklad už spomínané dodávky vojenského a iného materiálu.
Veľmi pekne ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

17.3.2022 o 13:55 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:13

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán premiér v zastúpení podpredsedu vlády pána Sulíka, ja neviem, keby mne zavolal môj kolega, jeden premiér, druhý premiér a pozvali ma tam, a ako sa aj oni vyjadrili, že sa, dosť ich to sklamalo, tak ja si myslím, že sú toto slová, ktoré ste prečítali v mene premiéra, obyčajná výhovorka.
A čo sa týka vášho osobného názoru, že ja mám iný názor na vojnu, áno, to máte veľkú pravdu. Ja na rozdiel od vás odsudzujem každú vojnu, každú. Aj tú, ktorá je teraz na Ukrajine, aj tú. Horšie, že vy, pán Sulík, a vaša strana odsudzujete len niektoré. Ja si myslím, že každá vojna je zlá, treba odsúdiť všetky vojny, tie, čo boli na Blízkom východe, Sýria, Irak, to, ako bola vojna v Juhoslávii. Ja si myslím, že všetko treba odsúdiť, každá, kde zmierajú nevinní ľudia. Je nemysliteľné, aby člen vášho klubu povedal, že tí mŕtvi v Belehrade, ktorí zomreli pri náletoch Spojených štátov, si to zaslúžili, tí civilisti. Toto, si myslím, že je neakceptovateľné! (Reakcia z pléna.) A preto, preto ja si myslím (reakcie z pléna), že máme iný rozdiel na vojnu.
Ja, pán podpredseda vlády, ja odsudzujem každú vojnu, každú a ja to myslím vážne. U mňa v tejto chvíli býva 40 matiek ukrajinských s deťmi. Áno. Keby som ju neodsudzoval, tak u mňa nebývajú. Toto, takto sa ukazuje solidarita, nielen prázdne reči, a keď treba niečo pomôcť, tak skutek utek.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.3.2022 o 14:13 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:13

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Tak v krátkosti, ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

17.3.2022 o 14:13 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vstup predsedajúceho 14:13

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak, ale tak chcem na to doplňujúco reagovať.
Po prvé, pán Suja, tak vy hovoríte, že vy by ste do toho Kyjevu išli, tak vy ste aj väčší hrdina a väčší odvážlivec, toto tu musíme objektívne priznať. My, čo ideme na to viac rozumom a trochu menej testosterónom, si povieme, no tak, tak asi viem byť väčším prínosom pre tú Ukrajinu, keď ostanem tu doma na zadku a budem prijímať rozhodnutia, ktoré nevie prijať nikto iný, lebo jednoducho predseda vlády má kompetencie, ktoré nemá nikto iný, to je holý fakt.
A k tej vojne, ja by som vás, ja teda neviem, ktorý poslanec... (Reakcia z pléna.) Ježiš, zase nie... (Reakcia z pléna.) Páni, kašlite na to... (Reakcie z pléna a prerušenie vystúpenie predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vstup predsedajúceho

17.3.2022 o 14:13 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:13

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
(Hlasné povzdychnutie.) Vidíte, pán Suja, keby ste to nechali tak, tak mohol som pokračovať. No, tak dokončím to teda.
Ja neviem, ktorý poslanec od nás povedal, že tam tí mŕtvi sú v pohode, veľmi o tom pochybujem, že to niekto povedal. A možno v rámci korektnej diskusie tak nabudúce buď citujte presne, alebo citujte zdroj.
A to isté vás poprosím aj v mojom prípade, nevkladajte mi do úst veci, ktoré som nikdy nepovedal, že napríklad vy hovoríte, vy, vy odsudzujete každú vojnu a ja len niektoré, toto nie je pravda. A žiadam vás, aby ste to viac o mne netvrdili, pokiaľ teda máte záujem o korektnú diskusiu, prečítajte si moje staršie vyhlásenia k vojne v Líbyi, kde úplne zbytočne Amerika, Francúzsko - Veľká Británia asi ešte tiež - zbombardovali prakticky funkčný štát, dnes tam je chaos. K Iraku som sa veľakrát vyjadril, nevyjadril som sa až tak často k Srbsku preto, lebo to bolo v ’90... to bolo marec ’99, kedy som nebol v politike činný, keď chcete môj názor počuť dnes na to, tak bombardovať nemocnice v Belehrade považujem za rovnako neprijateľné ako, ako toto, čo sa deje. Ale to... ale viete, ono sú, keď to chcete počuť, ja vám to poviem teraz aj kedykoľvek.
Ale súbežne s tým, a možno si to ani neuvedomujeme, ide taká relativizácia tej vojny. Avšak dobre, však vojny boli, budú, no tak, ježiš, je tu táto a NATO tiež páchalo zle a tvárime sa, že je úplne v pohode, keď Rusko dnes bombarduje divadlá a pôrodnice a nemocnice. A vôbec to nie je v poriadku. Preto, lebo ja neviem, čo vy ste robili pred 20 rokmi, a aký vplyv na svetové dianie bolo alebo slovenské dianie bol, keď v čase, keď NATO bombardovalo Srbsko, ale dnes je váš vplyv na dianie. Aj vo svete.
Dnes môžte ukázať, že stojíte na správnej strane, že to nie sú len také deklaratórne výroky, ja odsudzujem každú vojnu, ale tam tí Amíci pred 20 rokmi no, fuj, fuj... Nie, nie nie, dnes máte šancu, príležitosť jasne povedať, že to, čo sa deje na Ukrajine, sa nesmie diať. A nie to relativizovať. Vojny boli, odkedy existujú ľudstvo, boli aj ďaleko horšie vojny ako bombardovanie Srbska aj ako bombardovanie Ukrajiny, ale my sme dnes súčasťou diania a dnes sa musíme k tomu jasne postaviť, že pri prvej rakete, ktorá dopadla na Kyjev, končí sranda, končí rôzny možný výklad udalostí a každý má svoju pravdu. A niekto sa odvoláva na takú zmluvu a niekto, že hentam chýba ratifikácia a neviem čo všetko.
Pri prvej rakete na Kyjev táto debata jednoducho končí, toto je niečo, čo je v civilizovanom svete nep... nepocho... neprijateľné! Aj hento bolo pred 20 rokmi, len vtedy ste neboli súčasťou diania. Ani ja. Teraz sme obidvaja. A tu, si myslím, vy by ste mali mať viac občianskej zodpovednosti a chápania toho, že my žijeme v civilizovanom svete, a nie v svete násilia, kde sa problémy riešia bombami, či už pod autom nejakého protivníka, alebo letiacej z rakety z ruského lietadla, alebo odkiaľ. Toto je, toto je to, čo vám, čo vy buď nechápete, alebo nechcete chápať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

17.3.2022 o 14:13 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:13

Branislav Gröhling
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážený pán poslanec, dovoľte mi, aby som vám prečítal odpoveď od pani podpredsedníčky vlády a ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie pani Remišovej.
Vážený pán poslanec, v oblasti európskych, štrukturálnych a investičných formoch... fondov má Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky v programovom období 2014 - 2020 ako riadiaci orgán v kompetencii implementáciu, implementáciu Integrovaného regionálneho operačného programu a programov cezhraničnej spolupráce Slovenská republika - Česká republika, Slovenská republika - Rakúsko, ako sprostredkovateľský orgán má MIRRI Slovenská republika v kompetencii implementáciu Operačného programu Integrovaná štruktúra, prioritná OS 7. Prehľad plánovaných výziev operačných programov v kompetencii MIRRI na najbližšie obdobie je takéto:
- programy cezhraničnej spolupráce: v rámci programov cezhraničnej spolupráce v programovom období ’14 -’20 sa neplánuje vyhlasovanie už žiadnych výziev,
- Integrovaný regionálny operačný program, výzva na podporu zvýšenia počtu žiakov stredných škôl, stredných odborných škôl na praktickom vyučovaní v Banskobystrickom kraji
- a v rámci iniciatívy Chatching-Up Regions financovanie bude zo zdrojov Európskej únii v rámci iniciatívy REACT-u a oprávneným prijímateľom budú stredné a odborné školy, aktivity, na podporu ktorých bude môcť získať tento príspevok, sú
a) rekonštrukcia, modernizácia a výstavba stredných odborných škôl a centier odborného vzdelávania a prípravy
b) materiálno-technické vybavenie a po
c) je zvýšenie energetickej hospodárnosti budov a plánovaná alokácia z prostriedkov Európskej únie je 23,45 mil. eur a tieto výzvy by sa mali vyhlásiť v marci ’22.
Po druhé výzva na podporu zvýšenia počtu žiakov stredných odborných škôl na praktickom vyučovaní v Banskobystrickom kraji, financovanie bude z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, oprávneným prijímateľom budú stredné odborné školy a samosprávny kraj. Aktivity, na podporu ktorých bude môcť získať príspevok, sú ako v rámci predchádzajúcej výzvy, teda
a) rekonštrukcia, modernizácia a výstavba stredných odborných škôl a centier odborného vzdelávania prípravy
b) materiálno-technické vybavenie
c) je zvýšenie energetickej hospodárnosti budov, plánovaná alokácia z prostriedkov Európskej únie je 9 mil. a plánovaný termín týchto výziev je apríl tohto roku.
A po tretie výzva na podporu projektovej prípravy. Tam oprávneným prijímateľom budú územná a miestna samospráva, vysoké školy, stredné odborné školy, Slovenská akadémia vied, subjekty v zmysle iniciatívy Chatching-Up Regions a Fondu spravodlivej transformácie, štátna správa, stopercentné štátne, resp. regionálne inštitúcie. Aktivita, na podporu ktorej bude možné získať tento príspevok, je obstaranie projektovej dokumentácie jednotlivých investičných projektov a plánovaná alokácia z prostriedkov Európskej únie je 29 mil. Vyhlásenie výziev je plánované na marec až apríl tohto roku.
Z druhého, Operačného programu Integrovaná infraštruktúra, prioritná os 7, po prvé je to výzva na podporu digitálnych zručností pre znevýhodnené skupiny, oprávneným prijímateľom budú organizácie z neziskového sektora, aktivita, na podporu ktorej bude možné získať príspevok, je podpora rozvoja digitálnych zručností znevýhodnených skupín. Pôjde o podporu použív... využívania internetových služieb vrátane elektronických služieb zo strany znevýhodnených osôb a zvýšenie ich participácie na digitálnom trhu na území Slovenskej republiky. Plánovaná alokácia z európskych, z Európskej únie sú 3 mil. eur a termín vyhlásenia výzvy je marec až apríl ’22, tohto roku.
Po druhé je to výzva na podporu digitálnych zručností vo verejnej správe. Oprávneným prijímateľom budú subjekty ústrednej štátnej správy, subjekty územnej samosprávy. Aktivita, na podporu ktorej bude možné získať príspevok, je podpora užívania... využívania znalostí vo vysokých školách. Pôjde o zlepšenie digitálnych zručností, mediálnej a digitálnej gramotnosti, zvýšenie bezpečnosti pri práci s digitálnymi technológiami a zlepšenie pracovných návykov pri používaní digitálnych technológií. Plánovaná alokácia z prostriedkov Európskej únie je 5 mil. eur a plánovaný termín vyhlásenia výzvy je apríl ’22.
Na záver si vás dovoľujem informovať, že v súvislosti s krízou na Ukrajine pripravila Európska komisia návrh zmeny legislatívy Európskej únie v rámci využívania štrukturálnych fondov, čo umožní členským krajinám efektívnejšie využívať finančné prostriedky na riešenie aktuálnej utečeneckej krízy. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky v súčasnosti analyzuje výšku disponibilných zdrojov v jednotlivých operačných programoch a tieto zdroje budú môcť byť využité na aktivity zamerané na zvládanie utečeneckej krízy.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

17.3.2022 o 14:13 hod.

Mgr.

Branislav Gröhling

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:32

Andrej Doležal
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážený pán, páni poslanci, dovoľte, aby som v mene pána ministra Krajniaka odpovedal na vaše otázky.
Od vypuknutia ozbrojeného konfliktu na Ukrajine do 16. 03. 2022 prekročilo hranice Slovenskej republiky viac ako 214 000 občanov Ukrajiny. O inštitút dočasného útočiska požiadalo 35 251 občanov Ukrajiny, z toho 19 636 dospelých, prevažne v produktívnom veku, tí sa delia na, prišlo takmer 17 000 žien, čo tvorí 86 %, a 2 700 mužov, čo tvorí takmer 14 %. O azyl požiadalo 137 občanov Ukrajiny, z toho 50 dospelých žien. Pre odhad, v krátkodobom horizonte predpokladáme príchod prevažne ukrajinských žien, čo koniec koncov dokazujú aj aktuálne údaje, ale zároveň predpokladáme aj výraznú jazykovú bariéru.
Na základe týchto predpokladov je možné očakávať, že vhodné pracovné miesta pre prvú vlnu imigrácie z Ukrajiny budú také, ktoré nevyžadujú vysokú znalosť slovenského jazyka, alebo také, v ktorých už teraz pracujú občania Ukrajiny, ktorých prítomnosť uľahčí zvládnutie jazykovej bariéry. Z aktuálnych dát Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny vyplýva, že väčšina Ukrajiniek na Slovensku, cca 60 % podľa štatistickej kvalifikácie, podľa štatistickej klasifikácie zamestnaní ISCO-08 pracuje v hlavných triedach zamestnaní 8, to znamená operátori a montéri strojov, a 9, pomocní a nekvalifikovaní pracovníci. Očakávame, že väčšina voľných miest v týchto zamestnaniach bude môcť byť úspešne obsadená prichádzajúcimi Ukrajincami. V týchto kategóriách sa môže uplatniť približne 28 000 osôb.
V ostatných hlavných triedach zamestnaní je pre úspešné pracovné uplatnenie sa občanov Ukrajiny potrebné jazykové vzdelávanie a doriešenie uznávania kvalifikácií, na ktorého zjednodušení už rezort školstva intenzívne pracuje. V tejto skupine predpokladáme priestor pre uplatnenie sa pre dodatočných približne 5 000 osôb. Ide najmä o hlavné triedy zamestnaní 7, to znamená kvalifikovaní pracovníci a remeselníci, a triedy 5, pracovníci v službách a obchode.
Vo vyšších hlavných triedach zamestnaní vyžadujúcich si vyššiu kvalifikáciu, to sa týka najmä doktoriek, zdravotných sestier, špecialistiek v oblasti informačno-komunikačných technológií, odborných pracovníčok v priemysle a ďalších, je kľúčovým už spomínané zjednodušenie uznávania kvalifikácií.
Inštitút dočasného útočiska umožňuje občanom Ukrajiny voľný prístup na trh práce, to znamená bez pracovného povolenia. Prichádzajúci občania Ukrajiny, ale aj iní štátni príslušníci tretích krajín, ktorým bolo udelené dočasné útočisko, tak môžu byť zamestnaní mimo štandardného postupu, t. j. nemusia žiadať o prechodný pobyt na účel zamestnania. Po administratívnej stránke je tým výrazne uľahčená možnosť ich okamžitého nástupu do zamestnania.
Rezort práce v tejto súvislosti už zabezpečil preklad pracovného portálu Sluzbyzamestnanosti.gov.sk do ukrajinského jazyka. Aktuálne pripravujeme zmeny týkajúce sa možnosti vytvorenia profilu občanov Ukrajiny na tomto portáli či možnosť zadávania inzerátov v ukrajinskom jazyku. Okrem toho sa zaviedol systém koordinácie medzi úradmi práce, sociálnych vecí, rodiny a obcami, v ktorých odídenci bývajú, za účelom získavania informácií o záujme občanov Ukrajiny zamestnať sa a poskytovania informačno-poradenských služieb pri výbere vhodného zamestnania. Okrem toho na tzv. hotspotoch majú už dnes úrady práce, sociálnych vecí a rodiny svojich zamestnancov, ktorí poskytujú informácie o možnostiach zamestnania sa a pomoc pri hľadaní práce pre občanov Ukrajiny.
Väčšina žiadateľov o dočasné útočisko je po dlhej a únavnej ceste, a preto služby úradov práce, sociálnych vecí a rodiny vyhľadávajú až po niekoľkých dňoch od svojho príchodu. Momentálne pripravujeme národný projekt osobitne cielený na podporu integrácie odídencov na trh práce. Na jednej strane sa prostredníctvom tohto projektu personálne posilnia úrady práce, sociálnych vecí a rodiny na zabezpečenie poskytovania včasných, adekvátnych a efektívnych informácií a poradenstva, plynulej komunikácie a spolupráce so zamestnávateľmi, samosprávou či neziskovými organizáciami. Na tento účel plánujeme priamo na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny zamestnávať aj občanov Ukrajiny ovládajúcich slovenský jazyk, resp. občanov ovládajúcich ukrajinský a slovenský jazyk. Ďalej budú v rámci tohto projektu poskytované ďalšie nástroje na podporu ich zamestnania, a to najmä rekvalifikačné kurzy, jazykové, odborné, mentoring, zapracovanie, príspevok na dochádzku za prácou alebo možnosť aktivácie formou dobrovoľníckej služby.
Už len posledný odstavec. Na úvod budeme projekty financovať z prostriedkov štátneho rozpočtu, po schválení príslušnej legislatívy na úrovni EÚ a následnej úprave príslušných operačných programov, najmä, Integrovaného regionálneho operačného programu v gescii MIRI a Operačného programu Integrovaná infraštruktúra v gescii Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky budeme následne refinancovať pomoc z prostriedkov EŠIF.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

17.3.2022 o 14:32 hod.

Ing.

Andrej Doležal

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:32

Vladimír Ledecký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Moja chyba, ja som sedel na Marcinkovej mieste.
Takže ďakujem veľmi pekne, pán minister. Ja snáď otázku vám nebudem dávať, keďže ste v zastúpení pána ministra sociálnych vecí, ale dosť možno by som pripomenul, že ako ste spomínali, že 19 000 dospelých prišlo na Slovensko, tak podľa štatistík z roku 2020, lebo za 2021 ešte nemáme, z pracovného trhu keď zoberieme tých ľudí, ktorí prichádzali zo škôl, a tých, ktorí odišli do dôchodku, tak je rozdiel mínus 29 000 ľudí za rok 2020. Keďže do toho nám prišiel COVID, tak predpokladáme, že to číslo v roku ’21 bude ešte vyššie, to znamená, že naozaj my sa nemusíme báť, že tí Ukrajinci budú brať pracovné miesta, ale naozaj aktívnymi opatreniami musíme prispieť k tomu, aby, aby tu čo v najväčšom počte ostávali a, a naozaj tie pracovné miesta vyplnili.
A čo sa týka štruktúry pracovných miest, je naozaj veľmi široká. Tu na západnom Slovensku vlastne v tých závodoch pri tých linkách robia vo väčšom množstve, ale na východnom Slovensku, napríklad v oblasti Vysokých Tatier je obrovské percento na všetkých možných pozíciách ukrajinských pracovníkov a takisto v zdravotníctve východného Slovenska od lekárov cez ošetrujúci personál je takisto veľmi veľa.
Čiže ešte skôr, než bola tá utečenecká kríza, tí Ukrajinci sa vedeli tu uplatniť, takže pokladajme toto ako za príležitosť ich zapojiť ešte vo väčšom meradle do nášho hospodárstva, a nie naopak, ako príťaž, ktorá k nám ide.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.3.2022 o 14:32 hod.

PhDr.

Vladimír Ledecký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video