65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 13:47 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:45

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dámy a páni, hlasovať o vydaní poslanca Fica sa bude najskôr v utorok, to znamená, že to už budú skoro dva týždne, odkedy prokuratúra rozpráva, že Fica treba zavreť, aby neovplyvňoval Kisku, Matoviča a neviem koho. To znamená, za tie dva týždne ste ich mohli päťkrát všetkých vypočuť.
Po druhé. Myslím si, že nemusíme tu ani odpovedať na to, že vraj nejaký Fico sa bojí postaviť pred vyšetrovateľov a nezávislý súd a neviem čo, pretože tá otázka dnes stojí, že ktorý ten nezávislý súd konkrétne máte na mysli. To už dneska musíte špecifikovať. Či ten, ktorý napríklad ako najvyšší súd šestnásťkrát porušil ústavné práva, ľudské práva, ktoré sú garantované dohovorom o ľudských právach, čo sa robí v krajinách niekde v subsaharskej Afriky.
No ale ja sa odmietam ďalej baviť o Ficovi, pretože toto je podružná téma. V skutočnosti, čo sa udialo v týchto dňoch, tuná pročkovci, ktorí klamali veriacich ľudí na Slovensku, že sú nejaká hrádza boja proti genderizmu, dosadili jedného úchyláka na ministerstvo zdravotníctva, ktorý presadil to, aby na Slovensku muž mohol mať v občaňáku, že je žena, aj keď má penis. A zase, aby mohla žena sa tváriť, že je muž. Toto ste presadili v tieto dni a prekrývate to nejakým Ficom... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec, reagujte na pána Vážneho.

Taraba, Tomáš, poslanec NR SR
Prekrývate to, vy úchyláci, nejakým Ficom. A toto ste nikdy nesľúbili, že Slovákom urobíte. Takže toto sú len pridružené témy, ktoré ste tu teraz dali a vy zo Slovenska urobili tú najliberálnejšie progresívnu krajinu, aká tu existuje. Sa môžete hanbiť! Ste najväčší podvodníci, ktorí toto urobili so Slovákmi. (Reakcie v pléne.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 13:45 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:47

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Dámy a páni, niečo vám prečítam v nadväznosti na to, čo hovoril pán poslanec Dlouhý. Momentálne je v Národnej rady peklo. Peklo, lebo sa hrá o veľa. To nie je len o tom, že koalícia chce odvolať Roberta Fica, že ho chce dať do basy, to je hlavne o tom, čo bude s touto republikou o rok, o päť, o desať a či vôbec ešte nejaká republika vôbec bude. Táto tzv. nastupujúca generácia, česť výnimkám, aby som bol presný, netuší, čo je to stratiť štát, tak ako netuší, čo je to ho získať. Treba sa spýtať Chorvátov, Srbov, Slovincov. Tento štát na rozdiel od iných vznikol bez jedného jediného rozbitého okna, zadarmo. Nemáme novodobé pamätníky smrti za vlastný štát, našťastie. Všeobecne platí, že viac si vážime to, za čo musíme tvrdo zaplatiť, ako to, čo dostaneme zadarmo. Preto nám zlý, preto mám zlý pocit, keď vidím, čo sa to tu vlastne deje. Za dva roky totálna devastácia všetkého.
Ruku na srdce, ktorý rezort pracuje lepšie ako pred dvoma rokmi? A vôbec, čo funguje lepšie? Zato presne vidíme, čo funguje inak. Preto to treba prekrývať práve tým peklom v parlamente. Tie argumenty odvolávania sú totálne na vode, hovoria právnici. A to nie sú voliči SMER-u. Vláda vládne, ako vládne, ale vládne zle. A do toho všetkého vojna, plyn, ropy, zdražovanie, generačný rasizmus, chaos a kdesi na konci slovenský občan. Nuž a môže to ktokoľvek trebárs aj úboho zosmiešňovať. Je vôbec v tomto štáte ešte niekto spokojný? Ktokoľvek a nech volil kohokoľvek. Chce to zmenu, a preto to peklo v parlamente, aby ste tomu všetci rozumeli. A to peklo tuná bude trvať a dúfam, že dosť dlho, aby prišlo k tej vytúženej zmene, aby títo, čo tento štát likvidujú, títo na tej ľavej strane a čo si povedali, že koniec štátu, koniec Slovenska, už mali konečne ten pocit, že musia mlčať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 13:47 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:49

Jozef Habánik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, vážený pán predsedajúci.
Ja chcem nadviazať na slová pána poslanca Vážneho, kde okrem iného zdôraznil, ako je dôležité v demokratickom a právnom štáte rešpektovať princípy férovej politickej súťaže. Ako som už dnes povedal, skúsim to zopakovať ešte alebo ešte raz, pretože je to základné právo každej politickej strany bez ohľadu na to, či sa nachádza aktuálne v parlamente, alebo nie, je, že štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojich volených zástupcov alebo priamo. Prostredníctvom svojich volených zástupcov znamená, že každý jeden legitímne zvolený zástupca občana, v tomto prípade v Národnej rade Slovenskej republiky, má právo aj povinnosť zúčastňovať sa všetkých rokovaní, odvádzať poctivo svoju politickú prácu.
Ústava okrem iného hovorí aj o tom, že všetky politické práva a slobody a jej výklad a používanie, musia umožňovať a ochraňovať slobodnú súťaž politických síl demokratickej spoločnosti, čl. 31 Ústavy Slovenskej republiky. Všetci stopäťdesiati poslanci tejto Národnej rady Slovenskej republiky pri ujatí sa mandátu výkonu poslanca prisahali na Ústavu Slovenskej republiky. Dovolím si to v tejto chvíli pripomenúť, pretože je to dôležité aj s ohľadom na rozhodnutie, ktoré chceme v hlasovaní pri ukončení rozpravy tohto bodu niekedy budúci týždeň alebo možnože aj neskôr prijať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 13:49 hod.

doc. Ing. PhD.

Jozef Habánik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:50

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán poslanec Vážny, ďakujem ti za tvoje vystúpenie a chcel by som sa skutočne vrátiť k meritu veci. Chcem pripomenúť opäť ľudí, ktorí, si myslím, že majú čo k týmto témam povedať a profesor Ivor, ak si pozrete to uznesenie, ktoré voči Robertovi Ficovi má tam spisovú značku z roku 2021, má tam dátum z roku 2021, profesor Ivor hovorí, že uznesenie má viacero formálnych, obsahových aj zákonných nedostatkov. To je prvá vec. Ak si to uznesenie prečítate, tak to vyzerá ako politický nejaký dokument. Skutočne, čo sa týka trestného práva, tak ak si to pozrete, tak trestné dva sú tam dva trestné činy, a to sú spomínané podvody pána Igora Matoviča a prezidenta Kisku.
Čo sa týka ďalšieho odborníka, tým je dekan právnickej fakulty pán Burda, ktorý k samotnému uzneseniu povedal, že predmetné uznesenie o uznesení obvinenia, o vznesení obvinenia ale považujem za značne prehnané. Obávam sa, aby sa nestalo vzorom pre umlčiavanie kritikou pôsobenia osôb vo verejnom živote. Toto hovorí človek, ktorý možno, možno bol vyučoval aj tých, ktorí dnes idú zneužívať právo.
K samému, k samotnému trestnému činu sa pán Burda vyjadril, že aj Robert Fico s Kaliňákom konali ako verejní činitelia, dávali pokyny, aby sa niečo vyšetrovalo, tak to nie je trestný čin. Ak v takomto prípade konali ako verejní činitelia, ale využívali svoju, nekonali ako verejní činitelia, ale využívali svoju autoritu, opäť nejde o trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa, pretože nekonali ako verejní činitelia.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 13:50 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:53

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán poslanec Vážny, dovoľ mi, aby som nadviazal na tvoj príhovor kľúčovou politickou otázkou a tá je klasická. Cui bono? V koho prospech je toto celé? V koho prospech je táto fraška a vymyslenie si organizovanej zločineckej skupiny? To znamená, Robert Fico povie pravdu o Kiskovi a Matovičovi, o ich zločinoch a to je vraj organizovaná zločinecká skupina. Absolútny nezmysel. V koho to je záujme? Kto sa potrebuje zbaviť Roberta Fica a SMER-u?
Dovoľte naznačiť tri politické súvislosti. Máme tu krachujúcu, zničenú, zdevastovanú stranu OĽANO, ktorá pravdepodobne neprejde ani do parlamentu a tuto kolegovia, ako je Heger a Matovič, dúfajú, že pokiaľ budú napĺňať svoj sľub, že toho Roberta Fica strčia, Roberta Fica strčia do väzby, tak im to vráti nejaké percentá. Lenže oni sa pomýlili. Oni tu niekoľko rokov rozprávali, že sme skorumpovaní, že sme každý deň ukradli 100 miliárd, že máme v Belize miliardy, že máme všade miliardy, lietali tu miliardy neustále niekde nad plafónom a zistilo sa, že jediné, čo na Roberta Fica viete vymyslieť, je to, že povedal pravdu nie o svojich zločinoch, ale o zločinoch vášho capa di tutti. Takto hovorím dobre, Duško? (Reakcia z pléna.) Capo di tutti capi o vašom Matovičovi, o vašom parchantovi Matovičovi. Teraz... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Poprosím vás, reagujte na predrečníka.

Blaha, Ľuboš, poslanec NR SR
Aha, pardon, pardon. Nadväzujem na pána predrečníka a vysvetľujem politické súvislosti. Takže vysvetlím ich rád kolegom, ktorí krútia hlavami, pánovi Šefčíkovi, ktorý zrejme nepochopil ešte nič, odkedy tu v parlamente nastúpil.
Druhý, ktorý chce na tom profitovať politicky, je prezidentský palác. Pani Čaputová chce byť znovu zvolená a chce sa zbaviť svojho hlavného politické rivala, ktorý ju kritizuje, a to je strana SMER – sociálna demokracia.
A tretí, ktorý má na tomto záujem, je americká ambasáda, ktorá chce umlčať Roberta Fica, lebo hovorí pravdu o amerických základniach a o vojne na Ukrajine. Je to jasné... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 13:53 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:55

Viliam Zahorčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, vážený pán predsedajúci.
Pán poslanec Vážny, ty si sa vo svojom vystúpení obrátil aj na koaličných poslancov a spýtal si sa, či sa zamýšľali nad tým, aká bude budúcnosť Slovenska, ak to takto pôjde ďalej. Neviem, či sa zamýšľali, ale dovolím si naznačiť, aká by teda tá budúcnosť mohla byť.
Slovensko bude zjavne bez opozície. Slovensko bude plné politických väzňov, o ktorých sa bude tvrdiť, že sú zločincami, ale nebudú to, milí kolegovia, len politici terajšej opozície, ale medzi nimi budú zaiste aj mnohí z koalície. Prvý, ako vidíme, už je na rade a po ňom predpokladáme, že prídu aj ďalší. A možno to, ako to bolo kedysi, sa budú nepriatelia hľadať aj vo vlastných radoch. Takže nie je vylúčené, že tam bude aj mnoho z vás, ktorí sa dnes cítite bezpečne. Nebude problémom nájsť aj na každého z vás, všetkých tých budúcich nepohodlných, nájsť nejako aj možno i viacerých Makóv.
Táto budúcnosť je minimálne z tohto pohľadu zlá a ak k tomu prirátame schopnosť vašej vlády spravovať štát, spravovať verejné financie, tak tá budúcnosť bude aj vo všetkých ostatných podstatných aspektoch veľmi, veľmi problematická.
Možnože bude naďalej veľká náklonnosť Spojených štátov, možno aj Európskej únie. Ale nepredpokladám, že tu bude náklonnosť občanov Slovenskej republiky tým, ktorí vládnu.
A ako bude asi vyzerať demokracia v tomto parlamente, to naznačil pán poslanec Šefčík. Poslancovi sa bude upierať, bude sa zosmiešňovať, ak sa prihlási do diskusie, pretože to už sa nenosí. Preto pred chvíľou ste nám, pán poslanec, takmer vynadali, že jak si dovolíme sa prihlásiť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 13:55 hod.

Viliam Zahorčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:57

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán poslanec Ľubo Vážny, chcel by som nadviazať na tvoj návrh, aby sme prijali uznesenie, na základe ktorého by sa doplnili dôvody do predloženej žiadosti. Ja by som chcel pripomenúť, že my dnes trpíme akútnym nedostatkom akýchkoľvek informácií o podstate tohto absurdného obvinenia, ktoré bolo vznesené Robertovi Kaliňákovi a mojej osobe. Ja nechcem nikomu toto zaželať a nikdy som nepoužíval, ani nebudem používať prostriedky trestného práva na politické účely.
Ale predstavte si, že prídete na prvý výsluch, kde pred vami sedí vyšetrovateľ, ktorý vám doručil 107-stranové obvinenie. A vy sa tohto vyšetrovateľa spýtate niekoľko elementárnych základných otázok, aby vám vysvetlil, z čoho som vlastne obvinený. Vyšetrovateľ bol nemý. Nebol schopný mi v jednej jedinej vete vysvetliť, v čom spočíva obvinenie zo založenia zločineckej skupiny a, samozrejme, obvinenia z organizovania tlačových konferencií, na ktorých sme hovorili pravdu o pánovi Matovičovi a pánovi Kiskovi.
Ešte horšie bolo, že tento vyšetrovateľ vraj do tohto obvinenia dal nejakú judikatúru z Európskeho súdu pre ľudské práva. Všetci dobre viete, že tu sa cítim ako ryba vo vode. Keď som sa ho spýtal na túto časť uznesenia, on netušil. Dámy a páni, predo mnou sedel vyšetrovateľ, ktorý chce, aby som dostal 12 rokov, ktorý ma posiela do väzby a ktorý netuší, čo podpísal. Ten človek nevie, čo je v tom uznesení napísané. On to nevie vysvetliť. Toto neželám ani tomu najväčšiemu nepriateľovi, aby ste videli takú bezmocnosť v očiach vyšetrovateľa, ktorý doslova vás chce životne skántriť. Pretože poslať niekoho na 12 rokov do väzenia, v podstate posielate toho človeka... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 13:57 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
65. schôdza NR SR - 5.deň - A. dopoludnia
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 8:55

Michal Šipoš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, v mene troch poslaneckých klubov OĽANO, SaS, SME RODINA podávam tento procedurálny návrh, aby sa bodom 7 žiadosť Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky o vydanie súhlasu na vzatie do väzby poslanca Národnej rady Slovenskej republiky, tlač 1010, pokračovalo dnes od deviatej hodiny až do jeho prerokovania a aby sa rokovalo aj po 19. hodine s tým, že tento bod bude mať prednosť pred termínovanými bodmi a po jeho prerokovaní sa nanovo určí termínovanie jednotlivých bodov, ktoré v dôsledku prednostného prerokovania tlače 1010 neboli prerokované. Po prerokovaní bodu 7, tlač 1010, sa bude pokračovať bodom 64, návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Jozefa Lukáča a Miloša Svrčeka na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 296/2020 Z. z. o trinástom dôchodku a o zmene a doplnení niektorých zákonov, tlač 914, a následne bude rokova... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

3.5.2022 o 8:55 hod.

Mgr.

Michal Šipoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9:09

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. V mene troch poslaneckých klubov SaS, OĽANO, SME RODINA podávam procedurálny návrh, aby sa body 75, 77, 78, 79, 80, 81, to sú tlače 941, 961, 969, 940, 955, 957, vypustili zo schváleného programu 65. schôdze a zaradili do návrhu programu schôdze Národnej rady so začiatkom 14. júna 2022.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

3.5.2022 o 9:09 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:13

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci.
Dámy a páni, hlavne koaliční poslanci, zavádzate, a to už sme svedkom toho dlhodobo, bezprecedentné kroky, vládny valec, ktorý je riadený chobotnicou, mafiánmi pod vedením Mikulca, Matoviča, Hegera, Lipšica a ďalších, si teraz bezprecedentne odsúhlasili rokovanie pri riadnej schôdzi po 19. hodine non-stop (reakcie z pléna), non-stop (zaznel gong), buďte ticho saskári, dobre?! Buďte ticho! Ukľudnite sa. (Reakcie z pléna.) To znamená, že... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Utíšte sa, kolegovia!

Takáč, Richard, poslanec NR SR
...to neskutočné, neskutočné bezprecedentné kroky, ktoré zavádza táto vládna koalícia s tak krvavými očami... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 9:13 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video