65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 19:34 hod.

Mgr.

Jana Žitňanská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:12

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Milan Mazurek, mýliš sa, ty si už aj prišiel na to, že sa mýliš, ale v tej svojej rozprave aj tak v kuse trváš na svojom. Kolega Beluský ti povedal, že ty si sa ešte aj v rozprave domotal. Od začiatku si tvrdil, že tam bude 500 zamestnancov, hej, zaokrúhlene, alebo kontrolórov, prišiel si na to, že tam nebude, ale ty aj tak v rozprave vystúpiš a budeš tvrdiť, že to ti najviac vadí, že to tam bude, že ďalší úradníci. No nebude to tam.
Potom si tvrdil o IT projekte, že softvér za 9 miliónov, že tam bude, prišiel si na to, že tam nebude, aj tak si v rozprave vystúpil a tvrdil si, že tam bude.
To zamotanie v rozprave spočíva aj v tom, že nielen ty, ale aj iné strany z opozície kritizovali, že vraj sú to len omrvinky. Že sú to omrvinky a prečo len omrvinky dávame. A potom v druhej vete ty povieš: A prečo 1,2 miliardy ideme dať a to nemôžme lepšie dať? Tak sú to pre teba omrvinky, či nie sú to pre teba omrvinky? (Reakcia z pléna.) To by som, to by som rád teda vedel, lebo to je to ďalšie zamotanie, ktoré si v rozprave dokázal.
Teraz ty hovoríš, že REPUBLIKA, to, že každý, kto to podporí, že oklamal voličov. No nie, vy v Republike ste oklamali voličov tým, že to nepodporíte, to je tá pravda, to povedz svojim voličom. A s takým strašením tu už raz prišiel progresívec Valášek, ktorý mi tu predkladal prieskumy. My sme si robili prieskum a 70 % nám vyšlo, že bude, že aj vaši voliči že sú proti a vy nemôžte hlasovať teraz proti. Ja mu vravím: Viete čo, ten váš prieskum, hovorím, ja aj tak budem hlasovať proti tomu, neviem, či to bola petícia či čo to bolo, ale vôbec som sa toho nezľakol, nejakých preferencií alebo čoho. A ty si sa teraz pridal presne, si jak taký progresívec: Lebo vaši voliči, lebo toto. No tak keď ich tak klameš, tak, samozrejme, že majú momentálne teraz vytvorený takýto falošný obraz. Ale keď príde tá realita, tak presne, jak povedal kolega, keby ten zákon neprešiel, tak poviem, môžte sa poďakovať Mazurekovi, že tie rodiny sú vo väčšej biede.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 19:12 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:14

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolega Milan Mazurek, už aj vaši bývalí stranícki kolegovia pochopili, že pomoc rodinám a deťom je veľmi potrebná. Vy viete, že na túto pomoc čaká aj väčšina rodín s deťmi na Slovensku. Vy, pán Mazurek, to tiež veľmi dobre viete, ale pomoc rodinám s deťmi nechcete podporiť len a len preto, lebo predkladateľom je Igor Matovič. Tak ako ste sa aj vyjadrili, že nebudete Matovičovi naháňať politické body. Toto ma veľmi mrzí, že ste sa takto znížili, že namiesto pomoci rodinám robíte politiku.
Uvedomte si, že ale, že ľudí, rodiny s deťmi nezaujíma politika ani to, kto pomoc rodinám s deťmi predkladá. Pre rodiny je dôležité, aby mali v tejto ťažkej situácii za čo kúpiť deťom jedlo, oblečenie, zaplatiť voľnočasové aktivity a tak ďalej. Tak často kritizované krúžky pre deti, ktoré si často beriete do úst, lebo nič iné vám neprekáža len krúžky a keď nie krúžky, tak potom si zas nájdete nejakú inú výhovorku. Vy zo strany REPUBLIKA, SMER, HLAS a SaS si uvedomte, že rodiny potrebujú pomoc teraz.
Pochádzam z obce Rabča na Orave, kde je najvyššia pôrodnosť v rámci Slovenska, rodí sa tu najviac detí. Milan Mazurek, dobre, dobre som vám radil v piatok, keď ste išli na víkend domov, aby ste po víkende prišli do tohto pre nás s tým, že tento zákon podporíte, a keby ste tak urobili, tak do mojej rodnej obce Rabča by ste sa kľudne mohli vrátiť možno aj v predvolebnej kampani a pozrieť sa týmto ľuďom priamo do očí. Ľuďom, ktorí dokážu sa obetovať pre rodiny a neboja sa prijať dieťa ako, aj ako boží dar. A vy, vy toto popierate a vy, vy ste vyvýšili rodiny nad... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 19:14 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:16

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Milan, bavíme sa o zákone o prídavkoch, o krúžkoch a o daňovom bonuse, čiže podľa mňa netreba teraz všetko sem dať, pretože je nám úplne jasné, že keď išlo o celoplošné testovanie a všetko možné, čo vláda pokazila aj... pokazila, čiže bavme sa o tomto. Ja nehovorím, že ten zákon je ideálny, že ten zákon je dobrý, že je najlepší a že teraz budeme Matoviča nosiť na rukách, to v žiadnom prípade nie, my sa nebratríčkujeme ani s OĽANO, ani so SMER-om, ani s HLAS-om, to nám je úplne jasné, že sme vyčlenení od týchto rôznych indivíduí, ktoré tu sedia v tomto parlamente, ale tým, že my sme v tej strane, v ktorej sme, tak sme sa rozhodli žiť ten život politický trochu inak.
A uvedom si aj ty, že aj v minulosti ste hlasovali aj vy, aj my za vládne zákony, ktoré boli dobré. Vláda rozdáva peniaze teraz na každý smer, dá na Ukrajincov, na zbrane, na všetko možné a teraz keby sme zarezali tento zákon, tak nepomôžeme ľuďom, pretože aj tie krúžky, na tie krúžky ľudia mnohí nemali 20, 30, 40, nebodaj 50 euro mesačne na tie deti. Takisto aj ten daňový bonus, keď sa zvýši, tak to bude len prospešné. A aj tie daňové, pardon, tie rodinné prídavky, áno, niektorí na tom budú dosť zarábať, ale niektorým to pomôže v tejto situácii, takže my to podporíme, aj keď máme k tomu výhrady.
A, Milan, mňa len mrzí, že tu neni Miro Suja, lebo... a keď si hovoril o zákernosti, tak mohol si sa spýtať rovno kolegu Mira Suju, ako by takí ľudia ako vy dopadli v 90. rokoch.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 19:16 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:18

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. No, ja som prišiel do sály, sadol som si hneď na kraj a pozrel som sa uprene do očí rečníkovi, pozrel som sa mu naozaj uprene do očí a len tak som si v duchu hovoril: Bude iný? Urážal tu každého, rozprával o bláznoch, o psychopatoch, o sociopatoch.
Pán Mazurek, sociopati majú výborné vyjadrovacie schopnosti, vynikajú napodobňovaním emócií, sú spontánni a impulzívni, sú nestáli a môžu mať výbuchy hnevu a agresie. Sociopatia je naučená, sociopat má veľké ego, vedia sa pretvarovať, majú vynikajúce rečnícke schopnosti, v ktorých prevláda krik, agresia a cholerické prejavy. Sú nezodpovední. Sociopati prichádzajú často do problémov so zákonom. Za čo ste boli odsúdený? Aj za extrémizmus. Často hovoria podľa toho, čo práve počuli. Klamanie je jednou z ich najčastejších činností.
Rozprávali ste o primitívnych videách, ktoré si budú natáčať vaši kolegovia, a o urážkach, ako urážajú. Vy čo robíte na tom facebooku? Vy jednoducho len natáčate tie svoje videjká, aj toto vaše vystúpenie bolo len pre videjko. Dnes vás tu nazvali aj vašu stranu smerácki mopslíci. Všetci vedia, celá, aj koalícia, aj opozícia vedia, že ste sa s Ficom dohodli, že s ním bijete bandu. Vaše divadlo, ktoré tu, pán Mazurek, predvádzate a robíte tu zo seba ochrancu národa, ochrancu ľudí, na jednej strane začnete, prídete a vrieskate o tom, ako by mali podporiť, ako by mala táto vláda podporiť mladých, rodiny. Keď to tá vláda urobí, tak váš gazda, ktorý vás drží na vodítku, Fico vám povie nie, no a vy poviete nie. Pán Mazurek, treba porozmýšľať, kto je blázon a kto je sociopat.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 19:18 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:20

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Bolo toho hrozne veľa, neskutočne som si to užil, vidieť tú symbiózu medzi Tomáškom Tarabom a OĽANO, medzi Pročkom a kotlebovcami, ako si navzájom tlieskate, ako sa podporujete. Veď v poriadku, ak máte pocit, že robíte dobre, ja vám to neberiem, veď to je úplne fajn. Ak si myslíte, že toto je správne konanie a že podporiť tento Matovičov návrh je to najlepšie, čo môžete urobiť pre Slovensko, v poriadku, veď vy ste sami pánmi svojho osudu, ja vám to neberiem, tak ako som to povedal v tej rozprave. Ja na vaše primitivizmy nebudem reagovať, nebudem reagovať alebo nejak do hĺbky sa zaoberať tým, že Tomáško Taraba si nevie prečítať, čo sa schválilo na vláde a čo bolo napísané v analýze vplyvov na rozpočet verejnej správy, z ktorej ja som čerpal, keď som hovoril o tých 480 zamestnancov, ale to je jedno. S jednoduchým obchodníkom sa ťažko hovorí.
Ale tu ide o niečo väčšie, o to, že vy nedokážete pochopiť, že keď máte v roku 2023 investovať 1,2 miliardy eur, tak sa to dá urobiť bez toho, aby ste pomohli Igorovi Matovičovi rozbiť spoločnosť na kusy, rozhádať celé Slovensko, spôsobiť krízu, aby ste mu pomohli presadiť tu nezmysel, pri ktorom aj Martin Beluský vám povie, že no tak oni sa dohodnú, či 50, či 100, či 150 zamestnancov to bude kontrolovať. Nič sa nedohodnete, on si to určí sám. Vy tu môžete dnes reálne utnúť tieto Matovičove šialenstvá. Ja by som sa úplne inak bavil, keby to bolo povedzme od septembra tohto roku, od júla tohto roku, ale je to od januára 2023. To je odpoveď na vás, pán Kuriak. Nie je vám trápne, že poviete vo faktickej: Rodiny potrebujú pomoc dnes. Tak im ju dajte v roku ´23, to je dnes.
Rozumiete, vy reálne týmto rodinám nepomôžete, ale udržíte šialenca pri moci a legitimizujete všetky tieto jeho konania. A ak si myslíte, že je to dobré, kľudne to robte a dourážajte ma, koľko chcete, ja si to, ako hovorím, úplne užívam, lebo vidieť tú symbiózu medzi vami a matovičovcami je nádherné.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 19:20 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:22

Jana Žitňanská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. V prípade, že kolegovia poslanci, poslankyne, nechcú počúvať, tak poprosím, odíďte zo sály, nech potom môžme v kľude ešte ďalej rokovať.
Na úvod by som povedala pár slov k tomu, prečo tu stojím. Asi ste si všimli aj počas uplynulých dní, že som viackrát spomínala, že keď máme niekomu pomôcť, keď vláda má niekomu pomôcť, tak sú to ľudia, ktorí nie vlastnou vinou sú v situácii, že si nevedia sami pomôcť. A teraz hovorím o rodinách s ťažko zdravotne postihnutými deťmi alebo členmi. Keď sa má zaviesť krúžkovné, keď sa už o tom rokuje, pre mňa bolo nemysliteľné, aby ťažko zdravotne postihnuté deti nemohli profitovať z tohto príspevku. Pretože kto poznáte situáciu týchto rodín, viete, aké je pre nich náročné čokoľvek si zaplatiť, pomôcky, rehabilitácie, terapie, všetko sú to tak obrovské položky, že oni sami na to nemajú ani síl, ani prostriedkov, veľakrát musia zbierať štuplíky, prosiť sa, robiť zbierky.
Čiže ak ideme pomáhať deťom a chceme rozvíjať ich talenty, tak musíme pomôcť aj deťom so zdravotným postihnutím a možno nie v situácii, že dokážu alebo môžu rozvíjať talent tak ako zdravé deti, ale určite dokážu napredovať a robiť pokroky aj vďaka takémuto príspevku. Na to ale, aby ho mohli využívať, bolo potrebné upraviť zákon a ten zákon dnes, teda pozmeňujúci návrh upravuje túto možnosť, aby aj deti s ťažkým zdravotným postihnutím, ktoré majú mieru funkčnej poruchy najmenej 70 %, mohli dostávať finančnú hotovosť.
To znamená, že v tomto mojom pozmeňujúcom návrhu je to, aby tieto rodiny, tieto deti dostali finančnú pomoc. A predstava bola, že možno by sa to dalo napísať ináč, že by tam boli uvedené priamo rehabilitácie, terapie, ale teda kompromis s ministerstvom financií, keďže to bola moja požiadavka, aby takéto niečo tam bolo, je ten, že tieto deti nebudú ukrátené, ale dostanú konkrétnu finančnú pomoc.
Druhá vec, ktorú upravuje tento pozmeňujúci návrh, sa týka príplatkov k prídavkom na deti. Opäť tí, ktorí sa v tom trošku orientujete, viete, že sú ľudia, ktorí poberajú napríklad invalidný dôchodok, výsluhový dôchodok, starobný dôchodok, ktorí majú ešte malé deti, a oni si nemôžu uplatniť daňový bonus. Čiže opäť, keď ideme pomáhať ľuďom cez zvyšovanie daňového bonusu, je nepredstaviteľné, aby sme ukrátili aj týchto rodičov, ktorí si ho nemôžu uplatniť, a preto budeme navyšovať tento príplatok k prídavkom pre deti a bude sa navyšovať od 1. júla. Čiže nie od 1. januára ako tie poukážky alebo teda tie krúžky, ale toto pôjde už od 1. júla.
Zároveň v tomto pozmeňujúcom návrhu okrem toho, že sa teda hovorí, akým spôsobom to bude fungovať, je aj niekoľko legislatívno-technických úprav.
Čiže toľko odôvodnenie a ja vás chcem veľmi pekne poprosiť o podporu tohto pozmeňujúceho návrhu, lebo opakujem, ak máme niekomu pomôcť, tak sú to predovšetkým tieto rodiny. Aj tieto rodiny.
Čiže dovoľte mi prečítať pozmeňujúci návrh poslancov Jany Žitňanskej, Dominika Drdula k vládnemu zákonu o financovaní voľného času dieťaťa a o zmene a doplnení niektorých zákonov (tlač 1028).
1. K čl. I – § 14 ods. 3 písm. a) nový bod 7
V čl. I § 14 ods. 3 sa písmeno a) dopĺňa siedmym bodom, ktorý znie:
"7. údaj o tom, že dieťa je osobou s ťažkým zdravotným postihnutím s mierou funkčnej poruchy najmenej 70 %,".
Tento bod nadobúda účinnosť 1. januára 2023.
2. K čl. I – § 14 ods. 4
V čl. I § 14 ods. 4 sa na konci pripája nová veta, ktorá znie: „Platiteľ poskytuje Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny údaje o dieťati podľa odseku 3 písm. a), u ktorého bol prístup oprávnenej osobe do konta dieťaťa pozastavený podľa § 15, na účel poskytnutia prídavku na dieťa podľa osobitného predpisu, 8."
Poznámka pod čiarou k odkazu 8 znie:
"8) § 8 ods. 1 druhá veta zákona č. 600/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov."
Tento bod nadobúda účinnosť 1. januára 2023.
3. K čl. I – nový § 15
V čl. I sa za § 14 vkladá nový § 15, ktorý vrátane nadpisu znie:
㤠15
Osobitná úprava vo vzťahu k dieťaťu s ťažkým zdravotným postihnutím
(1) Platiteľ na žiadosť oprávnenej osoby pozastaví prístup do konta dieťaťa, ktoré je osobou s ťažkým zdravotným postihnutím s mierou funkčnej poruchy najmenej 70 %, od prvého dňa druhého kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom bola žiadosť platiteľovi doručená. K tomuto okamihu platiteľ zároveň odpíše zostatok na konte dieťaťa a objednanie voľnočasových aktivít sa zruší. O zrušení objednania voľnočasových aktivít platiteľ informuje poskytovateľa.
(2) Platiteľ obnoví prístup do konta dieťaťa od prvého dňa druhého kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom
a) oprávnená osoba požiada o obnovenie prístupu do konta dieťaťa, alebo
b) sa platiteľ dozvie o tom, že dieťa už nie je osobou s ťažkým zdravotným postihnutím s mierou funkčnej poruchy najmenej 70 %.
(3) Od pozastavenia prístupu do konta dieťaťa podľa odseku 1 do obnovenia prístupu do konta dieťaťa podľa odseku 2 sa nepostupuje podľa § 2 ods. 2.
(4) Pri obnovení prístupu do konta dieťaťa podľa odseku 2 platiteľ postupuje podľa § 2 ods. 3.
(5) O pozastavení prístupu do konta dieťaťa podľa odseku 1, o obnovení prístupu do konta dieťaťa podľa odseku 2 a o uzavretí konta dieťaťa podľa § 10 ods. 3 platiteľ informuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny."
Doterajšie § 15 a 16 sa označujú ako § 16 a 17.
Tento bod nadobúda účinnosť 1. januára 2023.
4. K čl. III – bod 2 (§ 7 ods. 4)
V čl. III sa vypúšťa druhý bod.
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú, čo sa premietne do článku o účinnosti.
5. K čl. III – bod 4 (§ 8 ods. 1)
V čl. III bod 4 znie:
"4. V § 8 odsek 1 znie:
„(1) Prídavok je 40 eur mesačne. Suma podľa prvej vety sa mesačne zvýši o sumu príspevku na financovanie voľnočasových aktivít podľa osobitného predpisu, 18db), od pozastavenia prístupu do konta dieťaťa do obnovenia prístupu do konta dieťaťa, najdlhšie však do uzavretia konta dieťaťa podľa osobitného predpisu,18dc)"."
Poznámky pod čiarou k odkazom 18db a 18dc znejú:
"18db) § 2 ods. 1 zákona č. .../2022 Z. z. o financovaní voľného času dieťaťa a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
18dc) § 10 ods. 3 a § 15 zákona č. .../2022 Z. z."
Tento bod nadobúda účinnosť 1. januára 2023.
6. K čl. III – nový bod 5 (§ 8 ods. 2)
V čl. III sa za bod 4 vkladá nový bod 5, ktorý znie:
„5. V § 8 odsek 2 znie:
„(2) Príplatok k prídavku je 30 eur mesačne."."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú, čo sa premietne do článku o účinnosti.
Tento bod nadobúda účinnosť 1. júla 2022, čo sa premietne do článku o účinnosti.
7. K čl. III – bod 6 [§ 8 ods. 3 písm. a)]
V čl. III bode 6 § 8 ods. 3 písm. a) sa na konci pripájajú tieto slová: „podľa odseku 1 prvej vety".
8. K čl. III – bod 6 [§ 8 ods. 3 písm. b)]
V čl. III bode 6 § 8 ods. 3 písm. b) sa na konci pripájajú tieto slová: „podľa odseku 2".
9. K čl. III – bod 6 (§ 8 ods. 4)
V čl. III bode 6 § 8 ods. 4 sa za slová „odseku 1" vkladajú slová „prvej vety".
10. K čl. III – bod 7 (§ 17 ods. 2)
V čl. III bode 7 v poznámke pod čiarou k odkazu 22b sa vypúšťajú slová „o financovaní voľného času dieťaťa a o zmene a doplnení niektorých zákonov."
V súvislosti s týmto pozmeňujúcim návrhom vynímam bod 2 spoločnej správy na osobitné hlasovanie.
Ešte raz vás chcem veľmi pekne poprosiť o podporu tohto pozmeňujúceho návrhu, ako ste mali možnosť počuť, v prípade príplatku k prídavku pôjdeme z tých dvanástich eur na tridsať eur.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.5.2022 o 19:22 hod.

Mgr.

Jana Žitňanská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:32

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne za slovo.
Ja by som len krátko vyjadril poďakovanie za tento pozmeňujúci návrh. Som tiež za to, aby sa pomáhalo deťom, rodinám, a ak zákon opomenul niektoré skupiny detí, predovšetkým tie, ktoré majú zdravotné postihnutie a sú istým spôsobom v špecifickej situácii neľahkej, je tu práve druhé čítanie zákona, kde môžme takéto veci doplniť a vylepšiť. Takže ešte raz vďaka za túto iniciatívu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 19:32 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:32

Dominik Drdul
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci.
Nebudem sa opakovať a nebudem ani opakovať to, čo hovorili kolegovia, len som chcel zvýrazniť, že teda som rád, že druhé čítanie splnilo svoj účel aj napriek skrátenému legislatívnemu čítaniu, a poďakovať všetkým zúčastneným aktérom za ich vklad do tohto procesu, ktorého som mal tú česť byť účastný, a som za to celkom rád a vďačný, že sa napokon dostavil takýto výsledok.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 19:32 hod.

Bc.

Dominik Drdul

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:33

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pani kolegyňa, opäť ďakujem za to, že ste v tomto zákone našla opäť ďalšiu dieru a snažíte sa to svojím pozmeňujúcim návrhom odstrániť. Čiže naozaj veľká vďaka, pretože naozaj je vidieť, kto to myslí úprimne a komu naozaj ide o vyšperkovanie aj toho, čo by naozaj nemalo ísť v skrátenom legislatívnom konaní, pretože tento paškvil nie je vôbec dobre pripravený a, sami kolegovia a samé kolegyne, vidíte, koľko nášľapných mín tento zákon má. Čiže aj napriek tomu, že v tomto zákone je toľko nedostatkov, chválim pani kolegyňu za to, že pristúpila k tomuto bodu a k jeho zmene veľmi zodpovedne. A naozaj veľká vďaka za to, že ste si našli čas, venovali tomu priestor a že tento zákon, váš pozmeňujúci návrh zákona určite padne na úrodnú pôdu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 19:33 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:34

Jana Žitňanská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za faktické poznámky. Ja by som ešte možno doplnila to, čo tu trošku odznelo, aj keď sa to vzťahovalo na toto druhé čítanie. Samozrejme, ak sa stane, že nejaká rodina nebude mať taký benefit z tohto zákona, aký by mala mať aj vzhľadom na svoju situáciu, pretože áno, máme rôzne typy či už poberateľov príspevku na opatrovanie, alebo ďalších, tak chcem ubezpečiť, že rovnako ako tu som sa snažila vyjednávať a presviedčať svojich kolegov, aby sme proste nepustili zákon, ktorý nie je dobrý, tak budem aj naďalej sa snažiť, aby všetky takéto chyby do budúcnosti boli odstránené.
A taktiež, ja som to spomínala aj na tlačovej konferencii a k tomu pozývam aj všetkých svojich kolegov, či už z koalície, ale aj z opozície nakoniec, bola by som veľmi rada, ak by sme v krátkom čase dospeli k zhode v tom, že je nemysliteľné, neakceptovateľné naďalej tolerovať to, že príspevok na opatrovanie sa kráti ľuďom, ktorí začnú poberať starobný dôchodok alebo iný dôchodok. Títo ľudia sa rovnako starajú o svojich ťažko zdravotne postihnutých a len preto, že prídu do dôchodkového veku, im je odrazu tento príspevok na opatrovanie krátený na polovicu. Som presvedčená, že keď sa dajú nájsť finančné prostriedky na rôzne veci, niekedy viac, niekedy menej zmysluplné, tak na toto musíme nájsť finančné prostriedky.
Takže ešte raz, budem veľmi rada, keď kolegovia z koalície sa pridajú k iniciatíve a kolegovia z opozície to potom podporia.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 19:34 hod.

Mgr.

Jana Žitňanská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video