65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

24.5.2022 o 19:59 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 19:36

Jozef Kanuščák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Rodinám pomôcť chceme určite všetci. Otázka je ako. Hľadajme spôsob, ako im pomôcť čím lepšie a cielene, ale hlavne hľadajme zdroje tak, aby sme im zároveň z druhého vrecka nevzali. Hlasovane proti tomuto zákonu nie je hlasovaním proti rodine, toto je hlasovanie o zlých dopadoch na spoločnosť a na ich rodiny.
Je k tomu mnoho výhrad. (Zaznievanie gongu.) Výhrady majú ministerstvo školstva k poukazom, ktoré nie sú zapracované, samosprávy majú veľké výhrady práve k dopadom na regióny a na občanov, učitelia, riaditelia škôl a nikto s nimi nič neprebral, neprerokoval. My máme výhrady, že sa to veľmi rýchlo prejednáva, bez diskusie, v skrátenom konaní, a pritom väčšina vecí, ktoré tam sú, vstupujú do platnosti až od 1. januára ´23, teda si myslím, že je na to dostatok času.
Prejdem teda aj k nejakým výhradám. Brať bohatým firmám? Kde to v konečnom dôsledku zaplatia bežní ľudia a aj rodiny s deťmi? Aké firmy chceme zdaniť? Firmy, ktoré nemajú žiadny vplyv na vývoj cien? Myslím, že nie. Bola spomenutá firma Slovnaft. Firma si to zaúčtuje do zvýšenia cien a to zvýši ceny všetkého, potravín, služieb, naozaj všetkého. Teraz dokonca vyšlo vyjadrenie od Slovnaftu, výkonný riaditeľ hovoril, že nikomu nesľuboval, že ceny palív nebudú rásť. Povedal tam aj to, že spoločnosť má 27-tisíc akcionárov a týmito vyjadreniami boli označení za zlodejov, zbohatlíkov. Ale hlavne si myslím, že toto, takéto vyjadrenia vysielajú aj zlý signál aj pre ďalších investorov, ktorých na Slovensku potrebujeme a ktorých to odrádza. Prídu sem, zainvestujú a štát ich bude naďalej nejak dodatočne zdaňovať?
Ďalší veľký argument prečo nie sú samosprávy. Na základe toho si budú určite, bude im to chýbať v rozpočte, tak si budú zvyšovať poplatky a dane a bude to mať... a bude to vlastne aj opodstatnené. Ešte pred vyhlásením tohto návrhu, návrhu tohto zákona, žiadali o pomoc a o dofinancovanie. Majú síce vyššie príjmy cez podielové dane, ale zároveň majú enormný nárast nákladov. Najprv pandémia, ktorú z veľkej miery zastrešovali samosprávy, potom, a hlavne na východe, riešenie prílivu utečencov z Ukrajiny a teraz zníženie príjmov, a to ich čaká veľké dofinancovanie nákladov na energie a na kúrenie. Školy, DSS-ky, kultúrne zariadenia, športové zariadenia, všetky hlásia, že keď nepríde dofinancovanie, tak skolabujú, budú zatvárať, dokonca riaditelia škôl mi vraveli, že budú v jeseni musieť asi zatvoriť školy, keď nepríde nejaké dofinancovanie, čiže potrebujú dofinancovať svoje rozpočty, ktoré prídu práve z tých samospráv. Už teraz majú školy napríklad, o ktorých ja viem, vyčerpané rozpočty, vlastne financie, ktoré mali pridelené na energie a na kúrenie.
Samosprávy potrebujú financie aj na iné, samozrejme, na opravy ciest, na zimnú údržbu, na opravy budov, a my im chceme ešte vziať v týchto ťažkých časoch.
Dnes som počul aj argument, že vraj nevedia samosprávy gazdovať a zle narábajú s verejnými financiami. Áno, sú určite aj také, aj ak niektorí poslanci, ktorí tu o tom hovorili, nejaké také poznajú, tak mali by na to upozorniť a majú možnosť aj teraz kandidovať a ukázať, že to vedia robiť aj ináč.
Dnes som počul ďalší argument na výbore školskom, že vraj ich týmto len zastrašujeme a že v skutočnosti to také nie je. Ale ony vedia najlepšie, ako to je, a tú kritiku a ten hlas, že potrebujú pomoc, už kričali aj predtým a kričia to aj teraz a my ich len počúvame a toto tu nahlas hovoríme.
Najviac sa to dotkne práve malých miest a obcí. Tam taktiež žijú občania, majú existenčné problémy. Starostovia tam robia za štvrtinovú mzdu, aby ušetrili. Nemá tam kto ísť dokonca ani kandidovať teraz v týchto voľbách. Nikto to nechce robiť a týmito opatreniami to bude ešte horšie. Áno, jasne, sú argumenty, že ony by sa mohli aj zlúčiť, ale k tomu by som vedel dlho rozprávať, že čo všetko k tomu by potrebovali a aké majú problémy.
Ďalšiu vec, ktorú som sa dneska dopočul, že vraj niektoré obce fungujú za náklady 100 eur na občana a iné za 400 eur na občana a že vraj to dokazuje, ako neefektívne pracujú. Tam vlastne existuje ľahké vysvetlenie, lebo starostovia naozaj tam robia za štvrtinové mzdy a nemôžu si dovoliť ďalších zamestnancov. A poznám osobne starostov, ktorí aj počas péeniek musia chodiť, počas vychádzok, vykonávať svoju činnosť, aby ich občania neostali bez výkonu.
A krúžky? Tak taktiež žiadna odborná diskusia a predložený, predložené narýchlo. Nemusím a nebudem hovoriť veci, ktoré tu už odzneli. Spomeniem len obrovské množstvo kontrolórov financií na to, neisté, koľko to bude stáť, a hlavne to prihlasovanie cez internet. Nie každý rodič to privíta, lebo s tým majú problémy už teraz. Veľké množstvo ľudí nemá ani prístup na internet. Kam sa budú chodiť registrovať? Na úrad? Bohužiaľ, aj v tejto dobe sú rodiny, ktoré si to dovoliť nemôžu a nemôžu si dovoliť ani ten smartfón, prostredníctvom ktorého budú prihlasovať deti na krúžky. Počas prvej a druhej vlny pandémie COVID-19, kedy vyučovanie prebiehalo dištančne, sme už rovnakému problému čelili a pre mnohých možno neuveriteľné, no 12,5 % domácností s jedným dospelým nemá možnosť pripojiť sa na internet a takmer 10 % domácností, kde sú dvaja dospelí ľudia s deťmi, taktiež. Najmenej dostupný je v okresoch Banská Bystrica, Prešov, Košice a podľa odhadu je pripojenie k internetu napr. pre štvrtákov v týchto krajoch len 83 %, čo predstavuje predpoklad takmer 4-tisíc detí bez internetu.
A nedá sa mi nespomenúť, toľko keď už tu sa o tom hovorí, o platoch učiteľov. Podľa OECD je Slovensko zo všetkých krajín najhoršie vo výške platov učiteľov. Už tento rok bude mať Slovensko problém s viac ako tisíc pozíciami, ktoré nebude vedieť rezort obsadiť pre nedostatočný záujem o oblasť školstva. Najviac chýbajú učitelia fyziky, matematiky, chémie. Medzi najhoršími v rámci EÚ sme dokonca. No... (Reakcia z pléna.) Začínajúci pedagóg zarobí na Slovensku v hrubom 716 euro a my ideme rozdať 400 mil. eur na krúžky, keď naše deti, vnúčatá nebudú mať, nebude ich mať kto učiť. Dokonca nemáme ani niekde školy a neviem športoviská vybudované, kde potrebujeme dofinancovať. Nečudujme sa, že nám mladí odchádzajú do zahraničia, nielen lekári a zdravotné sestry, ale aj učitelia. Toto nie je ani zďaleka suma, ktorá by ich udržala, myslím tie platy.
Bolo povedané, že ministerstvo školstva nereagovalo na zvyšovanie platov, že to nikdy nepredniesli. Ja zas mám iné informácie, dokonca bol mi poskytnutý zoznam rokovaní a vlastne kedy, kde to bolo prednesené.
Strana SaS určite nie je strana proti rodinám, len sa nebojíme pomenovať fakty a vysloviť ich nahlas. Rovnako ako to, že aj napríklad príspevok, ktorý sme riešili predtým, je lepšie rozdeliť aj podľa toho, ktoré dieťa to možno je. Možno niektorým sa to nebude páčiť teraz tu, ale veľakrát tu bolo povedané, že majú deti byť prínosom pre rodinu aj spoločnosť. To áno. Ale deti nemôžu zároveň byť zdrojom základného príjmu pre rodinu, ako to, bohužiaľ, v niektorých prípadoch je. Kde je potom ich výchova, blaho, vzdelanie, šťastie? Úplne na poslednej koľaji a o tie deti sa nakoniec musí postarať len štát. A takéto deti určite šťastné nie sú.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.5.2022 o 19:36 hod.

Jozef Kanuščák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:46

Ľuboš Krajčír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, ja neviem, či vy ste si všimli, ale vy nie ste opozičný poslanec. Naozaj vy ste začal zdaňovaním firiem, diskutoval ste o rope. Ja chápem, nejaká odbornosť vo vašej strane asi nie je silná stránka, ale naozaj pozrite si, prosím, nabudúce aspoň, k čomu vystupujete, lebo zdaňovanie ropy bude predmetom zajtrajšieho rokovania. Ja som mal taký zmiešaný pocit z vášho vystúpenia. Ak teda vy ste etalónom odbornosti strany SaS, no tak fúú, ďakujem pekne.
A hovoríte o školstve, to tiež neviem, či viete, ja vám teda to poviem. Vy máte ministerstvo školstva, vy máte ministra z vašej strany a tým ako dnes teda školstvo vychá... vyzerá a odliv tých učiteľov a naozaj tá nespokojnosť a hroziaci štrajk, to je tiež teda výsledok jeho pôsobnosti v tom ministerstve. Tak teda neviem, nabudúce si sadnite na klube, podiskutujte o tom, vypočujte sa, aby naozaj vám možno aj kolegovia odporučili, že či vystupovať alebo nie, lebo toto bolo naozaj veľmi zlé.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 19:46 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:47

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem.
Pán kolega, ja viem, že ste tu nový a každý nejak začína, ale naozaj toto bolo také veľmi zmätené. V prvom rade, samozrejme, neriešime tu ropu a v, druhá vec, treba si naozaj pozreť, čo je to rafinérska marža. To je to, čo ten návrh rieši, ale dobre, to budeme diskutovať zajtra.
Ja sa len vrátim k tomu, že rodičia nemajú internet. No viete, keď už štyridsaťročný človek nevie robiť s internetom, nevie používať mobil, tak asi je načase, aby sa to naučil. Možnože to prispeje k tomu, že keď budú chcieť tých 60 eur mesačne, tak aj sa niečo naučia. Možno sa naučia aj používať internetbanking a prispeje to k vzdelanosti a internetovej gramotnosti. Tak myslím si, že to, čo ste hovorili, je skôr povzbudením pre nás, aby sme to presadili a pomohli tým ľuďom naučiť sa to používať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 19:47 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:48

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán poslanec, ďakujem za vaše vystúpenie. Musím vás pochváliť, lebo myslím, že to bola prvá rozprava vaša, ale napriek tomu si dovolím povedať pár slov. No, vaša strana SaS mala vo volebnom programe 3,5-násobok životného minima na voľnočasové poukazy. V súčasnosti by sa to pohybovalo niekde medzi 700 – 800 eurami. Teraz je návrh v parlamente, ktorý je vo výške 600 euro. To znamená, je to ďaleko nižší, ako bol. Okrem toho vy máte ministra školstva, ktorý je dva roky vo funkcii, ktorý vie, aké problémy majú centrá voľného času a inštitúcie, ktoré sa venujú voľnému času, napriek tomu za dva roky nebol schopný predložiť žiadny návrh zákona. Platy učiteľov sa tiež mohli riešiť už dávno, napriek tomu sme tu podporovali všetko možné. A tiež si dovolím povedať, že je to váš minister, ktorý ide štrajkovať s učiteľmi namiesto toho, aby sa snažil im nejakým spôsobom vybojovať platy. Takže, no neviem, mali by ste sa skôr pozrieť do vlastných radov, aby ste vedeli, že ten, kto mal na tieto veci reagovať ako prvý, bol váš minister školstva.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 19:48 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:50

Karol Kučera
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán kolega, musím povedať, že to bol taký plač vlastne jak keby strany SaS. Budem sa snažiť byť trošku možno na vás osobne teda akože zmierlivý, lebo naozaj ste tu nový, ale určite na SaS-ku ako takú nie v tejto veci, lebo vy ste naozaj tam povedali, že strana, resp. nechcete, aby deti boli zdrojom financií pre rodiny? To, toto by som chcel, aby ste toto si pozreli ešte raz, že či to tam máte dobre napísané. A potom, však ako obhajujete oligopoly a monopoly, to ste obhajovali, samozrejme, hazard, alkohol a aj cigarety, ktoré chceme zdaniť, hej, tým a prísť k nejakým prostriedkom na toto financovanie. Samozrejme, aj samosprávy, ktoré sa pomerne mali dobre, lebo mali aj prebytky, 420 miliónov prebytky za posledný rok, takže ono každý je nespokojný, komu sa siahne, samozrejme, na rozpočet, ale keď sa siahne aj rodinám, tak aj tie samosprávy možno by sa mohli trošku uskromniť.
A nakoniec by som chcel povedať, že veď je to, k tomu plaču sa vrátim, že je to taká nemohúcnosť vlastne, mi to až pripadá, lebo veď strana SaS to mala, tri roky sa tým prezentujete, že ste to mali pripravované, mali ste, mali ste to v programe vlastnom a mi to príde, že naozaj jak keby ste to nevedeli už spraviť. V koncepcii športu ste to odsunuli až do roku 2026, tak dokedy majú tie rodiny čakať na to? Takže treba nad tým porozmýšľať, že, alebo trošku pridať v tej práci a myslím, že keď sa chce, tak sa dá.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 19:50 hod.

Karol Kučera

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:52

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
To, že samosprávy majú prebytok vo svojich rozpočtoch, to neznamená, že tento prebytok nevedia použiť rozumne v roku 2022, resp. v roku 2023, pretože každá jedna samospráva, či sa budeme baviť o maličkej obci, strednom mestečku alebo veľkom meste, má naplánované svoje finančné krytie na celé volebné obdobie. Čiže toto nie je argument, ktorý by mohol obstáť.
Pán kolega, vo svojej rozprave ste spomenuli to, že samosprávam hrozí ekonomický kolaps. Nielen ekonomický, ale aj energetický kolaps, pretože samospráva, to nie je len mestský úrad, ktorý potrebuje svietiť alebo kde potrebuje sa zapnúť počas vianočných sviatkov osvetlenie alebo nejaká výzdoba, to sú školy, to sú škôlky, nie jedna, nie dve, to sú športoviská, to sú kryté plavárne, to je nejaký mestský podnik služieb, ktorý zamestnáva ľudí, ktorí sa starajú o čistotu mesta. A toto je vlastne gro, kde každá jedna samospráva vydáva zo svojho prebytkového alebo upraveného alebo stabilného rozpočtu finančné prostriedky.
Takže ak tieto prostriedky budú chýbať, jednoducho každý jeden riaditeľ či už základnej, alebo materskej, alebo strednej školy, ak na tej obci alebo na meste takáto inštitúcia je, príde pýtať peniaze na samosprávu. To znamená, príde pýtať peniaze na mesto, obec alebo vyšší územný celok. Čo urobí ten starosta, ten primátor, ten župan? Jednoducho pokrčí ramenami a povie: Nemám, pretože štát mi okresal moje príjmy.
Čiže aj tuná v pléne Národnej rady Slovenskej republiky sú starostovia, starostky, primátori, primátorky, takže tí o tom niečo musia vedieť. Hovorím ešte raz, v pohotovosti štrajkovej je ZMOS, Únia miest Slovenska a zástupcovia vyšších územných celkov. Čiže nie ľudia, ktorí sú sprostí, ale ľudia, ktorí problematike ozaj rozumejú.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 19:52 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:54

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Keby ste vedeli, čo som chcel, teraz chcel povedať, tak mi neuveríte, ale zmením to.
Jozef, povedal si, že strana SaS chce pomôcť rodinám. Strana SaS je za pomoc rodinám. Výborne! Rozprával si (povedané so smiechom), rozprával si o tom, že vaše ministerstvo, teda že učitelia nemajú peniaze a nielen učitelia nemajú peniaze, dôchodcovia nemajú peniaze, zdravotníci, policajti, naozaj v tomto štáte je to veľmi, veľmi zlé. Ale nie je to zlé preto, lebo SaS šafárila, OĽANO šafárilo alebo niekto iný, šafáril tu naozaj SMEROHLAS dlhé roky. Ja verím, Jozef, že toto ty vidíš.
Jednu vec ti chcem povedať ako človeku, že tie deti, ktoré dostanú tie peniaze prostredníctvom tejto vlády, dostanú tie peniaze na dobrú vec, na veľmi dobrú vec.
Dnes sme tu počuli, že sa OĽANO spojilo s kotlebovcami. No keď, ja keď som počul, ako Žiak vychválil Mazureka, tak mi spadla gamba. Takže vy ste sa spojili, Jozef, s Republikou? To je, to sú také naťahovačky, ktoré sú zbytočné.
Ja chcem, Jozef, aby ste sa spojili s nami, aby ste sa spojili v koalícii a naozaj porozmýšľali, že či tá, ja to nemám rád to slovo, ale tá politika, ktorú tu niektorí robia a naháňa, naháňanie si preferencií na tom, že budem urážať Matoviča a budem robiť z neho človeka, ktorý má svoje nápady. No nemá. Toto sú všetko veci, ktoré sú v PVV-čku, to, ktoré my sme si, my sme povedali, že budeme pomáhať tým deťom, Jozef, a rodinám. Tak keď si povedal, že ty si človek alebo vy ste strana, ktorá chce pomáhať tým rodinám, tak im pomáhajte, Jozef!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 19:54 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:56

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán kolega Kanuščák, mňa tiež v rozprave zarazila tá vaša veta, že strana SaS nie je proti rodinám, že strana SaS je za rodiny. Vy keďže ste tu nový, nedávno ste sa vymenili za, s kolegom Dostálom, tak ja vám poviem, za čo nehlasovala napríklad strana SaS v minulosti, kedy vy ste tu ešte nesedeli.
Bol tu napríklad návrh na stole rozšírenie možností núdzového bývania aj pre nečakané tehotné ženy. SaS-ka hlasovala proti. Bol tu návrh príspevku pri narodení dieťaťa vyplatiť ihneď, nie až po 28. dni od narodenia, ako to je dneska. SaS-ka bola proti. Aj vďaka vám to neprešlo. Bolo tu potom značné zvýšenie príspevku pri narodení zdravotne znevýhodneného dieťaťa. SaS-ka bola proti. Potom tu bolo zníženie registračného poplatku na auto o 70 % v prípade, že kupujúci je rodič troch a viac detí. Viete, jak hlasovala SaS-ka? Boli ste proti.
A stále ste pri týchto návrhoch zákona rozprávali, tak jak aj dneska ste to vy spomenuli, my sme za rodiny, poďme pomôcť rodinám, poďme pomôcť narodeným deťom, poďme sa starať o tých... Dnes, keď tu je reálne návrh zákona pomoci rodinám, po dvoch rokoch, som to povedal SaS-ke, po dvoch rokoch tu konečne prišlo, aj to nie od vás, zase sa len hádžete o zem. A platí presne to, dobre, keď nie ste proti rodinám, nie ste proti rodinám, ale ste proti pomoci rodinám, SaS-ka. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 19:56 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:57

Jozef Kanuščák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Že tu zaznelo niečo zmätočné, ja som mal potrebu povedať veci, ktoré tu zazneli počas dňa, ktoré som si značil. Tak možno, keď to bolo zmätočné, tak sa ospravedlňujem pre niektorých.
Pán Čepček, ministerstvo školstva, že predložiť návrh zákona dofinancovania. Čo ja viem, tak nemali šancu veľakrát niečo predložiť, a hlavne čo sa týka platov učiteľov, keďže mali povedané, že majú nájsť rezervu vo vlastnom rezorte a takto môžu vlastne zvýšiť platy učiteľom. A práve preto aj viem, že minister školstva ohlásil, že sa zúčastní štrajku, pretože chce tých učiteľov podporiť, lebo celý čas to robil a chcel.
Pán Kučera, tam nejaká poznámka, že deti, že či, že by som si pozrel, či to mám dobre napísané, že hlavným... Áno, mal som napísané, že nemali by byť hlavným zdrojom financovania rodiny. Čo, bohužiaľ, sa niekde stáva a myslím, že viete aj vy, že také prípady sú. (Zaznievanie gongu.)
Samosprávy že sa majú uskromniť. No, neviem. S týmto veľmi súhlasiť nemôžem, pretože ja osobne mám prejdené samosprávy a som regionálny politik dlhé roky. Čiže, čiže viem.
Chcel by som reagovať na viacej vecí. Áno, pán Pročko, Jožko, SMER že tu šafáril roky, to viem a to si uvedomujem. Narobili tu veľa škody a práve preto mi je veľmi ľúto, že táto vláda nevie nejakým spôsobom spolupracovať a hľadať cestu a že sa nevie dohodnúť na vláde alebo niekde mimo týchto lavíc a tu už prísť akože dohodnutí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 19:57 hod.

Jozef Kanuščák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:59

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda.
Pán minister, milé kolegyne, kolegovia, no, máme tu službu deťom. Nič iné si ako športovec nemôžem želať. Ako ďalší zdroj financovania pre športové kluby a krúžky je jedna z nosných vecí aj strany SaS. Myslím si to a je škoda, že keď to majú takto pripravené, že s tým neprišli a nepodieľajú sa na tom. Škoda, že tu nesedí ani strana REPUBLIKA, ktorí tak toto, krúžky, kritizujú, ktorí, ktorí to úplne že dehonestujú, a pritom tie kluby na to čakajú ako soľ. Lebo máme tu jednozdrojové financovanie zo štátnych peňazí, a to je cez naše zväzy. Cez naše zväzy tečie 15 %, čo majú zväzy rozpočet našim deťom. A aj ruku na srdce tým zväzom, aj tie im občas zoberú a je to financovanie nekvalitné, nekvalitne.
Tieto naše kluby potrebujú peniaze pre decká ako soľ, aby si dovolili doniesť kvalitu. A tá kvalita príde to, že budú môcť hospodáriť s kešom a s peniazmi, ktoré im tie deti a rodičia donesú. Tí rodičia, ako aj strana SAS hovorí, že, aj pán Sulík sa tu vystupoval, že veď nech ich oni kontrolujú. Ja som za, nech ich tí rodičia kontrolujú a keď budú prinášať dobrú kvalitu, tak deti im budú narastať v tom klube, a keď budú prinášať zlú kvalitu, tak deti odtiaľ odídu. Ja s tým plne súhlasím. Nemám s tým žiaden problém.
Ďalšia vec je tu mestá a obce. Ja nechcem hádzať zase do pytla mestá, obce všetky, ktoré športu pomáhajú, ale sú aj, ktoré nepomáhajú. Padlo tu veľa-veľa argumentov, že narastú ceny energie, narastú ceny kúrenia, všetko, budeme tu mať obrovský problém. Veď však tie mestá samé dobre vedia, aké krúžky, aké športy v tom danom meste majú a ktoré chcú podporovať. Tí rodičia, keď im donesú tento príspevok a bude to plne digitalizované, tak budú vidieť, ako tie krúžky hospodária. Máme tu športy, ktoré potrebujú platiť nájmy plavárni. Tie mestá im neodpustia nájom na plávanie, lebo sa im vzrastú energie a budú musieť prispievať. Tým pádom tá pomoc je adresná a legitímna pre tie mestá. Tie mestá môžu kooperovať s tým klubom, s tým krúžkom na to, aby sa dohodli, ako si majú pomáhať. Máme tu hokej, máme tu lyžovanie, ktoré je enormne zaťažujúce pre rodiny s deťmi a nemôžu si to dovoliť. Čiže tým pádom máme tých detí úbytok a týmto príspevkom sa im obrovsky pomôže.
Tá spomínaná digitalizácia alebo elektronizácia, veď my tu máme v športe systémy, ako je informačný systém športu. Školy majú EduPage. Keď decká budú mať aplikácie a budú mať mestský úrad, mestský úrad bude mať celú tú elektronizáciu, tak, a my prepojíme tieto systémy, tak tiež si myslím a pánovi ministrovi som povedal, že nebudeme potrebovať až takú veľkú kontrolu v športe, lebo sme dobre zorganizovaní. My tú elektronizáciu máme dokončenú. Prepojíme systémy a tie decká nebudú mŕtve duše, nebudú s tým môcť kšeftovať, keď by s tým niekto chcel, s týmto systémom, vyhúpať. Takže v tomto, v tomto ja si myslím, že za pol roka dokážeme zázraky a dokážeme od 1. januára 2023 obrovskú pomoc a dokážeme tunák vykrikujúcim, že sa nám to nepodarí, že to bude, že to je proste paškvil a že tu zase niečo horúcou ihlou sa šilo. No nie je to pravda. Toto my v športe dokážeme veľmi rýchlo aplikovať a naozaj do pol roka sa to dá stihnúť.
Ešte by som spomenul, samozrejme, padli tu aj dneska na výbore, kde som sa zúčastnil, padli aj argumenty, kde v podstate je to aj na vzdelávanie, že si môžu urobiť krúžky na vzdelávanie. Samozrejme, tam budeme musieť byť trošku opatrní, lebo však to vzdelávanie má byť primárne v tých školách na tom vyučovaní, čo aj sa pán minister Matovič aj so štátnym tajomníkom pánom Husárom celkom zhodli, že tam budeme musieť byť v tom nastavovaní opatrní, v prvom rade by to malo byť pre kultúru a šport.
Čiže toto sa my budeme snažiť s mojimi kolegami a s ministerstvami, samozrejme, odstrániť. Takže to je ďalšia, to je ďalšia taká, taká vychytávka, ktorá tu aj bola spomenutá pre tie postihnuté deti. Takže, samozrejme, my dokážme do konca roka tento zákon vyšperkovať tak, aby fungoval, a konečne tu bude ďalší zdroj financovania športu a decká to potrebujú ako soľ, a hlavne si tie kluby môžu dovoliť kvalitu. Konečne budú mať fyzioterapeutov, konečne budú mať zaplatených trénerov, konečne budú môcť rodičia ich voziť na tie zápasy, ale budú si môcť dovoliť väčší komfort. A, samozrejme, už trh ukáže, či ich, či robia dobre alebo zle. Keď budú robiť dobre, budú mať nárast detí, keď budú robiť zle a kradnúť tie peniaze, tak tí rodičia to rýchle prečítajú. A s tým aj súhlasím, že aj tá kontrola rodičov bude veľmi dôležitá.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.5.2022 o 19:59 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video