65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.5.2022 o 10:39 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 21:08

György Gyimesi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Hneď na úvod chcem povedať, že koalícia OĽANO, ZA ĽUDÍ, SME RODINA, kotlebovci neexistuje. Existuje koalícia podporujúca rodiny a existuje opozícia, ktorá tie rodiny nepodporuje. Toto je najväčší rozdiel medzi tými, ktorí chcú tento zákon, a tými, ktorí tento zákon nechcú. A tí, ktorí tento zákon nechcú, dostávajú veľmi výraznú podporu od všetkých možných liberálnych médií, ktoré sa už dnes neštítia nie kritizovať a vecne poukazovať na možné nedostatky tohto zákona, ale útočia ad hominem na poslancov, ktorí si dovolili to, že chcú konečne, po takmer 30 rokoch, pomôcť rodinám občanov Slovenskej republiky. Nazývajú tento zákona kvázi konzervatívnym, poprípade dávajú slovo konzervatívny do úvodzoviek, pretože vraj sme len karikatúrou konzervativizmu na Slovensku.
Predsedu hospodárskeho výboru, ktorého ja osobne považujem za mimoriadne vzdelaného človeka, jeden komentátor označil za človeka, ktorý je schopný tresnúť akúkoľvek hlúposť k hocičomu a že vraj sa to nedá naučiť, s tým sa musí človek narodiť. Podotýkam, že sa jedná o toho istého blázna, ktorý neváhal dehonestovať speváčku len kvôli tomu, že je kresťanka, a len kvôli tomu jej vyznaniu, kresťanskému vyznaniu.
Ďalšia komentátorka z toho istého denníka, ktorá študovala na Sorosovej univerzite v Budapešti a dnes pracuje v denníku, ktorého je spoluvlastníkom, toto je fakt, to je pravda, nás poslancov OĽANO nazýva neborákmi, pretože chceme podporiť rodiny. Toto sme si vyslúžili my všetci za to, že ideme masívne podporiť rodiny občanov žijúcich v Slovenskej republike. Ideme ich podporiť tak, ako ich doteraz nepodporila žiadna iná vláda.
Áno, predseda SMER-u Robert Fico hovoril o tom, čo všetko spravili oni pre deti do troch rokov, a tu spomínal kočíkovné a všetky tie pomoci. Áno, to beriem. Toto sa skutočne spravilo. Ale pre deti z rodín pracujúcich rodičov neurobili nič. Teraz to hovoril minister financií a podpredseda vlády, za osem rokov zvýšili daňový bonus o 1,65 €, keď si dobre pamätám a rodinný prídavok o 1,85 €. Skutočne by deti museli čakať 200 rokov na takéto zvýšenie, pred akým stojíme my a ktorý, verím, že za krátku chvíľu aj schválime.
Považujem za tristné všetky tvrdenia, ktoré tu zazneli od tých, ktorí sa aspoň trošku vyznajú v daňovo-odvodovej a sociálnej politike, od tých, ktorí tuto verklíkovali tieto sprostosti a verklíkovali ich spôsobom takým, že sa do toho zamotali sami tak, že ani netušili, čo hovorili, až ich bývalí spolupartajníci museli vyškoliť v tom, že keď chceš niečo kritizovať, tak si to aspoň prečítaj, aspoň sa nauč to, o čom chceš hovoriť.
Chcel by som všetkých tých, ktorí sú na strane našich detí a na strane našich rodín, poprosiť o to, aby sa v tejto zlomovej a poslednej chvíli nedali zlákať nejakými inými predstavami niekoho, niektorých iných ľudí, ktorí si túto podporu nevážia alebo ju považujú za nedostatočnú, alebo ju považujú za nejaký zbytočný prežitok, aby sa nenechali zlomiť a aby za tento návrh zákona zahlasovali napriek všetkému, čo tu zaznelo proti tomuto návrhu, a napriek tomu, že ten obrovský odpor, voči ktorému čelia rodiny, neustane ani po tomto hlasovaní, pretože som presvedčený o tom, že tento zákon pani ministerka Kolíková nenechá len tak, pretože sa jedná o tradičnú rodinu, a pošle ho na Ústavný súd. Ale my budeme bojovať za tieto deti ďalej a za tieto príspevky, pretože v našich deťoch je naša budúcnosť, je v nich aj budúcnosť našej krajiny a kto iný si takúto podporu zaslúži.
Veľmi pekne vám ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

24.5.2022 o 21:08 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
65. schôdza NR SR - 14.deň - A. dopoludnia
 

Uvádzajúci uvádza bod 9:01

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, ako poslanec Národnej rady predkladám návrh zákona o podpore štátneho nájomného bývania, ktorého cieľom je vytvoriť prostredie, ktoré umožní výstavbu štátom podporovaného nájomného bývania s regulovanou výškou nájomného a záruku dlhodobého bývania.
Predkladaný návrh zákona si kladie za cieľ riešiť aktuálny problém v oblasti bývania na Slovensku, a to je fyzická a cenová dostupnosť bývania pre široké skupiny obyvateľstva. Na Slovensku aktuálne chýba približne 200-tisíc bytov. Toto číslo reflektuje očakávané zmeny v štruktúre obyvateľstva. To znamená vývoj počtu cenzový domácnosti a demokratický vývoj. Fyzický nedostatok bytového fondu je spôsobený pružnosťou stavebného priemyslu reagovať na neustále rastúci dopyt po bývaní, ktorý brzdí zastaraný stavebný zákon a dĺžka získania stavebného povolenia. S neustálym rastom cien nehnuteľností a sprísňovaním podmienok na hypotekárnom trhu však narastá skupina obyvateľstva, ktorí si aj napriek trvalému príjmu nie sú schopní zabezpečiť vlastné bývanie v podobe hypotéky alebo komerčného nájmu, respektíve táto forma bývania predstavuje z dlhodobého hľadiska neúnosné finančné zaťaženie jednotlivých domácností v rámci Slovenska.
Aktuálny vývoj udalostí spôsobuje, že bývanie sa kvôli významnému rastu cien nehnuteľností, 9-percentnej inflácii, sprísneniu podmienok zo strany Národnej banky Slovenska na získanie hypotekárnych úverov a zvýšenie úrokových sadzieb, ale aj migračnej vlny prichádzajúce z Ukrajiny stáva ešte menej dostupných, a to predovšetkým pre matky a otcov samoživiteľov. Rozvinutý a diverzifikovaný sektor bývania je pritom nevyhnutným predpokladom pre uspokojenie potrieb všetkých skupín obyvateľstva v závislosti od ich príjmových možností.
Segment nájomného bývania predstavuje na Slovensku iba okrajovú formu bývania. Podľa údajov z Eurostatu rok 2019 tvorí nájomný sektor iba 9 % z celkového bytového fondu a štátne nájomné bývanie tvorí len 3 %. Nájomné bývanie je preto téma, ktorá v posledných rokoch vzbudzuje čoraz väčšiu pozornosť, a to najmä z dôvodu čoraz väčšej nedostupnosti vlastného bývania pre narastajúcu skupinu obyvateľstva, ktorá je označovaná ako „missing middle“, teda ľudia, ktorých príjem je vyšší ako kvalifikačné kritériá na príspevok podpory bývania, napríklad od ministerstva dopravy a výstavby, ako aj štátneho fondu rozvoja bývania, ale zároveň si nemôžu dovoliť komerčnú splátku hypotéky. Mladí ľudia to preto veľakrát riešia spôsobom vzájomného spájania sa a delenia nákladov na, za prenajaté bytové jednotky, čo negatívne vplýva na ich plány založiť si vlastnú rodinu.
Tým, že obyvateľstvo Slovenskej republiky sa čím ďalej tým viac zadlžuje, tak aj samotná pomoc od priamych rodinných príslušníkov sa časom stane menej reálna a mladí ľudia budú pri riešení svojej bytovej otázky odkázaní iba na seba a na svoje schopnosti.
Nájomné bývanie s regulovaným nájmom je rozšírenou formou bývania vo viacerých krajinách Európskej únie, ako je Holandsko, Rakúsko, Fínsko alebo Dánsko, a z toho dôvodu je potrebné ísť cestou výstavby nájomných bytov a tým pomôcť ľuďom sa dostať k primeranému bývaniu, nakoľko bývanie je jedným zo sociálnych práv a základnou ľudskou potrebou, pričom jeho kvalita a dostupnosť je jeden z hodnotiacich ukazovateľov životnej úrovne obyvateľstva. Práve z uvedeného dôvodu predkladám tento návrh zákona o štátom podporovanom nájomnom bývaní a myslím si, že do detailov pôjdem v rámci rozpravy. Takže za mňa v úvodnom slove všetko zatiaľ a ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

25.5.2022 o 9:01 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9:05

Peter Vons
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predsedajúci, predkladám informáciu o výsledku prerokovania návrhu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Miloša Svrčeka na vydanie zákona o podpore štátneho nájomného bývania a o zmene a doplnení niektorých zákonov, tlač 619, v druhom čítaní.
Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 891 z 25. júla 2021 pridelila predmetný návrh zákona na prerokovanie týmto výborom: ústavnoprávnemu výboru, výboru pre financie a rozpočet, výboru pre hospodárske záležitosti, výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj a výboru pre sociálne veci. Určila zároveň výbor pre hospodárske záležitosti ako gestorský výbor a lehoty na prerokovanie predmetného návrhu zákona v druhom čítaní vo výboroch.
Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili gestorskému výboru v určenej lehote žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona, § 75 ods. 2 rokovacieho poriadku.
Návrh zákona odporúčali Národnej rade Slovenskej republiky schváliť: ústavnoprávny výbor uznesením č. 340 z 9. septembra 2021, výbor pre hospodárske záležitosti uznesením č. 207 zo 14. septembra 2021, výbor pre sociálne veci uznesením č. 121 zo 14. septembra 2021. Výbor pre financie a rozpočet rokoval o návrhu dňa 14. septembra, ale neprijal platné uznesenie, nakoľko návrh uznesenia nezískal podporu potrebnej nadpolovičnej väčšiny prítomných hlasov podľa zákona o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky. Výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj o návrhu nerokoval, pretože podľa zákona o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky nebol uznášaniaschopný.
Z uznesení výborov Národnej rady Slovenskej republiky uvedených pod bodom III tejto informácie vyplýva 20 pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov.
Návrh spoločnej správy vrátane stanoviska gestorského výboru prerokoval výbor pre hospodárske záležitosti na 71. schôdzi 16. septembra 2021. Spoločná správa, ani stanovisko gestorského výboru neboli schválené, keďže podľa zákona o rokovacom poriadku Národnej rady nezískal podporu potrebnej nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov.
Predseda výboru pre hospodárske záležitosti ma poveril, aby som na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky informoval o výsledku rokovania výborov.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

25.5.2022 o 9:05 hod.

PaedDr.

Peter Vons

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 9:09

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predsedajúci, veľmi dobre viete, že to obdobie od júla 2021, kedy bol predložený tento poslanecký návrh, ktorý riešil bytovú otázku na Slovensku alebo ktorý mal vo výraznej miere riešiť túto otázku, tak to obdobie dodnes bolo poznačené viacerými legislatívnymi zmenami. Mali sme tu na poslednej schôdzi schválený aj stavebný zákon alebo celú tú stavebnú legislatívu. Čiže malo to výrazný dopad aj na obsahovú stránku tohto poslaneckého návrhu.
Takže ja si dovolím predložiť v rámci rozpravy pozmeňujúci a doplňujúci návrh, pričom navrhované zmeny v tomto pozmeňujúcom a doplňujúcom návrhu majú riešiť práve tieto otázky a dopady tej zmeny legislatívy, ktorej sa dotkla, dotklo celé to obdobie zmien od minulého leta.
Tento doplňujúci a pozmeňujúci návrh je výsledkom pripomienok aj vznesených účastníkmi medzirezortného pripomienkového konania, záverov následných rozporových konaní, ako aj zohľadnením zmien, ktoré nastali v právnom poriadku od podania tohto pôvodného poslaneckého návrhu. Pričom vzhľadom aj na zmeny v tomto pozmeňujúcom a doplňujúcom návrhu sa primerane tiež mení názov tohto zákona. Napríklad v článku I súvisia viaceré navrhované zmeny s potrebou terminologicky zjednotiť názvoslovie používané v návrhu zákona. To isté nie je použiť, takisto nie je možné použiť právnu terminológiu zákona 182/1993 o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov, a to z dôvodu odstránenia možných kolízií týchto dvoch odlišných právnych úprav. Preto navrhovanými zmenami, napríklad v tom § 2, sa má okrem iného tiež zabezpečiť taxatívna postupná špecifikácia spôsobov obstarávania bytových domov prenajímateľmi na účely poskytovania bytov do štátom podporovaného nájomného bývania, rozšírenie možností nadobúdania bytových domov aj prostredníctvom nadobudnutia podeli v obchodnej spoločnosti, ktorá je vlastníkom bytových domov, ak táto obchodná spoločnosť nadobudne právne postavenie prenajímateľa podľa zákona.
Ďalej sa tam rieši v tomto pozmeňujúcom návrhu navýšenie užívania schopnej výmery bytov vstupujúcich do štátom podporovaného nájomného bývania, keď do ich výmery stanovenej zákonom – najmenej 27 m2 a najviac 90 m2 – nevstupuje plocha terás, lodžií a balkónov, pričom pôvodný návrh predpokladal, že plocha terás, lodžií a balkónov je súčasťou výmery bytov stanovenej zákonom – najmenej 27 m2 a najviac 90 m2. Zároveň sa stanovuje minimálny počet 20 bytov na projekt nájomného bývania. Pôvodný návrh predpokladal taktiež minimálny počet 20 bytov na bytový dom.
Vytvorí sa možnosť prevodu podielu v obchodnej spoločnosti prenajímateľa aj kedykoľvek počas trvania investičnej zmluvy z investičného partnera aj na akúkoľvek inú právnickú osobu, ktorá súčasne prevezme záväzky investičného partnera z investičnej zmluvy ohľadom prevádzky dotknutého bytového domu, dochádza k obmedzeniu subjektov, ktoré sú oprávnené mimo kritérií určených zákonom určovať kritériá pre získanie postavenia nájomcu, a to výlučne na vládu Slovenskej republiky. Pôvodný návrh predpokladal aj právo agentúry štátom podporovaného nájomného bývania určovať kritériá pre získanie postavenia nájomcu. Vytvára sa aj nový pojem „záujemca" pre pomenovanie statusu fyzickej osoby, ktorá prejavila záujem o získanie postavenia nájomcu, a uzavretie nájomnej zmluvy postupom určeným v zákone.
Ohľadne § 3 sa navrhujú niektoré zmeny v súvislosti s agentúrou štátom podporovaného nájomného bývania, napríklad spresnenie jej právomocí a ich zosúladenie s právomocami vlády pre oblasť štátom podporovaného nájomného bývania, špecifikácia základného právneho postavenia zakladajúcich členov a investičných partnerov v agentúre ohľadom rozhodovacej činnosti agentúry a konania agentúry, ako aj vymedzenie rozsahu osobných údajov, ktoré bude agentúra spracovávať vo vzťahu k zriadeniu a prevádzkovaniu registra nájomcov. V súvislosti s § 4 sa navrhuje spresnenie štruktúry príjmov a výdavkov agentúry.
Zmenami v § 6 ods. 2 a 3 sa má spresniť spôsob prechodu majetku, práv povinností, pohľadávok a záväzkov agentúry na Slovenskú republiku a Úrad vlády Slovenskej republiky v prípade zrušenia agentúry. Spresnenie štruktúry právnych vzťahov medzi subjektami štátom podporovaného nájomného bývania je jeden zo sledovaných zámerov navrhovaných zmien v § 7. Okrem toho sa nimi sleduje najmä vytvorenie pravidiel registrácie obchodnej spoločnosti do registra prenajímateľov v prípade, ak výstavbu alebo kúpu bytového domu zabezpečuje obchodná spoločnosť, ktorej vlastníkom nie je investičný partner. Výslovné klasifikovanie uzatvorenia investičnej zmluvy vrátane jej zmeny alebo ukončenia bez súhlasu vlády ako dôvod neplatnosti takto uzatvorenej, zmenenej alebo ukončenej investičnej zmluvy. Vylúčenie práva nájomcu ukončiť trvanie nájomnej zmluvy v prípade zmeny prenajímateľa s cieľom vylúčenia právnej neistoty pri budúcich zmenách osoby prenajímateľa v rámci štátom podporovaného nájomného bývania. Doplnenie povinnosti auditu subjektu, ktorý dodáva tovary a služby prenajímateľovi s uplatnením zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty vo výške minimálne 750-tisíc eur bez DPH za 12 predchádzajúcich mesiacov a ktoré súvisia s výstavbou, rekonštrukciou, úpravou alebo modernizáciou bytového domu. Doplnenie podmienok splnením ktorých sa obchodná spoločnosť, ktorá nadobudne do vlastníctva bytový dom, kvalifikuje do právneho postavenia prenajímateľa.
Zároveň sa v § 8 spresňuje postavenie nájomcu a jeho rozlíšenie od postavenia záujemcu, pričom tak isto sa tu navrhuje identifikovať priority štátu s ohľadom na ktoré bude štát určovať ďalšie kritériá, na splnenie ktorých budú zaviazaní záujemcovia, ako predpokladu pre získanie postavenia nájomcu a uzavretia nájomnej zmluvy, a zriadiť oprávnenia pre vládu, stanoviť pravidlá prideľovania bytov záujemcom s ohľadom na priority štátu v oblasti sociálnej politiky štátu.
V § 9 sa navrhuje úprava nájomnej zmluvy na účely tohto návrhu zákonu, pričom sa jej právna úprava podriaďuje príslušnej právnej úprave v Občianskom zákonníku, navrhuje sa taktiež vytvoriť v zákone stanovených podmienok vytvorenie mechanizmu zmeny doby trvania nájomnej zmluvy na dobu neurčitú v prípade splnenia v zákone stanovených podmienok, a to s cieľom ochrany nájomcov, ktorí majú záujem o doživotné užívanie bytu na základe nájomnej zmluvy, ako aj doplnenie ďalších povinných náležitostí nájomnej zmluvy nad rámec právnej úpravy v Občianskom zákonníku s cieľom právne postihnúť špecifiká užívania bytov na základe nájomných zmlúv v štátom podporovanom nájomnom bývaní.
Ohľadom § 10 sa navrhuje spresnenie právomoci vlády ustanoviť maximálnu výšku nájomného, ktorého súčasťou nebudú náklady na prevádzku, údržbu a opravy bytového domu a ani náklady na spotrebované energie v byte.
K bodu 33, novým čl. II sa navrhuje ustanovenie vlády ako cenového orgánu v oblasti určovania maximálnej výšky nájomného.
Bod 34 napríklad navrhuje zmenu v tom, že v pôvodnom čl. II sa navrhuje zriadenie informačnej povinnosti ohlasovni voči agentúre o dátume začiatku, skončenia a zrušenia trvalého pobytu občanov Slovenskej republiky v bytoch štátom podporovaného nájomného bývania.
K bodom 35 a 36 – zmenami v pôvodnom čl. III sa má precizovať povinnosť krátiť príspevok za predpokladu, že zamestnanec vstúpi do pracovného pomeru so zamestnávateľom v priebehu mesiaca, upraviť splatnosť tohto príspevku, ako aj riešiť situáciu, ak má zamestnanec pracovný pomer u viacerých zamestnávateľov.
K bodu 37 – zmena týkajúca sa účinnosti pôvodného čl. III, ktorá súvisí s § 5a zákona č. 400/2015 Z. z., podľa ktorého majú mať účinnosť navrhnutú na 1. januára so zohľadnením primeranej legisvakancie.
K bodu 38 – v novom čl. IV sa navrhuje rozšírenie okruhu fyzických osôb oprávnených na príspevok na štátom podporované nájomné bývanie o príslušníkov hasičského a záchranného zboru.
K bodu 39 – tam sa zmení v pôvodnom čl. IV ustanovenie, pričom zohľadňuje sa novelizácia zákonom č. 137/2022 Z. z.
K bodom 40 a 42 – za účelom naplnenia sociálnej politiky štátu suma príspevku poskytnutého zamestnancovi zamestnávateľom na štátom podporované nájomné bývanie podľa § 152c Zákonníka práce bude oslobodená od dane z príjmov fyzických osôb, ako aj od sociálnych a zdravotných odvodov. Uvedený príspevok je zároveň daňovým výdavkom na strane zamestnávateľa, ktorý tento príspevok svojmu zamestnancovi poskytne.
K bodom 41 a 43 – tam sa zmeny v pôvodnom čl. V týkajú legislatívno-technických úprav.
Bod 44 – tu dochádza k zmene týkajúcej sa účinnosti pôvodného čl. V, ktorá súvisí s § 5a zákona č. 400/2015 Z. z., podľa ktorého majú mať účinnosť navrhnutú na 1. januára so zohľadnením primeranej legisvakancie.
K bodu 45 – navrhuje sa umožniť uplatnenie zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty vo výške 5 % zo základu dane pre platiteľov pri dodaniach:
– ak ide o dodanie stavby, ktorou je bytový dom definovaný v zákone o štátnej podpore nájomného bývania alebo časti stavby v takomto bytovom dome vrátane pozemku, na ktorom stavba, resp. časť stavby stojí, a
– ak ide o obnovu a prestavbu takýchto bytových domov alebo ich častí, vrátane stavebných a montážnych prác na tomto bytovom dome alebo jeho časti.
Pre účely uplatnenia zníženej sadzby DPH sa časťou stavby rozumie časť bytového domu určená na bývanie. Znížená sadzba sa môže uplatniť iba v prípade, ak:
– prijímateľom tohto plnenia je prenajímateľ, ktorý nadobudol alebo nadobudne bytový dom definovaný v zákone o štátnej podpore nájomného bývania do svojho vlastníctva, ktorý má zároveň uzatvorenú zmluvu o prevádzke predmetného bytového domu s príslušným investičným partnerom,
– alebo prenajímateľ je zverejnený v registri prenajímateľov, ktorý vedie agentúra.
Táto znížená sadzba sa neuplatní na dodanie, obnovu a prestavbu nebytových priestorov, najmä priestory určené pre obchod, poskytovanie služieb, apartmány, výrobné prevádzky. V pôvodnom čl. VI sa navrhuje vypustenie pôvodne navrhovaného korekčného mechanizmu vzhľadom na smernicu 2006/112/ES o spoločnom systéme DPH.
K bodu 46 – zmena sa týka účinnosti pôvodného čl. VIII, ktorá súvisí s § 5a zákona č. 400/2015 Z. z., podľa ktorého majú mať účinnosť navrhnutú na 1. januára so zohľadnením primeranej legisvakancie.
Toto je odôvodnenie tohto pozmeňujúceho návrhu a teraz by som prešiel k prečítaniu samotného pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Miloša Svrčeka k návrhu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Miloša Svrčeka na vydanie zákona o podpore štátneho nájomného bývania a o zmene a doplnení niektorých zákonov, tlač 619.
Tento návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Miloša Svrčeka na vydanie zákona o podpore štátneho nájomného bývania a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa mení a dopĺňa takto:
1. Názov návrhu zákona znie:
„Zákon z ... 2022 o štátnej podpore nájomného bývania a o zmene a doplnení niektorých zákonov".
2. V čl. I § 1 písmená b) a c) znejú:
„b) vymedzenie právnych vzťahov súvisiacich s nájmom bytu v rámci štátom podporovaného nájomného bývania,
c) založenie Agentúry štátom podporovaného nájomného bývania (ďalej len „agentúra").".
3. V čl. I § 1 sa vypúšťa písmeno d).
4. V čl. I § 2 vrátane nadpisu znie:
„§ 2 Základné pojmy
Na účely tohto zákona
a) štátom podporovaným nájomným bývaním je nadobúdanie a prevádzka bytových domov spôsobom ustanoveným v tomto zákone s využitím podporných nástrojov najmä v oblasti sociálnej politiky štátu s cieľom zabezpečenia cenovo dostupného bývania pre širokú verejnosť, ak postupom uvedeným v zákone
1. prenajímateľ nadobudol bytové domy do vlastníctva výstavbou,
2. prenajímateľ nadobudol bytové domy do vlastníctva kúpou alebo
3. investičný partner sa stal spoločníkom právnickej osoby, ktorá nadobudla bytové domy do vlastníctva výstavbou alebo kúpou a táto právnická osoba získala právne postavenie prenajímateľa,
b) bytový dom je budova,1)
1. ktorú prenajímateľ nadobudol alebo nadobudne do vlastníctva v súlade s projektom nájomného bývania schváleným agentúrou,
2. pri ktorej od kolaudácie, ktorou sa povolilo jej prvé užívanie, neuplynulo viac ako päť rokov ku dňu schválenia projektu nájomného bývania agentúrou podľa tohto zákona,
3. v ktorej najmenej polovica podlahovej plochy je určená na trvalé bývanie,
4. v ktorej sú všetky byty určené na užívanie výlučne nájomcami na základe nájomných zmlúv podľa tohto zákona a
5. v ktorej sú všetky nebytové priestory užívané na iné účely ako na trvalé bývanie alebo prechodné bývanie,
c) byt je miestnosť alebo súbor miestností, ktoré sú rozhodnutím stavebného úradu trvalo určené na funkcie bývania a môžu na tento účel slúžiť ako samostatné bytové jednotky, ak
1. sa byt nachádza v bytovom dome,
2. podlahová plocha bytu je najmenej 27 m2 a najviac 90 m2,
3. vybavenie bytu zodpovedá technickej norme alebo obdobnej technickej špecifikácii,
4. k bytu prislúcha balkón, terasa alebo lodžia a
5. povrchové úpravy bytu sú v konečnej úprave,
d) podlahová plocha bytu je súčet plochy jeho miestností a príslušenstva bytu2) bez plochy terás, lodžií a balkónov,
e) projekt nájomného bývania je individualizovaný zámer investičného partnera nadobudnúť jeden alebo viaceré bytové domy do vlastníctva prenajímateľa, prostredníctvom ktorého bude zabezpečená prevádzka jedného alebo viacerých bytových domov spôsobom ustanoveným v tomto zákone, ktorý investičný partner pred jeho realizáciou predkladá agentúre na schválenie, projekt nájomného bývania musí vždy zahŕňať bytový dom alebo bytové domy s aspoň 20 bytmi,
f) investičný partner je právnická osoba so sídlom na území členského štátu Európskej únie alebo štátu, ktorý je zmluvnou stranou Dohody o Európskom hospodárskom priestore alebo Švajčiarskej konfederácie, schválená vládou Slovenskej republiky (ďalej len „vláda") na účely uzatvorenia investičnej zmluvy,
g) prenajímateľ je právnická osoba so sídlom v Slovenskej republike,
1. ktorej účtovné závierky sú overované štatutárnym auditom podľa osobitného predpisu,3)
2. na podnikaní ktorej sa ako spoločník alebo akcionár (ďalej len „spoločník") podieľa výlučne jeden alebo výlučne viacerí investiční partneri, alebo na ktorej podiel alebo akcie (ďalej len „podiel") má nadobudnúť výlučne jeden alebo výlučne viacerí investiční partneri najneskôr do dňa začiatku užívania bytu v bytovom dome, v rámci agentúrou schváleného projektu nájomného bývania, prvým nájomcom na základe nájomnej zmluvy podľa tohto zákona (ďalej len „účinnosť prvej nájomnej zmluvy") na byt v bytovom dome, ktorého vlastníkom je alebo bude postupom uvedeným v osobitnom predpise,4)
3. ktorá je oprávnená na podnikanie v oblasti prenájmu bytov a nebytových priestorov a
4. ktorá uzatvorila s investičným partnerom zmluvu o prevádzke bytového domu vo vzťahu k jednému alebo viacerým bytovým domom podľa agentúrou schváleného projektu nájomného bývania,
h) nájomca je fyzická osoba, ktorá dovŕšila vek 18 rokov s trvalým, prechodným alebo iným pobytom podľa osobitného predpisu5) na území Slovenskej republiky spĺňajúca súčasne ďalšie kritériá ustanovené týmto zákonom a nariadením vlády a ktorá uzatvorila s prenajímateľom nájomnú zmluvu podľa tohto zákona,
i) investičná zmluva je písomná zmluva uzatvorená medzi agentúrou a investičným partnerom podľa osobitného predpisu6) na dobu nie kratšiu ako 25 rokov schválená vládou, najmä na účely úpravy záväzkov investičného partnera týkajúcich sa výstavby alebo iného nadobudnutia jedného alebo viacerých bytových domov podľa tohto zákona prostredníctvom prenajímateľa alebo viacerých prenajímateľov a následného zabezpečenia prevádzky jedného alebo viacerých bytových domov podľa tohto zákona; trvanie investičnej zmluvy môže byt' predĺžené, a to aj opakovane,
j) zmluva o prevádzke bytového domu je písomná zmluva, uzatvorená medzi jedným alebo viacerými investičnými partnermi a prenajímateľom alebo medzi jedným alebo viacerými investičnými partnermi a obchodnou spoločnosťou uvedenou v § 7 ods. 3 písm. b) podľa osobitného predpisu6) na dobu nie kratšiu ako 25 rokov na základe a v súlade s investičnou zmluvou, najmä na účely úpravy podmienok týkajúcich sa výstavby alebo iného nadobudnutia jedného alebo viacerých bytových domov a následnej prevádzky jedného alebo viacerých bytových domov podľa projektu nájomného bývania schváleného agentúrou, zmluva o prevádzke bytového domu sa vždy uzatvára na časové obdobie trvania investičnej zmluvy, ktoré začína plynúť nadobudnutím účinnosti prvej nájomnej zmluvy s tým, že trvanie zmluvy o prevádzke bytového domu môže byt' predĺžené, a to aj opakovane,
k) prevádzka bytového domu je poskytovanie všetkých bytov v bytovom dome prenajímateľom nájomcom do užívania na základe nájomnej zmluvy podľa tohto zákona so zabezpečením dodávania energií a služieb obvykle dodávaných nájomcom v súvislosti s užívaním bytov v bytovom dome (ďalej len „plnenia poskytované s užívaním bytu"), prevádzka bytového domu sa začína dňom nadobudnutia účinnosti prvej nájomnej zmluvy s tým, že na povinnosť prenajímateľa zabezpečiť prevádzku bytového domu podľa tohto zákona nemá žiaden vplyv, ak niektorý byt v bytovom dome nie je prechodne užívaný,
l) záujemca je fyzická osoba, ktorá prejavila agentúre nezáväzný záujem o získanie postavenia nájomcu a uzatvorenie nájomnej zmluvy svojou registráciou v registri záujemcov o byty štátom podporovaného nájomného bývania (ďalej len „register záujemcov").".
Poznámky pod čiarou k odkazom 1 až 6 znejú:
„1) § 43b ods. 2 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v znení neskorších predpisov.
2) § 121 ods. 2 Občianskeho zákonníka.
3) Zákon č. 423/2015 Z. z. o štatutárnom audite a o zmene a doplnení zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov v znení neskorších predpisov.
4) Napríklad § 115 a nasledujúce, § 156, § 289 až 292 Obchodného zákonníka.
5) Napríklad zákon č. 253/1998 Z. z. o hlásení pobytu občanov Slovenskej republiky a registri obyvateľov Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov, zákon č. 404/2001 Z. z. o pobyte cudzincov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
6) § 269 ods. 2 Obchodného zákonníka.".
5.V čl. I nadpis § 3 znie: „Agentúra".
6. V čl. I § 3 odsek 1 znie:
„(1) Agentúra je právnická osoba, ktorá najmä
a) vytvára podmienky a nástroje pre rozvoj štátom podporovaného nájomného bývania,
b) vypracováva a predkladá vláde návrh kritérií výberu investičných partnerov,
c) hodnotí splnenie kritérií na nadobudnutie postavenia investičných partnerov,
d) predkladá vláde návrh na výber investičných partnerov,
e) posudzuje a predkladá vláde návrhy na uzatvorenie, zmenu a ukončenie investičných zmlúv agentúrou,
f) uzatvára, mení a ukončuje investičné zmluvy s predchádzajúcim súhlasom vlády,
g) priebežne hodnotí plnenie investičných zmlúv investičnými partnermi,
h) určuje pravidlá schvaľovania projektu nájomného bývania,
i) schvaľuje projekt nájomného bývania vrátane spôsobu jeho financovania,
j) priebežne kontroluje realizáciu schváleného projektu nájomného bývania,
k) predkladá vláde návrh kritérií podľa § 2 písm. i) a § 8,
l) predkladá vláde návrh na určenie výšky maximálneho nájomného, návrh pravidiel výpočtu a aplikácie maximálnej výšky nájomného podľa § 10 ods. 1,
m) predkladá vláde návrhy na prijatie iných rozhodnutí v oblasti vytvárania podmienok a nástrojov pre rozvoj štátom podporovaného nájomného bývania podľa tohto zákona,
n) zriaďuje a vykonáva správu registra záujemcov,
o) zriaďuje a vykonáva správu registra prenajímateľov bytov štátom podporovaného nájomného bývania (ďalej len „register prenajímateľov"),
p) navrhuje vláde pravidlá prideľovania bytov záujemcom, ktorí splnili kritériá pre postavenie nájomcu.".
7. V čl. I § 3 ods. 2 prvá veta znie:
„Založenie agentúry zabezpečí Úrad vlády Slovenskej republiky (ďalej len „úrad vlády") a Ministerstvo financií Slovenskej republiky.".
8. V čl. I § 3 odseky 4 až 6 znejú:
„(4) Zakladateľská zmluva agentúry, stanovy agentúry a ich zmeny nenadobudnú účinnosť bez súhlasu vlády.
(5) Členmi agentúry sú zakladatelia a investiční partneri. Hlasovacie právo v orgánoch agentúry majú výlučne zakladatelia agentúry. Právo zastúpenia v štatutárnom orgáne agentúry majú výlučne zakladatelia agentúry, každého člena zakladateľa zastupuje v štatutárnom orgáne jeden člen. Rozhodnutia orgánov agentúry musia byt' prijaté súhlasom všetkých jeho členov s hlasovacím právom.
(6) Člen agentúry nezodpovedá za záväzky agentúry svojím majetkom. ".
9. V čl. I sa § 3 dopĺňa odsekmi 9 a 10, ktoré znejú:
„(9) Agentúra zriadi svoje webové sídlo najneskôr do jedného roku od svojho vzniku.
(10) Agentúra na svojom webovom sídle zverejňuje a archivuje všetky návrhy, rozhodnutia a iné opatrenia prijímané v súvislosti s vykonávaním činnosti podľa tohto zákona.".
10. V čl. I § 4 ods. 1 písmeno d) znie:
„d) finančné príspevky (ďalej len „príspevky") podľa § 5 ods. 5 písm. b) až f).".
11. V čl. I § 4 sa odsek 1 dopĺňa písmenom e), ktorý znie:
„e) dary a iné príjmy.".
12. V čl. I § 4 odsek 2 znie:
„(2) Výdavky agentúry tvoria najmä náklady na činnosť agentúry podľa tohto zákona.".
13. V čl. I sa vypúšťa § 5 vrátane nadpisu.
Doterajšie § 6 až 19 sa primerane prečíslujú vrátane vnútorných odkazov v predmetných ustanoveniach.
14. V čl. I § 6 odseky 2 a 3 znejú:
„(2) Dňom zrušenia agentúry majetok agentúry prechádza z vlastníctva agentúry do vlastníctva štátu, v mene ktorého koná úrad vlády. Na úrad vlády dňom zrušenia agentúry prechádzajú aj všetky práva a povinnosti, ako aj pohľadávky a záväzky agentúry.
(3) Dňom zrušenia agentúry plní úlohy agentúry podľa tohto zákona úrad vlády.".
15. V čl. I § 7 a 8 vrátane nadpisov znejú:
„§ 7 Štruktúra právnych vzťahov medzi subjektami štátom podporovaného nájomného bývania.
(1) Vláda schvaľuje na návrh agentúry najmä
a) kritériá výberu investičných partnerov,
b) výber investičných partnerov,
c) uzatvorenie, zmenu a ukončenie každej investičnej zmluvy agentúrou.
(2) Agentúra a investičný partner uzatvárajú, menia a ukončujú investičnú zmluvu. Uzatvorenie, zmena a ukončenie investičnej zmluvy agentúrou bez predchádzajúceho súhlasu vlády je neplatné.
(3) Investičný partner alebo viacerí investiční partneri a
a) prenajímateľ uzatvárajú, menia a ukončujú zmluvu o prevádzke bytového domu,
b) tretia osoba uzatvárajú zmluvu podľa osobitného predpisu4) s cieľom nadobudnúť podiel jedným alebo viacerými investičnými partnermi v obchodnej spoločnosti, ktorá nadobudne postupom uvedeným v tomto zákone postavenie prenajímateľa a ktorá je alebo bude vlastníkom jedného alebo viacerých bytových domov tak, aby jeden alebo viacerí investiční partneri nadobudli tento podiel najneskôr pred účinnosťou prvej nájomnej zmluvy v bytovom dome, ktorého vlastníkom je alebo bude táto obchodná spoločnosť.
(4) Prenajímateľ a záujemca, ktorý podľa posúdenia agentúry splnil kritériá na účely nadobudnutia postavenia nájomcu, uzatvárajú, menia a ukončujú nájomnú zmluvu podľa tohto zákona. Prenajímateľ uzatvára nájomné zmluvy podľa pravidiel prideľovania bytov schválených vládou.
(5) Investičný partner je povinný oznámiť agentúre uzatvorenie
a) zmluvy o prevádzke bytového domu, najneskôr do jedného mesiaca po jej uzatvorení,
b) zmluvy uvedenej v odseku 3 písm. b), najneskôr do jedného mesiaca po jej uzatvorení.
(6) Prenajímateľ môže nadobudnúť bytový dom do svojho vlastníctva až na základe agentúrou schváleného projektu nájomného bývania a uzatvorenej zmluvy o prevádzke bytového domu, ustanovenia osobitných predpisov nie sú týmto dotknuté.7) Investičný partner môže nadobudnúť podiel v obchodnej spoločnosti, ktorá nadobudne postupom uvedeným v tomto zákone postavenie prenajímateľa a ktorá je alebo bude vlastníkom bytového domu až na základe agentúrou schváleného projektu nájomného bývania a uzatvorenej zmluvy o prevádzke bytového domu, ustanovenia osobitných predpisov nie sú týmto dotknuté.7)
(7) Prenajímateľ je povinný informovať zhotoviteľa bytového domu, predávajúceho bytového domu a investičný partner je povinný informovať predávajúceho podielu v obchodnej spoločnosti, ktorá nadobudne postupom uvedeným v tomto zákone postavenie prenajímateľa a ktorá je alebo bude vlastníkom bytového domu alebo o zápise prenajímateľa a tejto obchodnej spoločnosti uvedenej v odseku 3 písm. b) do registra prenajímateľov, a to najneskôr pri vykonávaní právnych úkonov, na základe ktorých prenajímateľ nadobudne bytový dom alebo investičný partner nadobudne podiel v obchodnej spoločnosti, ktorá nadobudne postupom uvedeným v tomto zákone postavenie prenajímateľa a ktorá vlastní alebo bude vlastniť bytový dom, do svojho vlastníctva podľa osobitných predpisov.7)
(8) Agentúra je oprávnená vstupovať aj do ďalších záväzkových vzťahov, ktoré súvisia so štátom podporovaným nájomným bývaním. Ak tento zákon neustanovuje inak, agentúra je povinná v rámci rokovaní a uzatváraní záväzkových vzťahov s investičnými partnermi a prenajímateľmi, ktoré súvisia so štátom podporovaným nájomným bývaním postupovať vždy nediskriminačným spôsobom a zachovávať zásadu rovnosti vo vzťahu ku každému jej zmluvnému partnerovi. Akékoľvek diskriminačné konanie alebo konanie, ktoré porušuje zásadu rovnosti, sa zakazuje.
(9) Ak dôjde k zmene vlastníka bytového domu, vstupuje nadobúdateľ bytového domu do právneho postavenia prenajímateľa z nájomnej zmluvy podľa tohto zákona. Zmena v osobe prenajímateľa z nájomnej zmluvy podľa tohto zákona nie je dôvodom pre ukončenie nájomného vzťahu nájomcom.
(10) Obchodná spoločnosť uvedená v odseku 3 písm. b) nadobúda tiež postavenie prenajímateľa splnením nasledovných podmienok
a) agentúra schváli na návrh investičného partnera projekt nájomného bývania vo vzťahu k bytovému domu, ktorého vlastníkom je alebo bude táto obchodná spoločnosť,
b) investičný partner uzatvoril s treťou fyzickou alebo právnickou osobou, ako predávajúcim, zmluvu uvedenú v odseku 3 písm. b),
c) investičný partner a táto obchodná spoločnosť uzatvorili zmluvu o prevádzke bytového domu a
d) agentúra vykonala na žiadosť investičného partnera registráciu tejto obchodnej spoločnosti v registri prenajímateľov.
(11) Subjekt, ktorý dodáva tovary a služby prenajímateľovi s uplatnením zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty8) vo výške minimálne 750-tisíc eur bez príslušnej dane z pridanej hodnoty za 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov má povinnosť overiť oprávnenosť vynaložených nákladov súvisiacich s výstavbou, rekonštrukciou, úpravou alebo modernizáciou bytového domu, uvedeného v projekte nájomného bývania schváleného agentúrou nezávislým audítorom3). Špecifikáciu oprávnených vynaložených nákladov, ich formu, rozsah a periodicitu určí agentúra. Audítor vydá správu audítora o overení oprávnenosti vynaložených nákladov v súlade s medzinárodnými audítorskými štandardami.
§ 8 Záujemca a nájomca
(1) Záujemca musí okrem iných kritérií ustanovených v tomto zákone a nariadení vlády spĺňať aj nasledovné kritériá na účely získania postavenia nájomcu
a) záujemca nie je uvedený v zozname daňových dlžníkov podľa osobitného predpisu,9)
b) záujemca nemá evidované nedoplatky na poistnom na sociálne poistenie podľa osobitného predpisu,10)
c) zdravotná poisťovňa neeviduje voči záujemcovi pohľadávky na poistnom, pohľadávky na preddavkoch na poistné alebo príslušenstvo týchto pohľadávok, ktoré vznikli podľa osobitného predpisu11) a sú po lehote splatnosti a
d) záujemca nie je dlžníkom evidovaným v centrálnom registri exekúcií podľa osobitného predpisu.12)
(2) Posúdenie splnenia kritérií záujemcom na získanie postavenia nájomcu v súlade s týmto zákonom zabezpečí agentúra alebo ňou poverená právnická osoba v spolupráci so záujemcom na žiadosť investičného partnera alebo prenajímateľa pred uzatvorením nájomnej zmluvy podľa tohto zákona; na zmeny v plnení kritérií záujemcom počas platnosti nájomnej zmluvy podľa tohto zákona sa neprihliada.
(3) Na účely overenia splnenia kritérií záujemcom na získanie postavenia nájomcu v súlade s týmto zákonom je agentúra alebo ňou poverená právnická osoba oprávnená získavať údaje z informačných systémov verejnej správy podľa osobitného predpisu13). Ak údaj alebo dokument, ktorým sa splnenie kritérií overuje, informačné systémy verejnej správy neevidujú alebo neposkytujú, preukazuje záujemca splnenie kritérií podľa odseku 1 potvrdením nie starším ako 30 dní.
(4) Vláda ustanoví v nariadení vlády ďalšie kritériá, ktoré musí záujemca spĺňať a ktoré budú zohľadňovať najmä priority vlády ohľadom poskytnutia štátom podporovaného nájomného bývania
a) vybraným skupinám osôb, pre ktoré je získanie vlastného bývania nedostupné alebo ťažšie dostupné,
b) vybraným profesiám,
c) vybraným vekovým skupinám,
d) vybraným príjmovým skupinám a
e) vybraným skupinám v osobitnom sociálnom postavení.
(5) Vláda ustanoví v nariadení vlády pravidlá prideľovania bytov záujemcom, ktorí splnili kritériá ustanovené v súlade s týmto zákonom pre postavenie nájomcu a to najmä s ohľadom na priority vlády uvedené v odseku 4.
(6) Agentúra oznámi záujemcovi prostredníctvom registra záujemcov výsledok posúdenia splnenia kritérií na účely získania postavenia nájomcu.
(7) Záujemca je oprávnený uzatvoriť nájomnú zmluvu podľa tohto zákona len v prípade, ak agentúra potvrdí záujemcovi splnenie kritérií na účely získania postavenia nájomcu.
(8) Záujemca nadobúda postavenie nájomcu uzatvorením nájomnej zmluvy podľa tohto zákona.".
Poznámky pod čiarou k odkazom 7 až 13 znejú:
,,7) Napríklad § 115 a nasledujúce, § 156, § 289 až 292 Obchodného zákonníka, § 588 a nasledujúceho Občianskeho zákonníka.
8) § 27 ods. 3 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov.
9) Zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
10) § 170 ods. 21 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov.
11) Zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
12) Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 233/1995 Z. z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) a o zmene a doplnení ďalších zákonov v znení neskorších predpisov.
13) § 1 ods. 1 a 4 zákona č. 177/2018 Z. z. o niektorých opatreniach na znižovanie administratívnej záťaže využívaním informačných systémov verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon proti byrokracii) v znení neskorších predpisov.
§ 25 ods. 5 zákona č. 580/2004 Z. z. v znení zákona č. 221/2019 Z. z.".
16. V čl. 1§ 9 odseky 1 až 4 znejú:
„(1) Nájom bytu vzniká uzatvorením nájomnej zmluvy podľa tohto zákona, ktorou prenajímateľ prenecháva nájomcovi za nájomné byt do užívania, a to na dobu určitú alebo neurčitú, spravidla však na jeden rok, ak sa prenajímateľ a nájomca v nájomnej zmluve podľa tohto zákona nedohodnú inak. Nájom bytu možno na základe dohody zmluvných strán opakovane predĺžiť. Nájomná zmluva podľa tohto zákona uzatvorená na dobu dlhšiu ako päť rokov a to vrátane predlženia doby jej trvania uzatvorením dodatku alebo novej nájomnej zmluvy podľa tohto zákona sa mení uplynutím piatich rokov od jej uzatvorenia na nájomnú zmluvu podľa tohto zákona uzatvorenú na dobu neurčitú v prípade, ak nájomca počas prvých piatich rokov trvania nájomnej zmluvy podľa tohto zákona nenaplnil žiadny z dôvodov pre jednostranné ukončenie trvania nájomnej zmluvy podľa tohto zákona zo strany prenajímateľa. Prenajímateľ nie je povinný počas plynutia posledných piatich rokov trvania zmluvy o prevádzke bytového domu uzatvárať nájomné zmluvy podľa tohto zákona na byty v bytovom dome, na dobu neurčitú a ktorých doba trvania by uplynula po ukončení trvania zmluvy o prevádzke bytového domu.
(2) Nájomca môže uzatvoriť nájomnú zmluvu podľa tohto zákona len na jeden byt.
(3) Nájomná zmluva podľa tohto zákona musí mať písomnú formu a zmluvné strany si navzájom poskytnú najmenej jedno jej vyhotovenie.
(4) Nájomná zmluva podľa tohto zákona musí obsahovať najmä
a) náležitosti uvedené v osobitnom predpise,14)
b) zoznam osôb, ktoré s nájomcom tvoria spoločnú domácnosť (ďalej len „členovia domácnosti"),
c) plnomocenstvo nájomcu a členov domácnosti udelené prenajímateľovi za účelom hlásenia ich trvaného pobytu v byte podľa tohto zákona,
d) spôsob doručovania písomností medzi prenajímateľom a nájomcom a
e) vyhlásenie nájomcu, že si je vedomý skutočnosti, že nájomná zmluva sa uzatvára podľa tohto zákona.".
Poznámka pod čiarou k odkazu 14 znie:
14) § 663 a nasl. Občianskeho zákonníka.".
17. V čl. 1 § 10 odsek 1 znie:
„(1) Vláda ustanoví nariadením vlády maximálnu výšku nájomného bez úhrad za plnenia poskytované s užívaním bytu a bez nákladov na prevádzku, údržbu a opravy bytového domu; vláda môže ustanoviť odlišnú maximálnu výšku nájomného v závislosti od regiónov, projektov nájomného bývania a roku ich kolaudácie. Vláda ustanoví nariadením vlády pravidlá výpočtu a aplikácie maximálnej výšky nájomného.".
18. V čl. 1 § 10 ods. 2 sa slovo „Nájom" nahrádza slovom „Nájomné", za slovo „nariadením" sa vkladá slovo „vlády" a slová „o výšku inflácie za predchádzajúci kalendárny rok" sa nahrádzajú slovami „o mieru inflácie dosiahnutú v predchádzajúcom kalendárnom roku potvrdenú Štatistickým úradom Slovenskej republiky".
19. V čl. 1 § 10 ods. 3 sa za slovo „zmluve" vkladajú slová „podľa tohto zákona", slová „a príslušenstva" sa vypúšťajú a na konci sa pripájajú tieto vety: „Tieto náklady budú podliehať pravidelnej analýze referenčného ukazovateľa, ktorý je periodickým ukazovateľom ekonomického hospodárenia zúčastnených investičných partnerov, ktorí pôsobia výhradne v oblasti štátom podporovaného nájomného bývania. Referenčný ukazovateľ bude zverejňovať agentúra raz za rok. Kontrola a potvrdenie správnosti údajov nezávislým odborným poradcom je nevyhnutnou podmienkou pre zverejnenie referenčného ukazovateľa. Nezávislý odborný poradca vydá správu o overení referenčného ukazovateľa na základe pravidiel ustanovených agentúrou. Ak náklady prekročia overené referenčné ukazovatele, postupuje sa podľa korekčného mechanizmu v investičnej zmluve.".
20. (Reakcia spravodajcu. Odpoveď rečníka: "O chvíľu hej, ďakujem. Polovica asi. Hej.")
20. V čl. 1 § 11 odsek 1 znie:
„(1) Nájomca je povinný pred prvým dňom nájmu uhradiť prenajímateľovi peňažnú zábezpeku vo výške dohodnutej v nájomnej zmluve podľa tohto zákona, maximálne vo výške súčtu trojnásobku mesačného nájmu, trojnásobku mesačnej úhrady za plnenia poskytované s užívaním bytu a trojnásobku nákladov na prevádzku, údržbu a opravy bytového domu. Vláda môže nariadením vlády ustanoviť, kedy je nájomca povinný pred prvým dňom nájmu uhradiť prenajímateľovi peňažnú zábezpeku vo výške dohodnutej v nájomnej zmluve podľa tohto zákona, maximálne vo výške súčtu šesťnásobku mesačného nájmu, šesťnásobku mesačnej úhrady za plnenia poskytované s užívaním bytu a šesťnásobku nákladov na prevádzku, údržbu a opravu bytového domu. Zábezpeka slúži podľa podmienok nájomného nájomnej zmluvy podľa tohto zákona na zabezpečenie prípadných pohľadávok prenajímateľa voči nájomcovi najmä z dôvodu
a) neplatenia nájomného, úhrad za plnenia poskytované s užívaním bytu, alebo úhrad nákladov na prevádzku, údržbu a opravy bytového domu alebo úhrad užívanie bytu, úhrady za plnenia poskytované s užívaním bytu alebo úhrady nákladov na prevádzku, údržbu a opravy bytového domu podľa § 15 ods. 3,
b) spôsobenej škody na bytovom dome, byte, vrátane jeho príslušenstva a zariadenia alebo
c) vzniku iných pohľadávok prenajímateľa súvisiacich s užívaním bytu.".
21. V čl. 1 § 12 vrátane nadpisu znie:
„§ 12 Prevádzka bytového domu
(1) Prevádzku, údržbu a opravu bytového domu zabezpečuje prenajímateľ.
(2) Nájomca je povinný podieľať sa na nákladoch na prevádzku, údržbu a opravu bytového domu.".
22. V čl. 1 § 13 úvodná veta znie: „Nájom bytu zaniká". Súčasne sa zrušuje označenie odseku 1.
23. V čl. 1 § 13 písmená c) a d) znejú:
„c) písomnou výpoveďou jednej zo zmluvných strán z dôvodov uvedených v tomto zákone, v nájomnej zmluve podľa tohto zákona alebo v osobitnom predpise,14)
d) písomným odstúpením jednej zo zmluvných strán z dôvodov uvedených tomto zákone, v nájomnej zmluve podľa tohto zákona alebo v osobitnom predpise,14) alebo".
24. V čl. 1 § 14 vrátane nadpisu znie:
„§ 14 Výpoveď nájmu bytu a odstúpenie
(1) Prenajímateľ môže vypovedať nájom bytu
a) z dôvodu uvedených, z dôvodov uvedených v osobitnom predpise,14)
b) ak nájomca hrubo porušuje svoje povinnosti vyplývajúce z nájmu bytu najmä tým, že nezaplatil nájomné, úhradu za plnenia poskytované s užívaním bytu alebo úhradu nákladov na prevádzku, údržbu a opravy bytového domu za dlhší čas ako jeden mesiac, alebo tým, že prenechal byt alebo jeho časť inému do podnájmu,
c) ak nájomca alebo člen domácnosti, ktorý je občanom Slovenskej republiky, porušil povinnosť podľa § 17 ods. 3 alebo ods. 4,
d) ak nájomca alebo člen domácnosti hrubo porušuje svoje povinnosti vyplývajúce z domového poriadku alebo
e) ak je daný iný dôvod výpovede dohodnutý v nájomnej zmluve podľa tohto zákona.
(2) Prenajímateľ nie je oprávnený vypovedať nájom bytu bez uvedenia dôvodu, ak je nájomná zmluva podľa tohto zákona uzatvorená na dobu neurčitú.
(3) Nájomca môže vypovedať nájom bytu
a) z dôvodov uvedených v osobitnom predpise,14)
b) ak je daný iný dôvod výpovedí dohodnutý v nájomnej zmluve podľa tohto zákona alebo
c) bez uvedenia dôvodu, ak je nájomná zmluva podľa tohto zákona uzatvorená na dobu neurčitú.
(4) Ak bola daná písomná výpoveď, skončí sa nájom bytu uplynutím výpovednej lehoty. Výpovedná lehota začína plynúť dňom nasledujúcim po dni, v ktorom bola druhej zmluvnej strane doručená výpoveď. Výpovedná lehota je
a) pätnásť dní v prípade výpovede prenajímateľa z dôvodu uvedeného v odseku 1 písm. b) tohto zákona alebo § 711 ods. 1 písm. c) Občianskeho zákonníka,
b) tri mesiace v prípade výpovede nájomcu bez uvedenia dôvodu,
c) jeden mesiac v prípade písomnej výpovede prenajímateľa alebo nájomcu z iných dôvodov.
(5) Ak nájomca alebo člen domácnosti napriek písomnému upozorneniu opakovane porušuje povinnosti, ktorých porušenie by inak zakladalo právo prenajímateľa ukončiť nájomný pomer výpoveďou, je prenajímateľ od nájomnej zmluvy podľa tohto zákona oprávnený odstúpiť.
(6) Nájomca je oprávnený od nájomnej zmluvy podľa tohto zákona odstúpiť, ak predmet nájmu nebol odovzdaný v stave spôsobilom na dohodnuté užívanie.
(7) V prípade odstúpenia sa nájomná zmluva podľa tohto zákona zrušuje okamihom doručenia odstúpenia od nájomnej zmluvy podľa tohto zákona druhej zmluvnej strane.
(8) Zánikom nájmu podľa tohto zákona nevzniká nájomcovi nárok na bytovú náhradu.15)".
Poznámka pod čiarou k odkazu 15 znie:
15) § 712 a nasledujúceho Občianskeho zákon nasledujúcich Občianskeho zákonníka.
25. V čl. I § 15 odseky 2 a 3 znejú:
„(2) Ak nájomca byt neodovzdá prenajímateľovi v lehote piatich kalendárnych dní odo dňa skončenia nájmu, je prenajímateľ oprávnený na účely zabezpečenia pohľadávok vzniknutých na základe nájomnej zmluvy podľa tohto zákona zadržať hnuteľné veci nájomcu nachádzajúce sa v byte, okrem vecí, ktoré sú výlučne z exekúcie, vylúčené z exekúcie podľa osobitného predpisu12). Prenajímateľ je oprávnený zadržať hnuteľné veci nájomcu nachádzajúce sa v byte len vtedy, ak nespotrebovaná časť peňažnej zábezpeky nepostačuje na uspokojenie pohľadávok prenajímateľa vzniknutých na základe nájomnej zmluvy podľa tohto zákona.
(3) Ak je nájomca v omeškaní s vyprataním bytu je povinný platiť prenajímateľovi náhradu za užívanie bytu, úhradu za plnenia poskytované s užívaním bytu a úhradu nákladov na prevádzku, údržbu a opravu bytového domu vo výške nájomného, výške úhrady za plnenia poskytnuté, poskytované s užívaním bytu a výške nákladov na prevádzku, údržbu a opravu bytového domu platenej nájomcom pred skončením nájmu bytu. (Rečníkovi priniesli pohár vody.) Ďakujem pekne, záchrana. Vo vzťahu k náhrade za užívanie bytu a úhrade za plnenia poskytované s užívaním bytu sa primerane použije § 10. Vo vzťahu k náhrade nákladov na prevádzku, údržbu a opravu bytového domu sa primerane použije § 12."
26. V čl. I § 16 sa za slovo „zmluvy" vkladajú slová „podľa tohto zákona".
27. V čl. I nadpis § 17 znie: „Spoločné ustanovenia" .
28. V čl. I § 17 odseky 2 a 3 znejú:
„(2) Nájom podľa tohto zákona sa nespravuje ustanoveniami § 582 vo vzťahu k právu prenajímateľa vypovedať nájomnú zmluvu uzatvorenú na dobu neurčitú bez uvedenia dôvodu, § 666 ods. 1, § 671, § 676, § 677 ods. 1 vo vzťahu k právu prenajímateľa vypovedať nájomnú zmluvu uzatvorenú na dobu neurčitú bez uvedenia dôvodu, § 677 ods. 2, § 680 ods. 3, § 685 ods. 1 druhá veta, § 685 ods. 2 a 3, § 687 ods. 3, § 696, § 700 ods. 3, § 703 ods. 2, § 704 ods. 2, § 705 ods. 2, § 706, § 707 ods. 2, § 709, § 710 ods. 2 druhá veta, § 710 ods. 3 a 4, § 711 ods. 1 písm. a) a d), § 711 ods. 3 až 6, § 712, § 712a, § 712c až § 714 a § 717 až § 719 Občianskeho zákonníka, ak tento zákon neustanovuje inak.
(3) Občan Slovenskej republiky je povinný, smej sa (reakcia rečníka do pléna), Občan Slovenskej republiky je povinný hlásiť na príslušnej ohlasovni pobytov trvalý pobyt v obci, v ktorej sa byt nachádza v prípade trvania alebo predĺženia trvania nájomnej zmluvy podľa tohto zákona na dobu dlhšiu ako jeden rok. Povinnosť hlásiť vznik trvalého pobytu podľa osobitného predpisu16) vzniká uplatnením, uplynutím jedného roku trvania nájomnej zmluvy podľa tohto zákona. V prípade porušenia povinnosti nájomcom hlásiť trvalý pobyt je prenajímateľ oprávnený hlásiť vznik trvalého pobytu nájomcu a členov domácnosti na príslušnej ohlasovni obce, v ktorej sa byt nachádza, v mene nájomcu a členov domácnosti spôsobom uvedeným v nájomnej zmluve podľa tohto zákona."
Poznámka pod čiarou k odkazu 16 znie:
,,16) Zákon č. 253/1998 Z. z. v znení neskorších predpisov."
29. V čl. 1 sa § 17 dopĺňa odsekmi 4 a 5, ktoré znejú:
„(4) Občan Slovenskej republiky je povinný hlásiť na príslušnej ohlasovni pobytov v obci, v ktorej sa byt nachádza, skončenie trvalého pobytu až po ukončení trvania nájomnej zmluvy podľa tohto zákona.
(5) Týmto zákonom nie sú dotknuté ustanovenia osobitných predpisov v oblasti štátnej pomoci.17)".
Poznámka pod čiarou k odkazu 17 znie:
,,17) Čl. 107 ods. 1 Zmluvy o fungovaní Európskej únie.
Zákon č. 358/2015 Z. z. o úprave niektorých vzťahov v oblasti štátnej pomoci a minimálnej pomoci a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o štátnej pomoci).".
30. V čl. 1 § 18 vrátane nadpisu znie:
„§ 18 Obmedzenie nakladania s bytmi, nebytovými priestormi, priestorom a bytovým domom
(1) Nadobudnúť bytový dom do vlastníctva je oprávnený len prenajímateľ.
(2) Nadobudnutie samostatného bytu alebo nebytového priestoru v bytovom dome do vlastníctva sa zakazuje.
(3) Investičný partner a prenajímateľ sú povinní zabezpečiť prevádzku bytového domu podľa podmienok uvedených v zákone počas doby trvania zmluvy o prevádzke bytového domu, a to aj, ak trvanie investičnej zmluvy už skončilo. Ak sa agentúra a prenajímateľ pred uplynutím doby trvania zmluvy o prevádzke bytového domu nedohodnú inak, uplynutím doby trvania zmluvy o prevádzke bytového domu nie je prenajímateľ
a) povinný poskytovať byty v bytovom dome, ktorých je vlastníkom do nájmu na základe tohto zákona,
b) viazaný týmto zákonom vo vzťahu k bytovému domu a je oprávnený s bytovým domom, bytmi a nebytovými priestormi pro nakladať bez obmedzení, ktoré vyplývajú z tohto zákona.
(4) Nájomné zmluvy uzatvorené v súlade s týmto zákonom uplynutím doby trvania zmluvy o prevádzke bytového domu zostávajú bezo zmien až do ich zániku.
(5) Uplynutím doby trvania zmluvy o prevádzke bytového domu a neposkytnutím bytu v bytovom dome do nájmu nájomcovi podľa tohto zákona zostáva prenajímateľ v právnom postavení prenajímateľa podľa tohto zákona len vo vzťahu k tomuto nájomcovi, s ktorým má uzatvorenú nájomnú zmluvu podľa tohto zákona."
31.V čl. 1 sa za § 18 vkladá nový § 19, ktorý vrátane nadpisu znie:
„§ 19 Informačný systém štátom podporovaného nájomného bývania
(1) Informačný systém štátom podporovaného nájomného bývania pozostáva
a) z registra prenajímateľov
b) registra záujemcov.
(2) Register prenajímateľov je informačný systém agentúry o prenajímateľoch, ktorí uzatvorili zmluvu o prevádzke bytového domu a ktorého súčasťou sú najmä
a) identifikačné údaje prenajímateľa v rozsahu údajov zapísaných o prenajímateľovi v obchodnom registri,
b) identifikačné číslo dane z príjmov právnických osôb prenajímateľa,
c) identifikačné číslo dane z pridanej hodnoty prenajímateľa,
d) identifikačné údaje o jednom alebo všetkých bytových domoch v rámci agentúrou schváleného projektu nájomného bývania, v rozsahu ich špecifikácie podľa právoplatného stavebného povolenia alebo právoplatného rozhodnutia o umiestnení stavby alebo architektonickej štúdie vypracovanej odborne spôsobilou osobou podľa osobitného predpisu,18) na nadobudnutie a prevádzku ktorého je prenajímateľ zaviazaný zmluvou o prevádzke bytového domu.
(3) Register prenajímateľov zriaďuje a spravuje agentúra.
(4) Údaje z registra prenajímateľov sú verejne prístupné.
(5) Register záujemcov je informačný systém agentúry o osobných údajoch záujemcov, ktorí prejavujú nezáväzný záujem o uzatvorenie nájomnej zmluvy podľa tohto zákona na byt v rámci štátom podporovaného nájomného bývania.
(6) Register záujemcov zriaďuje a spravuje agentúra.
(7) Agentúra ako prevádzkovateľ spracováva osobné údaje záujemcov v súlade s osobitným predpisom.19)
(8) Súhlas dotknutej osoby na spracúvanie, poskytovanie a sprístupňovanie údajov z registra záujemcov sa za podmienok ustanovených týmto zákonom a osobitným predpisom19) nevyžaduje.
(9) Agentúra je oprávnená údaje z registra záujemcov poskytovať a sprístupniť na ich ďalšie spracovanie za podmienok ustanovených týmto zákonom výlučne
a) právnickej osobe, ktorá prejavila voči agentúre záujem o získanie postavenia investičného partnera a uzatvorenie investičnej zmluvy s agentúrou, investičnému partnerovi a prenajímateľovi a
b) právnickej osobe poverenej agentúrou na hodnotenie splnenia kritérií záujemcami určené, ktoré sú určené na získanie postavenia nájomcu v súlade s týmto zákonom."
Doterajší § 19 sa primerane prečísluje.
Poznámky pod čiarou k odkazom 18 a 19 znejú:
„18) § 4 zákona Slovenskej národnej rady č. 138/1992 Zb. o autorizovaných architektoch a autorizovaných stavebných inžinieroch v znení neskorších predpisov.
19) Zákon č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.".
32. V čl. 1 § 19 ods. 1 a 2 znie:
„(1) Úrad vlády a Ministerstvo financií Slovenskej republiky založia agentúru do 31. decembra 2022.
(2) Výška príspevku každého člena agentúry podľa odseku 1 na činnosť agentúry na rok 2022 je 333 000 Eur."
33. Za čl. 1 sa vkladajú nové články II. a III., ktoré znejú:
„Čl. II
Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 18/1996 Z. z. o cenách v znení neskorších v znení zákona č. 196/2000 Z. z., zákona č. 276/2001 Z. z., zákona č. 436/2002 Z. z., zákona č. 465/2002 Z. z., zákona č. 520/2003 Z. z., zákona č. 523/2004 Z. z., zákona č. 68/2005 Z. z., zákona č. 117/2006 Z. z., zákona č. 659/2007 Z. z., zákona č. 382/2008 Z. z., zákona č. 488/2009 Z. z., zákona č. 513/2009 Z. z., zákona č. 260/2011 Z. z., zákona č. 356/2013 Z. z., zákona č. 125/2016 Z. z., zákona č. 112/2019 Z. z., zákona č. 198/2020 Z. z. a zákona č. 457/2021 Z. z. sa mení a dopĺňa takto:
1. V § 4a ods. 1 sa slová „§ 20 ods. 1 písm. a), b) a d) až f)" nahrádzajú slovami „§ 20 ods. 1 písm. a), b), d) až f) a i)".
2. V § 4a sa odsek 2 dopĺňa a písmenom f), ktoré znie:
„f) ide o určenie maximálnej ceny nájmu bytov podľa osobitného predpisu.7c)".
Poznámka pod čiarou k odkazu 7c znie:
,,7c) Zákon č. .../2022 Z. z. o štátnej podpore nájomného bývania a o zmene a doplnení niektorých zákonov."
3. V § 7 a § 11 ods. 1 sa slová „§ 20 ods. 1 písm. a), b) a d)" nahrádzajú slovami „§ 20 ods. 1 písm. a), b), d) a i)".
4. V § 20 sa odsek 1 dopĺňa písmenom i), ktoré znie:
„i) vláda Slovenskej republiky."
5. V § 20 sa za odsek 6 vkladá nový odsek 7, ktorý znie:
„(7) Vláda Slovenskej republiky vykonáva pôsobnosť podľa odseku 2 písm. b) až d) v oblasti maximálnych cien nájmu bytov podľa osobitného zákona.7c)''.
Doterajšie odseky 7 a 8 sa označujú ako odseky 8 a 9.
6. V § 20 ods. 9 sa slová „v odsekoch 2 až 6" nahrádzajú slovami „v odsekoch 2 až 7". Ježišmaria....(Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
To je súčasťou pozmeňujúceho návrhu?

Svrček, Miloš, poslanec NR SR
Nie. (Smiech.)
Čl. III
Zákon č. 73/1998 Z. z. o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a Železničnej polície v znení zákona č. 58/1999 Z. z., zákona č. 181/1999 Z. z., zákona č. 356/1999 Z. z., zákona č. 224/2000 Z. z., zákona č. 464/2000 Z. z., zákona č. 241/2001 Z. z., zákona č. 98/2002 Z. z., zákona č. 328/2002 Z. z., zákona č. 422/2002 Z. z., zákona č. 659/2002 Z. z., zákona č. 2012/2003 Z. z. (správne: 212/2003 Z. z., pozn. prepis.), zákona č. 178/2004 Z. z., zákona č. 201/2004 Z. z., zákona č. 365/2004 Z. z., zákona č. 382/2004 Z. z., zákona č. 727/2004 Z. z., zákona č. 732/2004 Z. z., zákona č. 69/2005 Z. z., zákona č. 623/2005 Z. z., zákona č. 342/2007 Z. z., zákona č. 513/2007 Z. z., zákona č. 61/2008 Z. z., zákona č. 278/2008 Z. z., zákona č. 445/2008 Z. z., zákona č. 491/2008 Z. z., zákona č. 70/2009 Z. z., zákona č. 60/2010 Z. z., zákona č. 151/2010 Z. z., zákona č. 543/2010 Z. z., zákona č. 547/2010 Z. z., zákona č. 48/2011 Z. z., zákona č. 79/2012 Z. z., zákona č. 345/2012 Z. z., zákona č. 361/2012 Z. z., zákona č. 80/2013 Z. z., zákona č. 462/2013 Z. z., zákona č. 307/2014 Z. z., zákona č. 406/2015 Z. z., zákona č. 125/2015 Z. z., zákona č. 69/2018 Z. z., zákona č. 177/2018 Z. z., zákona č. 347/2018 Z. z., zákona č. 6/2019 Z. z., zákona č. 319/2019 Z. z., zákona č. 73/2020 Z. z., zákona č. 423/2020 Z. z., zákona č. 76/2021 Z. z., zákona č. 310/2021 Z. z., zákona č. 412/2021 Z. z., zákona č. 453/2021 Z. z., zákona č. 478/2021 Z. z. a zákona č. 125/2022 Z. z. sa dopĺňa takto:
Za § 141c sa vkladá § 141d, ktorý vrátane nadpisu znie, citujem:
„§ 141d Príspevok na štátom podporované nájomné bývanie
Policajtovi môže byt' poskytnutý príspevok na štátom podporované nájomné bývanie v rozsahu a za podmienok ustanovených osobitným predpisom.32d)".
Poznámka pod čiarou k odkazu 32d znie:
„32d) § 152c Zákonníka práce.".
Doterajšie články II až IX sa primerane prečíslujú.
Nový článok III nadobúda účinnosť 1. januára 2023, čo sa premietne do článku o účinnosti pri spracúvaní čistopisu schváleného zákona.
34. Pôvodný článok II znie:
„Čl. II
Zákon č. 253/1998 Z. z. o hlásení pobytu občanov Slovenskej republiky a registri obyvateľov Slovenskej republiky v znení zákona č. 369/1999 Z. z., zákona č. 441/2001 Z. z., zákona č. 660/2002 Z. z., zákona č. 174/2004 Z. z., zákona č. 215/2004 Z. z., zákona č. 454/2004 Z. z., zákona č. 523/2004 Z. z., zákona č. 224/2006 Z. z., zákona č. 335/2007 Z. z., zákona č. 216/2008 Z. z., zákona č. 49/2012 Z. z., zákona č. 190/2014 (správne: 190/2013, pozn. prepis.) Z. z., zákona č. 335/2014 Z. z., zákona č. 125/2014 (správne: 125/2015, pozn. prepis.) Z. z., zákona č. 125/2014 (správne: 125/2016, pozn. prepis.) Z. z., zákona č. 254/2016 Z. z., zákona č. 177/2018 Z. z., zákona č. 211/2019 Z. z., zákona č. 234/2019 Z. z., zákona č. 395/2019 Z. z., zákona č. 310/2021 Z. z. a zákona č. 101/2022 Z. z. sa dopĺňa takto:
§ 7 sa dopĺňa odsekom 5, ktorý znie:
„(5) Ohlasovňa oznamuje Agentúre štátom podporovaného nájomného bývania5aa) na jej žiadosť dátum začiatku, skončenia a zrušenia trvalého pobytu občana v obci v bytoch štátom podporovaného nájomného bývania.".
Poznámka pod čiarou k odkazu 5aa znie:
„5aa)Zákon č. .../2022 Z. z. o štátnej podpore nájomného bývania a o zmene a doplnení niektorých zákonov.".
35. V pôvodnom čl. III § 152c odseky 1 a 2 znejú:
„(1) Zamestnávateľ môže poskytnúť zamestnancovi, ktorý je nájomcom bytu štátom podporovaného nájomného bývania na základe nájomnej zmluvy podľa osobitného predpisu, príspevok na štátom podporované nájomné bývanie, v sume najviac 4 eurá na meter štvorcový podlahovej plochy bytu, najviac však v sume 360 eur za kalendárny mesiac, ak je zamestnanec v pracovnoprávnom vzťahu so zamestnávateľom k poslednému dňu kalendárneho mesiaca, za ktorý sa príspevok poskytuje. U zamestnanca, ktorý má dohodnutý pracovný pomer na kratší pracovný čas podľa § 49, sa suma príspevku na štátom podporované nájomné bývanie za kalendárny mesiac podľa prvej vety zníži v pomere zodpovedajúcom kratšiemu pracovnému času. U zamestnanca, s ktorým zamestnávateľ uzatvoril pracovný pomer v priebehu kalendárneho mesiaca, sa suma príspevku na štátom podporované nájomné bývanie podľa prvej vety zníži v pomere zodpovedajúcom počtu kalendárnych dní od začiatku pracovného pomeru k poslednému dňu kalendárneho mesiaca a počtu kalendárnych dní v poslednom mesiaci. Príspevok na štátom podporované nájomné bývanie sa zaokrúhľuje na najbližšie eurocent nahor.
(2) Ak má súčasne zamestnanec uzatvorený pracovný pomer s viacerými zamestnávateľmi, zamestnanec si môže za kalendárny mesiac požiadať o príspevok na štátom podporované nájomné bývanie len u jedného zamestnávateľa.".
36. V pôvodnom čl. III sa § 152c dopĺňa odsekom 5, ktorý znie, citujem:
„(5) Príspevok na štátom podporované nájomné bývanie je splatný najneskôr posledný deň mesiaca nasledujúcom po mesiaci, za ktorý sa príspevok poskytuje.".
37. Pôvodný článok III nadobúda účinnosť 1. januára 2023, čo sa premietne do článku o účinnosti pri spracúvaní čistopisu schváleného zákona.
38. Za pôvodný čl. III sa vkladá nový článok IV, ktorý znie:
„Čl. IV
Zákon č. 315/2001 Z. z. o Hasičskom a záchrannom zbore v znení zákona č. 438/2002 Z. z., zákona č. 666/2002 Z. z., zákona č. 424/2003 Z. z., zákona č. 451/2003 Z. z., zákona č. 462/2003 Z. z., zákona č. 180/2004 Z. z., zákona č. 2015/2004 (správne: 215/2004, pozn. prepis.) Z. z., zákona č. 365/2004 Z. z., zákona č. 382/2004 Z. z., zákona č. 447/2004 Z. z., zákona č. 726/2004 (správne: 729/2004, pozn. prepis.) Z. z., zákona č. 254/2005 Z. z., zákona č. 561/2005 Z. z., zákona č. 404/2006 Z. z., zákona č. 256/2007 Z. z., zákona č. 327/2007 Z. z., zákona č. 330/2007 Z. z., zákona č. 519/2007 Z. z., zákona č. 614/2007 Z. z., zákona č. 445/2008 Z. z., zákona č. 591/2008 Z. z., zákona č. 82/2009 Z. z., zákona č. 199/2009 Z. z., zákona č. 602/2009 Z. z., zákona č. 151/2010 Z. z., zákona č. 543/2010 Z. z., zákona č. 48/2011 Z. z., zákona č. 400/2011 Z. z., zákona č. 345/2012 Z. z., zákona č. 438/2002 Z. z., zákona č. 80/2013 Z. z., zákona č. 190/2013 Z. z., zákona č. 37/2014 Z. z., zákona č. 307/2014 Z. z., zákona č. 129/2015 Z. z., zákona č. 375/2015 Z. z., zákona č. 125/2016 Z. z., zákona č. 177/2018 Z. z., zákona č. 347/2018 Z. z., zákona č. 319/2019 Z. z., zákona č. 466/2019 Z. z., zákona č. 73/2020 Z. z., zákona č. 76/2021 Z. z., zákona č. 310/2021
Z. z., zákona č. 412/2021 Z. z., zákona č. 125/2022 Z. z. a zákona č. 127/2022 Z. z. sa dopĺňa takto:
V § 193 sa za slová „§ 152b," vkladajú slová „§ 152c,".".
Doterajšie články IV až IX sa primerane prečíslujú.
Nový článok IV nadobúda účinnosť 1. januára 2023, čo sa premietne do článku o účinnosti pri spracúvaní čistopisu schváleného zákona.
39. Pôvodný článok IV znie:
„Čl. IV
Zákon č. 575/2001 Z. z. o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy v znení zákona č. 143/2002 Z. z., zákona č. 411/2002 Z. z., zákona č. 465/2002 Z. z., zákona č. 139/2003 Z. z., zákona č. 453/2003 Z. z., zákona č. 523/2003 Z. z., zákona č. 215/2004 Z. z., zákona č. 351/2004 Z. z., zákona č. 405/2004 Z. z., zákona č. 585/2004 Z. z., zákona č. 654/2004 Z. z., zákona č. 78/2005 Z. z., zákona č. 172/2005 Z. z., zákona č. 474/2005 Z. z., zákona č. 231/2006 Z. z., zákona č. 678/2006 Z. z., zákona č. 103/2007 Z. z., zákona č. 218/2007 Z. z., zákona č. 456/2007 Z. z., zákona č. 568/2007 Z. z., zákona č. 617/2007 Z. z., zákona č. 165/2008 Z. z., zákona č. 408/2008 Z. z., zákona č. 583/2008 Z. z., zákona č. 70/2009 Z. z., zákona č. 165/2009 Z. z., zákona č. 400/2009 Z. z., zákona č. 403/2009 Z. z., zákona č. 505/2009 Z. z., zákona č. 557/2009 Z. z., zákona č. 570/2009 Z. z., zákona č. 37/2010 Z. z., zákona č. 372/2010 Z. z., zákona č. 403/2010 Z. z., zákona č. 547/2010 Z. z., zákona č. 392/2011 Z. z., zákona č. 287/2012 Z. z., zákona č. 60/2013 Z. z., zákona č. 313/2013 (správne: 311/2013, pozn. prepis.) Z. z., zákona č. 313/2013 Z. z., zákona č. 335/2014 Z. z., zákona č. 172/2015 Z. z., zákona č. 339/2015 Z. z., zákona č. 358/2015 Z. z., zákona č. 392/2015 Z. z., zákona č. 171/2016 Z. z., zákona č. 272/2016 Z. z., zákona č. 378/2016 Z. z., zákona č. 138/2017 Z. z., zákona č. 238/2017 Z. z., zákona č. 112/2018 Z. z., zákona č. 313/2018 Z. z., zákona č. 30/2019 Z. z., zákona č. 134/2020 Z. z., zákona č. 72/2021 Z. z., zákona č. 187/2021 Z. z., zákona č. 368/2021 Z. z., zákona č. 395/2021 Z. z., zákona č. 55/2022 Z. z., zákona č. 137/2022 Z. z. a zákona č. 172/2022 Z. z. sa dopĺňa takto:
V § 24 ods. 12 sa za číslo, citujem „11", koniec citácie, vkladajú slová, citujem „a založenie Agentúry štátom podporovaného nájomného bývania".".
40. V pôvodnom čl. V bod 1 znie:
„1. V § 5 sa odsek 7 dopĺňa písmenom p), ktoré znie:
„p) suma príspevku poskytnutého zamestnancovi zamestnávateľom na štátom podporované nájomné bývanie podľa § 152c Zákonníka práce; ak zamestnávateľ súčasne poskytol zamestnancovi nepeňažné plnenie podľa písmena n) alebo došlo k zámene zdaniteľnej mzdy zamestnanca s príspevkom podľa § 152c Zákonníka práce, suma príspevku podľa tohto písmena sa nepovažuje za oslobodený príjem.".".
41. V pôvodnom čl. V sa vypúšťajú body 2 a 3. Doterajšie body 4 až 7 sa primerane prečíslujú.
42. V pôvodnom čl. V bode 4 sa slová „písm. c) dopĺňa bodom 9" nahrádzajú slovami „sa písmeno c) dopĺňa deviatym bodom" a slová „v súvislosti s realizáciou podnikovej sociálnej politiky" nahrádzajú slovami „v súvislosti s realizáciou sociálnej politiky zamestnávateľa".
43. V pôvodnom čl. V sa vypúšťajú body 5 až 7.
44. Pôvodný článok V nadobúda účinnosť 1. januára 2023, čo sa premietne do článku o účinnosti pri spracúvaní čistopisu schváleného zákona.
45. Pôvodný článok VI znie:
„Čl. VI
Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení zákona č. 350/2004 Z. z., zákona č. 651/2004 Z. z. zákona č. 340/2005 Z. z., zákona č. 523/2005 Z. z., zákona č. 656/2006 Z. z., zákona č. 215/2007 Z. z., zákona č. 593/2007 Z. z., zákona č. 378/2008 Z. z., zákona č. 465/2008 Z. z., zákona č. 83/2009 Z. z., zákona č. 258/2009 Z. z., zákona č. 471/2009 Z. z., zákona č. 563/2009 Z. z., zákona č. 83/2009 Z. z., zákona č. 490/2010 Z. z. zákona č. 331/2011 Z. z., zákona č. 406/2011 Z. z., zákona č. 246/2012 Z. z., zákona č. 440/2012 Z. z., zákona č. 360/2013 Z. z., zákona č. 218/2014 Z. z., zákona č. 268/2015 Z. z., zákona č. 360/2015 Z. z., zákona č. 297/2016 Z. z., zákona č. 298/2016 Z. z., zákona č. 334/2017 Z. z., zákona č. 112/2018 Z. z., zákona č. 323/2018 Z. z., zákona č. 368/2018 Z. z., zákona č. 369/2018 Z. z., zákona č. 317/2019 Z. z., zákona č. 318/2019 Z. z., zákona č. 368/2019 Z. z., zákona č. 344/2020 Z. z., zákona č. 186/2021 Z. z., zákona č. 346/2021 Z. z. a zákona č. 408/2021 Z. z. sa dopĺňa takto:
Poprosím 10 sekúnd prestávku.
V § 27 sa za odsek 2 vkladá nový odsek 3, ktorý znie:
„(3) Znížená sadzba dane 5 % zo základu dane sa uplatňuje na:
a) dodanie stavby alebo časti stavby, vrátane stavebného pozemku, na ktorom stavba alebo časť stavby stojí, ktorá spĺňa podmienky stavby štátom podporovaného nájomného bývania6ag) v rámci sociálnej politiky štátu a prijímateľom plnenia je prenajímateľ bytu štátom podporovaného nájomného bývania6ah), ktorý má uzatvorenú zmluvu o prevádzke bytového domu6ai) štátom podporovaného nájomného bývania, v ktorej je táto stavba špecifikovaná, okrem dodania nebytových priestorov,
b) obnovu a prestavbu stavby alebo časti stavby vrátane stavebných a montážnych prác na stavbe, ktorá spĺňa podmienky stavby štátom podporovaného nájomného bývania a prijímateľom plnenia je prenajímateľ bytu štátom podporovaného nájomného bývania, ktorý má uzatvorenú zmluvu o prevádzke bytového domu štátom podporovaného nájomného bývania, v ktorej je táto stavba špecifikovaná okrem obnovy a prestavby stavieb vrátane stavebných a montážnych prác, ktoré sa vzťahujú na nebytové priestory."
Doterajšie odseky 3 a 4 sa označujú ako odseky 4 a 5.
Poznámky pod čiarou k odkazom 6ag až 6ai znejú:
„6ag) § 2 písm. b) zákona č. .../2022 Z. z. o štátnej podpore nájomného bývania a o zmene a
doplnení niektorých zákonov.
6ah) § 2 písm. g) zákona č. .../2022 Z. z.
6ai) § 2 písm. j) zákona č. .../2022 Z. z.".".
Pôvodný článok VI nadobúda účinnosť 1. januára 2023, čo sa premietne do článku o účinnosti pri spracúvaní čistopisu schváleného zákona.
46. Pôvodný článok VIII nadobúda účinnosť 1. januára 2023, čo sa premietne do článku o účinnosti pri spracúvaní čistopisu schváleného zákona.
47. Pôvodný článok VII sa vypúšťa.
Doterajšie články VIII a IX sa primerane prečíslujú.
48. V pôvodnom článku IX sa slová: „1. októbra 2021" nahrádzajú slovami: „1.júla 2022".
Toto je posledný bod pozmeňujúceho návrhu. Mimo témy, ako určite budem iniciátorom zmeny zákona o rokovacom poriadku, aby nebola povinnosť takto čítať tieto ustanovenia, pretože si myslím, že ten, kto to vymyslel, by mal dostať asi Nobelovu cenu. A prídem s tým, aby došlo k zmene rokovacieho poriadku.
Ale záverom, ak môžem poprosiť, ide o veľmi dôležitý zákon o podpore štátom nájomného bývania, pretože musíme si uvedomiť, že máme veľmi ťažkú situáciu, čo sa týka aj hospodárskej situácie nielen na Slovensku, ale aj v našom regióne. Máme tu vojnový konflikt na východe od nás, takže myslím si, že nielen teraz, keď máme tri mesiace od vzniku vojny, ale určite v dohľadnej dobe bude veľký nápor na ubytovacie jednotky na Slovensku. Musíme si uvedomiť, že tu máme aj obrovskú infláciu a nárast cien stavebného materiálu, takže vláda, ale aj tento parlament musí dbať a myslieť na to, že musíme byť pripravení zvládnuť takúto situáciu, aby nedošlo k tomu, že sa celý tento segment zastaví alebo že by došlo k úpadku v rámci výstavby bývania na Slovensku.
Ja som bol iniciátorom zmien zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania. Za posledný rok som predložil dve zmeny, ktoré výrazným spôsobom pomohli samosprávam pri riešení bytovej otázky v rámci jednotlivých obcí, ale práve to, že došlo k výraznému nárastu cien stavebného materiálu, taktiež aj, bohužiaľ, k postupu z Úradu pre verejné obstarávanie, kde niektoré obce dostali pokuty, pritom neboli, neboli na záver dňa tým hlavným vinníkom, tak výsledok je ten, že samospráva je v stave, keď sa jej nie veľmi chce ísť do výstavby nájomného bývania. Myslím si, že tu by už mal zasiahnuť štát, a štát vo výraznej miere by mal ukázať, že tomuto segmentu by sa mala dať oveľa väčšia váha a väčší význam.
Ja si osobne myslím, že tento zákon je taká prvá lastovička nato, aby sme otvorili tento, zaktivizovali výstavbu nájomných bytov na Slovensku, pretože v rámci aj stredoeurópskeho priestoru, aj Európy patríme k štátom, ktorý má najmenší podiel nájomného bývania na počet obyvateľov. Takže ja si myslím, že aj keď dôjde k prijatiu tohto zákona a keď sa tí prví zamestnávatelia veľkí pustia s podporou štátu do výstavby nájomného bývania na Slovensku, možno dôjde k tomu, že uvidíme, že niektoré ustanovenia bude potrebné špecifikovať lepšie alebo zefektívniť ich, čiže ja si osobne myslím, že aspoň otvorme túto tému týmto spôsobom, že prijmeme tento zákon, aby sme vo výraznejšej miere podporili trh a segment nájomného bývania na Slovensku.
Ďakujem pekne, za mňa všetko.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

25.5.2022 o 9:09 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:35

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Miloš, všetka úcta, že toto si zvládol. Myslím si, že toto sú naozaj také úlohy, ktoré máš, a je to škoda, že takýto dôležitý zákon sa mení takýmto rozsiahlym pozmeňovákom, ktorým sa úplne stráca prehľad v tom, čo tam naozaj je, čo tam nie je. Myslím si, že naozaj bolo lepšie stiahnuť ten zákon a predložiť ho ešte raz naozaj v upravenej podobe, bolo by to oveľa prehľadnejšie.
Ja mám niekoľko výhrad. Samozrejme, ten pozmeňovák vlastne som až teraz ráno si prečítal, pretože sa to stále menilo a napríklad myslím si, že veľmi dôležitá vec je, že v tej špecifikácii nájomného bytu je, že k bytu prislúcha balkón, terasa alebo loggia, čo podľa mňa ani nie je potrebné, lebo dneska sa už stavajú aj byty bez balkónov, a nie je to nevyhnutnosť, ale napríklad chýba mi tam, že taký byt musí maž vlastnú kuchyňu a vlastnú kúpeľňu, čo si myslím, že je veľmi dôležité, inak sa môže stať, že sa z toho budú stavať naozaj robotnícke ubytovne, kde budú bunky a niekde na chodbe bude kuchynský kút a kúpeľňa, už takéto niečo máme v zákone o Štátnom fonde rozvoja bývania. Viackrát som to chcel odtiaľ vyhodiť, žiaľ, nesúhlasili ste s tým ako ministerstvo dopravy a SME RODINA, mrzí ma to, lebo myslím si, že naozaj štátna podpora, štátna pomoc by nemala ísť na výstavbu robotníckych ubytovní niekde pri závodoch a myslím si, že toto by tam malo byť presne upravené.
A je tam niekoľko ďalších takýchto vecí, ktoré myslím si, že by sa mali upraviť, napríklad agentúre sa tam dávajú určité práva a rozsah činnosti, ktorá patrí do zákona, má to byť určené priamo v zákone podľa mňa a ďalšie nepresnosti, takže myslím si, že asi by to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.5.2022 o 10:35 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:37

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Tá bytová otázka, to je dlhodobo na Slovensku veľmi zložitá. Pre mnohé mladé rodiny byt sa stáva takmer nedostupný a čím väčšie mesto, tak tým väčší problém. Ja naopak sa teším, že je tu návrh zákona na podporu bývania a takto v podstate podporíme rodiny, nielen mladé rodiny, lebo sú aj rodiny stredne v dospelom veku alebo aj staršie, a majú problém s bývaním. Myslím si, že tie nájomné byty by mohli celkovo zlepšiť otázku bývania, ale aj kvalitu bývania na Slovensku.
Ale keď aj zaznelo tuná, však aj v rámci tej rozpravy, že či balkón alebo kuchyňa, no ak by som si mal tak vybrať byt teraz, že či byt s balkónom alebo s kuchyňou, jednoznačne by to bolo s kuchyňou. Tá kuchyňa veľmi ako výrazne chýba. Balkón, samozrejme, tiež je ako v dnešnej dobe ako pre tie rodiny potrebný, lebo sa využíva tak polyfunkčne. Nehovoriac o tých veciach, alebo hovoriac o tých veciach jak za posledné týždne a mesiace ceny materiálov stúpli. Myslím si, že tiež by bolo vhodné, a to aj v podstate mali sme to aj v tom stavebnom zákone, aby aj mladé rodiny alebo rodiny, ľudia, ktorí si chcú zabezpečiť bývanie svojpomocne, chcú si postaviť dom, aby aj tieto veci boli umožnené pre tieto rodiny. Myslím si, že to úzko súvisí a nadväzuje aj so včerajším návrhom zákona k tým rodinným prídavkom, ktorý sa tuná schválil, tak aj tieto nájomné byty, ja to vítam, že tento návrh zákona je tuná a to podporím. Áno, aj tá utečenecká kríza na Ukrajine zhoršila bývanie, lebo ten tlak na bývanie je ešte väčší ako bol tou ukrajinskou krízou.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.5.2022 o 10:37 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:39

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja len v krátkosti na pripomienku pána predsedu výboru pre hospodárske záležitosti, áno, ja som to aj v úvode vystúpenia spomenul, že návrh, poslanecký návrh o štátom podporovanom nájomnom bývaní bol predložený v júli 2021 a za tú dobu, keď sa stále prekladal zo schôdze na schôdzu, máme už deväť mesiacov, došlo k radu viacerých legislatívnych zmien, ktoré mali dopad aj na ten obsah toho poslaneckého návrhu, čiže došlo k veľkej zmene stavebnej legislatívy po päťdesiatich rokoch, takže vo výraznej miere to malo dosah. Ja si nemyslím, že by sa tento návrh zákona mal len z toho dôvodu sťahovať, lebo keby som to urobil, tak zase máme tam lehotu od prvého, druhého, tretieho čítania a rokovaním výboru, čiže aj počas tej doby, keby som to stiahol a nanovo predložil, tak by došlo k zmene legislatívy a zmenil by sa ten obsah, čiže nič by to neriešilo, práve od toho je tu rokovací poriadok a umožňuje nám predkladať pozmeňujúce a doplňujúce návrhy, a práve z toho dôvodu, že došlo k výraznej dobe a naťahovaniu tej doby rokovania k tomuto poslaneckému návrhu, tak bol predložený takýto dlhý pozmeňujúci návrh. Ale hovorím, ja som bol iniciátorom aj zmien legislatívy k Štátnemu fondu rozvoja bývania a tam je určite ešte priestor nato, aby sme sa bavili o tom. A, Peťo, ak ti môžem prisľúbiť, tak na najbližšie rokovanie Štátneho fondu rozvoja bývania s predstaviteľmi by som ťa veľmi rád pozval, aby sme išli spolu a otvorili túto tému, ktorú si povedal vo faktickej. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.5.2022 o 10:39 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:41

Peter Vons
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Tak ja tiež, Miloš, 75 minút, som to stopol presne, a keby to čítal niekto pomalšie, lebo ty si mal takú kadenciu parádnu, tak myslím, že by to bolo ešte o nejakých 20 minút dlhšie. Takže, samozrejme, aj keď som ja čítal tú správu na začiatku, tak som si uvedomil, že v júli ´21 to prvýkrát bolo pridelené pre jednotlivé výbory a my sa teraz konečne dostávame k nejakému finále. Takže je to, samozrejme, ešte všetko také napäté, ale hlasovať o tomto by sme mali dnes o sedemnástej hodine.

Blanár Juraj, podpredseda NR SR
Mali, alebo budeme, lebo to je ...(Prerušenie rečníkom.)

Vons, Peter, poslanec NR SR
Budeme hlasovať o sedemnástej hodine.
Skryt prepis

25.5.2022 o 10:41 hod.

PaedDr.

Peter Vons

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:43

Natália Milanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené pani poslankyne, páni poslanci, vládny návrh zákona o vydavateľoch publikácií a o registri v oblasti médií a audiovízie tvorí s návrhom o mediálnych službách komplexnú reformu mediálneho práva, ku ktorej pristupujeme po dvadsiatich rokoch.
V súčasnosti platný tlačový zákon z roku 2008 a zákon o povinných výtlačkoch z roku 1997 nereflektujú nielen na meniace sa návyky čitateľov, ale ani na potreby médií a novinárov v 21. storočí. Pôvodné zákony, ktoré odzrkadľovali len analógový svet médií, nahradí návrh zákona publikáciách, ktorý upraví komplexne vydavateľskú činnosť aj v digitálnom prostredí. Návrh zákona o publikáciách tak doplní reguláciu vysielania a audiovizuálnych médií upravenú zákonom o mediálnych službách. Slovenské mediálne prostredie získa štandardné legislatívne prostredie pre všetky typy médií bez ohľadu na ich formu. V oblasti mediálnej regulácie návrh zákona o publikáciách dopĺňa náš zákon o mediálnych službách v oblasti textových a zvukových médií, vrátane tlačových agentúr.
V súčasnosti platný tlačový zákon sa totiž nevzťahuje na online periodiká. Návrh zákona tak rozširuje evidenciu periodickej tlače aj o elektronickú periodickú tlač a spravodajské webové portály. Jednotlivé typy textových a zvukových periodík ako sú noviny, časopisy, newslettre alebo podcasty získajú rovnocennú ochranu aj v oblasti výkonu novinárskej činnosti, ktorá je v súčasnom tlačovom zákone priznaná len tlačeným periodikám a tlačeným agentúram. Garanciu ochrany zdroja budú požívať aj spravodajské portály alebo online verzie periodík, ktoré ju doteraz nepožívali.
Zavádza sa tiež povinnosť médií zapísať sa do registra partnerov verejného sektora. Návrhom zákona sa tiež upravuje transparentnosť financovania tým, že sa upravuje povinnosť zverejňovať dary presahujúce 1 200 eur ročne. S transparentnosťou financovania súvisí aj požiadavka na odlíšiteľnosť inzercie, osobitne sa navrhuje upraviť označovanie sponzorovania vo vzťahu k neperiodickej publikácii, článku periodickej publikácie alebo časti agentúrneho servisu.
Významným prínosom novej právnej úpravy vo vzťahu k transparentnosti vlastníctva médií je zriadenie registra v oblasti médií a audiovízie s cieľom umožniť verejnosti ucelený a prehľadný prístup k aktuálnym informáciám o poskytovateľoch, službách a tovarov v oblasti médií a audiovízie. Správcom registra bude ministerstvo kultúry. Návrh zákona zároveň reguluje vydávanie publikácií v širšom kontexte, vrátane kníh a iných neperiodických publikácií. V oblasti vydávania dnes platný zákon o povinných výtlačkoch reguluje v zásade len periodickú tlač a neperiodické publikácie. Prijatím zákona o publikáciách sa rozšíri pôsobnosť na všetky e-knihy, e-ziny a iné pôvodné elektronické publikácie, ale aj nové formy publikácií, akými sú napríklad podcasty.
Návrh zákona v súlade s revíziou výdavkov stabilizuje sieť zákonných depozitárov tak, aby vydavatelia neboli zaťažovaní niekoľko násobnou povinnosťou. Depozitárnu funkciu budú vykonávať výlučne knižnice v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva kultúry. Počet povinných výtlačkov môže vydavateľ znížiť v niektorých prípadoch až na jeden, keďže návrh zákona preferuje elektronickú rozmnoženinu pred fyzickou. Od tohto kroku si sľubujeme nielen postupne vyššiu dostupnosť pre čitateľov cez digitálne výpožičky, ale aj zníženie záťaže na fyzické depozitáre knižníc.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

25.5.2022 o 10:43 hod.

Mgr.

Natália Milanová

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:48

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, dovoľte mi, prosím, ako navrhnutému spravodajcovi výboru predniesť spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní vládneho návrhu zákona o vydavateľoch publikácií a o registri v oblasti médií a audiovízie a o zmene a doplnení niektorých zákonov, zákona o publikáciách, tlač 898, v druhom čítaní. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá ako gestorský výbor podáva Národnej rade spoločnú správu výborov.
Národná rada č. 1306 zo 16. marca 2022 rozhodla o tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní a pridelila ho na prerokovanie týmto výborom: ústavnoprávnemu výboru, výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny a výboru pre kultúru a médiá.
Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov vyjadrených v ich uzneseniach a stanoviskách poslancov odporúča Národnej rade uvedený návrh zákona, tlač 898, schváliť.
O pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch gestorský výbor odporúča hlasovať spoločne o bodoch 1 až 41 s odporúčaním schváliť.
Spoločná správa výborov v Národnej rade bola schválená uznesením č. 166 z 26. apríla 2022.
Gestorský výbor ma určil za spoločného spravodajcu výborov a poveril ma, aby som na schôdzi Národnej rady informoval o výsledku rokovania výborov.
Pán predsedajúci, ďakujem, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

25.5.2022 o 10:48 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video