69. schôdza

23.6.2022 - 24.6.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

23.6.2022 o 18:01 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 18:01

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážené... (Ruch v sále, zaznievanie gongu a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel Gábor, podpredseda NRSR
Poprosím vás, kolegovia, aby ste sa utíšili, slovo má pán poslanec Suja.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážené dámy, vážení páni, dovoľte, aby som v mene skupiny poslancov predniesol návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi životného prostredia Slovenskej republiky Jánovi Budajovi.

Na začiatku by som povedal pár vecí, ktoré mu vyčítame, a potom sa budem k jednotlivým veciam venovať alebo jednotlivým témam venovať. Minister Budaj od začiatku svojej funkcie má za sebou viaceré kontroverzné rozhodnutia, kauzy, ktoré sa len ututlávajú a médiá o nich mlčia.
Začneme prvou. Desiatky obcí v 21. storočí nemajú kanalizáciu, pitnú vodu a dokončené čističky odpadových vôd a peniaze na vlastnom účte vďaka dva a pol roka činnosti ministra Budaja a evri.. enevriofondu. (Envirofond, pozn. red.) Ako vidíme, minister Budaj, Envirofondu... (Ruch v sále.)
Pán Pročko, chcete to prísť povedať? Budete mi skákať do reči a ja tu môžem počkať. (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Kolegovia...

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Pán Pročko, normálne sa vyzlečte dohola a behajte tu holý a my porozumieme, aký ste, aj bez toho, neni problém, neni problém. (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Poprosím vás, kolegovia, aby ste nevykrikovali počas vystúpenia navrhovateľa. V opačnom prípade budem musieť siahnuť po nástrojoch v zmysle zákona o rokovacom poriadku.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Aby som mohol pokračovať, vyhlasovanie územia európskeho významu, kde traumatizoval skoro celé oblasti alebo veľké oblasti vidieka, prevody pozemkov pod ministerstvo životného prostredia, sťažnosti starostov. Už nehovorím o tých jeho základných vedomostiach, ktoré nemá absolútne žiadne. Nie je problém, keď je človek jednoduchý. Naschvál nechcem hovoriť hlúpy, aby ma nenapomínali, keď je človek jednoduchý, ale keď je jednoduchý minister, tak trpí celé Slovensko. A ja si myslím, že toto si nemôžme v súčasnej situácii dovoliť. Mať jednoduchého ministra, hoci ich tu máme viacej.
A to už nehovorím o tom, že zlyhal pri manažmente medveďa hnedého, vážení kolegovia, kolegyne, čo má priamo za následok, nieže ohrozuje život na vidieku, ale zmrzačovanie ľudí, celoživotné traumy a, bohužiaľ, aj smrť.
Preto na začiatku dovoľte, aj keď možno pročkovcom je to na smiech, aby som prečítal list od rodiny Dušana Migiara, 57-ročného pána, ktorý bol otec, starý otec a manžel.
Ja viem, pán Pročko, je vám to na smiech, robíte grimasy,14. 6. tento človek brutálne zahynul, vám je to jedno. (Reakcia z pléna a zaznievanie gongu.) 14. 6. tento človek brutálne zahynul. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Poprosím vás, kolegovia, poslednýkrát, poslednýkrát hovorím... (Reakcie z pléna a neutíchajúci ruch v sále, prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Vážení kolegovia, kolegyne... (Reakcie z pléna a neutíchajúci ruch v sále.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec.... (Reakcie z pléna).

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Aj tým, čo je to na smiech... (Hovorené súbežne s predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec Pročko, poprosím vás nevykrikujte. (Hovorené súbežne s rečníkom.)

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Aj tým, čo je to na smiech, tu je originál list od rodiny, ktorá ma poprosila, aby som ten list prečítal v pléne Národnej rady. List písala jeho dcéra. Je to ťažké čítanie, tak majte pochopenie, aj keď niektorí sa tu smejete ako... Ale to je jedno.
Pred dvoma dňami – ten list bol dostaný ku mne minulý týždeň –, takže pred dvoma dňami uplynul rok od tragédie, ktorá navždy poznačila životy našej rodiny.
Bola obyčajná nedeľa, jedna z mnohých, kedy sa náš ocino vybral na prechádzku do jeho milovaného lesa po chodníku, ktorý poznal ako svoju dlaň, po ktorých sme často ako deti chodievali s ním. Táto prechádzka však bola iná, bola jeho posledná. Z tejto sa už domov k svojej rodine, ktorá bola preňho všetkým, nikdy nevrátil. Zaútočil naňho medveď a nemilosrdne ho pripravil o život. Medveď vzal život jednej z najdôležitejších osôb v našich životoch, ocina, ktorý sa celý život s láskou staral o svoju rodinu. A hoci sme už aj my dcéry dospelé, bol tu dennodenne pre nás. Život človeka, ktorý celý život pracoval, aby nám nič nechýbalo, a teraz, kedy si už konečne mohol začať užívať jeho celoživotnú prácu, nájsť pokoj a relax v jeho krásnej záhrade, sa mu stal osudnou alebo sa mu stala osudnou obyčajná prechádzka. (Ruch v sále a zaznievanie gongu.)
Čo ma mrzí najviac, že moje päťročné dvojičky stratili úžasného starého otca, ktorý sa im naplno venoval od narodenia a stihol im dať v živote veľmi veľa a ešte viac im mohol dať. No, žiaľ, nestihol. Dcérka dodnes spomína, ako im sľuboval, kam všade ich zoberie na výlety, a kladie otázku, prečo ho ten mrzký medveď musel zabiť. Počúvať to je hrozné. Naša psychika je poznačená do konca života. Pri desivých predstavách, ako veľmi musel o svoj život bojovať, o čom svedčili jeho zranenia, ktoré mal, čo musel v posledných chvíľach prežívať, a nikto z nás mu nemohol pomôcť. Nikto, kto to nezažije, to nepochopí. Preto máme potrebu aj dnes sa vyjadriť k situácii okolo medveďov a k všetkému, čo sa teraz deje.
V prvom rade si kladieme otázku, čo sa vlastne za ten rok na Slovensku zmenilo. Odpoveď je asi každému jasná, nezmenilo sa absolútne nič. Medvede naďalej veselo ohrozujú a mrzačia ľudí, ničia majetok nielen na vidieku, ale už aj v niektorých mestách. Práve naopak, situácia sa zhoršuje a je doslova alarmujúca. A kompetentní sa budú tváriť ako spasitelia sveta a z momentálneho stavu viniť ľudí, poľovníkov, lesníkov, vďaka ktorým naša krajina vyzerá, ako vyzerá. Posledné roky ide všetko akosi dole vodou. Aspoň z laického pohľadu nás občanov, ktorí sa už boja vkročiť do lesa a tráviť voľný čas v prírode. V prírode, kde už takmer každý týždeň napádajú ľudí. Len s veľkým šťastím sa nestala veľká trágia... tragédia aj pred rokom nám.
O našej žalobe na ministerstvo životného prostredia Okresný súd v Ružomberku rozhodol v náš prospech. Na Slovensku majú... rozhodol v náš prospech. Sudca konečne na rovinu povedal, ako sa veci na Slovensku majú, za čo má môj veľký obdiv. Tých pár tisíc, ktoré sme vysúdili, nám však nenahradia život otca a nezmiernia žiaľ. Išlo nám skôr o princíp, že snáď život medveďa nemá v tomto štáte väčšiu cenu ako život človeka, preto si veľmi vážim vyjadrenia sudcu Klukoša, že štát sa nestará o bezpečnosť svojich občanov a ich bezpečný pohyb v prírode. A pokiaľ sa na Slovensku niečo nestane, tak sa nerieši nič.
Preto sa pýtam pána Budaja, dokedy, pán minister, chcete ešte čakať? Pán minister, to je otázka rodiny priamo na vás. Koľko ľudí musí ešte medveď zmrzačiť alebo zabiť, kým to začne riešiť? Prečo nemá odvahu sa s nami osobne stretnúť a pozrieť sa nám zoči-voči? Za celých osem mesiacov od straty nášho ocina nebol schopný nám písomnou ani inou formou ani len vyjadriť úprimnú sústrasť a nejaké poľutovanie nad tým, čo sa stalo.
Pán minister sa však vo februári zobudil až po medializácii prípadu a podaní žaloby, sľubujúc, že ako ide riešiť veci, že výška odškodného je naozaj smiešna a idú s tým niečo robiť. Je jún a nerieši nič. Ministerstvo... ministerstv... ministerstvo životného prostredia bez akejkoľvek empatie, súcitu a hanby proti rozhodnutiu súdu sa odvolalo na posledný možný deň, na posledný možný deň. Takto sme chceli pomôcť tej rodine, pán minister? Áno, posledný deň. Absolútny výsmech do tváre. Ja len dúfam, že sa aspoň dobre pri tom bavili. A prišlo im náramne vtipné čakať do poslednej chvíle a nechať nás v tom, že snáď po roku sa dočkáme spravodlivosti a konečne sa to uzavrie. Do posledného dňa. Nevadí. Za pravdu sa budeme biť ďalej. Život nášho ocina nám za to stojí.
Na dôvaž... na dôvažok vtedy, pán minister bez akejkoľvek hanby a sebareflexie vyhlásil, že medvede nezabíjajú ľudí a sú vegetariáni. Kde berie tú drzosť a ako toto môže povedať rodine, ktorej medveď zabil skvelého manžela, otca, starého otca, syna a brata?! Ďalej pán Haring bez mihnutia oka v jednom z článkov podal nepravdivé informácie, že sa jednalo o dve-tri šklbnutia a bola porušená miecha. Bol pri pitve? No asi nie, pretože keby bol a prečítal si obsah pitevnej správy a oboznámil sa s rozsahom otcových zranení - polámané ruky, dohryzený trup, prehryznutá lebka a na záver prerušená miecha, nedovolil by si takto bohapusto klamať.
A na záver, pán Hletko zo Štátnej ochrany prírody bude medvede porovnávať s kliešťami? Sú azda aj tieto slepo chránené ochranárskou mafiou? Po jeho vyjadrení, že by sa nečudoval, keby bol sudca poľovník, o tom už ani nehovorím. Namiesto toho, aby si kompetentní priznali chybu a uznali, že nie je niečo v poriadku, medvede sú premnožené, budú tárať o nelegálnych krmoviskách, kontajneroch a poučovať, ako sa pri stretnutí s medveďom správať. Je zrejmé, že nevedia, ako by z tejto zúfalej situácie sa vykrútili, preto rozdávajú takéto cenné rady a odvolávajú sa na zmanipulované monitoringy medveďa, ktoré údajne dokazujú, že všetko je vlastne v norme a medvede premnožené nie sú. Veď je to úplne smiešne.
Vážení kompetentní, to si vážne myslíte, že Slováci sú takí sprostí a zožerú vám tieto žvásty? Všetkým nám je nad slnko jasné, že jediným dôvodom na bezohľadnú ochranu premnožených šeliem sú peniaze. Darmo budeme za tým hľadať inú nekonečnú lásku k medveďom, pretože ak by vďaka nim nemali plné vrecká, tak sú im absolútne ukradnutí, takisto ako občania tohto štátu. Ale biznis je biznis, však, aj keď na úkor ohrozovania ľudí a likvidácie hospodárstiev a majetku v dotknutých oblastiach? Pár drobných pre poškodených s doživotnými následkami v prípade pozostalých len... sa len ťažko nájdu. Avšak obrovské finančné financie sa vynakladajú na prácu - v úvodzovkách - veľmi užitočného zásahového tímu a zmanipulované monitoringy stavu populácie medveďa.
Na záver len toľko, že pevne verím, že sa nájde konečne niekto, kto týchto ekotriskýš... ekotekoteroristických šialencov konečne zastaví. Nech medvede opäť žijú na vysoko v horách, aby pobyt v našej krásnej prírode nebol životu nebezpečným športom, aby sme neboli rukojemníkmi bezcitných chamtivcov.
Vážení kolegovia, kolegyne, to je, tu je originál list od rodiny Dušana Mydliara. (Rečník zobral do ruky list, ukazujúc ho plénu.) Ako som povedal, manžela, otca, starého otca, brata, syna. Koľko takýchto Mydliarov – ja viem, pán Zajačik, je to smiešne –, koľko takýchto Mydliarov musí zomrieť? Všetci tu hovoríme, musíme niečo sa... niečo sa musí stať, kým nezomrie nejaké dieťa alebo žena. Ale ja sa pýtam, život Mydliara nemal hodnotu? Nemal hodnotu? (Reakcia z pléna.) Radi poučujete, ako dodržiavať rokovací poriadok, bol by som rád, pán poslanec, keby ste ho dodržal aj teraz. Je to problém? (Reakcia z pléna a zaznievanie gongu.) Ďakujem.
Takže, páni kolegovia, toto je list od rodine... od rodiny Dušana Mydliara. Ak niektorý z kolegov sa pýta, čo s tým má Budaj, tak ste to potom nepochopil. Niekoľkokrát tu citovali, ako sa zachoval, ako na posledný deň jeho ministerstvo pod jeho vedením podalo sťažnosť alebo sa odvolalo bezcitne, ako sa im nevie pozrieť do očí a ako má tú drzosť povedať, že medveď je vegetarián, keď im roztrhal ich otca, takže ak toto nemá s tým nič Budaj, tak potom neviem, načo tu sedíme!
Vážení kolegovia, na úvod by som vám prečítal ešte jeden list. Neni taký tragický a taký smutný, ako je od rodiny Mydliarovcov, alebo od dcéry Dušana Mydliara, ale je to list od starostov desiatok obcí, desiatok obcí, ktorí teraz v 21. storočí majú na svojich účtoch peniaze, ale Budajove ministerstvo a jeho nominanti sa snažia akýmkoľvek spôsobom zabrániť, aby sa tieto peniaze mohli využiť a dokončiť kanalizácie a čističky odpadových vôd.
Minister Budaj nám priamo tu v pléne klamal a hovoril o týchto starostoch, že sú to kriminálnici, subvenčný podvod a tvrdé obvinenia padali tu za týmto pultíkom. A viete, aká je pravda? Polícia nič nepotvrdila, všetko zastavila a dala za pravdu týmto starostom. Myslíte si, že im uvoľnili tie peniaze, že môžu dokončiť tie diela, ktoré sú na 90 % hotové a robia sa aj desiatky rokov a bude sa viac ako desať rokov? No nie! Tieto obce teraz dostali nejaké smiešne pokuty, percentá z peňazí, ktoré dostali, len aby ich vrátili, aby ich zničili, aby sa tie peniaze vrátili naspäť. Načo máme tie peniaze, keď dochádza k znečisťovaniu povrchových vôd? Sme siedmy najhorší v Európe. Len 68 % splaškov sa u nás ide cez čističky odpadových vôd, len 68. Je to siedmy najhorší. A my ešte budeme likvidovať diela, ktoré sú na 90 % hotové, aby sme náhodou neposkočili v tom rebríčku?! Len 50 % vôd na Slovensku má dobrý a veľmi dobrý ekologický charakter.
Čo by malo Ministerstvo životného prostredia robiť? Malo by sa snažiť, aby sa tieto percentá zvýšili. A aká je situácia? Smutná. Obec Látky v I. stupni ochrany, starosta je nový, nemôžme hovoriť, že pred tým niečo robil, zdedil to. Čistička odpadových vôd v I. stupni ochrany vodnej nádrže na pitnú vodu Málinec. No proste nie. Dostal teraz 10 či 20 % pokutu, obec to nemá ako, tak vrátia všetky peniaze naspäť a radšej tú čističku nevybudujú. Toto je tá politika, ktorú chceme, tá zelená politika, ktorí sa tu bijete do hrudi, že Európska únia a neviem čo, akí ste vy zelení?! (Reakcie z pléna.) Krásny minister životného prostredia! Prečítam list tých starostov. Prečítam list tých starostov a dole sú aj podpísaní potom na konci.
Dovoľte mi, aby som vás požiadal o vyslovenie nespokojnosti s prácou aj nás v Národnej rade pána ministra Budaja, Envirofondu, ktorý sa prostredníctvom vplyvu ministra životného prostredia snaží o likvidáciu obcí, ktoré dostali v roku 2020 nenávratný finančný príspevok na got... dokončenie niekoľko desiatok rokov rozobraté vodovody, kanalizácie a čistiarne odpadových vôd a nemohli tieto projekty dokončiť, skolaudovať a hlavne riadne užívať v prospech občanov. Kontrolné orgány eurofondu... Envirofondu nie sú súčinní pri jednotlivých kontrolách, nezasielajú obciam vyjadrenia a stanoviská potrebné k preplácaniu prác dodávateľov. Obce sa dostávajú do existenčných problémov. Prostredníctvom Úradu pre verejné obstarávanie sa za veľkej podpory eurofondu sú obce nezákonne po dobu archivácie svojich verejných obstarávaní vystavené kontrolám. Keď už zo zákona nemuseli držať v archívoch veci, aj tak dostávajú kontroly, kde zámerne sa naťahuje čas, hľadajú sa chyby v obstarávaní, ktoré sa kvalifikujú v konečnom dôsledku, ako mohlo mať vplyv na výsledok verejného obstarávania.
Tieto vyššie poukázané štátne inštitúcie sa usilujú, aby sme nestihli jednotlivé naše projekty dokončiť a skolaudovať a finančné dotácie sa vrátili na účet ministerstva. Termín ukončenia prác podľa dodatočných zmlúv, ktoré nám slobodne a vážne boli zo strany štátu, Slovenskej republiky, po riadnom vykonaní verejných obstarávaní podpísané, a dokonca aj zaslané komplet finančné prostriedky na naše účty, bol stanovený do októbra 2022. Tieto obce majú financie nad rámec toho rozpočtu. Neni záťaž na tento rozpočet. Tie peniaze tam už majú a aj tak s nimi nemôžu robiť, lebo tu jednoduchý minister si to nepraje.
Vážení páni poslanci, pán minister, je najvyšší čas s tým niečo urobiť. Veď takto to nemôže fungovať. Je to, je v tom strašne veľa finančných prostriedkov, ťahá sa to niekoľko desiatok rokov. Neschopnosť úradníkov presahuje zdravý rozum. Nedovoľte pošliapať prácu ktoréhokoľvek starostu, lebo verte nám, už nebude ani záujem schopných ľudí o túto funkciu bojovať a vôbec pracovať pre občanov. Zastavte neschopných predstaviteľov tejto vlády a vyslovte im aj za nás prostredníctvom tohto otvoreného listu našu nespokojnosť.
Podpísaní: Milan Haňák, starosta Vislavy, Juraj Tencer, starosta Brehy, Ján Hubaj, starosta Čoltovo, Ján Mikula, starosta obce Fričovce, Milan Švec, starosta obce Čierne Kľačany, Martin Kollár, starosta obce Jakubovany, Mário Kubiš, starosta obce Látky, Igor Gavalier, starosta obce Kravany - ten Igor Gavalier, ktorému tu minister nám hovoril, že to je najväčší podvodník, že spáchal subesný... subvenčný podvod, že bude stíhaný a že možno pôjde aj do basy. Ak by to aj bola pravda, nech sedí, ale prečo majú trpeť všetci ostatní? Ale následné vyšetrovanie a vyšetrovateľ dal za pravdu tomuto starostovi, že nič sa nestalo. Myslíte, že sa stalo niečo ďalej, že povedali, že môžte dokončiť kanalizáciu, ktorej chýba už len jeden kilometer? To nie.
Tak je minister životného prostredia alebo nie je minister životného prostredia,m alebo je to nejaká karikatúra jednoduchá?
Vážení kolegovia, kolegyne, na úvod z mojej strany všetko, budem pokračovať ďalej potom v rozprave do ktorej sa hlásim ako prvý.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.6.2022 o 18:01 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

18:16

Jaroslav Karahuta

Vystúpenie v rozprave 18:31

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som vás oboznámil so stanoviskom vlády k odvolávaniu nášho kolega... kolegu ministra životného prostredia Jána Budaja. Vláda Slovenskej republiky odmieta návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi ako celok.
K jednotlivým dôvodom uvádzaným v návrhu predkladá vláda Slovenskej republiky nasledovné stanovisko.
Vláda Slovenskej republiky nevidí žiadny dôvod na vyslovenie nedôvery ministrovi životného prostredia a plne ho podporuje vo výkone funkcie. Vláda predložený návrh vníma ako súčasť politického boja a odmieta politizáciu roky zanedbávaného problému synantropizácie časti populácie medveďa hnedého.
Skupina poslancov vyčíta ministrovi životného prostredia schválenie reformy národných parkov. Novela zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny (ďalej o ochrane prírody), prešla legislatívnym procesom a bola schválená Národnou radou Slovenskej republiky. Vláda si uvedomuje, že národné parky majú za cieľ chrániť prírodu, ale ju trvalo udržateľne využívať, a teda aj rozvíjať regióny, preto napríklad podporu dvoch z nich, Muránskej planiny a Polonín, zaradila do Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky.
Mnohé krajiny zriadenie národného parku pokladajú za nástroj rozvoja menej rozvinutých regiónov. Výborným príkladom takéhoto počinu bolo aj zradenie Národného parku Bavorský les v Nemecku. Vo svete existuje mnoho štúdií dokladajúcich, že národné parky výrazne akcelerovali rozvoj regiónov, kvôli tomu považujeme za uvedený dôvod za neopodstatnený.
Tvrdenie, že pri prerokovaní návrhu novely došlo k porušeniu Aarhuského dohovoru upravujúceho právo na prístup verejnosti k informáciám o životnom prostredí, je rovnako nepravdivé a zavádzajúce. Návrh novely zákona, naopak, umožnil účasť verejnosti prostredníctvom procesu medzirezortného pripomienkového konania, a to v štandardnom termíne, 15 pracovných dní, od 3. do 23. augusta minulého roku. Detaily procesu sú dostupné na webovom sídle SLOVLEX-u medzi legislatívnymi procesmi, resp. boli, resp. vyhodnotenie vznesených 134 pripomienok v tomto procese je dostupné na stránke vlády... stránke vlády. Bodka.
Navyše sa oproti bežným procesom v mesiacoch jún a august minulého roku konali celodenné prerokovania predmetného návrhu novely zákona priamo v územiach všetkých deviatich národných parkov za účasti ministra alebo štátnych tajomníkov s pozvanými zástupcami všetkých dotknutých organizácií miest a obcí, ako aj neštátnymi vlastníkmi lesov, a to napriek tomu, že neboli predmetom navrhovanej novely zákona dotknutí. Keďže táto sa týkala správcov lesného majetku štátu, t. j. Lesov Slovenskej republiky, štátny podnik, Štátnych lesov Tatranského národného parku a Lesopoľnohospodárskeho majetku Ulič, štátny podnik, takáto široká diskusia s odborníkmi, dotknutou verejnosťou a ďalšími subjektmi k legislatívneho návrhu je bezprecedentná.
Ďalším dôvodom skupiny poslancov pre vyslovenie nedôvery je prerokovanie nových území európskeho významu. Táto povinnosť vyplýva pre Slovenskú republiku z jej záväzkov dojednaných pri prístupových rokovaniach do Európskej únie. Voči Slovenskej republike je pre nečinnosť predchádzajúcich vlád vedené zo strany Európskej komisie konanie 2016/2091. Ide o nedostatky vo vymedzení európskej sústavy chránených území NATURA 2000 pre niektoré biotopy, najmä lúčne a niektoré druhy, napríklad ryby alebo syseľ pasienkový. Z pohľadu Európskej komisie nemáme vymedzený dostatočný počet území na primeranej výmere, ktoré sú zaradené do sústavy území európskeho významu. Uvedené konanie je od júla 2019 vo fáze odôvodneného stanoviska, pričom existuje hrozba otvorenia ďalšieho súdneho konania zo strany Európskej komisie voči Slovenskej republike.
Územia navrhnuté na doplnenie boli pritom určené ešte v roku 2019. Proces rozširovania území európskeho významu prebieha pod gesciou ministerstva životného prostredia a každé navrhované územie európskeho významu ministerstvo prerokováva s dotknutými rezortami, štátnymi správcami pozemkov, neštátnymi vlastníkmi, ako aj správcami a nájomcami dotknutých pozemkov. Rokovanie na obecných úradoch nevedie ministerstvo životného prostredia, ale okresné úrady v sídle kraja, a to v zmysle § 27 ods. 3 zákona o ochrane prírody. Počas prerokovaní v roku ’21 došlo aj v dôsledku šírenia lží a dezinformácií k prejaveniu nesúhlasu niektorých dotknutých vlastníkov pozemkov. Viaceré územia boli napokon z návrhu doplnku vylúčené. Konštatovanie v odôvodnení je preto aj v tomto bode založené na nepravdivých informáciách.
Skupina poslancov ďalej vyčíta ministrovi životného prostredia údajné nezvládnutie manažmentu medveda... medveďa hnedého. Pre vládu Slovenskej republiky a ministra životného prostredia vždy bola a bude prvoradá bezpečnosť občanov, avšak odmietame politizáciu problémov spojených s medveďom hnedým. Slovensko, ako aj ostatné krajiny EÚ sa riadia európskymi právne záväznými aktami, ktoré zakazujú úmyselne usmrcovať medveďa hnedého v jeho prirodzenom areáli, úmyselne ho odchytávať a zraňovať.
Podľa smernice o biotopoch je medveď hnedý prísne chráneným druhom. Pri predvstupových rokovaniach do EÚ nebol pri tomto druhu požadovaný regulačný odlov zo strany Slovenskej republiky, preto na území Slovenska nie je možné realizovať regulačný lov medveďa hnedého. Usmrtenie tohto chráneného druhu je možné len v prípade, ak sú splnené presne stanovené požiadavky. Toto stanovisko je potvrdené aj nálezmi Ústavného súdu Slovenskej republiky z roku 2018. Ten sa vyjadroval k rozhodnutiam krajských súdov, ktoré zrušili udelené výnimky ministerstva životného prostredia na usmrtenie jedincov medveďa hnedého. Tieto rozhodnutia boli súdmi zrušené predovšetkým z dôvodu, že nebol jednoznačne identifikovaný problémový jedinec, ktorý má zmenené správanie, pravidelne sa zdržiava v okolí sídiel a ľudských obydlí, nereaguje na plašenie, a okrem odstrelu nie je iná alternatíva, ako zabezpečiť ochranu zdravia a života obyvateľov.
Od roku 2019 už neboli vydané výnimky na usmrtenie medveďa hnedého, nakoľko neboli splnené a odôvodnené podmienky stanovenie... stanovené v rozhodnutiach súdov Slovenskej republiky, preto vznikol zásahový tím pre medveda... medveďa hnedého, ktorý má oprávnenie usmrcovať problémové jedince. Túto činnosť dokáže realizovať cielene napríklad pomocou narkotizačných zbraní priam v mieste, kde synantropné jedince prenikajú do územia osídleného človekom. Zásahový tím takto vyradil z populácie 11 synantropných jedincov. Okrem posilnenia zásahového tímu pre medveďa hnedého sa začína aj projekt podpory pre 360 podhorských obcí, ktorého súčasťou je zlepšenie situácie s miestnym odpadom, s miestnym osvetlením, osobným bezpečím či vzdelávaním.
V roku 2022 sa zásahový tím rozšíril. Vznikli južný a severný tím disponujúci každý špeciálnymi zbraňami aj nástražnými klietkami na odchov... odchyt medveďov. Zásahový tím v súčasnosti zmluvne spolupracuje s ďalšími desiatimi strelcami s guľovými zbraňami. Okrem toho je približne 50 lesníkov s poľovným oprávnením k dispozícii pre prípad potreby. Zároveň v rokoch 2016 až 2021 ministerstvo poskytlo na podporu ochrany pred medveďom hnedým finančné prostriedky v celkovej výške 1 769 215 eur na nasledovných 6 projektov realizovaných aj v priebehu roka ’22. Finančné prostriedky boli poskytnuté obciam Štrba, Podkonice a pre mesto Vysoké Tatry. Taktiež boli podporené obce Poniky, obec Bela Dulice a Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky. Pomoc smerovala predovšetkým do oblastí najviac postihnutých možnou hrozbou útoku na človeka medveďom hnedým.
Zvýšený výskyt jedincov medveďa hnedého so synantropným správaním predovšetkým v území chránenej krajinnej oblasti Poľana je podľa expertov Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky výsledkom dlhodobého, nevhodného a nadmerného prikrmovania a vnadenia divej zvery.
Uvedené informácie vyvracajú tvrdenia skupiny poslancov o zlyhaní ministra životného prostredia pri manažmente medveďa hnedého.
Jedným z dôvodov na vyslovenie nedôvery je aj obvinenie ministra životného prostredia zo zlyhania pri riešení ekologickej havárie na rieke Slaná. Aj tento je však neopodstatnený. Ministerstvo životného prostredia v rámci svojich zákonných kompetencií vykonalo všetko pre vyriešenie problému znečiš... znečistenia vodného toku. Okresnému úradu Rožňava odboru starostlivosti o životné prostredie bolo dňa 24. februára t. r. oznámené znečistenie vodného toku Slaná a ten to následne oznámil Slovenskej inšpekcii životného prostredia, inšpektorát Košice a Slovenskému vodohospodárskemu podniku, odštepný závod Banská Bystrica, ako správcovi vodného toku Slaná. Na základe informácie zástupcovia týchto inštitúcií vykonali miestne šetrenie a za prítomnosti polície Slovenskej republiky odobral zástupca Slovenského vodohospodárskeho podniku, štátny podnik, vzorky vody. Vykonané analýzy potvrdili, že v mnohých ukazovateľoch vysoko prekračujú povolené limity. Slovenská inšpekcia životného prostredia zistila, že k znečisteniu došlo vplyvom nekontrolovaného vytekania banských vôd po zatopení podzemných priestorov ložiska sideritových rúd Nižná Slaná. Cieľom ministerstva je spolu so všetkými zainteresovanými stranami prinavrátiť stav vody vo vodnom toku Slaná, aký bol pred znečistením. K tomu aktívne poskytujú pomoc rezortné organizácie ministerstva.
V návrhu skupiny poslancov osobitne kritizovaný štátny podnik Slovenský vodohospodársky podnik vykonal 6. apríla t. r. zásah, ktorý smeroval k zníženiu objemu podzemných vôd pretekajúci banskými priestormi s ich následným vytekaním do vodného toku Slaná. Kľúčovým pre zastavenie výtoku banských vôd však bol zásah priamo v bani, ktorý mohli vykonať len organizácie v pôsobnosti ministerstva hospodárstva. Minister životného prostredia preto predložil materiál s názvom Informácia o zhoršenom stave povrchového toku Slaná v dôsledku vytekania banských vôd z bane Siderit Nižná na rokovanie vlády Slovenskej republiky za účelom urýchlenia postupu orgánov a organizácii v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva hospodárstva, ku ktorému vláda prijala uznesenie č. 303 z t. r. dňa 4. mája t. r. K ukončeniu zásahu banskej záchrannej služby priamo v bani došlo v druhom júnovom týždni t. r., pričom od toho času sa kvalitatívne ukazovatele toku Slaná výrazne zlepšujú.
Ďalším dôvodom na vyslovenie nedôvery má byť skutočnosť, že minister životného prostredia bráni budovaniu kanalizácii v obciach na východnom Slovensku, pričom skupina poslancov poukazuje na výzvu B12020, ktorú zverejnil Environmentálny fond na svojej stránke. Vláda Slovenskej republiky odmieta prideľovanie dotácií z Environmentálneho fondu na základe straníckej príslušnosti, ako tomu bolo v tomto prípade.
Počas auditu tejto výzvy sa zistilo aj to, že tri dni po parlamentných voľbách v roku 2020, ešte pred vymenovaním novej vlády, bývalé vedenie Environmentálneho fondu rozdalo dotácie v celkovej sume skoro 39 mil. eur. Uprednostnili sa obce, ktoré na jednej strane nespĺňali kritériá nákladovej efektivity či dostupnosti pitnej vody, avšak ktorých starostovia kandidovali za strany bývalej vládnej koalície, najmä MOST - HÍD a SMER - SD. Týmto spôsobom sa poškodili obce, kde potreba dotácie bola naliehavejšia, ale starostovia nemali správnu stranícku príslušnosť.
Okrem toho pri predmetnej výzve boli z pohľadu úspešnosti projektov identifikované viaceré problematické oblasti z pohľadu verejného obstarávania, podmienok výzvy a porušenia zmluvných podmienok, ktoré poukázali na systémové chyby v poskytovaní dotácií na budovanie vodnej infraštruktúry. Na základe vykonaného auditu bolo v prípade 18 obcí, ktorým bola poskytnutá dotácia, identifikované nedodržanie podmienok poskytnutia podpory stanovených vo Výzve B12020 a v zmluve o poskytnutí dotácie. V prípade týchto obcí sa začala prvotná kontrola plnenia zmluvných podmienok a procesu verejného obstarávania. Vláda Slovenskej republiky podporuje aktivity ministra životného prostredia smerujúce k ochrane prostriedkov poskytovaných z verejných zdrojov.
Tam, kde to bolo v súlade so zákonom a podmienkami výzvy, Environmentálny fond našiel spôsob riešenia, ako financovať projekty, a dostatočne poskytol dotknutým obciam kladné stanovisko k čerpaniu podpory, tzv. súhlas s úhradou predložených faktúr. Výsledkom riešenia je k 20. júnu tohto roku z celkového počtu 26 projektov: 6 projektov kompletne vyfinancovaných, 9 projektov je v procese financovania, čiže peňažné prostriedky sú priebežne uvoľňované podľa predkladaných faktúr, 2 projekty boli ukončené zo strany obcí, čiže odstúpili od zmluvy, 1 projekt je ukončený zo strany Environmentálneho fondu odstúpením pre závažné porušenie zmluvných podmienok, 8 projektov je stále v procese finančnej kontroly. Z toho 6 obciam bol zaslaný návrh správy z finančnej kontroly a čaká sa na ich vyjadrenie, v jednom prípade Environmentálny fond čaká na výstup z kontroly verejného obstarávania od Úradu pre verejné obstarávanie, v jednom prípade sa finalizuje návrh správy z finančnej kontroly, ktorá bude zaslaná obci na vyjadrenie. Spomínané obce sú v riešení prostredníctvom ÚVO alebo sa pri nich vykonávajú ďalšie nevyhnutné úkony, až po podané trestné oznámenia.
Od nástupu ministra životného prostredia bolo podporených celkovo 202 projektov budovania či obnovy kanalizácií, čistiarní odpadových vôd alebo vodovodov v celkovej sume 223,6 mil. eur prostredníctvom Environmentálneho fondu alebo z prostriedkov európskych fondov. V procese schvaľovania sú k 21. júnu tohto roku ďalšie projekty v sume 96,2 mil. eur. Aj tieto údaje vyvracajú tvrdenie skupiny poslancov, že minister životného prostredia bráni budovaniu vodárenskej infraštruktúry.
Vzhľadom na uvedené skutočnosti vláda Slovenskej republiky nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Jánovi Budajovi, poverenému riadením Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.6.2022 o 18:31 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:46

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Chcel som pokračovať v rozprave, ale asi vidím z toho, ako prebieha situácia, budem skôr reagovať, aby sme si hneď vyvrátili niektoré veci, ktoré tu zazneli.
Takže pán minister financií, podpredseda vlády, tu obhajoval ministra Budaja a hovoril, že predchádzajúce obce boli previazané s nejakou garnitúrou. Všetky tí občania v tých obciach boli tí smeráci alebo hlasáci, alebo SNS, alebo MOST, že musia trpieť za to? Ak porušil starosta zákon, má byť trestne stíhaný. Ja sa pýtam, prečo majú trpieť tí zamestnanci tých firiem, tie firmy a tí občania.
A teraz poďme k tomu druhému. Pán minister celkom účelovo zabudol povedať, že tam boli aj starostovia OĽANO a KDH, a čo najlepšie, pri kontrole starostovi z OĽANO boli zistené vážne pochybenia, ale financie dostal. Tak potom aký je tu papalášizmus, že predchádzajúci dostávali starostovia? No, pán minister, nie, obec, kde je starosta z OĽANO dostala, aj keď mala pochybenia. To je jedna vec.
Druhá vec, priamo títo starostovia povedali na výbore a potom na stretnutí, kde sme mali, že prišiel za nimi človek, ktorý je blízky riaditeľovi toho eurofondu, a povedal im, že za 100-tisíc im tie projekty pustia, za 100-tisíc euro. To povedal. (Ruch v sále.)
Neklamem! Povedali to starostovia. Pán Zajačik, dajte ruku na srdce, však ja som to povedal na výbore, je z toho záznam, tak tu netrepte sprostosti, že klamem. Pozrite si záznam z výboru. Tam som aj priamo kontaktoval a konfrontoval zástupcov fondu, Environfondu. Tak mi tu nevravte, že klamem, lebo je to priamo na onom, na zázname. To znamená, keď som sa na to pýtal, všetci boli ticho, že nič. Nepovedali, že to nie je pravda, že to je klamstvo, že oni s tým nemajú, boli ticho a pekne aj s tou dámou odišli. Ja nevravím, že či je to pravda, alebo nie, ja som povedal to, čo som sa dozvedel, na to sú orgány činné v trestnom konaní, aby to riešili. No takže ale tu sa nerieši ani ministrov úplatok za 100-tisíc, nie ešte nejakých starostov, takže nie, nedávajme si okuliare pred oči.
Takže toto je prvá vec, ktorú nám pán minister Matovič zabudol povedať, že nielen starostovia, ktorých selektívne vybral, ale selektoval, starostovia aj jeho vlastnej strany, alebo čo to je, vlastne, sekty, a KDH.
Teraz druhé, také zaujímavé tvrdenie pána ministra o tých 50 poľovníkoch, čo mali prísť do Detvy, a tých vyjadreniach, že v Detve bude eliminovaných 10 medveďov, čo som ja hneď povedal, že veľmi pochybujem. A nakoniec sa aj tak stalo. Koľkí, pán minister, z tých 50 vašich poľovníkov, ktorých máte k dispozícii, prišlo do tej Detvy? Štyria, piati? Viac nie. O jednu nulu menej. Ako môže niekto prísť z Tatier do prostredia, kde nemá znalosť pomerov ani prostredia, že nevie, nevyzná sa tam a tam chce poľovať alebo tam chce odchytávať medvede? Ak nemáte znalosť miestnych pomerov, to znamená, že nič nevyriešite, a budete sa tváriť, že tam žiadne medvede nie sú, a o to asi išlo.
A teraz to druhé, tie odchytáva... tie vaše odchytané... odchytové zariadenia. Ja neviem, vážení kolegovia, či ste videli niekedy videli, ako vyzerá odchytové zariadenie niekde v zahraničí, ktoré sa využíva a je celkom aj úspešné. No nie je z nerezu alebo strieborné, že leskne sa a že nech príde k nemu nikto. Medveď stratil plachosť, nie že ohlúpol. Neohlúpol, len stratil plachosť. To znamená, ak príde k odchytovému zariadeniu, ktoré nie je prechodné, musí sa tam trepať po takej trepni alebo po takom rebríku, aby k nemu vyšiel, strieborné je také, že sa odráža svetlo na všetky strany. A niekde vzadu má v igelitke zakvačené nejaké ževne, no tak nechytíte žiadneho medveďa, čo sa aj stalo. Sa pýtam pána ministra, ten 50-členný tím, ktorý sa zúžil na 5, koľko tých medveďov chytil alebo zlikvidoval v tej Detve (povedané so smiechom), tak ako som povedal, žiadneho. Je to na smiech, hoci tí domáci sa z toho nesmejú.
Teraz som, sa vyjadrím ešte, situácia je tak vážna kolegovia, kolegyne, že ľudia nechcú počuť teraz žiadne hádky, ale chcú vedieť riešenia okamžité, ako sa im pomôže.
Ako sa im pomôže, tak, že na obed nepôjde zo školy s deťmi a pred ňou nebudú behať štyri medvieďatá a za nimi medvedica, že ja včera, keď som stadeto išiel, tak okolo piatej, pol šiestej popri ceste bežal medveď, mám ho na videu, teraz vám ho ukážem. Popri hlavnej ceste rovno do mesta, ako keby nič. V zákrute som musel skočiť na brzdu, lebo ten medvedík rovno prebehol po predo mňa. Včera som si to nahral, zverejnil som to na svojom, na svojom Instagrame a mám to tu, že vám to ukážem. Čistá náhoda. Ešte sa mi smejú na výbore, že išiel po mne za to, že ich chcem zlikvidovať. Alebo regulovať. Musel som odbočiť do protismeru a za mnou, čo išlo auto, tí sa pozerali na medveďa a skoro narazili do mňa. Zhodou okolností poľovníci.
Ďalej tu bolo hovorené zo strany ministra samé klamstvá o papalášizme a o alfa samcoch medveďoch a že sa strieľajú len väčšinou samce, ktoré sa predávajú do zahraničia. No alfa samec nie je medzi medveďmi, to je medzi vlkmi, ale to nevadí, minister je jednoduchý. Takže žiadny papalášizmus tu nie je, vážení kolegovia.
Dominantné samce, je tu tabuľka, na tej Poľane, lebo sa odvolával na tú Poľanu, kde hovoril, že sa strieľali dominantné samce trofejové, tak tu je tabuľka od 2009, kde sa nestrelil ani jeden, ako je tá tabuľka, ani jeden trofejový samec. (Ruch v sále.) Nie, ja len hovorím, že klame, tak načo nám tu klame, že toto sú dôvody, prečo chcú poľovníci strieľať! Za to môže, lebo klame, lebo zavádza, hovorí iné informácie a dôvody, ako sú skutočnosť! A keď sa pozrem na tú tabuľku, tak vidíme, že 50 : 50 percentuálne je zastúpenie samice a samce. A najväčší samec, ktorý bol strelený, ten podľa, alfa trofejový podľa ministra Budaja, mal 154 kg. Keď trofejové samce majú cez 300 kg. Medvedice tu boli strieľané viacej, s väčšou váhou. (Rečník zobral do rúk list papiera a tabuľkami, ukazujúc ho plénu.) Tabuľky, ktoré sú dostupné, hovoria o ďalšom klamstve ministerstva. To už ani nehovorím, že sa pochválil, že schválil optiku, optiku, puškohľady. Však puškohľady máme 100 rokov (povedané so smiechom) a on povie nám, že on schválil puškohľady, vďaka tomu môžu poľovníci lepšie strieľať. Ale je minister jednoduchý, tak to beriem s rezervou.
Nehovorím o tom, že povedal, že medveď je vegetarián, hej, minister jednoduchý, tak to berieme s rezervou. Len vďaka jeho jednoduchosti trpí celé Slovensko.
Že tu spomína subvenčné podvody, asi ani nevie je subvenčný podvod, lebo policajti ani nevyšetrovali subvenčný podvod, lebo to bolo úplne niečo iné, a nakoniec to uzavreli, ako že to vôbec nie je opodstatnené, takže zasa klame.
Takže, vážení kolegovia, kolegyne, ja takto budem reagovať, aby som vyvrátil tie klamstvá jedno za druhým, a vždy sa budem prihlasovať ako predkladateľ do rozpravy. Zatiaľ z mojej strany všetko, ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.6.2022 o 18:46 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
69. schôdza NR SR - 2.deň - A. dopoludnia
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8:55

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ja si neodpustím, ale keď už si pripomíname tie vojenské konflikty, čo je určite v záujme všetkých obetí vojny, tak povedzme si aj to, že je dňom alebo dnešný deň je ďalším dňom, kedy nevinné ženy, deti a malé predovšetkým deti zomierajú od hladu a bombardovania vďaka spojencovi Európskej únie a Spojených štátov amerických Saudskej Arábie v Jemene, a to si tiež treba veľmi aktívne pripomínať a som rád, že sa k tomu staviame férovo a neselektujeme jednu zlú stranu, ale pripomenieme si všetkých vojnových agresorov.
Čo sa týka vystúpenia pána kolegu Miroslava Suju, tak je príznačné, že to, čo hovoril, úplne dokonale korešpondovalo s tým prístupom, ako minister Budaj riadi rezort životného prostredia. To je úplne signifikantné. Klame vo všetkom, čo sa ho dotýka, a keď mu tie klamstvá prerastú cez hlavu, tak jednoducho začne zodpovednosť za svoje fatálne zlyhania alebo nečinnosť hádzať na niekoho iného.
Tá ekologická katastrofa pri rieke Slaná - veď my sme urobili vlastne všetko, no dlho to trvalo síce, tak ale, bohužiaľ, no my sme spomalený rezort a tak ďalej a tak ďalej. Medvede? Čo ja za to môžem, to Európska únia nám zakazuje, to, že ja som to doteraz neriešil, nie je môj problém. Obce, ktoré nemajú dobudovanú kanalizáciu, pretože on im vedome tieto financie zastavil, tak to je preto, že tí starostovia to vraj dostali na základe nejakých konkrétnych vzťahov v rámci bývalej vládnej koalície, a tak čo už, že firmy teraz nemajú z čoho vyplatiť zamestnancov, čo už, že občania týchto obcí trpia a nemôžu sa dočkať kanalizácie, čo už, že tie peniaze reálne sú. Jemu to je úplne jedno, zodpovednosť je vždy na niekom inom.
Je hanbou skutočne, že takýto človek je naďalej na funkcii ministra životného prostredia, a ja nechápem, v ktorom štáte by tolerovali človeka na ministerstve životného prostredia, ktorý povie, že medveď je vegetarián.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2022 o 8:55 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8:55

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Kolega Suja vo svojej ďalšej rozprave, ktorú ako spravodajca začal už včera, povedal iba v podstate to, že minister Budaj, odkedy je ministrom, neustále klame. Neustále klame, neustále zavádza a je to jeden z najnekompetentnejších ministrov nielen vlády Igora Matoviča, ale aj pokračujúcej vlády Eduarda Hegera.
Ak v 21. storočí Slovenská republika ako zvrchovaný a demokratický štát sa stavia k výstavbe čističiek odpadových vôd, kanalizačných jednoducho potrubí alebo kanalizácií v obciach, ktoré niektoré sú väčšie, niektoré sú menšie, ale je to absolútne jedno, či je to obec Vislava, kde má starosta necelých 300 obyvateľov, alebo obec Kravany, kde je 1 200 obyvateľov, v 21. storočí aby minister životného prostredia prostredníctvom Envirofondu obviňoval týchto starostov zo subvenčného podvodu, robil z nich zlodejov a orgány činné v trestnom konaní na celú túto vec majú úplne iný a diametrálne rozdielny názor, tak ja sa pýtam, že niekde sa asi stala chyba, alebo je nekompetentnosť pána Budaja už na tak vysokej úrovni, že nie je schopný zastávať toto dosť zaujímavé a veľmi zodpovedné ministerské dielo.
Ak niektorí kolegovia z vládnej koalície budú aj naďalej tvrdiť, že manažment medveďa hnedého nemá nič spoločné so stoličkou ministra životného prostredia, tak sa veľmi mýlia. Ak ministri životného prostredia v okolitých štátoch, či je to Rakúsko, alebo Poľsko, dokážu tento manažment riadiť uspokojivo, tak pán minister z tohto manažmentu... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2022 o 8:55 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8:55

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Takže keď si tu pripomíname nejaké smutné výročia, tak ja by som rád zablahoželal ministrovi k dnešným meninám a, samozrejme, kolegom takisto, ktorí sú Jánovia, a ďakujem kolegom za faktické pripomienky, ktoré vzniesli k môjmu vystúpeniu. Ja by som ešte len navyše povedal jednu vec.
Pán minister, tento náš jednoduchý minister ešte na výbore nám povedal takú zvláštnosť, že vo väčšine okresov je aj mor, ten prasačí mor, že na Slovensku je, ak si dobre pamätám, 79 okresov a 32 bolo, teraz to kleslo o dva asi v 30, no tak 30 je väčšina okresov aj podľa ministra, že sa to šíri, že to nedokážeme zastaviť, takže asi takýto je kompetentný minister Budaj, nevie ani počet okresov na Slovensku. Vyjadruje sa k veciam, o ktorých nemá ani šajnu, a ešte kľudne bez zaváhania, zaváhania klame a potom povie, že my to vytrhávame z kontextu, že on to tak nemyslel. No bolo by to na smiech, keby minister Budaj nebol ministrom.
Ale, bohužiaľ, jeho činy alebo jeho konanie má dôsledky pre celé Slovensko a vidíme, aký majú následok. Mŕtvych, ťažko zranených, traumy do konca života, vnúčence bez starého otca, ľudia, ktorí sa boja ísť do lesa, chodiť do prírody, prestali chodiť na chaty. Vyľudňovanie vidieka. Ja si myslím, že toto je ten rozdiel, toto nie je ten rozdiel vidieka, čo ste sľubovali v progres... v programovom vyhlásení vlády, kolegovia. V programovom vyhlásení vlády ste mali jasne napísané: rozvoj vidieka, podpora ekologických farmárov, zvýšenie potravinovej sebestačnosti, ale opak sa deje pravdou. Environmentálne záťaže ani nehovorím, gudrónové jamy a podobne. Nič sa neodstránilo.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2022 o 8:55 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 8:55

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci. Ctené kolegyne sú tu neni, tak kolegovia, ale kolegyne na balkóne a všetci tí, ktorí nás sledujete buď cez internet, alebo v kanceláriách, alebo v... na izbách, ale v kanceláriách asi nie, lebo tam je vypnutá klíma a je tam veľmi horúco.
Myslím si, že v poslednom čase, v posledných rokoch sa vytratila taká slušnosť hlavne aj z politiky a vážim si kolegov aj z koalície niektorých, ktorí stále zachovávajú určitú takú kultúru a slušnosť, a ja si myslím, že toto by sme mali zachovať stále, a môžme mať na seba osobne rôzne názory a vyčítať si rôznu nekompetentnosť, ale stále by sme mali byť ľudia a, samozrejme, ja sa tiež pripájam aj ku gratulácii k všetkým, k všetkým dnešným oslávencom, meniny Ján, takisto aj pánovi ministrovi, ale, samozrejme, na druhej strane je veľmi podstatné z našej pozície vysvetliť občanom a poukazo... poukázať na to, že pán minister Budaj je nekompetentný minister, ktorý nemá robiť a nemá čo robiť na svojej stoličke a nemá, proste a nemal nastúpiť ako minister životného prostredia.
Už to tu viackrát bolo spomenuté od viacerých kolegov, ale pán minister, myslím si, že dlhodobo, úplne od začiatku, odkedy nastúpil na funkciu ministra či v reláciách, či na rôznych podujatiach, na stretnutiach a, samozrejme, aj tu v pléne v Národnej rade jednoznačne preukazuje, že svojím správaním je arogantný, je fakt drzý a jeho správanie je úplne za hranicou akejkoľvek slušnosti. Mali sme to možnosť vidieť v rôznych diskusných reláciách, keď som ich sledoval ako dokázal vystupovať a riešiť veci. Ale, samozrejme, za to ho neriešime, to je jeho, jeho, jeho správanie, jeho osoba, my ho riešime za to, že z hľadiska jeho výkonu funkcie ako ministra pôdohospodárstva je úplne nekompetentný a nezvláda túto, túto funkciu.
To, že na druhej strane minister pô... minister, minister Budaj je, ale, ale poviem, že ale úplne, ale totálne, a vidíme to aj na kolegoch, ktorí s ním fungujú, je riadený tretím sektorom a mimovládnymi organizáciami. To je fakt, to je realita. Mali, mali sme možnosť aj vidieť, keď sa odfotil tu, neviem, pár dní dozadu, keď tu bol, keď sme mali ten výbor pre pôdohospodárstvo, kde sme riešili otázku medveďa hnedého a jeho útokov. Ak sa krásne odfotil s veľkým bannerom s nastavenými ľuďmi, ktorých sem si zavolali. Boli ich asi 7-8. Krásny, krás... krásny bilbordík. A to je presne príklad toho, ako sme mali možnosť aj vidieť, ako sa správali pri presune Správy štátnych lesov pod Štátnu ochranu prírody.
V rámci odôvodnenia vyčítame ministrovi Budajovi viaceré fatálne zlyhania. Ja by som, ja by som spomenul pár a vo svojom vystúpení by som sa hlavne venoval tej takej najpálčivejšej a tak najviac vnímanej a hlavne zdraviu ohrozujúcej, ohrozujúcemu problému, ktorý je, a to je medveď hnedý, jeho premnoženie a situácia s ním a neriešenie zo strany ministerstva životného prostredia a, samozrejme, nekompetentnosti a neschopnosti vyriešiť túto situáciu zo strany ministra Budaja.
Pán predkladateľ, keď teraz vo faktickej ešte reagoval na konci, tak si tak kolega Suja povedal, že tu ministerstvo životného prostredia malo, akože si to tak naznačil, že však malo v prog... v pro... v prog... si to tak, sa sekol akože, ak som chcel povedať, že v Progresívnom Slovensku a v tom treťom sektore a mimovládnych organizáciách, lebo to cítime pri životnom prostredí. Ja som človek, ktorý si váži ľudí, ktorí pôsobia aj v mimovládnych organizáciách, ale v takých tých, ktoré sú majú hlavu a pätu, fungujú normálne, majú vyvážený pohľad na, na veci, a nie len jednostranné pohľady a vidia všetko len proste jednostranne a nepozerajú sa na ten svet na každú, na každú stranu.
Tak ako som povedal, vyčítame ministrovi, ministrovi Budajovi viaceré zlyhania. Jednak je to, samozrejme, schválenie zákona o ochrane prírody a krajiny, kde teda vyhlasuje územia európskeho významu. Však sme mali možnosť vidieť, boli stretnutia po Slovensku. Niektorí kolegovia poslanci sa toho zúčastňovali. Mali, mali sme možnosť vidieť, aká tam bola arogancia, ako tam bola neochota komunikovať s tými ľuďmi z regiónov, s dotknutými samosprávami, ktorých sa bytostne toto dotýkalo. A tam sme uvideli tiež presne príklad toho, tej arogantnosti a tej, tej, tej neschopnosti zo strany, zo strany ministra, ministra Budaja.
Samozrejme, na druhej strane vyčítame - a to sme ti tu užili niekoľko mesiacov - a to bol presun Štátnych lesov pod ochranu prírody. Upozorňujem širokú verejnosť, kolegov, dámy a páni, celé Slovensko, že tak ako začali pri presune správy v štvorke a v päťke, tak máme teraz aktuálne informácie, že pri zákone 330, ktorý je na tejto schôdzi, sa zas poslanci, ktorí pôsobili a stále pôsobia v mimovládnych organizáciách a v treťom sektore majú snahu predložiť pozmeňovacím návrh presun kompletne, kompletne Štátnych lesov pod Štátnu ochranu prírody.
Dámy a páni, tieto informácie, ktoré sa nám dostali, sú neskutočné. To, že sa im podarilo presunúť správu v štvorke a v päťke a majú teraz snahu presunúť kompletne Štátne lesy pod Štátnu ochranu prírody, podotýkam, pozmeňovacím návrhom, je neskutočné. Toto je vec, ktorá sa diskutuje niekoľko rokov, lebo je to téma, ktorá si vyžaduje, vyžaduje proste širokú diskusiu s... s... s kompletne s... s celou laickou, odbornou verejnosťou, všetkými dotknutými organizáciami a predstaviteľmi. Ale vidíme tuto zas snahy rôznych, rôzneho tretieho sektora a mimovládnych organizácií, presun. A to je presne pokračovanie a zas tá nekompetentnosť a nezvládnutie tejto, tohto presunu, ktorý, ktorý sme mali tiež možnosť vidieť a spravili to na hulváta. Ale tak ako som ja povedal, dámy a páni, tak ako som povedal, keď sa táto vláda zmení, a tá sa zmení, proste život ide ďalej, je tu taká vláda, potom príde iná vláda, tak ja pevne verím, že príde iná vláda. A ja dávam, hovorím, pokiaľ budeme my súčasťou, strana SMER - sociálna demokracia, tak určite tieto veci zmeníme a nenecháme ich tak, ako ste ich nastavili vy.
Preto som vás aj upozorňoval na začiatku, keď ste prijímali tento nezmysel presunu Správy štátnych lesov, že spravte to tak, pán minister, aby ste to spravili konsenzom, dohodou vrátane všetkých odborných a zainteresovaných ľudí a vrátane aj opozície, aby, keď sa nastaví niečo, tak nech sa to nastaví tak, aby to fungovalo dlhodobo, nie tak, že príde iná vláda a to zmení.
Ale, bohužiaľ, tam ste tiež preukázali vašu aroganciu a neschopnosť odkomunikovať a zmanažovať tento presun tak, aby bol, bol spravený takým spôsobom, aby nemuselo dôjsť v budúcnosti spätne zase k ďalšej zmene.
Samozrejme, nehovoriac o ďalšom fatálnom zlyhaní a o tom, ako sme tu mesiace videli, ako vy... ako na rieke Slanej proste sa skončil život a vaša neschopnosť a nekompetentnosť preukázala proste len dlhé a dlhé mesiace čakania - a nič sa nedeje, nič sa nedeje.
Samozrejme, nehovoriac už od kolegu Suju spomínaný, mali sme k tomu aj výbor pre pôdohospodárstvo a to je vlastne Environmentálny fond a vaše, vaše zlyhanie v rámci jednotlivých obcí, ktoré úprimne chceli alebo aj budovali a budujú kanalizácie, a vy ste im stopli peniaze, a to len takou tou vašou typickou argumentáciou, všetko, čo bolo predtým bolo zlé, krvavé oči, lebo ja neviem, predchádzajúce vlády a tak ďalej. Však vieme, ako ste nastúpili. Nastúpili ste aj na, na Environmentálny fond. Všetko ste zrušili, porušili, zastavili len preto, lebo vy vidíte, že to, čo sa všetko v minulosti dialo, bolo všetko zlé, za všetkým bola korupcia a za všetko, ja neviem čo, katastrofa. Takže to je ten váš pohľad krvavých očí.
No a, samozrejme, to najpodstatnejšie, čo je, to je, fatálne, ale, ale fatálne zlyhanie pri manažovaní medveďa hnedého na, na slovenskom území, na Slovensku. A tu presne ste opäť preukázali vašu nekompetentnosť tým, že ak si mali možnosť vypočuť aj na výbore pre pôdohospodárstvo, kde ste zas len rozprávali o tom, ako predchádzajúce vlády a tí v minulosti a tak ďalej. Pán minister, chcem vás upozorniť, že už pomaly dva a pol roka sedíte na stoličke ministra pôdo... ministra životného prostredia, a preto vyhovárať sa na nejaké predchádzajúce vlády je, je, je váš postoj, ale to je váš postoj z dôvodu a z pohľadu toho, že ste nekompetentný zastávať túto funkciu, lebo mali ste tisíce možností, ako vyriešiť, vyriešiť medveďa hnedého, a nielen sa vyhovárať na nejaké predchádzajúce vlády.
Dámy a páni, čo sa týka problematiky medveďa hnedého, lebo poviem to tak, že pri Environmentálnom fonde to, že zadržujete nejakej obci, starostovi finančné prostriedky a naťahujete ho, áno, má to, má to následok za to, že niektorí ľudia nestali výplaty, že možnože nefunguje tá kanalizácia, ale pri manažovaní medveďa hnedého ohrozujete hlavne zdravie ľudí a hlavne životy. A ten, o ten, ten jeden život, ten medveď pripravil jedného človeka za vášho fungovania na ministerstve životného prostredia o život.
Včera sme si mali možnosť vypočuť, teda prečítať od kolegu Suju list od rodiny pozostalých. A keď som mal možnosť vidieť, kolegyne, kolegovia, ako niektorí z vás normálne akože sa tu diskutovali, proste, smiali, ako to bolo, to bol, to bol nonsens. Ako nehnevajte sa na mňa, ale ako môžte mať na to rôzny názor, môžte si myslieť, že áno, pán minister Budaj zvláda manažovanie medveďa hnedého. Ale proste keď niekto zomrie, tak minimálne mám tú úctu, že si to tu slušne vypočujem. A keď to nechcem počúvať, tak idem preč. A nie sa tu rehocem, smejem a rozprávam. A to je presne ten príklad toho, nehovorím, že všetkých, ale určitých vás, ktorí ste sa k tomu takto postavili.
Verím, že to počúvajú viacerí, lebo však dnes sa nehlasuje, tak tým pádom kto by bol pri odvolávaní Budaja, lebo potom budeme odvolávanie Sulíka. Však čo sa deje, však načo, však zaplatíme štyrikrát viacej za plyn, elektriku budeme platiť trikrát viacej. Načo, v pohode. Nie. Zaplatíme 2,5 eura za pohonné hmoty. Však netreba nič riešiť. Však nejako to naši občania zvládnu.
Dámy a páni, chcel by som k medveďa... medveď hnedý. Medveď hnedý, ja to poviem tak, že je smutné a zahanbujúce, že táto naša šelma, ktorá je takým výkvetom, a je to, je to šelma našich slovenských lesov, je takým aj predmetom politického hodnotenia, hlavne zo strany ministra Budaja. A je to totálne zlyhanie.
Ja by som povedal jednu vec, že zoberme si možnože pre tých kolegov, ktorí, ktorí sa nevyznajú v tej problematike alebo nepoznajú to, tak v roku 1928 bolo na Slovensku zruba 35 jedincov medveďa hnedého. Potom postupne určitým spôsobom sa zvyšovali tieto počty. A už spomínaný rok 2014, kde sa vtedy zrealizovalo to sčítavanie, kde vyšlo 1 256 kusov medveďa hnedého, tak či chceme, či nechceme, kolegyne, kolegovia, nachádzame v roku 2022 a ja s plnou vážnosťou môžem povedať, že je na Slovensku reálne okolo 3 000 kusov medveďa hnedého. Či chceme, či nechceme.
Ja pochádzam a tuto pán kolega hneď vedľa, ten si tu priťukáva, ešte si tu mrmloce ako medveď, ako medveď, to znamená, páni kole... ko... a som rád, že aspoň tri, traja-štyria, štyria kolegovia, piati, pardon, z koalície sú tu a snažia sa, snažia sa interaktívne vstupovať, interaktívne vstupovať do mojej diskusie. A možnože, možnože keby ste žili v regiónoch, hlavne kde aj ja žijem, v regióne Hornej Nitry a lokality, ako je Šútovce, Kľačno a tak ďalej v okolí Prievidze, je medveď, ale fakt veľmi premnožený. A osobne som stretol viackrát medveďa hnedého v okolí Prievidze. Poznám množstvo ľudí, ktorí chodia pravidelne každý deň do lesa. A videl som aj zábery toho, že prišiel poľovník na posed a natočil, natočil medveďa, ktorý išiel cez lúku so štyri, štyri mladé, a to voľakedy nebolo, či chceme, či nechceme. A ja viem, že nedokážete si, nedokážete si, nedokážete si predtým a zakrývate si oči, že ten medveď hnedý je reálne premnožený. A to je fakt. A to môžte spochybňovať, ako chcete. To, že medveď hnedý je na Slovensku v takom počte, v akom je, je výsledkom hlavne posledných rokov. A nečinnosti ohľadom medveďa hnedého.
Kolegyne, kolegovia, ja spomeniem to sčítanie a tu by som vám chcel upriamiť pozornosť na to, že v roku 2014 sa vykonalo sčítanie, ktoré, toto sčítanie vykonávali poľovníci. Ľudia, ktorí dennodenne, každý deň chodí do tej hory, a ja poznám, tiež chodím do hory, a ten poľovník pozná každý strom, vie kde, čo, ako každý kúsok. Oni majú presne natočených tých medveďov, presne vedia, kde ako ten medveď funguje, koľko ich tam je. To znamená, že toto sčítanie v roku 2014, a toto sú fakty, o ktorých hovorím, toto sú fakty a toto by mal počuť aj pán minister, ale však on o tom dobre vie, že v roku 2014 sa vyzbieralo na základe DNA trusu 3 500 vzoriek. Vtedy to zbierali poľovníci po celom Slovensku. Z týchto 3 500 vzoriek, ktoré boli vyzbierané, sa zistilo okolo 1 250, presné číslo je 1 256 jedincov medveďa hnedého na Slovensku. Čiže robili to poľovníci, ľudia, ktorí dennodenne chodia do lesa, poznajú terén, vedia, kde, čo, ako. Vyzbierali 3 500 vzoriek a z toho vzišlo 1 256 kusov medveďa hnedého.
Dámy a páni, a čo sa robilo, ten posledný zber bol asi v roku 2020 alebo tak nejako, ktorý, ktorý sa realizoval, tak ten zbierali študenti, ľudia, ktorí nechodia do lesa, ktorí nepoznajú tie jednotlivé časti lesa, a tí vyzbierali 2 176 vzoriek. To znamená, že ako chceme reálne z tohto vypovedať nejakú hodnotu. A podotýkam, že treba povedať, že z tých 2 176 vzoriek možnože, ja neviem, 30 % alebo koľko budú, bude trus možnože zo psa, vlka alebo z úplne niečoho iného.
Takže mali sme tu 3 500 vzoriek, z ktorýž... z ktorých vyšlo 1 200... 1 256 medveďov. A teraz máme 2 176 vzoriek, tak čo bude z toho? Sedemsto-osemsto medveďov? To znamená, že... ako som povedal aj na výbore pánovi ministrovi, pán minister, vy čakáte a vyhovárate sa na to, že niekedy v septembri, koniec roka alebo kedy bude nejaký výsledok a dostaneme nejaké počty.
Pán minister, vy dobre viete, čo robíte a prečo chodíte aj do tých Čiech a chodíte na tú univerzitu a čo tam riešite.
Dámy a páni, ja mám informácie, a to sú relevantné informácie, ktorými disponujem, že ministerstvo a určití ľudia z ministerstva chodia a žiadajú týchto ľudí, ktorí spracovávajú toto, z týchto 2 176 vzoriek, aby to nejako spravili tak, aby tam vyšlo aspoň nejakých 1 700-1 800 medveďov. (Reakcie z pléna.) To nie sú bludy. Dámy a páni, to nie sú bludy. To znamená... (Reakcia z pléna.) Áno, áno... (Reakcia z pléna.) Ale však vy dobre viete, teda možnože vy nie, ale vie to minimálne minister a ľudia okolo neho, áno.
To znamená, to znamená, že... (ruch v sále a zaznievanie gongu) vychádzame v situácii, že bude snaha ministerstva to dostať tak, že vlastne my dostaneme výsledky, že a toho medveďa je tu akurát, však v pohode, nemusíme to riešiť. Ja som hovoril pánovi ministrovi: „Pán minister, vy nečakajte, vy ste dávno mali zasiahnuť.“ Vy ste dávno mali spraviť nové sčítanie, nový zber trusu od medveďa hnedého, mali ste to zabezpečiť nie prostredníctvom nejakých študentov zo zahraničia, z Čiech, ktorí dostali za neviem koľko vzoriek, ja neviem, 900 euro alebo koľko si za to prilepšili. Vy ste mali využiť jednak zamestnancov Štátnych lesov, ktorí sú v regiónoch po celom Slovensku a poznajú tie lokality, chodia tam každý deň, lesníci, je asi tritisíc zamestnancov, to je jedna vec. Mali ste využiť poľovníkov po celom Slovensku, tých je asi 60-tisíc, máme tu lesnícku komoru a ďalšie organizácie, ktoré spadajú jednak pod život... máme tu Štátnu ochranu prírody a ďalšie organizácie, ktoré reálne, to sú, to sú desiatky tisíc zamestnancov, ktorí reálne každý deň chodia do toho lesa a poznajú to. A títo keby nanovo vyzbierali, a zistilo by sa, zistil by sa adekvátny počet.
Môžte si zatvárať oči, ale medveď hnedý je premnožený. Ja som navrhoval pánovi ministrovi, už dávno ste mali spraviť nové sčítanie, zistíme, koľko je počet, a, samozrejme, sú ďalšie kroky, ktoré treba, aby sa robili.
Pán minister na výbore hovoril o tom, že a sa v minulosti... papalášske poľovačky, a koľko sa dávalo akože žiadostí, a nakoniec sa vlastne ulovilo len 30 medveďov. Áno, 150 napríklad bolo žiadostí o odstrel medveďa hnedého z dôvodu, že sa preukázal, ja neviem, chodil, napádal, napádal ovce, zabíjal a tak ďalej a tak ďalej. Čiže dalo sa 150 žiadostí, len z tých 150 žiadostí, dámy a páni, mimovládne organizácie, ako je VLK a ďalšie, napadli toto všetko z hľadiska toho konania, ktoré prebiehalo na ministerstve životného prostredia, nakoniec dostalo povolenku 80, 80, bolo vystavených 80 povolení na medveďa hnedého a minister povie, že ale však sa ulovilo iba 30, že však 150 žiadali – a iba 30. Oni nemali záujem, to boli nejaké papalášske poľovačky. Ale prečo sa ulovilo tridsať? Lebo z tých 80, ktoré, ktoré sa dostali, ulovilo sa iba 30.
A poviem vám dva spôsoby, prečo sa tak dialo. Samozrejme, dialo sa preto tak, lebo toto všetko napádali mimovládne organizácie, ako je napríklad VLK. To znamená, na začiatku roka žiadali jednotlivé združenia, poľovníci z dôvodu toho, že tam pôsobil medveď hnedý a vstupoval do intravilánov, zabíjal ovce a tak ďalej, tak požiadali na začiatku roka o povol... o výnimku a požiadali ministerstvo životného prostredia. Od 1. 6. do 30. 11. sa loví medveď hnedý... lovil sa medveď hnedý. VLK a ďalšie organizácie vstúpili do tohto do, do tohto konania na ministerstve životného prostredia až na posledný deň, naťahovali čas, odvolávali sa a tak ďalej a tak ďalej. A potom v skutočnosti to rozhodnutie ministerstva životného prostredia išlo niekedy až 10. – 15. 11. To znamená, že reálne sa vytvoril časový priestor možnože dva týždne, dva týždne pre toho, pre ten subjekt alebo pre toho, pre toho človeka, ktorý žiadal odlov toho medveďa hnedého na to, aby ulovil toho medveďa hnedého. To je realita, to je fakt. To si môžte zistiť.
A druhá vec je tá, a to mám kamaráta, ktorý má vlastnú skúsenosť. vy keď ste v minulosti na základe tejto výnimky lovili medveďa hnedého, máte na to určené vnadisko. To vnadisko je označené a iba na tom vnadisku ste mohli uloviť tohto medveďa hnedého. A o tomto vnadisku medveďa hnedého, kde sa, kde sa mal uloviť, vedel, vedel, samozrejme, Štátne lesy, Štátna ochrana prírody a proste bolo to, bolo to zrejmé. A kolega mi hovorí, že čakali, požiadali sme, lebo mali sme medveďa, ktorý napadol tam ovce a tak ďalej, žiadali sme o odstrel, tak sme požiadali a hovorí: „Dva týždne, tri týždne, štyri týždne pred tým som tam nastavil kameru, fotopascu, každý boží deň tam prišiel ten medveď hnedý na to vnadisko,“ 15. 11. mu prišiel papier, že dostáva povolenku na ulovenie medveďa hnedého, dámy a páni, veríte, či neveríte, od 16. 11. sa tam ten medveď už vôbec neukázal. A viete prečo? Tento, tento tretí sektor mimovládnej organizácie, tento tretí sektor a mimovládne organizácie robia to, aby zamedzili uloveniu alebo v minulosti zamedzili uloveniu medveďa hnedého. Využívali rôzne látky, neviem, naftu alebo rôzne prípravky na to, aby postriekali to vnadisko a tým pádom odradili toho medveďa, že tam neprišiel vôbec. A to je realita, to je fakt. A tuto sa môžte smiať, koľko chcete. A choďte sa prejsť medzi ľudí a je to realita. Ja viem, že sa vám to ťažko počúva, ale je to fakt. Je to realita. (Reakcie z pléna.) To znamená, že to je výsledok presne tretieho sektora a mimovládnych organizácii.
Minister hovoril o tom, že, že papaláši a lovili sa tu aké veľké, veľké medvede a tak ďalej. No ja, ak si dobre pamätám, a myslím si, že všetci to vieme, však sa povolenky dávali na odlov medveďa hnedého a mám pocit, že tam bola podmienka, ale asi do, do 110 alebo do 120 kg. Nemohol sa uloviť väčší, väčší, väčší jedinec. A tým, že lovili v minulosti, alebo teda bol odlov len určitého počtu medveďa hnedého, sa, samozrejme, úplne ničil a likvidoval a likviduje genofond. Máme lokality na Slovensku, kde vidíme medvede hnedé, ktoré sú hrbaté, vykrivené, a to je tým, to je tým, že proste staré, staré jedince pária svoje príbuzné, pravnučky, vnučky, proste je tam, je to stále v tom istom genofonde. A to je spôsobené tým, že v minulosti, v minulosti sa dávali povolenky len na jedince, ktoré mali do 110-120 kg, čiže sa nelovili tie jedince, ktoré mali 200-250 kg.
Prečo sa stretávame s tým, že hocikde bežne – už aj pri Bratislave – máme možnosť vidieť medveďa? No preto, lebo v prvom rade medveď hnedý je premnožený, a tieto staré jedince, staré jedince vytláčajú na jednej strane mladé, mladé kusy. To znamená, že starý jedinec, každý, každý z... každý medveď, alebo teda hovorí sa o tom, že, ak si dobre pamätám, dominantný samec má, obhospodaruje nejakých 40-tisíc hektárov, samica 10-tisíc hektárov. To znamená, že to sú počty na Slovensko podľa toho, ako pôsobia. To znamená, že ten jedinec si obhospodaruje to svoje územie, a keď tam je mladý kus alebo mladé, mladé jedince, on ich vytláča a vytláča ich do miest a obcí. Včera som mal tiež možnosť vidieť ďalšie video niekde v Sučanoch, ako sa prechádzal po meste medveď hnedý. A to je, to, toto tu nebolo tri-štyri roky dozadu. To je permanentne, dennodenne vidíme a máme informáciu o tom, ako medveď hnedý proste je v intravilánoch, stretáva sa, napáda ľudí, proste je s tým vážny problém.
Minister si pred tým zakrýva oči a nerieši tú situáciu a ja ho chápem. Je riadený tretím sektorom a mimovládnymi organizáciami, ktorí v minulosti napádali a robili všetko pre to, aby sa čo i len jeden kus medveďa hnedého neulovil. Medveď, medveď hnedý nie je ohrozený druh na Slovensku, dámy a páni, medveď hnedý je premnožený na Slovensku, a preto ministerstvo musí vytvoriť kroky a musí robiť na to, na tom, aby sa stanovil maximálny, maximálny počet jedincov na Slovensku. Treba, aby to zrealizovali odborníci. To je úplne jednoduchá matematika. Máme nejakú rozlohu, niekoľko, niekoľko, tisíce, milióny hektárov na Slovensku. Sú určité lokality, kde medveď hnedý patrí, sú určité lokality, kde medveď hnedý nepatrí, a podľa toho treba stanoviť jednoduchý počet. Ja neviem, koľko to bude. Tisíc tristo? Tisíc štyristo? Osemsto? Nech sa vyjadria tí, ktorí majú čo do toho povedať. Len upozorňujem, výpovedná hodnota z sčítania, ktoré sa realizovalo prostredníctvom študentov, študentov po Slovensku, ktorí ani nezbierali v určitých lokalitách, nebude mať žiadnu vypovedaciu hodnotu. To znamená, že tuto sú tie, sú tie jednotlivé zlyhania ministerstva.
Dámy a páni, pokiaľ viem, tak už v minulosti alebo neviem, či dva roky dozadu, alebo koľko to bolo, sa aj žiadalo o preradenie medveďa hnedého zo štvorky do päťky, lebo už nie je ohrozený druh. No ale, samozrejme, združenie VLK to bojkotovalo a mi to tak pekne jeden, jeden kolega povedal, že združenie VLK a tí vlkári, ktorí sú tam a ktorí sú úplne napojení na ministra Budaja, však aj na niektorých poslancov v Národnej rade z koalície, a mi hovoria, že vlkári už prikazujú politikom a ŠOP-ke, čo, čo, čo sa má a čo nemá robiť, a presne mi to povedali. Však keď chcú tieto mimovládne organizácie, ako je napríklad VLK alebo ďalšie, chcú sa podieľať na zodpovednosti v štáte, tak nech si vytvoria politickú stranu a nech idú kandidovať. Prečo prostredníctvom určitých takýchto lobingov cez spriazneného ministra Budaja tu ovplyvňujú veci?
Ja som všetkými desiatimi za ochranu životného prostredia, za ochranu zvierat, všetkého, ale musí to mať mantinely, dámy a páni. Hlavu a pätu. Nemôže sa stať, že budeme viacej chrániť, a to minister Budaj robí, že viacej chráni mini... medveďa hnedého ako občanov na Slovensku. A videli sme to aj na tom jeho prístupe. To znamená, že to sú fatálne zlyhania ministra a zakrýva si oči. To je jeho typické, že to predchádzajúce, ja za to nemôžem, a ešte nehovoriac o tom, ako, ako deklaruje všade, že on musí dodržiavať zákony. No keby si to dal dobre vysvetliť a pozrel si tie veci, tak už na základe dnešnej legislatívy, pán minister, môžete dávať výnimky a môžete dávať výnimky na odstrel medveďa hnedého, a nie ten váš, váš nejaký zásahový tím, ktorý, ktorý chodí po Slovensku a snaží sa blúdiť a hľadať a tak ďalej a vôbec nič s tým nevyrieši.
Dámy a páni, tuto sú úplne jednoduché riešenia, tak ako som povedal, musí sa stanoviť nový prepočet, nové sčítanie, nový zber trusu a normálne ľuďmi z regiónov. Samozrejme, musia sa posúdiť lokality, kde medveď hnedý má byť, kde nemá byť, a na základe odbornej verejnosti sa musí vypracovať maximálny a, samozrejme, aj minimálny počet medveďa hnedého na Slovensku. A, samozrejme, potom bohužiaľ, tým, že to pán minister nerieši, to príde k tomu, že možno zistíme 1 000-1 500 medveďov hnedého, hnedého je na Slovensku viacej a tým pádom bude musieť dôjsť k selekcii, a teda normálne k odstrelu medveďa hnedého, lebo je premnožený na Slovensku.
Dámy a páni, minister Budaj preuk... preukázal na základe svojich, svojej neschopnosti a svojej nečinnosti a svojho aj postoja, že nemá čo robiť na stoličke ministerstva životného prostredia, je to neschopný minister a mal by skončiť.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.6.2022 o 8:55 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:25

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ďakujem kolegovi Rišovi Takáčovi za jeho vystúpenie. Ťažko sa počúva, keď niekomu sú dávané fakty o jeho neschopnosti a snažia sa tu presvedčiť, že to tak nie je.
Áno, bohužiaľ, kultúra a slušnosť na výbore chýbali pri vystúpení ministra Budaja a videli sme len aroganciu, drzosť, ktorá nemala obdoby, ako keby Národná rada a poslanci neboli nadradení vláde, ale opačne. To sa nám tam snažil aj prezentovať ako minister. To je smutné.
Ospravedlňujem sa aj za to, že kolega Šefčík jak tu na teba tak vyskakoval a vrieskal, mohol faktickou sa prihlásiť, neprihlásil sa. Reagoval na to, že si povedal, že medvede majú štyri mladé a že za to Budaj nemôže. Ale to ty si ani nehovoril, že za to môže. To len dokazuje to, že medveď hnedý je premnožený, že je ich čím ďalej viacej. Ale je smutné, že keď jednoduchý učiteľ nedokáže počúvať s porozumením. Boh ochraňuj naše deti, ak ich budú učiť takíto ľudia.
A čo sa týka toho prevodu lesov pod Štátnu ochranu prírody, len tak poslaneckým návrhom, bez odbornej diskusie, priatelia, ak toto chystáte, že to je pravda, o tom som počul aj ja, tak ja neviem, za koho tu vlastne ste, pre koho kopete alebo kto vás platí. Vy chcete dať všetky lesy pod Štátnu ochranu prírody len tak z voleja poslaneckým návrhom bez toho, že by odborná verejnosť, dotknuté organizácie sa mohli k tomu vyjadriť. Dosť, že ste zmenili ústavu v skrátenom legislatívnom konaní pozmeňujúcim návrhom, a potom tento, paródia na ministra. (Reakcie z pléna.) Jednoduchý minister sa... (reakcia z pléna) sa ide vykrikovať, ide vykrikovať (povedané so smiechom), že hádam nechcete meniť ústavu. A nie? Tak keď sú ohrozené ľudské životy, tak prečo by sa nemala meniť ústava? Bolo by si dať priority.
A vyprosujem si, aby spravodajca tu vybľakoval ako medveď, keď hovorím. Môžte sa prihlásiť, kedykoľvek má... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2022 o 9:25 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:40

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán presedajúci, je naozaj smutné, že necháte celý čas počas vystúpenia opozičného poslanca vybľakovať tieto estrogénove figúrky, ktoré tu proste prerušujú, neustále prerušujú, a potom ešte sa bude sťažovať, po tom, čo celý čas prerušoval vystupujúceho, že vlastne Miro Suja nehovorí k veci. To ten človek je buď mimo, alebo sedí na inej planéte, alebo by ho trebalo zobudiť, že už je ráno, že treba vstať.
Čo sa týka obsahu, tak tie zásadné informácie o tom, že ministerstvo je priamo napojené na nebezpečné extrémistické mimovládne organizácie, ako je napríklad VLK, to sú tak vážne veci, že jednoznačne dokazujú, že tu sa nikdy s medveďom nijakým spôsobom nepohne.
Jak môže byť nejaký Juraj Smatana štátny tajomník ministerstva životného prostredia?! Za prvé vzdelanie má z úplne iného odboru, čo nebudeme asi riešiť, lebo pri tejto vláde nejaká odbornosť nikdy nehrala rolu.
Ale poviem vám príklad, kde napríklad Juraj Smatana vystupuje, to si dáte do Googlu, to vám hneď vyskočí ako prvý, prvý príspevok. Napríklad Lesoochranárske zoskupenie VLK vás pozýva do Sniny na debatu, ako reagovať na konšpirácie, ako sa vyrovnávať s nejakými alternatívnymi médiami. A vystúpi kto? No predsa Juraj Smatana, učiteľ a občiansky aktivista. To je normálne, že mimovládka, ktorá nerieši len nejakú ochranu prírody, oni riešia konkrétnu, priamu politiku, geopolitiku. Čo to má spoločné s prírodou? To sa kombinuje jedno s druhým.
Ultraliberálne, ľavicové, totalitné mimovládky, ktoré proste vedú aktívnu politickú kampaň, majú na Slovensku zabezpečovať to, aby občania, ktorí sa cítia ohrození medveďom, boli v bezpečí?! Že ten medveď sa bude regulovať? Nikdy sa nebude regulovať! Budú klamať, podvádzať, pretože pre nich, a to hovorím s plnou vážnosťou, ja som o tom presvedčený, je život medveďa, pre nich je dokonca život lykožrúta viac ako človeka. To sú fanatici, ekoteroristi a blázni.
A ja navrhujem, aby, keď sa nám podarí zložiť ďalšiu vládu, sme týmto politickým mimovládkam odstavili akékoľvek možné financovanie. Toto do štátu nepatrí!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2022 o 9:40 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video