77. schôdza

15.11.2022 - 1.12.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

15.11.2022 o 12:46 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

12:46

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci. Dámy a páni a široká verejnosť, ktorá to sleduje, a hlavne možnože aj niektorí koaliční poslanci, minister vnútra Mikulec a vrátane aj celej vlády, opäť potvrdili úplne na priamo, na plné ústa, že im nezáleží na občanoch Slovenskej republiky, že sú im naši občania úplne ukradnutí a že sú pre nich na poslednom mieste. To bol celý výsledok vystúpenia ministra vnútra Mikulca.
Ja som mal pocit, mám pocit tie mesiace a roky, odkedy je tu táto vláda, že hlavne premiér Heger je z inej galaxie, ale dnešné vystúpenie Mikulca opäť potvrdilo, že z inej galaxie je celá vláda. Tak ako tu aj moji predrečníci povedali, my sme sa v zásade dozvedeli, že všetko je v poriadku, nič sa nedeje, všetko má byť tak, ako je, a vlastne nemáme sa o čom ani rozprávať, ani baviť a nemajú sa ani o čo, ani báť občania Slovenskej republiky. No keď som si vypočul, no ale treba si povedať na rovinu, dámy a páni, porovnajte si, koľko tu bolo nelegálnych utečencov v roku 2015 a koľko ich tu je teraz. Koľko ich utekalo denne, desaťtisíce v roku 2015 a na Slovensku neboli žiadni, a teraz utekajú stovky a na Slovensku sú stovky nelegálnych utečencov. Je to jedna veľká tragédia a katastrofa. A keď Heger v televízii povie, že táto vláda to zvláda na jednotku, bez problémov a tá predchádzajúca v roku 2015 to nezvládla vôbec, sa čudujem aj tým novinárom a médiám, že nedokážu konfrontovať s týmito výrokmi premiéra alebo ministra vnútra, ktorí úplne zavádzajú celú spoločnosť.
Dámy a páni, minister vnútra tu už dávno nemal čo robiť.
Skryt prepis

15.11.2022 o 12:46 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:46

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister Mikulec, po tomto vašom vystúpení sme sa mali akože začať cítiť bezpečne na Slovensku? Vy chcete povedať, že toto keď budú počúvať Slováci, že v podstate vy ste sa úplne vykašľali na slovenské štátne hranice, že ich netreba vlastne kontrolovať, lebo tu máme schengen, všetky ostatné krajiny, ktorým sa hrnú migranti, si ich kontrolujú, len Slovenská republika to nepotrebuje, lebo ste si vytiahli nejaký papierik z Bruselu, ktorým vám to akože potvrdzuje? Toto má byť akože bezpečnosť pre Slovákov?
Vy ste povedali, že, že zadržiavate tých, alebo dávate ich do väzenia, tých ľudí, ktorí nelegálne prekračujú hranice. No tak, ja sa opýtam, ten migrant, ktorého sa pýtali, hovoril, že very, very open hranica, že veľmi veľmi otvorená a že no jail, no jail, to znamená, že žiadne väzenie. Čiže toto je to vaše chránenie slovenských hraníc. Vy sa tu bránite, že vy nebudete, odmietate povinné kvóty, však vy ich nebudete potrebovať, však vy si sem naveziete toľko migrantov, že budeme ešte rozdávať svojich migrantov ostatným krajinám. Samozrejme, že nebudete potrebovať povinné kvóty.
Strana SMER - sociálna demokracia zabezpečila v minulosti, že nám tu nechodili migranti, ľudia nepoznali migráciu. A verte, že, opýtajte sa ľudí na Slovensku, ako si želajú migráciu na Slovensku, nikto to nechce a vy pre to nič nerobíte.
Potvrdilo sa, že táto schôdza je veľmi, veľmi opodstatnená. Vy nemáte čo robiť na mieste ministra vnútra. Vy ste nebezpečný pre Slovenskú republiku!
Skryt prepis

15.11.2022 o 12:46 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:46

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Náš pán predseda Robert Fico skonštatoval na adresu ministra Mikulca, že je neschopný minister, potom čo som si ja vypočul jeho vystúpenie, tak musím dodať, že nielenže je neschopný, on je dokonca schopný všetkého, čo je ešte nebezpečnejšie.
Pán minister, to nemôžete myslieť vážne, keď tvrdíte, že členské štáty Únie patriace do schengenského priestoru nemajú právo kontrolovať vnútorné hranice schengenu. Chcete presvedčiť slovenskú verejnosť, že tak Česi, ako aj Rakúšania porušujú zákon? Určite nie. Všetci vieme, že vzťahy medzi Slovenskou a Českou republikou sú dlhodobo na vynikajúcej úrovni, tak ako nám chcete vysvetliť, že tá česká strana prišla ku krajnému riešeniu, ako je kontrola hranice medzi Českou a Slovenskou republikou? Veď po 15 rokoch schengenu, obyvatelia Slovenska stratili komfort, ktorý považovali za úplne samozrejmý.
A vrcholom všetkého je vaše alibistické vyjadrenie, nad ktorým sa smejú v Českej republike, lebo tvrdíte, že česká strana vracia väčšie množstvo migrantov na slovenskú stranu, ako prejde zo Slovenska do Čiech. Ako to môžete vedieť, keď slovenská hranica je deravá ako ementál.
Pán minister, želám vám šťastnú cestu do Rumunska a chcem vám odkázať to okrídlené vyjadrenie z jedného českého kultového filmu: „Ministro Mikulec, metelesku blesku!“
Skryt prepis

15.11.2022 o 12:46 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:46

Slavěna Vorobelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Opäť stará, obohratá pesnička, škandály a kauzy SMER-u ako zdôvodnenie za nekonanie tejto vlády. Ľudia však reálne stoja pred bezpečnostnou hrozbou a vy ich ukludňujete memorandom.
To snáď nemyslíte ani vážne, ich vaše memorandum, bohužiaľ, nezaujíma, ich zaujímajú počty, koľko nelegálnych migrantov je na území Slovenskej republiky, koľko migrantov plánuje prekročiť hranicu Slovenskej republiky, koľko policajtov, prípadne vojakov chráni našu štátnu hranicu, kto bude znášať náklady za ich pobyt na našom území, kedy sa situácia ukľudní, aký plán je pripravený na odvrátenie tejto situácie, aký je postoj váš a tejto vlády k prípadným migračným kvótam.
A celkom vtipne vyznieva aj vaše zdôvodnenie, aká úspešná je táto vláda, že občania dostali desaťnásobne viac od tejto vlády. No možno dostali desaťnásobne viac špajdlí do nosa od tejto vlády, ale určite ich finančná situácia a ani tá bezpečnostná sa nezlepšuje a každým dňom sa, bohužiaľ, zhoršuje. Asi nesledujete prieskumy verejnej mienky a napätie spoločnosti, ktoré rastie.
Myslím, že by ste ako minister vnútra mali sám uznať, že situácia sa každým dňom zhoršuje a vy situáciu riešiť neviete alebo nechcete. Nezaškodilo by teda trochu sebareflexie z vašej strany.
Ďakujem.
Skryt prepis

15.11.2022 o 12:46 hod.

Ing.

Slavěna Vorobelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:46

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister Mikulec, vy musíte naozaj odísť z pozície ministra vnútra, pretože tým, čo ste tu predniesol vo svojej reči, ste to absolútne jasne dal najavo všetkým občanom Slovenskej republiky.
Vaším obľúbeným argumentom je to, že cestujete na rôzne konferencie, že sa stretávate s proťajškami z jednotlivých ministerstiev vnútra a že rokujete. No len môžete rokovať, koľko chcete, môžete si hovoriť štatistiky, na konci dňa si môžete dať luxusnú večeru, ale pravda je taká, že deň čo deň sa situácia zhoršuje. Je tu neustále viac a viac nelegálnych migrantov. Polícia Slovenskej republiky má pod vaším vedením zviazané ruky, útočíte na kolegov z Českej republiky, útočíte na Rakúšanov, ktorí si chránia svoje územie, chránia si svoje hranice.
Nechápem, ako môžete takto odovzdane pôsobiť ako jeden minister vnútra, ktorý jednoducho povie, že prípadné hrani... kontroly na hraniciach by boli porušením schengenu, treba si však uvedomiť, že tu sa bavíme o nelegálnych migrantoch, ten voľný pohyb predsa nebol urobený na to, aby sa tu, sa tu pohybovali ľudia, o ktorých nič nevieme, ktorí absolútne, absolútne nemajú záujem sa do spoločnosti začleniť, proste využívajú ekonomické benefity, ktoré im ponúkli štáty Európskej únie. Je to absolútne neprijateľné, aby sme takýmto spôsobom my ako suverénny štát pristupovali k ochrane vlastného územia, vlastných občanov a k ochrane štátnych hraníc. Boli ste zamestnancom ministerstva obrany, veľmi dobre viete, aká dôležitá je časť, kde sa hovorí, chrániť suverenitu a jednoducho brániť územie Slovenskej republiky.
Toto ako minister vnútra nerobíte, toto je obrovský problém, a preto nemáte na svojej funkcii čo robiť.
Skryt prepis

15.11.2022 o 12:46 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:46

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán minister, ja sa posnažím rozobrať tie vaše frázy a klamstvá, ktoré sa snažíte ľuďom vštepovať do hlavy, ale začnem najprv otázkou.
Vraveli ste, že všetkým beriete biometrické dáta, spýtam sa vás, vrátim sa k ukrajinskej hranici, čo je na tom pravda, všetci policajti si šuškajú, že od júla do septembra sa nevypína... sa vypínali cez sobotu, nedeľu kamery a majú normálne títo policajti obavy, že akí ľudia tu vstupujú a, a mnoho vám policajtov aj chce odísť z vašich radov, pretože tvrdia, že hranice naozaj nie sú dobre strážené.
Druhé vaše klamstvo je, že vy ste teda urobili viac za tie tri roky ako my za roky, ktoré sme boli, tak ja tak v skratke sa snažím vám povedať, že máme najdlhšiu materskú dovolenku nie v Európe, ale aj na svete vďaka SMER-u. Máme príspevky pri narodení dieťaťa, majú deti, mali deti obedy za nás zadarmo, mali vlaky zadarmo, mali prváci stoeurové príplatky, zvýšenie rodičovského príspevku, vianočné príspevky pre seniorov, zvýšenie príspevku za nočnú prácu, zvýšili sme príspevky ZŤP na minimálnu mzdu, teda v II. pilieri sme kedysi museli robiť vážne zásahy a poviem, tvrdíte, že my sme nikdy nič neriešili. Tak ja vám niečo poviem, keď sme, v 2012. mala Sociálna poisťovňa, to je to vaše tretie klamstvo, mala Sociálna poisťovňa 1,5 mld. schodku, a to vďaka pánu Kaníkovi, kde sme museli prehodnotiť všetky invalidné dôchodky a dať ľuďom peniaze. Je to tak v skratke, lebo nemám na to čas. Keď som to vašej kolegyni, pani Cigánikovej povedala, tak mi ukázala prostredník, pretože ešte by sme tu mohli čítať možno ďalších 20 minút, čo všetko sme urobili.
Viem, že pravda sa ťažko počúva, a ďalšia vec, aj my sme riešili migrantskú krízu, krízu migrantov, kde tisíc až 4-tisíc migrantov denne prichádzalo do Európy, a vtedy Robert Fico prehlásil, budem citovať z českého denníka: „Nikdy nedovolíme, aby tu vznikali migrantské tábory a aby tu...“ (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

15.11.2022 o 12:46 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:46

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister vnútra, dovoľte mi na úvod poďakovať vášmu straníckemu šéfovi Igorovi Matovičovi za to, že dnes nakombinoval tú správnu kombináciu liekov na rozdiel od predchádzajúcej schôdze a nemuseli sme tu tak počúvať na úvod hneď mentálne splašky tejto chorej hlavy.
A rovnako ďakujem aj vám, pán minister Mikulec, pretože ste vysvetlili všetkým tým ľuďom, ktorí stoja na tých hraniciach s Českou republikou alebo s Rakúskom v tých kilometrových radoch, že v podstate tam stoja s radosťou a láskou, pretože to to ste pre nich vybavili vy.
Ďakujem vám aj v mene autodopravcov a ČESMAD-u, že ste pre nich vybavili takýto parádny prístup na hraniciach, že prvýkrát v histórii za 15 rokov, odkedy sme v schengene, tak máme zatvorené hranice so susednými krajinami.
A rovnako ďakujem vám aj v mene obyvateľov Kútov, že ste im tam vytvorili takúto parádnu, rezervačnú usadlosť, kde budú mať stovky, možno tisícky migrantov, určite sa potešia najmä rodičia s deťmi. Je to paráda, mať takýto pocit, že večer nemôžete ísť ani nikde vonku, pretože sa bojíte, že stretnete nejakú skupinu štyridsiatich migrantov. Nedajbože, že sa toto raz na Slovensku stane, verím, že nie, ale za toto všetko budete niesť zodpovednosť vy.
A teraz vážne, v normálnej demokratickej krajine, ktorou dnes Slovensko za vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera nie je, by takýto minister vnútra už dávno nesedel na svojej stoličke, už osemkrát by sme ho nemuseli odvolávať, ale po prvom odvolávaní by sám podal demisiu. A ani na jednom odvolávaní nevysvetlil tie príčiny, za ktoré bol odvolávaný, a tie sa len množia a množia. A on s tou drzosťou a s kožou na krku tu príde a hovorí nám tu nezmysly, bludy starej matere, ktorým na Slovensku dnes nikto neverí.
Ja verím, že už konečne precitli aj kolegovia zo strany SME RODINA, kolegovia zo strany SaS a že konečne tohto neschopného človeka, ktorý je prilepený na svojej ministerskej školičke, budeme môcť odvolať, už včera bolo neskoro.
Skryt prepis

15.11.2022 o 12:46 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

13:01

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci, pozerám, že pánovi ministrovi už tu ani mikrofóny nevydržali. (Rečník rukami napráva mikrofóny na rečníckom pulte.)
Vážený pán predsedajúci, dámy a páni, pán neprítomný minister Mikulec, zareagujem na faktickú poznámku môjho kolegu Martina Nemkyho, ak je váš účel za posledné štyri dni, tri dni zahraničných ciest taký, že sa idete lúčiť so svojimi rezortami... rezortnými kolegami, tak, myslím si, že sa nenájde ani jeden opozičný poslanec, ktorý by vám tieto cesty neschválil, tak verím, že tlačové vyhlásenia ministerstva vnútra budú, že ďakujeme a lúčime sa s touto funkciou, a odídete preč.
Ale teraz vážne, na škodu veci, že sme za ostatné dni riešili dve zásadné krízy, a to krízu v zdravotníctve a dnes riešime migračnú krízu pri vašom odvolávaní. A, bohužiaľ, záujem koaličných poslancov je, neviem, či nazvať nulový, alebo katastrofálny, alebo aký, ale... (Reakcia z pléna.) Áno, pán podpredseda, vy ste tu. Takže ale nič, poďme k meritu veci.
Na úvod sa chcem poďakovať každému jednému poslancovi Národnej rady, ktorý sa podpísal pod tento návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Romanovi Mikulcovi, poverenému riadením ministerstva vnútra Slovenskej republiky.
Tak ako bolo povedané už dnes viackrát, ide o opakovaný návrh na vyslovenie vašej nedôvery, pán minister. Na rozdiel od predchádzajúcich je tento návrh o vašom absolútnom zlyhaní pri riadení procesov v súvislosti s migračnou krízou, kde bola úplne odignorovaná povinnosť strážiť vnútornú slovensko-maďarskú hranicu, dôsledkom čoho je, že sa skupiny nelegálnych migrantov bez akýchkoľvek problémov presúvajú cez Slovenskú republiku na slovensko-českú hranicu, tam sú zadržiavaní českými orgánmi, českou políciou spolu s príslušníkmi Armády Českej republiky a na základe readmisnej dohody sú vracaní naspäť na územie Slovenska. Na našom území sa migranti sústreďujú a zdržiavajú v prihraničných mestách, kde sa opätovne pripravujú na nelegálny prechod slovensko-českých hraníc.
Ale poďme poporiadku, pán neprítomný minister vnútra, český premiér Peter Fiala 26. septembra oznámil, že zavádzajú kontroly na hraniciach so Slovenskou republikou. Kontrolovať začnú 29. septembra na všetkých 27 prechodoch medzi Českom a Slovenskom. Česká republika to zaviedla ako preventívne opatrenie, ktoré umožní udržať situáciu pod kontrolou s cieľom zabrániť nelegálnej migrácii a aktivite organizovaných skupín prevádzačov. Dôvodom len veľký nárast nelegálnych migrantov, predovšetkým sýrskeho pôvodu, ktorí po... sa po tzv. balkánskej trase snažia dostať do Nemecka. Tí sa do Česka dostávajú práve cez naše územie. Česi tu však zdôrazňujú, že opatrenia nesúvisia s uče... s utečencami z Ukrajiny, keďže tí sú na slovenskom a českom území legálne. Oficiálne šlo o dočasné opatrenie, ktoré malo platiť 10 dní. Ale výsledok poznáme, čiže česká vláda situáciu vyhodnotila a predĺžila kontroly o ďalších 20 dní.
Pán neprítomný minister, kontroly na hraničných prechodoch budú trvať nakoniec až do 12. decembra, informoval o tom český premiér Peter Fiala 27. októbra, kde aj povedal, že opatrenia budú v platnosti tak dlho, ako to bude potrebné. Taktiež povedal, že tieto opatrenia naozaj nerobia radi, ale situácia si to, bohužiaľ, vyžaduje.
Taktiež sme boli kritizovaní aj českým policajným prezidentom Vondrášekom, ktorý sa 27. septembra otvorene sťažoval, že slovenská strana podľa neho nedostatočne zvláda migračnú krízu. Povedal aj to, že slovenská polícia zaisťuje výrazne menej nelegálnych migrantov než okolité krajiny. Jediné, čo Česko chcelo od nás, je to, aby Slovensko dodržiavalo readmisnú dohodu úplne rovnako, ako ju dodržiavajú Česi voči Nemecku, to povedal pán Vondrášek, policajný prezident Českej republiky. A povedal aj to, že o situácii rokoval so slovenským policajným prezidentom Štefanom Hamranom, ale rokovania boli neúspešné. Ale čo čakať, pán minister, že?
Taktiež sa vyjadril aj český minister vnútra, že niekoľkokrát s vami rokoval a žiadal slovenskú stranu, aby plnila to, čo vyplýva z medzinárodných zmlúv. A teraz zacitujem českého ministra Rakušana, aby to nebolo, že to hovorím ja: „Celkom úprimne hovorím, že sme tu diplomatickými krokmi nedosiahli také úspechy, ako sme čakali.“ No čo k tomu dodať? To je naše vysvedčenie. To je aká hanba, ak hranice zavrie náš sused a najbližší partner, ktorých nazývame všade možne pri neformálnych rečiach, že to sú vlastne naši bratia?
Tu sa, pán neprítomný minister, ešte vrátim k vyjadreniam českého policajného prezidenta, ktorý vyhlásil, citujem: „Vyčerpali sme všetky možnosti, posilnili sme náhodné kontroly, urobili sme dvojdňové cvičenie na slovenskej hranici. Je nám ľúto, že musíme voči Slovenskej republike prijať tieto opatrenia.“ Čiže aj sám český policajný prezident skonštatoval, že zavádzajú opatrenia s ľútosťou, hej, lebo nás musia ľutovať. Ale k tomu, čo povedal český policajný prezident, sa ešte vrátim.
Aby to nebolo len o Českej republike, tak šéf rakúskeho rezortu vnútra pán minister Karner sa 28. septembra vyjadril, že Rakúsko podobne ako Česko zavedie kontroly na hraniciach so Slovenskou republikou z dôvodu zvýšenej nelegálnej migrácie, a tiež ho zacitujem, rakúskeho ministra vnútra, aby neboli pochybnosti: „Je nevyhnutné zareagovať skôr, než zareagujú prevádzači.“
A čo je na zamyslenie, pán minister, Rakúsko taktiež predĺžilo kontroly na hraniciach so Slovenskom a to predbežne o 15 dní, neskôr ich predĺženie o ďalších 30 dní. Pôvodne mali hraničné kontroly platiť do 28. 10. 2022, ale ako vieme, tieto kontroly pokračujú ďalej. A prečo? Tu tiež veľmi rád zacitujem rezortného ministra rakúskeho: „Hraničné kontroly so Slovenskom sú naďalej potrebné, pretože prevádzači inak okamžite reagujú a menia svoje trasy.“ A tiež podal, že Rakúsko bude naďalej dôrazne bojovať proti prevádzačskej mafii.
Čiže dva okolité štáty bojujú proti prevádzačským mafiám tak, že uzavrú svoje hranice, a my sme si práve dnes vypočuli od nášho ministra vnútra, teda že my naše hranice uzatvárať nemusíme, de facto im bude pomáhať.
Poďme si ale rozobrať, v čom ste zlyhali, pán neprítomný minister vnútra. Zlyhali ste už pri základnej veci, a to je riadenie procesov v súvisiacich s migračnou krízou, kde ste úplne odignorovali povinnosť strážiť vnútorné hranice Slovenskej republiky. Viete dobre, že máme dve migračné trasy na Slovensku. Jedna je východná, to je hranica s Ukrajinou, vonkajšia hranica schengenu. Táto hranica, resp. jej časť je chránená technickými prostriedkami približne na úseku 60 km, čo sú tzv. senzorové systémy, resp. kamery. Ďalší úsek je hornatý a nie je možný ho tak technicky zabezpečiť, ale je skôr zabezpečený príslušníkmi oddelenia hraničnej a cudzineckej polície. Tu je tento priestor určite veľmi dobre zabezpečený. Samozrejme, že aj tu môžu nastať na nejakom mieste nelegálne prechody vonkajšej hranice smerom na naše územie, ale pri ostatných hodnoteniach schengenskej hranice sme boli pochválení, že túto hranicu si strážiť vieme.
Druhá je tzv. južná trasa, hranica s Maďarskou republikou, je to vnútorná hranica schengenu. Táto hranica nie je zabezpečovaná technickými prostriedkami a problém je tu na južnej trase, ktorá je neskutočne frekventovaná. Migranti sa tu z Turecka cez Balkán dostávajú do Európy, ako všetci vieme. Migrácia je tu stále, ale len na nás... je len na nás, ako ju dokážeme zvládnuť, túto migráciu, lenže sa to nejak nedarí, a tu práve zlyháva ministerstvo vnútra a Policajný zbor pod vedením vášho policajného prezidenta Hamrana. Aktuálna situácia migrácie na Slovensku je vaším dlhodobým ničnerobením, pán neprítomný minister.
Pán neprítomný minister, odkedy ste už vedeli o tejto situácii, ktorá nastane s migráciou? Už v mesiaci júl sme mali skoro o 170 % nárast počtu zadržaných migrantov a koncom septembra to bolo skoro 300 %. Pamätáte sa na migračnú krízu, ktorá bola v roku 2015/2016? Hovorilo sa tu vtedy o miliónoch, ktorí tiež skončili v Nemecku. Pán neprítomný minister, registrovali ste tu nejakých migrantov vtedy? Pobehávali nám tu, zdržiavali sa na, nám v pohraničných oblastiach? No nie. A prečo? Žeby naše hranice boli otvorené? Preto hovorím, že otvorené, lebo viete dobre, že to tak je. A vyjadrujú sa o tom migranti, už to spomínali aj moji kolegovia, ktorí tak úsmevne hovorili o very open.
Ale myslím si, že veľmi rýchlo sa šírila reportáž, tuším, že to bola RTVS, kde robili rozhovor s tzv. Omarom, resp. volal sa Omar, utečenec, ktorý svojou krásnou angličtinou hovoril o tom na otázku, že why, why Slovakia, - I can work free, there no wanna take me to jail, a ešte k tomu to slávne, že Slovakia, slovakian border is very, very open.
A presne o tom to je, že, pán minister, to nie je nás výmysel, veď to povedal konkrétny utečenec. A vy ste hovorili o tom, že si neposúvajú informácie, no posúvajú, lebo tak akí ste... ako ste v roku 2015 a 2016 na lístočkoch mali napísané, že ktorá krajina aké sociálne výhody poskytuje, a na základe toho sa riadili a do tej krajiny sa chceli dostať ako do cieľovej, tak presne takisto to funguje teraz. Všetkým dali odkaz, že Slovensko je very open, že tu môžte prísť, tu vás nečaká žiadne väzenie, tu vás nečaká nič. A presne tu, ako to už bolo aj spomínané, že hovorí sa o voľnom pohybe. Áno, pri voľnom pohybe môžme hovoriť, ale ak hovoríme o žiadateľoch o azyl, ale pri nelegálnych migrantoch neni žiadny voľný pohyb.
Skúste ísť ako nelegálny migrant do Spojených štátoch amerických, že čo sa vám stane, ak vás, alebo vás zadržia na, pri kontrole hraničnej, že ste nelegálnym migrantom. Tiež budete very open, že sa budete potulovať po území USA? No nie. Skončíte v cele a prvým možným lietadlom letíte naspäť domov na Slovensko. Čiže o tom je voľný pohyb. Áno, pre žiadateľov o azyl.
Ale pri týchto ľuďom vieme, že to nie sú žiadatelia o azyl. Každý vie, že sú to nelegálni migranti, a oni si u nás o ten azyl žiadať ani nebudú, pretože Slovensko nie je pre nich cieľová, cieľová krajina, takže... A zľahčovať si tú... túto situáciu, no, Okresný úrad v Senici vyhlásil mimoriadnu situáciu na celom území, území okresu Senica. A dôvod? Z dôvodu vzniku mimoriadnej udalosti spôsobenej hromadným prílivom cudzincov na územie okresu Senica. To je odcitované z tohto rozhodnutia prednostu okresného úradu, ktorý je vymenovaný vašou vládou.
A my ako reakciou na to vybudujeme stanové mestečko, stanové mestečko pri hranici, čo dáva logiku, česko-slovenskej, kde všetci tí, ktorí sa tam vlastne zdržiavajú, chcú tú českú hranicu vlastne prejsť. Ak by sme mali zavedené kontroly na slovensko-maďarskej hranici a vybudovali také stanové mestečko nieže ani my, že by sme ho mali, lebo my by sme ho nepotrebovali, to mestečko, presne takýmto štýlom, tuším že to povedal pán predseda branno-bezpečnostného výboru Krúpa, teda ak by sme zaviedli my takého kontroly na slovensko-maďarskej hranici, tak presne by Maďarská republika bola donútená reagovať na túto situáciu a oni by si budovali stanovené mestečká a museli si robiť poriadok na svojom území, ale nie, my sme si svoju hranicu nechali otvorenú a vyplakávame, že Česi a Rakúšania chránia svoje územie tým, že uzavreli hranice. Tak my vybudujeme mestečko na našom území.
A k tomu stanovému mestečku ešte toľko, že 9. 11. 2022 bola informácia od hovorkyne ministerstva vnútra, kde reagovala na otázky, že v stanovom mestečku v Kútoch bolo v tento deň spolu 154 migrantov, ale situácia sa dynamicky mení, že to tvrdil vtedy rezort ministerstva vnútra, a na otázku, že teda čo tam tí migranti robia, tak tvr... odpoveď bola, že nezostávajú v stanovom mestečku dlhodobo. V priemere podľa aktuálnych informácií od kolegov priamo v stanovom mestečku v Kútoch tam títo migranti pretrvávajú dva až tri dni. Ja sa pýtam, a kde potom idú tí migranti, keď sú tam len dva až tri dni. Čo sa najedia, vlastne dostanú, dostanú ošetrenie, odpočinú si, nabijú si svoje telefóny a pokračujú ďalej? Alebo ako to vlastne funguje? Ale tuším že to povedal aj Boris Kollár, že migranti sa potom potulujú po poliach. Pán minister, viete o tom dobre, že stačí sa ísť spýtať ľudí na Záhorie, to povedal Boris Kollár.
Vrátim sa k vyjadreniam ešte českého policajného prezidenta, ktorý vyhlásil, že vyčerpali sme všetky možnosti, posilnili sme náhodné kontroly, urobili sme dvojdňové cvičenie na slovenskej hranici. Je nám ľúto, že musíme voči Slovensku prijať tieto opatrenia.
A tu sa pýtam ministra vnútra, neviem, či som, viacerí sme tu členovia branno-bezpečnostného výboru, že aké cvičenia robila Slovenská republika, aké koordinačné cvičenie robil Policajný zbor s Ozbrojenými silami Slovenskej republiky, kde by boli pozvali aj členov branno-bezpečnostného výboru sa pozrieť, aby mohli potom tlmočiť svojim občanom poslanci Národnej rady, že nemusíte sa ničoho báť, prebehlo veľké cvičenie policajtov a Ozbrojených síl Slovenskej republiky na slovensko-maďarskej hranici, kde sme ukázali, ako sme pripravení na nelegálnu migráciu. Bolo také cvičenie? Pokiaľ ja sa pamätám, žiadne. Česi nám ukázali, že si to cvičenie vedia spraviť, a nakoniec nám tie hranice aj zatvorili. Ale asi tak ako minister podceňuje niektoré veci, tak podceňuje aj túto situáciu a myslí si, že prevádzači sú hlupáci, že proste keď prešli prvýkrát cez maďarskú hranicu, druhý, tretí, a to všetko bez kontroly, nik ich nekontroloval, nezadržal, takže asi to je v poriadku.
V roku 2016, na margo tých cvičení, keď si možno pamätáte, tak presne takéto koordinačné cvičenie prebehlo na území Slovenskej republiky, kde sme vlastne ukázali, demonštrovali sme možnosť využitia na určitých úsekoch zelenej hranice, kde, samozrejme, na zelenej hranici, tam, kde je tlak na prekročenie nelegálne tej hranice, sme ukazovali možnosť využitia mobilných bariér za súčinnosti či už pozemnej, alebo leteckej techniky, ako túto hranicu chrániť.
A už aj takéto cvičenie zanechá odkaz či už na susednej krajine, alebo aj na tých nelegálnych migrantov, ej, pozor, asi sú na tom Slovensku na nás pripravení, tak asi bude ťažké prekračovať slovenskú hranicu, tak si poďme hľadať nejaké iné cesty, a nie územie Slovenskej republiky. Presne to, čo sa stalo v roku 2015, lebo tam nedostali odkaz nelegálni migranti, že Slovakia very open, very, very open, tam dostali odkaz, že keď dôjdete na Slovensko ako nelegálny migrant, tak čaká vás tu riadny postup, tak ako pri nelegálnych migrantoch je. To znamená, že máme úrady policajného zaistenia, cely predbežného zadržania na oddeleniach hraničnej kontroly, kde v rámci schengenských pravidiel, tak ako sa to má robiť, sa vráti tých nelegálnych migrantov cez tú hranicu, cez ktorú prešli.
Ale tak ako bolo povedané, no dokazovať, keď ich chytíme v Kútoch, dokazovať maďarským kolegom, že oni prešli cez maďarskú hranicu, no tak to je asi dosť ťažké. Ale ak ho chytíme priamo na slovensko-maďarskej hranici, tak asi ťažko budeme, bude nám maďarský kolega, policajt tvrdiť, že došli z Poľska, hej? No ale tak to už na druhej strane, keď som spomenul tú bariéru, by sme, by ma celkom zaujímalo to, že či vôbec tú bariéru ešte máme, že či tá bariéra už neskončila ktovie kde. (Reakcia z pléna.) No možno to je ten lepší prípad.
Takže ale tak ako som hovoril, Česká republika nám ukázala, ako si vie cvičenie pripraviť a teraz ako nám ho realizuje, ako nám realizuje online v priamych kontrolách na hraniciach.
No ale čo? My sme postavili stanové mestečko, možno z toho nakoniec bude obrovské stanové mesto. A potom čo spravíme? Tak ako doposiaľ, nič. A preto hovorím, že pri kombinácii, lebo hermeticky uzavrieť hranicu, že sa nedá. Pri kombinácii tých opatrení, ktoré som spomínal, a iných opatrení, čiže využitia technických prostriedkov, či už pozemných, alebo leteckých, alebo je tam hranica Dunaj, tak aj, aj na... aj vodných, sme mohli eliminovať túto trasu cez, cez našu hranicu, a tá vnútorná kontrola by bola na hraničných prechodoch a mobilná bariéra, ktorá sa rozloží a zloží podľa aktuálnych rizík, by bola inštalovaná len na určitý čas, a tak ako som tu spomínal, na mieste podľa tlaku na našu hranicu.
Ale, pán neprítomný minister, vy tvrdíte, že zavedenie kontrol na maďarskej hranici neprinesie želaný efekt a treba sa sústrediť na ochranu vonkajšej hranice. Áno, treba, ale nie teraz, že ide na maďarskú hranicu včera, ide na Salzburské fórum do Rumunska dnes, bol pán minister v Českej republike minulý týždeň, to mal kričať už (rečník klope prstami na rečnícky pult) päť mesiacov, šesť mesiacov dozadu, že treba, ale aj niečo pre to reálne spraviť. A my sme tam poslali policajtov koľko? 40 policajtov minulý týždeň. Ako ja držím našim policajtom prsty, lebo určite tak ako všade, kde boli v zahraničných misiách, či už vojaci, alebo policajti, tak nám robia dobré meno. Ale teraz? No ale to by na ministerstve vnútra pán minister musel pracovať.
Ale pomôžem si ďalším výrazom pána ministra, že je scestné si myslieť, že dokážeme hermeticky uzavrieť hranicu a neprejde ani noha. Veď to nikto ani nechcel, hermeticky uzavrieť. Ale ak by boli tie kontroly zavedené včas, boli by posilnené hliadky, boli by kontroly aj zelenej hranice, tak to by bolo práve vyvolalo to, čo som hovoril, že u maďarskej strany reakciu, že musia aj oni začať niečo robiť, pretože by sa hromadili tí nelegálni migranti presne tak, ako nám sa hromadia na česko-slovenskej hranici, tak by to bolo pri našich účinných kontrolách na slovensko-maďarskej hranici. A vtedy by ten problém sa riešil tam. A verte mi, tomu, že Maďarsko, tak ako boli Česi vystavení obrovskému tlaku obyvateľov, postupne to začína teraz u nás v tých prihraničných oblastiach, takisto by bola aj maďarská vláda vystavená takémuto problému. A verte mi, že museli by to riešiť, lebo aj pre nich je to citlivá téma, tak by si robili poriadok aj maďarsko-srbskej hranici, čo nehovorím, že nerobia. Potrebujú tú pomoc, ale vám hovorím, že úplne ináč by sa správali aj na svojom vlastnom území, lebo oni vlastne tento problém nemusia riešiť, pretože všetko cez maďarskú hranicu prejde k nám a my si s tým musíme robiť teraz poriadok.
Premiér Heger po zasadnutí Bezpečnostnej rady oznámil slávnostne, že bude rokovať s českou stranou ohľadne migrácie a navrhne hneď niekoľko riešení, a je už po rokovaní, ale na odpoveď sme nemuseli dlho čakať. Český minister vnútra Vít Rakušan nám z voleja odkázal vtedy, že si nemyslí, že výsledkom rokovania so Slovenskom bude zrušenie kontrol. Citujem ho, v tom čase: „Zajtra budeme rokovať so slovenskou stranou, ale ja si skutočne nemyslím, že tým výsledkom bude nejaké akútne zrušenie znovu zavedených kontrol,“ avizoval možný výsledok stretnutia slovenského a českého premiéra, ministrov vnútra a policajných prezidentov.
Dnes si môžeme povedať, že ako to rokovanie dopadlo? Tak presne, ako to Vít Rakušan povedal v tom čase, čiže kontroly ďalej platia a ďalej platiť aj budú. A presne tak, ako už bolo spomínané, pokiaľ budú stanové mestá v blízkosti českých hraníc, kde je voľný pohyb nelegálnych migrantov, ktorí sa opätovne a opätovne pokúšajú prekročiť českú hranicu, veď to logiku dáva, že Česká republika ani nemá dôvod tieto hranice otvoriť. Český minister Vít Rakušan predstaviteľom samospráv v tom čase zdôraznil tiež, že v období zavedenia kontrol Česko denne evidovalo približne 350 migrantov denne na svojom území, kdežto Slovensko podľa dostupných štatistík 150 migrantov týždenne. Čiže kde bola tá disproporcia? Tá disproporcia sa ukazuje, akým spôsobom sa stavala česká strana a akým spôsobom sa stavala slovenská strana. „A, bohužiaľ, migračné prúdy zo Slovenska do Českej republiky prúdili bez nejakých väčších zásahov na slovenskej strane,“ dodal Rakušan, hej, všetko citujem ministra vnútra, to nehovorím ja.
Pán neprítomný minister, vy ste minulý týždeň uviedol, že na Slovensko aktuálne prichádza viac migrantov z Česka ako z Maďarska. Prosím vás a tam je aká logika? Že vracajú sa naspäť na Slovensko a tu chcú zostať? Alebo sa chcú najesť, odpočinúť si a pokračovať späť do Česka? Na to reagovali českí kolegovia, český rezort vnútra slovami, že nemá poznatky o tom, že by sa zvýšil príchod nelegálnych migrantov z Rakúska, čo je druhá cesta, ktorú by mohli utečenci využiť. No tak potom asi došli z Poľska podľa všetkého. Ale čo už.
No a teraz, aby som nezabudoval aj na policajného prezidenta pána Hamrana, tak pán policajný prezident zase exceloval v relácii Na rovinu, že sa vyjadril o českých kolegoch, že pozbierajú migrantov a prinesú ich na hranicu. „Dokonca sa nám stal jeden prípad, kedy ich priviedli až za hranicu 200 metrov a vyložili nám na území Slovenskej republiky nelegálnych migrantov, česká polícia, veď to je - pomlčka - regulárne prevádzačstvo.“ Akože takto dourážať kolegov a potom oznámiť cez predsedu vlády, že ideme rokovať s predsedom vlády Českej republiky, s ministrom vnútra Českej republiky a s policajným prezidentom Českej republiky, kde ich nazveme nelegálnymi prevádzačmi, no určite nám otvoria náruč a nám oznámia, že, páni kolegovia, veľmi pekne vám ďakujeme za vašu spoluprácu, od zajtra otvárame hranice, takže asi v tomto prípade vždy je lepšie pána Hamrana radšej nechať doma a nebrať ho nikam, lebo potom je taký výsledok. A to ešte spomeniem ďalšie také jeho vyjadrenie, že, to bolo tuším že po rokovaní Bezpečnostnej rady, že migrácia nie je v Kódexe schengenských hraníc bezpečnostné riziko.
Áno, je pravda, že nie je bezpečnostné riziko, ale verím, že nikdy sa nestane to, čo sa stalo v Bulharsku, kde zastrelili bulharského policajta, keď hliadkoval na hranici, lebo potom čo, budeme tiež tvrdiť, že to neni v schengenskom kódexe ako bezpečnostné riziko?
A spomeniem aj takú inú rovinu, nebudem sa jej venovať nejak špecificky, lebo ja nie som odborníkom na zdravotníctvo, ale profesor Krčméry z Vysokej školy zdravotníctva tiež pomáha bezpečnostným zložkám v stanovom mestečku a tuším, že to bolo pre TA3, a tam porozprával o tom, že s akými chorobami migranti prichádzajú. Nikto nepodceňuje choroby, treba sa o chorých ľudí starať, že, pán doktor, ale ak si spomenieme, že v tomto prípade, že Slovakia very, very, open, a keď si spomenieme na časy covidu, kde Slovakia bola very, very closed, kde sme ani z okresu do okresu nemohli cestovať, kde v jednom čase bol zákaz vychádzania, tak ako sa majú na to naši ľudia pozerať. Ale to už nechám na debatu pre tých, ktorí tomu rozumejú.
A na záver. Tiež tu bolo spomínané, to mám pocit, že ako keby som povytrhával iným z príhovorov svoj príhovor, že podľa nás, teda nie podľa mňa, ale podľa našej vlády a podľa nášho pána ministra vnútra všetci okolo nás robia katastrofálne rozhodnutia, či už Česi, alebo Rakúšania, tým, že zaviedli hranice, kontroly na svojich hraniciach, tak vlastne my tvrdíme, že to sú najhoršie možné rozhodnutia, aké ich vlády mohli spraviť. A na druhej strane my máme vyjadrenia typu, že my to zvládame excelentne a, samozrejme, len vy, pán neprítomný minister, máte všetko pod kontrolou.
Ďakujem vám pekne za pozornosť a verím, že toto hlasovanie bude úspešné.
Skryt prepis

15.11.2022 o 13:01 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:16

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Saloň, vy ako predseda výboru na preskúmavanie činnosti SIS máte veľmi dobrý prehľad o bezpečnostnej situácii a sám veľmi dobre viete, že tento problém nelegálnej migrácie je problémom celej Európskej únie, ktorá fatálne zlyháva pri riešení tejto problematiky.
Európska únia sa nepoučila od roku 2015, kedy bola tá veľká nelegálna migrácia, tá krízová vlna, kedy prešlo do Európy približne 1,5 mil. utečencov a nelegálnych migrantov. Vtedy mala agentúra Frontex, čo je Európska agentúra na kontrolu schengenského priestoru hraníc, pohraničná stráž, mala rozpočet okolo 140 mil. eur, od tej doby sa ich rozpočet nevýšil takmer na 600 mil., viac ako pol miliardy, zvýšil sa aj počet týchto zamestnancov a vidíme, že vonkajší priestor európskej hrane... hranice - najmä s Maďarskom a Srbskom - je stále deravý ako rešeto. To znamená, že jednotlivé členské štáty si teraz môžu týchto migrantov pohadzovať ako horúci zemiak, pokiaľ Európska únia nebude striktnejšia pri riešení a ochrane vonkajších hraníc, tak tento problémy my vo vnútrozemí neodstránime.
Čo sa týka zabezpečenia slovensko-maďarskej hranice, vy sám veľmi dobre viete, že z technického a personálneho hľadiska by to bolo veľmi náročné. Nejde len o hraničné priechody. Keď na východnú hranicu potrebujeme, 90-kilometrový úsek, 800 policajtov ich stráži 24 hodín. Sú tam, je tam veľmi dobré technické zabezpečenie, čo sa týka perimetrické káble, je tam kamerový reťazec. S Maďarskom máme takmer 600-kilometrovú hranicu, teda 650 kilometrov. Potrebovali by sme tam 5 000 policajtov, ak by sme to chceli zabezpečiť 24 hodín. Nejde len o hraničné priechody, ale celú zelenú hranicu. To znamená a máme na Slovensku 20-tisíc policajtov.
To znamená, išlo by o veľmi náročnú technickú a personálnu operáciu, ktorú by Slovensko nezvládlo, a pritom máme teraz nápor na slovensko-ukrajinskej hranici, keďže máme tu migračnú krízu kvôli vojne, to je ďalší problém.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 13:16 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:16

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán kolega Saloň, vo svojej rozprave si veľmi správne poznamenal to, že tvoj pohľad na danú problematiku a na problém nelegálnej migrácie občanmi z tretích krajín na území Slovenskej republiky, ktorí sa naozaj nelegálnym spôsobom chcú dostať ďalej na západ, a Slovensko je pre nich buď nejakou priestupnou, alebo nejakou čiastočnou krajinou, z ktorej by chceli vychádzať ďalej do veľmi rukami otvoreného Západu, len problém je v tom, že rovnaký náhľad a rovnaký problém na celú túto problematiku a celú katastrofálnu situáciu nemá aj ministerstvo vnútra, keďže pán minister Mikulec sa k tejto problematike postavil viac ako laxne. On tvrdí, a to si z jeho rozpravy môžu občania Slovenskej republiky naozaj vypočuť, že nelegálna migrácia na území Slovenskej republiky nie je problém, nepredstavuje žiadne bezpečnostné riziko.
Ty si vo svojej rozprave jasne poukázal na to, že nelegálni migranti predstavujú problém nielen pri vstupe na územie Slovenskej republiky, ale predstavujú problém aj zdravotný, pretože ak by nepredstavovali zdravotný problém, tak títo občania nie sú permanentne kontrolovaní a nie je im poskytovaná v tomto stanovom mestečku v Kútoch permanentná zdravotná starostlivosť.
Pán minister vnútra Roman Mikulec tvrdil vo svojej rozprave, na ktorú si ty veľmi pekne zareagoval, jednu úžasnú vec, že občania, ktorí pochádzajú zo Sýrie a z Afganistanu nie sú možní vrátenia do krajiny, odkiaľ prišli. To znamená, že pán minister Mikulec asi perfektne ovláda sýrsky jazyk alebo berberský jazyk a vie sa dokonale porozumieť alebo dorozumieť, odkiaľ títo občania sú, pochádzajú a plynulou sýrčinou alebo berberčinou im to určite bude vedieť vysvetliť. Čiže na tej konferencii v Rumunsku bude určite excelovať.
Howgh.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 13:16 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video