77. schôdza

15.11.2022 - 1.12.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 14:31 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 13:46

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No keďže tu máme asi dvoch koaličných poslancov, nerátam tu pána poslanca spravodajcu, lebo ten tu musí byť, tak... ani vás nerátam, pán predsedajúci, pretože tiež tu musíte byť. Títo dvaja sú tu, predpokladám, z vlastnej vôle. No tak sa skúsim jedného z nich spýtať, ja ho síce považujem za extrémne zbytočného poslanca, ale on tu obhajuje ministra Mikulca, tak určite je namieste položiť mu túto otázku.
Pán Šefčík, vy ste z Holíča. Intenzívne ste ubezpečovali tamojších občanov, že všetko máte pod kontrolou. Samozrejme, trepali ste, tak ako je to u vás zvykom, a našťastie nikto vás už neberie vážne, lebo nikto neberie vážne klamárov a klaunov.
Ja sa vás chcem spýtať, koľko tých nelegálnych imigrantov už ste ubytovali u seba doma. Kým vy ste tu v parlamente, koľko Abdulov, ak teda tvrdíte, že sú zo Sýrie, je teraz u vás doma? Koľko ste ich zobrali do opatery a o koľkých sa staráte? Ak teda tvrdíte, že si nemáme chrániť hranice, že máme týchto ľudí púšťať na územie Slovenskej republiky, ale prečo ich teda majú financovať občania? Veď ich financujte vy, vládni poslanci, ktorí držíte toho neschopného ministra! A pod pojmom financovať ich znamená poskytnúť im opateru. Ošatenie, jedlo, poskytnúť im domov, teplo.
Veď, pán Šefčík, vy ste na to ideálny. Minule ste tu rozprávali, že každému v osade pôjdete rozdávať pitnú vodu, lebo to je vaše poslanie, tak dnes každého Abdula pôjdete zachraňovať a umožňovať mu na Slovensku žiť bezpečný a starostlivý život. Ja to tak vnímam. Podľa mňa by to bolo správne z vašej pozície ako poslanca, ktorý obhajuje ministra Mikulca a ktorý klamal všetkým ľuďom v Holíči, že všetko je vlastne v poriadku a že vy to máte všetko pod kontrolou. No nič nie je v poriadku.
Už keď prichádzali prvé informácie, tak sme s Mirom Sujom sadli do auta, prišli sme do Holíča a tam si pekne, normálne na vlakovej stanici sedia dvaja potmavší muži a ja im hovorím: „Hovoríte po slovensky?“ No tak niečo zamumlali, bolo mi jasné, že nie, ale vedeli asi tak 10 slov po anglicky a jasne povedali mi tú nabrífovanú poučku: „Rakká, Sýria...“ a nejak posunkovo mi vysvetlil, že česká polícia ich vrátila na Slovensko. Ale policajnú kontrolu som nevidel.
Teda bolo zrejmé, že dvaja dospelí muži, potencionálni kriminálnici, teroristi, znásilňovači unikajúci pred zákonom mohli byť čokoľvek, nič o nich nevieme, si tam len tak sedia a podľa pána Šefčíka má polícia veci pod kontrolou. No nemá ich pod kontrolou. Keby sa rozhodli za 10 sekúnd ísť vylúpiť najbližšiu bytovku alebo znásilniť tam nejakú ženu, tak to bez problémov urobia, lebo ich tam nikto nekontroloval. Takto to má polícia pod kontrolou! (Reakcia z pléna.) Potom sa prihláste do faktických. Ja viem, že vám teraz vystúpil estrogén, lebo ste nervózny z toho, čo vám hovorím. Potom kľudne príďte a postavte sa sem a dajte celej opozícii možnosť reagovať na vašu veľkolepú obhajobu najneschopnejšieho ministra hádam v celej Európe. Ministra, ktorý tu nakvákal nezmysly a odletel luxusným lietadielkom na konferenciu do Rumunska, lebo prečo by riešil problémy obyvateľov Slovenskej republiky. Teda to je podľa môjho názoru jediné zmysluplné riešenie.
Ak už nechcete strážiť hranice a nechcete zabraňovať tomu, aby sem nelegálni migranti prichádzali, tak si ich vezmite domov! Všetky tieto nezmysly financujte zo svojho. Prečo to majú platiť občania, prečo minister Mikulec zase priamym obstarávaním zamestnal tú istú firmu, ktorú zamestnal na ukrajinskej hranici, aby varila nelegálnym imigrantom?! Zbláznili ste sa?! Tak občania Slovenskej republiky majú na Slovensku variť alebo platiť za jedlo pre cudzích kriminálnikov, ktorí tu nemajú čo robiť? Takto si vy predstavujete spravodlivosť? Veď je nemysliteľné, že niekto dokáže po tomto všetkom obhajovať ministra vnútra Mikulca!
To najväčšie svedectvo Mikulcovej neschopnosti je tá reportáž z TA3, kde sa pýtali priamo nelegálneho imigranta v tom stanovom mestečku, ktoré ste im pre ich pohodlie, pre ich pohodlie, pre ich luxusný a dobrý život na Slovensku postavili, čo si myslí a prečo išiel priamo cez Slovensko, tak povedal, že on išiel cez Slovensko zámerne, že oni si nevyberajú to Slovensko náhodne, prečo cez naše územie prechádzajú. A prečo? No on povedal, pretože Slovakia is very, very open. My sme veľmi, veľmi otvorení. Tu ich nikto neskontroluje, tu nikto ľudí nestráži, tu nikto ľudí nechráni, tu si môžu robiť, čo chcú. Ale Mikulec nám povedal, že vlastne všetko je v poriadku, lebo oni ich kontrolujú, keď im udeľujú možnosť dočasného tolerovaného pobytu na Slovensku. Čiže niekto nelegálne prekročí naše hranice a my im tu udelíme dočasný tolerovaný pobyt a záruku ich bezpečnosti nám dáva... Viete, čo povedal tu Mikulec? Že mu zoberú otlačky prstov a zistia jeho totožnosť. Ako ju zistia? No on im povie meno a priezvisko. Čiže on si niečo vymyslí, oni mu zoberú otlačky a všetko je v poriadku a zrazu sú všetci zo Sýrie. Veď podľa tejto logiky musí mať Sýria aspoň 100 mil. obyvateľov, keď tu stále prúdia desaťtisíce a desaťtisíce. Sýria má približne 20 mil. obyvateľov. Od roku 2015 by tam už nežil nikto pri takomto tempe imigrácie.
Jasné, že nie sú zo Sýrie! Každý jeden z nich je nabrífovaný prevádzačmi, čo má povedať, pretože vedia o tom, o čom tu hovoril aj minister Mikulec, že vraj nesmieme vyhosťovať týchto nelegálnych imigrantov, pretože je tu rozhodnutie Európskej komisie, resp. Európskeho parlamentu, ktorý hovorí, že návrat týchto ľudí do Sýrie nie je možný kvôli tomu, že Sýria nie je považovaná za bezpečnú krajinu. Bum! Čo iné asi budú títo ľudia robiť, uvedomujúc si existenciu takéhoto nariadenia Európskeho parlamentu? No budú vám tvrdiť, že sú zo Sýrie. A keď vedia, že v nejakom štáte existuje tak neuveriteľne neschopný minister vnútra, ktorému nezáleží na tom, aby chránil svojich obyvateľov, a nezáleží mu na tom, aby chránil svoje hranice, tak vedia, že logicky mu majú povedať, že sú zo Sýrie. A keďže sú zo Sýrie, môžu si robiť čokoľvek, čo len chcú. Ísť si, kde len chcú, a tváriť sa tu ako doma a my im ešte k tomu dáme tolerovaný pobyt.
Toto je neprijateľné! Veď žiadnom normálnom štáte by toto nebolo prijateľné. Bola tu na vás úplne zrejmá a jasná otázka, čo by sa stalo v Spojených štátoch amerických, keby pán Šefčík nelegálne s batohom na chrbte preliezol plot v Mexiku a dostal sa do USA. Čo by pánovi Šefčíkovi urobili? Zavreli by ho do cely, nasadili do lietadla a pustili ho preč a dostal by zákaz vstupu do USA a prešiel by tam znovu a už tam išiel tvrdo sedieť medzi amerických nejakých kriminálnikov s gangom do ťažkej stráženej cely. Toto je realita. A veď USA sú váš vzor a ja s USA s týmto súhlasím. Majú si chrániť hranice. No jasne, že majú, každý normálny štát si má chrániť hranice, len Slovenská republika pod vedením vašej vlády nie je normálny štát, pretože si hranice nechráni a pretože nám tu povedal minister Mikulec, kompetenčne zodpovedná osoba za to, aby sme si tieto hranice chránili, že my si ich vlastne chrániť nesmieme.
No tak odíďte, ako vláda, lebo vy teda tvrdíte, že Slovenská republika de facto aj de jure neexistuje. Ak si my ako štát nemáme právo chrániť vlastné hranice a nepúšťať sem hordy cudzích nelegálnych imigrantov, o ktorých nič nevieme, tak potom neexistujeme! Existuje štát, ktorý si nesmie chrániť svoje hranice?
Lenže Česká republika aj Rakúsko nám dokazujú, že si svoje hranice strážiť môžeme, pretože si ich strážia. A viete, prečo si ich strážia? Kvôli vašej neschopnosti. Občania Slovenskej republiky, ktorí sa nemôžu dostať normálne do Českej republiky alebo do Rakúska a musia trpieť nekonečné kolóny na hraniciach, ktorým sťažujete život, sťažujete im dochádzanie do práce, sťažujete im normálne, bežné fungovanie. Tí všetci vidia, že Česká republika a Rakúsko si tie ich hranice strážiť môžu a musia, pretože za to je zodpovedná slovenská vláda, a ja sa im ani nedivím. Ja sa im nedivím. Odmietam tie nezmysly, ktoré tu rozprával minister Mikulec, že vlastne Česká republika je zlá. To isté slová policajného prezidenta Hamrana, Česi sú zlí, lebo si chránia hranice. No lebo nie sú sprostí. Asi nechcú, aby prúdy nelegálnych imigrantov chodili do ich štátu a ohrozovali bezpečnosť ich obyvateľov. Čo je na tom zlé, že si chránia tie hranice? Je to logický a správny krok. Jediný, kto tu pácha zlo, je táto vláda, ktorá nechce chrániť hranice Slovenskej republiky! Samé výhovorky, samé kecy, samá neschopnosť! Najprv nemáme kapacity, potom nemôžme, zakazuje nám to nejaký papierik z Bruselu. Všetko možné, čo len si dokáže jeden človek vymyslieť preto, aby nemusel nič robiť a naďalej sa pozeral na to, ako občania Slovenskej republiky musia strpieť permanentnú ohroz... hrozbu ich životov, ich bezpečia, hrozbu na ich majetku, jednoducho hrozbu na ich deťoch všetko možné.
Nikto z vás ani Mikulec, úplne nikto, ani Heger, ani žiadna iná táto neschopná figúrka, ani Hamran nevie nevie, čo sú títo ľudia zač. Chápete to? Vy neviete, či náhodou to nie sú vrahovia utekajúci pred zákonom vo svojom štáte. Ako to máte vedieť? Veď vy o nich nič neviete! Neviete, či to nie sú pedofili, odsúdení kriminalisti, teroristi, ale legálne im dokazujete, že tu môžu chodiť a dávate im udeľovaný, dávate im normálne, že tolerovaný pobyt a staráte sa o nich v stanovom mestečku s nepríčetným profesorom Krčmérym, ktorý sa už načisto zbláznil a dokazuje to každý jeden deň.
Viete, každý jeden štát na svete, ktorému záleží na tom, aby mohol byť považovaný za štát, a ktorému záleží na občanoch tohto štátu, od ktorých má údajne v demokratickom zriadení pochádzať moc, chce predsa týchto ľudí chrániť. Vidíme to na Česku, vidíme to na Rakúsku, že tých ľudí chcú chrániť. Len Slovenská republika je normálne migračným koridorom vedome a cielene a jediná medzinárodne narieka, že vlastne zlí sú tí druhí, ktorí nechcú byť migračným koridorom. Už väčší dôkaz absolútnej neschopnosti a úplne že zločinnej existencie tejto vlády ani byť nemôže.
Ja nedokážem pochopiť, nedokážem naozaj pochopiť, kto ešte môže Mikulca obhajovať a kto ho ešte môže držať na tej pozícii. A nedokážem pochopiť ani ľudí, ktorí sa pri tej argumentačnej núdzi uchýlia k takým nezmyslom, akože to sa nedá, strážiť hranica. Dokelu, keď tu išlo o korona teror, ktorý ste zaviedli, tak ste boli schopní nechať vlastných občanov na rakúskej hranici bez vody, bez jedla, bez toalety. Nechali ste ich tam hodiny. Naše mamy, ktoré pracujú v Rakúsku ako opatrovateľky, nechali ste ich tam, lebo psycho Matovič potreboval nejakú aplikáciu, ktorú mu nechcel registrovať nejaký App Store. To bolo v poriadku, lebo to sú Slováci. Slováci, ktorí sú na Slovensku pri vašej vláde úplní podľudia, ktorým môžme urobiť úplne všetko, ktorí tu platia dane, vychovávajú deti a ktorí živia aj vás, ale tí si zaslúžia každý jeden teror, ktorí im táto vláda dokáže do života priniesť.
Ale keď je nelegálny imigrant, potenciálny terorista, no, chudáčik môj, poď pekne tu, tu si sadni do stanového mestečka. Tu ti pán profesor Krčméry učeše vlásky, aby si bol šťastný. Ste sa zbláznili?! To občania, myslíte, že nevidia, akým spôsobom tu rozdeľujete ľudí? Terorista, kriminálnik je viac ako poctivo platiaci občan Slovenskej republiky! To je pečiatka daná priamo vládou, pretože tu stál na tomto mieste Igor Matovič, podpredseda vlády, bohužiaľ, minister financií a v súčasnosti vieme dobre, že aj premiér, pretože ten biely kôň Eduard Heger len slúži jeho vlastnej vôli. A viete, čo tu prečítal? To bolo to legendárne freudovské prerieknutie, ktoré vám priamo na úrade vlády napísali do toho papiera, aby celá Slovenská republika vedela, čo ste vlastne zač, že, citujem: „Vláda sa stará o potreby nelegálnych imigrantov.“ To zaznelo vo vyhlásení v stanovisku vlády, ktoré tu prečítal Igor Matovič. Vláda sa stará o potreby nelegálnych imigrantov.
Lenže vláda tu nie je nato, aby sa starala o potreby nelegálnych imigrantov! Alebo je? Podľa vás to tak je? Prehrajte si vystúpenie Igora Matoviča, stiahnite si to stanovisko vlády, tam je napísané, že vláda sa stará o potreby imigrantov. Veď to je šialené. Vláda sa predsa nemá starať o potreby kriminálnikov. Ak niekto nelegálne prekročí našu hranicu, tak je kriminálnik! Tak to má byť. Vláda sa nemá starať o potreby kriminálnikov, vláda sa má starať o život, bezpečie, budúcnosť a prosperitu štátu a má sa starať o svojich obyvateľov, nie o kriminálnikov. Lenže presne vaša vláda týmto stanoviskom dala jasne najavo, čo je na prvom mieste pre vašich ministrov, pre vašich vládnych predstaviteľov a aj pre poslancov Národnej rady, ktorí neustále držia tohto ministra.
A rovnako v tomto stanovisku zaznelo to neuveriteľné vyplakávanie, že na vine je Česká republika, lebo ona si stráži hranice, že problém s nelegálnou imigráciou na Slovensku vznikol tým, že Česi uzatvorili svoje hranice, a my sme teda ostali v stave, kedy sa nám na našom vlastnom území kopia títo nelegálni imigranti. To je neuveriteľná logika. Tak namiesto toho, aby my sme sa postavili zodpovedne voči našim bratom v Českej republike a chránili slovenskú južnú hranicu a nepustili sem týchto nelegálnych imigrantov, tak my vyplakávame nad Českou republikou, že si nechce do svojho štátu pustiť ten húf migrantov, z ktorého my sme urobili migračný koridor. Každý jeden prevádzač, každý jeden ten migrant vie, že Slovenská republika je úplne voľná, že tu môže prísť, že ho tu nikto neskontroluje, že mu tu dajú normálne legálny pobyt, lebo veď proste takto to je, že tento človek tu môže byť, môže sa opakovane, xy-krát pokúšať o prekročenie českej hranice a vždy, keď ho budú vracať, tak on príde do Kútov, do stanového mestečka, možnože časom vybudujete niekoľko ďalších, a že si tam môže nabiť baterky, že sa tam môže najesť, že sa tam môže vyspať, že tam môže nabrať energiu a pustiť sa do ďalšej kriminálnej činnosti.
My sme základňa nelegálnych kriminálnikov! To je pozícia súčasnej vlády Slovenskej republiky. A ja sa pýtam, dokedy toto chcete trpieť, pretože z vyjadrení ministra Mikulca, toho neuveriteľne neschopného človeka, tu bolo zrejmé, že on nevidí potrebu teda robiť nič. Stretnúť sa s Českom a nájsť spôsob, ako títo ľudia zrejme v Českej republike budú týchto imigrantov prijímať. To je zrejme to riešenie, o ktorom hovoríte. Alebo hovorí o tom, že potrebujeme chrániť vonkajšiu hranicu, ale on mal od rána do večera každý deň chodiť na stretnutia s maďarskými predstaviteľmi, s ministrom vnútra, s premiérom hľadať cesty, ako môžme pomôcť chrániť tú maďarsko-srbskú hranicu, aby sem tí ľudia nechodili, ak teda máme chrániť tú vonkajšiu hranicu, s čím súhlasím. Ale kedy sa Mikulec zobudil a kedy tam poslal tých 40 policajtov? Teraz, po dvoch mesiacoch krízy?! Veď to sa musí riešiť promptne, okamžite, on nesmie spať na vavrínoch a čakať, kým sa stane zázrak, lebo to jeho politika, a vy stále tvrdíte, že to je dobrý minister, ako bolo v stanovisku vlády, ktorý robí všetko preto, aby tu boli zákon a právo na prvom mieste, aby občania Slovenskej republiky cítili, že tu môžu žiť bezpečný život. To je absurdný úlet, úlet, ktorý nikto príčetný nemôže myslieť vážne.
Ja vám to pripomínam, vy ste dokázali postaviť policajné hliadky do každého okresu, vy ste sa nemohli dostať z okresu do okresu, ak ste neboli nejakým spôsobom otestovaný či zaočkovaný. Šikanovali ste ľudí spôsobom, ktorý nebol mysliteľný, chodili ste na kontroly po prevádzkach, po reštauráciách, po obchodoch, po posilňovniach, poslali ste vojakov do ulíc. Vojaci v uniformách bez akýchkoľvek kompetencií na to, aby mohli strážiť a kontrolovať občanov alebo zasahovať voči nejakým nelegálnym situáciám, títo ľudia chodili po uliciach, aby vzbudzovali strach, aby vzbudzovali hrôzu, to bol iba psychologický efekt vojska v uliciach, vojakov ste poslali proti vlastným občanom, aby im prikazovali alebo pripomínali, že je tu núdzový stav, že nesmiete vychádzať zo svojich domovov, že nesmiete žiť normálny život, že nesmiete fungovať ako normálne ľudské bytosti, ktoré majú svoje občianske, ľudské práva, ktoré im garantuje ústava, ktorú ste zničili a pošliapali!
A zrazu nemôžme vojsko použiť, aby chránilo hranice. Zrazu psychologický efekt na imigrantov nie je nutný, lebo veď predsa nelegálny imigrant na Slovensku je podľa tejto vlády a týchto vládnych poslancov viac ako slušne dane platiaci Slovenskej republiky. To je fakt, môžete sa hádzať o zem, môžete nariekať, môžete nesúhlasiť, vy ste to tu potvrdili normálne stanoviskom vlády, a keď budete hlasovať za udržanie Mikulca, tak to potvrdíte vedomým súhlasom s tým, čo sa na Slovensku deje.
A pýtam sa vás, ktorý z vás, ktorý z vás sa sem postaví a povie po nejakom prvom znásilnení, po nejakej prvej lúpeži po nejakej prvej vražde, ja som za to zodpovedný. Ktorý z vás to urobí? Každý jeden, ktorý podrží Mikulca vo funkcii, je, za to bude morálne zodpovedný. A pýtam sa vás, ktorý tu príde a prijme to morálne, tú morálnu zodpovednosť a ospravedlní sa všetkým občanom, aj keď takéto ospravedlnenie už nebude znamenať nič, lebo toto, čo robíte, je časovaná bomba. Všetci dobre vieme, že medzi tým húfom nelegálnych imigrantov, sú to tisíce ľudí, môže byť potenciálny kriminálnik, ide zima, chlad. Jednoducho tí ľudia budú chcieť niekde prespať, tí ľudia budú mať určité chute a to si budú nejakým spôsobom kompenzovať. A kto to bude? Kto bude prvá obeť tejto vlády a jej neschopnosti, kto bude prvá vedomá obeť v tejto kríze ministra Mikulca a poslancov, ktorí ho držia vo funkcii? To sú zásadné otázky. Chcel by som, aby som len maľoval čerta na stenu, aby to nehrozilo, ale pri tých tisícoch cudzincov, o ktorých nič nevieme a ktorým vy tu dávate legálny pobyt, toto všetko reálne hrozí.
Dokazovali ste si svoju moc šikanou vlastných občanov, obmedzovaním ľudských práv, hraničnými kontrolami, zákazom všetkých možných foriem pre vlastných ľudí. Vy ste tu prijali zákon, aby Finančná správa, príslušníci Finančnej správy, daňováci, mohli chodiť v uliciach a kontrolovať ľudí, lebo ste mali málo policajtov. Toto všetko ste boli ochotní urobiť proti Slovákom, ale pre ochranu Slovákov nie ste ochotní urobiť slovami ministra Mikulca urobiť nič, len plakať, že zodpovední sú vlastne Česi.
A preto sa chcem na záver svojej reči, kde je úplne zrejmé, že minister Mikulec nesmie byť nielen na tejto pozície, že táto deštruktívna Slovensko ničiaca protislovenská vláda musí čo najskôr skončiť, obrátiť na poslancov SaS, ktorí tu, samozrejme, nie sú, pretože oni sú vraj tvrdá opozícia. Jedine tak v snoch Richarda Sulíka. Chcete byť stále zodpovední a vedome schvaľovať to, čo dnes Mikulec robí? Ani jeden z vás, poslanci SaS, ak to teraz počúvate, podľa vašich vlastných slov nesúhlasíte s činnosťou Romana Mikulca. Nesúhlasíte s tou jeho zbabelosťou, s neuveriteľnou nekompetentnosťou, s vedomým ohrozovaním života obyvateľov Slovenskej republiky, tak to prejavte jednoznačným hlasovaním a zbavte Slovensko tej tyranskej vlády. Prejavte to jednoznačným opozičným postojom, v ktorých sú aj vaši vlastní voliči, a ukážte, že vám záleží na tom, aby toto skončilo, aby toto ohrozenie, aby tento teror, aby táto devastácia Slovenska konečne našla svoj koniec, dokážte to jednoduchým hlasovaním, hlasujte za odvolanie Romana Mikulca, inak sa nemôžete považovať za žiadnu tvrdú opozíciu, ale za prisluhovačov tyranskej vlády.
Môžete sa považovať maximálne tak za pokrytcov, klamárov, fušerov a zbabelcov, môžete akurát tak dokázať, že v skutočnosti vám nejde o Slovensko, ale ide vám o vaše vlastné pozície, ide vám o vaše vlastné kšefty, a že aj napriek tomu, že pred ľuďmi hráte divadlo, že SaS je akási opozícia, stále prisvedčujete tejto vláde a ste ochotní tejto vláde držať chrbát a držať pozíciu aj v tých najhorších momentoch, v momentoch vedomého ohrozovania životov a zdravia občanov Slovenskej republiky. Nikto, naozaj nikto so svedomím nemôže hlasovať proti odvolaniu Romana Mikulca a nemôže sa tak zdržať. Každý jeden poslanec Národnej rady, ktorý si ctí ešte Slovensko a našiel v sebe aspoň trochu, zvyšky svedomia, bude hlasovať za odvolanie Romana Mikulca.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.11.2022 o 13:46 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:01

Tomáš Taraba

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:01

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. „Hello, my name is Omar. I came from Damask and I refugee from the World Conflikt in Syria,“ toto bol začiatok rozhovoru mladého muža menom Omar s investigatívnou novinárkou zo stanového mestečka v Kútoch.
Čiže ak sa mladý muž definuje ako Omar, zadefinuje krajinu pôvodu, tak, samozrejme, minister vnútra Roman Mikulec, prezident Policajného zboru Hamran nemajú dôvod pochybovať o pravdovravnosti tohto mladého moslima. Jednoducho toto je choré, toto je niečo zvrátené, toto je úplne na hlavu postavené. Keď sa ho investigatívna novinárka pýtala na nejaké mestá v Sýrii, keď mu spomínala Basru, Damask, Halab, Hamu alebo Homs, jednoducho pozeral na ňu ako teľa na maľované vráta. Jednoducho ten človek nevedel nič o geografii jej... jeho rodnej krajiny, ktorou by mala byť podľa všetkého Sýria, nedokázal jej odpovedať ani v arabčine, ani v sýrčine, ani v kurdštine, všetko, čo si prekladala, dokázal zareagovať nejakými dvomi-tromi holými vetami v jazyku tuareg a berber. To znamená, že občan, ktorý ovláda jazyk tuareg a berber, nemôže byť nikdy považovaný za Sýrčana, pretože takýmto jazykom sa v Sýrii nehovorí a tieto jazyky nie sú pre občanov Sýrie ani vôbec príbuzné.
Čiže voľný pohyb osôb sa akceptuje naozaj iba vtedy, ak pri žiadateľovi o azyl je jasne uvedené, že tento chce požiadať o azylové konanie na území Slovenskej republiky, všetko ostatné je nelegálna migrácia.
A na záver už len taký bonbónik, ktorý povedal tento mladý Roma... tento mladý Omar: „I glade, to the Government of the Slovak Republic is very stupid, because the border is completely open.“ Teším, sa že vláda Slovenskej republiky je taká hlúpa, pretože tieto hranice sú úplne otvorené. .
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 14:01 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:01

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. No Milan Mazurek to presne pomenoval, ja sa vrátim len k jednej časti, kde sa obracal na poslanca Šefčíka a spomenul tých pedofilov.
No je to podľa mňa úplne zbytočné, obracať sa na nich, lebo tak ako poslanec Šefčík, aj celé to kresťanské krídlo, ktoré v rámci OĽANO, keď sa jednalo o zákon o pedofiloch, tak zahlasovali za stiahnutie tohto zákona. Jednalo sa o zákon, v ktorom sa hovorilo, že odsúdení pedofili, odsúdení pedofili nemôžu učiť naše deti v školách a v škôlkach, lebo ich jeden poslanec bol pedofil, ktorého niekoľkonásobne obvinili, takže preto môžu odsúdení pedofili učiť teraz bez problémov v škôlkach a v školách. Toto je to kresťanské krídlo, takže moralizovať, že medzi utečencami mohli byť pedofili a sú riziko pre naše deti a mládež, je úplne zbytočné, lebo ľuďom ako Šefčík a jemu podobným je to úplne jedno. Lebo keď mohli zastaviť pedofilov v našich školách a v škôlkach, a že sa to stáva, že tam učia, tak viete, čo spravili? Zahlasovali za stiahnutie tohto nášho zákona. Ja sa pýtam, čo zlé bolo na tom zákone?
Milan Mazurek sa naňho obrátil, koľkých on ubytoval, týchto utečencov, či už z Ukrajiny, alebo teraz zo Sýrie, keď hovoril, že sú Sýrčania, z vojnou zmietanej krajiny. No ani jedného, to vám môžem povedať zaňho. Ani jedného. Ja som šesť mesiacov ubytovával, viac ako 100 ľudí sa tam prestriedalo, minimálne tam ich bolo 35 a za šesť mesiacov som od vlády si nevypýtal ani jedno euro. Znášal som to na vlastné náklady. Ja mám právo povedať, že áno, postaral som, bez toho, že by som nosil nejaké vlajočky na klope saka. Ja som sa na to nehral, ja som to robil.
Ale ľudia ako Šefčík, ktorým nevadí, aby pedofili učili v našich školách, od tých nemôžme čakať, že budú hlasovať za odvolanie Mikulca, lebo tí sú presne za to, ako bol ich kolega za to, aby mohli pedofili voľne... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 14:01 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:16

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Treba si to povedať jasne a treba si to povedať na rovinu a netreba sa tu za nič schovávať, pretože ako tu odvolávame Mikulca, tak tu mal byť Naď aj Matovič, pretože treba si povedať, prečo táto riadená imigrácia vlastne vznikla, pretože Naďovi priatelia z Washingtonu, z Bruselu a z NATO zbombardovali štáty, ako je Afganistan, Irak, Sýria, a práve z týchto krajín sú títo imigranti, ktorí predchádzajú cez naše hranice. Čiže všetci títo traja by mali, mali byť tu, mali by sme ich odvolať a nemalo by to vôbec byť tak, ako povedal ten tzv. sýrsky utečenec, že no jail, ale títo všetci traja by mali byť in jail.
A ďalšia vec je, že ak tu ideme teraz rozprávať o tom, že tie hranice sú otvorené a nič sa preto nerobí, tak ani sa to tak nemôže stať, pretože tým pádom by sám Mikulec išiel proti svojmu straníckemu priateľovi Jaroslavovi Naďovi, a takisto by som chcel odporučiť všetkým tým aktivistom, ktorí nosili ukrajinské vlajočky, či teraz budú nosiť sýrske vlajočky, iracké vlajočky alebo sýrske vlajočky, čiže ak mi niekto odpovie, budem šťastný, a ak chcú títo LGBT aktivisti pomôcť týmto Sýrčanom, tak by ich mohli ubytovať, pretože ako všetci dobre vieme, tak v arabskom svete je homosexualita trestná a je za ňu trest smrti.
Čiže som zvedavý, či aktivisti LGBT a liberáli prijmú do svojich domovov utečencov zo Sýrie, z Iraku a z Afganistanu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 14:16 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:16

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Milan, ja využijem vlastne to tvoje vystúpenie aj na to, čo som nestihol v reakcii na faktické poznámky, že to, čo si hovoril o zlyhávaní. Každý hovoríme o tom, že zlyhala Európska únia, dokonca hovoria o tom aj koaliční poslanci, či už pán Šefčík, alebo pán Potocký, a presne to som im chcel povedať. Teda ak my konštatujeme, že Európska únia zlyháva, tak teraz ktoré štáty zlyhávajú? Lebo podľa našej optiky, to, čo my tvrdíme, tak zlyháva Slovenská republika, pretože nerobí nič, podľa koaličnej optiky zlyhávajú Češi a Rakúšania a zlyhávajú vlastne tým, že si chránia svoje územie a vlastne napĺňajú readmisné dohody a vracajú nelegálnych migrantov späť na Slovensko len preto, že naša vláda je neschopná. A to sami aj skonštatovali, že proste tým, že my sme nerobili nič, tak oni nám zaviedli kontroly. A my teraz vlastne ich budeme obviňovať z toho, že oni robia katastrofálne rozhodnutia, a presne to, čo ste viacerí aj vo faktických svojich poznámkach povedali, že to stane sa asi takým národným heslom, že Slovakia alebo Slovakian border is very, very open.
No veď presne to je návod pre prevádzačov a presne to je základná informácia pre prevádzačov a pre tých ľudí, ktorí sa snažia touto balkánskou cestou, že choďte cez Slovensko, lebo tam vás čakajú s otvorenou náručou. A presne to v rokoch 2015 a 2016 a našej vlády sme dávali odstrašujúce príklady, že ak nelegálne prekročíte našu hranicu, tak v rámci schengenského kódexu, v rámci schengenských pravidiel bude to riešené tak, ako má byť. Nikto nespochybňuje ľudí, ktorí k nám prichádzajú z vojnou ohrozených území, ale presne tak ako to bolo povedané, kto ich vie presne identifikovať, či sú, alebo nie sú občanmi Sýrie a či sú priamo, alebo nie sú ohrození vojnou, a o tom, že na východe máme pretlak a takisto že na východe musia policajti strážiť... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 14:16 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:16

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Milan Mazurek a Miro Suja už pred mesiacom natočili prvé video z Kútov, kedy ukázali na tento problém tejto migrácie, a zdá sa, že len takýmto poukazovaním začne niečo pán minister robiť. No ja to vidím tak, ako keby tá migrácia bola cielene ignorovaná. Ako keby sa nič nedialo. Potom tých migrantov tam dáte, nejaké stanové mestečko im vybudujete a to... A ďalej čo bude? Za týždeň, za mesiac tam môže byť ďalších tisíc ľudí, dvetisíc ľudí. Aký plán má minister vnútra? Tak buď ich ubytujete, poskytnete im ubytovanie Národnej rady v Častej-Papierničke, alebo kde ich dáte, do Gabčíkova tých ľudí. Čo tam budú robiť v zime v tom stanovom mestečku? Kto sa o nich postará? To je čistá katastrofa. Ako keby ste nevedeli ďalší krok, čo s nimi ďalej, s týmito migrantami, a mám taký pocit, naozaj že tento problém ignorujete.
Počas covidu ste dokázali naozaj sledovať ľudí, či chodia z okresu do okresu, aktivovala sa armáda kvôli testovaniu a teraz ako keby nič, ako keby sa nič nedialo. Ja ako nevidím perspektívu tohto pána ministra, ktorý absolútne nekoná. No a už keď máme tých utečencov, čo s nimi ďalej? Kto vyprokoval... vyprovokoval ten konflikt v Sýrii? Tak ich naložme do lietadiel a odvezme ich do Spojených štátov amerických.
A naozaj pôvod tých migrantov je podivný. To, že niekto povie I’m from Syria, to neznamená, že je zo Sýrie. Však to môžu byť ľudia z Afganistanu, tam je už povedzme mier, môžu to byť ľudia z Iránu, z Libanonu alebo zo severnej Afriky. Toto vôbec nikto nerieši a tých ľudí bude čoraz viac, bude to obrovský problém.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 14:16 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:16

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán Mazurek, povedali ste, že vláda sa stará o potreby imigrantov a že to ju, to ju usvedčuje. Ja si myslím a hovorili ste ešte, že vláda sa má starať o potreby svojich občanov. Ale ja si myslím, že jedno sa s druhým nevylučuje. Čo ich má tá vláda, tí dobrovoľníci, ktorí v Kútoch sú, majú tých migrantov nechať tak? Oni asi tri alebo štyri mesiace utekajú zo svojej domoviny, majú ich nechať po tej ceste tak? Keď sú ubiedení? Keď majú problém? Veď to je obyčajná ľudskosť, že im pomôžu.
Pán Mazurek, tak ako, ako sa rozumní ľudia báli Hitlerovho šírenia nenávisti, tak sa ja bojím nenávisti, ktorú šírite vy, pretože aj po tomto vašom príhovore je znova raz v ohrození moja rodina. Ale nie migrantami, ale tými ľuďmi, ktorí sa odvolávajú na vás a vám fandia. Hovoríte, že kto bude zodpovedný za znásilnenia, za vraždy, za lúpeže... Za prípadné!
Pán Mazurek, ja sa pýtam, dvaja ľudia zomreli nedávno násilnou smrťou a vy ste hovorili o tej skupine, že sú leguáni alebo niečo také. Kto je zodpovedný za to šírenie nenávisti a za tú smrť? Kto je za to zodpovedný? Ak si dosadím vo vašom príhovore namiesto príslušníkov svojho národa príslušníci čistej rasy a namiesto migrantov Židov či Rómov, tak to bol Hitlerov prejav.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 14:16 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:16

Denisa Saková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážené poslanecké kolegyje a... kolegyne a vážení poslaneckí kolegovia, za dva a pol roka sme tu na Slovensku a hlavne v našom parlamente svedkami, že sme si museli zvyknúť na veľmi veľa situácií, s ktorými sme úplne nie zosynchronizovaní, a je to pre nás troška nemysliteľné, pretože vždy len tŕpneme, s akou novou kauzou, s akým novým problémom príde táto vláda, kde a opäť táto vláda zlyhá. A menovať všetky tieto zlyhania vlády, ktoré pod vedením dvoch predstaviteľov OĽANO by sme dnes chceli tu diskutovať, tak určite by táto schôdza Národnej rady trvala do Vianoc.
A výsledkom celého tohto marazmu je, že táto vláda čelí absolútne najvyššej nedôvere, ktorú aké vlády v predchádzajúcom období mali. Slovensko máme zadlžené za dva a pol roka viacej, ako sme Slovensko zadlžili za 12 rokov ľavicových vlád, máme tu rozdelenú spoločnosť, ktorá sa polarizuje vďaka konfliktnému štýlu politiky, no a v parlamente nám sedí stále sa rozpadávajúca a dnes už menšinová koalícia. A môžme povedať, že synonymom všetkých týchto katastrof je predseda hnutia OĽANO a súčasný minister financií. No v tejto práci určite nezaostáva a sekunduje mu ďalší minister, minister, ktorý je takisto nominant za OĽANO, a je to minister vnútra Roman Mikulec. Dnes ho už odvolávame ôsmy krát. Za dva a pol roka ministra vnútra odvolávame ôsmy krát.
Ja som dlho rozmýšľala a veľakrát, keď idem s pánom ministrom do diskusie, tak sa snažím nájsť aj nejaké svetlé momenty na ministerstve vnútra a snažím sa nájsť niečo, za čo by som ho niekedy mohla aj pochváliť. Ale priznám sa, že za tých dva a pol roka nielen ja, ale aj viacerí moji kolegovia sme nenašli vôbec nič, za čo by sme voči pánov ministrovi vyjadrili pochvalu. Naopak, pri každej jednej veci, pri každom jednom probléme, pri každej jednej kauze a kríze nás pán minister presviedča, ako opäť a znova zlyháva. A môžem povedať, že je to rovnako ako pri tejto vláde, pretože počas dva a pol roka táto vláda prechádza z jednej kauzy do druhej a ako bežní občania my už sami nevieme, že či je to prvá kríza alebo druhá kríza, alebo tretia kríza tejto vlády, a presne tak môžme aj menovať zlyhania na ministerstve vnútra, či je to prvé, druhé, tretie alebo koľké zlyhanie.
A keby dnes sa mám vrátiť k tým zlyhaniam pána ministra Mikulca, tak tu ešte stojím ďalších dvadsať minút, ale stačí mi spomenúť len to, čo sme sa tu bavili na predchádzajúcej schôdzi, a to bolo zlyhanie, kedy na jar tohto roku k nám prúdili tisíce utečencov alebo tisíce ľudí, ktorí utekajú pred vojnou z Ukrajiny, a Slovensko na túto vlnu nebolo vôbec pripravené, aj keď sme pána ministra prosili niekoľkokrát, aby zasadla Bezpečnostná rada, aby zasadol Ústredný krízový štáb a aby Slovensko bolo pripravené na túto vojnu ľudí, ktorí utekajú z Ukrajiny pred vojnou. Všetkých týchto ľudí zachraňovali mimovládne organizácie, kresťanské organizácie s podporou samospráv. Ministerstvo vnútra mesiac nerobilo nič, a keď sa po mesiaci objavilo na ukrajinskej hranici, tak sme zistili, že utečeneckú krízu nám bude riešiť súkromná firma, ktorá bola netransparentne obstaraná a ktorá mala ešte aj korupčné pozadie, pretože konateľ tejto firmy bol priamo naviazaný a bol to osobný priateľ súčasného premiéra Eduarda Hegera, a to je len, povedzme si úprimne, vrchol zlyhaní ministra vnútra na jeho pozícii.
Dnes tu riešime znova ďalší problém, znova ďalšiu krízu, a to nelegálnu migráciu a znova je to téma, pri ktorej sa pán minister určite nemôže vyhovoriť na to, že za to môžu predchádzajúce vlády alebo za to že môže nepredvídateľná zahraničná alebo medzinárodná situácia. Všetci vieme, že nelegálna migrácia tu bola, nelegálna migrácia tu je a nelegálna migrácia smerom do Európy tu vždy bude. Záleží len na človeku, záleží na ministrovi vnútra a závisí... záleží len na vláde, ako sa s ňou vysporiadame. A čím viacej ju utlmíme, tým bude menšia.
No dnes čo sa deje na Slovensku, sme tu nevideli za 15 rokov, odkedy schengens... Slovensko vstúpilo do schengenu v decembri v roku 2007. Dokonca svedkami takejto migrácie sme neboli ani počas rokov 2015 a 2016, kedy celkovo do Nemecka prišlo 2,5 mil. migrantov za tieto dva roky. V júli tohto roku už ministerstvo vnútra na základe svojich štatistík, ale aj na základe štatistík, ktoré pochádzajú z Frontexu, malo informáciu, že nelegálna migrácia na Slovensku stúpla o 170 %. V septembri už malo informáciu, že táto migrácia stúpla na úroveň 290 %. No a na jeseň po všetkých apeloch, výzvach a upozorneniach nám pred očami zavrelo svoje hranice Česko. Po pätnástich rokoch. Následne na to aj Rakúsko.
Ministerstvo vnútra, myslím si, že už v lete bolo upozorňované zo strany Českej republiky a zo strany aj mnohých mimovládnych inštitúcií, že táto migračná vlna sa bude len a len zväčšovať, a český minister vnútra, ktorý vždy má najbližší vzťah so slovenským ministrom vnútra, a takisto keď som sedela na pozícii ministerky vnútra, či to bol covid, alebo akékoľvek iné krízy, som s českým ministrom vnútra pánom Hamáčkom bola dennodenne na telefóne a veci sme riešili. No pri tejto migračnej vlne, ktorá sa na nás valila a ktorá sa stále na nás valí, minister vnútra nekonal, nejednal so svojimi partnermi, nerobil žiadne opatrenia, dokonca neapeloval ani na vládu, ani na ministra zahraničia, skrátka ako vždy minister vnútra nerobil skoro vôbec nič a opäť nám len ukázal svoju nekompetentnosť a neschopnosť, a že nemá sedieť na stoličke ministra vnútra. A ako som povedala, pri tejto téme sa dnes on nemôže vyhovoriť, že za to môžu bývalé vlády alebo nepredvídateľné okolnosti v zahraničí.
Slovensko, a je to fakt, sa stalo obľúbenou migračnou trasou smerom na západ do Európy. A dokonca toto konanie verejných vyšetroval... verejných činiteľov vyšetruje aj Generálna prokuratúra, či všetky úlohy pri ochrane vnútorných hraníc, či boli plnené a či nedošlo k úmyselnému, alebo nedbanlivému konaniu.
Vážení poslaneckí kolegovia, skutočne si treba vstúpiť do svedomia. A predtým, ako stlačíte tlačítko, či zahlasujete za zotrvanie ministra vnútra vo funkcii, si treba uvedomiť, či ozaj spĺňa všetky náležitosti, ktoré má mať minister vnútra, a či ozaj pracuje na tomto rezorte tak, ako by pracovať mal, pretože dnes, čo vidíme na Slovensku, sú migranti, tisíce migrantov, kontroly na hraniciach s Českou republikou, kontroly na hraniciach s Rakúskom. Už len očakávame, ešte nebodaj že poľskí, poľská strana nám dá tieto kontroly. Máme tu stanové mestečká hneď v tesnej blízkosti s češ... s českými hranicami. A dokonca už tu bola aj streľba na hraniciach.
Stali sme sa koridorom, obľúbeným koridorom nelegálnej migrácie do Nemecka. A za toto treba prebrať zodpovednosť.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.11.2022 o 14:16 hod.

Ing. PhD.

Denisa Saková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:31

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Keď si to zopakujeme, tak celý ten migračný proces prebieha dnes tak. Príde ktokoľvek povedzme z Afriky, musí povedať, že je zo Sýrie. Keď povie, že je zo Sýrie, nemá žiadne doklady, nemá nič, len povie nejakého, čo ide s ním, že áno, my sme so Sýrie. Prídu, keďže Hamran s Mikulcom nestrážia južné hranice slovenské, tak prídu poväčšine z tej južnej balkánskej cesty. V momente, keďže my ich nezachytíme na juhu, oni vstúpia na naše územie a už ich nevieme nikdy zo slovenského územia dať preč. Následne sa pokúšajú ísť do Čiech, pokúšajú sa ísť do Rakúska, postupne sa tlačia do Poľska. Takže Poliaci, očakávam, každú chvíľu, zavrú hranice nám tiež. A keďže oni si svoje hranice strážia, tak tí ľudia zostanú tu a my ich už nevieme vrátiť Maďarom. A miesto toho, aby sa toto riešilo, že sa dala armáda na juh Slovenska, na hranice, ale nie kvôli, kvôli Maďarom, ale kvôli tým, ktorí sa tvária, že sú imigranti, a povedia, že sú len zo Sýrie, to je jediná veta, ktorú potrebujú povedať.
Tak miesto toho, aby sme my robili toto, tak jednoducho dnes Hamran hovorí, že treba nájsť celoeurópske riešenie, prosím vás pekne, takže my máme byť obetný baránok. My máme mať čierneho Petra, tu sa to má celé kumulovať. Tu majú všetci zostávať, kým sa nájde nejaké celoeurópske riešenie, ktoré už sa nenašlo pätnásť rokov. A ja sa vôbec nedivím Orbánovi, že už tak nestráži ani on tie hranice ako niekedy, pretože bol, bol zlý vtedy, keď bola najväčšia vlna imigračná, tak každý si obtieral ústa o Maďarsko, o Orbána, že čo si to tam dovoľuje, aké tam ploty postaval. Toto je jediná cesta. Ale nie to, aby sme my dovtedy, kým sa nájde to celoeurópske riešenie boli tí, ktorí tu budeme všetko musieť kumulovať.
Takže ja vyzývam aj touto cestou, Mikulec sa mal sám už zobrať a odísť. A keďže to neurobí, tento parlament ho musí odvolať, a preto aj SaS-ka by sa mala prestať schovávať a prísť zahlasovať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 14:31 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video