78. schôdza

29.11.2022 - 22.12.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 14:15 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:05

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Predseda strany SaS Richard Sulík ešte pred niekoľkými hodinami tvrdil, že si nebudú klásť žiadne podmienky a že referendum ostáva. A teraz sa krásne ukázal, ako je v priamom prenose ponížený svojou vlastnou stranou. Keď hovoril Robert Fico, zobral si svoj fešný batôžtek a smutne so sklopenou hlavou odkráčal zo sály. (Reakcia z pléna.) Do Austrálie. (Povedané so smiechom.) Toto je Richard Sulík. On je izolovaný vo vlastnej strane. On nevie ako predseda strany ani presadiť vlastný názor, lebo tam okupujú strany rôzni liberálni extrémisti, ako je Kolíková, Dostál a Baránik. A toto je výsledok.
Viete, ja sa len tak zamýšľam nad tým, že aký to má politologický zmysel. Lebo naozaj báť sa referenda pri 50-percentnom kvóre? 50-percentné kvórum zabezpečuje, že je prakticky nemožné, aby bolo referendum úspešné, a naozaj musí byť zopätá úplne celá spoločnosť. My sme mali pocit, že teraz je zopätá, a napriek tomu, že došlo 1,2 mil. ľudí, čo je neuveriteľný mandát, napriek tomu to nestačilo. Čoho sa tí saskári boja? Čoho sa boja? Veď to je tak ťažký oriešok, zozbierať 50 % populácie Slovenska. Oni sa boja ľudí. To je, to je číra nenávisť. To je, ja neviem, antropofóbia, mizantropia. No pri pani Kolíkovej, ktorá zjavne svet nazerá takýmito očami, sa ani nečudujem, ale SaS-ka, pokiaľ chce byť zvolená do budúceho parlamentu, preboha, aspoň štipku úctu by mali prejaviť občanom Slovenskej republiky.
Oni najčastejšie hovoria, že my všetci sme dezoláti, my všetci sme extrémisti a oni sú vraj demokrati. Ale videli ste niekedy demokrata, ktorý sa tak silne bojí ľudí? Ktorý sa tak silne bojí priamej demokracie, referenda? Veď to je taká strašná hanba! A nehovoriac o pani Čaputovej, ako pán predseda veľmi správne povedal. Tak ona zmarí referendum, ona zmarí referendum a potom vyzve parlament, aby prijal nejaké uznesenie, aby to referendum, mohlo by teda vyvolať predčasné voľby. A teraz, keď sa to nedeje, tak ona nekričí, ona kašle na to, ona je v Nemecku a preberá cenu od nejakého nacistu. Toto je pani Čaputová. Absurdné! Absolútne... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 14:05 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:07

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán predseda, poslanec Robert Fico, no, pani Kolíková, to je prízračné a úplne krásne, ako je tu človek, ktorý, v zásade ona predkladá tento pozmeňovák k ústavnému zákonu. A hlavne je to pani Kolíková ako bývalá ministerka, ktorá to nepredkladá v prospech ľudí, ale predkladá to v prospech porušovania ľudských práv. A myslím si, že ona ako osoba, ktorá viedla ministerstvo spravodlivosti, za jej éry sa zapíše do dejín Slovenskej republiky tým, že sa najviac porušovala Ústava Slovenskej republiky, práva, porušovanie ľudských práv. Však tu máme na stole nevyšetrenú smrť generála Lučanského, právnika pána Krivočenka, ktorý zomrel, tzv. zomrel preto, lebo že, že vraj nemali pľúcnu ventiláciu, a hneď vedľa ich bolo tridsať.
Dámy a páni, pani Kolíková prostredníctvom tohto pozmeňováku idú zobrať tú najvyššiu formu tej demokracie občanom Slovenskej republiky, že idú vypustiť možnosť krátenia volebného obdobia referendom. Ja sa čudujem aj koaličným poslancom, napr. tým z toho hnutia OĽANO, však sami to mali, to mali vo volebnom programe v roku 2020, že chceli znížiť hranicu na úroveň 25 %. To znamená, že podľa slov Matoviča a všetkých v OĽANE, referendum, ktoré bolo túto sobotu, bolo úspešné, lebo sa jej zúčastnilo viac ako 27 %. Nehovoriac o tom, že tam zavádzajú jeden volebný obvod, a boli to samotní oni, ktorí o tom hovorili, že chceli tento, tento systém nechceli meniť. Ešte minulý rok, ešte minulý rok niektorí kolegovia z OĽANA mali tlačovú konferenciu a hovorili, hovorili o jednom volebnom obvode alebo resp. o meň... zmeneniu na rozdelenie. To znamená, aby bolo viacej zmiešaný systém, aby bolo viacej volebných obvodov. To znamená, ja aj novinári nech ich konfrontujú. Oni v pondelok po... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 14:07 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:09

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Celý tento pozmeňujúci návrh zákona je taký mišmaš. Je to taká všehochuť všehokoľvek. Jednoducho ak sa vlády, ktoré vládnu, boja vlastných občanov, tak to už o niečom svedčí. A práve tento pozmeňujúci návrh zákona je toho jasným príkladom.
Ak sa najmä strana SaS a strana OĽANO ešte rok dozadu, možno 14 mesiacov bili do hrude, bili do pŕs o tom, a tvrdili stále dookola, aký je pomerný systém, ktorý máme na Slovensku, že Slovensko je jedným volebným obvodom, je to niečo zlé, je to nejaký pohrobok mečiarovských čias a ako tento pomerný systém musia zmeniť oni, demokrati, tak zrazu vyjde na tlačovú konferenciu jeden človiečik menom Igor Matovič a ten zrazu povie, že REPUBLIKA, SMER a HLAS je dohodnutá v budúcich parlamentných voľbách, kedy uspeje, zmeniť tento pomerný systém na väčšinový a proporcionálny. Jednoducho tento človek mal nejaký sen a tento sen sa mu teraz pani kolegyňa Kolíková snaží zmeniť na nejakú skutočnosť.
To znamená, že ich strach je neproporcionálne rovnaký s tým, čo si ľudia momentálne na Slovensku želajú. Ak demokratické voľby, či sú v riadnom termíne, alebo v termíne skoršom, sú tým najväčším znakom demokracie, tak ja sa pýtam, prečo tento znak demokracie idete vziať občanom, ktorí vás zvolili do ústavnej funkcie, dali vám možnosť si hriať zadok skoro štyri roky na parlamentnej stoličke, a vy im teraz napľujete do očí, pretože podľa vášho názoru už nie sú títo ľudia demokraticky zmýšľajúci a sú nejakí, nejakí ľudia na opačnom brehu politického spektra a chcú zvrhnúť demokraciu, ktorú vy tak hrdinsky bránite.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 14:09 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:12

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Hovorilo sa tu veľa o pani Kolíkovej, ale ja chcem hovoriť aj o ostatných, ktorí sa tu pasujete do role veľkých demokratov. Všetci tu rozprávate, my sme demokrati a tí druhí nie sú demokrati, lebo my si to myslíme.
Tak ja sa opýtam pani Kolíkovej teda, keď slovo demokracia je, v podstate pochádza z gréckeho démos - ľud a kratiá - vláda, tak čoho sa vlastne bojíte?
V referende si dovolíte povedať, že ľudia možno uvažovali o tom, že by si neželali referendum, aby bolo možné zmeniť napríklad skrátiť volebné obdobie? Toto si vážne myslíte? Viete, ja keď vidím tie rôzne prieskumy, ktoré hovoria dokonca, že do referenda prišlo 13 % príslušníkov Progresívneho Slovenska a 13 % príslušníkov OĽANO, tak to chcem teda vidieť tieto prieskumy, čo hovoria. To sú absolútne nezmysly.
Čo sa týka toho klamania, hovorili ste, pán predseda Fico, o tom, ako sa tu klame. No ja si pamätám, ako Eduard Heger hovoril, že máme už dohodnutý termín, 30. 9. predčasné voľby, máme deväťdesiatku a hurá, ideme do Národnej rady, už to len schválime.
Tak, pani Kolíková, vy rozprávate o tom, že snažíte sa vy urobiť cestu, ako to bude ľahšie, no tak vy si tu podmienkujete, že vy tam nechcete referendum, lebo vy si to, vy si to neželáte. Dokonca váš predseda Sulík valí oči, čo ste si to dovolili. Vy ste mu v podstate napľuli do očí. A ja poviem otvorene, ak takto chcete teda schváliť ústavu, tak budete potrebovať opozíciu. Ale my vám toto neschválime. My sme proti tomu, aby referendum nebola, nebol, s referendom nebolo možné skrátiť volebné obdobie.
Preboha, však 1,2 mil. ľudí vám to jasne povedalo v referende - demokracia, demokracia, demokracia. Opakujte si to, "demokrati".
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 14:12 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:13

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ja mám len jednu jedinú otázku, viete, po týchto všetkých slovách, ktoré tuná padli.
Vážená, milá sektárska koalícia, čo treba ešte spraviť, aby ste už konečne išli do čerta? Čo treba spraviť? Ľudia vás nechcú. V referende vám to dali úplne jasne najavo, aby ste išli konečne do preč. Prezidentka vás nechce, čo je čo povedať, lebo jej vadíte, a už sa vám vyhráža ja neviem čím všetkým, aby ste už konečne išli preč. Vaši vlastní voliči vás nechcú, ktorí vám to úplne jasne dali najavo a dávajú najavo stále.
Čo ešte treba spraviť, aby ste išli do čerta? Vy naozaj si myslíte, že tu budete na veky vekov amen, skutočne? A že v tých ďalších voľbách tuná ešte zohráte nejakú rolu? No nezohráte. Pokiaľ tie voľby prebehnú normálne, tak nezohráte. Nemáte ako po tých všetkých prúseroch, ktoré ste tu napáchali.
Ďalšia vec je, čo ešte chcete všetko pokaziť. Načo vám je ten september? Čo ešte chcete urobiť, aby ste skutočne dokonali toto vaše dielo ničenia Slovenska? Skutočne vám to ešte nestačilo? Naozaj vás treba nakopať?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 14:13 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:15

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán poslanec Fico, ja som si počas vášho príhovoru spravil pár poznámok a chcel by som na to zareagovať. Vy ste povedali, demokracie sa neuveriteľne bojíte, a začali ste hovoriť o nejakom ľudskom práve odvolať Národnú radu. Veď v poriadku, lenže snaha o predčasné voľby je popretím výsledkov demokratických volieb. To ste opak... opakovali ako verklík vy, keď ste boli pri moci. (Ruch v sále a zaznievanie gongu.)
Hovorili ste v svojom príhovore, že sa nesmie klamať. Normálne som sa musel zasmiať, pretože vy ste korunovaný klamár alebo kráľ klamárov. V roku 2014 už nebudem v politike, ste povedali. V roku 2014 ste predsa išli kandidovať na prezidenta. Do roku 2010 spojíme Bratislavu s Košicami diaľnicou.Nikdy si ja nesadnem do opozičných poslaneckých lavíc, lebo to je môj recept. Kto to hovoril? Nie náhodou súdruh Fico? Klamali ste ráno, klamali ste na obed, klamete večer. Pán Fico, klamete stále.
A poviem vám ešte jednu vec. My nežijeme v dokonalom svete. V tom by každé jedno zlo bolo potrestané. My žijeme ale v reálnom svete. Ale keď budete robiť neviem čo, tak tú špinu zo seba nezmyjete, tú špinu, ktorú ste spravili tým, že ste založili spolu s ďalšími spolupáchateľmi zločinecký korupčný systém "našich ľudí". A ja verím, že prokurátorom, sudcom sa podarí čo najviac z vašich ľudí posadiť do väzby. (Reakcia z pléna: „Do septembra.“)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 14:15 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:17

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán predseda Fico, asi treba kolegom zopakovať znenie čl. 1 a čl. 93 Ústavy Slovenskej republiky.
Čl. 1, čl. 2 ods. 1 hovorí, že štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojich volených zástupcov alebo priamo - teda úplne rovnocenné formy podieľania sa na štátnej moci.
Čl. 93 ods. 2 hovorí, že referendom sa môže rozhodnúť aj o iných dôležitých otázkach verejného záujmu - teda aj o skrátení volebného obdobia.
Ústavný súd potvrdil toto znenie ústavy s tým, že na to, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie, tak musí expressis verbis byť ešte v ústave možnosť skrátenia volebného obdobia buď na základe rozhodnutia Národnej rady, alebo referendom výslovne uvedené.
No a tuná vidieť krásne, ako pristupuje pani Kolíková a terajšia koalícia selektívne k rozhodnutiam Ústavného súdu a k demokracii a k čl. 2 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky, kde si vytrháva z tohto kontextu je... len jednu časť, a to zastupiteľskú demokraciu a priamu demokraciu úplne ignoruje, pretože nedáva možnosť občanom referendom rozhodnúť tak, ako dáva možnosť rozhodnúť zastupiteľskému zboru, zastupiteľskej demokracii. Čiže to je prvá vec.
Druhá vec, pokiaľ ide o podmienky volebného systému, treba povedať, že táto vláda má obmedzený mandát. Pani prezidentka odvolala túto vládu na základe vyslovenia nedôvery Národnej rady Slovenskej republiky tejto vláde a poverili ju vykonávaním funkcií v obmedzenom rozsahu. A tento rozsah je obmedzený práve tým, že nemôže táto vláda, a teda koalícia robiť čokoľvek. Jednoznačný mandát je dospieť čo najskôr k predčasným...(Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 14:17 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:19

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, ty si veľmi trefne zdôraznil, že táto vládna koalícia, presnejšie torzo tejto vládnej koalície sa bojí demokracie a hnevu ľudí ako čert kríža. Vôbec si títo ľudia uvedomujú, že ľuďom berú niečo, čo je v demokracii absolútnou samozrejmosťou, a to, že keď sa ľudia domnievajú, že politici nezvládajú svoju úlohu pri riadení štátu a nezastupujú ich záujmy, že ich môžu zbaviť moci? A o tomto je vlastne zmysel referenda. A touto zmenou ústavy sa títo ľudia, ktorí sa hrajú na demokratov, zoberú ľuďom túto vymoženosť.
Pri tom, čo si rozprával, tak ma napadla taká paralela medzi referendom a ostrakizáciou, pretože v starovekom Grécku bolo úplne normálne, že prostredníctvom ostrakizácie mohli zbaviť kohokoľvek svojej funkcie, a ešte dokonca musel odísť na niekoľko rokov do vyhnanstva.
A posledná vec, keď sa pozerám na poslancov vládnej koalície, tak ma napadá výrok Tomáša Garriqua Masaryka, ktorý raz povedal, že keď už máme tú demokraciu, zišlo by sa ešte niekoľko demokratov. Ale tých je pri pohľade na torzo vládnej koalície, žiaľ, ako šafránu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 14:19 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:21

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Janko, prepáč. Pán poslanec Fico, čo môžeš čakať od pani Kolíkovej, keď ignorovala 400-tisíc ľudí, ktorí sa podpísalo pod referendom? Čo môžeš čakať, s akým návrhom dôjde, keď traja najvyšší ústavní činitelia povedia, že nechoďte na referendum? Povedzte mi v Európe, kde je štát, kde prezidentka republiky, predseda parlamentu a predseda vlády povie, že netreba ísť na referendum. Povedzte mi jeden štát v Európskej únii!
Stretol som sa s jedným veľvyslancom, nevedel pochopiť a povedal, že keby sa to stalo v ich štáte, tak do 48 hodín odstúpi prezidentka, odstúpi predseda parlamentu aj predseda vlády.
Viete, ja som sa dostal niekoľkokrát do konfliktu s mojím kolegom to, s Ľubošom Blahom, pokiaľ sa týka pani prezidentky. Ale dneska sa nedivím. Má úplnú pravdu. Pretože čelný predstaviteľ tohto štátu vyzýva, aby sa ľudia nezúčastnili na referende? A potom prídete s týmto návrhom? Páni, čo chcete čakať od tejto dámy, keď to súdnictvo nikdy nebolo rozhádzané, keď robila reformu, ako je dneska? Keď jej vlastný kolega Matovič povedal to, čo jej povedal? To nechcem hovoriť ďalej. Veď jej predseda včera povedal, že nie je žiaden problém. To je taký problém, ako keď pani Radičová povedala Sulíkovi, že podrž balónik.
Páni, spamätajte sa v opozícii, choďte už od toho preč!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 14:21 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:22

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci (reakcia z pléna a smiech rečníka), nadviažem na pána poslanca Dušana... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pčolinský, Peter, podpredseda NR SR
Pán, pán predseda Fico, prosím vás, nevyrušujte svojho kolegu.

Blaha, Ľuboš, poslanec NR SR
... Dušana Muňka, ktorý sa pýta, ako je možné, že v demokratickom štáte traja najvyšší ústavní činitelia – prezidentka, predseda parlamentu aj predseda vlády – odhovárajú ľudí od referenda. Toto naozaj nemá precedens v histórii. To je taká neuveriteľná hanba! Toto sa zapíše do dejín, že pani Čaputová, pán Kollár a pán Heger si nevedia splniť ani základnú demokratickú povinnosť a odkázať ľuďom, prosím vás, plňte si svoje občianske práva, choďte voliť. Akokoľvek. Môžte byť proti, môžte byť za, ale choďte voliť. Už ani toto na Slovensku údajní demokrati negarantujú.
Viete, najbizarnejšie je, že tuto páni a dámy z koalície sa vystatujú, že oni sú tu tí jediní demokrati. A my všetci sme dezoláti, extrémisti, háveď, najnovšie nás, myslím, z JOJ-ky nazývajú čvargou a nechcem použiť všetky tie vulgarizmy, ktoré zaznievajú, keď sa vypne tlačová konferencia strany SMER. To sme my ako dezoláti, hej? My sme tí nedemokrati. Ale oni, ktorí odďaľujú demokratické voľby, sú demokrati! Oni, ktorí vládnu bez mandátu a legitimity, sú demokrati. Oni, ktorí bránia slobode slova, vypínajú opozičné médiá a kriminalizujú opozíciu, to sú demokrati. Ja neviem, všetky tieto definičné znaky kedysi niesol, niesli totalitné režimy. Ale oni sa hrajú na demokratov.
Dneska tu stojíme pred otázkou, či má byť, alebo nemá byť referendum v ústave, aby mohlo vyvolať predčasné voľby. A opäť ste sa ukázali ako kovaní demokrati. Ľud treba dať preč.
Ako už Boris Susko povedal, v ústave sa jasne píše, že suverénom na Slovensku je ľud. O tom je demokracia. Ale vy takto vyhodíte ľud do kanála. Tri dni po tom, čo 1,2 milióna ľudí vám povedalo, že chce mať referendum v ústave, že chce mať možnosť odvolať vládu aj prostredníctvom referenda. A vy to dáte preč. Bez mihnutia oka. Kolíková sa tu postaví, že ona vidí do hláv ľudí. Fantastické! David Copperfield. Ona vidí do hláv ľudí. Oni to tak nemysleli. Ona vie presne lepšie, ako to mysleli. To už kde sme? Kde tá arogancia týchto tzv. liberálov končí?
Dostali ste neuveriteľné facky od ľudí. Neuveriteľné. Najskôr bola, bola povalená vláda a vy ďalej vládnete. Deväť mesiacov navyše. Deväť mesiacov si beriete bez akéhokoľvek mandátu napriek tomu, že ste boli povalení. Jedna facka vám nestačila. Dostali ste druhú, 1,2 mil. ľudí! To číslo si ešte raz preložme, 1,2 mil. ľudí nedostala v živote žiadna politická strana v žiadnych voľbách, 1,2 mil. ľudí je ešte viacej, než získal SMER v roku tisí... 2012, čo bol asi rekordný výsledok jednej politickej strany, 44 %, 1,2 mil. ľudí nezískala ani v prezidentských voľbách Zuzana Čaputová, a to sa bavíme o voľbách, kde sú dvaja kandidáti, kde si jedného z nich vyberiete. Nie, nezískala toľko. Získala o 100-tisíc menej. A napriek tomu vy ignorujete ľudí, ignorujete to, že chcú referendum.
A sú tu poslanci, Kolíková, ktorá získala vo voľbách, jej strana získala vo voľbách ani nie desatinu, nejakých 160-tisíc, ak hovoríme o ZA ĽUDÍ, dneska už je v SaS-ke, tá získala asi 10-tisíc viacej. A ona tu cvičí slovenským národom a sa vyhovára, že no, však sme museli dosiahnuť nejaký kompromis. No ale zabudne pripomenúť, že požiadavkou SaS bolo to, aby tam vypadlo referendum. A ona sa vyhovára na iných koaličných partnerov. SaS-ka tam nechcela mať referendum! Ako veľmi sa musia báť tých ľudí? Ako veľmi ich musia nenávidieť?
Opakujem, získať 50 % celej populácie, nie zúčastnených voličov, celej populácie, je prakticky nemožné. Je to iba vtedy, keď naozaj celý národ sa zjednotí v nenávisti voči vláde, ktorá tu robí také psie kúsky, že to, takto to dopadne. Ale oni sa boja tých ľudí natoľko, že ani túto možnosť im dať nechcú v rámci predčasných volieb. Ja tomu naozaj nerozumiem. Politologicky tomu nerozumiem.
Viete, oni chcú vládnuť deväť mesiacov s veľmi silne obmedzeným mandátom. Teraz bez emócií, čisto politologicky, však oni páchajú samovraždu, kolektívnu samovraždu. Krajina Slovensko je v dezolátnom stave. Padá hospodárstvo, extrémne zdražovanie. Neriešia nič iné, iba Ukrajincov, Američanov a posielanie zbraní na Ukrajinu! Nič neriešia! Chaos. Všade, kde sa pozriete, je chaos. Samospráva kľaká, podniky kľakajú, ľudia prichádzajú o robotu, seniori nemajú už ani za čo si kupovať potraviny. Toto je situácia na Slovensku. A v tejto situácii oni chcú deväť mesiacov vládnuť s obmedzeným mandátom namiesto toho, aby pripravili čo najskoršie predčasné voľby, ktoré môžu byť kľudne v máji alebo v júni. Nie. Oni tu chcú byť do septembra. Oni sa tak strašne držia tých svojich stoličiek ako také pijavice. Nič ich nedokáže zobrať od tých ich kresiel. Majú kšefty, potrebujú ešte kradnúť a v prvom rade aj sa otvorene hlásia k tomu, že potrebujú pozatvárať opozíciu. Čiže zase ukázali, akí sú úžasní demokrati. Oni chcú vyhrať voľby tak, že opozíciu pošlú do väzenia, a potom vyhrajú, lebo budú jediní v hre. Fantastické! Úžasné, kolegovia!
Koľko vás tu je? Šesť. Šesť ľudí zaujíma to, čo sa dneska prejednáva s koalíciou. Koalícia tu je nastúpená celá do nohy, ale opozícia kašle opäť na ľudí. Je vás tu šesť. (Reakcie z pléna.) Opačne, pardon, pardon, pardon, hej. Jeden, dva, tri, štyri, päť. (Reakcie z pléna.) Gratulujem. Päť. Sedem statočných bolo aspoň sedem. Vy ste piati, pán kolega. A ešte pán Pčolinský, predsedajúci, ktorý tu byť musí. Priatelia, bavíme sa o Ústave Slovenskej republiky. Bavíme sa o predčasných voľbách. A vy ešte aj toto, toto máte na saláme, teda je to obrovitánska hanba.
Ďalšia vec, ktorú by som chcel zdôrazniť, tá podmienka Igora Matoviča o proporčnom systéme, to je taký obrovitánsky podvod na ľuďoch a pán predseda Fico to už krásne spomínal, ako môže človek, ktorý má vo vlastnom volebnom programe OĽANO napísané, že je proti proporčnému systému, že chce viac zapájať regióny, že chce viac prvkov väčšinového systému, sa dneska postaviť pred kamery a ohlásiť, že je tu vraj nejaký komplot dnešnej opozície a že strany SMER, HLAS a REPUBLIKA chcú vraj nejakým spôsobom meniť volebný systém. Bez akéhokoľvek podkladu. Bez akejkoľvek myšlienky. Bez čohokoľvek, akejkoľvek bázy. Ako toto môže Matovič povedať? A on si teraz vydupe na koaličnej rade alebo neviem čo, jak to nazývajú, on si vydupe, že sa tu bude cvičiť celý parlament a my budeme meniť, betónovať volebný systém proporčne. Ja vám ako politológ poviem, v poriadku. Proporčný systém je najspravodlivejší, pretože dodržuje pluralitu politických strán a politických smerovaní na Slovensku. Fajn. My sme to vždy tvrdili a mali sme možnosť meniť tento volebný systém a nikdy sme to neurobili. Ale ako môže Matovič takto bohapusto klamať a vymýšľať si, že my chceme urobiť nejaký komplot? Čiže, priatelia, Matovič robí to, čo robil vždy najlepšie, opäť klame a podvádza, lebo nič iné robiť nevedia. Klamať a podvádzať.
A posledná poznámka k pani Čaputovej. Priatelia, dneska je Zuzana Čaputová v Nemecku. Pochopiteľne, na Slovensku je fatálna kríza, ľudia prichádzajú o všetko, tak prečo by nešla panička do Nemecka, že? A viete, prečo tam išla? Aby prebrala opäť ocenenie, pretože síce na Slovensku ju nikto neoceňuje, na Slovensku jej ľudia majú plné zuby, ale ona získava jedno ocenenie za druhým v Nemecku, v Amerike a v ďalších západných krajinách, lebo slúži asi práve týmto krajinám. Dostáva ocenenie od nadácie Schwarzkopf. Neviem, či je tam nejaká súvislosť s tými vlasmi a s farbením vlasov, ale pán Schwarzkopf, ktorý, ktorého meno nesie táto nadácia, bol bývalý príslušník SA a SS, otvorený nacista. Čiže pani Čaputová preberie cenu, ktorá nesie meno otvoreného nacistu. A to sa nestáva prvýkrát. Už získala cenu od Wilhelma Schella, takisto nacistu. Ona získava ocenenia od nemeckých nacistov. Ja jej fakt gratulujem, lebo to úplne korešponduje s tým, že odhovárala ľudí od referenda, a s tým, že chce, aby táto vláda, ktorá nemá žiadnu legitimitu a žiaden mandát, vládla ešte deväť mesiacov, bohapustých deväť mesiacov!
Páni kolegovia, čo to, preboha, páchate? Každý jeden z vás, ktorý dneska zahlasuje za to, že referendum nebude v ústave, aby mohlo odvolať vládu, každý jeden z vás sa do dejín Slovenska zapíše ako likvidátor demokracie. Si to uvedomte! Sa budú vaše deti za vás hanbiť a učiť sa o vás, že ste likvidovali demokraciu na Slovensku. Môžte sa stokrát oháňať slobodou a demokraciou, vy ste tí, ktorí berú ľuďom slobodu, ste tí, ktorí berú ľuďom demokraciu a základné ľudské práva.
A preto vám ďalej budeme hovoriť tak, ako vám už hovoria všetci ľudia na Slovensku so zdravým rozumom, vy ste jedni obyčajní liberálni fašisti!
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.1.2023 o 14:22 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video