79. schôdza

8.12.2022 - 12.12.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2022 o 17:40 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:25

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Veronika, spomínala si slovo chlapa a s tým si spájala Richarda Sulíka, predsedu strana SaS. Ja mám s Richardom Sulíkom tiež také osobné skúsenosti, keď som riešil mesto Humenné.
Veľakrát som oslovil Richarda Sulíka, keď sme mali problém s energetikou a s teplom v našom meste, potom neskôr, keď aj firmy, ktoré v Humennom zamestnávajú množstvo ľudí, mali taktiež problém, pretože nedokázali platiť tie energie a mali problémy s dodávateľmi. Viete, koľkokrát mi pomohol Richard Sulík a dodržal svoje slovo? Ani raz. Ani raz. Prišiel nový minister a zázračne sa všetko dalo riešiť. A ten kto mi kľudne neverí, môžem kľudne zobrať aj kolegov zo SaS-ky, mi tu Peťo kričí, môžme ísť do Humenného navštíviť dve súkromné firmy, ktoré žiadali pomoc, a nikto im nepomohol. Namiesto toho ma Richard Sulík zablokoval, aby som mu ďalej nemohol volať a riešiť túto problematiku.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2022 o 17:25 hod.

Bc.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:25

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem kolegom za konštruktívne pripomienky.
Len jedna vec k pánovi Krúpovi. Pán Krúpa, na rozdiel od SMER-u a HLAS-u u nás robíme verejné obstarávania tak, že vyhrá najlacnejšia ponuka, preto sme aj získali ocenenie, ktoré z 3-tisíc hodnotených ľudí získalo 1 % ako najtransparentnejší verejný obstarávateľ. To je k tej vašej pripomienke.
A k ostatným. Za mňa nezaznel ani jeden argument. Pre mňa je dôležité slovo chlapa. Keď raz poviem, že budem konštruktívna opozícia, a keď raz poviem, že nebudem odvolávať, do médií, vládu Eduarda Hegera, resp. Eduarda Hegera, tak si za tým slovom stojím, pretože to je chlapské slovo normálneho politika.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2022 o 17:25 hod.

Mgr. art. M.A., ArtD.

Veronika Remišová

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:25

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpred... pán predseda. Vážené dámy a páni, podľa mňa by sme si mali položiť otázku tú najdôležitejšiu dnes, komu to pomôže. Komu celý tento cirkus odvolávania vlády pomôže? A potom druhú otázku - a komu to uškodí. Každý máme iba jeden čas nameraný od Pána Boha a záleží od nás, že čomu ho budeme venovať, či sa budeme zaoberať sami sebou, útokmi na oponentov, alebo sa budeme zaoberať tým, na čo nás sem ľudia zvolili. A to je jedno, či vás opozíciu alebo nás koalíciu.
A na to, na čo nás sem ľudia zvolili, najmä v týchto ťažkých časoch, je, aby sme im doručili pomoc, aby sme im pomohli. Tomu má zmysel venovať maximum času, ktorý máme, a nie takémuto cirkusu.
Ak podľa návrhu na odvolanie vám záleží na demokracii, tak si myslím, že to, čo demokraciu najviac ohrozuje, je, ak ľudia majú pocit, že politici sa venujú sami sebe a nevenujú sa im. A to tu dnes vďaka prerokovávaniu tohto návrhu ukazujeme, ako politici bez ohľadu na to, či je to opozícia, alebo koalícia.
Ak má mať parlament a demokracia nejaký zmysel, tak máme využiť ten čas a priestor, ktorý máme, to privilégium, ktoré nám ľudia dali, aby sme pomohli tým 90 % ľudí, ktorí potrebujú našu pomoc alebo ktorým môžme pomôcť. To je naša úloha. K týmto ľuďom sa správajme s rešpektom a s úctou. A tento náš dnešný, zajtrajší, utorňajší cirkus s odvolávaním vlády ľuďom teda naozaj nepomôže.
Ale uvedomujete si vôbec, kolegovia z opozície, že ak padne vláda, ak padne akákoľvek vláda, nejde o to, či je naša, alebo vaša, tesne pred Vianocami, pred schválením rozpočtu, uvedomujete si, že namiesto vianočných darčekov ľudia dostanú finančnú slučku okolo krku ako darček novoročný hneď od začiatku budúceho roka? A väčšina z nich to nemusí uniesť. Uvedomujete si to? Tu nejde o to, či je to naša vláda.
Prečo robíte z ľudí teraz pred Vianocami, teraz keď potrebujú pomoc s energiami, prečo z tých ľudí robíte rukojemníkov politiky a rukojemníkov straníckych záujmov? To nie sú naši voliči, vaši voliči, to sú všetci ľudia v tejto krajine bez ohľadu na to koho volili, dôchodcovia, rodiny s deťmi, ľudia s ŤZP. Tí, ktorí čakajú a oprávnene čakajú, že tú pomoc, ktorú sme celú jeseň, sme na tu energetickú krízu spoločne tu v parlamente schvaľovali zákony, aby sme im vedeli pomôcť, tak teraz ste si ich zobrali za rukojemníkov. Kašlete na to, čo budú robiť po Novom roku? Prečo chcete, aby od Nového roka každá rodina za elektrinu platila o 50 % viac? Prečo chcete, aby za plyn platili o 220 % viac? Prečo chcete, aby za teplo platili o 80 % viac? Nejde o nás, o vládu, tu ide o každého človeka, ktorý žije v tejto krajine. A 90 % domácností má problém s rastúcimi cenami elektriny, s rastúcimi cenami plynu, s rastúcimi cenami tepla. Načo sme tu spolu konsenzom, opozícia, aj koalícia, schvaľovali túto pomoc ľuďom, keď ju nebude mať kto vyplatiť?
Prečo chcete a prečo si beriete tých ľudí za rukojemníkov, keď priemerná rodina, ktorá platí, alebo teda ktorá kúri plynom na Slovensku, od Nového roka má, od januára platiť o 300 eur mesačne viac? V priemere na domácnosť na budúci rok to znamená na jednu domácnosť 3 000 eur viac. To nehovorím o zamestnávateľoch a tých ľudí, ktorí sú u nich zamestnaní. To, že nesúhlasíte s nami, je logické, máte na to plné právo, to je politika. Ale neberte si ľudí, 90 % slovenských domácností za rukojemníkov.
Predstavme si, že padne vláda. Pani prezidentka bude musieť rozhodnúť, čo ďalej. Rozpočet nebude schválený, veď kritizujete túto vládu, že ten rozpočet je zlý. Príde nejaká nová vláda, ktorú pani prezidentka vymenuje, to je jedno aká, či s väčšinou, s menšinou, neviem čím. Tá príde v januári s novým rozpočtom do parlamentu. Vo februári po 30 dňoch ho parlament prerokuje. Od marca sa môže vyplácať pomoc ľuďom. To majú ľudia do marca umrznúť?
Uvedomujete si vôbec, že Ústava Slovenskej republiky v čl. 115 priamo vylučuje, aby vláda v demisii rozhodovala o zásadných opatreniach na zabezpečenie hospodárskej a sociálnej politiky Slovenskej republiky? Uvedomujete si to? Uvedomujete si, že odvolaním vlády teraz pred Vianocami bez možnosti zostaviť normálnu vládu so schváleným rozpočtom robíte vlastne ústavný zákaz, aby akákoľvek vláda pomáhala ľuďom. Uvedomujete si to? Došlo vám vôbec, že ak padne akákoľvek vláda v takomto čase tesne pred Vianocami, tak do marca nebude možné vyplácať žiadnu energetickú pomoc ľuďom? 300 eur mesačne na každú rodinu, ktorá kúri plynom.
Ešte raz vravím. Tým neškodíte nám, tým škodíte všetkým tým 90 % domácností, ktorých tie zvýšené ceny energií po Novom roku môžu zasiahnuť. Kvôli tým ľuďom mi je to ľúto, nie kvôli nám. Odvolaním vlády a rozpočtovým provizóriom znefunkčníte jediný orgán, ktorý podľa ústavy v tomto štáte môže robiť hospodársku a sociálnu politiku a môžu túto pomoc ľuďom doručiť. Keby vláda padla pred dvomi mesiacmi, kašľať na to, stihne sa schváliť rozpočet. Nová vláda nech si nastaví tú pomoc, ako vie. Keby tá vláda padla v marci, kašľať na to, tá pomoc je nastavená a vypláca sa. Ak padne vláda teraz pred Vianocami, prečo beriete tých ľudí za rukojemníkov?
Ja viem, že niektorí z vás sú v panike z toho, ako sa mení charakter Slovenskej republiky. V rokoch 2021, v roku 2022 napriek pandémii, napriek vojne na Ukrajine, napriek inflácii, napriek zvyšujúcim sa, brutálne sa zvyšujúcim cenám energií sme urobili zo Slovenska systémovými zmenami najprorodinnejší štát v Európe. Ja rešpektujem, že HLAS-u, Progresívnemu Slovensku, SaS sa to nepáči, že vám to vadí. Ale moje presvedčenie a presvedčenie SME RODINA je také, že Slovensko nemá byť liberálny alebo progresívny štát, ale že Slovensko má byť family-friendly, prorodinný štát. Vďaka nám sa Slovensko ako štát stará a pomáha rodinám od počatia až po jeseň života každého človeka.
Viete, čo majú spoločné tehotenský príspevok, 200 eur, zvýšenie daňového bonusu na dieťa na trojnásobok, zvýšenie prídavku na dieťa na dvojnásobok, zrušenie doplatkov za lieky pre deti do šesť rokov, odštartovanie výstavby nájomných bytov, čo má spoločné rodičovský bonus, čo má spoločné zriadenie bezplatných rodinných a dlhových poradní, čo majú spoločné 220 nových detských ihrísk Rodinka po celom Slovensku? Že pred dvomi rokmi to na Slovensku nebolo. Nič z tohto na Slovensku nebolo. A teraz je to realita.
Chápem progresívcov, že môžu byť z toho frustrovaní. Chápem, že vás môže škrieť, že sme realizovali ako prorodinní politici a konzervatívci svoj program. Ale my sme to nerobili poza bučky, robili sme to férovo. Mali sme to v predvolebnom programe, dali sme to programového vyhlásenia vlády, presadili sme to v parlamente férovo. Robili sme iba to, čo sme našim voličom a ľuďom na Slovensku sľúbili. Prečo sa hneváte na nás, že presadzujeme svoj program a že sme urobili to, čo sme vo voľbách ľuďom sľúbili? Prečo sa za to na nás hneváte? Nemali by ste sa hnevať skôr sami na seba? My sme vás predsa z vlády nevyháňali. Sami ste z nej odišli.
Pán Sulík rád hovorieva, že opozíciu si človek nevyberá, v opozícii sa človek ocitne. No ale vy ste si vybrali opozíciu dobrovoľne za Radičovej vlády a dobrovoľne ste si ju vybrali aj teraz. Rozdiel je v tom, že na rozdiel od Ivety Radičovej sme sa rozhodli pokračovať aj bez vás. Ak sa na slovenskú politiku za posledných 2-2,5 roka pozrie nezainteresovaný divák, uvidí, že prvé dva a pol roka vo vláde boli chaosom. Je to pravda. Dokiaľ ste tam boli vy, dokiaľ tam bol pán Sulík, bol to chaos. Odkedy ste v parlamente, začal chaos v parlamente. A teraz chcete preniesť tento chaos z parlamentu na celé Slovensko. Neberte si za rukojemníkov ľudí v tomto štáte. 90 % ľudí a domácnosti v tomto štáte potrebuje pomôcť a im je srdečne jedno, kto zo štátu im pomôže. Ale na to, aby im ktokoľvek pomohol, musí existovať funkčná vláda, ktorá nie je v demisii, pretože vláda, ktorá je v demisii, nemôže realizovať hospodársku a sociálnu politiku Slovenskej republiky.
Myslím si, že toto si od nikoho, od žiadneho politika ľudia na Slovensku nezaslúžia. My ten chaos nevytvárame, pán Sulík, my mu čelíme. Čelili sme pandémii. Keď všetci hovorili o pandémii nezamestnanosti, výsledkom je, že máme nezamestnanosť na predcovidových číslach a zamestnanosť stále rastie. Máme najmenej mŕtvych v zariadeniach sociálnych služieb spomedzi všetkých štátov Európskej únie.
Čo sa týka energetickej krízy, odchádzali ste z vlády a hovorili ste, že 50-percentné zvýšenie elektriny je fajn, 80-percentné zvýšenie plynu je fajn, že to majú domácnosti ustáť. Urobili sme to tak, že elektrina neporastie, plyn a teplo porastú o 15 %. Prečo nás za to kritizujete? Prečo nás kritizujete za to, že tým ľuďom chceme pomôcť ešte výraznejšie? A za to nás chcete odvolávať? Tak ak za toto nás chcete odvolávať, tak ja som na to hrdý, že sme toto dokázali urobiť.
Rozumel by som tomu, keby sme nedokázali zabezpečiť adekvátne príjmy, z ktorých túto pomoc odfinancujeme. Pamätáte si, ako ste strašili, že trhy nám nedôverujú, lebo robíme zlú politiku? To bol váš hlavný argument, odvolávate nás za rozpočet, keď sa zostavil štátny rozpočet na budúci rok. Tak vám chcem povedať dnešné čísla, pán Viskupič, verím, že si tu pán predseda výboru, Maďarsko sa financuje na trhoch dnes za 8,49 %, Poľsko za 6,35 %, Česko sa financuje za 4,51 %, to je úrok, Taliansko sa financuje za 3,62 %, Spojené štáty americké za 3,46 %, Veľká Británia za 3,08 % a Slovenská republika za 2,94 %. To je vysvedčenie trhov, ktoré veľmi dobre vedia už niekoľko mesiacov, aký štátny rozpočet sme predložili do parlamentu.
Viacerí ste tu povedali v parlamente, dúfam, že zacitujem presne pána Sulíka, ktorý tie prorodinné opatrenia označil tak, že hlasovali ste za sebaväčšiu hlúposť. Tak ja zvýšenie daňového bonusu na dieťa na trojnásobok, zvýšenie prídavku na dieťa na dvojnásobok a vyplatenie rodičovského bonusu za 250 mil. eur pre 820-tisíc dôchodcom na Slovensku nepovažujem za hlúposť. Ja to považujem za dobrú vec a som hrdý, že sme za to spolu hlasovali.
Nie je umenie presadzovať populárne veci s podporou médií, za pekného počasia, keď svieti slniečko a na obzore neni ani mráčik, nie sú žiadne krízy. To, čo chce guráž, je presadzovať to, čomu veríme, aj v čase, keď väčšina médií, najmä tých progresívnych ide proti nám, keď tu máme pandémiu, vojnu na Ukrajine, infláciu, energetickú krízu. To stojí za ocenenie podľa mňa a na to som hrdý, že napriek všetkým týmto problémom sme mali tú guráž a meníme Slovensko systémovými zmenami na family-friendly, prorodinný a sociálny štát.
A bez ohľadu na to, ako toto hlasovanie dopadne, verím, že takýto program budeme presadzovať aj ďalej.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

8.12.2022 o 17:25 hod.

Bc.

Milan Krajniak

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:40

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja som si teraz kúpil Sulinku (povedané so smiechom), idem sa napiť. (Rečník zobral do rúk fľašu minerálky, ukazujúc ju plénu.) Pred chvíľou som videl odchádzať Richarda z parlamentu, takže už asi je doma, v tichu a v kľude.
Musím povedať, pán minister, že mňa najviac zaujala tvojej, na tvojom vystúpení fakt, že ťažké obdobie pandémie a ťažké obdobie vojny na Ukrajine sme spolu zvládali aj so SaS-kou. Naozaj spoločne sme to zvládali. Išlo to celkom pekne. A potom prišlo, potom prišiel taký syndróm Igora Matoviča, ktorý Richard Sulík má, to isté má Igor Matovič, oni dvaja sú na seba, oni sa majú radi ako pes a mačka, to tak je, to tak je. Nerobte gestíky, Igor, nemáte sa radi, ale to je váš problém, to je vá... á... a aj, Richard, som myslel, že si odišiel, bol si preč z parlamentu. Ty si sa vrátil, Rišo. Som si kúpil kvôli tebe Sulinku. Tak, som veľmi rád, že si prišiel, Riško, že si vypočuješ krátku moju poznámku.
Povedal som, Richard, že sme spoločne zvládali pandémiu, ťažkú pandémiu, spoločne sme zvládali aj vojnu na Ukrajine, ale čo ma najviac zarazilo teraz v tejto chvíli, tak to je pozrite sa tu, tuná vôbec nie je nikto z HLAS-u. Parťáci, ktorí, parťáci, ktorých ste si zobrali do, do vienka, pán Benčík, ty ma najviac mrzíš, že si s Žigom v jednom ští... šíku, tak títo parťáci tu nie sú. A verím, že tak ako teraz tu nie sú, tak s vami nebudú, tak nebudú spolupracovať s vami naďalej a zostanete verní slobode, demokracii a spravodlivosti.
Richard, som rád, že si prišiel. Vitaj.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2022 o 17:40 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:40

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Pán minister Krajniak, ja by som sa ti chcel poďakovať, lebo ty si to tak pekne zaobalil, ale si to povedal - v úvodzovkách - a ja som si to medzi tými riadkami, ako ste sa krvopotne narobili na tých zákonoch, aby ste ľuďom pomohli a chcete pomôcť, a všetko si tu vysvetlil, že čo sa môže stať pre tých bežných ľudí vonku, ktorých, viac-menej niektorých, ktorí naozaj pracujú od rána do večera, ani nezaujíma, ako sa tu politici medzi sebou hádajú. A Juraj Šeliga tu vykreslil takého slameného panáka pre stranu SaS, ty si vykreslil reálny fakt, ktorý od januára môže nastať.
A neviem, neviem, čo už by mohlo ich, aby sa zamysleli nad tým, čo idú, čo idú páchať, ale tak oni to povedia ti vo faktických. Vo faktických ti to všetko povedia a zase určite budú nakladať, ako asi zopakujú to, čo pri každom. Takže ja ti ďakujem za to, že si zhodnotil, čo reálne hrozí ľuďom Slovenskej republiky od januára, keď tu vláda nebude.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2022 o 17:40 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:40

Karol Galek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, Milan, postavil si to celé na pomoci ľuďom a na tom, že im budú vyplácané pomoci za energie. Ale potom, mňa to mrzí, že ti musím narušiť tento koncept, ale buď nevieš, o čom hovoríš, alebo nevieš o tom, čo ste predložili do parlamentu, čo tu parlament schválil, alebo tu iba zbytočne generalizuješ, pretože pomoc za energie nie je založená na vyplácaní nejakej pomoci. Nie, bohužiaľ, nie je. Ide o zastropenie. A ja ti presne poviem, na čom to je založené. Je to založené na elektrine, ktorú dohodol Richard Sulík so Slovenskými elektrárňami.
V prípade tepla je to zase založené na tom, že sú predĺžené vydané cenové rozhodnutia a kompenzovaní budú dodávatelia, nie ľudia. Nebude sa žiadna pomoc vyplácať ľuďom. A dokonca ani tieto kompenzácie, bohužiaľ, nemajú garantované tieto, títo dodávatelia, napriek tomu, že sme to rozporovali a navrhovali priamo v tom zákone a požadovali sme, aby to tam bolo. Dokonca minister Hirman sa vyjadril, že však je to v zá... v ústave, ale v ústave je iba to, že sa môžu domáhať takýchto kompenzácií, a to znamená súdne.
A toto isté sa týka koniec koncov aj plynu, kde, bohužiaľ, bolo aj riešenie, ktoré by nemalo žiaden vplyv na štátny rozpočet. Žiaľ, takéto riešenie nakoniec ostalo iba v šuflíku a dnes teda prichádzame s nejakými riešeniami, ktoré áno, ľudia nepocítia vo zvýšených energiách. Ale ešte raz, nemá to nič spoločné s nejakým vyplácaním pomoci, ale ľudia to aj tak napokon zaplatia, a to, bohužiaľ, prostredníctvom daní.
A hovoril si aj o rukojemníkoch, ale bohužiaľ, tých rukojemníkov si z ľudí robil Igor Matovič, ktorý blokoval akékoľvek návrhy, s ktorými prichádzal Richard Sulík.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2022 o 17:40 hod.

RNDr. MSc.

Karol Galek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:40

Mária Kolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, podľa mňa vy si tu robíte teraz z ľudí rukojemníkov. Zbytočne ich strašíte. Veď keď je to vláda menšiny, tak predsa ráta s tým, že sme v parlamentnej demokracii, tak keď sa rozhodla vládna koalícia ísť do menšinovej vlády, tak musela predsa rátať aj touto situáciou. Veď my sme predsa v lete vedeli všetci, do akých kríz ideme. Tak keď ste sa rozhodli ísť do tejto situácie, ste predsa museli vedieť, vedieť, že tomuto budete čeliť.
Vláda v demisii, to nie je žiaden horor. To nie je tak, ako hovoríte. Nie je pravdou v zmysle ústavy, že vláda v demisii fakticky svieti a kúri. To nie je pravda. To sa tu zaužívalo ako nejaká slovná hračka, ale nie je to tak. Keď sa pozriete, aké oprávnenia má vláda v demisii, tak sú naozaj veľmi silné a široké a je pravdou, že pri niektorých z nich je potrebná asistencia, resp. súhlas pani prezidentky, ale nejak to nebráni tomu, aby bol schválený rozpočet. Tak ak k tomu nie je potrebný žiadny obchod, tak predsa rozpočet asi schválený bude, asi ho máte tak predrokovaný, že vám prejde. A potom tá vláda aj v demisii, ktorá bude, tak bude realizovať tie kroky, ktoré má. To proste nie je pravda, čo ste hovorili.
Takže podľa mňa práve vy si dávate ľudí za rukojemníkov a zbytočne ich strašíte. Ste proste vláda menšiny a zodpovedáte sa teraz parlamentu a to je proste normálna situácia, ktorú ste predsa museli predpokladať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2022 o 17:40 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:40

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predseda. Pán minister, prvá vaša otázka bola, že ako a komu toto odvolávanie vlády pomôže.
Ako toto odvolávanie vlády pomôže a komu? Tak v podstate pomôže to občanom Slovenskej republiky, ktorí naozaj stratili dôveru voči tejto vláde. A ako to pomôže Slovenskej republike? No pomôže to minimálne v tom smere, že budú oklieštené právomoci vlády Slovenskej republiky, aj keď nebudú obmedzené. Samozrejme, aj vláda v demisii, čiže aj vláda, ktorej bude vyslovená nedôvera v parlamente, má svoje práva, má svoje kompetencie, má svoje povinnosti, aj keď niekedy potrebuje alebo bude potrebovať súčinnosť Grasalkovičovho paláca.
Tvrdili ste vo svojej rozprave, že prečo si berieme za rukojemníkov ľudí a prečo im pred vianočnými sviatkami, teda koncom roka dávame takú slučku na krk. No nemyslím si, že je to nejaká slučka na krk, a z vašej strany to bolo také citové vydieranie, že chceli ste možno nejakým spôsobom ešte dotlačiť alebo nejako presvedčiť poslancov, ktorí nie sú celkom rozhodnutí, ako by mali hlasovať, ale myslím si a som o tom hlboko presvedčený, že plénum je rozdelené na dva tábory, za odvolanie vlády, za vyslovenie dôvery vlády. Nič medzi tým neexistuje.
Pomoc pre občanov Slovenskej republiky je ozaj jedna vec a odvolávanie vlády je úplne vecou druhou. Čiže toto by som neplietol do jedného košiara. Hnev, nie je to ten správny výraz alebo správny argument, ktorý ste použili vo svojej rozprave. Jednoducho, koalícia sa formulovala za účasti SaS a bez účasti SaS sa vám vládne jednoducho ťažko, pretože ste v menšinovej pozícii. To je jednoducho holý fakt. A keďže toto manželstvo z rozumu vám zjavne nevyšlo, tak je jednoducho čas pobrať sa ďalej a dať dôveru niekomu inému.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2022 o 17:40 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:40

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pán minister, ja vám veľmi pekne ďakujem za váš príspevok, za vašu rozpravu, za vašu, váš vecný tón a ďakujem, pán minister, aj za to, že ste nám pomohli s hlasmi pri schvaľovaní tehotenského príspevku, ktorý sa už vypláca nejaký čas a budúce mamičky sa tomu tešia.
Treba takisto dať vďaku predkladateľke Anke Andrejuvovej, ktorá prišla vlastne s takýmto návrhom. A takisto, pán minister, ja vám veľmi pekne ďakujem za podporu napr. 200-eurového balíka na dieťa mesačne od Igora Matoviča. Sú to historické veci, ktorý nám už, ktoré nám už nikto nevezme, a SME RODINA ako hnutie bola pri tom a hlasovala za tieto návrhy. Bohužiaľ, o našich bývalých kolegoch zo SaS to povedať nemôžem a ani neviem, lebo jednoducho oni pri tých hlasovaniach neboli, resp. nehlasovali za ti... za to.
Všetka česť a vďaka vám patrí, pán minister, za to, že ste nám pomáhali pri pretlačení týchto návrhov, sociálnych návrhov, s ktorými prišlo či hnutie OĽANO, a... a ďakujeme vám za to, že ste boli pri tom.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2022 o 17:40 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:55

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja by som sa pozastavil pri slovách pána ministra o... o teda stropovaní cien, resp. teda čo vláda dosiahla.
Áno, súhlas s tým, že sme v situácii energetickej krízy, kedy je nevyhnuté dočasne stropovať ceny, to sa asi zhodneme. Ale nie je jedno, ako sa to bude diať. A ja by som si dovolil povedať ten maďarský príklad, kedy teda Maďari už dosť dávno zastropovali ceny PHM-iek, palív. A tá situácia sa vyvíjala, vyvíjala, vyvíjala a vlastne dospelo to k tomu, že včera to museli zrušiť, okamžite ceny stúpli o jednu tretinu. No a spôsobilo to vlastne všetky, úplne že učebnicový príklad, že teda aj to prinieslo do ekonomiky nerovnováhu, aj to nevytváralo žiadny tlak na efektivitu, keďže ten benzín, nafta boli lacné, tak v Maďarsku stúpla v danej situácii spotreba pohonných hmôt o 20 %.
No a, samozrejme, to spôsobili vo finále aj nedostatok na trhu, keď jednoducho ani výrobcovia, ani obchodníci nemali záujem predávať na maďarskom trhu pohonné hmoty, keďže nemohli si realizovať nejaký primeraný zisk. No a toto, to, to, že sa teraz všetkým ľuďom energia ani o cent nezvýši a nie je tam žiadny šetriaci faktor, to je veľmi, veľmi dôležitá vec, aby sme sa na to pozreli aj na Slovensku. Aj tu je limitované množstvo tej, tej energie. A ten šetriaci faktor, možno teda aby tých 85 % bolo za cenu nezmenenú a aspoň 15 % za cenu regulovanú, aby, aby to bol nejaký, nejaký tlak na šetrenie. Toto je veľmi kľúčové a od toho bude veľmi potom závisieť ten výsledok.
Takže myslím si, že tu to môže byť také to Pyrrhovo víťazstvo. A ešte stále proste upozorňujem, aby ste sa na to možno pozreli ešte raz.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2022 o 17:55 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video