15. schôdza

11.6.2024 - 28.6.2024
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.6.2024 o 14:30 hod.

Ing. PhD.

Darina Luščíková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 14:27

Denisa Saková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, keď ste sa pýtali na pôsobnosť môjho rezortu, vedela by som si predstaviť, že by sme sa odklonili od niektorých rozhodnutí, ktoré spraví Európska únia, a to sú rozhodnutia, ktoré vážnym spôsobom môžu poškodiť nášmu hospodárstvu. Jednou takou témou, ktorá je a, našťastie, ešte nebola predmetom sankcií voči Rusku, je napríklad dodávka jadrového paliva. Neexistuje momentálne na svete stopercentná náhrada ruského paliva, pretože na Slovensku napríklad nie je licencovaná. A viem si predstaviť a naopak dám vám aj ďalšiu, ďalší príklad. Vybavili sme výnimku pre ruskú ropu, nevybavili sme ju kvôli tomu, aby sme podporovali zamestnávateľov, naopak, chceme podporovať firmy, pretože zamestnávajú zamestnávateľov tisíce, pardon, zamestnávajú zamestnancov a v prípade Slovnaftu sú to tisícky zamestnancov a snažili sme sa o vybavenie výnimky pre produkty z ruskej ropy, pretože sme to mali na stole, keď sme prišli, bývalá vláda s tým nespravila nič a našťastie na rok 2024 sa nám v priebehu decembra túto výnimku podarilo vybaviť. Keby nie tejto výnimky, produkcia Slovnaftu hneď možno o 30-40 % nižšia, pokles zamestnanosti, pokles pretože pokles dopytu po výrobkoch Slovnaftu, ktoré sa vyrábajú z ruskej ropy. To sú veci, za ktoré ja určite budem bojovať, aby všetky opatrenia alebo všetko, čo sa prejednáva v rámci Európskej únie, bolo vždy zmysluplné a neškodilo slovenskému hospodárstvu a štandardu života a životnej úrovne na Slovensku následne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.6.2024 o 14:27 hod.

Ing. PhD.

Denisa Saková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:30

Dušan Keketi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ďakujem pekne za slovo. Odpovedám teda na otázku, ktorú mi, alebo odpoveďou, ktorú mi pripravilo ministerstvo školstva, vedy, výskumu a mládeže. Odpovedám zároveň na otázku 3, 7, 11, 21 a 42.
Vážené panie poslankyne Luščíková, Kalmárová, Šrobová, Kosová, pán poslanec Sabo, dovoľte mi ubezpečiť vás, že téma desegregácie patrí medzi kľúčové priority Ministerstva školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky. Za posledné mesiace vykonáva ministerstvo niekoľko zásadných krokov v tejto téme a pripravujú sa ďalšie. V decembri ´23 bola schválená nová metodická príručka desegregácie vo výchove a vzdelávaní. Príručka je dostupná verejnosti a definuje rôzne typy segregačných situácií, ako aj zbor opatrení na ich odstránenie.
Metodika priamo nadväzuje na zákonnú definíciu segregácie, interpretuje a dopĺňa ju a má slúžiť ako nástroj komunikácie priorít ministerstva smerom na jeho partnerov v štátnej správe a v regiónoch. V rovnakom mesiac, teda v decembri ´23, prebehol vnútorný proces zjednotenia postupov ministerstva v oblasti uplatňovania desegregačného princípu, takzvaného princípu 3D, pri výstavbe materských a základných škôl. Ministerstvo odkonzultovalo výsledky tohto procesu aj smerom k vybraným partnerom zo samospráv vrátane tých samospráv, ktoré mali záujem uchádzať sa o podporu výstavby základnej školy v prospech odstránenia dvojzmennej prevádzky.
Vo všeobecnosti platí, že cieľom ministerstva jednoznačne zostáva odstránenie dvojzmennej prevádzky vo všetkých školách na Slovensku aj v prostredí marginalizovaných komunít, no určite nie prostredníctvom podpory projektov segregačného charakteru. Schválené projekty monitorujeme a podľa dostupných informácií nie sú a ani nemôžu medzi nimi byť také, ktoré nespĺňajú princíp 3D, so samosprávami, ktoré sa ešte plánujú do výzvy zapojiť, vedieme intenzívne konzultácie smerujúce k splneniu princípu 3D, z tejto podmienky však určite neplánujeme upustiť.
V roku ´24 pripravujeme spustenie nového národného projektu, ktorý má podporiť pilotné desegregačné projekty aspoň v dvanástich obciach. Ministerstvo spustilo aj monitorovací systém segregácie na základných školách, ide o zber kľúčových administratívnych údajov, ktoré nám pomôžu spustiť systém podpory v školách, v ktorých existuje vysoké riziko vytvorenia segregačnej situácie. V súčasnosti sa širšia odborná pracovná skupina zaoberá návrhom krokov smerujúcich k skríningu detí zo sociálne znevýhodneného prostredia zaradených do špeciálnych škôl.
Vážený pán predsedajúci, ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.6.2024 o 14:30 hod.

Dušan Keketi

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:30

Darina Luščíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som sa chcela spýtať na konkrétne kroky. Ďakujem a oceňujem, že ministerstvo robí nejaké opatrenia na to, aby sa zaviedli pravidlá desegregácie v týchto školách alebo vo všetkých školách. Rada by som však poznala konkrétne opatrenia, ktoré ministerstvo mieni vykonať a urobiť na to, aby odkontrolovalo všetky subjekty, ktoré žiadali o tieto prostriedky z plánu obnovy, to je jedna časť otázky.
A druhá otázka je, ako bude vymáhať nápravu týchto opatrení ministerstvo.
Ďakujem a ešte vlastne doplním, ak neviete vy odpovedať, lebo to nie je váš rezort, tak poprosím písomne aj tie doplňujúce otázky, odpoveď ministra.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.6.2024 o 14:30 hod.

Ing. PhD.

Darina Luščíková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:34

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za otázku. Vážená pani kolegyňa poslankyňa Kleinert, pýtate sa ma, že predošlá vláda vyčlenila na protipovodňové opatrenia 3 mil. euro a že ako teda plánujeme bojovať ďalej s povodňami. Aby ste mali trošku predstavu, že čo znamená 3 mil. vyčleniť na protipovodňové opatrenia, tak my máme na Slovensku štátny podnik, ktorý sa volá Slovenský vodohospodársky podnik, ktorý má na starosti manažovanie riek, vodných tokov, priehrad a podobne. A oprávnené náklady, iba mzdové náklady v tejto firme sú na úrovni presahujúcich 60 mil. eur. Tá predošlá vláda dala v roku 2021 na tento podnik zo štátneho rozpočtu 8 mil. euro. Na podnik, kde je 60 mil. mzdové náklady, dali 8 mil. eur a v roku ´22 dali 2,5 mil. eur. To znamená, že dlhodobo a cielene držali túto firmu v schopnosti, aby nemohla plniť základné protipovodňové ani manažérske opatrenia pri ochrane obyvateľstva. A keď to tak je a bolo to aj nahraté v nejakom systéme na ministerstve financií, kde bolo určené, že by ministerstvo financií malo dávať 2,5 mil. na chod tejto firmy, tak som povedal, že v poriadku, už nech to tak teda nechajú, že my urobíme takú revitalizáciu tej spoločnosti, že už možno tento rok ju dotiahneme na úroveň zisku, čo bude, myslím si, že exemplárny príklad a budem veľmi rád aj mojim kolegom ministrom potom ukazovať, že jak sa dá zreštrukturalizovať firma bez toho, aby sa navyšovali vklady zo štátneho rozpočtu.
Takže vaša odpoveď dnes, teda odpoveď na túto otázku je, že my máme iba na protipovodňových opatreniach za približne tridsať rokov, čo sa k tej firme takto správal štát, že na jednej strane dal zo zákona povinnosť sa o niečo starať a na druhej strane nedal základné peniaze na to, aby to mohla táto firma robiť. Tak sme dospeli do približne deficitu na týchto infraštruktúrnych projektoch 950 mil. euro, taký je odhad. Takže 3 mil. z mája 2023 predošlou vládou to je že výsmech, to nie sú žiadne protipovodňové opatrenia, to je ani nielen naplnenie povinností, ktoré mali zo štátu.
Otázka, že čo s tým ideme robiť, tak práve teraz zasadá v podstate komisia, lebo my máme na Slovensku dva podniky. Jeden sa volá Vodohospodárska výstavba, to niekedy už podľa názvu bola firma, ktorá, bol to štátny podnik, ktorý staval priehrady, elektrárne a podobne a potom ich mával dávať do správy Slovenského vodohospodárskeho podniku. Dnes z tej Vodohospodárskej výstavby, jedným slovom, aby ste si to vedeli predstaviť, ona má vo vlastníctve Gabčíkovo, takže to je v podstate tá bohatá firma, ktorá ale už nerobí de facto nič, iba zbiera peniaze za predanú elektrickú energiu. Áno, teraz jej doba praje, pretože elektrika sa predáva za 110-120, podľa toho ako. Môžem potvrdiť, že iba počas tejto záplavy, ktorú teda sme veľmi dobre zatiaľ zmanažovali, ja som veľmi rád, že odborníci, ktorí pracujú na týchto podnikoch, na týchto úsekoch, nepodľahli tlaku, ktorý tu bol, že valí sa nás desaťročná, storočná a neviem aká voda, že rýchlo otvorte Gabčíkovo. Tak vďaka tomu, že to rýchlo neotvorili, tak ku včerajšiemu dňu vychádza, že sme iba na tom prietoku zarobili dodatočných asi 20 mil. euro za týchto pár dní a ešte rátame, že minimálne nejakých 10 mil. euro na tom zarobíme. Takže to rozhodnutie bolo naozaj že aj profitabilné, ale aj technicky správne urobené.
To, čo teda robíme dnes, je, analyzujeme možnosti spojenia tých dvoch firiem, aby konečne aj Vodohospodárska výstavba sa vrátila ku svojmu pôvodnému zadaniu, a to je, aj udržiavala a skvalitňovala infraštruktúru v rámci vodnej politiky, uvidíme, čo z toho vzíde, veľa od toho bude závisieť aj ako sa dohodneme s maďarskou stranou na definitívnom vyriešení otázky Gabčíkova, pretože ten spor vôbec neni ukončený, je tridsať rokov na stole a nejaké povinnosti z toho rozsudku má aj slovenská, ale aj maďarská strana. A som veľmi rád, že sme sa zhodli s Maďarskou republikou, že ak to nedáme dokopy teraz my, už to asi potom nedá nikto a budeme musieť sa znova obrátiť na Medzinárodný súdny dvor. A v tom momente, ako budeme vedieť, že máme vysporiadané vzťahy v rámci Gabčíkova, tak budeme vedieť... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.6.2024 o 14:34 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:40

Dana Kleinert
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ďakujem pekne, pán minister, za odpoveď. Trošku je problém v tom, že ste mi neodpovedali na otázku. Jednak ma teda zaujíma, čo bude robiť táto vláda, aké systematické opatrenia bude robiť pre to, aby ochránila životy a majetky občanov a občianok proti povodniam. Čiže zaujíma ma, akým spôsobom tie opatrenia urobíte. V podstate jedinú vec, ktorú som si z toho vedela dostať von, bolo, že analyzujete tie firmy, ale teda mňa by zaujímalo, aké sú tie systémové opatrenia proti povodniam, aby ste ochránili teda majetky a životy a zdravie teda občanov a občianok Slovenskej republiky.
Ďakujem vám vopred za konkrétnu odpoveď, ako, kedy, za čo a tak ďalej.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.6.2024 o 14:40 hod.

Mgr. art.

Dana Kleinert

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 14:41

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani poslankyňa, môžeme sa, na celý deň môžete dôjsť, budem vám vysvetľovať kedy, čo, ako, veľmi radi vám vysvetlíme. Prehlbovanie vodných tokov nás bude stáť asi 450 mil., sme vo fáze nakupovania techniky. Vaši, vaša Ódorova vláda chcela zakontrahovať firmu, externú firmu, pani Kleinert, za 150 mil., súkromníkov Ódor Machuca, aby prehlbovali takú primitívnu činnosť, ako je prehlbovať a vyťahovať sedimenty, viete, čo to je, bahno za 150 mil. Takže za nás to bude, vážená pani Kleinert, už nerobiť súkromná firma, tak jak ste to chceli vy, ale bude to robiť štátny podnik, Slovenský vodohospodársky podnik s najväčšou pravdepodobnosťou. A to je ten rozdiel medzi nami, že keď vy ste chceli naliať peniaze súkromníkom, aby oni si nakúpili kvalitnú techniku, my chceme do toho zatiahnuť buď Vodohospodársku výstavbu, štátny podnik, aby tie peniažky zostali vnútri, to znamená, že budeme zvyšovať tzv. energetický potenciál slovenských aj priehrad, ktoré sú na 50-60 % plné. To je druhý veľmi zásadný rozdiel. Môžte sa ísť opýtať do Mochoviec, ako vyzerá prietok na Kozmálovciach, ktorý je extrémne už nízky. To znamenalo, pretože na 60 % sú Kozmálovce plné bahnom, opäť vaša vláda Ódorova v tom absolútne nič neurobila.
Takže rozdiel ten, ktorý je, že spúšťame veľké infraštruktúrne projekty, snažíme sa ich maximálne robiť vo vnútri týchto štátnych firiem, to znamená nebudeme vyťahovať peniaze, tak jak ste to chceli robiť vy, a práve preto, aby sme zabezpečili tú stabilitu a najmä bezpečnosť pred povodňami. Samozrejme, že druhú vec, nebudeme podliehať žiadnej panike, vidíte, akí profesionáli robia s nami, napr., myslím, že Kiča tu vyzýval, rýchlo otvorte vráta, aby sme vyliali vodu z Gabčíkova. My sme to neurobili, zarobili sme 20 mil. euro do dnešného dňa, takže to je tiež. Myslím, že sme jasne ukázali, že aj pri tejto panike, ktorá tu bola, sme zachovali veľmi chladnú hlavu a naozaj my sa opierame o dáta.
Na ďalšej strane, ale čo treba povedať, záplavy sú aj v Nemecku, Bavorsku, snáď si nemyslíme, že Bavori nevedia sa chrániť proti záplavám, ak dôjde určitá vlna vody, tak môžete, samozrejme, eliminovať, ale predstavovať tú víziu, že nikdy žiadne koryto sa nevyleje, po to väčšmi, čo tridsať rokov sa tu z SVP peniaze používali však akokoľvek inak, len na tie účely, ktoré mali, tak to je pre nás absolútne neakceptovateľné.
Takže môžte si byť istá, pani Kleinert, že rozdiel medzi Ódorom a nami je ako medzi dňom a nocou. Dobre? Takže my budeme zabezpečovať, aby naozaj tie firmy fungovali, aby mali čoraz viac kapacity, aby mali čoraz viac finančných zdrojov, ktoré vedia vo vnútri, a skúste sa Ódora spýtať, že prečo chceli za 150 mil. zakontrahovať externú firmu na tak primitívnu vec ako je ťahať bahno zo spodku Dunaja.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

13.6.2024 o 14:41 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 14:45

Denisa Saková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec, pozorne vnímam vnútropolitickú aj odbornú diskusiu, ktorú tento postoj vyvolal. Rozhodla som sa, aby tento úzko odborný problém zanalyzovali a posúdili všetci tí, ktorí k nemu majú čo povedať, to znamená odborníci. Posilním a rozšírim súčasnú vládou schválenú medzirezortnú pracovnú skupinu, ktorá bola zriadená po prijatí pôvodných, ale stále platných medzinárodných zdravotníckych predpisov o odborníkov naprieč rezortmi a zainteresovanými skupinami. Jej úlohou bude v najbližšom období detailne a odborne vyhodnotiť aktualizované dokumenty, ktoré pripravila WHO, a následne jej zistenia budem prezentovať na rokovaní vlády.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

13.6.2024 o 14:45 hod.

Ing. PhD.

Denisa Saková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 14:46

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pani podpredsedníčka vlády. No, ja sa domnievam, že teda odborníci sa na to mali pozrieť predtým, ako si Slovensko urobilo takúto hanbu, lebo to nie je výnimka, to nie je, že si dojednáme výnimku, ako ste hovorili v odpovedi na moju doplňujúcu otázku. Toto je iná situácia, toto je o tom, že existuje konsenzus naprieč medzinárodným spoločenstvom. To nie je, že odkiaľ budeme kupovať ropu, alebo či budeme dovážať ruské palivo napriek, napriek sankciám, to sú medzinárodné predpisy, ktoré sú záväzné, ktoré sú užitočné pre všetky krajiny. A teda dištancovať sa od medzinárodných zdravotníckych predpisov Svetovej zdravotníckej organizácie je na úrovni toho, ako keby sa Slovensko odklonilo od globálneho konsenzu o tom, že Zem nie je plochá. Môžeme pochopiteľne urobiť aj to, ale boli by sme len na smiech a aj naše rozhodnutie nepripojiť sa k novým medzinárodným zdravotníckym predpisom Svetovej zdravotníckej organizácie zatiaľ vyvoláva len údiv, kritiku vo svete aj v domácej odbornej, odbornej obci.
Takže vzhľadom na tie odpovede na doplňujúce otázky, ktoré som dostal, dostal minule, myslím, že nemá zmysel, aby som teraz kládol ešte nejakú, nejakú doplňujúcu otázku, lebo zjavne by som sa nedozvedel to, čo som sa pôvodne chcel dozvedieť, takže ďakujem.
Skryt prepis

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho

13.6.2024 o 14:46 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 14:48

Denisa Saková
Skontrolovaný text
Teda na doplnenie, tiež zabezpečíme, aby ministerstvo zdravotníctva vypracovalo aj písomnú odpoveď na doplňujúce otázky.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

13.6.2024 o 14:48 hod.

Ing. PhD.

Denisa Saková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 14:49

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za vašu otázku. Áno, pán Prostredník, ako hovoríte, na Slovensku je extrémny investičný dlh, pokiaľ ide o vodovody a kanalizácie, práve preto som veľmi rád, že asi ako prvý minister životného prostredia som povedal, že nebudem podporovať kadejaké mimovládky, ktoré vylievajú peniaze na pseudoaktivity, ale všetko presmerujeme do budovania vôd a kanalizácie. Od začiatku tohoto roku sme dokázali naštartovať vypisovanie eurofondových výziev, kým minulý rok skončil, pokiaľ ide o eurofondy, za vlády vášho pána Ódora mínus 430 mil. na životnom prostredí, to znamená, toľko tí vaši experti dokázali minulý rok byť v deficite, pokiaľ ide o čerpanie eurofondov. Následne sme tie peniaze museli dať, žiaľ, teda podľa mňa úplne, ak sa dalo tomu vyhnúť, tak zbytočne do energopomoci, ktorá tiež nebola vždy adresná, aj OECD nám to vytklo, že zbytočne dávame pomoc a podporu energetickú aj bohatým rodinám, ale tak aspoň sa zachraňovali peniaze z eurofondov, ktoré minulý rok padli na mínus teda 430, pokiaľ ide o životné prostredie. Tak my sme presmerovali tieto peniaze na vody a kanalizácie, myslím, že od začiatku roka sme už viac ako 150 mil. vytendrovali s tým, že rátame, že do konca tohoto roku by to mohlo byť asi 600 mil., to sú čiastky, ktoré tu nikdy neboli. A verím, že v tomto budeme pokračovať, takže aj rokovanie vlády by malo byť v blízkej budúcnosti venované práve týmto témam, kde budeme veľmi jasne ľudí oboznamovať, kde konkrétne, v akom horizonte bude vodovodná kanalizačná infraštruktúra vybudovaná. A ja už som dnes rád, že môžem povedať, že to je tempo, ktoré tu ešte doteraz nebolo.
Takže veľmi uznávam, že sám vidíte, že to bolo dobré rozhodnutie, že napríklad aj cez nejakú minirevíziu teraz prehodnocujeme jednotlivé eurofondové výzvy, aby tam, kde sú najmenej teraz potrebné, sme ich presmerovali tam, kde sú najviac potrebné, a to je z môjho pohľadu práve táto konkrétna infraštruktúra.
Skryt prepis

Vystúpenie

13.6.2024 o 14:49 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video