15. schôdza

11.6.2024 - 28.6.2024
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2024 o 15:53 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:50

František Mikloško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Gašpar, vy ste vo svojom príspevku ani sa tak nedotýkali toho skráteného konania, ako ste obhajovali v jednej pasáži, že nenarušujete, tento zákon nenarušuje žiadne právo zhromažďovať sa, takže ak dovolíte, k tomu sa vyjadrím.
V bode 6 a ods. f) sa hovorí, že možnosť rozpustiť verejné zhromaždenie aj z dôvodu, kde rušia niektorých obyvateľov možno na Námestí SNP, Hviezdoslavovom námestí a podobne. Pán poslanec Gašpar, to je orwellovská totalitná inoreč, kde môžete čokoľvek dať. Čokoľvek tam môžete strčiť a príde polícia a rozpustí to zhromaždenie.
25. marca 1988 prišla polícia na Hviezdoslavovo námestie ako dôvod, že rozpúšťa to zhromaždenie, Sviečkovú manifestáciu, bolo, že nevieme zabezpečiť organizáciu pokojnú, a potom nastúpili vodné delá, obušky, psy a tak ďalej. To poznáme. Dnes je to pamätný deň.
A dnes môže byť dôvod, že rušíme niektorých obyvateľov, a príde polícia a môže rovnako postupovať, pokiaľ ľudia neodmietnu. Čiže prosím vás, v tomto je duch tohto zákona podobný duchu zákonov, na základe ktorých nás mlátili nielen v Bratislave, ale v Prahe pri Palachových dňoch a podobne.
Proste nejde to, je to protiústavné a je to aj proti princípom Európskej únie, ktorej sme aj riadnym členom. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2024 o 15:50 hod.

RNDr.

František Mikloško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:52

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Ja sa pokúsim teda k tej procesnej stránke povedať niečo viac, ale aj ma to inšpirovalo, že ak vystúpil pán spravodajca, že čo ešte povedať, a naozaj tých okolností je tam veľa. A teraz neviem, či sa, ale aby ste to nedajbože nepochopil, že nejako pomeriavam nejakého, ale keď sa napríklad stala tá tragédia na Námestí svätého Petra, kde postrelili Svätého Otca Jána Pavla II., to tiež bolo z aktu nenávisti a nemám pocit, že sa vtedy menila, menila viera alebo že sa menil koreň viery alebo základ viery, že teda, že sa to upravilo.
A viete, v demokratickej krajine uholným kameňom jadro, jadro demokracie je právo zhromažďovať sa, preto mi príde proste nenáležité, hej, že pri tejto, pri takomto hroznej veci sa púšťa do kameňa uholného a ešte sa púšťa do neho v skrátenom. Ten... bolo to tu povedané, ten zákon platí od ’90. roku, tak ja si myslím, teraz cez leto nemám pocit, ľudia sa chystajú dovolenkovať, nikto tu teraz nechce nejako mohutne protestovať cez, cez prázdniny, tak kľudne, keď máme pocit, že sa o tom naozaj je nevyhnutné rozprávať, tak sa poďme o tom rozprávať, dajme to do normálneho pripomienkového konania a v septembri to tu budeme mať prežuté. Budeme mať komparáciu, kde inde vo svete to tak majú. Mňa by naozaj zaujímalo v rámci Európskej únie, kde inde upravujú takýmto spôsobom, že či my naozaj nehýbeme s tým kameňom uholným demokracie tak, že nakoniec nám tá stavba spadne.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2024 o 15:52 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:53

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tibor, ty si absolútne, ale absolútne nezdôvodnil skrátené legislatívne konanie, ale nakladal si opozícii, ktorá je za všetko zodpovedná. Ty si mal, Tibor, ísť po tej FTVŠ na herectvo alebo za farára, lebo tak krásne si hovoril o tom, že vlastne tá opozícia, tie mimovládky a hlavne my tu hore sme za to zodpovední, veď Blaha len raz povedal niečo o prezidentke, raz a už ste z toho rozčertení. Ja budem vystupovať a poviem viac, ale tebe chcem len povedať, Tibor, ja z jednej... (Reakcia z pléna.) Prečo mu tykám? My si tykáme, pani poslankyňa, s pánom... Dobre? Ďakujem. Skúste tichučko, pani poslankyňa Laššáková. Ďakujem. A nech ma nevyrušuje Laššáková. Ďakujem.
A chcem povedať, že, vieš, Tibor, na jednej nahrávke terajší šéf SIS povedal, že zabije Lipšica. Je to tvoj syn. Je to tvoj syn a teraz je šéfom SIS, takže ty rozprávaš tu o nás, čo sme rozprávali, keby môj syn o niekom povedal, že ho zabije, tak sa s ním tak porozprávam. Ja som, verím, že svoje deti vychoval spôsobom, že nechcú niekoho zabiť, nechcú niekomu vypichnúť oko vidličkou a ty rozprávaš o tom, ja ti dám ďalších tisíc príkladov, čo ste robili, ale toto mne vyrazilo dych, keď to povedal na tej nahrávke.
A teraz tento človek, tvoj syn, je šéfom SIS, ale zodpovední za veci sme my, mimovládky a novinári. Ja ti porozprávam, Tibor, tiež veci.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2024 o 15:53 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:55

Tibor Gašpar
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Zareagujem na vecné veci, nie na to, čo tu povedal pred chvíľou pán Pročko, lebo k tomu sa vyjadrím neskôr.
Čo sa týka toho práva na zhromažďovanie, lebo to ma zaujalo, pán poslanec Mikloško, viete, táto diskusia už naberá presne ten istý charakter, keď sme prijímali Trestný zákon, a vy ste vykresľovali všetci pre Slovákov hyperbolickým spôsobom, zveličovaním, čoho sa len dalo, že tu nastane Mexiko, každá druhá žena bude znásilnená, že v podstate dôjde k zásadnému narušeniu vnútornej bezpečnosti. Dneska začínate diskusiu spôsobom, že my ideme obmedzovať zhromažďovacie právo napriek tomu, že som vám povedal, že jediný, kto tu obmedzil zatiaľ od roku ’89 zhromažďovacie právo Robertovi Ficovi, tak to bola opozícia a to tá skupina ľudí, čo tam sedí hore.
My chceme zabezpečiť bezpečnosť, pokojný priebeh každého verejného zhromaždenia, a ak si myslíte, že úprava, ktorá je, by mala niečo riešiť také, že niekto zakáže na Hviezdoslavovom námestí, námestí pred, pred úradom vlády, pred ministerstvami, no tak rozhodne takto úprava na toto nemyslí.
Úprava myslí na to, aby sa nedialo to, čo sa dialo pri komplexe v Bonaparte, kde ja som bol v tom čase policajný prezident a kde chodili občania sa sťažovať, ktorí tam bývali, že týždeň-dva, alebo koľko to trvalo, sa nevedia dostať domov, nevedia sa vyspať, lebo idú do práce. A máte tu aj iné ústavné práva, dokonca nadradené právu zhromažďovať sa, na ktoré treba tiež myslieť a treba ich zabezpečiť. A presne to chcem zažiť, aby raz prišiel politický oponent a povedal, že moje deti odmietajú to, aby pod mojimi oknami bolo zhromaždenie, aby vykrikovali o mne ako o vašom rodičovi to, čo sa vykrikovalo.
A odpočet tých nadávok, pán Vančo, ten si tu môžme robiť, ale asi to nie je zmyslom toho, kto tých nadávok a vulg... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2024 o 15:55 hod.

gen. v. v. PaedDr.

Tibor Gašpar

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 15:57

Jozef Ráž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Ja som chcel reagovať na pani poslankyňu Kolíkovú, sa tá tu zhodou okolností nie je. Pán podpredseda vlády, ktorý je predkladateľom, minister obrany mal prijatie na úrade vlády a chcel sa vám ospravedlniť, ale k tomu sa nedostal. Bohužiaľ, toľké reakcie na každé vystúpenie, že proste veľmi ťažko sa vedie nejaká diskusia.
Ja som sa pani poslankyni nevysmieval, ja som sa smial, pretože je až úsmevné, že ona stopercentne má vedomosť, že nehovorí objektívne, a to, čo musí vedieť z titulu svojho vzdelania a z titulu svojich skúseností. Viacej sa však k tomu vracať nebudem, nakoľko sa tu nenachádza.
Renta prezidenta má v zmysle poučiek, ktoré sú v právnických knihách, má za účel, aby prezident vedel dôstojne dožiť svoj život a nebol nútený sa niekde zamestnať a chodiť s kabelou do práce. Myslím si, že ten účel a je to, samozrejme, aj určitá kompenzácia za to, že nemá možnosť podnikať, a takisto premiér nemá možnosť podnikať. To znamená, myslím si, že ten asi, asi od štvornásobného premiéra nebude nikto očakávať, že svoj čas do dôchodku strávi tým, že sa pôjde zamestnať do nejakej medzinárodnej firmy, alebo, že pôjde, alebo pôjde do akejkoľvek firmy, bude chodiť do práce. Nehovorím, že to nemôže robiť, môže sa účastniť v nejakých medzinárodných organizáciách, môže stále vykonávať nejakú prácu, len môže, musí mať možnosť dôstojne dožiť bez toho, aby sa, aby sa musel ďalej zamestnávať, keďže podnikať začínať asi nebude. Myslím si, že štvornásobný premiér Slovenska by mal mať takúto možnosť rovnako ako nám v učebniciach práva hovorí, že prečo takúto možnosť, alebo takúto rentu dostáva prezident Slovenskej republiky. Toľko k meritu.
Teraz k tomu skrátenému legislatívnemu konaniu, nedá mi to. My máme ešte do leta dve výjazdové rokovania vlády, kde bude rovnaká situácia ako bola v Handlovej, kde áno, tie zhromaždenia boli tých ľudí, boli v nejakom mieste, a nerieši to, podľa mňa, to, čo sa stalo, tu sa bavíme o nejakých preventívnych opatreniach do budúcnosti. Takisto som členom Bezpečnostnej rady ako, ktorej sa zúčastňoval aj tuto pán kolega poslanec a tie závery, ktoré tam boli prezentované, boli v nejakom režime, ale naozaj tá situácia bezpečnostná nielenže sa neukľudňuje, ona sa ešte eskaluje. Naozaj, viete, že niektorí z vás, a to z obidvoch strán, dostali ochranu, pretože, jak Slovenská informačná služba, tak Policajný zbor identifikoval, či na sociálnych sieťach, alebo iné hrozby, ktoré voči najmä poslancom parlamentu smerujú. Ich je paradoxne menej voči členom vlády, je ich viacej proti vám, čo tu sedíte v tých laviciach, takže ja si myslím, že ak vytvárame nejaké nástroje pre zvýšenú ochranu politických činiteľov, tak by sa to malo udiať čo najrýchlejšie.
Vyjadril som sa aj ku vám, ja som sa vám nevysmieval, ja som sa smial, to je celé, čo chcem povedať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

18.6.2024 o 15:57 hod.

JUDr. Ing.

Jozef Ráž

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:02

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Znova teda skúsim v mojom vystúpení a teraz krátky postreh, lebo ja sa tak zamýšľam, že akú logiku to dáva, že pri tomto návrhu zákona je tu pán minister dopravy, a našiel som ju, lebo vlastne aj to, že prečo tu sedíme súvisí aj s tou frustráciou, ktorá tu je v spoločnosti aj dlhodobo a súvisí aj s dopravou.
Hej, sme v zásade jediný národ, jediná krajina, jediné spoločenstvo v Európe, ktoré nedokážeme spojiť dve najväčšie mestá v krajine diaľnicou, čiže z toho pramení častokrát frustrácia, ktorá má, viete, aj takéto extrémne polohy, ako ich mala teraz, takže je to úplne správne, že tu pán Ráž sedí ako minister dopravy.
A k tomu platu, ja by som si dovolil povedať, alebo k tej rente, neporovnávajme neporovnateľné. Prezident, prezidentka nezodpovedá, neriadi, nemá výkon. Premiér má výkon, premiér je zodpovedný za to, či riadi krajinu spôsobom takým, či na dôchodky bude. A keby sa sme išli konkrétne k pánovi Robertovi Ficovi, ktorému prajem skoré uzdravenie, on už teda má dôchodok a asi bude mať aj dobrý dôchodok, lebo sa mu bude vypočítavať z toho základu, ktoré odvádzal, a malo by mu záležať na tom, aby tie dôchodky boli a mali sme ich z čoho vyplácať. Podľa mňa to nie je smart, hej, keď im zákonodarci dajú, premiérovi rentu, ktorá nie je viazaná na to, že či je, alebo nie je ohrozená Sociálna poisťovňa. Som to nepovažoval ako za chytré aj s ohľadom na ľudí, ktorí na nás spoliehajú, lebo pokiaľ premiér bude mať istotu, že on dôchodok dostane tak či tak, lebo má rentu, potom môže riadiť krajinu takým spôsobom, že rozvráti verejné financie, a Sociálna poisťovňa, ktorá ich má vyplácať, nebude mať na to peniaze, takže ja by som sa na to peniaze, takže ja by som sa na to pozrel aj z tohto uhla pohľadu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2024 o 16:02 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:03

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán Ráž, viete tá nespravodlivosť, a ten dvojitý pohľad je v tom, vy ste sa pred chvíľou smiali, áno, ale veď ja hovorím, zasmejte sa, veď to je ľudské, lenže my keď sa tu zasmejeme, tak nás, to je neskutočné, ako nás, keď sa zasmejeme, lebo viete, keď Huliak povie tie svoje o tom, že kyslík... (povedané so smiechom), kyslík nás ide zadusiť, tak to je smiešne, ale vy sa môžte zasmiať, to je v poriadku, my keď sa zasmejeme, to nie je v poriadku. Tamto tlieskala, celá tlupa tlieskala Gašparovi, ale v pohode. My sme zatlieskali a Podmanický tu začal vrieskať, že ešte, ešte. Čiže to je to, pán Ráž, čo by ste mali teda ten iný názor, ako hovoríte, teda vláda pristupuje, že iný, rešpektujete iný názor. A vy ste krásne, počkám, lebo chcem, aby ste to počuli, pán Ráž. (Krátka pauza.) Ďakujem, Tibor.
Pán Ráž, toto vám chcem povedať, vy ste totižto teraz povedali presne ten dôvod. Tu nejde o to, že bojíme sa bezpečnosti, o niekoho alebo o niečo, ale Robert Fico, ako ste povedali, štvornásobný premiér si zaslúži, zaslúži si mať dôchodok, zaslúži si mať za svoje, za svoje činy pre Slovensko ochranku. Toto je ten hlavný dôvod. Takže ďakujem, pán Ráž, veľmi pekne za to, že vlastne vy ste nám tu teraz vysvetlili, kde je ten dôvod. Ďakujem.
No a chcem ešte povedať, pán Ráž, že naozaj bolo by dobré, keby tie diaľnice, ktoré Fico sľuboval do roku 2010, boli urobené.
Ďakujem veľmi pekne, pán Ráž. Všetko dobré vám želám. Ide sa vymeniť teraz s pánom Kaliňákom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2024 o 16:03 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:05

Mária Kolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán minister, aj to, že ste vystúpili, vám veľmi pekne ďakujem, no len viete, ono je to také zvláštne, že aj teraz reagujem na vás, vy ste mi otočený chrbtom, sú to také drobnosti. Ja vás rozumiem, sú to také drobnosti, ale proste to je nejaká kultúra. Máme tu nejaké, nejaký návrh opatrení, ktorý máme hneď prijať, a potom v rámci proste toho procesu, vždy je tu niečo, čo proste to naozaj naruší, že to myslíte aj vážne, s čím sem prichádzate. A... ale som rada, že ste vystúpili, vážim si to.
K tomu obsahu. Vy ste sa v rámci vášho vystúpenia najmä venovali otázke doživotnej renty a to nie je naozaj úplne v poriadku. Veď my nespochybňujeme teraz, že či má nárok doživotnú rentu prezident a ani nespochybňujeme legitímnu debatu, či by mal mať doživotnú rentu aj niekto iný. Ale prečo teraz a hneď a ako to súvisí s bezpečnostnou situáciou na Slovensku? No nijako, no nijako. Takže vy keď tu vystúpite v rámci odôvodnenia, prečo treba skrátené legislatívne konanie, s vaším odôvodnením, prečo treba doživotnú rentu, tak tu je medzi nami nejaké vážne nedorozumenie, že my sa tu rozprávame, prečo to treba rýchlo prijať, a vy nám hovoríte, no ako to súvisí s bezpečnosťou v krajine, no tak nám poviete, no preto, lebo to majú v iných krajinách, alebo to majú niekde inde, ale to proste nijak nesedí s tým, aby sme to rýchlo prijali bez diskusie, to proste ste naozaj k tomu nijak neprispeli svojím vystúpením, aby ste nám toto vysvetlili. A naozaj, ak spoločne chceme prijať nejaké opatrenia, tak musíme byť k sebe úprimní.
Ešte raz, nie je naozaj namieste tu obviňovať opozíciu, že k tomuto, že toto tu ona zapríčinila. Práve naopak, prejavy vás z koalície... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2024 o 16:05 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:07

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
No, vážený pán minister, vy ste spomínali vo vašom vystúpení, že v nejakých právnych poučkách, knihách sa hovorí a vysvetľuje to, prečo prezidentka, alebo teda prezidenti majú nárok na doživotnú rentu. Ono asi to sa dá celkom logicky pochopiť prečo. A my ani nehovoríme, že teda nemáme sa baviť o tom, či by mali takúto rentu mať iní ústavní činitelia, ale určite nie v skrátenom legislatívnom konaní, lebo to nemá žiadny vplyv na to, či bezpečnostná situácia na Slovensku je zhoršená, alebo nie je zhoršená, alebo sa zhorší o týždeň. A čo mňa zaujalo, vy to odôvodňujete tým, že štvornásobný premiér má na to, by mal mať na to nárok, a ja sa pýtam, aký je rozdiel medzi štvornásobným, alebo teda premiérom, ktorý bol dvakrát, dve funkčné obdobia, štyri, a tým, ktorý bol jedno funkčné obdobie? Je rozdiel? Každý jeden bol premiérom. A teda tak prečo sa nejdeme baviť o tom, že by mali mať nárok všetci?
Vy dokonca hovoríte o príkladoch v iných krajinách, ale ja vám uvediem ix krajín, kde napr. aj prezidenti po skončení funkčného obdobia majú nárok na ochranu päť rokov a v mnohých krajinách je to dokonca menej, a tento trend je vo väčšine západných krajín, vyspelých demokraciách, takže nie úplne sú tie argumenty, ktoré ste spomínali, korektné. V každom prípade ja sám som za tú debatu. Poďme sa baviť, naozaj poďme sa baviť o opatreniach, ktoré by zlepšili bezpečnosť na Slovensku, ale ani jedno z tých, ktoré ste predstavili, v tomto návrhu zákona, takým opatrením nie je.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2024 o 16:07 hod.

Ing.

Roman Mikulec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:09

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
No, pán minister Ráž, musím povedať, že teda (povedané so smiechom) rovnako ste mlžili a manipulovali ako pred vami spravodajca pán poslanec Gašpar, lebo keď to porovnám, tak on povedal, že poslanec Blaha je jediný, ktorému môžeme vyčítať jednu jedinú vec, lebo kričali ľudia na, alebo vyzýval ľudí, aby, aby v tej Nitre kričali, že prezidentka je americká agentka, a pritom všetci veľmi dobre vieme, že kričali, že je, s prepáčením, americká kurva. Ako pravda oslobodzuje. A on ešte trikrát ich potom vyzval na to, aby to oni trikrát zopakovali. Však ja ho pokladám za psychopata, ale hluchý nie je, on to dobre počul, čo kričia, a napriek tomu ich ďalej k tomu vyzýval a ešte sa tam pri ňom chichňala aj pani Beňová a pán Kamenický a neviem kto všetko.
Čiže a presne to isté, pán minister Ráž, robíte aj vy. Vy hovoríte, že prečo by premiér, troj-štvornásobný, alebo neviem koľkonásobný mal ísť do roboty a prečo by mal podnikať, zamestnať sa. No prečo by nemal, preboha? A čo mu koruna z hlavy spadne alebo čo. Tak ako ktorýkoľvek minister si musí hľadať prácu, keď skončí, tak jednoducho aj premiér, no však môže učiť, môže školiť, ja neviem, čo môže, právnika by mohol robiť, hej, keď je to aj teda, keď poviem, hovoríme rovno o tom Robertovi Ficovi. To znamená, dnes, keď sa skladajú tu ľudia, robia zbierky na okná v nemocniciach, povedať, že jeden politik si nemôže hľadať po skončení mandátu, ja teda pokladám za veľmi neúctivé, doslova až morbídne.
Ja ináč osobne nesúhlasím ani s doživotnou rentou pre prezidenta. Ja si myslím proste, že by mal dostať možno toľko rokov, koľko bol vo funkcii, ale máme mladých prezidentov a nevidím dôvod platiť ich až do dôchodku, to len na okraj.
A čo sa týka tej ochranky, no tak ochranku dávate tým, ktorí ju nepotrebujú, a tí ktorí ju potrebujú, tí ju nedostanú.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2024 o 16:09 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video